Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#1551 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

mirzasila wrote:Sto se tice izolacije to jso uvijek nemogu potvrditi posto jos uvijek nisam uselio, a sto se tice sunca ja sam ujagmio stan koji ima potpuno otvoren pogled i osuncan je cijeli dan.
Najveca mana tibre je blizina zgrada i dosta stanova je poprilicno zatvoreno. Mislim da su ti "zatvoreni stanovi" osjetno jeftiniji kada se pregovara o cijeni
-----------------------------------------
ako ti zazidaju prozor ekstra,popust ide i do 30%.Jarane to treba srušiti,mislim da nije smjelo biti tehnički primljeno.
saim_adka

#1552 Re: Cijene stanova All about

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 21/01/2017 10:21, edited 1 time in total.
maybelline

#1553 Re: Cijene stanova All about

Post by maybelline »

Ima li neko savjet/iskustvo sa kupovinom stanova u istocnom Sarajevu? Cijene su toliko jefitne da se pitam what`s the catch plus koliko je dobra atmosfera za mladi bracni "mjesoviti" par (a nijedno nije pravoslavac) koji namjerava da ima djecu?
mirzasila

#1554 Re: Cijene stanova All about

Post by mirzasila »

ssmmiilleeyy wrote:
mirzasila wrote:Sto se tice izolacije to jso uvijek nemogu potvrditi posto jos uvijek nisam uselio, a sto se tice sunca ja sam ujagmio stan koji ima potpuno otvoren pogled i osuncan je cijeli dan.
Najveca mana tibre je blizina zgrada i dosta stanova je poprilicno zatvoreno. Mislim da su ti "zatvoreni stanovi" osjetno jeftiniji kada se pregovara o cijeni

A jel kad pogledas kroz prozor gledas u zgradu preko puta

Image

:D
ne heheh
ssmmiilleeyy

#1555 Re: Cijene stanova All about

Post by ssmmiilleeyy »

mene zanima kako su stanovi starije godine izgradnje haman iste cijene kao i ovi Novi ??

To mi nikako ne ide u glavu :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1556 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

a ono pored malo je studentski dom za katolike :D hahaha biće derneka i jebanja po krovu
odličan pogled :D
Haris.ba

#1557 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

maybelline wrote:Ima li neko savjet/iskustvo sa kupovinom stanova u istocnom Sarajevu? Cijene su toliko jefitne da se pitam what`s the catch plus koliko je dobra atmosfera za mladi bracni "mjesoviti" par (a nijedno nije pravoslavac) koji namjerava da ima djecu?
Ako prijaviš u entitetu RS -u prebivalište, a radiš u federaciji nemaš 300 maraka mjesečni odbitak za porez na dohodak, i ne možeš da glasaš "ovamo", djeca ti idu "tamo" u školu(školski program) - privatne škole su drugo. O međuetničkim odnosima imaš druge podforume. Nemojmo o tome ovdje. Kvalitet gradnje je onako. Ima stanova sa odličnim rasporedom a ne baš prevelikom kvadraturom. Uglavnom, ko želi tamo da živi ima fin izbor. Poznanica je kupila stan od 40 -ak kvadrata. Ima parking, nema gužve. Lokacija je meni slična ko u Hrasnici da živiš. S time što su počeli do Hrasnice da parcelišu trasu za tramvaj. :D
ssmmiilleeyy wrote:mene zanima kako su stanovi starije godine izgradnje haman iste cijene kao i ovi Novi ??

