Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
stranacc

#1551 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

omar little wrote:
Pa to sto nemas osiguranje nije Obama kriv. I da mislim da si rasista (Obamu ne mozes uzeti za poredjenje jer on nije rasista a i izuzetno je obrazovan za razliku od tebe) i jos takodjer mislim da si prilicno ispranog mozga jer to sto ti navodis kao argumente su rezultati rasisticke medijske kampanje. S ponosom se ponasaj, kao bijeli isfrustrirani rasista Amerikanac...
Kako bona mozes rec da obama nije rasist?
Jel ti onaj pop rekao da i obama misli isto kao i on samo ne moze to reci iz politickih razloga. Pa jesi li ti cula tog popa?
On je obamin kucni prijatelj.
To ti dodje nekako kao`` moj prijatelj ( kojega sam upoznao neki dan) je dudogodisnji prijatelj radovana karadzica...al je pravo fin gospodine bla bla...``
jes al` u qurcu.
Koja ba rasisticka kampanja ... ma ne smije niko da ga pogleda poprijeko jer je to sto vec jeste. Dali sam rasista ... ma jock , zahebavam se.
Koliko je to obama obrazovan? Ne budali !!! Da bi bio politicar ti ne treba neka skola ...sad eto svi sa Yale su trebali biti politicari i k`o samo su oni obrazovani.... nc nc nc
otkud ti uopste znas jesam li ja i koliko obrazovan .... moze se istovremeno biti obrazovan i rasist , zar ne ( ne zelim reci da sam obrazovan ...al obrezan sigurno Jesam :) )
pozdrav od ponosnog isfrustriranog americko-bosanskog rasiste :dance: :thumbup: :bih:
stranacc

#1552 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

omar little wrote:
hik--meta wrote:citam vijesti i ne mogu da se nacudim. :-? ovo sto su uradili je stvarno sramota, otimanje delegata, nasumce odredjivanje pripadnosti, nije ovo uopste dobro... :sad:
umjesto da ih proglase uncommited jer huso nije ni stavio svoje ime u michiganu znajuci da ce biti potucen do nogu, ili da barem dozvole glasanje, oni mu dadose skoro pola delegata. javasluk.
nece mi poslije ovoga biti zao kad huso izgubi od mccaina. :x
Ih, ko da si ti nesto prije Obamu podrzavala...A ova ti je dobra "nije stavio ime znajuci da ce biti potucen do nogu" :lol: :lol:

A zasto je Hillary stavila svoje ime na ballot za koji se unaprijed znalo da je nevazeci i da krsi pravila stranke?!? da pokaze kako moze, kad je jedina na listicu sve druge pobjediti?! :D :D :D
A kako mozes osvojiti electoral votes na takmicenjue na kojemu nisi ni ucestvovao?...doijes ih vise nego da si ucestvovao(%)
Hebo te ;-)
walkabout

#1553 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

nebih zelijo da bidnem saotom rajom, odijelo mi novo umenemi... :oops:

----------------------------------

Anne Davies in Washington
June 2, 2008

THE Clinton camp has left open the prospect of continuing the fight for the Democratic nomination through to the party's convention in August - as the front-runner, Barack Obama, was forced to resign from his church to staunch a new controversy over a preacher.

Senator Obama resigned from Trinity Church in Chicago after a visiting Catholic pastor who is well known in southside Chicago, Father Michael Pfleger, delivered an inflammatory sermon last week, mocking Hillary Clinton over her apparent assumption she would be the nominee.

Meanwhile, at an often raucous open meeting of its rules committee in Washington on Saturday, the Democratic Party reinstated the Michigan and Florida delegations, who lost all their votes after they violated party rules and held early primaries. The committee cut their votes in half, however, as punishment. The ruling, which gave Senator Clinton a net gain of 24 delegates, still leaves her well behind Senator Obama.

But the matter may not end there. There were serious disagreements in the committee over what to do about Michigan.

This state was more contentious than Florida because several candidates, including Senator Obama, took their names off the ballot in deference to the party ruling on Michigan.

Even Michigan's representatives argued it would be unfair to split the delegates on the basis of the klix vote, describing it as a "flawed primary" . Their compromise split, based on exit polls, was adopted instead.

