Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
manki

#1551 Re: Apple MAC all about

Post by manki »

amidzazeher wrote:Pa resize mozes i u preview-u raditi ;)
Za ostalo imas iPhoto, a sve u jednom i puno jednostavnije od Photo Shopa naravno pixelmator ;)
Kako u preview? :shock: ja je ne znam ni rotirati u preview (bez zajebancije) :lol:

@ AMD: pogledat cu pixelmator. :)

Edit: Nasao sam kako se smanjuju i rotiraju (idiot)... :)
haubica_i_to_teshka

#1552 Re: Apple MAC all about

Post by haubica_i_to_teshka »

Je li neko imao problem sa otvaranjem “imovie-a” na “lavu”?

Probao sam :

1. Unplug an video peripherals, mounted volumes and try again.
2. Check /library/quicktime plugins/ for anything out of the ordinary.
3. Try a new user on the computer. If this fails, reinstall imovie.
4. If a new user works, try moving files from ~/movies/imovie projects/ and ~/movies/imovie events/

(i josh neke stvari) ali ne otvara, zamrzne na 2%

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro8,1
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 2.7 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 4 MB
Memory: 4 GB
amidzazeher

#1553 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

DYD666 wrote:
amidzazeher wrote:Pa resize mozes i u preview-u raditi ;)
Za ostalo imas iPhoto, a sve u jednom i puno jednostavnije od Photo Shopa naravno pixelmator ;)
Naravno, dakle samo da ponovim, na Lionu, malo zeznuto kroz Preview opaliti resize 300slika velike rezolucije odjednom :roll:
Ono, ok je sve, odradi on posao, ne mrzne, ne pada, vec jednostavno ce potrajati koji minut (ovisno od masine) dok ne napravi verzije za svaku sliku, a krene ih raditi odmah i koliko sam upratio, to se ne moze disableovati :cry:

Moze se i fina akcija za resize sa automatorom nastimati pa da je uvjek tu na "desni klik"
Dobro mozda ne 300 ali evo bas po prvi put i to uradih, doduse sa 150 fotki sa 3216x2136 (1.8Mb) na fotku 800x531 (217k) bez ikakvih problema. Jedino sto je potrajalo dok je napravio backup, to je novo u Lionu da mi sacuva verziju iste!! Sve stoji sto si rekao, nego jebem mu ja se nadam da ce u nekom update-u omoguciti da se iskljuci ta opcija "versions" i autosave" ako nista barem za prewiev, pa nije da je neki program od zivotne vaznosti!!
Cak gledajuci na brzinu nisam skoro nista na kvaliteti izgubio sto je za svaku pohvalu, jedino sto me nervira sto mi je napravio te verzije pa mi zauzeo nepotrebno HD!
Ja sam sebi napravio akciju u Photo Shopu za resize, i uvijek radim max sa 3-5 slika tako da mi ovaj masovni resize nikada nije bio potreban ali valjalo bi mozda napraviti neku akciju ali ja sam talasika u automatoru :-)

Vjerovatno ima neki image resizer (standalone) program (u AppStore ih ima bruka, skinuo resizelt i nije los ne traje dugo, a kvalitet ostane dobar) ali koliko je potrebno imati jos jedan program to je do covjeka ;)
DYD666

#1554 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

manki wrote: Kako u preview? :shock: ja je ne znam ni rotirati u preview (bez zajebancije) :lol:
cmnd+R za desno, cmnd+L za lijevo :wink:
DYD666

#1555 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

amidzazeher wrote: sto me nervira sto mi je napravio te verzije pa mi zauzeo nepotrebno HD!
Stvar koja me je nervirala takodje u Preview (ali i drugim programima popu text edita ili quick timea) je onaj "restore windows" koji otvori ponovo i zadnju fotku ili file koji ste inace otvarali, nakon zatvaranja programa i pri otvaranju nove fotke/filea.

Moze se disableovati u sys prefs pod appearance tab.om cini mi se.
amidzazeher

#1556 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

DYD666 wrote:
amidzazeher wrote: sto me nervira sto mi je napravio te verzije pa mi zauzeo nepotrebno HD!
Stvar koja me je nervirala takodje u Preview (ali i drugim programima popu text edita ili quick timea) je onaj "restore windows" koji otvori ponovo i zadnju fotku ili file koji ste inace otvarali, nakon zatvaranja programa i pri otvaranju nove fotke/filea.

Moze se disableovati u sys prefs pod appearance tab.om cini mi se.
System Preferences > General >i onda sklonis kvakicu sa "Restore windows when quitting and re-opening apps".

Ma autosave je super stvar ja se ne bunim protiv toga, ni ovo versions nije lose ali da samo ima da se iskljuci ta opcija bas kao ovaj restore bilo bi super!
haubica_i_to_teshka wrote:Je li neko imao problem sa otvaranjem “imovie-a” na “lavu”?

