Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
maccarona

#1551 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

a jok, jok :D samo cistokrvni bosnjak :D samo oni trpe da im presolis :D popapricis :D pa osladis :D
nebojeplavo

#1552 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Bolje nadji kakvog kuhara, pa nek te uci on :oops: kuhati :oops: :D
maccarona

#1553 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

pa ok :D i to je zanimljiva alternativa :skoljka: :D mada me mami vise da kulinarski svijet otkrijem sama :D
mislim da ce ispasti super kreacije :D ala maccarona :D :D :D ima da lizete prste i tucete za moje recepte :D
mamica papucarka

#1554 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mamica papucarka »

maccarona wrote:pa ok :D i to je zanimljiva alternativa :skoljka: :D mada me mami vise da kulinarski svijet otkrijem sama :D
mislim da ce ispasti super kreacije :D ala maccarona :D :D :D ima da lizete prste i tucete za moje recepte :D
Kad je vecera :mrgreen:
uozo

#1555 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by uozo »

leticija wrote:Nedavno sam trazila prevod za jedan recept s graskom jer mi se ucinilo da je nesto neobicno i ukusno.
Napravila sam i razocarala se. Niko nije htio da jede sem mene.

Sad molim prevod za jedan recept s Turskog jezika. Ovo ce sigurno biti dobro, a utiske javljam cim isprobam.
Hvala unaprijed.

Kastamonu’dan lezzetli, pratik ve çok sağlıklı bir yemek. Ukusno, prakticno, dosta zdravo jelo iz Kastamonu.
İçindekiler (2 kişilik) Sastojci (za 2 osobe)
• 2 adet yufka 2 jufke
• 1 adet tavuk göğsü 1 komad pilecih prsa
• 2 su bardağı yoğurt 2 case za vodu jogurta
• 2 diş sarımsak 2 cehna bjelog luka
• 1 yemek kaşığı tereyağ jedna supena kasika putera
• 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 mala kasika crvene paprike
Hazırlanışı Priprema
1. Yufkalar ortadan ikiye kesilir. Jufke presjece po sredini na dva dijela
2. Her parça rulo yapılır. Svaku od nje smotati u rolnu
3. Rulolar 2 cm kalınlığında kesilir. Rolne isjeci na komade debljine 2 cm
4. Yufka dilimleri tepsiye dik şekilde dizilir. Isjecene komade jufke poslagati u tepsiju uspravno
5. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Peci u vec zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne zarudi oko 20 tak minuta
6. Bu esnada tavuk göğsü haşlanır. Za to vrijeme skuhati pileca prsa
7. Tavuk suyunun bir bardaklık kısmı kızaran yufkaların üzerine dökülür. jednu casu vode u kojoj su kuhana prsa preliti preko ispecenih jufki
8. Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur. Jufke staviti ponovo u rernu dok ne povuku vodu
9. Bu sırada tavuk göğsü didiklenip parçalara ayrılır. Za to vrijeme odvojiti meso od kostiju kuhanih pilecih prsa
10. Sarımsaklar ezilip yoğurt ile karıştırılır. Bijeli luk istucati i pomijesati sa jogurtom
11. Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır. izvaditi jufke iz rerne i poredati ih na tanjir
12. Yufkaların üzerine yoğurt konulur. Preko jufki preliti jogurt
13. Tavuk etleri yoğurdun üstüne yerleştirildikten sonra üzerine kırmızı biberle yakılmış tereyağ dökülüp servis edilir. Meso pilecih prsa staviti preko jufki i onda zaprziti crvenu papriku na puteru, preliti po jufkama i servirati
.
maccarona

#1556 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

mamica papucarka wrote:
maccarona wrote:pa ok :D i to je zanimljiva alternativa :skoljka: :D mada me mami vise da kulinarski svijet otkrijem sama :D

posto sam ja tezak perfekcionist :D potrajace :D ali kad bude, ima sta da vidis :D
dobila sam par savjeta i RECEPATA :D tako da pokusavam sad da kombinujem :D pa da vidimo sta ce ispasti :D ne volim da mi sve bude kao kod drugih :lol: :-) :-) :-) :-)

choopka, javi se pod hitno! imam problema sa onim receptom za lepine!!! sve splaslo! :( :( :( :( :( :mrgreen: :skoljka:
mamica papucarka