But even as the Democrats celebrated their apparent agreement on the 50 per cent penalty, Senator Clinton's chief delegate strategist, Harold Ickes, who is on the rules committee, said he regarded the compromise on Michigan as tantamount to stealing four delegates from his boss.

"I submit to you ladies and gentlemen, hijacking four delegates … is not a good way to start down the path of party unity. I have been instructed by Mrs Clinton to reserve her rights to take this matter to the credentials committee," he said.

If Senator Clinton does take this path, the nomination fight could run all the way to the convention in Denver in August, something officials are anxious to avoid. The House of Representatives Speaker, Nancy Pelosi, and the Senate leader, Harry Reid, said on Thursday they would intervene if the disputes continued to force super-delegates to declare their hand.

But that may not be necessary, as Senator Obama may get sufficient delegates to claim the nomination soon after the primaries conclude on Tuesday - after Puerto Rico, Montana and South Dakota have voted.

Even though he is on the brink of the nomination, Senator Obama is still wrestling with new challenges. On Saturday, he and his wife, Michelle, resigned from the Trinity Church after Father Pfleger made fun of Senator Clinton's emotional moments on the campaign trail and accused her of having a sense of entitlement to the nomination.

Senator Obama said he did not want his "church experience to be a political circus - I think most American people will understand that, and wouldn't want to subject their church to that, either".

He said it had been "months" since he has attended Trinity.

Trinity Church said: "Although we are saddened by the news, we understand this is a personal decision. We will continue to lift them in prayer and wish them the best as former members of our Trinity community."

There has been renewed speculation after the rules committee meeting that senior Democrats will broker an agreement on a job for Senator Clinton within an Obama administration. The idea of a joint ticket still seems far-fetched, but Senator Clinton could receive a senior portfolio, such as health or attorney-general.
hik--meta

#1554 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by hik--meta »

huso je zbilja ostao dosljedan.
kako ocevoj konfesiji, tako evo i ovoj izabranoj prije dvadeset godina. cula sam da jehovini svjedoci i scientology primaju.
walkabout

#1555 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

da rastelalim...puertorikanci glasali za Hilku...a ja im josh nisam oprostio onaj poraz 1972-ge u Minhenu... :oops:

------------------------------------

Anne Davies
June 2, 2008 - 6:03AM

Democratic candidate Hillary Clinton has had another emphatic win in the Puerto Rico primary, underscoring her case to superdelegates that she is better placed to win in important demographic groups- in this case Hispanics and the stronger candidate overall.

According to CNN's exit polls, Senator Clinton won the US island territory by a `wide margin' over the Democratic front runner Barack Obama. The strongly Spanish speaking population voted two for one in favour of Senator Clinton

But the win is probably too little too late. While Senator Clinton will gain slightly on Senator Obama in the delegate count, he will still enjoy a lead of around 160 delegates.

On Tuesday, when two more primaries will be held, he may be in a position to claim the nomination. He is planning to spend Tuesday night in Minneapolis, a city where the Republicans plan to stage their convention, and the capital of Minnesota, a potential swing state.

The number now needed to reach a majority of delegates is 2118. Senator Obama was at 2055 delegates before Puerto Rico, and after the reinstatement of half of the Michigan and Florida delegations.

Senator Clinton's only chance now is to stem the flow of superdelegates to Senator Obama. She argues that with the win in Puerto Rico she leads in the popular vote and has won more votes than him.
omar little

#1556 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

stranacc wrote:
omar little wrote:
hik--meta wrote:citam vijesti i ne mogu da se nacudim. :-? ovo sto su uradili je stvarno sramota, otimanje delegata, nasumce odredjivanje pripadnosti, nije ovo uopste dobro... :sad:
umjesto da ih proglase uncommited jer huso nije ni stavio svoje ime u michiganu znajuci da ce biti potucen do nogu, ili da barem dozvole glasanje, oni mu dadose skoro pola delegata. javasluk.
Ih, ko da si ti nesto prije Obamu podrzavala...A ova ti je dobra "nije stavio ime znajuci da ce biti potucen do nogu" :lol: :lol:

