Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hodžaj: BiH treba da prizna nezavisnost Kosova
14. 06. 2011. • 21:56 A. K.
Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj tražio je od svog kolege Svena Alkalaja, da BiH prizna nezavisnost Kosova.
Hodžaj je je od bosanske vlade zatražio da prihvati putne isprave Kosova što bi omogućilo slobodno kretanje građana Kosova u Bosni i Hercegovini.
Kosovski ministar, tokom boravka u Sarajevu, sastao se i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom, koji mu je prenio spremnost Vašingtona da i dalje pomaže Kosovo, javlja tanjug.
"Stanje je stabilno, Kosovo je nezavisno i multietničko, a tehnički dijalog trebalo bi da smanji razlike između Kosova i Srbije", dodao je Gordon.
Kosovski ministar sastao se i sa međunarodnim izaslanikom u BiH Valentinom Inzkom, sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem, a imao je i susrete sa partijskim liderima, parlamentracima, predstavnicima građanskog društva i medija u BiH.
Mislim da je sada pravi momenat da Komsic i Bakir priznaju neovisnost Kosova i da uspostave diplomatske odnose i razgule velikosrpsku macku,Srbija moze da povuce ambasadora i Dodik neka urla par dana,ako im se ne svida neka zagrizaju vlastito medunozje,.....Kada su ih Crnogorci priznali kao bratsko drugo oko u glavi bilo je teskih rijeci,sada je Crna Gora otisla daleko iako u CG ima procentualno vise Srba nego u BiH,......
Ovo treba predloziti Amerima i Britancima preko diplomatskih kanala i odraditi sto prije,....
Ovaj Hodžaj vrlo dobro zna da od priznavanja Kosova od strane BiH u dogledno vrijeme nema ništa.Ne znam koji mu je qrac toliko stalo da ga mi priznamo.
Imamo mi mnogo većih problema da bi se ovim zamarali
Kosovo treba bas sada priznati u vrijeme velikosrpskog inacenja i guranja prstiju u oci svima ukljucujuci MZ,.Svakako u dogovoru sa amerikancima i britancima treba ovo odraditi i jednostavno ih priznati,...
Zaboli nas sto ce Dodik uralti i otresati usima, svakako urla pa da malo pojaca uralnje,nesto se usutio poslednje vrijeme,Kao da ima problema sa Dzombicem i kokuzlukom sumske,....
Last edited by Bosnolog on 14/06/2011 22:55, edited 1 time in total.
Bosnolog wrote:Kosovo treba bas sada priznati u vrieme velikosrpskog inacenja i guranja prstiju u oci svima ukljucujuci MZ,.Svakako u dogovoru sa amerikancima i britancima treba ovo odraditi i jednostavno ih priznati,...
Zaboli nas sto ce Dodik uralti i otresati usima,jer svakako urla pa da malo pojaca uralnje,nesto se usutio poslednje vrijeme,Kao da ima problema sa Dzombicem i kokuzlukom sumske,....
Ne znam samo kako ide ta procedura,u vezi priznanja.Predsjedništvo,da li to ko potvrđuje,ratifikuje...
Predsjednistvo donese odluku,Radmanovic moze staviti veto i neka razmotri ustavni sud BiH da li je povrijeden nacionalni interes Srba u BiH,Ovdje se ne radi o povredi nikakvog nacionalnog interesa Srba u BiH vec inat slugarskoj politici prema Srbiji i Beogradu koja se izivljava nad BiH,...
MIslim da bi to bila prekretnica za mnoge druge stvari u BiH,.....stoga podrzavam priznanje Kosova od strane BIH sto prije,....
Bosnolog wrote:Predsjednistvo donese odluku,Radmanovic moze staviti veto i neka razmotri ustavni sud BiH da li je povrijeden nacionalni interes Srba u BiH,Ovdje se ne radi o povredi nikakvog nacionalnog interesa Srba u BiH vec inat slugarskoj politici prema Srbiji i Beogradu koja se izivljava nad BiH,...
MIslim da bi to bila prekretnica za mnoge druge stvari u BiH,.....stoga podrzavam priznanje Kosova od strane BIH sto prije,....
Ne vjerujem da to ide baš tako.U tom slučaju bi BiH već davno priznala Kosovo.Da možda PSBiH nema kakve veze sa odlukom predsjedništva ?
Bosnolog wrote:Kosovo treba bas sada priznati u vrijeme velikosrpskog inacenja i guranja prstiju u oci svima ukljucujuci MZ,.Svakako u dogovoru sa amerikancima i britancima treba ovo odraditi i jednostavno ih priznati,...
Zaboli nas sto ce Dodik uralti i otresati usima, svakako urla pa da malo pojaca uralnje,nesto se usutio poslednje vrijeme,Kao da ima problema sa Dzombicem i kokuzlukom sumske,....
Koliko samo nacionalizma svakog dana od tebe pročitam... A koliko ne znaš šta pričaš, govori ova tvrdnja o "dogovoru s Britancima i Amerikancima". Ko smo to mi da se dogovaramo išta s njima, zar misliš da oni nas išta pitaju? Jel' ti poznato da su nam te dvije zemlje veći neprijatelji, posebno V. Britanija, od Srbije hiljadu puta. Da nije bilo britanske i američke politike, milioni ljudi bi danas bili živi na ovom svijetu, pa i kod nas, samo što je u Bosni riječ o manjim ciframa.
Bosnolog wrote:Kosovo treba bas sada priznati u vrijeme velikosrpskog inacenja i guranja prstiju u oci svima ukljucujuci MZ,.Svakako u dogovoru sa amerikancima i britancima treba ovo odraditi i jednostavno ih priznati,...
Koliko samo nacionalizma svakog dana od tebe pročitam... A koliko ne znaš šta pričaš, govori ova tvrdnja o "dogovoru s Britancima i Amerikancima". Ko smo to mi da se dogovaramo išta s njima, zar misliš da oni nas išta pitaju? Jel' ti poznato da su nam te dvije zemlje veći neprijatelji, posebno V. Britanija, od Srbije hiljadu puta. Da nije bilo britanske i američke politike, milioni ljudi bi danas bili živi na ovom svijetu, pa i kod nas, samo što je u Bosni riječ o manjim ciframa.
