TEMU u BiH - sve o tome

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
darius_maximus

#1551 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by darius_maximus »

bubobih wrote: 22/10/2024 11:11
darius_maximus wrote: 22/10/2024 10:40 Hoćemo to i ovo uspjeti razjebati? :lol:
Pa nisu ljudi kako treba ni počeli... :D
Fala bogu da cemo razjebati pa vidi samo ovde koliko je toxicnih ljudi koji samo svoju guzicu gledaju. Al neka, ja sam lijepo rekao, ko nece punkt neka čeka paket i to je to. Ne vidim sta se njega tice punkt kad ce mu stici na adresu. Al ko bi nama ugodio. Zbog takvih niko i ne radi s nama, samo nesto seremo.

Na zapadu ti nabiju paket nogom od vrata i jebe im se. Ovde na izvolite dovoze moraju te moliti da ga preuzmes i opet narod bleji da je nekako da ne znam sta. I nije cudo sto niko ne ulazi na trziste nase, ko ce s nama ovakvima izaci na kraj.
Nigdje na zapadu ga ne smiju nogom napenaliti u žbun, to samo u AmeriKi tako može.
Svugdje inače ti mora dovesti paket kući da ti potpišeš, a ako te nema kući onda moraš preuzeti na pošti i to je to.
Naravno da mogu postojati i opcije punktova i ja s tim ne bih imao problem, ako ja izaberem da mi se dostavi na punkt neki.

Ovdje će biti problem:
- naroda koji će gledati da zamijeni ili refundira robu koja je ili došla ili koja "nije po očekivanjima", jer nema ništa slađe nego nekoga pokušati zajebati
- firme koja će se preduboko uvaliti i pokušati vjerovatno minimizirati napore, a maksimizirati profit, jer nema ništa slađe nego nerazrađen biznis pokopati kratkoročnom pohlepom

Tim udruženim snagama bismo mi i geviht razjebali, što kaže narod...
-Chesterfield-

#1552 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

Država je na gubitku. Naručujem i ja ali možda bi ipak ovo trebalo ukinuti. Živjeli smo i bez ovog kineskog smeća.
laik1981

#1553 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by laik1981 »

Posljednjih 20 godina mi ne zivimo bez kineskog smeca. Ovo je samo nacin da do kineskog smeca dodjes po objektivnoj cijeni.
Quaresma

#1554 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Quaresma »

darius_maximus wrote: 22/10/2024 11:28
Ovdje će biti problem:
- naroda koji će gledati da zamijeni ili refundira robu koja je ili došla ili koja "nije po očekivanjima", jer nema ništa slađe nego nekoga pokušati zajebati
- firme koja će se preduboko uvaliti i pokušati vjerovatno minimizirati napore, a maksimizirati profit, jer nema ništa slađe nego nerazrađen biznis pokopati kratkoročnom pohlepom

to nije problem naroda nego je problem Temua sto zavlaci i lazno reklamira proizvode. I ova praksa na zapadu se rijesava pretezno tuzbama od strane kupca.

gledam neku noc neki unboxing hrpu stvari i izmedju ostalog bio i neki rgb led bar kojeg sam se onako zagledao. Otpakira covjek to kad ono nesto sitno, a na slici od proizvoda led bar visine monitora.

kinezi su dosta para zaradili na ovaj nacin, njima je to prolazilo a mi merhametli, ono hajde, nisi shipping platio i prozivod je koštao 5-6 maraka. I tako na stotine ljudi isto razmislja.

E sad druga stvar je ako neko kupi majicu i ocekuje neki vrhunski kvalitet tkanine, u to ne ulazim.
darius_maximus

#1555 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by darius_maximus »

-Chesterfield- wrote: 22/10/2024 11:30 Država je na gubitku. Naručujem i ja ali možda bi ipak ovo trebalo ukinuti. Živjeli smo i bez ovog kineskog smeća.
98% stvari je svakako kinesko smeće.
Razlika je samo ima li na sebi brend i koliko posrednika uzme kajmak.

