Nije lose razmisljanjearzuhal wrote:Prvo da odam priznanje @sarajliji8888 koji ne truni akademskim govorom već, po narodnoj, zna zasvirat pa sa pas zadit. Ne znam otkud ti toliki sabur, paša moj lijepi![]()
Broj jest konačan i to nije nikakva opasnost već naša realnost ili, ako hoćeš, to je upravo dio onoga što nas čini vrstom poznatoj kao ljudi. Postoji onaj primitivni, slikoviti način objašnjenja dosega naše slobodne volje:terapija wrote: Ako sam te dobro razumio, sustina ovog gore je, da covjek posto ne zna sta mu je uklesano u kamenu, automatski ima slobodnu volju.
Da li to znaci da je u tom "kamenu" uklesano konacno mnogo tokova sudbine, tako da mi svojim odlukama mozemo ustvari birati samo tok sudbine.
Ako je broj konacan, postoji opasnost, da nemamo neograniceno slobodnu volju. S druge strane, ako je broj uklesanih tokova beskonacan, to znaci da nam kamen i ne treba, tj. da zapravo ne postoji predefinisana sudbina. Znam, ave sama filozofska pitanja, ali ja kao "neka vrsta vjernika", neprestano sumnjam u ono sto mi zvanicne religije serviraju. Zanima me misljenje nekoga poput tebe, u vezi ovoga.
Zamisli da hoćeš da kupiš kravatu. Uđeš u prodavnicu kravata i:
1) vidiš da imaju samo jedan model kravate, proizvedene u većim količinama. Imaju stotine istih karavata, od istog materijala, iste boje, veličine. Primoran si da kupiš baš tu. Ovo znači da nemaš nikakvog izbora i da nema slobodne volje.
2) vidiš da imaju 30 različitih kravata, ali se tebi ne sviđa nijedna. Onda ti stave naku kacigu na glavu koja pročita tvoje misli i na monitoru se pokaže tvoja idealna, savršena kravata. Mašina je, kao u Star Treku, izbaci. To bi bilo neograničena slobodna volja;
3) vidiš da ima 30 kravata, ni manje ni više. Nisi ograničen na jednu, ali ne možeš imati ni neku koju zamišljaš. Imaš izbor, ali ograničen. To je naša slobodna volja - nije neograničena, jer bismo bili bogovi, ali nije ukinuta apsolutnim i isključivim determinizmom.
Mislim da bi se sa ovakvom percepcijom naše slobodne volje mogli složiti i vjernici i ateisti.
ALI... covjek je ustanju pa hajde recimo svake stotinke donijeti po jednu odluku (A ili B). A ljudski zivot traje mnoooogo stotinki. Kombinatorikom, broj sudbina bi mozda bio onda x! ("x faktoriel") gdje je x broj stotinki u jednom ljudskom zivotu... recimo 236520000000 stotinki u 75 godina...
a za uklesati 236520000000! sudbina, ja mislim da bi nam trebao kamen veci od univerzuma