Ovdje gdje sam ja plate su u prosjeku 1000, ima i većih i manjih. Ako se uvede neradna nedjelja, koja je sad radna, na početku će biti viška radnika, jer sadašnji broj ljudi pokriva i nedjelju. Znači, neki će poslodavci reći evo ti manja plata, ili ne trebaš mi više, nije baš nerealno, bilo je takvih situacija u gradovima gdje je uvedeno...Mustang1 wrote: ↑13/09/2024 12:48 Cuj kad im kazem da ce biti otkaza da im nece rasti plate.. pa mogu i ja kazati da ce nas napasti vanzemaljci i eto. Obojica lupamo gluposti. Na osnovu cega to kazes? I radnici Binga odavno imaju 1300 plus onih 200 sto dobijaju neoporezovano. Ko misli da kasirke zaradjuju 900 KM taj je lud.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
delina
#1551 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Martin Rigs
#1552 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zasto simplificiras?Pandakonda wrote: ↑13/09/2024 12:50Drug to o cemu ti pricas je krsenje zakona, kako je moguce da ima samo jedan dan ako je zakonom predviđeno 40h rada max ? Onda je to problem loseg nadzora od strane inspekcije i kako mislimo sporovoditi nedjelju koja se ne radi ako vec ne sprovodimo ovo sto sad imamo ? To o cemu ti pricas je specificnost posla kojeg su te same osobe birale.Martin Rigs wrote: ↑13/09/2024 12:24 Kompleksna je prica.
I pogodjeni su mnogi koji nemaju ideju sta je stvarni posao u realnom sektoru.
U trgovini msm.
Ljudi i zene u toj bransi dan odmora imaju kad im se da raspored.
To moze ove sedmice biti utorak a naredne nedjelja.
I tako se radi.
Ko ce se buniti?
Uozbiljimo se.
Ovako.
Dobija se jedan dan u sedmici u kojemu ce svi odmoriti.
Zna se koji je dan i jos bolje napokon je u vikendu.
Cavalica postujem. Ovdje nije u pravu.
Za mene licno je jedini ispravni potez biti na strani uposlenih.
A oni zele neradnu nedjelju.
Kad se radnici dignu i kazu zelimo odmarati neki drugi dan,zelimo raditi nedjelju ja cu to poslusati.
Sve ostalo je suplja prica.
Sve. I prica o guzvi subotom i brojke i sve.
Lako je provjeriti sta ljudi zele.
Pitajmo ih.
I tu je prici za mene kraj.
Naravno,argumenti kupaca,konzumenata stoje.
Jer njih nihe briga za to.
Oni na svojimvposlovima imaju slobodne vikende,praznike radi se od 7 do 3 itd.
Trgovina je specificna.
I bez jasnog uredjenja a ovaj Zakon to jeste.
Ljudi uposleni u njoj ce ispastati.
Da bi neko mogao shopingirati nedjeljom.
Ponavljam nedjelja.
Valjda bi trebala bit nedjelja i trgovkinji i onome na salteru u opcini,bhtelecomu i ostalima..
Ako cemo kao protuargument ubaciti benzinske pumpe i apoteke.
Rasprava postaje suvisna.
Jer benefit zakona ce imati ogroman ali zaista ogroman broj ljudi koji rade u trgovini.
Price o.placanju prekovremenih..uozbiljimo se.
Ko bi se od nas koji raspravljamo odrekao neradne nedjelje a odmarao recimo cetvrtak zbog koliko 30 maraka sedmicno vise...
Niko te trgovce ne sprijecava da odu na druge poslove sa drugacijim uslovima koji im odgovaraju. Na to su pristali kao sto sam vec rekao od policije pa vatrogasaca, medicinara itd. Ja se ne bih odrekao nedjelje ali onda logicno ne bih ni uzimao poslove koji mi tu nedjelju uzimaju. Koliko god brutalno zvucalo to je cinjenica. Ne mozemo sada kopirati uslove sa jedne vrste poslova na druge poslove samo jer to zelimo. Po toj logici hajmo onda zakonski izglasati da radnici u trgovini moraju imati tim bilding, novogodisnje bonuse, rad od kuce itd. samo zato jer postoje IT firme koje to daju. Jer jel, valjda bi onda isti uslovi trebali svima biti, kako za finansije tako i za radne dane i tip rada.