A zasto je Hillary stavila svoje ime na ballot za koji se unaprijed znalo da je nevazeci i da krsi pravila stranke?!? da pokaze kako moze, kad je jedina na listicu sve druge pobjediti?! :D :D :D
A kako mozes osvojiti electoral votes na takmicenjue na kojemu nisi ni ucestvovao?...doijes ih vise nego da si ucestvovao(%)
Hebo te ;-)
A kakve veze on s tim ima? To je stranka odlucila a ne on. Kako Hillary moze traziti glasove kad na listicu Obame uopce nije bilo? Gdje je tu logika?
jeza u ledja

#1557 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Da li ti stvarno zelis reci da ti 'uncomitted' u Michiganu nisu stvarno velikom vecinom glasali za Obamu? To su tvrdili ovi juce na sastanku. Kao eto, ne mozemo mi znati.... :roll: da stvarno cijeli Detroit, vecinom crnacki grad je glasao za uncomitted 'nako'. :-)
Ako mene pitate, izuzetno je bezobrazno sto se koristi ovakav argument i huska narod (poput tebe), te govori o 'demokraciji' na izborima koji nisu bili vazeci. Nije toliko bitno zasto su Obama (i Edwards!!) izbrisali svoje ime sa listica koliko je bitno da JE GLASACIMA RECENO DA TI IZBORI NISU VAZECI. Ako izbori NISU VAZECI onda rezultati istih NISU STVARNI. Ako rezultati nisu vazeci nema ni potrebe ucestvovati na tim izborima. Zasto se praviti lud? Ne, i Hilka je rekla da ti izbori NISU VAZECI medjutim ostavila je svoje ime na listicu da bi se poslije hinjski vratila i rekla kako su izbori ipak vazeci. To je prevtrljivost, licemjernost i bezobrazluk kojim se sluzi njena kampanja i to samo covjek zasljepljen neobjasnjivom netrpljivoscu prema drugom kandidatu ne moze vidjeti.

Ishod podjele delegata u Michiganu na jucerasnjoj sjednici je zasnovan na vec dogovorenoj raspodjeli koju su dogovorili Michiganci medju sobom. MI Demokratska partija je jos davno odlucila koliko ce kome dati jer su morali delegate raspodjeliti nekako. Dakle nije to odluceno juce. Ono za sta se zalagala Clintonova je da njoj ide 73 bobe, ali je dobila 69. Zbog te 4 bobe glavni strateg njene kampanje Harold Ickes, koji pazite ovo, radi za njenu kampanju, a istovremeno sjedi na onom odboru juce koji odlucuje o rezultatima glasanja (i to je po tebi je li u redu??), dakle zbog te 4 bobe koje su kao 'ukradene' on je sinoc izjavio da ce zbog toga zadrzati pravo da se zale na konvenciji. Na stranu to sto sve i da je Hilka dobila 100% boba iz Michigana OPET ne bi bila ispred Obame. Ali pazite, on ce radi 4 delegata kao da se zali i da zbog toga dovede do svadje na konvenciji, do totalno razjedinjene stranke koja na taj nacin nece imati sanse da pobjedi McCaina?!? Jos je Ickes uzeo juce psovati...kakav kreten. Stice se utisak da kakav god da je bio ishod, posto NIJEDAN ishod ne bi dao znacajnu prednost Hilki, da bi se njeni zalili, da bi trazili nove ustupke i tako do beskonacnosti. Ah, da, zaboravio sam reci i da je tak Ickes kao clan ovog odbora originalno glasao za skidanje glasova Michiganu i Floridi prije godinu dana. :roll: To je tolika kolicina lazi i bezobrazluka u kojem se koriste zene radi promoviranja vlastitog programa koji nema veze sa njima.
Ma uostalom jasno mi je, oni razmisljaju poput tebe - oni bi radije da vide McCaina kao predsjednika nego Obamu. Nije to vise pitanje stranacke pripadnosti, vec licnosti.

Ja juce sjedim i gledam bas tog Ickesa cijelo vrijeme kako bljuje vatru i cekam i cekam i na kraju zadnju recenicu kad rece ovo shvatio sam da je bas u tom momentu, na toj sjednici - desila se kljucna stvar koja ce dovesti Johna McCaina na vlast. A s njim jos 4 ili 8 godina rata u Iraku, raspada ekonomije, zdravstvenog sistema, svega. FUJ!

