.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
slucajni prolaznik

#1551 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by slucajni prolaznik »

muha_sa wrote:Image

Sto gledas, bil' kupio? :D
Edin H.

#1552 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

slucajni prolaznik wrote:
muha_sa wrote:
Za koliko se mogla prije rata ova vila talnuti? :D
slucajni prolaznik

#1553 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by slucajni prolaznik »

Edin H. wrote:
muha_sa wrote:
Za koliko se mogla prije rata ova vila talnuti? :D
Jel' s telefonom, ili bez? :D
muha_sa

#1554 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

muha_sa wrote:Image

gledam tramvaj što mi stade pred avlijom :lol:

umro Hajro Hastor koji umal ne tušnu Vijecnicu :lol: --rahmet mu duši :(

http://www.bhdani.com/arhiva/130/t306a.htm
akcid

#1555 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by akcid »

muha_sa wrote:...
Je li živ Suljo konobar?
zmajadaH

#1556 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by zmajadaH »

TITAGA :D
FreakyStyley

#1557 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by FreakyStyley »

Ko je "prodao" vijecnicu? Zar nije Damir Lisac?
Već je u legendu grada ušla priča o tome kako ste prodali zgradu Vijećnice?

Bio sam treća godina prava i učili smo u biblioteci u Vijećnici. Izašao sam
da zapalim cigaru i vidim nekog stranca kako gleda Vijećnicu. Pitam ga bil' kupio zgradu jer sam ja dobar sa vlasnikom koji prodaje zgradu. Čovjek je bio rodom iz Busovače, ali je 25 godina bio u Americi u Chicagu i kupovao nekretnine. I on pristane, ja ga odvedem kod direktora biblioteke Mitra Papića koji prihvati zajebanciju. I ja sam sad pregovarao sa Papićem koji traži milion dolara, a Džoni, kako smo prozvali Amerikanca iz Busovače, spušta cijenu i dogovorimo se na oko 400 hiljada dolara, ali da meni dadne kaparu jer ja navodno garantujem posao. I Džoni mi fakat dadne kaparu, nekih deset hiljada dolara i ja pokupim svu raju sa fakulteta i odemo na more. Poslije nas policija pohvatala. Te vraćaj pare, ili ćeš u zatvor... Velika je frka bila.
http://silent.blogger.ba/arhiva/2012/02/15
respo

#1558 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by respo »

PapakizSarajeva wrote:
respo wrote:campu svaki dan vidjam
edu selimovica i tu raju
Jarane da ti nisi sta pobrk'o ??? Campo je umro februara 2009. godine ...
campo na kojeg ja mislim i dan danas hoda alipasinom :)
ima na prijasnjim stranicama slika njegova na tribini
zateznistub

#1559 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by zateznistub »

respo wrote:
PapakizSarajeva wrote:
respo wrote:campu svaki dan vidjam
edu selimovica i tu raju
Jarane da ti nisi sta pobrk'o ??? Campo je umro februara 2009. godine ...
campo na kojeg ja mislim i dan danas hoda alipasinom :)
ima na prijasnjim stranicama slika njegova na tribini
Kako sam vec napisao, taj campo radi u TDS-u i nema nekih dodirnih tacaka sa legendarnim Campom.
Chisum

#1560 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Evo Muha i ostala moja draga raja s foruma, da malo ozivim temu :-D ... Napisao sam post na drugoj temi, jer sam zelio namjerno da je spamam - nije vrijedna da postoji, ali cu post prebaciti i na ovu temu, jer, ipak je o momcima sa sarajevskog asfalta rijec... ma kakvi bili... A i da se malo ozivi tema... opet je u ofsajdu. :)

