fatamorgana wrote:Zanimljive su ove "objave" na youtubu ali ja radije pogledam neki muzički video,![]()
Trebalo bi pod hitno obavijestiti Jevreje i kršćane da su u zabludi, zna li npr. Puljić za ovu informaciju?
U klipu su citirani dijelovi Kurana, zato sam savjetovao da se pregleda, ima na jednom mjestu, u tih nekoliko minuta, dosta ajeta/rečenica koji govore o ranijim poslanicima , isključivo kao muslimanima. Svako vjeruje u ono što on smatra ispravnim . Poslije smrti, istina če biti jasna...
Citiram:
"Allah dž.š. u više ajeta obavještava Muhammeda a.s. da se njemu, kao posljednjem Poslaniku (hatemu-l-enbija/Pečatu poslanika), objavljuje kao što je objavljivano i poslanicima prije njega i da on ne propovijeda nikakvu novu religiju: „Recite (muslimani):[/i] ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu/Abrahamu, i Ismailu/Jišmaelu, i Ishaku/Izaku, i Jakubu/Jakovu i unucima, i u ono što je dato Musau/Mojsiju i Isau/Isusu, i u ono što je dano vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu (Jednome Bogu) pokoravamo.“ (El-Bekara, 136)
Muslimani vjeruju da je Božja Objava bila prenesena u Tori (Tevrat, objavljen Musau a.s.), Psalmima (Zebur, objavljen Davudu a.s.), Evanđeljima (Indžil, objavljen Isau a.s.) i Kur’anu (objavljen Muhammedu a.s.): „Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat/Toru prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil/Evanđelje, u kome je bilo uputa i svjetlo, i da potvrdi Tevrat/Toru prije njega objavljen, u kome je također bila uputa i pouka onima koji su se Allaha bojali.“ (El-Maida, 46)"
Danas barem nije problem pročitati stavove svih religija ili čak uopće ne biti vjernik i/ili samostalno odabrati ono što je najlogičnije . Ja smatram islam Istinom, a svi imamo pravo izbora, pa bujrum…