To mi nikako ne ide u glavu :(
Lokacija igra mnogo u tome. Nema baš puno novih zgrada na atraktivnim lokacijama da smanji cijene polovnjaka. Pa imaš predrasuda(nekad to i nisu) da ništa poslije rata što je napravljeno ne valja. Onda imaš napuhivanja cijena agencija za preprodaju. Pa nema se puno kvalitetnih mjesta za gradnju kuće u gradskom području. I možda najznačajnije. Dosta ljudi koja prodaje stan nema banku iznad sebe ko investitori u stanogradnju. Već stanove prodaju godinama. A vamo kad ne vratiš ratu kredita - odmah žik.
neki

#1558 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

zonbirile wrote:------------------------------------------------------
brate odmah idete u ofsajd i dajete autogol,što je kontradiktorno.Tako i ovo o zemljotrese.Pa Grbavica je izdržala i BL i SK i CrnuGoru,a nije do njih što 50-tih nije bilo zakona o gradnji u trusnom području.Drugo željezo nije jeftino i realno je 300% skuplje nego prije rata.O kontroli ne znam šta bih ti rekao,jer sve se kupuje novcem,čak i da si invalid.
Ne znam koliko poznajes statiku ali mogu ti reci ovo..veci dio nizih zgrada na Grbavici (do 5-6 spratova) uopste nema vertikalne ukrutne elemente ( ab zidovi, platna, serklazi) znaci nema uopste armiranog betona po vertikali, samo ab ploce a i one su u vecini slucajeva montazne i polumontazne. Zemljotres u vecini slucajeva udara horizontalno tako da se ovakvi objekti pocnu njihati i ruse se ko kule od karata. Jos gore je sto je vecina tih zgrada nakon ovog rata dogradjena sa po jos jednim spratom. Tek nakon silnih studija i intervencija strucnjaka opstina je zadnjih godina pocela tjerati investitore da prilikom dogradnje podignu i vanjske serklaze kojima ce ojacati horizontalnu stabilnost (na zgradama u Bratstva i Jedinstva npr) U Sarajevu nije bilo jaceg zemljotresa u zadnjih vise od 100 godina, Skopski se ovdje jedva osjetio a Banjalucki je bio kao i vecina ostalih sto se osjete u Sa..
Zeljezo je jeftino u odnosu na ostale materijale..oko 2 km po kili bilo prije recesije, sad mozda i jeftinije..
StupskaBitanga

#1559 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

Gledam u novinama ko kupi stan u BH Bauu Stup dobije kinesko auto Gelly GRATIS :D
Alfons Kauders

#1560 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

StupskaBitanga wrote:Gledam u novinama ko kupi stan u BH Bauu Stup dobije kinesko auto Gelly GRATIS :D
sta geely i njihovi stanovi imaju zajednicko?

ni jedno ni drugo ne bi dzaba uzeo... :D
poznanik

#1561 Re: Cijene stanova All about

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
StupskaBitanga wrote:Gledam u novinama ko kupi stan u BH Bauu Stup dobije kinesko auto Gelly GRATIS :D
sta geely i njihovi stanovi imaju zajednicko?

ni jedno ni drugo ne bi dzaba uzeo... :D
Ovdje ima i "visokoletača" izgleda :D
alijagic

#1562 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

Otkako otvorih temu, padose cijene stanova a i kupovna moc...
Comrad

#1563 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

alijagic wrote:Otkako otvorih temu, padose cijene stanova a i kupovna moc...
Ajd otvori jos jednu - part 2, nek jos malo padnu cijene. :D
alijagic

#1564 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

A nije bas tako. Sada ce neminovno doci do (mislim u narednih nekoliko godina) do vidnog segmentiranja trzista. Razlike u cijeni/kvaliteti ce biti vise vidljive. Tako ce neka prigradska naselja (i gradska, jeli) imati znanto nizu cijenu. Javne usluge, komunalne, itd.
Alfons Kauders

#1565 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

alijagic wrote:A nije bas tako. Sada ce neminovno doci do (mislim u narednih nekoliko godina) do vidnog segmentiranja trzista. Razlike u cijeni/kvaliteti ce biti vise vidljive. Tako ce neka prigradska naselja (i gradska, jeli) imati znanto nizu cijenu. Javne usluge, komunalne, itd.
da... to se vec pocelo desavati, barem na primjeru nove vogosce i stupa... ali pomalo i na dobrinji, jer su izgradili nekoliko zgrada koje po lokaciji i nisu lose, samo sto nemaju trolu/bus nigdje blizu...

