Bundesliga

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Baudelaire

#1551 Re: Bundesliga

Post by Baudelaire »

Ma ništa, samo govorim da ste malo strogi prema Interu pošto ih simpatišem :D

Ima jedna druga stvar po pitanju Bundeslige koju Bundes nikad neće riješiti. To je slično i sa engleskom ligom. Zbog jezika, kulture i vremena, latinoamerički igrači će uvijek prije ići u Italiju i Španiju nego u Njemačku i Englesku. Rijetki su Brazilci i Argentinci prije svega koji su uspjeli u Njemačkoj i Engleskoj, a u Španiji i Italiji su nosioci igre u skoro svakoj ekipi.
BHF_Manijak

#1552 Re: Bundesliga

Post by BHF_Manijak »

Pa evo ja te pitam za te cinjenice a ti ne odgovaras! :mrgreen: Kakva je to odlika "globalno popularniji", mislim kakva je to cinjica, vece i sire trziste? Ok, slazem se, ali to ne doprinosi nikako kvaliteti kluba, Inter je pao qrcu za usi taman ga gledala cijela Azija, Juve se kao vraca ali vidjet cemo na evropskoj sceni je li to to jer italijanska liga nije mjerilo vise, a i to "bogatiji" ti je jako diskutabilno, procitaj moj post i vidjet ces zbog cega. Uspjeh je mjera prijatelju, dzaba popularnost kod kosookih ili Amera, nebitno.
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1553 Re: Bundesliga

Post by odesveuhonduras »

Pa evo ja te pitam za te cinjenice a ti ne odgovaras! :mrgreen: Kakva je to odlika "globalno popularniji", mislim kakva je to cinjica, vece i sire trziste? Ok, slazem se, ali to ne doprinosi nikako kvaliteti kluba, Inter je pao qrcu za usi taman ga gledala cijela Azija, Juve se kao vraca ali vidjet cemo na evropskoj sceni je li to to jer italijanska liga nije mjerilo vise, a i to "bogatiji" ti je jako diskutabilno, procitaj moj post i vidjet ces zbog cega. Uspjeh je mjera prijatelju, dzaba popularnost kod kosookih ili Amera, nebitno.
Inter je prije dvije godine bio prvak evrope i ako se ne sjećaš, u finalu je nakantao premoćni bayern :D

Pao k. za uši nakon 15-ak odigranih kola ujednoj sezoni je jedna prehrabra izjava za klub veličine Intera (da ne bude zabune, a već sam i govorio, ja u italiji gotivim Milana)

Ne sekiraj se ti paša, Inter neće nikad past k. za uši i uvijek će biti u vrhu Serie A i respektabilan protivnik u Evropi te jedan od najpopularnijih klubova u svijetu.

I naravno da je globalna popularnost važna stvar, mesčini ovo nije ni minhenski nit dortmundski forum pa se "krvimo" o Bundesligi. Doduše, rijetki su bjelosvjetski forumi gdje bi se ljudi krvili zbog Bundeslige jer se ista nešto plaho ne doživljava na drugim mjestima kao što je to slučaj kod nas :)
Last edited by odesveuhonduras on 07/12/2011 14:51, edited 1 time in total.
East_side

#1554 Re: Bundesliga

Post by East_side »

@BHF ma jarane, nikad ja nisam dovodio u pitanje zanimljivost Bundeslige. Pa pratim i ja fudbal sve ove godine, vidio sam da su završnice u BL uvijek jako neizvjesne. :) Čak se znalo dešavati da razlika između prvih 7-8 ekipa na tabeli iznosi 3-4 boda uoči zadnjeg kola i sl. :thumbup: Možda nisam 100% tačno naveo, nije sad to ni bitno. Uglavnom se razumijemo.