Hoces poslusati policajca, vatrogasca ili medicinara kad ti krenu traziti hocemo npr samo srijedu da ne radimo samo radi toga sto su oni trazili ? Opet kazem, postoje ljudi koji razmisljaju o većim posljedicama stvari i koji stvari ne gledaju samo subjektivno.Kad se radnici dignu i kazu zelimo odmarati neki drugi dan,zelimo raditi nedjelju ja cu to poslusati.
Lokalni merkator daje 700 maraka platu radnicima. Provjereno znam jer mi je rekao momak sa kase. Moguce je da taj iznos daje Bingo, crvena jabuka itd. Ali ovo iz prve ruke imam informaciju koliko je po lokalnim merkatorima/konzumima.Mustang1 wrote: ↑13/09/2024 12:48 Cuj kad im kazem da ce biti otkaza da im nece rasti plate.. pa mogu i ja kazati da ce nas napasti vanzemaljci i eto. Obojica lupamo gluposti. Na osnovu cega to kazes? I radnici Binga odavno imaju 1300 plus onih 200 sto dobijaju neoporezovano. Ko misli da kasirke zaradjuju 900 KM taj je lud.
Pricamo o trgovini.
Kojom mozdanom vratolomijom ili 4D sahom si uvrstio medicinare,policiju i vatrogasce u ovo
Zasto bi se itko pri zdravoj pameti pobunio protiv toga sto mu je slobodan dan nedjelja ili u vecini tih nabrojanih i subota i nedjelja.
Nemas argumente ovdje.
Ni jedan koji bi opravdao da ljudima i zenama u trgovini oduzmes pravo na slobodnu tj neradnu nedjelju i ostalo sto im ovaj Zakon donosi..
-
doktor78
#1553 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hifa i ostale benzinske pumpe zadovoljno trljaju ruke.
-
delina
- dječak sa šibicama
#1555 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A da je potez populisticki, vidjela zaba da se potkivaju konji ali nije razmislila da na zapadu uzimaju nedelju kao sveti dan krscana, neradni dan, Boziji dan. Za crkvu, bogosluzenje, druzenje sa porodicom.
Sto je pomalo nonsens, prije svega nije svim krscanima nedelja taj dan, subotarima ili Zidovima je to subota, niti je taj dan obavezan da se nista ne radi.
Nedelja je na zapadu diskutabilna iz religijskih razloga.
Sto je pomalo nonsens, prije svega nije svim krscanima nedelja taj dan, subotarima ili Zidovima je to subota, niti je taj dan obavezan da se nista ne radi.
Nedelja je na zapadu diskutabilna iz religijskih razloga.
- Pandakonda
#1556 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A naravno nikome nije simptomaticno da je Bingo igrom slucaja krenuo otvarati pumpe upravo kada masovno guraju za ovaj zakon da se trgovine zatvore 
Zasto bi se iko pri zdravoj pameti pobunio protiv toga da ima zakonski minimalac platu od 2 hiljade i da radi samo 3 dana u sedmici ? Nije tu poenta sta ljudi hoce, nego je poenta kakav efekat ce proizvesti kakav potez. Ako su ekonomisti dosli i rekli sve negativno o ovome, i ako smo vidjeli da niko nije nista dobro od ovoga vidio kako od zemalja u okruzenju tako i sire, sta onda mi radimo ovdje ? I na kraju dana nije posao drzave da određuje kada cu ja imati slobodne dane ili ne. To je između mene i poslodavca kako se dogovorimo, niko ne drzi niti mene niti njega da surađujemo ako ne moramo
Drug ne razumijes sta ti pokusavam reci, poenta je da svaki posao ima svoje specificnosti. Shodno tome svako od nas bira sta mu odgovara. Trgovina je specificna djelatnost gdje nemas fiksne radne dane kao svi ostali i svaki poslodavac radi drugacije u zavisnosti kako mu odgovara. Te se stvari ne mogu centralizovati. Imas propisano 40h max radnih sati i svako ima 2 dana slobodna. Radi specificnosti posla trgovine ta 2 dana ne moraju uvijek biti ista. Ako ti se ne sviđa onda odes negdje drugo a ne da stvaras ekonomske poremecaje.Martin Rigs wrote: ↑13/09/2024 12:54
Zasto simplificiras?