Posrednici izbačeni, a i brend je sada moguće riješiti:

Ostalih 2% proizvoda onda kupuješ "provjereno" i to je to. :D
-Chesterfield-

#1556 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

Ali koju korist država ima od ovoga? Carina, PDV - ništa...
DaysleepeR

#1557 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by DaysleepeR »

Znači, da mi ukinemo taj TEMU, najbolje to?
Pa da iste stvari preko OLX-a plaćamo za 60% više para?
darius_maximus

#1558 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by darius_maximus »

Quaresma wrote: 22/10/2024 11:35
darius_maximus wrote: 22/10/2024 11:28
Ovdje će biti problem:

to nije problem naroda nego je problem Temua sto zavlaci i lazno reklamira proizvode. I ova praksa na zapadu se rijesava pretezno tuzbama od strane kupca.

gledam neku noc neki unboxing hrpu stvari i izmedju ostalog bio i neki rgb led bar kojeg sam se onako zagledao. Otpakira covjek to kad ono nesto sitno, a na slici od proizvoda led bar visine monitora.

kinezi su dosta para zaradili na ovaj nacin, njima je to prolazilo a mi merhametli, ono hajde, nisi shipping platio i prozivod je koštao 5-6 maraka. I tako na stotine ljudi isto razmislja.

E sad druga stvar je ako neko kupi majicu i ocekuje neki vrhunski kvalitet tkanine, u to ne ulazim.
Možeš tužiti nekoga ako te slagao.
Ja koliko vidim, na većini stvari stoje dimenzije i na osnovu toga sam se ravnao kada sam uzimao stvari.
Ako nema na prvom proizvodu, preskočim i tražim onaj koji ima.

Sad, ako me slažu, pa umjesto jedne dimenzije pošalju drugu, to je druga stvar.
Problem je što se uglavnom neće dešavati to, nego će ljudi kupovati na prvu, bez provjere, ili će očekivati neki kvalitet od majice od 3 KM ili cipela od 18 KM.
Realno, ovo je uglavnom trgovina za svakodnevne gluposti i sitnice koje očekuješ da ćeš razvaliti ili poderati kroz koji mjesec.
laik1981

#1559 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by laik1981 »

Kinezi su izmislili lazno oglasavanje. Kod njih nema artikla koji je uzivo kao na slikama i koji zadovoljava specifikacije koje napisu na ambalazi. To i jeste prevara ali valjda smo dovoljno upuceni da znamo sta kinezi prodaju za sitne pare. Nije valjda da ocekujete da proizvod od tri KM bude kao proizvod od 80KM koji prodje neke kontrole i ispunjava neke standarde kvaliteta.
Naslovnica

#1560 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Naslovnica »

Ja ću naručiti ovo, dobra stvarka, nisam vidio da imaju u Peniju i sličnim prodavnicama.
Ili nisam dobro gledao. :-)

https://www.temu.com/search_result.html ... &is_back=1
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#1561 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by anex »

anex wrote: 22/10/2024 07:55 Nemoj te glumiti puno tržišnog inspektora, carinika i ostale ljude...
Ova tema postoji da bi se razmjenila iskustva i (ne)zadovoljstva za kupljene artikle...

Prestanite zatrpavati pitanjima i pisanjem o glupostima tipa kad će doći paket, kad će refund, kad če ovo-ono.

Zatrpali ste temu glupostima pa kad neko dođe da se informiše, ne može se snaci za 4 dana...

Prestanite s tim.
:jutro:
Hakiz

#1562 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Hakiz »

Majica, brendirana, koja u prodavnici košta 50 KM je od proizvođača kupljena za 2. Sve ostalo do 50 su prevoz, dileri i administracija.

A nije 10x bolja od one koja košta 5 KM. Ona je kupljena za 1 KM, ali no name, manjd dilera i eto razlike u cijeni. Mnogo veće nego razlike u kvaliteti.
DaysleepeR

#1563 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by DaysleepeR »

Ko kupuje u sex shopu, ja bih mu savjetovao da to i dalje nastavi raditi jer sex shop igračke moraju proći sanitarni pregled kao i sve što dolazi u kontakt sa ljudskim tijelom, dok ovako preko TEMU ne prođu, pa se onda može doći u situaciju da se samozadovoljavaš kancerogenom igračkom...
-Chesterfield-

#1564 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

https://ibb.co/BtC86j4

Stigao mi jučer džoger za pranje auta.
Ateista

#1565 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Ateista »

VladaFBiH wrote: 22/10/2024 12:14
Ateista wrote: 22/10/2024 12:11 U stvari sex sopovi ce morati kljuc u bravu, oni ce biti jos vise na gubitku. :lol:
daj linkove i reviewe kupljenog :)
Nije jos stiglo da pisem review. :D
bejzik

#1566 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by bejzik »

pezzar wrote: 22/10/2024 12:16
Naslovnica wrote: 22/10/2024 11:53 Ja ću naručiti ovo, dobra stvarka, nisam vidio da imaju u Peniju i sličnim prodavnicama.