Ali gledajući kroz tu prizmu, vjeruj mi da ima podjednako, ako ne i zanimljivijih završnica u nekim manjim ligama. Recimo u Holandskoj ligi se znalo dešavati da nekoliko ekipa ima šansu za naslov uoči zadnjeg kola. Bog zna koje još sve lige (koje ne pratimo ni ti ni ja) su tako dramatične i neizvjesne. :roll:

Ja sve vrijeme govorim o nečemu skroz drugom, da ne ponavljam sad sve. Evo da pokušam sve to sročiti u jedno pitanje (ali da ga ne preskočiš :razz: ): Misliš li ti da bi za Bundesligu bilo isplativije da pored Bayerna imaju još jednog ili dva redovna učesnika u LP, čime bi se taj broj od onih 6-7 konkurenata za titulu iz svake sezone skresao na neka 3-4 (što bi rezultiralo i smanjenjem te neizvjesnosti same lige) ili da ipak ostane ovako kako jeste, neizvjesno, ultra-zanimljivo i da (uz redovni Bayern) imaju usputne prolaznike koji se skoro svake sezone smjenjuju u LP?

Ne govorimo o uspjesima klubova u Evropi već o Bundesligi, u pravu si. Ali zašto je ovo neodvojivo jedno od drugog?

Evo da ponudim svoje odgovore.

Zato što konstantno učešće klubova u LP podrazumijeva dodatni - isto tako konstantni - i ne baš mali priliv novčanih sredstava:

Prvo od sponzora; uz već postojeće, pojavljuju se novi, snažniji i atraktivniji u finansijskom i marketinškom smislu. Ponukani tim kontinuiranim učešćem, pogotovo (eventualno) dobrim rezultatima i visokim dometima kluba u Evropi, automatski nude više (zakonom marketinga) vidjevši u svemu tome šansu za sebe. Onda i od same UEFA-e, TV prava, te nešto manje od ulaznica.

Taj priliv sredstava jača njihov konkurentski položaj prvo u nacionalnoj ligi, pa tek onda u Evropi. Izdižu se iznad svojih pratilaca u domaćem prvenstvu na više načina: prvo mogu ponuditi bolje uslove svojim igračima koji su na meti Bayerna, ili bilo koga, te imaju veću šansu da ih zadrže. U boljoj su poziciji i za dovođenje novih igrača. Sve im je to sasvim dovoljno da sebi osiguraju plasman u LP barem četiri puta u pet sezona a ne (kao dosad) jednom ili maksimalno dva puta. Ne bih da ponavljam kakve sve pozitivne efekte sa sobom nosi spajanje (recimo) tri uzastopna učešća ekipe u LP. Dovoljno je samo da pogledaš opet gore ovaj dio o sponzorima.

Podizanjem svog kvaliteta automatski tjeraju i Bayern da ulaže više kako bi im snažnije parirao. I kroz to neprekidno međusobno nadmetanje i sustizanje, istovremeno jačaju Bundesligu, ne toliko kroz zanimljivost i neizvjesnost lige, već kroz ponudu većeg broja klubova iz svoje zemlje koji mogu nešto značajnije napraviti u Evropi.

Kroz sve navedeno, ipak dajem prednost kontinuiranom učešću klubova u LP nad toj rezultatskoj neizvjesnosti. Stvaranje tog kontinuiteta ne bi toliko strašno ni narušilo tu neizvjesnost jer bi umjesto 5-6 klubova koji se skoro svake sezone do zadnjeg kola bore za titulu tada imao 2-3. Ali samim tim i 2-3 redovna/sigurna učesnika u LP a ne samo jednog.
BHF_Manijak wrote:ali jebo to kad opet titula ode u Manchester, o tome ti pricam...
Izgleda i ove sezone će da ode u Manchester, kako god okreneš. :lol: :mrgreen:
citadela

#1555 Re: Bundesliga

Post by citadela »

odesveuhonduras wrote: Ne gledam previše ni talijansku ligu, nema se baš previše vremena da bi se moglo gledati toliko utakmica koliko bi čovjek možda i želio. Talijanska liga ne odskače kvalitetom od njemačke, pogotovo neki tamo lijevi klubovi i njihove utakmice, ali ima više uglednijih klubova čije su utakmice mnogo interesantnije za pogledati zbog samog tog njihovog ugleda i globalno poznatog rivalstva, ali ne nužno i kvalitete zadnjih godina.