@ stranacc, prije nego te banuju. Upravo ti crnci koje si vidio juce na sjednici su najveci fanovi Hillary Clinton.
stranacc

#1558 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

jeza u ledja wrote:
@ stranacc, prije nego te banuju. Upravo ti crnci koje si vidio juce na sjednici su najveci fanovi Hillary Clinton.
A zasto bi to mene banovali?
zato sto mislim da je obama rasno obojen i da crnci 100 % za njega glasaju i da nema veze s njegovim programom , vec bojom koze.
Koji bolan crci behind clinton na konvenciji>
Jesi li vidio kako su glasali?
Ona prva predlozi ono da sve ubroje , potom prva podrzava da ide 50 %
jesi li koji put gledao na CNN kometar od one brazile ...koja rasna napumpanost
Ono je obicna smijurija i dokaz da je DP totalno nesposoban. Republikanci su izvrsili samoubistvo sa busom i opet ce pobijediti.
razlog sto je hilka izgubila u tome sto se tamo neki levati osvecuju billu sto im nije ispunio snove dok je bio tito.
A tek kad uzmes da ga je i richardson izdao i maltene zavapio obami daj me da ti budem Vice .....
U ovoj politici nema doslijednih.
Prijatelju
obama FURA NA SUPLJU , isto ko u nas one tri nashe :) :sax:
i svaki haman govor pocinje sa martinom luterom
Leonid Breznjev

#1559 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Leonid Breznjev »

stranacc wrote: Jesam li ja nekoga od vas uvrijedio licno?
Debilcina te rodio. OK!?
A to sto si rek`o , reko si to stvarno i zaista ..
Tash ba ti reci? Ta si ti reko?
Jel to zabranjeno biti rasista?
vidis ja da sam na tvom mijestu, a zahvalan sam Uzvisenom sto nisam, poslusao bih @omar little, iako se neke stvari ne daju ispraviti u potpunosti! :D naravno da ti imas pravo biti rasista, to je tvoje i neka je tako, ja to postujem, simpa si tip.. :D i obrazovan si, to potvrdjuje svaka tvoja rijec, ama svako pojedinacno slovo.. :D svaki tvoj pejorativni izraz, ljubi te cika arsla pametnog.. :) ali si mi nekako zalutao u vremenu, cini mi se.. tvoja ekipa je otisla, na odmoriste.. hitler, musolini, mengele, george lincoln rockwell, matt koehl i ostala ekipa.. njihovi potomci koji nas djahkad obidju, kao i ti, pitaju nas zar se ne smije biti rasista, mi im kazemo da smiju biti sta god hoce, ali i mi smijemo da se ne druzimo sa vama, ma koliko vi bili pametni, simpaticni i uljudni.. svako dobro stranac :)

Image :)

stranacc banned....
srce_ruke_lopata

#1560 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by srce_ruke_lopata »