Pricamo o trgovini.
Kojom mozdanom vratolomijom ili 4D sahom si uvrstio medicinare,policiju i vatrogasce u ovo![]()
Zasto bi se itko pri zdravoj pameti pobunio protiv toga sto mu je slobodan dan nedjelja ili u vecini tih nabrojanih i subota i nedjelja.
Nemas argumente ovdje.
Ni jedan koji bi opravdao da ljudima i zenama u trgovini oduzmes pravo na slobodnu tj neradnu nedjelju i ostalo sto im ovaj Zakon donosi..
Zasto bi se iko pri zdravoj pameti pobunio protiv toga da ima zakonski minimalac platu od 2 hiljade i da radi samo 3 dana u sedmici ? Nije tu poenta sta ljudi hoce, nego je poenta kakav efekat ce proizvesti kakav potez. Ako su ekonomisti dosli i rekli sve negativno o ovome, i ako smo vidjeli da niko nije nista dobro od ovoga vidio kako od zemalja u okruzenju tako i sire, sta onda mi radimo ovdje ? I na kraju dana nije posao drzave da određuje kada cu ja imati slobodne dane ili ne. To je između mene i poslodavca kako se dogovorimo, niko ne drzi niti mene niti njega da surađujemo ako ne moramo
-
zrakomlat
#1557 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zavisi iza kojeg ugla. Nije FBiH samo Sarajevo. Nekom je istočno sarajevo iza ugla a nekom Ljubinje, Nevesinje i slična vukojebinaOzimician wrote: ↑13/09/2024 09:40Nema to previse veze s drustvom, nego upravo sa zakonom.
Medjutim FBIH to nece pretesko pogoditi, jer RS je iza ugla, tako da ce sad izleti biti po tamosnjim shopping centrima.![]()
- Ozimician
#1558 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Otvarat ce se shopping centri na rubovima RS kao sto sad postoje na rubovima Poljske, Ceske, Slovacke - za Njemce i Austrijance.
Zatvarat ce se male privatne trgovine po mahalama i selima. Da je neke pravde, barem tim trgovinama bi trebalo omoguciti da rade nedjeljom.
Kad je neko u Njemackoj / Austriji usao u trgovinu (mjesovite robe) ili jos bolje - ulazi redovno, a da trgovina nije u vlasnistvu glavnih 4-5 korporacija?
Ovo guraju veliki igraci i tu nema price, sindikat nikad nije bio na strani radnika. Kao sto neko rece, nikome nije sumnjivo sto Bingo zadnjih godinu-dvije krenuo masovno u izgradnju benzinskih pumpi?
Zatvarat ce se male privatne trgovine po mahalama i selima. Da je neke pravde, barem tim trgovinama bi trebalo omoguciti da rade nedjeljom.
Kad je neko u Njemackoj / Austriji usao u trgovinu (mjesovite robe) ili jos bolje - ulazi redovno, a da trgovina nije u vlasnistvu glavnih 4-5 korporacija?
Ovo guraju veliki igraci i tu nema price, sindikat nikad nije bio na strani radnika. Kao sto neko rece, nikome nije sumnjivo sto Bingo zadnjih godinu-dvije krenuo masovno u izgradnju benzinskih pumpi?
- Martin Rigs
#1559 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kazem ti da pojednistsvljujes pricu.Pandakonda wrote: ↑13/09/2024 13:06 A naravno nikome nije simptomaticno da je Bingo igrom slucaja krenuo otvarati pumpe upravo kada masovno guraju za ovaj zakon da se trgovine zatvore
Drug ne razumijes sta ti pokusavam reci, poenta je da svaki posao ima svoje specificnosti. Shodno tome svako od nas bira sta mu odgovara. Trgovina je specificna djelatnost gdje nemas fiksne radne dane kao svi ostali i svaki poslodavac radi drugacije u zavisnosti kako mu odgovara. Te se stvari ne mogu centralizovati. Imas propisano 40h max radnih sati i svako ima 2 dana slobodna. Radi specificnosti posla trgovine ta 2 dana ne moraju uvijek biti ista. Ako ti se ne sviđa onda odes negdje drugo a ne da stvaras ekonomske poremecaje.Martin Rigs wrote: ↑13/09/2024 12:54
Zasto simplificiras?