ja sam svakako ostao dekintiran dok sam opremio stan, ali planiram kupovati za npr. 2 godine.... sumnjam da ce cijene bitno rasti do tada... zivio mmf
alijagic

#1566 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

naravno, cijene od centra prema periferiji nanize, osim naravno privatnih, elitnih dijelova. Bucha city (Buca potok) ce biti kao favele.
Alfons Kauders

#1567 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

alijagic wrote:naravno, cijene od centra prema periferiji nanize, osim naravno privatnih, elitnih dijelova. Bucha city (Buca potok) ce biti kao favele.
buca... rajlovac... i jos par perifernih naselja vec izgledaju ko favele...

samo sto se u favelama fura bolja muzika, a i zene bolje izgledaju...
gaius

#1568 Re: Cijene stanova All about

Post by gaius »

ako ima ko od 80-100m2 na Grbavici 1.. poželjno u lošijem stanju.. neka se javi na pm..
iMacak

#1569 Re: Cijene stanova All about

Post by iMacak »

nikada mi nece biti jasno u novome gradu ko je dozvolio izgradnju onih ocajnih zgrada gdje komsije mogu da se i kroz prozore posjecuju.
koji je ono odron. za nekog ko je prije 500 godina imao visoki nivo stambene kulture..
neki

#1570 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

iMacak wrote:nikada mi nece biti jasno u novome gradu ko je dozvolio izgradnju onih ocajnih zgrada gdje komsije mogu da se i kroz prozore posjecuju.
koji je ono odron. za nekog ko je prije 500 godina imao visoki nivo stambene kulture..
Nije novi grad nego ilidza (ako mislis na Tibru)..a uz njih najodgovorniji je zavod za izgradnju
iMacak

#1571 Re: Cijene stanova All about

Post by iMacak »

ma nije bitno vazno je da svi znamo na sta mislimo. ono je slika svih nas. stid me vise na sta ovo sarajevo lici.
neki

#1572 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

iMacak wrote:ma nije bitno vazno je da svi znamo na sta mislimo. ono je slika svih nas. stid me vise na sta ovo sarajevo lici.
a na sta ce liciti to cemo tek gledati..investitor je kupio jos bar dvije lokacije za gradnju u Sarajevu..
iMacak

#1573 Re: Cijene stanova All about

Post by iMacak »

i sto je najtuznije nastavice u istome stilu....nema u nas nijedne sluzbe niti nekog institucionalnog tijela da bar ukaze na propuste a kamoli da zabrani takvim investitorima gradnju....a i da ima u nas je to kratkog vijeka....ta institucija postaje tijelo da dusmanima brani a jaranima da gradi....fujjj
bambi:)

#1574 Re: Cijene stanova All about

Post by bambi:) »

Zanima me trosoban stan na Kovačićima ,može i gornja Radnička one zgrade od žute cigle a i podrobnija informacija o novim stanovima u Ljubljanskoj čikimi bi dobrodošla kao i o novoj zgradi u uluci Emerika Bluma,
moguća zamjena ,u opciji garsonjera u ul. B.Begić Koševsko brdo,hvala
A sta da znam

#1575 Re: Cijene stanova All about

Post by A sta da znam »

Zdravo svima! Moze li pomoc? Trazim garsonjeru ili jednosoban stan na podrucju Sarajeva, novogradnja ili starogradnja, nije vazno. Naravno, tragam za najpovoljnijom ponudom. Iz Tibra Pacific -a mi je receno da je kvadrat, s porezom, oko 1.780 KM, a to mi je preskupo. Ima li igdje ista jeftinije? Koja je najniza cijena po kvadratu koju mogu ocekivati?
Post Reply