Cars & Coffee

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

German Diesel Executive

Audi
117
33%
Bmw
115
33%
Mercedes-Benz
119
34%

Total votes: 351

johntra

#1551 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

zecko_kupuz wrote:Ako je ovo novi Yaris, onda...bljak. :D Šalim se, svako neka za sebe procjenjuje.
Ali kako Toyota zna ofirno džoniti neke detalje to je nevjerovatno. Zagledajte se malo u stražnji kraj i primijetićete Peugeot 207 - slična grafika na zadnjim svjetlima i zasječeni branik (prema točkovima). :-?
jeste nova sigurno i u pravu si za stražnji kraj...doduše, ode i Toyota polako u ovaj moderni ćoškasti dizajn... :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1552 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

taze cijene, u galonima naravno :mrgreen:

Image
ljubav_aha

#1553 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:taze cijene, u galonima naravno :mrgreen:

Image

sto je fazon kupovanja dizelasa :?:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#1554 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote:
ne vozim diesel, jos manje kupujem :wink:
ljubav_aha

#1555 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:

ali ,znas li odogovor :-D ne znam nekoga ko vozi disel,zato ovjde pitam,hvala :)
corolla02

#1556 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote:
corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:

ali ,znas li odogovor :-D ne znam nekoga ko vozi disel,zato ovjde pitam,hvala :)
ma to bosanci voze, ja sam hercegovac :mrgreen:
corolla02

#1557 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote:
corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:

dosta je razlike u sustini dva koncepta motora jedan je tezi a drugi laksi bas kao i samo gorivo. Dizel koristi grijace za plajenje i teze pali pogotovo kad je zima, dok benzinaca nema zagrijavanja i koristi svijecice. Dizel ima losije sagorijevanje pa da bi imao performance stavlja se turbina dok benzin je sam po sebi explozivan. Sad Diezel motori manje trose i boje vuku u startu donekle, ali ih benzinac nakon svojih recimo 4000 obrtaja prestize ali i vise potrosi goriva. U SAD dizel je skuplji jer je necist dok u Evropi je jeftiniji itd itd. Ono sto ozes uraditi otidji na prvu pumpu koja ima obje opcije i obrati paznju na rucke za sipanje koja je masna a koja cista, sve ce ti se samo kazati :mrgreen: Nove tehnologije zovu za cistim bio diezelom ali to jos sve nije savrsenoo..

Uglavnom, pricekaj jutro i neko ce ti vec objesniti sve ostale detaljee..
ljubav_aha

#1558 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:ali ,znas li odogovor :-D ne znam nekoga ko vozi disel,zato ovjde pitam,hvala :)
dosta je razlike u sustini dva koncepta motora jedan je tezi a drugi laksi bas kao i samo gorivo. Dizel koristi grijace za plajenje i teze pali pogotovo kad je zima, dok benzinaca nema zagrijavanja i koristi svijecice. Dizel ima losije sagorijevanje pa da bi imao performance stavlja se turbina dok benzin je sam po sebi explozivan. Sad Diezel motori manje trose i boje vuku u startu donekle, ali ih benzinac nakon svojih recimo 4000 obrtaja prestize ali i vise potrosi goriva. U SAD dizel je skuplji jer je necist dok u Evropi je jeftiniji itd itd. Ono sto ozes uraditi otidji na prvu pumpu koja ima obje opcije i obrati paznju na rucke za sipanje koja je masna a koja cista, sve ce ti se samo kazati :mrgreen: Nove tehnologije zovu za cistim bio diezelom ali to jos sve nije savrsenoo..

Uglavnom, pricekaj jutro i neko ce ti vec objesniti sve ostale detaljee..
hvala corollice02 :-D o razlikama palenja motora znam,kako necu znati kako se pale golfovi, he he he ;-) ali ,ako je cijena dizela kao i usper-goriva ista,da li se ziasta isplati voziti,omjer cijene goriva i miljaze,u principu se skoncentrise ne isti racun :)
corolla02

#1559 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

heheheh :mrgreen: e nije

dizeli generalno manje trose i duze traju, zato u SAD zato taj pogon imaju samo kamioni i truckovi koji tutnje uzdus, poprijeko i povrh SAD znaci nesto sto je skuplje i treba da sluzi duze; medjutim americko drustvo je potrosacko pa time im nije u interesu da nesto dugo traje a jos manje da stedi, pa im je i dizel skuplji dok mala auta se zovu luksuzna jer koriste super i krace traju :D
BTW jel se sjecas cijena goriva od $5dol :?: dok je diezel bio i osto na oko $3, tad su svi trazilli dizele i priuse medjutim kad se sve vratilo na svoje opet ameri po starom SUV i sl.

