Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
axe22

#1551 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by axe22 »

drugi profil wrote:
Navodno je greška na lambda sondi koja stoji prije katalizatora. A lampa sad gori bio ja na benzinu ili na plinu. A naročito mi se ne isplati sasuti rezervoar benzina. To je pola cijene sonde. Mijenjaću ja lambdu svakako jer mi se ne isplati vozati duže ovako jer će mi gorivo i na plinu pojesti vrijednost cijelog tog servisa za 3000 kilometara. Više me zanima jel ova priča da je plin kriv za tu grešku zaista sa osnovom ili je to standardno nepoznavanje ili nepovjerenje prema LPG konverzijama.
Zveketanje iz auspuha, na to sam mislio kad sam spominjao katalizator.
(zna sasuti, pa onda zveketat kao da je auspuh negdje probijen)
Throttle

#1552 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Throttle »

@drugi profil:Nema onda veze s plinom, grijac na sondi zeza
50-tak KM je najcesce polovna, nova je 100+, zavisi od proizvodjaca
Naslovnica

#1553 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

made_in_sarajevo wrote:sad sam zvao Autocentar tehničku stanicu i pitao za naknadni tehnicki radi ugradnje plina, kaze covjek ne placa se puni tehnicki nego 27,5KM neke te ovjere papira.
:thumbup: :kiss:
made_in_sarajevo

#1554 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by made_in_sarajevo »

Naslovnica wrote:
made_in_sarajevo wrote:sad sam zvao Autocentar tehničku stanicu i pitao za naknadni tehnicki radi ugradnje plina, kaze covjek ne placa se puni tehnicki nego 27,5KM neke te ovjere papira.
Juce u atikeru kaze lik moguce da je 27KM ali mozda i vandredni tehnicki budes morao. E jebiga sad, ovaj na telefonu je rekao sam 27KM
SHTEVELEC

#1555 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

beco wrote:Radio ja u Darkomu prije 2 mjeseca, Zavoli stavio. Otisao u I. Sarajevo, Darko me vratio do Vraca, naručio taksi i vratio se kući. I onako on prvo proba auto na benzin kako se vozi. Sistem 1200 KM dok sam sve poganjao, atest, saobracajna.... 1500 KM.
Da li je na Zavoliu precizan mjerac plina u kabini? Kod mene Atiker i lose radi, od 5 ledica (4+crvena) prve dvije se ugase poslije 150km, crveno mi pokazuje skoro pola rezerovara, bas je neprecizan
Naslovnica

#1556 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

SHTEVELEC wrote:
beco wrote:Radio ja u Darkomu prije 2 mjeseca, Zavoli stavio. Otisao u I. Sarajevo, Darko me vratio do Vraca, naručio taksi i vratio se kući. I onako on prvo proba auto na benzin kako se vozi. Sistem 1200 KM dok sam sve poganjao, atest, saobracajna.... 1500 KM.
Da li je na Zavoliu precizan mjerac plina u kabini? Kod mene Atiker i lose radi, od 5 ledica (4+crvena) prve dvije se ugase poslije 150km, crveno mi pokazuje skoro pola rezerovara, bas je neprecizan
Kod mene je LPGTech, poljak.
Neprecizan, ali se čovjek navikne.
Do crvene dođe nakon cca 300 pređenih kilometra, a na crvenoj ima još cca 200km da se vozi. :)
Ja se ne ravnam prema lampicama nego prema kilometar satu. Kod svakog punjenja resetujem trip, kada se približi cifri 500km, vrijeme je za pumpu.
vnm

#1557 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by vnm »

made_in_sarajevo wrote:
Naslovnica wrote:
Juce u atikeru kaze lik moguce da je 27KM ali mozda i vandredni tehnicki budes morao. E jebiga sad, ovaj na telefonu je rekao sam 27KM
to 27KM ti je vanredni tehnicki.
preludezalude

#1558 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

made_in_sarajevo wrote:
Naslovnica wrote:
Imas vanredni tehnicki i atest. To 27KM moze biti samo vanredni tehnicki.
made_in_sarajevo

#1559 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Ovaj u atikeru govori da misli da pored 27km.ima jos troskova tehnickog. Kad uzmem atest svratiti cu do tehnickog pa pitat opet :mrgreen:
drug_profi

#1560 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Pa imas trosak za novu saobracajnu i vlasnicki. Mora se unijeti da je LPG konverzija. To je 20-25 maraka.
the_hooligan_ec

#1561 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Sta bi se desilo kad bih izvadio plovak iz boce ili ga zavezao nekako u vrh boce jer izgleda on ne valja pa mi luduje pokazivac plina.Juce sam isao u Zenicu dole Plin Promet covjek mi sve provjerio sve je uredu ali izgleda plovak steka.. Koji bi bili simptomi da se izvadi ili da se nekako zaveze u vrh da nema nikakvu funkciju... Kaze on ugradjuje plin i stvarno covjek bas zna hem je ljubazan svaka mu cast a govori mi da ne stavlja plovak nikako ili da ga zaveze nekako.. sad zaboavi ga pitat sta su simptomi
made_in_sarajevo

#1562 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Koliko se tereta smije staviti na bocu umjesto tocka u gepeku ili da stavim nesto prvo preko boce tipa lim ili drveno nesto pa da onda u gepek stavljam teret?
made_in_sarajevo

#1563 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Jel normalno da mi u bocu od 42l stane 40l plina na Petrolu u Brijescu?
NediM17

#1564 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Moguce, nekada multiventil jednostavno nece da zatvori i stane full kapacitet (najcesce je zapravo problem u prevelikim pritiscima na pumpama).