U penny ima nastavak za usisivač sa ovom funkcijom.

https://pennyshop.ba/shop/proizvod/mena ... 032/198266
ima moj obični usisivač cjevku bez ikakvog nastavka za ovu funkciju :-D
Naslovnica

#1567 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Naslovnica »

daramo wrote: 22/10/2024 12:20
VladaFBiH wrote: 22/10/2024 12:09 zbog čega bi se ukinuo? jedino ako X Express ne bude isporučivao pa budu vraćali novac a vjerujem da je to regulisano ugovorom i da će X Express plaćati penale za sve iznad nekog procenta neisporuka.

Sve ostalo je u skladu s pravilima koje je sam Temu napisao.
Iz istog razloga zbog kojeg je aliexpress za BiH ukinuo dostavu za skuplje artikle, zbog ogromnog postotka refundacija.
I na aliju si prije sve mogao naručiti uz besplatnu dostavu od mobitela do skuplje tehnike, sada za BiH jedino šalju maskice za mobitel.
Ali je meni naprosto nevjerovatno kakav smo to narod.
Eno u Srbiji i Hrvatskoj uredno radi Alijaekspres, cijene dostave ko birivaktile kod nas, sve ide OK.
Šta je to sa nama ba?!
VladaFBiH

#1568 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by VladaFBiH »

VladaFBiH wrote: 22/10/2024 12:09 zbog čega bi se ukinuo? jedino ako X Express ne bude isporučivao pa budu vraćali novac a vjerujem da je to regulisano ugovorom i da će X Express plaćati penale za sve iznad nekog procenta neisporuka.

Iz istog razloga zbog kojeg je aliexpress za BiH ukinuo dostavu za skuplje artikle, zbog ogromnog postotka refundacija.
I na aliju si prije sve mogao naručiti uz besplatnu dostavu od mobitela do skuplje tehnike, sada za BiH jedino šalju maskice za mobitel.
je li negdje imaš ovo objavljeno od strane AliExpress-a ili je samo tvoja pretpostavka?

Temu niko ne tjera da refundira nešto što ne želi (imaju definisana pravila šta se može refundirati i imaju pravo da te odbiju) a praćenje pošiljke je za razliku od Alija u stopu i na osnovu svojih ugovora su dali rok od 30 dana za refundaciju ako roba ne stigne - da li su trebali napisati 40 ne znam ali su procijenili da je 30 adekvatno.
Ateista

#1569 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 22/10/2024 12:15 Ko kupuje u sex shopu, ja bih mu savjetovao da to i dalje nastavi raditi jer sex shop igračke moraju proći sanitarni pregled kao i sve što dolazi u kontakt sa ljudskim tijelom, dok ovako preko TEMU ne prođu, pa se onda može doći u situaciju da se samozadovoljavaš kancerogenom igračkom...
Ne znam, nisam siguran da postoje te kontrole sta se uvozi, nista ne garantuje da su aetikli iz sex shopova prosli preglede.
Isto tako ima igracaka koje ne dolaze nista vise u kontakt nego odjeca, ima igracaka i za parove, da ne idem sad u detalje... :D
VladaFBiH

#1570 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 22/10/2024 12:23

Ali je meni naprosto nevjerovatno kakav smo to narod.
Eno u Srbiji i Hrvatskoj uredno radi Alijaekspres, cijene dostave ko birivaktile kod nas, sve ide OK.
Šta je to sa nama ba?!
Srbija nema ni carina sa Kinom odnosno ima neke smiješne za razliku od BiH (mislim da je sada nešto tipa 1,2%) - ovo je pitanje za naše ministre.
dixi5

#1571 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dixi5 »

Naravno da nije do refunda. Da jeste aliexpress bi stavio minimum narudbu 50e, ili bi za svaku narudzbu morao doplatiit TN pa ne bi bilo kradja.
pezzar

#1572 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by pezzar »

bejzik wrote: 22/10/2024 12:22
pezzar wrote: 22/10/2024 12:16
Naslovnica wrote: 22/10/2024 11:53 Ja ću naručiti ovo, dobra stvarka, nisam vidio da imaju u Peniju i sličnim prodavnicama.