Pozz, drug :thumbup:
ljubav_aha

#1560 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:heheheh :mrgreen: e nije

dizeli generalno manje trose i duze traju, zato u SAD zato taj pogon imaju samo kamioni i truckovi koji tutnje uzdus, poprijeko i povrh SAD znaci nesto sto je skuplje i treba da sluzi duze; medjutim americko drustvo je potrosacko pa time im nije u interesu da nesto dugo traje a jos manje da stedi, pa im je i dizel skuplji dok mala auta se zovu luksuzna jer koriste super i krace traju :D
BTW jel se sjecas cijena goriva od $5dol :?: dok je diezel bio i osto na oko $3, tad su svi trazilli dizele i priuse medjutim kad se sve vratilo na svoje opet ameri po starom SUV i sl.

Pozz, drug :thumbup:
uh,to nisam znala,HVALA :-D

ma ja cu kerozin u auto :lol: just kidding :-D
AdnanSA

#1561 Re: Cars & Coffee

Post by AdnanSA »

To onda benzin-dizel koštaju 1-1,10 KM po litru ako dobro izračunah. Ispravite me ako griješim.
corolla02

#1562 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

AdnanSA wrote:To onda benzin-dizel koštaju 1-1,10 KM po litru ako dobro izračunah. Ispravite me ako griješim.
da to je to, srednja vrijednost je nekih 1.02 KM po 1 litru
shlauf

#1563 Re: Cars & Coffee

Post by shlauf »

U Sarajevu dizel 2,05 KM/litar :x

Aleeeee aleeeeeeeeeeee :dance:
AdnanSA

#1564 Re: Cars & Coffee

Post by AdnanSA »

Beg_Babic wrote:

:lol: :lol: :lol: :faraon1:
A jebo te što ga policajac nagrdi. Ovako bi trebalo i kod nas.
ljubav_aha

#1565 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

AdnanSA wrote:
Beg_Babic wrote:

:lol: :lol: :lol: :faraon1:
A jebo te što ga policajac nagrdi. Ovako bi trebalo i kod nas.

ali nesto ovdje ne stima,policajac nije provjerio njegovu dokementaciju :?
corolla02

#1566 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

shlauf wrote:U Sarajevu dizel 2,05 KM/litar :x

Aleeeee aleeeeeeeeeeee :dance:
ja, a koliko je Super?
corolla02

#1567 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote:
ok sad ja imam pitanjce za tebe, pa pomozi ako umijes :D

licno imam problema sa ovim naznacenim dole na slici:
Image

Pitanje: zasto i kako uvijek na pumpama na kraju cijene stoji 9/10 :? kad znamo i da je najmanja monetarna cifra u SAD jeste cent; odnosno, kad odes u shopping u Walmart nigdje neces naci istu oznaku jer je sve definisano korektno npr. $1.89 ili $5.99 ili $2.65 i nigdje se nepojavljuje 9/10 u dodatku jer 9/10 od jednog centa vizuelno i ne postoji. Dakle, kome ide ono 9/10 recimo profita na pumpi a ko ga placa :-?

Help :?:
ljubav_aha

#1568 Re: Cars & Coffee

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:
ok sad ja imam pitanjce za tebe, pa pomozi ako umijes :D

licno imam problema sa ovim naznacenim dole na slici:
Image

Pitanje: zasto i kako uvijek na pumpama na kraju cijene stoji 9/10 :? kad znamo i da je najmanja monetarna cifra u SAD jeste cent; odnosno, kad odes u shopping u Walmart nigdje neces naci istu oznaku jer je sve definisano korektno npr. $1.89 ili $5.99 ili $2.65 i nigdje se nepojavljuje 9/10 u dodatku jer 9/10 od jednog centa vizuelno i ne postoji. Dakle, kome ide ono 9/10 recimo profita na pumpi a ko ga placa :-?