Zimi to nije nikakav problem, a ljeti najgore sto se moze desiti usljed visih temeperatura, da se gas rasiri, i da multiventil krene reagovati i taj visak gasa baca van (u okolinu), te na taj nacin snizi pritisak u boci na bazdareni.

Multiventil krene bacati plin van na nekih 17 bara pritiska (boca je atestirana na 30 bara), a normalni pritisak je oko 5 bara.
Uglavnom, nemas nikakve brige.
Naslovnica

#1565 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Meni je dosad u praznu bocu od 48l najviše stalo 44l.
Uglavnom ide 41-42l.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1566 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Romeo 80 »

Meni uobicajeno u bocu od 60 l stane max. 48 l, ali se desi ponekad ovo sto Nedim spominje da multiventil ne reaguje na vrijeme, pa mi stane skoro 60 l.
preludezalude

#1567 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

Ovisi od pumpe do pumpe. Drugacije su bazdareni pistolji.
drndalo

#1568 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drndalo »

the_hooligan_ec wrote:Sta bi se desilo kad bih izvadio plovak iz boce ili ga zavezao nekako u vrh boce jer izgleda on ne valja pa mi luduje pokazivac plina.Juce sam isao u Zenicu dole Plin Promet covjek mi sve provjerio sve je uredu ali izgleda plovak steka.. Koji bi bili simptomi da se izvadi ili da se nekako zaveze u vrh da nema nikakvu funkciju... Kaze on ugradjuje plin i stvarno covjek bas zna hem je ljubazan svaka mu cast a govori mi da ne stavlja plovak nikako ili da ga zaveze nekako.. sad zaboavi ga pitat sta su simptomi
A da ti majstor zamijeni los plovak ispravnim...? Nema funkciju? Bas vala, talijani, holandezi, turci su garant budale koje dzabe trose pare na to...
made_in_sarajevo wrote:Koliko se tereta smije staviti na bocu umjesto tocka u gepeku ili da stavim nesto prvo preko boce tipa lim ili drveno nesto pa da onda u gepek stavljam teret?
Smijes svasta nesta staviti, celicni je lim, podebeo, cilindricno savijen... Jedino pazi na isturene nemetalne dijelove koji se mogu polomiti na cilindricnom rezervoaru, a toga ne bude na toroidnom, jer je zasticeno poklopcem.
Naslovnica

#1569 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Da čujem forumske stručnjake.
DakleM, moja Elantra 1.6 ima problema kod hladnog starta.
Ujutro, kod paljenja, zavergla 2-3 puta, jedva upali, i ne drži štangas. Pritisnem gas u leru, propada, ne prima, guši ga. Pritisnem kvačilo i gas (sve ovo radim dok stoji) - mnogo lakše primi gas, ali opet trokira. Sve se smiri nakon minut-dva, normalno počne primati gas.
To se dešava samo ujutro, kod hladnog starta. Tokom dana, pali bez problema.
Primijetio sam da što je manje goriva u rezervoaru, slabije pali. Evo sada sam otprilike na 3/4, problem. Napunim ga do čepa, meščini da prestane.
Kontam da može biti benzinska pumpa (ali se ona uredno čuje, pali uvijek osim ujutro), staro gorivo (potrošim oko 20l mjesečno pa dospem), ili je neki senzor...?
Ima li benzin rok upotrebe kada je u rezervoaru?
Naslovnica

#1570 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Da napomenem, zavrtao sam plin na boci, čisto da budem siguran da dizne ne puštaju - nije do dizni.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1571 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

izmjeri prvo pritisak goriva 3-3.5 bara bi trebalo da bude,ali to moras mjeriti ujutro kad se to desava
Naslovnica

#1572 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote:izmjeri prvo pritisak goriva 3-3.5 bara bi trebalo da bude,ali to moras mjeriti ujutro kad se to desava
Jedino da odvedem auto majstoru (a biće Billy ko da gledam), da prenoći kod njega pa da ga ujutro zavergla.
Znači, ne vrijedi voziti u toku dana, nego samo ujutro, na prazan stomak? :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1573 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:izmjeri prvo pritisak goriva 3-3.5 bara bi trebalo da bude,ali to moras mjeriti ujutro kad se to desava
Jedino da odvedem auto majstoru (a biće Billy ko da gledam), da prenoći kod njega pa da ga ujutro zavergla.
pa da ,jer tad kad proradi vjerovatno bude dobar pritisak goriva i ne bi imalo svrhe,vec najbolje prije paljenja skopcat manometar i mjeriti da se utvrdi da li je do pumpe ili do neceg drugog.ali ja mislim da je u pitanju pumpa.jel taj auto ima sajlu gasa ili je elektronska klapna?
Naslovnica

#1574 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Plinaši, koji nivo beMzina u rezervoaru vi održavate i koliko često sipate isti?
Naslovnica

#1575 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote:
Naslovnica wrote:
pa da ,jer tad kad proradi vjerovatno bude dobar pritisak goriva i ne bi imalo svrhe,vec najbolje prije paljenja skopcat manometar i mjeriti da se utvrdi da li je do pumpe ili do neceg drugog.ali ja mislim da je u pitanju pumpa.jel taj auto ima sajlu gasa ili je elektronska klapna?
Veze nema drug da li je sajla ili elektronika, slab sam tu.
1.6 DOHC 2002.
Post Reply