Demokrate su mi se popele na neku stvar vise, i dosta mi je i Hilkinih lazi i Obaminih supljih neargumentovanih prica i laznih obecanja. Na kraju ce McCain pobjediti i tako i treba da bude kad se ovo dvoje ne mogu ujediniti. Valjda bi se trebali fokusirati na jedno tj. na demokratsku partiju kao cjelinu, a ne na same sebe, i HIlary i Obama imaju tako veliki ego i prvo sebe stavljaju ispred svega.Obama je nista vise do jedan "windfucker" koji samo prica price i sere o tome kako ce on donijeti promjenu u Washingtonu i kad god nesto protiv njega kazu on se vadi kako je to "classic Washington way of doing business". Pa koji racku on sere i on dolazi iz tog istog yebenog Washingtona.One svoje rasisticke crkve i onog ludog svestenika se eto kao odrekao neki dan a 20 godina sjedi u njoj i slusa ista sranja kako ih bijelci *ebu u bulju otkako je Kolumbo prvu dzoju popusio na novom kontinentu i najbolji mu haver Wright bio sve ove godine a eto od jucer vise nije, odrekao ga se. Koji bullshit,ne znam kakav integritet ljudi vide u njemu i kako mu se moze vjerovati.
Hillary je zeljna vlasti, to je svima poznato i tu nema nista novo. Petlja, laze, supljira na sve moguce nacine da bi se ubacila u WH ponovo sa Bilijem u pozadini.Kada je nekada slusas nemas pojma sta hoce da kaze i pomalo igra "politics of fear". Isprepada ovaj americki whitetrash i localne hilbilije o tome kako ostadose bez poslova i kako se nekada dobro zivilo za vrijeme Bilija itd.O McCainu ne treba ni pricati,lik je jednom nogom u grobu svakako i neke stvari nemaju veze sa realnoscu koje on kaze.Ratovao bi u Iraku jos jedno 100 godina dok ne pobjede!A sta da pobjede, koga da pobjede, protiv koga uopste ratuju?Sve u svemu, ja mislim da smo nayebali kako god okrenes,Huso nema sanse protiv McCaina, Hillary isto tako nema neke velike sanse,Hilka&Huso "dream ticket" se najverovatnije nece desiti, mada mislim da bi jedino tada potukli McCaina.Steta sto se Al Gore nije ukljucio u utrku,ja mislim da bi on trebao biti iduci americki predsjednik, ovako sve su prilike slijedi nam McCain i 100 godina ratovanja na bliskom istoku.
"Freedom ain't free."
jeza u ledja

#1561 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

srce_ruke_lopata wrote:One svoje rasisticke crkve i onog ludog svestenika se eto kao odrekao neki dan a 20 godina sjedi u njoj i slusa ista sranja kako ih bijelci *ebu u bulju otkako je Kolumbo prvu dzoju popusio na novom kontinentu i najbolji mu haver Wright bio sve ove godine a eto od jucer vise nije, odrekao ga se. Koji bullshit,ne znam kakav integritet ljudi vide u njemu i kako mu se moze vjerovati.
On je to uradio zato sto su poceli maltretirati ljude u toj crkvi. Svaki dan dolaze s kamerama, snimaju, zaustavljaju ljude kad izlaze. Ovako ce im smanjiti publicitet.
Fair Life

#1562 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Fair Life »

Pazljivo citajte...

Image
ahuseino

#1563 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

Nista novo :-? , all fluff no substance.

Peace to the world :-)
omar little

#1564 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

Citajuci ovo pismo sto je @Fair postao, ja se pitam a gdje je NASE pismo, ispred BiH, sta rade nase diplomate, @$#@^%#^$ im sve po spisku! Djubrad jedna lijena, niko nista ne radi, sjede i uzimaju pare, seljacine jedne!! Zasto oni ne mislie ovako unaprijed, pa se predstave Obami, pa mu iznesu svoje misljenje i brige u vezi BiH, upoznaju ga sa situacijom....Stoka jedna seljacka!
Uf sto se nazivcira...
turban

#1565 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by turban »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Obama Obama,
Tako su se neki nasi nadali da ce Klinton pomoci Bosni.Zapamtio sam kad su stariji govorili."Doci ce ujka Sem".Ujka nikada nije dosao.
Pomoc treba traziti negdje drugdje a ne u tu AmeriKu.

P.S
Ko do sada nije naucio koliko je dva i dva neka mu je bog na pomoci... :run:
omar little

#1566 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

turban wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
Obama Obama,
Tako su se neki nasi nadali da ce Klinton pomoci Bosni.Zapamtio sam kad su stariji govorili."Doci ce ujka Sem".Ujka nikada nije dosao.

P.S

A gdje bi ti da trazimo pomoc a? Od Saudijske Arabije jel'?
ahuseino

#1567 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

Obama Obama,

P.S
A ko je onda intervenisao?

Saudis?

Better late then never.