Pricamo o trgovini.
Kojom mozdanom vratolomijom ili 4D sahom si uvrstio medicinare,policiju i vatrogasce u ovo![]()
Nemas argumente ovdje.
Trgovina je sasvim jednostavna djelatnost.
I kad je uredis onda problema nece biti.
Koji ekonomisti?
Jel ti treba bolji ekonomist od svabe u Lidlu. Stotinjak miliona kes novca ulaze u BiH.
Ni jednim slovom nisam cuo da ih ovaj zakon remeti niti fakat da bingo ulazi u posao sa gorivom.
Ekonomski mi kao trziste smo predgradje osrednjeg grada u recimo UK.
Cijela drzava.
Ovaj Zakon ce pomoci ljudima.
Porodicama.
Do vraga vise sa pricom o ekonomiji a ljudi uposleni u toj bransi su kao neki nizerazredni ljudi.
O cemu pricas kad kazes napusti posao i idi na drugi.
To su ljudi i zene koji imaju porodice pretezno. Djeca u skoli i svi u kreditima.
Ko pri zdravoj pameti u toj situaciji pregovara s poslodavcem..
Uozbiljimo se.
Ovaj zakon im pomaze.
Ako ce zbog njeg neko pustit suzu jer nece moc u uobicajenu kupnju nedjeljom u DM nek je.
Ako ce past par procenata lova u budzetu neka je.
Dobit za uposlene je kudikamo veca..
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1560 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izgleda da su protiv ovog zakona neki pusaci i ispijaci kafa koje je jednako (mozda i vise) pogodila zabrana pusenja
Sto prije shvatite da EU put znaci doslovno prepisivanje (ili cak i "gora" varijanta) zakona, obicaja itd.. bit ce vam lakse..
Dakle pomirite se da: nedeljom mozete kupiti neku knjigu na nekom standu ispred BBI, ne mozete da pusite u zatvorenom i bit ce jos "gore", redovno cete da gledate parade ponosa itd, itd.. Da ne pricam kad dodje nekad ostalo poput bacanja smeca, reciklaze itd..
Pa nije EU samo otici u NJemacku i Svicu, vidjeti kako im je fino i kako voze dobra auta i kako imaju iPhone na contract za 1EUR. Biti EU je mindset a
Sto prije shvatite da EU put znaci doslovno prepisivanje (ili cak i "gora" varijanta) zakona, obicaja itd.. bit ce vam lakse..
Dakle pomirite se da: nedeljom mozete kupiti neku knjigu na nekom standu ispred BBI, ne mozete da pusite u zatvorenom i bit ce jos "gore", redovno cete da gledate parade ponosa itd, itd.. Da ne pricam kad dodje nekad ostalo poput bacanja smeca, reciklaze itd..
Pa nije EU samo otici u NJemacku i Svicu, vidjeti kako im je fino i kako voze dobra auta i kako imaju iPhone na contract za 1EUR. Biti EU je mindset a
- tramvajtrojka
#1561 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Protiv ove zabrane su oni sto dzematile od punice do djece izvedu nedjeljom porodicu u soping i to im bude jedina porodicna interakcija i zanimacija za tu sedmicu, ko nije radio u trgovinama ne zna koliki je ocaj raditi nedjeljom u njoj a ako hoces slobodnu nedjelju moras raditi dvanaest il vise dana zaredomgentoo wrote: ↑13/09/2024 13:37 Izgleda da su protiv ovog zakona neki pusaci i ispijaci kafa koje je jednako (mozda i vise) pogodila zabrana pusenja![]()
Pa nije EU samo otici u NJemacku i Svicu, vidjeti kako im je fino i kako voze dobra auta i kako imaju iPhone na contract za 1EUR. Biti EU je mindset a![]()
- Pandakonda
#1562 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakve veze EU ima sa ovim ? Pa EU nema jedinstvenu politiku pravila rada upravo radi toga jer je svaka drzava drugacija. Mi smo postkomunisticka drzava koja za uzor treba da uzme drzave srednjeg dohotka kao sto je npr ceska, slovacka itd. koje su populacijski i po stepenu razvijenosti dosta slicnije nama i imaju slicnu proslost sa komunizmom. I otprilike tim tempom trebas ici. Ti sad hoces iz prve u petu. A te sve drzave redom rade vikendom punom parom. Te iste svabe i austrijanci upravo idu u te drzave da se namire kada njih zatvore praznicima i nedjeljom:gentoo wrote: ↑13/09/2024 13:37 Izgleda da su protiv ovog zakona neki pusaci i ispijaci kafa koje je jednako (mozda i vise) pogodila zabrana pusenja![]()
Pa nije EU samo otici u NJemacku i Svicu, vidjeti kako im je fino i kako voze dobra auta i kako imaju iPhone na contract za 1EUR. Biti EU je mindset a![]()

Last edited by Pandakonda on 13/09/2024 14:06, edited 1 time in total.