Volim pogledati gotovo svaku utakmicu engleske lige, čak i nekih lošijih klubova, volim pogledati utakmice obadva španska giganta jer garantuju spektakl i dobar fudbal makar to, nažalost, često bila i jednosmjerna utakmica i volim, mada to rjeđe činim jer nemam vremena, pogledati utakmice talijanskih top klubova.

Da se može, sigurno bih nekad pogledao i koju njemačku utakmicu, ali ne može se sve stići i onda to jednostavno ne činim jer dajem prioritet drugim.
Ove sezone, utakmice talijanske lige su blago receno bruka i sramota za 4. ligu trenutno po rejtingu u Evropi... Znaci izuzev utakmice Napoli-Juve, koja je ono bila drama, mozda jos po koje, pa ono svako ko iole prati fudbal ne moze staviti u jednu recenicu sa rijeci Kvalitet.. Pitam te, daj navedi jednu utakmicu tih top talijanskiih klubova koja je imala taj uber kvalitet o kojem govoris? Inter vjerovatno stavljas pod to top talijanski klubovi -- pa jesi li gledao utakmice Intera ove sezone?
Spanska liga -- tu osim El Clasica, i pojedinih medjusobnih utakmica Atletica, Seville, Valencie, mozes vidjeti samo sadisticko izivljavanje Reala i Barce uz teske scene nasilja nad ostatkom lige --- eh sad ako je to sto te zadovoljava, mislim zadovoljava tvoje kriterije jel`.. to je druga strana price
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1556 Re: Bundesliga

Pitam te, daj navedi jednu utakmicu tih top talijanskiih klubova koja je imala taj uber kvalitet o kojem govoris?
Ja tebe pitam paša jel ti razumiješ bosanski ?
simonese

#1557 Re: Bundesliga

Post by simonese »

razumijemo mi bosanski
a ti "fudbalski" ?
East_side

#1558 Re: Bundesliga

Post by East_side »

Evo i vama, ostalim forumašima postavljam isto pitanje kao i BHF-u:
Misliš li ti da bi za Bundesligu bilo isplativije da pored Bayerna imaju još jednog ili dva redovna učesnika u LP, čime bi se taj broj od onih 6-7 konkurenata za titulu iz svake sezone skresao na neka 3-4 (što bi rezultiralo i smanjenjem te neizvjesnosti same lige) ili da ipak ostane ovako kako jeste, neizvjesno, ultra-zanimljivo i da (uz redovni Bayern) imaju usputne prolaznike koji se skoro svake sezone smjenjuju u LP?
Na šta sam i dao svoj odgovor u prethodnom postu.

Ovo, između ostalog, činim i kako bih vas makar malo odvukao s te rasprave o Talijanskom i Njemačkom fudbalu koja je već sada otišla u nekom lijevom smjeru i izgubila svoj smisao...
odesveuhonduras

#1559 Re: Bundesliga

simonese wrote:razumijemo mi bosanski
a ti "fudbalski" ?
tanko ti išta razumiješ, da razumiješ ne bi 100 puta postavljao pitanje na koje si dobio odgovor..

al dobro, ti kontaš da je džeko trebao preći u bayern i to dovoljno govori s kakvim fudbalskim znalcem raspravljam.. pardon, sam raspravljao

over and out
Gandalf

#1560 Re: Bundesliga

Post by Gandalf »

Kapiten Borussije nakon brutalnog starta završio u bolnici
------------------------------------------------------------------------------------
'bem ti belaj, u 15 dana tri se igrača polomiše :(
cyprus

#1561 Re: Bundesliga

Post by cyprus »

Meni je Bundesliga nakon EPL najzanimljivija liga iz vrha evropskog fudbala. Španske i talijanske ne mogu očima, a žao mi je što nema francuske za gledat na TV-u, mada je ona drastično oslabila kvalitetom, ali je zato dobila na zanimljivosti, nema više neprikosnovenog Lyona...

