Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
terapija

#1551 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

arzuhal wrote:Prvo da odam priznanje @sarajliji8888 koji ne truni akademskim govorom već, po narodnoj, zna zasvirat pa sa pas zadit. Ne znam otkud ti toliki sabur, paša moj lijepi ;-)
terapija wrote: Ako sam te dobro razumio, sustina ovog gore je, da covjek posto ne zna sta mu je uklesano u kamenu, automatski ima slobodnu volju.
Da li to znaci da je u tom "kamenu" uklesano konacno mnogo tokova sudbine, tako da mi svojim odlukama mozemo ustvari birati samo tok sudbine.
Ako je broj konacan, postoji opasnost, da nemamo neograniceno slobodnu volju. S druge strane, ako je broj uklesanih tokova beskonacan, to znaci da nam kamen i ne treba, tj. da zapravo ne postoji predefinisana sudbina. Znam, ave sama filozofska pitanja, ali ja kao "neka vrsta vjernika", neprestano sumnjam u ono sto mi zvanicne religije serviraju. Zanima me misljenje nekoga poput tebe, u vezi ovoga.
Broj jest konačan i to nije nikakva opasnost već naša realnost ili, ako hoćeš, to je upravo dio onoga što nas čini vrstom poznatoj kao ljudi. Postoji onaj primitivni, slikoviti način objašnjenja dosega naše slobodne volje:
Zamisli da hoćeš da kupiš kravatu. Uđeš u prodavnicu kravata i:
1) vidiš da imaju samo jedan model kravate, proizvedene u većim količinama. Imaju stotine istih karavata, od istog materijala, iste boje, veličine. Primoran si da kupiš baš tu. Ovo znači da nemaš nikakvog izbora i da nema slobodne volje.
2) vidiš da imaju 30 različitih kravata, ali se tebi ne sviđa nijedna. Onda ti stave naku kacigu na glavu koja pročita tvoje misli i na monitoru se pokaže tvoja idealna, savršena kravata. Mašina je, kao u Star Treku, izbaci. To bi bilo neograničena slobodna volja;
3) vidiš da ima 30 kravata, ni manje ni više. Nisi ograničen na jednu, ali ne možeš imati ni neku koju zamišljaš. Imaš izbor, ali ograničen. To je naša slobodna volja - nije neograničena, jer bismo bili bogovi, ali nije ukinuta apsolutnim i isključivim determinizmom.

Mislim da bi se sa ovakvom percepcijom naše slobodne volje mogli složiti i vjernici i ateisti.
Nije lose razmisljanje :thumbup: Tim prije, sto ljudi ustvari ne mogu pojmiti nista istinski novo, a da nije neka sinteza ili ekspanzija vec postojeceg. Vec se zamisljam u uamisljanju idealne kravate :lol: :lol:

ALI... covjek je ustanju pa hajde recimo svake stotinke donijeti po jednu odluku (A ili B). A ljudski zivot traje mnoooogo stotinki. Kombinatorikom, broj sudbina bi mozda bio onda x! ("x faktoriel") gdje je x broj stotinki u jednom ljudskom zivotu... recimo 236520000000 stotinki u 75 godina...

a za uklesati 236520000000! sudbina, ja mislim da bi nam trebao kamen veci od univerzuma :D ali eto ipak je konacan broj.
arzuhal

#1552 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Ne treba zaboraviti da su ljudi neodlučna i ljenguza stvorenja koja, i kada imaju izbora i treba da se odvaže i brzo djeluju, počnu sa vađenjem: ček' da prvo malo razmislim...
terapija

#1553 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

arzuhal wrote:Ne treba zaboraviti da su ljudi neodlučna i ljenguza stvorenja koja, i kada imaju izbora i treba da se odvaže i brzo djeluju, počnu sa vađenjem: ček' da prvo malo razmislim...
Naravno, naravno, s tim se slazem, nece niko svake milisekunde donositi odluke :D
Prije sam mislio da sam proces donosenja odluke, koji se odigrava u mozgu, traje recimo 10ms. A posto nikada ne znamo kada cemo poceti, znaci teoretski svakih 10 msec se moze desiti da donesemo odluku, a samim tim mora postojati uklesano jedno grananje toka sudbine, koje je moguce, ukoliko bas u tom momentu donesemo odluku...
cistunac