#1557 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

maccarona wrote:
mamica papucarka wrote:

posto sam ja tezak perfekcionist :D potrajace :D ali kad bude, ima sta da vidis :D
dobila sam par savjeta i RECEPATA :D tako da pokusavam sad da kombinujem :D pa da vidimo sta ce ispasti :D ne volim da mi sve bude kao kod drugih :lol: :-) :-) :-) :-)

choopka, javi se pod hitno! imam problema sa onim receptom za lepine!!! sve splaslo! :( :( :( :( :( :mrgreen: :skoljka:
nema nam chopke :cry: da je nisu oni duhovi odnijeli :D
pitt

#1558 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pitt »

Udala se ba......ne dize glave sad od sinije.....samo razvija....jufke :D:D valjda nema problema sa diznajem tijesta :D
dacina_curica

#1559 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

maccarona wrote:posto sam ja tezak perfekcionist :D potrajace :D ali kad bude, ima sta da vidis :D
et' macci taman ces se usteliti dok Dadenzi i ja ne dodjemo do tebe :D :D :D ....Sam' da znas Dado :wink: plaho voli sirnicu :oops: :D :D :D

btw. ja danas pravim "piletinu oregano" po receptu koji je ana postavila :) bujrum :D
dacina_curica

#1560 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

pitt wrote:Udala se ba......ne dize glave sad od sinije.....samo razvija....jufke :D:D valjda nema problema sa diznajem tijesta :D
ti ish nazad kuhinju i suci jufke......valja ti se uskoro zeniti :P :D :lol:
maccarona

#1561 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

dacina_curica wrote:
et' macci taman ces se usteliti dok Dadenzi i ja ne dodjemo do tebe :D :D :D ....Sam' da znas Dado :wink: plaho voli sirnicu :oops: :D :D :D
btw. ja danas pravim "piletinu oregano" po receptu koji je ana postavila :) bujrum :D
i dajnica :wink: najvoli sirnicu :D
rado :D ima da vas docekam :D kako ste zasluzili :D

choopka se udala :shock: :shock: :shock: neeeeeeeeeeeeeeeeee :D
pitt

#1562 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pitt »

dacina_curica wrote:
pitt wrote:Udala se ba......ne dize glave sad od sinije.....samo razvija....jufke :D:D valjda nema problema sa diznajem tijesta :D
ma ja i kurs zavrsio....certifikat uzeo :D:D
Last edited by pitt on 24/03/2008 16:28, edited 1 time in total.
uozo

#1563 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by uozo »

leticija wrote:Evo pronadjoh (za muske) opis razvijanja pite. Nadam se da je dobar.

1. Kupite neko dobro brasno. Ja kupujem neko italijansko. Dobro brasno je važno za razvlaceno testo.Uvek brasno prosejte pre mesenja.
2. Recept za testo: ova kolicina je dovoljna za jednu koru!
1/4 čaše mlake vode
3 čaše glatkog brašna
mala žličica soli
1 dl običnog ulja
3. Testo dobro uraditi,dosta je masno, malo namazati uljem odozgo i ostaviti na stranu oko pola sata.Neka vas ne cudi sto je testo masnije, Austrijanci koji prave najlepse appfel strudel stavljaju umeseno testo da odstoji potopljeno u ulje. Za dobru pitu ne treba stedeti na ulju.
4. Na sto staviti stolnjak, (ja imam specijalan za tu svrhu)i posuti ga braznom. Testo razvuci polako po krajevima u krug dok ne bude dovoljno tanko. Krajeve koji su deblji odcepiti. Sada poprskati koru uljem i presaviti na pola, pouljiti opet i presaviti na četvrtinu. Posuti fil kakav želite,i urolaste. Ja namazem ulje i na uvijenu koru odozgo, lepsa je korica kad se ispece.
Meni se pita sa ovako razvucenim korama jako svidja. O odusevljenju onih koji je konzumiraju da ne govorim.
Bice da je onda do brasna. U mene je ljepsa polovina u nekakoj BIO fazi pa sama melje brasno kod kuce od onih organskih psenica i svakakih nekakih zitarica za koje nikad nisam ni cuo da postoje. Ima da idem kupit kakog brasna da valja i za vikend razvlacim pitu! :D Ima i kod Turaka da se kupe jufke al nije to to!
mamica papucarka