Ne treba brkat kvalitet lige sa zanimljivošću. Kvalitet je nešto što je haman pa mjerljivo, dok je zanimljivost subjektivna kategorija, koja zavisi isključivo od percepcije pojedinca... Zato ima smisla raspravljat koja je liga kvalitetnija, dok je obična glupost prepirat se oko toga šta je kome zanimljivije...
Last edited by cyprus on 07/12/2011 17:33, edited 1 time in total.
simonese

#1562 Re: Bundesliga

Post by simonese »

Gandalf wrote:Kapiten Borussije nakon brutalnog starta završio u bolnici
------------------------------------------------------------------------------------
'bem ti belaj, u 15 dana tri se igrača polomiše :(
ono sinoc je meni bilo za crvenog
simonese

#1563 Re: Bundesliga

Post by simonese »

odesveuhonduras wrote:
simonese wrote:razumijemo mi bosanski
a ti "fudbalski" ?
tanko ti išta razumiješ, da razumiješ ne bi 100 puta postavljao pitanje na koje si dobio odgovor..

al dobro, ti kontaš da je džeko trebao preći u bayern i to dovoljno govori s kakvim fudbalskim znalcem raspravljam.. pardon, sam raspravljao

over and out
dosao si na temu Bundeslige da lijecis svoje frustracije izazvane ne znam sa cime
komentarises nesto sto ne volis i ne gledas,nema smisla
citadela

#1564 Re: Bundesliga

Post by citadela »

odesveuhonduras wrote:
Pitam te, daj navedi jednu utakmicu tih top talijanskiih klubova koja je imala taj uber kvalitet o kojem govoris?
Ja tebe pitam paša jel ti razumiješ bosanski ?
Razumijem ja bosanski, ali ne razumijem tebe ...

Znaci, da rezimiramo:
odesveuhonduras wrote: Ne, liga im nije toliko dosadna koliko je nekvalitetna.
odesveuhonduras wrote:pa ne gledam je jer sam skontao da ne ispunjava moje kriterije kvalitete koji bi bili dovoljni da potrošim dva sata gledajući neku utakmicu. Ne moram se čitav život patiti i odgađati tu spoznaju :D
Ne gledas Bundesligu - Ok, kazes ne zadovoljava tvoje kriterije; pitam sta zadovoljava tvoje kriterije kvaliteta -spominjes Seriu A izmedju ostalog, Ok; pitam koje su to utakmice --odgovor: ni to bas posebno ne pratis i vracas se na ugled ... Pa mislim covjece, na osnovu cega, na osnovu kojih premisa si ti dosao do zakljucka da Bundesliga ne valja kvalitetom, ili da je slabija od ostalih iz Petice?? Na osnovu cega ??? Je li zato sto ti je mozda "Inter" zvucnije od "Borrusije Monchengladbach"? A pri tome nisi odgledao nijednje njihove utakmice, ali se ipak usudjujes raspravljati o kvaliteti.. Pa druze, i Nottingham Forest je recimo "zvucno" -- `ocemo li i o njihovom kvaltetu?