Chisum wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Area_51 wrote:Jeste li gledali ovoga Topu sad kod Senada Hadzifejzovica. Covjek koji ima tokom rata, samo jedno slikanje u Ulici Kulovica, koji je pobjegao pocetkom rata, mislim negdje na ljeto i cijeli rat proveo vani, sad drzi predavanja ko moze a ko ne moze da obiljazava 2. maj. Kako je sve postalo degutantno.
Netačno. Bio je sudionik i svjedok 02 i 03 maja. Nije pobjegao početkom rata, nego je 1993 (mislim negdje u ranu jesen) poslat u ambasadu kao vojni ataše. Nisam neki obožavatelj ni Tope ni te jedinice, ali treba istinu govoriti. Dakle, sudionik, svjedok i vjerodostojan sugovornik glede događanja 02 i 03 maja 1992 :wink:
luckylaka wrote: Maloprije gledam Topu na Face i kazem zeni,,da se okladimo da Face nece ni zavrsiti a neko ce se na forumu posrati po Topi,, :-) Ne mogu vjerovati

Nisam htio o ovome da pricam na ovoj temi, na kojoj se sada javljau klosari koji bi da im se danas, njima, skupljenim iz kojekakvih pripizdina i poslanih da ruse i ubijaju grad, izvinjavamo sto smo ih, u SVOM gradu, tretirali kao agresore....

Ja inace izbjegavam da pricam i pisem o ratu, pisao sam prije, pa prestao, ima vec nekoliko godina, ali moram da se osvrnem na pojedine "branioce" koji se danas spure po televiziji... nisam bas mogao da ovo preskocim.... i, ako nista, u ovim pricama barem ima i malo sege...

Nastranu, svaka cast za ono muvanje po centru kad je sve pocelo, jebiga, oni su se barem uslikali s puskama, dok mnogi ni za to nisu imali muda, pa su se gurali u redu za hvatanje noge iz Sarajeva, iz Bosne... ali, kad mi se u sjecanje vrati ekipa koje se okupila oko Tope... Zano, Dragan Jokic, Fahro Dzina, Paco, Jez, Shage, Londrc... :lol: .... jeb'o je majku koga su oni trebali da odbrane... :lol:

Kad se sjetim kad smo ih nogirali iz hotel Bosne, bivseg Beograda (joj kad im uleti Adnan Karovic, Allah mu rahmetile, pa nastpi ekspresno iseljavanje :lol:) i premjestili nasu bazu tu, pa kad otvorismo one garaze koje su pripadale hotelu... :lol: Pa nema prodavnice u uzem centru cije artikle nismo tu nasli.... :lol: Sjecam se da je jedna garaza bila puna svjeze pokradenih Savinih guma, pa onda idu redovi odjece i obuce itd..... Da ne govorim gdje se sve i kod koga pronalazio inventar hotela godinama nakon rata...
Pola centra grada je bilo opuhano tih prvih mjeseci.

Sto rece jedan od pomenute ekipe: "U kurac, i kud sidjoste s Mejtasa..." :lol:

Pola te ekipe se razduzilo od rata i ratovanja vec nakon prvih pola godine... Najjace je kad sjednu i, satro, dogovaraju akcije, strategije, i tako lochu po citav dan i napiju se k'o crna zemlja i, naravno, tu i ostanu... "akcija odgodjena" :lol:

Ne kazem, bilo je i tu momaka koji su bili posteni, koji su se borili, neki i zaglavise... Neki isli su tamo-ovamo, ali masa ih nije mrdala iz centra... A i dobro se zna gdje su te razne paravojne formacije ordinirala - i cime su se bavila... Sta je auta i stanova zaplatilo.... Pojedinci nisu znali sta ce od sebe, pogotovo dok su jos bili u hotelu... Satro izvade lutke iz izloga pa rafalaju po njima - i tome slicna kurcenja... pa kad lisicama zavezase onog nesretnog Ibru Kaloshu za stolicu pa ga takvog vezanog puste na ulicu, i smiju mu se... Nesretnik tako bauljao po gradu i dobauljao do nase baze, moli da ga mu se skinu lisice.