#1554 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

terapija wrote:...A posto nikada ne znamo kada cemo poceti, znaci teoretski svakih 10 msec se moze desiti da donesemo odluku, a samim tim mora postojati uklesano jedno grananje toka sudbine, koje je moguce, ukoliko bas u tom momentu donesemo odluku...
A realno, ne mora ni svaka odluka da bude provedena u djelo.
beautyfool

#1555 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

cistunac wrote:
sarajlija8888 wrote:...ateisti ne znaju sta je slobodna volja...
Moja je volja sta da prihvatim ili ne ali tvoja nije: inace ti ne gine dzehenem... koji je plaho vruc... u njemu ce maljem tuc'.... i istresti svu ti zuc.... tesko tebi sarajlija... :)
Samo da te upitam nesto :-D a jel' to stvarno vjerujes da ce nekoga dzehenem zaobici samo zato sto nije vjerovao u njega? :-)
Optimus Prime

#1556 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

beautyfool wrote:
cistunac wrote:
sarajlija8888 wrote:...ateisti ne znaju sta je slobodna volja...
Moja je volja sta da prihvatim ili ne ali tvoja nije: inace ti ne gine dzehenem... koji je plaho vruc... u njemu ce maljem tuc'.... i istresti svu ti zuc.... tesko tebi sarajlija... :)
Samo da te upitam nesto :-D a jel' to stvarno vjerujes da ce nekoga dzehenem zaobici samo zato sto nije vjerovao u njega? :-)
Dzehenem ne postoji. To je jedno fiktivno mjesto, kojeg su izmislili ljudi.
int21

#1557 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Da bi kontrolisali tudje postupke i strasili ih.

Mada moram priznati, mimo svih ovih namudavanja da li Bog postoji ili ne, da bi svijet bio mnogo ljepse mjesto kad bi se ljudi pridrzavali onog moralnog dijela religijskih ucenja. Na stranu sad molitve, nagrade ili kazne....

A ne kad bi se preseravali 11 mjeseci, onda jedan bili poluvjernici pa se onda na kraju tog jednog ponapijali ko budale....
beautyfool

#1558 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

Optimus Prime wrote:
Cuj :shock: zar su izmislili, sta su jos izmislili ? :D
Optimus Prime

#1559 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

beautyfool wrote:
Optimus Prime wrote:
Cuj :shock: zar su izmislili, sta su jos izmislili ? :D
pa sad ima toga dosta. Srednju zemlju,hobbite, orke, Gotham City itd.

Ljudksa masta je doista impresivna.
Ateista

#1560 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:Goriti u paklu cijelu vjecnost ne zasluzuje niko ziv pa ni Hiltler, ni Staljin.
Svako ko tvrdi da zasluzuje je za mene nemoralan.

jelde jadni hitler...ovim si sve rekao...ne moras vise govorit...pitaj jednu majku jednog ubijenog od strane hitlera rece ti da ima vise od vjenocsti u paklu ona bi hitleru vise pozeljela,a njih milone majki...

i ti mi nashao ovdje govorit o moralu i o Bogu potrcko jedan...ako si vec ateista onda barem pazi sta pricas da ne osramotis ostale ateiste...
cuj za tebe je nemoralan..ko si to ti matere ti...mis mali koji sjedi u mracnoj sobi i govori o Bogu,a ne znash ni pertle zavezat...kakav bezobrazluk i to otvoreni..nasao si mi ovdje govorit o hitleru..sta je sljedece?pocet ces govorit kako je hitler bio ljudina stoko jedna...

i ajd sad dosta pitanja vec se bacite na odgovore ateisti..tema je pitanje ateistima,ako imate pitanja muslimanima otvorite svoju temu!
ovdje vise vidim pitanja muslimanima nego ateistima a vise ima muslimana sto dokazuje ko je u sumnji u tome ''ko si sta si gdje si odakle si''
Mi upravo i govorimo zasto ne vjerujemo u boga i odgovaramo na pitanje, samo sto nekima ocigledno ne odgovaraju odgovori... :D
Ateista

#1561 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

beautyfool wrote:
madner wrote:Nego sto je bilo misljenje islamskih autoriteta o Hici?