Tvoj problem je sto se konstantno vrtis u krug izmedju "ugleda" ("popularnosti") i "kvalitete".. Odluci se: ako govoris o kvalitetu "izbaci" iz toga ugled i obrnuto.. Pocnes o kvalitetu, mi odgovorimo, a ti onda potezes ugled .. Mislim ono, jebo lud zbunjenog ..
BHF_Manijak

#1565 Re: Bundesliga

Post by BHF_Manijak »

East_side wrote:Evo i vama, ostalim forumašima postavljam isto pitanje kao i BHF-u:
Misliš li ti da bi za Bundesligu bilo isplativije da pored Bayerna imaju još jednog ili dva redovna učesnika u LP, čime bi se taj broj od onih 6-7 konkurenata za titulu iz svake sezone skresao na neka 3-4 (što bi rezultiralo i smanjenjem te neizvjesnosti same lige) ili da ipak ostane ovako kako jeste, neizvjesno, ultra-zanimljivo i da (uz redovni Bayern) imaju usputne prolaznike koji se skoro svake sezone smjenjuju u LP?

Ovo, između ostalog, činim i kako bih vas makar malo odvukao s te rasprave o Talijanskom i Njemačkom fudbalu koja je već sada otišla u nekom lijevom smjeru i izgubila svoj smisao...
Naraqvno da bi, ali problem je sto nijedan tim ne moze da napravi taj iskorak, eto Werder je fakat godinama bio u samom vrhu, redovan u LP, cak i prolazio grupnu fazu, 1/8 finala, ali ne kontam kako to da padose odjednom iako su do prije 2 godine igrali finale euro lige, znaci ni ta konstantnost u Evropi ne garantuje neki naredni iskorak dalje...
East_side

#1566 Re: Bundesliga

Post by East_side »

BHF_Manijak wrote:
East_side wrote:Evo i vama, ostalim forumašima postavljam isto pitanje kao i BHF-u:

Naraqvno da bi, ali problem je sto nijedan tim ne moze da napravi taj iskorak, eto Werder je fakat godinama bio u samom vrhu, redovan u LP, cak i prolazio grupnu fazu, 1/8 finala, ali ne kontam kako to da padose odjednom iako su do prije 2 godine igrali finale euro lige, znaci ni ta konstantnost u Evropi ne garantuje neki naredni iskorak dalje...
Čini mi se da su oni već počeli lagano padati nakon što su prodali Klosea Bayernu. Kasnije prodali i Diega, Huga Almeidu, Ozila, Mertesackera... Frings već 2-3 sezone nije onaj stari a svakako je i on otišao. Pizzaro također na zalasku karijere...

Koga su to od zvučnijih imena doveli u međuvremenu? 35-godišnjeg Silvestrea? :mrgreen: :run:

Baš me zanima šta su radili s parama od tih silnih transfera :roll:
odesveuhonduras

#1567 Re: Bundesliga

ako je suditi po Ozilu, i nisu se nešto nakupili para. 14 miliona, wtf... Mamić bi ga prodao za 20 minimalno
East_side

#1568 Re: Bundesliga

Post by East_side »

Ma biće da nisu imali neku jasnu viziju budućnosti kluba, strateški plan za "XY" period...

A da je Ozil vrijedio više od 14 miliona €... pa već sad vrijedi 3-4 puta više s tim da ga Real ne bi pustio ni za 50 miliona, u to sam siguran.

Sigurno su ga Werderovci mogli mnogo pametnije prodati :roll:
BHF_Manijak

#1569 Re: Bundesliga

Post by BHF_Manijak »

Eh tu ja vidim problem Bundeslige koji i meni recimo smeta, dusa im je, ovakvim ekipama poput Werdera, Hamburga, Schalkea, dovest bruku nakvih poluigraca od po 1-2 miliona eura, nego jednog cestitog od 15-20, to im fakat zamjerim, jebi ga ne mozes svaki put ubosti sa otrkoveljnjem ko MAgath sto je sa Dzekom, za to ti treba extra nos a i skauting, to mozes na jednom-dvojici igraca uspjeti od 20, iskesiraj bolan jednog ali kvalitetnog, eno HSV, doveli bruu nake djece i polovnjaka iz Chelsea umjesto da su jednog kvalitenog stopera doveli, kontaju isplativije je, pokrit cu vise pozicija, nidje veze! To sam isto i napiso za Leverkusen, jebo te znas da ces igrati Lp sljedece godine a ti odbranu pojacavas sa Toprakom iz mrtvog Freiburga! :roll:
elSaik