Slazes li se da ipak treba priznati Kosovo,to je tema a Amerikanci i Britanci nam nisu veci neprijetelji od Srbije vec obrnuto.Srbija nam je uvijek bila najveci neprijetelj kroz generacije .Ono sto pisem je potkrijepljeno cinjenicama i argumentima,sto stvari nazovem pravim imenom a tebi to smeta to je tvoj problem,dokazi da je drugacije,nisam ja tema vec ono o cemu pisemo,.....
Mislim da Kosovo treba biti nezavisno, jer je sve drugo mlaćenje prazne slame i produbljivanje problema. Mislim da je i Srbiji bolje ako je Kosovo nezavisno, iz više razloga.
Ja ne mogu živjeti s pretpostavkom da mi je neko neprijatelj i da će tako zauvijek ostati, kao što ti živiš. Njemačka i Francuska su bili mnogo veći neprijatelji nego mi sa Srbijom ikad dosad, pa su danas normalne države koje sarađuju i žive bez ikakvih konflikata. Tvoja konstantna tvrdnja da je Srbija najgora na svijetu samo daju vjetar u leđa drugim nacionalistima da isto tako pričaju, te da svađaju narod. Ja imam mnogo prijatelja Srba, koji će mi sigurno zauvijek ostati prijatelji, a valjda se slažeš sa mnom da ne možemo zauvijek da se mrzimo sa njima??? Ili misliš ipak da možemo i trebamo?
Kulturološki smo mi i Srbi potpuno isti narod, a to što neki ne vide da je nebo plavo, je druga stvar. Zajednica južnih Slavena je nastala još u Hrvatskoj, istoj onoj Hrvaskoj u kojoj danas mrze Srbe više nego igdje na svijetu. Danas ih mrzimo i mi, te oni nas, sutra ćemo se opet voljeti, pa onda opet mrziti, i tako ukrug. Ja bih volio da mi kažeš, kad nam je to Srbija bila neprijatelj, osim u ovom zadnjem ratu i kako je moguće da smo se voljeli sa njima u ovih pedeset godina od 1945. godine? Nemoj mi sad pričati o tome kako oni nas nisu voljeli i kako je to bila lažna ljubav. Uostalom, pogledaj utakmicu Hajduk - Zvezda kad je umro Tito, pa ako misliš da su i to bile lažne suze, onda ne moramo ni raspravljati dalje.
Nama niko bliži nema od Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Kad to jednog dana svi na Balkanu ponovo shvatimo, možda i bude nade za ove prostore. Dotad ćemo živjeti u vječnom mraku i ponavljati jedne te iste fraze, kao što ti radiš na ovom forumu.
A o Amerikancima i Britancima možemo na nekoj drugoj temi. Samo ću ti reći da su isti ti Amerikanci, koje vjerovatno smatraš prijateljima kao i svaki prosječni Bošnjo, od Drugog svjetskog rata, imali 35 konflikata širom svijeta, pobili su milione ljudi i posvađali stotine nacija međusobno. Napljačkali su kao nikad niko u svjetskoj istoriji, a u tome im je uvijek pomagala Engleska. To su isto uradili kod nas, pa se pojavili kao spasioci, kao što se sad pojavljuju u Libiji, a juče u Iraku, sutra u Iranu.
@Erzsebet!
Tvoje pravo da budes Yugofill i Yugonostalgik,....
Sto se tice tvoje price o Srbiji i njenom dobrocinstvu s njom se apsolutno ne slazem....Imati prijetelja Srbina nije jednako imati prijateljsku Srbiju,Izvini ali tvoje tvrdnje vrijedaju zdrav razum a pogotovu one koji su bli zrtve te iste Srbije,...Zadnjih 150 godina Velikosrpska politika je zapocela sve ratove u regiji osim WWII a on je bio nastavak WWI,...Srbija je bila izvor gotovo svih nestabilnosti,pljacki,hajducija,diskriminacija kroz generacije sa onima kojima je granicila ili su zivili unutar nje,..Stim da je prema BiH i Bosjnacima bila najvece zlo,.....Programom Nacertanija su srbizirali bosanske pravoslavce,a 1920 kada su bili KSHS oduzeli Bosnjacima nacju i jezik,..Srbija se generacijski svetila Bosanjcima zbog Turaka i etnicki cistila nesrbe iz Srbije i okruzenja,.....
Ti zivi u svojim iluzijama,ovdje se ne radi o Srbima kao narodu koji su takode zrtve ali i zavedeni ucesnici tog projekta,vec prije svega o velikosrpskoj politici koja je zlo i nesreca po same Srbe pa i ostale u regiji,.....Ocito ti ne smeta sto su od pola BiH napravili masovnu klaonicu i grobnicu i sto dalje velicaju one koji su to sve napravili,Fasisticka tvorevina je spomenik velikosrpskom zlu koje i danas traje koje ti ocito ne smeta dok glumis kosmopolitu,.....
Tvoja velikosrbijanska tolerancija i Yugonostalgija sto se nije desila Srboslavije je tvoj izbor ali nekom ko je toga bio svjedok iz prve ruke od samog pocetka jos od kraja osamdesetih ne mozes podvaljivati tu pricu i okrivljivati Amerikance i druge za razbijanje Yugoslavije,kada je velikorpska sa Tudmanobanovskom ideologija istu rasturila,a BiH platila najvecu cijenu iako najmanje kriva,a koja i dans to placa jer Velikosrbizam nastavlja da jase dok se ne porazi,.... http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
Da je bilo pameti i mudrosti a ne podrske Milosevicu i SPC-u mi bi bili dio EU- jos devedesetih godina umjesto ratova i bez svog zla koje se desilo a posebno u BiH,ali Velikosrbi su mislili ce uz pomoc JNA stvoriti veliku Srbiju o kojoj i danas mastaju isti bolesnici,......