Onih iz tog doba naravno :D
Oooo ehlen we sehlen madneru, Ateist te stalno pominje, mora da si mu puno nedostajao :D
Zar sam, nisam nesto primijetio... :?
Ateista

#1562 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
primitivac wrote:samo da kazem da sve ateiste treba protjerat iz BiH,ili jos bolje pobit ko zeceve :D

smrt komunizmu i komunjarama
Da li komentarisati ljude koji ne znaju razliku izmedju komumizma i ateizma.
Mislim da je to bila samo parodija, inace bi do sad vec dobio ban...
beautyfool

#1563 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

@Ateist, nesto si malo bio na moru , ja ocekivala rahatluk bar do septembra, jel to recesija i sa odmorom ove godine... moram pohvaliti optimusa, dobro je cuvao strazu :D
terapija

#1564 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Sada je najbolje ici na odmor, jer je ramazan u Sarajevu postao mora, zahvaljujuci neo-muslimanima.
:)
int21

#1565 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

terapija wrote:Sada je najbolje ici na odmor, jer je ramazan u Sarajevu postao mora, zahvaljujuci neo-muslimanima.
Sad ce porasti prodaja kafe u kafanama.... :)
beautyfool

#1566 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

terapija wrote:Sada je najbolje ici na odmor, jer je ramazan u Sarajevu postao mora, zahvaljujuci neo-muslimanima.
A ko su neo-muslimani ??
int21

#1567 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

beautyfool wrote:
A ko su neo-muslimani ??

Babo, dedo, dajza i amidza :D
Ateista

#1568 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:da li komentarisati vasa pitanja za muslimane u temi pitanja ateistima
da li komentarisati ovog lika koji govori da je hitler neduzan
vipostavljate samo pitanja i pitanja na koja su davno dobijena rjesenja,vas problem sto ga ne prihvatate..ocetel postavljat jedno te isto pitanje muslimanima sve dok vam ne kazu da bi vas otjerali i rekli nema Boga?
naime ovo je tema pitanje ateistima
zelim vase misljenje o bjeloguzoj(ona ptica sto pravi gnijezdo na 70 stepeni ako se sjecate) ili npr solarni sistem harmonija u njemu i u vasem tijelu itd...
Da nije bog tu harmoniju stvorio?

Niko nije rekao da je Hitler neduzan, kriv je i reba ga kazniti ali ne time sto ce citavu vjecnosti gorjeti u paklu. Jer kakav god da je bio vi vjerujete da ga je bog takvog napravio. U biti mozda Hitler nije ni mogao drugacije, bog mu dao takve gene i smjestio ga u takvu sredinu i iz njega je nastao monstrum.
Ali u u krajnjem slucaju on nije ni bitan za ovu diskusiju, bitno je sam to da i neduzni ljudi koji nisu ubili nikog, niti ucilili nazao ikom, po tom sistemu moraju cijelu vjecnost gorjeti u paklu samo zato sto nisu vjerovali u price koje su im neki ljudi ispricali, ili nisu pogodile pravu religiju od njih hejbet koje postoje.

A sto e tice harmonije, to je rezultat pocetne inflacije prostora i djelovanja 4 elementarne sile: gravitacije, elektromagnetne sile, slabe i jake nuklearne sile.
Fol je u tome sto se nalaze objasnjenja zasto je Hitler bio takav kakav jeste, za sve to postoje razlozi, ne opravdanja ali razlozi. Ako bog postoji, onda je on i odgovoran sto se on nasao u toj situaciji.

Jos veci fol je u tome sto bi i Hitler (prema islamu) mogao otici u raj da je presao na islam i pokajao se zbog toga prije smrti, a ja i ako ne volim mrava zgaziti moram ici u pakao... posteno nema sta.
Ateista

#1569 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:''Niko nije rekao da je Hitler neduzan, kriv je i reba ga kazniti ali ne time sto ce citavu vjecnosti gorjeti u paklu.''

rekao sam kad bi pitao majku ubijenog jevreja kojeg je mucio a zatim ubio hitler...a njih ima milione majki...i kada bi im rekao da ce hitler bit vjecno u paklu,oni bi ti rekli da postoji nesto vise od vjenocsti od pakla one bi to njemu pozeljele...budi siguran u to...

''A sto e tice harmonije, to je rezultat pocetne inflacije prostora i djelovanja 4 elementarne sile: gravitacije, elektromagnetne sile, slabe i jake nuklearne sile.''

pitanje nije uzrok vec nacin...nacin dokazuje da mora postojat Bog...

i sta je sa bjeloguzom?