#1570 Re: Bundesliga

Post by elSaik »

Onaj osjećaj kad prođe a vodeći dvojac Premiershipa ispadne iz Lige prvaka... :run: :mrgreen:
alphonse kauders

#1571 Re: Bundesliga

Post by alphonse kauders »

BHF_Manijak wrote:Eh tu ja vidim problem Bundeslige koji i meni recimo smeta, dusa im je, ovakvim ekipama poput Werdera, Hamburga, Schalkea, dovest bruku nakvih poluigraca od po 1-2 miliona eura, nego jednog cestitog od 15-20, to im fakat zamjerim, jebi ga ne mozes svaki put ubosti sa otrkoveljnjem ko MAgath sto je sa Dzekom, za to ti treba extra nos a i skauting, to mozes na jednom-dvojici igraca uspjeti od 20, iskesiraj bolan jednog ali kvalitetnog, eno HSV, doveli bruu nake djece i polovnjaka iz Chelsea umjesto da su jednog kvalitenog stopera doveli, kontaju isplativije je, pokrit cu vise pozicija, nidje veze! To sam isto i napiso za Leverkusen, jebo te znas da ces igrati Lp sljedece godine a ti odbranu pojacavas sa Toprakom iz mrtvog Freiburga! :roll:
Ma tu je jedina pozadina da Švabe fakat žele poštovati ovaj fair-play što se tiče finansiranja, i koliko god bilo polovnjaka, ipak se za male pare dovelo odličnih igrača kao što su Barrios, Lewandovski, Dzeko, Kompany, De Jong, Demba Ba, Van Der Vaart, Diego,Carlos Eduardo, Lucio,Oezil (koji je škola Schalke-a) koji su ili se mogu prodati po znatno većoj cijeni nego su koštali.

Jednostavno ljudi ne žele da im se dese Torresi, Caroll-i i sl. tj. da dovedeš egzistenciju kluba u pitanje zbog jednog igrača.
Bayern jedini ima sredstava da može krehnuti 20+ miliona, ali oni barem dovedoše Riberry-a, Neuer-a, Robbena i Gomeza (znači, nema fule), a dok je njihove djece kao što su Mueller, Kroos, Lahm, Schweinsteiger, oni i ne razmisljaju o tome da dovedu neke precijenjene igrače iz Italije, Španije ili Engleske.

Ako se sprovede u potpunosti ovaj finansijski fair-play Nijemci će vrlo brzo isplivati na sam vrh po kvalitetu lige, dok će ostali pokušavati da vrate dugove kroz rasprodaje igrača.
Baudelaire

#1572 Re: Bundesliga

Post by Baudelaire »

Alfons, ništa od fair playa. Sjebo Michel, kaže ne mogu po EU zakonu kažnjavati klubove za kršenje. Znači klinac, Inter rasprodao pola ekipe radi tog, dovodi samo polovnjake, Milan isto, Lyon, Arsenal također, a ovi koji su bacali pare nagrađeni.
missko

#1573 Re: Bundesliga

Post by missko »

BHF_Manijak wrote:

Prodali Bayernu Pizzara, Borowskog i Klosea i Werder dozivio sudbinu Leverkuzena koji je bio klasa za sebe i u LP dok im nije Bayer oteo Balaka, Ze Roberta i Lucia. :D :D :D
ledeni_caj

#1574 Re: Bundesliga

Post by ledeni_caj »

Haj sto su ih natjerali da ih prodaju, al jos ih sprijecise da nadju zamjene i uzese im pare od Lige Prvaka. :lol:
simonese

#1575 Re: Bundesliga

Post by simonese »

elSaik wrote:Onaj osjećaj kad prođe a vodeći dvojac Premiershipa ispadne iz Lige prvaka... :run: :mrgreen:
odesveumanchester :D
Post Reply