Posto necu sada da pricam o stvarima koje vec spadaju u kriminal i stvari koje nisu za zajebanciju, jer, ko je bio tu zna sta se sve desavalo po gradu tih prvih mjeseci rata, sjetih se sada kako sam se smijao kad nam je onaj glavonja Faruk, zamjenik direktora hotel Bosne, na pricao kako ga je ta ista ekipa, na samom pocetku rata - a i direktora su nalupali i otjerali - gologuzog zatvorila u onu agenciju kraj hotela (kasnije je, kad smo Topine istjerali iz hotela i mi se tu uvalili, dolazio je s dopustenjem Komandanta, s nekakvom kanticom, da se hrani u nasoj menzi, a meni uvijek bilo smijesno kad ga vidim, samo ga zamislim onakvog glavatog kako gologuz sjedi vezan i ceka da ga neko pronadje... jadan covjek, al' sta ces, moras se smijati :lol:).

Eto, zamislite "jedinicu" u kojoj dodje dodtle da "saborci" jedan drugom kradu auta... :lol: (Fahro Dzina i Dragan Jokic).... jebiga, "zaigrali se"...

Elem.... sreca pa je ovaj grad imao dovoljno onih kojima su ove ulice zaista bile svetinja, ako nista, a onda da uvijek mogu da zacepe usta raznim "patriotama" koje nisu izvirile iz raznih trezora i podruma, a, bogami, i raznim "braniocima" koji nisu vidjeli linije kako treba, a danas bistre o ratu. I stvarno se ne bih javljao s ovim stvarima, ali zarad ratnih drugova, onih pravih heroja, koje smo ukopali i oplakali, ne mogu da presutim da mi razni pozeri koji su se hvatali noge nakon par mjeseci tarapane drze slovo o cetiri godine stradanja i borbe.

Inace, pored proslavljenih sarajevskih, herojskih brigada, koje su uzduz i poprijeko prosle sarajevsko ratiste, pregrmile najteze bitke i odbranile ovaj grad, Sarajevo je, kako to biva u svakom ratom okovanom gradu, u kojem se sve okrene naglavacke, nazalost bilo puno i ovih kokosara koji su ordinirali po stanovima, garazama, prodavnicama, setali uniforme, a vidjeli borbe nisu... Sad mi na pamet pade i scena kad ugledah Mikija Krajinu - koji se na pocetku nesto kao motao po nasoj jedinici, dok je jedan dio jos bio u jednom od obdanista na Mejtasu, danasnjoj njemackoj ambasadi, pa je ubrzo dobio nogu, jer se zna o kakvoj se lopini radi - kako satro sa svojom novom "jedinicom", a sve opet lopov do lopova, odvrce Tompsonove pjesme i silji kurac za odlazak u boj, u koji se, naravno, nikada ne ode :lol: ... Elem, sve se to vrlo brzo isparilo van, u bijeli svijet, cim se vise nije moglo krasti... vecina ih je vani i ostala.

Ovo sto ja pisem nema veze sa temom o Dobrovoljackoj, vise spada u onu nasu temu "momci sarajevskog asfalta..." ili one nase ratne teme, pa tako i navodim ljude koje ce prepoznati samo posjetioci tih teme, ova moja starija sarajevska raja ili moji saborci, ALI NAMJERNO hocu o ovome ovdje da pisem i spamam, jer mi je pun kurac objasnjavanja nekome sa one strane, zasto smo pucali i ubijali one koji su pucali i ubijali nas! Nek' se nose u krasni kurac!

Image
Last edited by Chisum on 04/05/2013 05:56, edited 1 time in total.
minderpuza

#1561 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by minderpuza »

Nisam htio o ovome da pricam na ovoj temi, na kojoj se sada javljau klosari koji bi da im se danas, njima, skupljenim iz kojekakvih pripizdina i poslanih da ruse i ubijaju grad, izvinjavamo sto smo ih, u SVOM gradu, tretirali kao agresore....

Ja inace izbjegavam da pricam i pisem o ratu, pisao sam prije, pa prestao, ima vec nekoliko godina, ali moram da se osvrnem na pojedine "branioce" koji se danas spure po televiziji... nisam bas mogao da ovo preskocim.... i, ako nista, u ovim pricama barem ima i malo sege...