- konoplja
#1563 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobar. Dosta pravdanja svega isfucalom frazom tako ti je u EU ili pak na Zapadu.Pandakonda wrote: ↑13/09/2024 13:56Kakve veze EU ima sa ovim ? Pa EU nema jedinstvenu politiku pravila rada upravo radi toga jer je svaka drzava drugacija. Mi smo postkomunisticka drzava koja za uzor treba da uzme drzave srednjeg dohotka kao sto je npr ceska, slovacka itd. koje su populacijski i po stepenu razvijenosti dosta slicnije nama i otprilike tim tempom trebas ici. Ti sad hoces iz prve u petu. A te sve drzave redom rade vikendom punom parom. Te iste svabe i austrijanci upravo idu u te drzave da se namire kada njih zatvore praznicima i nedjeljom:gentoo wrote: ↑13/09/2024 13:37 Izgleda da su protiv ovog zakona neki pusaci i ispijaci kafa koje je jednako (mozda i vise) pogodila zabrana pusenja![]()
![]()
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1564 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sta ti ova mapa pokazuje ? Da sve "normalne" (one kojima mi kao tezimo) zemlje osim Svedske, Danske i Italije (iako je upitno koliko su i oni "norlmalni" osim sjevera) ustvari ne rade a svi ovi koji su SSSR rade ?
Reci mi prika, dze ti zelis da ti dijete kupuje lizalo za 15 godina ? Subotom u Njemackoj ili nedeljom u Rumuniji ?
Mene ustvari ne zanima ovaj zakon i uopste me ne dotice, da ne pomisli neko ovdje da zastupam ovu ili onu stranu
- Ozimician
#1565 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nizozemska odlicna zemlja.
Kod njih na Uskrs, nedjeljom, sve otvoreno.
Dakle od 27 EU zemalja, ispade da samo 6,5 zabranjuje rad trgovinama nedjeljom.
I lafo to evropska vrijednost.
Kod njih na Uskrs, nedjeljom, sve otvoreno.
Dakle od 27 EU zemalja, ispade da samo 6,5 zabranjuje rad trgovinama nedjeljom.
I lafo to evropska vrijednost.
- konoplja
#1566 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ko je bio u UK i Francuskoj zna da vise pripadaju ovoj zelenoj grupi nego crvenoj.
- Ozimician
- konoplja
#1568 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je kao neki kompromis, ali dok god mogu raditi pa bilo to i 2 sata vise pripadaju zelenoj grupi.
Plus imaju jos razne iznimke npr. Muzeji ili pak distrikti koji se smatraju turistickim.
Sta hocu reci je da nisam nikad u Francuskoj ili UK se nasao pa zamislio jebte nedjelja je nista ne radi sta cu sad.
- Pandakonda
#1569 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo ti meni moras objasniti korelaciju između neradne nedjelje i toga zasto su ove drzave pozeljne ? Ove drzave nisu pozeljne radi nedjelje nego radi uređenosti sistema i manjka korupcije. Te drzave bi isto ostale pozeljne da sad opet uvedu nedjelju da se radi. A ti da bi dosao do nivoa te drzave moras da prodjes određeni stepen razvoja koje mnoge druge drzave slicne nama ala slovacka, ceska itd. jos nistu dostigle.gentoo wrote: ↑13/09/2024 14:15
Sta ti ova mapa pokazuje ? Da sve "normalne" (one kojima mi kao tezimo) zemlje osim Svedske, Danske i Italije (iako je upitno koliko su i oni "norlmalni" osim sjevera) ustvari ne rade a svi ovi koji su SSSR rade ?