Za pocetak pogledaj dokumentarce Smrt Jugoslavije http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=87737 mozda stvari drugacije shvatis,.....Licno smatram da Srbija dok se ne vrati i svoje originalne granice i ne dozivi katarzu zbog svega sto je uradila drugima u okruzenju i plati ratnu odstetu kao pouku za sadasnje i buduce generacije,ista ce dublje i dalje tonuti te srljati u nove sukobe dok ne dozivi ono sto priziva sve ove godine,.....
Nemas potreba da me ubjedujes u stvari o kojima sam odlicno upucen sta su sve radili i to iz malo boljih izvora ukljucujuci i diplomatske izvore mocnijih zemlja,....Britance su nasankali devedesetih i pomogli da mnoge diplomate Svijeta progledaju i shvate sto je bilo velikosrpsko prorusko kukavicije jaje u Evropi koje ce na kraju ostati samo smrdljivi mucak,.....
Slazem se da se covjecanstvo prije svega Evropa i Amerika ukljucujuci i Rusiju trebaju nekako uvezati u ujediniti ali od toga nema nista jer Rusija radi sve da preko Kine unisti Ameriku,iako je Kina najopasnije nadolazece zlo po covjecansvo......
Kratko ću ti sad odgovoriti, jer žurim na posao, pa ću se vratiti na temu večeras.
Riječ "velikosrpsko" u raznim padežima i kontekstima si ponovio sedam puta u svom zadnjem postu. Misliš li da ti to daje argumente više? Meni više ličiš na Ristu Đogu.
Upravo sam ja bio žrtva te politike, ali ako ne uključiš u tu priču i Aliju Izetbegovića, onda ništa nisi rekao. Isti taj Alija je bio Slobin i Ćosićev pijun, koji je slijepo pričao takođe o "demokratiji" i "naciji", a još dok je bio u zatvoru sa ostalim Mladim Muslimanima, dijelili su pozicije koje će im pripasti kad se Jugoslavija raspadne. U pitanju je bila 1985. godina, tj. zlatno doba Jugoslavije, a upravo su te pozicije kasnije i dobili. O tome možeš pročitati knjigu "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili", Munira Alibabića, a moguće ju je kupiti kod bilo kojeg prodavača novina.
Takođe, priča o "bosanskoj naciji" i "bosanskom jeziku" je toliko smiješna da ne zaslužuje nikakav komentar. O našim jezicima posljednju je riječ dala Snježana Kordić, koja je lijepo naučno objasnila da su ti "jezici" isti i da nije riječ o četiri različita jezika. Ko tvrdi suprotno, po mom je mišljenju ili idiot, ili nacional - šovinista, ili oboje. Imaš stvari po kojima se mjeri da li je riječ o istom jeziku ili pak o različitim jezicima, a pogledaj Snježanin rad, pa ćeš vidjeti. Buka je nekad davno objavljivala intervju s njom.
Pošto sam bio žrtva i Alijine politike odvajanja, za koju smatram da je bila potpuno pogrešna, ostao sam bez oca kao dijete od deset godina, jer ga je Alija gurnuo u vojsku i državu koju nismo željeli, dok je Milo Đukanović to taktički odradio i odvojio se nakon više od deset godina. Mislim da je bolje živjeti i u "Srboslaviji", kako je ti nazivaš, nego bez 100.000 sugrađana, ali to ne mogu shvatiti ljudi koji nisu nekoga izgubili. Moj otac je poginuo nizašta, za državu koja će se možda za koju godinu raspasti, a i ako se ne raspadne, ne vrijedi pišljiva boba. Porodica je osnovna ćelija društva, a naše mnoge porodice su ostale orknjene, zbog dinastije Izetbegovića, Čengića i ostalih fašista koji su nam ime Bosne zauvijek ukaljali.
I da se ne odmaknemo potpuno od teme... Kosovo je takođe sve to mnogo bolje taktički završilo, jer su neuporediti njihovi sa našim gubicima. Ići protiv pete sile svijeta, kao što je Alija uradio, može samo bolestan čovjek, a nas je sami Bog spasio da ne budemo svi pobijeni, te srpski kukavičluk koji je nadaleko poznat i zbog kojeg sve ratove i jesu izgubili. Ipak, to ne umanjuje priču da se svi na kraju moramo pomiriti na Balkanu, inače nam je mrak presuđen zauvijek, a tvoja priča u potpunosti doprinosi tome.
Ako Albanci s Kosova mogu sjesti i pričati sa Srbima, možemo brate i mi.
Erzsebet wrote:Mislim da je bolje živjeti i u "Srboslaviji", kako je ti nazivaš, nego bez 100.000 sugrađana, ali to ne mogu shvatiti ljudi koji nisu nekoga izgubili. Moj otac je poginuo nizašta, za državu koja će se možda za koju godinu raspasti, a i ako se ne raspadne, ne vrijedi pišljiva boba.
A šta bi bilo sa nama Hrvatima u BiH ? Nakon Vukovara, ostanak pod čizmom Beograda nije bilo opcija tako da bi se BiH sigurno raspala bez referenduma i međunarodnog priznanja. Ti i Filipović bi se stavili u službu Beograda, Vikić, Komšić i ja bi završili u redovima HVO-a i to bi bio kraj Muslimana kao relevantnog političkog faktora. O Bošnjacima ne bi bilo ni govora ni pomena, kao ni o bosanskom jeziku. Vi bi bili nacionalna manjina u Velikoj Srbiji, odnosno Velikoj Hrvatskoj.
Bošnjačko je vođstvo odbijanjem ultimatuma Beograda postupilo ispravno. Albanci na Kosovu i Crnogorci su se ponijeli kalkulantski čekajući na ishod velikosrpskog pohoda na BiH i Hrvatsku. Tek kada je u BiH četništvo slomljeno, na Kosovu i u Crnoj Gori se nalazi kuraži za otpor Beogradu. Da je Sarajevo stalo na stranu Beograda, Crna Gora bi i danas bila srpska Sparta a Albanci na Kosovu ne bi smjeli ni pisnuti, jer bi ih Beograd zgazio a u tom bi nasilju i ti učestvovao, sastavljajući analize o albanskom iridentizmu ili bi ih u policijskoj uniformi išao dole mlatiti.