Nastranu, svaka cast za ono muvanje po centru kad je sve pocelo, jebiga, oni su se barem uslikali s puskama, dok mnogi ni za to nisu imali muda, pa su se gurali u redu za hvatanje noge iz Sarajeva, iz Bosne... ali, kad mi se u sjecanje vrati ekipa koje se okupila oko Tope... Zano, Dragan Jokic, Fahro Dzina, Paco, Jez, Shage, Londrc... :lol: .... jeb'o je majku koga su oni trebali da odbrane... :lol:

Kad se sjetim kad smo ih nogirali iz hotel Bosne, bivseg Beograda (joj kad im uleti Adnan Karovic, Allah mu rahmetile, pa nastpi ekspresno iseljavanje :lol:) i premjestili nasu bazu tu, pa kad otvorismo one garaze koje su pripadale hotelu... :lol: Pa nema prodavnice u uzem centru cije artikle nismo tu nasli.... :lol: Sjecam se da je jedna garaza bila puna svjeze pokradenih Savinih guma, pa onda idu redovi odjece i obuce itd..... Da ne govorim gdje se sve i kod koga pronalazio inventar hotela godinama nakon rata...
Pola centra grada je bilo opuhano tih prvih mjeseci.

Sto rece jedan od pomenute ekipe: "U kurac, i kud sidjoste s Mejtasa..." :lol:

Pola te ekipe se razduzilo od rata i ratovanja vec nakon prvih pola godine... Najjace je kad sjednu i, satro, dogovaraju akcije, strategije, i tako lochu po citav dan i napiju se k'o crna zemlja i, naravno, tu i ostanu... "akcija odgodjena" :lol:

Ne kazem, bilo je i tu momaka koji su bili posteni, koji su se borili, neki i zaglavise... Neki isli su tamo-ovamo, ali masa ih nije mrdala iz centra... A i dobro se zna gdje su te razne paravojne formacije ordinirala - i cime su se bavila... Sta je auta i stanova zaplatilo.... Pojedinci nisu znali sta ce od sebe, pogotovo dok su jos bili u hotelu... Satro izvade lutke iz izloga pa rafalaju po njima - i tome slicna kurcenja... pa kad lisicama zavezase onog nesretnog Ibru Kaloshu za stolicu pa ga takvog vezanog puste na ulicu, i smiju mu se... Nesretnik tako bauljao po gradu i dobauljao do nase baze, moli da ga mu se skinu lisice.

Posto necu sada da pricam o stvarima koje vec spadaju u kriminal i stvari koje nisu za zajebanciju, jer, ko je bio tu zna sta se sve desavalo po gradu tih prvih mjeseci rata, sjetih se sada kako sam se smijao kad nam je onaj glavonja Faruk, zamjenik direktora hotel Bosne, na pricao kako ga je ta ista ekipa, na samom pocetku rata - a i direktora su nalupali i otjerali - gologuzog zatvorila u onu agenciju kraj hotela (kasnije je, kad smo Topine istjerali iz hotela i mi se tu uvalili, dolazio je s dopustenjem Komandanta, s nekakvom kanticom, da se hrani u nasoj menzi, a meni uvijek bilo smijesno kad ga vidim, samo ga zamislim onakvog glavatog kako gologuz sjedi vezan i ceka da ga neko pronadje... jadan covjek, al' sta ces, moras se smijati :lol:).

Eto, zamislite "jedinicu" u kojoj dodje dodtle da "saborci" jedan drugom kradu auta... :lol: (Fahro Dzina i Dragan Jokic).... jebiga, "zaigrali se"...

Elem.... sreca pa je ovaj grad imao dovoljno onih kojima su ove ulice zaista bile svetinja, ako nista, a onda da uvijek mogu da zacepe usta raznim "patriotama" koje nisu izvirile iz raznih trezora i podruma, a, bogami, i raznim "braniocima" koji nisu vidjeli linije kako treba, a danas bistre o ratu. I stvarno se ne bih javljao s ovim stvarima, ali zarad ratnih drugova, onih pravih heroja, koje smo ukopali i oplakali, ne mogu da presutim da mi razni pozeri koji su se hvatali noge nakon par mjeseci tarapane drze slovo o cetiri godine stradanja i borbe.