fazon je u taksi ,ali sam nasla i ovaj odgovor

"Because gas companies are trying to make money. By throwing that extra 9/10ths of a cent on the price it sounds 1 cent cheaper yet it is close to being 1 cent more. Say for instance that gas is $1.00 9/10ths per gallon (which is truly 1.009 per gallon) This is very cheap for gas but it will prove my point. Now if you bought 1 gallon, it would cost you $1. Now if you by 2 gallons you would expect it to cost $2. But it cost $2.02 because the 1.009 and the other 1.009 added give you 2.018 which in money rounds to 2.02 So by doing this the gas company is making two cents. This may sound like a small amount but most people buy more than 2 gallons and the .009s added up to make more cents. So if you bought 20 gallons of
gas at $1 per gallon it would end up costing $20.21 roughly. For the millions of people buying gas this extra money turns into thousands of dollars. You may ask why not just make it $1.01 per gallon instead of $1.00 but this would make it sound like more money than!it is. It is just like stores charging 9.99 instead of 10.00. Nine
sounds a lot better than ten and the same applies to gas companies. Its just the
gas companies sneaky way of making more money."

a od ovog sam ostala :shock: :lol:

procitaj pazljivo :D

"ITS NOT PART OF THE PRICE..........U CAN ONLY FILL UR TANK NINE TENTHS OF THE WAY FULL " haaaaaa :shock: :D :lol:

aha,jedan matematikci detaljan odgovor :

"What is 9/10 of a cent worth?
So the gas companies take an extra 9/10 of a cent for every gallon of gas we buy--what is that actually worth?

According to the U.S. Energy Information Administration (EIA), "prime suppliers" of "motor gasoline" reported sales of 372,833.5 thousand barrels sold in February 2007. Each barrel represents 42 gallons, and to determine the value of 9/10 of a cent for each gallon, we did the following calculation:

372,834 x 1000 x 42 x .009 = $140,931,063

That means that in February 2007, gas companies collected an extra $141 million USD because of their unique pricing practices. Assuming Februrary is a rough average for the year, that's $1.7 billion USD in additional revenue!

jesam li pomogla 0.001 % ;-) :-D
erni3

#1569 Re: Cars & Coffee

Post by erni3 »

Kad vako uhvati nesanica... Evo prolaznicima od mene, na kahvu:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ImageImageImage
(ovi gay smajlici su fakat cool :D)
corolla02

#1570 Re: Cars & Coffee

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote: Pitanje: zasto i kako uvijek na pumpama na kraju cijene stoji 9/10 :? kad znamo i da je najmanja monetarna cifra u SAD jeste cent; odnosno, kad odes u shopping u Walmart nigdje neces naci istu oznaku jer je sve definisano korektno npr. $1.89 ili $5.99 ili $2.65 i nigdje se nepojavljuje 9/10 u dodatku jer 9/10 od jednog centa vizuelno i ne postoji. Dakle, kome ide ono 9/10 recimo profita na pumpi a ko ga placa :-?

fazon je u taksi ,ali sam nasla i ovaj odgovor

"Because gas companies are trying to make money. By throwing that extra 9/10ths of a cent on the price it sounds 1 cent cheaper yet it is close to being 1 cent more. Say for instance that gas is $1.00 9/10ths per gallon (which is truly 1.009 per gallon) This is very cheap for gas but it will prove my point. Now if you bought 1 gallon, it would cost you $1. Now if you by 2 gallons you would expect it to cost $2. But it cost $2.02 because the 1.009 and the other 1.009 added give you 2.018 which in money rounds to 2.02 So by doing this the gas company is making two cents. This may sound like a small amount but most people buy more than 2 gallons and the .009s added up to make more cents. So if you bought 20 gallons of
gas at $1 per gallon it would end up costing $20.21 roughly. For the millions of people buying gas this extra money turns into thousands of dollars. You may ask why not just make it $1.01 per gallon instead of $1.00 but this would make it sound like more money than!it is. It is just like stores charging 9.99 instead of 10.00. Nine
sounds a lot better than ten and the same applies to gas companies. Its just the
gas companies sneaky way of making more money
."

a od ovog sam ostala :shock: :lol:

procitaj pazljivo :D

"ITS NOT PART OF THE PRICE..........U CAN ONLY FILL UR TANK NINE TENTHS OF THE WAY FULL " haaaaaa :shock: :D :lol:

aha,jedan matematikci detaljan odgovor :

"What is 9/10 of a cent worth?
So the gas companies take an extra 9/10 of a cent for every gallon of gas we buy--what is that actually worth?

