Dobro, nije bukvalno par minuta, već par sati, ali je i dalje itekako dobra satnica službenika/menadžera. Kod notara još bolja...nepass1 wrote: ↑23/07/2022 18:48Jasta je par minutamoee wrote: ↑23/07/2022 12:50 To ti je posao od par minuta. Sve je šablon, samo se parametri mijenjaju (ime, iznos kredita, kamatna stopa i sl .).
A košta 500 KM zato što je banka firma/uslužna djelatnost i mora zaraditi plate od par hiljada KM za menadžere.
Meni je veći problem što se notarima toliko plaća, a mnogo manje uposlenih imaju.![]()
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
moee
#1551 Re: Obrada kredita
- nepass1
#1552 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
I to mozda ako si cist pa da se zavrsi. Ako te mora uklapati zbog primanja, kartica, minusa, drugog kredita e onda bas potraje
- madesa
#1553 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da li neko ima BBI Gold karticu. Kada sam je uzeo naveli su da se moze u inostranstvu dizati novac bez provizije. Neki dan mi uzeli 13 km provizije za dizanje . Ima li neko i je li dizao slucajno vani novac?
-
sale07
-
Alkos
#1555 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zna li iko koja banka mijenja "ostecene" dolare?
Hvala svima.
-
Sagittarius_xx
#1556 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pozdrav ljudi.
Imam par pitanja, ako neko ima iskustva da mi pomogne.
Zanima me koja je banka trenutno najpogodnija za nenamjenske kredite do 30 000 KM na rok otplate od 8 godina.
Imam kredit u jednoj banci u iznosu od 15000KM i fiksna kamata od 6.49%.
Trebao bih uzeti jos jedan kredit. Ne znam da li da radim reprogram u trenutnoj ili da uzmem kredit u drugoj banci (ako imaju bolje uslove) pa da zatvorim u banci u kojoj imam kredit.
Koristio sam kreditne kalkulatore od banaka koje tu opciju imaju u ponudi.
NLB ima najbolju ponudu od svih njih, opet sve znam da su ti kalulatori informativnog karaktera.
Zna li neko koja banka nudi najmanju kamatnu stopu?
Takodjer, ako bih prijevremeno isplatio trenutni kredit, da li bi mi umanjili kamatu na tom kreditu za dio koji isplacujem, da li bi mi refundirali odredjen iznos? Kredit je sa policom.
Dalje, da li kad gospodza iz banke kaze procenat kamate, usti se moze dogovorom obarat ili to je taj iznos?
Pozdrav
Zanima me koja je banka trenutno najpogodnija za nenamjenske kredite do 30 000 KM na rok otplate od 8 godina.
Trebao bih uzeti jos jedan kredit. Ne znam da li da radim reprogram u trenutnoj ili da uzmem kredit u drugoj banci (ako imaju bolje uslove) pa da zatvorim u banci u kojoj imam kredit.
NLB ima najbolju ponudu od svih njih, opet sve znam da su ti kalulatori informativnog karaktera.
Takodjer, ako bih prijevremeno isplatio trenutni kredit, da li bi mi umanjili kamatu na tom kreditu za dio koji isplacujem, da li bi mi refundirali odredjen iznos? Kredit je sa policom.
Dalje, da li kad gospodza iz banke kaze procenat kamate, usti se moze dogovorom obarat ili to je taj iznos?
Pozdrav
-
pinkman
#1557 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Obidji banke i uzmi ponudu... pa onda sa najboljom ponudom obidji opet i je li mozes dobiti sta boljeSagittarius_xx wrote: ↑30/07/2022 23:31 Pozdrav ljudi.
Pozdrav
- -Chesterfield-
#1558 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
https://www.servisinfo.com/biz/kreditni-kalkulatorSagittarius_xx wrote: ↑30/07/2022 23:31 Pozdrav ljudi.
Pozdrav
Izračunaj da li ti se isplati zatvarati postojeći kredit. Nisi napisao koliko dugo već vraćaš kredit? Kod prve rate je najveća visina kamate.
Tako da sam možeš izračunati ostatak duga i da li se isplati zatvarati postojeći kredit.
Ja sam zadnji put digao kredit prije petnaestak godina. I kada sam skupio novac da zatvorim kredit iznenadilo me što moram platiti dodatno kamatu na prijevremeno zatvaranje. Tzv. interkalarna kamata.
Ne znam da li se ta kamata i sada plaća?
- nepass1
#1559 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Interkalarna se placa na pocetku kredita. To je neka kamata koja se racuna od dana dobijanja novca do prvog vracanja rate. Zato se uvjek gleda uzeti kredit sto blize uplati rate da ta kamata bude manja.
Ima se u ugovoru da li sta naplacuju dodatno za zatvaranje kredita. Npr uzmu 1% od preostale sume koja se treba vratiti.
Naravno glavnice.
Ima se u ugovoru da li sta naplacuju dodatno za zatvaranje kredita. Npr uzmu 1% od preostale sume koja se treba vratiti.