Reci mi prika, dze ti zelis da ti dijete kupuje lizalo za 15 godina ? Subotom u Njemackoj ili nedeljom u Rumuniji ?
Mene ustvari ne zanima ovaj zakon i uopste me ne dotice, da ne pomisli neko ovdje da zastupam ovu ili onu stranu.. Ja samo uzivam da vidim kako se balkanjeros-vulgaris "koprca" kad mu dodje normalan zakon koji ima ljude i njihova prava u prvom planu.. Realnost je da cete u kupovinu subotom, pusiti mozda u vlastitom objektu, odvajati i sortirati otpad itd, itd.
I poenta mape je upravo bila da skroz mali procenat drzava koje su u EU ne rade nedjeljom sto znaci da to nije neki uslov da mi uđemo i sigurno ne postoji povezanost neradne nedjelje sa ajfonom, mercedesom i drugim stvarima koje si naveo prije. A naravno i kao što sam prije naveo, i ovo malo drzava sto ne radi nedjeljom, ne radi radi duge vjerske demokriscanske historije i to je jedini razlog zasto je to tako.
Ja hocu da moje dijete moze kupiti lizalo kad god to zeli ukoliko postoji radnja koja će mu to omogućiti. Bez da se drzava petlja i da govori ko kad treba da radi, odnosno ne radi. Pusenje opet nema nikakve veze sa ovim kao ni otpad. Moje osnovno ljudsko pravo je da radim, ili da prodajem svoje usluge i to mi niko ne bi trebao imati prava da zabrani. Ukoliko neko ne zeli da bude trgovac onda idi na drugi posao a ne da postanes trgovac pa onda hoces da copy paste pravila sa nekih drugih industrija koja se ne mogu primjeniti na tebe bez da osakatis ekonomiju. Pogotovo za drzavu poput BiH gdje je turizam ogromna industrija.
Sva ta silna povecanja penzija, stipendija, renoviranja parkova, zgrada itd. dolazi iz budzeta, a budzet se upravo puni nedjeljom. A ovako ces te pare samo preusmjerit u RS. Ljudi svoje navike ne mjenjaju, samo ih blago adaptiraju, kao sto ovaj iz Beca ide u Bratislavu da kupuje vikendom, tako ces i ti ici u RS.
- Martin Rigs
#1570 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nevjerovatno.
Cuj punis budzet nedjeljom i da dodam praznicima.
Mislim da sam rekao sto sam imao na ovu temu.
- tramvajtrojka
#1571 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E zamisli kad vec djecu spominjes da ima neka mama cija djeca su zeljna da ona izadje i bude sa svojom djecom, da ta djeca imaju priliku da izadju negdje nedjeljom ne mogu jer se tebi prahnulo da setas po prodavnicu u sedam navecer nedjeljomPandakonda wrote: ↑13/09/2024 14:40Prvo ti meni moras objasniti korelaciju između neradne nedjelje i toga zasto su ove drzave pozeljne ? Ove drzave nisu pozeljne radi nedjelje nego radi uređenosti sistema i manjka korupcije. Te drzave bi isto ostale pozeljne da sad opet uvedu nedjelju da se radi. A ti da bi dosao do nivoa te drzave moras da prodjes određeni stepen razvoja koje mnoge druge drzave slicne nama ala slovacka, ceska itd. jos nistu dostigle.gentoo wrote: ↑13/09/2024 14:15
Mene ustvari ne zanima ovaj zakon i uopste me ne dotice, da ne pomisli neko ovdje da zastupam ovu ili onu stranu.. Ja samo uzivam da vidim kako se balkanjeros-vulgaris "koprca" kad mu dodje normalan zakon koji ima ljude i njihova prava u prvom planu.. Realnost je da cete u kupovinu subotom, pusiti mozda u vlastitom objektu, odvajati i sortirati otpad itd, itd.