According to the U.S. Energy Information Administration (EIA), "prime suppliers" of "motor gasoline" reported sales of 372,833.5 thousand barrels sold in February 2007. Each barrel represents 42 gallons, and to determine the value of 9/10 of a cent for each gallon, we did the following calculation:

372,834 x 1000 x 42 x .009 = $140,931,063

That means that in February 2007, gas companies collected an extra $141 million USD because of their unique pricing practices. Assuming Februrary is a rough average for the year, that's $1.7 billion USD in additional revenue!

jesam li pomogla 0.001 % ;-) :-D
da, bas kako sam i potenciro; nekad davno sam se raspravljao oko ovog sa domicilnim ovdje ali me ubjedise sve je to OK a vrlo malo amera ovo vidi, a svakodnenvno je pred njima :mrgreen:

hvalla :thumbup:
AdnanSA

#1571 Re: Cars & Coffee

Post by AdnanSA »

Čuo sam da su Balkanci procentualno najveći kupci VW TDI mašina u sjevernoj Americi. :)
Dizel malo skuplji od benzina ali ga zato trošiš 30-40% manje.
erni3

#1572 Re: Cars & Coffee

Post by erni3 »

AdnanSA wrote:Čuo sam da su Balkanci procentualno najveći kupci VW TDI mašina u sjevernoj Americi. :)
Dizel malo skuplji od benzina ali ga zato trošiš 30-40% manje.
Evo malog poredjena sa Dacia Dusterom, prvi auto koji mi je pao na pamet.
Duster Laureate 1.6 16V 4x4 (Benzin) = 27,080 (8 L/100 km)
Duster Laureate 1.5 dCi 4x4 (Dizel) = 31,089 (5.6 L/100 km)
dizel=2.05
benzin=1, 98 {ispravite me ako grijesim, nisam obracao paznju na cijene goriva}
Dacia daje garanciju na 100 000 km, to znaci da ce za to vrijeme benzinac potrositi 8 000 L, a dizel 5 600L.
U markama to znaci da ce benzinac progutati 15 840 km, dok ce dizelas progutati 11 480 km.
Kad se sve sabere ispada da je benzinac kostao 42920 km, a dizel 42564 km. Eto razlike, za 100 000 km si sa dizelom ustedio 356 km :D
Qler

#1573 Re: Cars & Coffee

Post by Qler »

Meni niko ne vjeruje kad im to pricam. Jos dizel poslije skuplji za odrzavati, sve mu je skuplje, od seta kvacila, filtera, ulja (ako hoces da ti traje) pa onda zbog naseg goriva odu brizgaljke ili pumpa zavisi sta ima... Dizel se isplati samo onima koji pravo puno km prelaze godisnje, 50k +
johntra

#1574 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

trenutno je cijena bezolovnog benzina ista kao i dizela, bar na pumpama na kojima ja sipam...
AdnanSA

#1575 Re: Cars & Coffee

Post by AdnanSA »

Hajde ba pa to je vječita dilema. Sve ima svoje za i protiv. Benzinca manje platiš ali više troši, kod dizela je obrnuta situacija. Dizel možda ljepši za voziti sa velikim obtnim momentom a benzinca moraš tjerati u obrtaje ako hoćeš da ide dobro. Dizela poslje lakše prodati nego benzinca itd. Ali eto činjenica je da su dizeli doživjeli ogromnu ekspanziju u posljednih 10 godina kako tehnološki tako i prodajno širom zapadne Evrope. Znači ima nešto u tome nebi ih kupovali evropljani da im se ne isplati.
Slažem se da je glupost platiti malu diesel Škodu ili Daciu 3000-4000 KM više nego benzinca i preći 10 000 km godišnje.
Te se pare nikada neće izvaditi.
Još jedna stvar ima koju mnogi zaboravljaju. Skoro svi kupuju auto na kredit i tih 3000-4000 KM više koliko košta dizel treba uzeti u obzir prilikom plaćanja kamata tako da se poništava argument da se pri ponovnoj prodaji može izvući više para za dizela.
PS Vozim benzinca.
Post Reply