Nezavisnost Kosova je POSLJEDICA NAŠE BORBE protiv četništva, ovdje u BiH se stvorilo preduslove za nezavisnu Crnu Goru i nezavisno Kosovo.
Kako god, ta retorika o tom kako se trebalo kapitulirati pred Beogradom jer je odnos snaga bio nepovoljan, opravdava sve kvislinške sisteme, od Pavelićevog do Abdićevog. Prljava rabota i nimalo plemenito.
Erzsebet wrote:Ako Albanci s Kosova mogu sjesti i pričati sa Srbima, možemo brate i mi.
Ne treba brkati kapitulantski pristup sa dijalogom. Na primjer, ne možemo tražiti od Suda BiH da pravi nekakvu ravnotežu u omjeru osuđenih za ratne zločina a četnici traže upravo to. Isto tako, na Kosovu tema razgovora nije kako vratiti nadležnost Beograda nad tom teritorijom, nego kako dodatno ograničiti utjecaj Beograda. Sa svakim treba razgovarati i spremnost na dijalog je jako važna stvar, ali nema dijaloga o tom je li u Srebrenici bio genocid ili nije, nema dijaloga o tom jesu li četnici ubili onu djecu na Kapiji ili su to naši donijeli i uokolo poredali leševe. Neke stvari ne mogu biti tema dijaloga i ne može ih se dovoditi u pitanje.
Skijash wrote:Nezavisnost Kosova je POSLJEDICA NAŠE BORBE protiv četništva, ovdje u BiH se stvorilo preduslove za nezavisnu Crnu Goru i nezavisno Kosovo.
Pošto su ključni datumi ''NAŠE BORBE'' 2. maj 1992.g. (Krah napada na Predsjedništvo po JNA planu nazvanom ''Kameleon'' i 8.juni 1992.g. (Žuč), ja zaključujem da smo tih datuma i tih dana skršili tri VELIKE:
Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i AP Veliku Kladušu!
Kosovski Albanci bi u čast ARBiH trebali uz onaj ružno-zlatni spomenik Bilu Klintonu podići i spomenik vrhovnom k-dantu ARBiH, Aliji Izetbegoviću, ako to njegova porodica dozvoli.
Ukoliko se nastavi podrška zločincu R.M., te negiranje genocida širom BiH, podići bistu Wesley-a Clarka u Neđarićima na mjestu kasarne u koju je roknula jedna od prvih Tomahawki.
Na postamentu napisati tekst: ''Wesley Clark - Gospodar Tomahawki''
Obzirom da ti je vec Skijash odgovorio na dobar dio tvog posta na cemu mu hvala,Tvoji stavovi su mi odlicno poznati jos sa drugih tema na kojima smo vodili polemike,tako da je suvisno trositi vrijeme na nekog ko je slicnih stavova Nemanje Kusturice sto se tice podrske Milosevicu o ratovima iz tih godina pa tako i krivnje koje zlonamjerno u sluzbi pranja velikosrbizma proturas ovdje,pljujuci i malovazavajuci zrtve kao i proljivenu nevinu krv ubijene dijece, i civila te date zivote za odbranu BiH svih njenih rodoljuba,....
Samo ti mogu reci da sam ponosan sto nismo ukaljali obraz i bili velikosrpske sluge u ratovima protiv nasih komsija bosanskih Hrvata poput Skijasha i susjedne Hrvatske,jer bi to morao svojoj djeci i unucadima objasnjavati i kriti svoje lice kao i cast,Bez obzira na cijenu koju platismo imamo drzavu BiH a da smo bili topovsko meso Beograda za Seseljeve granice nikada sebi inim koji su nas vodili tih godina ne bi orostile sadasnje i buduce generacije,,Da sno im bili sluge mjesto cetnickih granata BH gradove bi nam ravnali NATO-vi avioni i ginuli bi za drzavu u kojoj bi danas bili nacionalna manjina koji bi im osigurali da budu Srbi islamske vjeroispovjesti do novog genocida a mrkogorci se nikada ne bi odvojili da smo ostali u Srboslviji za kojom dusevno i ideoloski patis,....
Okej, vi živite slobodno u mraku i slavite dedu Aliju što nam je podario Bosnu i bosanski jezik, koji je potpuno isti kao hrvatski, srpski, crnogorski... jedite zlatnim kašikama, i što je najgore, budite članovi SDP-a, koji je postao više desničarska stranka nego CDA ovdje u Holandiji.
Bosnolože, bilo bi lijepo da nekad obratiš pažnju i na ono što ti napišem, a ne da ponavljaš jedne te iste fraze o velikosrbima i slične gluposti. Rekao sam ti da SAM I JA ŽRTVA, ali koliko god krivim Miloševića, toliko krivim i Aliju, jer mu je bio kompanjon, jer jedan bez drugog ne bi funkcionisali. To što ti to ne shvataš, ja ti ne mogu pomoći, ali je jadno da se kao takav zalažeš za SDP, ako sam dobro pročitao negdje u tvojim ranijim postovima.
Meni reći da se zalažem za Miloševićevu politiku je u najmanju ruku jadno i bijedno. Ne patim ja ideološki nizačim, ja sam davno pobjegao iz tog tamo mraka, ali nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti. Moji su umirali, ja više nikad neću, ni za jednu državu, ni za čiju ideologiju, ni za čiju dinastiju. Ti gini slobodno, ali kajaćeš se jednog dana.
Erzsebet wrote:nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti.
Nije stvar u domovini nego u onom što ona predstavlja. Ako govorimo o BiH kao o jednoj od zemalja članica Savjeta Evrope, onda to nije vrijedno žrtve. Ako govorimo o BiH u kojoj treba da u harmoniji žive njeni narodi, vjere i tradicije, ako branimo toleranciju i suživot, to je itekako vrijedno žrtve. Bez te si ideološke podloge samo hedonista i nemaš ništa plemenito da ponudiš drugima osim sebičnog pogleda na svijet.