Inace, pored proslavljenih sarajevskih, herojskih brigada, koje su uzduz i poprijeko prosle sarajevsko ratiste, pregrmile najteze bitke i odbranile ovaj grad, Sarajevo je, kako to biva u svakom ratom okovanom gradu, u kojem se sve okrene naglavacke, nazalost bilo puno i ovih kokosara koji su ordinirali po stanovima, garazama, prodavnicama, setali uniforme, a vidjeli borbe nisu... Sad mi na pamet pade i scena kad ugledah Mikija Krajinu - koji se na pocetku nesto kao motao po nasoj jedinici, dok je jedan dio jos bio u jednom od obdanista na Mejtasu, danasnjoj njemackoj ambasadi, pa je ubrzo dobio nogu, jer se zna o kakvoj se lopini radi - kako satro sa svojom novom "jedinicom", a sve opet lopov do lopova, odvrce Tompsonove pjesme i silji kurac za odlazak u boj, u koji se, naravno, nikada ne ode :lol: ... Elem, sve se to vrlo brzo isparilo van, u bijeli svijet, cim se vise nije moglo krasti... vecina ih je vani i ostala.

Ovo sto ja pisem nema veze sa temom o Dobrovoljackoj, vise spada u onu nasu temu "momci sarajevskog asfalta..." ili one nase ratne teme, pa tako i navodim ljude koje ce prepoznati samo posjetioci tih teme, ova moja starija sarajevska raja ili moji saborci, ALI NAMJERNO hocu o ovome ovdje da pisem i spamam, jer mi je pun kurac objasnjavanja nekome sa one strane, zasto smo pucali i ubijali one koji su pucali i ubijali nas! Nek' se nose u krasni kurac!

Image[/quote][/quote]
:thumbup: odavno ne procitah bolji post :thumbup:
sorcerer

#1562 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by sorcerer »

@ chisum svaka cast na postu :bih:
uglavnomja

#1563 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

chisume, ne vidim juku u postu, njegove garaze i herojska djela :D
sorcerer

#1564 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by sorcerer »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1565 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by KatarinaKosaca »

KO je došao u hotel poslije Topine jedinice? Ćelo je valjda bio tu od početka???? @chisume, ko sa Mejtaša? :roll: Znam da je svadba bila 1993 u ljeto, tamo u tom telho... inače za krađu, štekovanje, švercovanje i ostalo.. sve istina..
Refleksija koja je ovdje citirana pod mojim nikom više se tiče toga da li je vjerodostojan sjedok 02 i 03 maja..
Edin H.

#1566 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

Pa sto se tice 2 i 3 maja mislim da jeste vjerodostojan, pa sjecas se da je jos tada bila prica da je Topa istjerao specijalce iz Teatra. Prvi put sam juce saznao da je ustvari Cegar donio i roknuo zagusljivce jucer.

Ma najbolje bilo je kada je Celo Ismet dao interview u Ratnim Danima negdje 93-ce da ga rat vise ne zanima samo business :D
Chisum, ima li istine u onoj prici da je Celo Ismet prije tog interviewa i prije nego sto su ga i nekoliko njegovih momaka oslobodili vojne sluzbe postavio mitraljez na Sarajku i rokao po Vikicevcima?
Chisum

#1567 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

@Katarina, ja najmerno pokusavam da zaobidjem neka imena, ne bi li prica zadrzala liniju neke shege... jer ova ekipa o kojoj govorim, pored svega sto im se moze prisiti, ipak je benigna u odnosu da mnoge druge sarajevske paravojske i djela koja se za njih vezu.... (mada, znam, neko kome je zaplatio stan i privatna imovina ni u ovome nece naci mnogo shege....)

Celo se motao oko hotela, da... medjutim njihova baza je bila tamo gdje je bivsa barutana, na uglu Radiceve, ali do ljeta 93. zaista jeste bilo orgijanja po hotelu... svega i svacega se tu skupljalo, od raznih komandanata i paravojnih grupa i grupica, pa kurave, pa rastaljivanja... Nakon naseg dolaska dole, te 93. godine, sve to prestaje, a vecina ovih koji su se tu motali do sredine te druge ratne godine, nisu vise smjeli ni da prismrde hotelu.
A kakvih je sve mutnih faca tu prodefilovalo i kakve su se "akcije" odradjivale, dovoljno govori da nekima ne znam ni da li je ikada priznato ucesce u ratu, eto kakva su "vojska" bili i cime su se bavili...