Od brache smo slabo sta vidjeli.
srce_ruke_lopata

#1568 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by srce_ruke_lopata »

jeza u ledja wrote:
srce_ruke_lopata wrote:One svoje rasisticke crkve i onog ludog svestenika se eto kao odrekao neki dan a 20 godina sjedi u njoj i slusa ista sranja kako ih bijelci *ebu u bulju otkako je Kolumbo prvu dzoju popusio na novom kontinentu i najbolji mu haver Wright bio sve ove godine a eto od jucer vise nije, odrekao ga se. Koji bullshit,ne znam kakav integritet ljudi vide u njemu i kako mu se moze vjerovati.
On je to uradio zato sto su poceli maltretirati ljude u toj crkvi. Svaki dan dolaze s kamerama, snimaju, zaustavljaju ljude kad izlaze. Ovako ce im smanjiti publicitet.
Ne slazem se bas sa tom tvojom tezom. Boli njega racku za maltretiranje ljudi iz crkve i novinare sa kamerama oko crkve.On se odrekao crkve i Wright-a jer zna da mu mogu naskoditi i da mu nikakvo dobro ne mogu donijeti u izborima, znaci misli prvenstveno na sebe i svoju dobrobit u svemu ovome,nista cudno. Da se kojim slucajem taj njegov famozni pastor nije nikada pojavio ili da ga novinari nisu provalili, nas "fini" Obama se nikada nebi odrekao ni njega ni crkve, i dalje bi sjedio "gluh" i slusao rasisticke i anti-americke izjave na onim crkvenim skupovima.
Meni licno cuna puca i za crkvom i za Wright-om, lik je budalast, nema sta.Smeta mi to sto se Obama pravi nevin i k'o fol nije znao ni za sta i prodaje nam price.Isto tako mi smeta kolicina religije u ovim izborima i drzavi uopste. Samog Obamu kad slusam koliko puta spomene da je kriscanin i da je clan crkve i da su mu djeca baptizovana i da ne mozes nista bez Boga bla bla bla, koga boli ba za to.Cijelo vrijeme im prodaje tu pricu kako je religiozan i kako je odan crkvi i onda ih nazove "bitter americans who cling to guns and religion"..man is full of shit.
turban

#1569 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by turban »

ahuseino wrote:
Obama Obama,

P.S
A ko je onda intervenisao?

Saudis?

Better late then never.

Od brache smo slabo sta vidjeli.
What have they done for us?
They cancelled our military action...

Dobro je se nadati,i ja se nadam... :-)
pitt

#1570 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

a da nije bilo njih ne bi ni imali priliku za military action. Sta mislis ko je oci zaklopio pri naoruzavanju nase armije za razliku od majke evrope koja nas je prodala od samog pocetka?
turban

#1571 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by turban »

pitt wrote:a da nije bilo njih ne bi ni imali priliku za military action. Sta mislis ko je oci zaklopio pri naoruzavanju nase armije za razliku od majke evrope koja nas je prodala od samog pocetka?
Jesu oni zazmirili,upao pustinjski pjesak u oci :-) ...
pitt

#1572 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

upalo bi nama nesto puno bolnije da nije njih bilo.
turban

#1573 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by turban »

Ne zelim nikog potcjenjivati na ovoj temi ali nije ovo za nas,ha... :-)
Velika politika a mi mali... 8-)
A i vjetar ce ponovo donjeti neki pustinjski pjesak,odoh kupiti cvike... :run:
jeza u ledja