Kako god, ovo je tema o Kosovu. Pa da i ti i ja izbjegnemo banove i brisanja, predlažem ti da svoju kritiku na račun našeg otpora četništvu prebaciš na neku od drugih tema.
Erzsebet wrote:nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti.
Nije stvar u domovini nego u onom što ona predstavlja. Ako govorimo o BiH kao o jednoj od zemalja članica Savjeta Evrope, onda to nije vrijedno žrtve. Ako govorimo o BiH u kojoj treba da u harmoniji žive njeni narodi, vjere i tradicije, ako branimo toleranciju i suživot, to je itekako vrijedno žrtve. Bez te si ideološke podloge samo hedonista i nemaš ništa plemenito da ponudiš drugima osim sebičnog pogleda na svijet.
Kako god, ovo je tema o Kosovu. Pa da i ti i ja izbjegnemo banove i brisanja, predlažem ti da svoju kritiku na račun našeg otpora četništvu prebaciš na neku od drugih tema.
Ja nemam kritiku na otpor četništvu, štaviše mrzim četništvo možda i više nego vi. Ali takođe ne volim kada na četništvo odgovaramo balinlukom, to me još više ljuti, jer se radi o ljudima s kojim sam proveo skoro cijeli život. Tužan sam jer ne mogu pogledati dalje od svog praga. Vjeruj mi da nismo mi u svemu u pravu, pogotovo u ponavljanju jedne te iste priče tokom ovih zadnjih 20 godina, to više nigdje ne pali. Odavno nas i Srbiju gledaju u međunarodnim odnosima potpuno jednakima, ideologija žrtve je davno presušila i više apsolutno nigdje ne može upaliti.
Ono za šta se ja zalažem, kako u Bosni, tako i na Kosovu, i što promovišem kroz svoje tekstove, je da na kraju živimo u miru, bez toga da na Srbiju gledamo kao na najvećeg povijesnog neprijatelja, pogotovo ako na V. Britaniju gledamo kao na prijatelje, što je apsolutno apsurdno. Međunarodna zajednica, koga god ona predstavljala, je zadala Bosni toliko niskih udaraca da se nikad više nećemo oporaviti, a kad shvatimo da zajedno možemo mnogo više, možda se ponovo i počnemo organizovati sa bivšim jugoslovenskim republikama. Dotad ćemo biti niko i ništa, u međunarodnim i regionalnim okvirima, kao što je to Tito još davno izjavio.
A o Koosvu ću postaviti sada jedan svoj tekst, pa ćeš vidjeti šta ja ustvari mislim o tome.
POSJETA PRIŠTINI POBIJA SVE PREDRASUDE Kosovo – Rent a Land, Build Your Dream
19. novembar 2010.
Vraćajući se iz jedne od najnovijih država – tvorevina, nastalih na Balkanu započinjem priču, koja je svojstvena današnjem vremenu, ali i onom vremenu prije, kako bismo mi Bosanci rekli, prije rata. Onda slijedi pitanje, kojeg rata, a odgovor je, "pa ovog zadnjeg". Rat na Kosovu je trajao kraće nego u BiH i dešavao se poslije, na izmaku snaga Slobodana Miloševića, koji je svoje posljednje nade dao u ovaj dio Jugoslavije, ali uz potpuno isti metod – taktiku tortura, ucjena, maltretiranja, pritisaka, a kasnije i bombardovanja. Razlika je što su te torture počele mnogo ranije nego one u Bosni. Amerikanci, koji donesu demokratiju svakom, prije ili kasnije, nakon toga su mu pokazali ko će biti gazda u ovom malom dijelu svijeta, stvorenom u oko 10.000 kvadratnih kilometara, te su bombardovali srpsku vojsku i vjerovatno ih zauvijek otjerali iz ogromnog dijela Kosova.
Moj prijatelj, Fidan Aliu, kod kojeg sam otišao bez ikakvog povoda, čisto da ga posjetim i uvjerim se u svoju predodžbu da je Kosovo razvijenije od Albanije, ima mnogo toga za reći. Iako je rođen 1987. godine, već sada je magistar ekonomije i jedan je od utjecajnijih ljudi u Statističkom zavodu Kosova. Njegov otac, koji me je veoma srdačno pozdravio preko telefona, jer još uvijek živi u Gnjilanima, nije mogao sakriti sreću što se njegov sin druži sa jednim Bosancem, ali tako isto reaguje i kada su u pitanju Srbi, Hrvati, Slovenci ili bilo ko drugi sa jugoslovenskih prostora. I pored stalne policijske torture, tokom godina od 1987. do 1998., Fidana nije odgojio da ikoga mrzi, već naprotiv, da poštuje ljude, da ih dovodi u Prištinu i Gnjilane, te da pokuša sa svakim biti najbolji prijatelj. I Fidan zaista tako živi, iako se vrlo dobro sjeća mnogih priča koje su mu roditelji govorili, ali i onih koje je sam zapamtio – pozitivnih i negativnih.
Pozitivne su vezane uglavnom za prošlo vrijeme, kada su "mrski komunisti" vladali Jugoslavijom i nisu nam dozvoljavali "da idemo u džamije, gradimo crkve i šta sve ne" (ovo je ironija, ali se mora napomenuti), dok negativne Fidanov otac veže za vrijeme od prije 1998. godine, kada je na Kosovu bilo skoro nemoguće živjeti normalno. Nekoliko puta su dobijali batine bez razloga, a Fidan kaže kako ne poznaje nijednu osobu koja nije imala problema s policijom. Članovi familija koje su imale određene probleme zbog svojih političkih ili ljudskih uvjerenja, takođe su bivali vrlo često pretučeni i od samih Albanaca, koji su u to vrijeme radili za srpske bezbjedonosne agencije. Svi ljudi koji su tada bili produžena ruka Dobrice Ćosića, Jovice Stanišića i ostalih bezbjednjaka iz Srbije, kasnije su pobijeni. Moj sagovornik i prijatelj misli da je to bila jedna od najlošijih ideja, jer se konačna priča i klupko, nakon toga nisu mogli odmotati. Ostalo je misteriozno i ko je sve te ljude poubijao, jer neki slučajevi nikad nisu riješeni.