@Edine, to su sve price... mi smo s Celom imali manje-vise OK odnos vecinu vremena, pogotovo pojedinci koji su se i licno poznavali sa tom ekipom.
Kada pokusam da se sjetim, jedino s kim je bilo problema, mada je vecina nas tih godina imala druge stvari na pameti, jer ipak se branio grad, a ne igralo kauboja i indijanaca izmedju nas samih, bio je Ramiz, a oni su tada bili tamo u Romanijskoj ulici, on je nesto, kao, potezao, pa se sjecam da ga Mrki i ekipa malo ne digose u zrak. U Sarajevu se tacno znalo ko se s kim moze zajebavati i na koga se moze dizati oruzje. Cak smo i sa Cacom bili OK jedno vrijeme, sjecam se, dok je baza jos uvijek bila u Domu, dolazio je, ostavljao nam neku municiju itd... s Pushkom smo bili dobri... sjecam se kad smo se jednom prilikom vratili s terena, a Puskini istovaraju drva koja su nam dobacili za ogrjev itd..). Opet kazem, sve ovo govorim iz sjecanja, a posto smo se kretali po mnogim djelovima sarajevskog ratista, pa nisam svjedok svih dogadjaja iz centra grada - i ko je s kim bio kakav, onako, barem okvirno, mogu reci da je s Celom bilo sve manje-vise OK. Znam da je jedan od mojih saboraca od njega dobio na poklon i licno naoruzanje... uglavnom bilo ih je koji su se s njim bas pazili. S Ramizom je bila druga prica.
Last edited by Chisum on 04/05/2013 15:04, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca

#1568 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by KatarinaKosaca »

A kakvih je sve mutnih faca tu prodefilovalo i kakve su se "akcije" odradjivale, dovoljno govori da nekima ne znam ni da li je ikada priznato ucesce u ratu, eto kakva su "vojska" bili i cime su se bavili...
Neki opet primaju invalidninu, iako iz skladišta tog hotela nisu izašli.. Jedno poznato i uvaženo lječničko ime je vezano uz ta i takva uvjerenja :roll:
Znam da su nekad istjerani bukvalno iz hotela, nisu ni u sobama više mogli biti i izbjeglice su otišle.. nije tajna Koja je jedinica tad došla? Ja fakat ne znam :roll:
Chisum

#1569 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Istjerani su s noge na nogu, bukvalno im je par nasih otislo i reklo - do podne da vas ovdje vise nema... Sjecam se da je "na razgovor" s nase strane isao, kao sto sam vec napisao, rahmetli Adnan Karovic, i ne znam tacno ko jos s njim... I stvarno -vise ih vise nije bilo niti su smjeli prici hotelu. A kako je sve bilo na prepad, dosta toga sto je bilo i sto bi bilo opuhano, oni su jednostavno morali ostaviti tamo. Ponesto, sto su uspjeli poplashiti, onako na foru, prije nego su izbaceni, kasnije se godinama nalazilo po ugostiteljskih objektima pojedinih "branilaca"...

U hotel tada ulazi druga ceta odreda Bosna.

P.S. Tokom te 93. dolazi i moje ranjavanje, dosta tesko, tako da sam jedan dio vremena, dok je trajao oporavak, proveo van stroja, ali ne predugo, pa su mi i dalje prilicno jasna sjecanja oko svih tih "akcijanja" pojedinaca i paravojnih im formacija, i jurisanja na kvadrate stanova, auta i slicne "neprijateljske utvrde".
KatarinaKosaca

#1570 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by KatarinaKosaca »