U penny ima nastavak za usisivač sa ovom funkcijom.

https://pennyshop.ba/shop/proizvod/mena ... 032/198266
ima moj obični usisivač cjevku bez ikakvog nastavka za ovu funkciju :-D
Ima, ali ti treba neko pridržavati usisivač ako bušiš s obje ruke. Ovo se vakuumom zalijepi za zid, ruke slobodne.
dječak sa šibicama

#1573 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Nece Temu ukinuti BiH, nego ako ova postanbska sluzba ne bude mogla ispuniti svoje obaveze, pronaci ce drugu, ili ce potpisati ugovor sa jos jednom. Postanskih sluzbi nam, hvala Bogu, ne nedostaje.

Na brzoj posti je da odradi posao kako zna, oni su se snasli sa tim punktovima ok super, ali ne moze on mene ucijeniti "dodji na punkt ili ces cekati jos 15 dana". Ne mogu ja cekati 15 dana jer on po ugovoru mora isporuciti u roku, ako ne isporuci ja dobijem pare nazad. A on ce meni paket opet dostaviti nakon 15 ili 115 dana, svejedno, kojeg cu dobiti dzaba.

A oni onda moraju objasniti Temu zasto kasne.

Ja kontam njihov problem sa nedostatkom osoblja, ali zasto si usao u ugovor sa Temu, ako ne mozes isuniti ugovorne obaveze. Sta sad, Mevko Komerc dobije posao gradnje kruznog toka, nema dva ipo bagera, ne moze da ispuni ugovorne obaveze, da se organizujemo sa lopatama i idemo mu pomoci na radnu akciju jer eto jadan on a nama kruzni tok treba?

Kapitalizam brate, ako udjes u posao, moras ispuniti ugovorne obaveze. To sto je balkanac naucio da mulja i petlja, to je druga stvar.

Dostavi ti meni paket u roku, i svi sretni. Meni ne smeta hoce li paket stajati na carini pet dana, ne zurim, kad god mogu neka ga dostave. Ali na adresu. Ako to ne urade u roku koji je Temu odredio, zna se sta slijedi.
dječak sa šibicama

#1574 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Sto se tice refunda, pa nema sanse da nece biti prevaranata koji ce pokusati prevariti Kineze, ono "snimam ja otpakivanje paketa i to mi je dokaz". A gdje ti je dokaz da vec nisi otpakovao, pa opet zapakovao paket za snimanje, prije toga izvadio par stvari za koje ces reci da nisu dosle. U tom slucaju jos lakse, pocijepas paket prije snimanja, pa kazes "ajoj evo neko pocijepao i izvadio artikle, dajte mi pare nazad".

Valjda ni kinezi nisu vesla sisali, rade oni ovaj posao duze.

Prevaranti na sve strane, evo imaju aplikaciju Temu, lazna aplikacija. Neki dan mi "BH Posta" salje obavijest da im trebaju moji novi podaci, a link na koji me prebacuje sa maila, uopce nije link BH Poste, iako je na njemu sve isto. Naivni ce nasjesti, nece ni gledati ime linka.
daramo

#1575 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by daramo »

VladaFBiH wrote: 22/10/2024 12:24

je li negdje imaš ovo objavljeno od strane AliExpress-a ili je samo tvoja pretpostavka?

Temu niko ne tjera da refundira nešto što ne želi (imaju definisana pravila šta se može refundirati i imaju pravo da te odbiju) a praćenje pošiljke je za razliku od Alija u stopu i na osnovu svojih ugovora su dali rok od 30 dana za refundaciju ako roba ne stigne - da li su trebali napisati 40 ne znam ali su procijenili da je 30 adekvatno.
Ne vidim koji bi drugi razlog bio.
Mislio sam da China Post ne dostavlja u BiH ali evo nedavno mi poslan paket s CN TN.
Post Reply