Fidan ne poznaje, takođe, nijednu osobu koja nema familiju u Švicarskoj. Svako od njih ima barem nekoliko članova uže ili šire familije u ovoj zemlji, gdje rade, bogate se, odakle donose novac na Kosovo i žive svoje živote. Većina njih je otišla prije rata, ali neki od njih odlaze i danas. Zbog toga Kosovo, po izvještajima CIA-e, ima danas tek oko 1,8 miliona stanovnika, bez obzira što prognoze i propaganda govore drugačije. Albanci, koji su ostali imaju mogućnost da razvijaju svoje ideje o biznisu, studiraju na jednom od dva kosovska univerziteta (ili u Tetovu i Tirani) ili da jednostavno "iznajme zemlju i grade svoje snove". To je reklama iz naslova ovog teksta, koju sam ugledao na jednoj od poljana putujući Kosovom, a podsjetila me na prolaznost svih balkanskih država, koje se istorijski ponavlja, te na istoj teritoriji se konstantno prave neke nove tvorevine. Zemlja se ustvari samo iznajmljuje.
Ali vratimo se današnjem vremenu. Priština je jedan vrlo moderan grad, u kojoj svaki kafić ima bežični internet, gdje kafa još i dalje vrijedi i pije se na svakom koraku, gdje možete vidjeti mnogo stranih predstavništava i gdje ljudi žive sasvim normalno. Mi u Bosni i Hercegovini vrlo često imamo predrasude da je to divlji zapad, da ljudi ne žele pričati naš jezik, da su loše raspoloženi prema strancima, te svakakve druge gluposti, a ništa od toga, naravno, nije tačno. Iako nema smisla uvijek porediti dvije države, zbog naciona koji vladaju u ove dvije zemlje, nekako se uvijek nameće usporedba Kosova i Albanije. Kada je Albanija bila jedna od najnerazvijenijih i najneuređenijih svjetskih država, Kosovo je tada bilo dio Jugoslavije, kojoj je mnogo puta nuđeno da bude članica Evropske Unije, pa i drugih saveza, što je Tito uglavnom odbijao. Veoma je primjetna razlika u svim dijelovima gdje žive Albanci, pa tako Albanci na Kosovu ili Albanci u Albaniji, nisu uvijek ljudi istih navika, običaja i kulture. Iako govore istim jezicima, izgledaju vrlo slično i često se tako ponašaju, zbog ogromnog vremenskog perioda izolacije jednih od drugih, normalno je da su se stvorile određene razlike. Nije ista situacija ni sa makedonskim, odnosno crnogorskim Albancima, koji takođe posjeduju određene drugačije navike u načinu življenja, mentalitetu, obrazovanju...Zbog toga, Kosovo se s pravom može pohvaliti da je razvijenije od mnogih drugih albanskih dijelova, jer za razliku od Albanije, na česmama imaju pitku vodu, hrana je mnogo ukusnija u restoranima, i možete se nekako više osjećati kao kod kuće, jer ogromna većina govori naš jezik. Mladi ga uglavnom ne govore, ali se i ne trude previše, već tu energiju troše da uče engleski i druge strane jezike.
Iako je ta činjenica malo poznata, za vrijeme Miloševića, bilo je zabranjeno putovati u Albaniju, te su ljudi koji su se odvažili na taj korak, mogli provesti u zatvoru i do tri godine. Milošević se, po Fidanovim riječima, plašio svih mogućnosti organizovanja jedne nacije i bilo kakvog otpora koji bi eventualno zavladao među njima. Kao i svaki drugi diktator, i Enver Hodža je zabranjivao putovanja svojim građanima, ali je to neka druga priča, jer se nikad ove dvije teritorije nisu mogle porediti. Naprimjer, poznat mi je slučaj gdje su ljudi, koji su radili na plantažama mandarina, mogli biti ubijeni ako pojedu ijednu jedinu mandarinu, a Hodža ih je izvozio u ogromnim količinama, jer je albansko tlo pogodno za sve vrste voća, od malina i šumskog voća, do onog koje inače dobijamo iz tropskih zemalja, kao što su ananas, banane ili narandže. Na Kosovu, upravo zbog toga, tinja veoma jaka nostalgija za Titom i onim što je tada Tito predstavljao među starijim generacijama. Većina mladih je odavno shvatila da su ta vremena prošlost i da se još zadugo neće vratiti, pa se okreću kapitalističkom životu, biznisu, porodici i drugim "američkim blagodatima" koje su dobili nakon godina patnje. Kao i u Americi, veliki broj ljudi nije zdravstveno osiguran, pa se dešava da ljudi umiru iz nepoznatih razloga, jer nemaju novaca da plate doktora. Kosovski Ustav je prilagođen klasičnim demokratskim uzusima, ali pored ustava, ova zemlja podhitno treba da vrati određene stvari iz socijalizma, jer će u protivnom mnogi njeni građani patiti. Kako je izgledalo Kosovo u vrijeme Titove posjete, govori video ispod.
Jedan od najznačajnijih mladih političara Kosova je Albin Kurti. On predvodi novu generaciju političara i pretpostavlja se da će na narednim vanrednim izborima njegova stranka osvojiti veliki broj mandata. Fidan kaže kako njegovi stavovi predstavljaju mišljenje većine Kosovara, a ova partija je proizašla iz građanskog bunta nazvanog "Samoopredjeljenje", koji je oblijepio cijele gradove raznim napisima poput "Jo negociata" (bez pregovora), "EULEX – Made in Serbia" (EULEX je proizveden u Srbiji)... Pored toga što Kurti i njegove pristalice ne žele pregovore i time nastavljaju tradiciju, koja je počela krajem devedesetih, kada je većina Kosovara jednostavno prestala gledati srpske kanale i čitati sprsku štampu, oni, takođe, nemaju pozitivno mišljenje o strancima. Smatraju da se KFOR i ostali međunarodni zvaničnici zadržavaju na Kosovu zbog svojih interesa, konstantno kršeći zakon i podržavajući korupciju. Cijela stvar je eksplodirala kada je rumunski kontingent KFOR-a ubio dvoje ljudi tokom jednog vala protesta, a nikad niko za to nije odgovarao.