#1564 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

more bit da i jest. pricalo se :mrgreen:
Chpüka, wo bist du :D
maccarona

#1565 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

pitt wrote:
dacina_curica wrote:
znaci pitt razvija ko mlada :D masala :D znala sam da ce od njega nesto postati :D
srcenica ja ona koja tebe uzme :D
nebojeplavo

#1566 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

maccarona wrote:
pitt wrote:
dacina_curica wrote: ti ish nazad kuhinju i suci jufke......valja ti se uskoro zeniti :P :D :lol:
znaci pitt razvija ko mlada :D masala :D znala sam da ce od njega nesto postati :D
ja nista ne vjerujem bez dokaza :D
pitt

#1567 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pitt »

dokaze naplacujem po zvrku :D :D :D
Bit ce meni popara men se cini....kad chupka dodje :D :D :D
maccarona

#1568 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

nebojeplavo wrote:

pa mlada damo :D lati se zestokog ispitivanja :D

choopka mi treba pod hitno, lepine mi ko jufke :D
dacina_curica

#1569 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

maccarona wrote:znaci pitt razvija ko mlada :D masala :D znala sam da ce od njega nesto postati :D
jes, jes, blago li se njoj :D :D :D :D :D (nego pittuljko de ti razvij pitu pa posalji par zvrkova UPS-om da ja probam pa tek onda da zborim jel' ti se vakat zenit' ili jok :oops: :P :D )

sad malo na temu (da nas herka i Arsla ne utabaju zbog zachatavanja :-? )....Juce sam pravila pileca prsa sa gljivama i vrhnjem i nemam blage sta da pravim kao prilog tome (a da nije pasta) :? ....predlozite mi nesto, plIZ :D
mamica papucarka

#1570 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

dacina_curica wrote:
maccarona wrote:znaci pitt razvija ko mlada :D masala :D znala sam da ce od njega nesto postati :D
jes, jes, blago li se njoj :D :D :D :D :D (nego pittuljko de ti razvij pitu pa posalji par zvrkova UPS-om da ja probam pa tek onda da zborim jel' ti se vakat zenit' ili jok :oops: :P :D )

sad malo na temu (da nas herka i Arsla ne utabaju zbog zachatavanja :-? )....Juce sam pravila pileca prsa sa gljivama i vrhnjem i nemam blage sta da pravim kao prilog tome (a da nije pasta) :? ....predlozite mi nesto, plIZ :D
podjo predlozit makarone :lol:

ma raspali kakvu salatu i mirna Amerika :D
nego, jel ti se tvoj Strumf naviko na bosansku kuhinju :oops: :D
maccarona

#1571 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by maccarona »

dacina_curica wrote:

KOMPIR :D zacinjen ruzmarinom :D:D
pitt

#1572 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pitt »

dacina_curica wrote:

povrce kakvo. Brussel sprouts, corn, mladi krompir. krompir pire..... :D
pitt

#1573 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pitt »

maccarona wrote:
nebojeplavo wrote:

pa mlada damo :D lati se zestokog ispitivanja :D

choopka mi treba pod hitno, lepine mi ko jufke :D
ma takve ih dobro ispeci i isjeckaj ko chips..... :D:D
nebojeplavo

#1574 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

dacina_curica wrote:

probaj s rizom, odlicno ide uz piletinu, ja tako pravila u subotu :D
Mislim da je ovo dobra ideja za probu :oops: :D
dacina_curica

#1575 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:podjo predlozit makarone :lol:

ma raspali kakvu salatu i mirna Amerika :D
nego, jel ti se tvoj Strumf naviko na bosansku kuhinju :oops: :D
noooo makarone :D ....juce sam pravila lazanje :D (sa domacom pastom od spinata koju sam sama pravila :oops: :D )

coEk je lud za bosanskom hranom.....zbog njega i pravim kojekakve domace "specijalitete".......najvise voli sarmu i tarhanu :-) :-) :-)
Post Reply