#1574 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

srce_ruke_lopata wrote:
Ne slazem se bas sa tom tvojom tezom. Boli njega racku za maltretiranje ljudi iz crkve i novinare sa kamerama oko crkve.On se odrekao crkve i Wright-a jer zna da mu mogu naskoditi i da mu nikakvo dobro ne mogu donijeti u izborima, znaci misli prvenstveno na sebe i svoju dobrobit u svemu ovome,nista cudno. Da se kojim slucajem taj njegov famozni pastor nije nikada pojavio ili da ga novinari nisu provalili, nas "fini" Obama se nikada nebi odrekao ni njega ni crkve, i dalje bi sjedio "gluh" i slusao rasisticke i anti-americke izjave na onim crkvenim skupovima.
Meni licno cuna puca i za crkvom i za Wright-om, lik je budalast, nema sta.Smeta mi to sto se Obama pravi nevin i k'o fol nije znao ni za sta i prodaje nam price.Isto tako mi smeta kolicina religije u ovim izborima i drzavi uopste. Samog Obamu kad slusam koliko puta spomene da je kriscanin i da je clan crkve i da su mu djeca baptizovana i da ne mozes nista bez Boga bla bla bla, koga boli ba za to.Cijelo vrijeme im prodaje tu pricu kako je religiozan i kako je odan crkvi i onda ih nazove "bitter americans who cling to guns and religion"..man is full of shit.
Pazi, ja svoje zakljucke donosim sam, a ne na osnovu 'spinova' na televiziji. To vazi i za Hillary i za McCaina i bilo koga drugog. Komentar o 'bitter americans' je po meni sasvim na mjestu i ja ga mogu potpisati. To ne znaci da je svako ko ide u crkvu 'bitter', a sve i da jeste ne cudi me.
Obama je ocigledno izuzetno religiozan i to meni licno strasno smeta, ali mislim da mu je to ogroman plus u borbi za glasove, jer su vecina Amera jako religiozni. Obama da je htio mogao se odreci crkve kada je pocela prica o tom Wrightu, ali nije. Na osnovu njegovih izjava u ovih para dana o uhodjenju njenih sljedbenika i na osnovu izjava te crkve, koji govore da ga razumiju i bla bla, vrlo mi je jasno da je on to uradio iz malo drukcijih razloga nego sto se to predstavlja.

Inace, sve ovo zajedno, od A do Z o cemu si pricao je za mene APSOLUTNO NEBITNO.

Ko u kakvu crkvu ide, ko daje kakve izjave i slicno ME NE ZANIMA.

Ono sto me zanima je kako ce i kad zavrsiti rat u Iraku, sta ce uraditi sto se tice zdravstvenog osiguranja, skolarine, taksi, itd. I uopste sta ce odabir ovakvog kandidata uciniti za americki ugled u svijetu, te kakav ce odnos Amerike biti prema durgima.

Pogledam Hillary, pogledam McCaina i pogledam Obamu i onda tu tvoju izjavu 'man is full of shit', onda kontam ako je on 'full of shit', onda ovo drugo dvoje smrde na kilometar.

Po obicaju, ne vidite sumu od drveta.
ahuseino

#1575 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

Sto se tiche rasizma od strane crnaca mislim da im moramo dopustiti, i shvatiti...
Inache ne volim navoditi licne primjere iz razloga sto nisu statisticki znachajni, ali posto imam postojeche (povrsno) znanje o brojevima rasne zastupljenosti u odredjenim krugovima mogu...

U mojoj kompaniji od 1,200 ljudi radi samo jedan ili dva crnca. Cleaning crew nam je vechinom Hispanic, a svi ostali sto drzimo pozicije sa 'normalnim' poslovima smo BIJELI. Ja ovo pishem is najliberalnije drzave u USA.

Kako to? Po proporcijama bi trebalo da ih je iko 120.
... pa tako sto im skolovanje, napredovanje nije 'usadjivano' generacijama tako da i nema dovoljno 'kandidata'... da ne spominjem tihi rasizam koji bi rezultovao u prihvatanju 'kandidata' sa istom spremom ali 'pogodnijom' bojom koze. Tesko im je 'otet' se gravitaciji tog vrtloga koji ih stalno vuche dole, pa i u danasnjem segregacionom sistemu.

Kako je Amerika postala vele-sila at the turn of the century (pored silnih Evropskih dinastija i njihovih kolonijalnih bogatstava)?
Pa tako sto cu akumulirali korist od besplatne radne snage koju su uzivali prije 1864, a i poslije toga je bila malo vishe nego free.

Svi mi dijasporci, iako ni mi, ni nasi preci nisu bili upetljani u Americko robovlasnistvo, danas uzivamo u prosperitetu ovog drustva koje je zasnovano na bogatstvima koji su ogromnim dijelom zaradjeni Africkim robovima.

Neko mora da dize prasinu oko ovoga. Ne mislim da che nas 'Arijevce' bogom dane (neki su i nebeski :wink: ) puno zabolit' glava ako im se dopusti da se bore za ravnopravnost.

Ja im potpuno opravdavam borbu te affirmitive action i slicne programe.

Biche Obami tesko da se distancira od dotichnog pastora, ali mora pokushati iz politickih razloga.
Post Reply