Probao sam :

1. Unplug an video peripherals, mounted volumes and try again.
2. Check /library/quicktime plugins/ for anything out of the ordinary.
3. Try a new user on the computer. If this fails, reinstall imovie.
4. If a new user works, try moving files from ~/movies/imovie projects/ and ~/movies/imovie events/

(i josh neke stvari) ali ne otvara, zamrzne na 2%

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro8,1
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 2.7 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 4 MB
Memory: 4 GB
Ja nemam problema ali gledam po netu nisi jedini, opasno su zahebali stvar!!!
registriran

#1557 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Molim vas za savjet. Kako prebaciti fail sa video TS u MKV ili AVI. Gledao sam po netu ali su to uglavnom strucni izrazi koje na razumijem.
Hvala na vremenu.
DYD666

#1558 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

handbrake.fr
registriran

#1559 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

DYD666 wrote:handbrake.fr
Puno hvala.
registriran

#1560 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Jos jedan savjet molim te.
Dobio sam 15 fajlova, djelova jednog koncerta. Kako da ih objedinim u jedan fajl? Da koncert tece kontinuirano.
registriran

#1561 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Skontao sam. Pozdrav.
ExNihilo

#1562 Re: Apple MAC all about

Post by ExNihilo »

Image

:lol:
DYD666

#1563 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Poprilicno netacno ali zaista jako :)
kem0

#1564 Re: Apple MAC all about

Post by kem0 »

Ne znam da li se postavljalo ovo pitanje već, al mrsko mi tražit :D
Da li iko ima iskustva sa kupovinom bilo kojeg Apple kompjutera preko neta (nebitno jeli iMac ili neki od laptopa)
tripz0r

#1565 Re: Apple MAC all about

Post by tripz0r »

Je li ima app store u Sarajevo, iz Banjaluke sam i ovdje nema, ali nesto sam cuo da ima u SA, moze li mi ko posalti link ka prodavnici?
torik

#1567 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

:( ode Steve
Jack Be Nimble

#1568 Re: Apple MAC all about

Post by Jack Be Nimble »

Mores ti biti bogat i imati svakakvig app za rak, ali od raka se ne moze pobjeci.

Proasao pokraj Apple prodavnice kada tamo kamara cvjeca i svijece gore :-)
taxi_driver

#1569 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

Jack Be Nimble wrote:Mores ti biti bogat i imati svakakvig app za rak, ali od raka se ne moze pobjeci.

Proasao pokraj Apple prodavnice kada tamo kamara cvjeca i svijece gore :-)
i sta je tu cudno?
RIP Steve!
febo_acm

#1570 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Jako mi je žao čovjeka, neopsivo. Lik je bio legenda. Ne kažu džaba da oni najbolji prvi odu...
amidzazeher

#1571 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Jutros tapnem na MacWorld app i zaledim se!!! :sad: :sad:
Nije normalno koliko mi je zao! Rano, previse rano!! Gledam youtube klip kada je predstavljao prvi iPhone kako je sav ushicen i radostan a meni samo sto suze ne krenu! Tuzan sam cudo jedno :sad: :sad:
RIP legendo!!!
staza

#1572 Re: Apple MAC all about

Post by staza »

Iako mnogi raščlanjuju transcendentalna stanja ona su zapravo jedinstvena.
Biti s one strane ujedno znači povratak arhetipskih grč. bogova, tj. principa dobro i zlo, gdje protivnik ne može biti onaj koji bi i sebi činio zlo, nego ga isključivo čini drugome, daleko od svake teorije izopćeništva ili kontrakulture.
Steve je bio takva osoba, jer naprosto pripada čitavoj jednoj generaciji onih koji su beskompromisno pomjerali granice dobroga, ne htijući pri tome misliti šta će drugi reći, ili hoće li povrijediti nekoga.
Psihonaut je onaj koji putuje samostalno, znajući temeljne univerzalne principe, a spaja se s ostalim isključivo individuama, pri čemu svaka ostaje osobnost za sebe i onda sve čine cjelinu: kako reče političarka-državnica M. T. u novovjekovnoj političkoj doktrini prosperiteta da jako britansko društvo čini skup individualistâ.
Formiranje nepolitičkoga Applea, kroz obračun sa svima koji su gušili kreativnost, a onda stvaranje kroz takvu kreativnost i velikoga profita, dovele su Jobsa do vrha, uz sve one s kojima je prijateljevao, a koji su također bili psihonauti poput njega.
Je li Jobs legalno ili nelegalno u Švicarskoj koristio i LSD u antikancerogenoj kuri (i je li to ono što ga je održalo gotovo 7 god. živim), možda će ostati zauvijek tajna...?!
http://www.huffingtonpost.com/ryan-grim ... 27887.html
GAU8

#1573 Re: Apple MAC all about

Post by GAU8 »

Bez Steve-a je Apple ponovo samo jos jedna u nizu korporacija.

Pitanje je samo koliko je "naslijeđa" u obliku budućih ideja itd. Steve ostavio u amanet, iz kojeg će Apple još neko vrijeme moći da crpi.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 06/05/2015 07:00, edited 2 times in total.
DYD666

#1575 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Probaj
http://www.cocoatech.com/
http://totalfinder.binaryage.com/
http://www.macupdate.com/app/mac/34189/moveaddict
http://mac.softpedia.com/get/Utilities/ ... ders.shtml
http://www.panic.com/transmit/ je bas "ala" commander i ima "merge"

Mislim da ces "merge" dobiti i ako selektujes sadrzaj foldera i povuces ga u drugi istoimeni...Ali napravi neki test folder pa malo probaj, nemoj rizikovati da tako slucajno pobrises mnogo GB. Neki kazu da Lion Finder sada to radi kao Win ali nisam imao prilike probati, backup radim drugacije.

Sve dok radis "klasicni backup" gdje se samo gomilaju noviji, dodatni fileovi, novije verzije istih, ne bi trebalo biti frke, ali ukoliko u postojecem folderu kojeg zelis backupovati pobrises neke files, pri replace opciji kod kopiranja foldera, obrisani fileovi ce nestati iz oba - Oprezno.
Post Reply