Ćelina je svadba (jedan od najdegutantnijih događaja u opkoljenom Sarajevu) bila, mislim, u ljeto 1993, vrijeme koje se poklapa sa Topinim odlaskom u diplomaciju i izlaskom iz Sarajeva (ili je Topino bilo nešto ranije :roll: , jer koliko se sjećam, zajedno sa prijateljicom je izašao preko piste, a ne kroz tunel), bila, onda jedan od zadnjih događaja u tom i takvom hotelu prije nogatransa... dakle, negdje u ljeto-jesen 1993.
KatarinaKosaca

#1571 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by KatarinaKosaca »

I čudi me da nigdje na netu nema niti jedne vizualne uspomene na tu svadbu jer je bilo puno kamera i fotoaparata, ukradenih i opljačkanih, naravno..
Chisum

#1572 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Prije naseg dolaska u hotel, takvih je senlucenja bio koliko hoces. Istina je to sto si napisala, da neki od pomenutih "branilaca" nisu nikada povirili nos iz hotelskog magacina, a i samo pristupanje takvim raznim paravojnim formacijama, bilo je, pored kradje i senlucenja, i nacin da se ostane sto dalje od linije i krvi.

Mora se reci da je pocetkom rata u gradu zaista vladao haos, da su se "zone odgovornosti" mnogih preklapale, ukrstile, pa je i belaja bilo na bacanje... potezalo se oruzje na sve strane, a bagra koja je osjetila da je doslo vrijeme bogacenja na tudjoj muci, nije prezala ni od cega... vremenom, kako se situacija sve vise stavljala pod kontrolu, kako je sistem odbrane, zadaci i raspored postajao sve jasniji (koliko je to u vremenima borbe ne samo protiv neprijatelja nego i ratnih profitera i podrumaskih picki moglo da bude dovedeno na neki nivo...), tako je i mogucnost kradje sve vise postajala privilegija samo onih od strane vlasti odabranih i zasticenih, dok je ova sitna boranija i mnostvo nekih kvazi-jedinica jednostavno nestala... pola se tih kokosara jednostavno "razduzilo" od rata, ostavilo puske i uhvatilo se ono stambenih i poslovnih kvadrata koje su na ho-ruk zauzeli u prvih pola godine-godinu.
Sramota je samo, da je nasa ratno-profiterska vlast, shugava kakva jeste, sve to presutala, pa je vecina tih zohara ciji je ratni put bio od kafane do kafane, od podruma do podruma, zadrzala to oteto, dok oni koji su ostavljali dijelove tijela po cukama oko Sarajeva, danas gledaju hoce li moci platiti vodu i struju na vrijeme...
Chisum

#1574 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

E evo radi cega sam pokusao neka imena da izostavim... jer ce poceti price u kojima vise nema zajebancije.

A konkretno sto se Zoke tice, k'o poznaje covjeka, a tek ko zna kakav je Dragan po prirodi, te sve ove njihove svadje i pickaranja koja traju otkako su se sreli po prvi put, sve me ovo ne cuditi... jos kad se svemu doda i cinjenica da su, nazalost, obojica postala "javne licnosti", pa se na njima ubiru i politicki poeni, onda zaista necu da ulazim u ovo. I jedan i drugi su ovom gradu dali mnogo, a meni, kao obicnom vojniku, bila je cast rame uz rame ratovati s onima s kojima sam ratovao. Barem tim obicnim vojnicima niko ne moze A reci. Sacuvali su obraz u vremenima kada mnogima obraz nije vrijedio pisljiva boba.

Kad je Draganu umrla sestra, iako ne razgovaraju, pojavio se na sahrani... i opet je pravio neke budalastine, ali, kazem, ko ga zna, shvatice.
Meni su i jedan i drugi dragi ljudi, a gradu su bili tu bas kad je trebalo... i kad mnogi nisu.
Last edited by Chisum on 04/05/2013 16:01, edited 1 time in total.
Chisum

#1575 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Sarajmen wrote:@KK
Ja ne bih prozivam dr. :-) Mačkića , već mu i majku kroz majku profitersku... :D
Okano, selam ocima sto citaju :D... neka te malo na temi... opet je bila grohnula... uvijek joj ja dajem usta na usta, vise mi se ogadilo :D
Post Reply