I poenta mape je upravo bila da skroz mali procenat drzava koje su u EU ne rade nedjeljom sto znaci da to nije neki uslov da mi uđemo i sigurno ne postoji povezanost neradne nedjelje sa ajfonom, mercedesom i drugim stvarima koje si naveo prije. A naravno i kao što sam prije naveo, i ovo malo drzava sto ne radi nedjeljom, ne radi radi duge vjerske demokriscanske historije i to je jedini razlog zasto je to tako.
Ja hocu da moje dijete moze kupiti lizalo kad god to zeli ukoliko postoji radnja koja će mu to omogućiti. Bez da se drzava petlja i da govori ko kad treba da radi, odnosno ne radi. Pusenje opet nema nikakve veze sa ovim kao ni otpad. Moje osnovno ljudsko pravo je da radim, ili da prodajem svoje usluge i to mi niko ne bi trebao imati prava da zabrani. Ukoliko neko ne zeli da bude trgovac onda idi na drugi posao a ne da postanes trgovac pa onda hoces da copy paste pravila sa nekih drugih industrija koja se ne mogu primjeniti na tebe bez da osakatis ekonomiju. Pogotovo za drzavu poput BiH gdje je turizam ogromna industrija.
Sva ta silna povecanja penzija, stipendija, renoviranja parkova, zgrada itd. dolazi iz budzeta, a budzet se upravo puni nedjeljom. A ovako ces te pare samo preusmjerit u RS. Ljudi svoje navike ne mjenjaju, samo ih blago adaptiraju, kao sto ovaj iz Beca ide u Bratislavu da kupuje vikendom, tako ces i ti ici u RS.
- banjaluka078
- Moderator
#1572 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Livnu godinama nema rada nedjeljom. Osim pumpe, kladionice i pekare (obično blizu crkve) koja radi nekoliko sati do podne.
Vjerovatno je ista stvar u cijelom kantonu. Pumpadžijama jedno vrijeme bilo super, sad se već narod opametio i nabave subotom sve što im treba.
U Njemačkoj je, doduše nekad devedesetih, komšija prijavio moju rodicu koja je u svom dvorištu prala/čistila svoj auto. Komšo baš bukvalno shvatio da se nedjeljom ne smije raditi.
Vjerovatno je ista stvar u cijelom kantonu. Pumpadžijama jedno vrijeme bilo super, sad se već narod opametio i nabave subotom sve što im treba.
U Njemačkoj je, doduše nekad devedesetih, komšija prijavio moju rodicu koja je u svom dvorištu prala/čistila svoj auto. Komšo baš bukvalno shvatio da se nedjeljom ne smije raditi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1573 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Meni je fascinantno da je lakse donijeti novi zakon nego postovati postojeci koji regulise vrijeme odmora.
I sva prica se svela na trgovine.
Mislim ono, eto, neka i neradne nedjelje, al hljeba vam, ne lazite da je to zbog radnika.
I sva prica se svela na trgovine.
Mislim ono, eto, neka i neradne nedjelje, al hljeba vam, ne lazite da je to zbog radnika.
- Ozimician
#1574 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ta mama je trebala na vrijeme planirati profesiju kojom ce se baviti.tramvajtrojka wrote: ↑13/09/2024 15:39 E zamisli kad vec djecu spominjes da ima neka mama cija djeca su zeljna da ona izadje i bude sa svojom djecom, da ta djeca imaju priliku da izadju negdje nedjeljom ne mogu jer se tebi prahnulo da setas po prodavnicu u sedam navecer nedjeljom
(pandan onome da smo mi svi ostali trebali planirati na vrijeme nabavku)
Dokle vise s ovim emotivnim argumentima i spominjanjui djece i porodice i panda ih nije prvi potegnuo, nego odgovorio na njih.
Sta ce ta ista mama da kaze djetetu sto mu nije mogla otici na roditeljski jer jedini slobodan dan kad moze dobiti je nedjelja?
Kao sto @Chmoljo veli, OK, recite uvodimo neradnu nedjelju zbog crkve i krupnih kapitalista. Kakvi radnici i porodica i bakraci.
- Haris.ba