Vojna atmosfera na Kosovu i podsjeća pomalo na ono što smo gledali krajem devedesetih u Bosni, te pomalo drma ružne uspomene, a i kod nas je bilo slučajeva kada su strani vojnici divljali svojim džipovima i drugim vozilima, pa čak i ubijali ljude u saobraćajnim udesima. Nepoznato je ko ovaj pokret finansira, a iako oni tvrde da im sav novac dolazi od članarina, sasvim je sigurno da ovo ne može biti tačno. Pokret je sigurno instruiran iz određenih izvora, a budući da su njihovi članovi uglavnom mladi ljudi, poslije raspuštanja kosovskog Parlamenta koje će se desiti uskoro, ostaje misterija koliko će dobiti mjesta u njemu na narednim izborima. Inače, Albin Kurti je još kao vođa studentskih pokreta, osuđivan u Beogradu, kada je javno rekao kako ne priznaje taj sud.
Kad već govorimo o vjerovatnim decembarskim izborima, treba reći kako nacionalne manjine imaju garantovana mjesta u parlamentu, i to, Srbi deset mjesta, a ostali zajedno deset, dok se preostalih stotinu mjesta raspoređuje svim drugim partijama. To kosovski Ustav čini jednim od najdemokratičnijih ustava na svijetu, jer je moguće da naprimjer Srbi imaju i više od dvadeset mjesta, što se upravo i desilo na prvim poslijeratnim izborima, kada je izašlo nešto manje od 30.000 Srba i kada su dobili 22 mjesta u Parlamentu. Nakon toga, taj broj se smanjivao, jer signali iz Beograda su govorili kako su ti izbori nelegalni i kako Srbi ne treba da imaju išta sa tim, pa je na posljednjim izborima izašlo samo 800 ljudi, a dobijeno je deset zagarantovanih mjesta. Tako se nameće zaključak da je vrlo lijepo trenutno biti manjina, jer je teoretski moguće da sakupite nekoliko desetina glasova i da postanete parlamentarac. Kurti i njegove pristalice se zalažu da se Srbima smanje prava kao nacionalne manjine, te da imaju onoliko mandata koliko dobiju glasova.
Jednoj od takvih parlamentarki Kosari Nikolić, autor ovih redova je, tokom posjete holandskom Ministarstvu finansija, bio prevodilac sa engleskog na naš jezik, jer gospođa nije znala albanski. Tada sam uvidio kako čak i u kosovskom parlamentu vlada idila, kako apsolutno nema nikakve mržnje, niti su međuljudski odnosi povrijeđeni bilo čime. I u takvom jednom ozračju očigledno finansije igraju određenu ulogu, pa zbog toga i nema nikakvih međuetničkih svađa. Gospođa Nikolić bi voljela da zna albanski, ali se taj jezik oko nje nije mnogo govorio, tako da ona samo razumije određene aspekte. A o ovom problemu sam razgovarao sa mnogo ljudi sa Kosova. Kako sam već rekao, mladi ljudi troše energiju da uče neke druge jezike, ali ne i naš, a neki od njih to smatraju nepotrebnim. Na moje opaske kako je to službeni jezik njihove države i kako im je lako naučiti ga, oni uglavnom ostaju zapanjeni i šute, te mi govore kako sam u pravu i kako "bi ga trebali naučiti", ali se uglavnom ostaje na tome. Na moju tvrdnju kako je najgore što se ovim narodima moglo desiti, u jezičkom smislu, upravo činjenica da će jednog dana govoriti engleski, moji albanski prijatelji me pitaju: "A zašto vi ne naučite albanski?" I zaista, nikad nisam upoznao nikoga, niti sam čuo od nekoga kako neki Srbin, Hrvat, Crnogorac ili Bosanac uopšte žele učiti albanski. Neki od mojih dobrih poznanika koji žive sa Albancima, jedva znaju 20-30 riječi, a jedan njemački prijatelj tvrdi kako ga nikad neće naučiti, iako perfektno govori naš, mađarski i makedonski, a živi na Kosovu. On kaže kako ne može da shvati duh albanskog jezika, i kako uopšte ne osjeća da bi ga ikad za svog vijeka mogao savladati. Da je zaista tako, možete se uvjeriti pri samom pogledu na naprimjer ovaj članak, u kojem ne razumijete ništa, iako govori o BiH. Kroz razgovore, možete satima, danima, pa i mjesecima slušati albanski, ali on nikakve konekcije s drugim jezicima nema. Ipak, i pored toga, moj krajnji zaključak je bio da su Albanci dijelom i u pravu.
Nije normalno da se od njih traži i da se podrazumijeva da svi znaju naš jezik perfektno, ali da mi ne znamo apsolutno ništa na njihovom jeziku, pa čak i ako nas je bilo mnogo više. Mogli smo, za tog pedesetogodišnjeg vremena, naučiti barem da kažemo dobar dan, do viđenja, hvala i još koju frazu. Ovako je sasvim razumljivo zašto ljudi imaju svojevrstan otpor prema svemu što ima veze s nama, jer ni podaštavanje Albanaca nije vidljivo samo kroz jezik, nego i kroz mnoge druge stvari. Recimo, potpuno je neuobičajeno da ikad iko stupi u brak s Albancima, jednostavno je nemoguće da se ovi ljudi posmatraju kao obrazovani, normalni, svjetski građani, bez da se ima poneka predrasuda. I dok pišem o ovome, pala mi je na pamet navijačka opaska iz Tirane, upućena Kosovarima i makedonskim Albancima, a koju su pjevali naši tifozi. Glasila je: "baloni i loptice, kikiriki, košpice". Odgovor je, s pravom, bila baklja bačena među naše ljude. Tražili ste, evo vam ga.