P.S...ne citirajte 100 kilometarski post da bi rekli dvije bespotrebne rijeci
Te majke bi tako regovale ako bi mislile da bog ne postoji i da su njihovi sinovi zauviek mrtvi.
Ako misle da bog postoji i da ce oni ponovo biti ozivljeni i da je ovaj zivot samo jedna prolazna stanica, onda ne vidim ni potrebu za tolikim zaljenjem i mrznjom...
beautyfool

#1570 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

int21 wrote:
beautyfool wrote:
A ko su neo-muslimani ??

Babo, dedo, dajza i amidza :D
Ciji :? njeni jel' ? :shock: :D ipak je ovo javni forum tako da nebih diskutovala o njenoj familiji a ako hoce da se odmori od njih, pa sretno joj :D
int21

#1571 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Ciji :? njeni jel' ? :shock: :D ipak je ovo javni forum tako da nebih diskutovala o njenoj familiji a ako hoce da se odmori od njih, pa sretno joj :D
Ja to nisam rekao.....a ko se ne sjeca te recenice onda nek je ne kometarise......
Ateista

#1572 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

neko_ime wrote:
Ateista wrote: I Hepek koji je dobio trajni ban, ali zato imamo nova pojacanja @Kazza, @int21, @cistunac, samo polako, bice nas jos masala... :D
Ima ih vise, samo neki dovoljno okupirani bitnijim stvarima od ubjedjivanja slijepih sljedbenika...

Ali sto bi Kulturshock rekao , we came to stay and take your jobs away. Iliti ko zeli nazadovati, bujrum, neko ce jedva docekati da zauzme upraznjeno mjesto :D
Naravno, na svu srecu nas ima jos, pomenuo sam samo one malo aktivnije. :D
Ateista

#1573 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:bezveze cekas jer sam ti rekao sva pitanja skupi na jedno mjesto i otvori temu''pitanja za muslimane'' i pricat cemo
ovo je tema ''pitanja ateistima'' pa ne skrecimo s teme

ateisti ne znaju sta je slobodna volja pa se njome koriste kao izgovor za nevjerovanje,dok vjernici znaju i dobro upravljaju zivotom...
to sto govorite o genima i okolini kako nije do vas kakvi ce te biti u zivotu i onda vi prepustate slucaju.. ustvari itekako je do vas....sudbina je ono sto je od Boga i ona je dobra i pravedna...i ona je ''uklesana u kamenu'',ali ti ne znash sta je ''uklesano u kamenu'' tako da u svakom trenutku mozes promjenit sudbinu jer imas slobodno volju...zato se i zove slobodna jer i jest sloboda koju imash...ako kazes meni je ''uklesano'' da budem ateista i ti to ne mozes promjenit,ali ustvari kako mozes govorit sta ti je ''uklesano'' kad nisi upoznat sa tim...npr ti sad ne vjerujes u Boga..tebe nikav gen ne moze sprijecit da ti sad ustanes i uzmes abdest i klanjas...znaci do tebe je...ko tebe drzi da ustanes sa stolice i klanjas?niko!to je slobodna volja...ako hoces ostat sjedit u stolici i to je slobodna volja...kada bi znao jel ti u genu odredeno da ostanes sjedit na stolici ili da ustanes onda bi ti mogao pricat o tome kako ti je to nametnuto,ali ti ne zansh tako da...
Ti ocigledno ne znas osnovne stvari iz psihologije i razvoja ljudskih bica, jer da znas shvatio bi da je svaki nas postupak samo reakcija na okolinu a u skladu sa nasim genima...
Ateista

#1574 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

beautyfool wrote:@Ateist, nesto si malo bio na moru , ja ocekivala rahatluk bar do septembra, jel to recesija i sa odmorom ove godine... moram pohvaliti optimusa, dobro je cuvao strazu :D
Ma nije to, malo je duza prica. :D

Svejedno, iduce dvije sedmice sam na godisnjem (ne na moru, vec cu ljencariti kuci :D ) i mislim da cete se tek tad pravo odmoriti od mene.
terapija

#1575 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

beautyfool wrote:
A ko su neo-muslimani ??
A tko li, Boze..?
Locked