Pored Prištine, posjetio sam i Prizren. Autobus do Prizrena vozi oko sat i po i košta 3 eura. Nema nikakvih karata, niti bilo kakvog traga da je plaćen porez. Prizren je vrlo blizu makedonske i albanske granice, a u njemu se lijepo vidi utjecaj Turaka i Bošnjaka. Na mnogo mjesta možete čuti naš ili turski jezik, ulice su napisane na sva tri, a u upotrebi je i engleski, zbog mnogo KFOR-ovih vojnika koji prolaze kroz ovaj grad. KFOR-ovci nisu jedini stranci koji dolaze u Prizren. Ima mnogo i turista, te drugih prolaznika, a kad bi ovaj grad bio spojen autoputem, sigurno bi bio prava atrakcija. Tu smo popili kafu pored tvrđave i pojeli kolač u gradu, te uživali u jesenjem suncu. Grad je, poput naših manjih gradova, veoma pozitivan i sasvim pristojan. Ono što će ga učiniti i još privlačnijim za život je činjenica da mladi više neće odlaziti u Prištinu, jer Prizren od ove godine ima i univerzitet. Užurbanim radom na turističkim objektima, postaće sigurno sjajna destinacija za provesti dan ili dva, pogotovo na putu do Albanije. Autoput, koji će povezivati sjever i jug Kosova, služiće srpskim, ali i svim drugim turistima da idu u Albaniju na more, a tu će im Prizren biti usputna stanica. I da ne zaboravim reći, dobio sam kafu i kolač besplatno, samo zato što sam iz Bosne. Osjećaj je bio zaista lijep, vidjeti da vas neko i dalje cijeni, pogotovo nakon što naviknete na dalmatinski odnos prema našim ljudima, koji je uglavnom nehuman i potpuno turistički neprofesionalan.
Pored silnih mojih opaski i tvrdnji tokom ove priče, nemoguće je ne osvrnuti se na mnoge druge tekstove, koji su izlazili u raznim medijima tokom posljednjih godina. Preporučujem vam priču Beqë Cufaja, "Albanci" kroz koju možete lijepo saznati neke stvari koje dosad niste znali, te naravno sve njegove ostale tekstove. Politika je početkom devedesetih pisala neke sasvim drugačije stvari, a kako je to izgledalo recimo u beogradskoj Politici, možete vidjeti ovdje. E-novine su neiscrpan izvor znanja, a kako reče Florence Hartman, i naše utočište. Hvala, čika Pero Lukoviću.
Mnoge poznate Albance možete vidjeti i u današnjem svijetu. Bekim Fehmiu nije jedini kojeg poznajemo, tu su i fudbaleri (Lorik Cana, Xherdan Shaqiri), glumci (Alban Ukaj), pjevači i mnogi drugi. Kroz dane, sedmice, mjesece i godine druženja s njima, lako ćete shvatiti, kako su to dobri ljudi, bez predrasuda, s velikim srcem i velikom željom za životom. Njima treba pružiti ruku, u cilju konačnog napretka regije i zajedno sa njima, raditi na ljepšem životu i boljem standardu svih nas. Za početak ih posjetite, jer oni nama već decenijama dolaze. Sulejman Bugari je jedan od naših, ali i njihovih ljudi. Sigurno ih ima još i veoma su vrijedni pažnje.
Erzsebet wrote:Okej, vi živite slobodno u mraku i slavite dedu Aliju što nam je podario Bosnu i bosanski jezik, koji je potpuno isti kao hrvatski, srpski, crnogorski... jedite zlatnim kašikama, i što je najgore, budite članovi SDP-a, koji je postao više desničarska stranka nego CDA ovdje u Holandiji.
Bosnolože, bilo bi lijepo da nekad obratiš pažnju i na ono što ti napišem, a ne da ponavljaš jedne te iste fraze o velikosrbima i slične gluposti. Rekao sam ti da SAM I JA ŽRTVA, ali koliko god krivim Miloševića, toliko krivim i Aliju, jer mu je bio kompanjon, jer jedan bez drugog ne bi funkcionisali. To što ti to ne shvataš, ja ti ne mogu pomoći, ali je jadno da se kao takav zalažeš za SDP, ako sam dobro pročitao negdje u tvojim ranijim postovima.
Meni reći da se zalažem za Miloševićevu politiku je u najmanju ruku jadno i bijedno. Ne patim ja ideološki nizačim, ja sam davno pobjegao iz tog tamo mraka, ali nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti. Moji su umirali, ja više nikad neću, ni za jednu državu, ni za čiju ideologiju, ni za čiju dinastiju. Ti gini slobodno, ali kajaćeš se jednog dana.
Nije meni rahmetli Alija podario bosanski jezik nego moja mati a njoj opet njena. Vidim tebi je Gadafi idol. Isti onaj kojem se zivo jebalo dok nas je njegov haver Milosevic nemilosrdno ubijao po Bosni.Al nek je on svoju zelenu knjigu napisao to je bitno.
Erzsebet wrote:Okej, vi živite slobodno u mraku i slavite dedu Aliju što nam je podario Bosnu i bosanski jezik, koji je potpuno isti kao hrvatski, srpski, crnogorski...
Pa kad je isti neka se samo zove bosanski jezik i neka tako svoj maternji jezik zovu i Srbi i Hrvati i Crnogorci
Erzsebet wrote:Okej, vi živite slobodno u mraku i slavite dedu Aliju što nam je podario Bosnu i bosanski jezik, koji je potpuno isti kao hrvatski, srpski, crnogorski...
Pa kad je isti neka se samo zove bosanski jezik i neka tako svoj maternji jezik zovu i Srbi i Hrvati i Crnogorci
A nebo nije plavo, jer ti je dedo Alija tako rekao... Uživaj u svom bosanskom jeziku, u svom bosanskom mraku, moju porodicu su jednom zajebali i odnijeli joj člana, više neće sigurno. I to zbog bosanskog jezika, blago nama, otkako pričamo bosanski, jedemo i zlatnim kašikama.