Naravno glavnice.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1560 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja kad sam dizao kredit i na pitanje u koliko bi zelio kredit ranije isplatiti, po nekom clanu zakona o bnakaratvi smiju naplatiti % koliki je bio i za obradu kredita, ali se tada u obzir uzima od preostale glavnice.nepass1 wrote: ↑31/07/2022 08:54 Interkalarna se placa na pocetku kredita. To je neka kamata koja se racuna od dana dobijanja novca do prvog vracanja rate. Zato se uvjek gleda uzeti kredit sto blize uplati rate da ta kamata bude manja.
Naravno glavnice.
- nepass1
#1561 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jeste samo glavnica se racunasime_cipol wrote: ↑31/07/2022 23:53Ja kad sam dizao kredit i na pitanje u koliko bi zelio kredit ranije isplatiti, po nekom clanu zakona o bnakaratvi smiju naplatiti % koliki je bio i za obradu kredita, ali se tada u obzir uzima od preostale glavnice.nepass1 wrote: ↑31/07/2022 08:54 Interkalarna se placa na pocetku kredita. To je neka kamata koja se racuna od dana dobijanja novca do prvog vracanja rate. Zato se uvjek gleda uzeti kredit sto blize uplati rate da ta kamata bude manja.
Naravno glavnice.
- Sanjarko
#1562 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
koji paket uzeti, ono racun, kartica itd, meni nudili prije penzionerski, ali mi uzeli tad samo racun, sad trebam uzet neki s karticom, trebam je imat u slucaju necega
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
- Sanjarko
#1564 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
gotovo, uzeli dodatno jos karticu, 7 KM godisnje kosta, i racun 3 KM mjesecno od prije, samo nju smo dodatno uzeli, necemo nista drugo, Sparkase, kod njih je penzionerski paket 5,5/6 KM mjesecno
ako sam dobro shvatio sve
-
bitangeIprinceze
#1565 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Eh ovako, ja bio zirant i popusio foru zajedno s duznikom kad je bila afera svicarac. Mislim duznik pusio direktno a ja indirektno
Sve zajedno trajalo mozda 2-3 mjeseca i ja kratak za oko 800 KM
Duznik je uspio zatvoriti taj kredit poslije tih 3 mj. Ja sad pitam, a proslo i 10 god, ko ce meni vratiti 800 KM, banka ili duznik?
Ili nece niko pa ja i dalje biljezim -800 
- ZoomZoomKiwi
#1566 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Za sva novčana potraživanja zastara je 3 godine od momenta nastanka obaveze plaćanja.bitangeIprinceze wrote: ↑17/09/2022 00:28 Eh ovako, ja bio zirant i popusio foru zajedno s duznikom kad je bila afera svicarac. Mislim duznik pusio direktno a ja indirektnoSve zajedno trajalo mozda 2-3 mjeseca i ja kratak za oko 800 KM
Duznik je uspio zatvoriti taj kredit poslije tih 3 mj. Ja sad pitam, a proslo i 10 god, ko ce meni vratiti 800 KM, banka ili duznik?
Ili nece niko pa ja i dalje biljezim -800
![]()
Znači bilježi 0, otpiši tih -800.
-
bitangeIprinceze
#1567 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jel to znaci da sam ja trebao pokrenuti neki proces u vezi povrata sredstava u roku 3 god? Ili je to trebao biti automatski proces "e dobar si bio kad je trebalo, vraticemo ti 800 KM"
- ZoomZoomKiwi
#1568 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sumnjam da je trebalo biti automatski, to treba vidjeti u Ugovoru.
Da upravo to, šta god potražuješ/osporavaš a da je financijske prirode, imaš tri godine od nastanka obaveze da pokreneš sudski postupak.
A ako si ti samostalno platio tih 800, nije skinuto trajnim nalogom, samom uplatom si prema zakonu o obligacionim odnosima prihvatio sve odredbe tog ugovora odnosno prihvatio si zahtjev za uplatu, tako da i osporavanje unutar te tri godine je jako teško bez dobrih dokaza ili nekih proceduralnih ili tehničkih grešaka u ugovoru.
Da upravo to, šta god potražuješ/osporavaš a da je financijske prirode, imaš tri godine od nastanka obaveze da pokreneš sudski postupak.
A ako si ti samostalno platio tih 800, nije skinuto trajnim nalogom, samom uplatom si prema zakonu o obligacionim odnosima prihvatio sve odredbe tog ugovora odnosno prihvatio si zahtjev za uplatu, tako da i osporavanje unutar te tri godine je jako teško bez dobrih dokaza ili nekih proceduralnih ili tehničkih grešaka u ugovoru.
-
Gray
#1569 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nisam skontao sada sta je bilo, ti platio banci 800 km za dužnika, a on vratio ostatak? Ako je tako on ti duguje a ne banka.
-
bitangeIprinceze
#1570 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Meni je to skinuto s plate, dosla admin zabrana i ja opuhan za 3 mj x 260-270 KM. I ovo je okey da je placeno tako kako jeste, valjda je to smisao ziranta. I ne mislim krivviti banku sto sam im "bio drug" za 800 KM nego mene sad zanima ko ce mi to vratiti?EFD22 wrote: ↑17/09/2022 20:47 A ako si ti samostalno platio tih 800, nije skinuto trajnim nalogom, samom uplatom si prema zakonu o obligacionim odnosima prihvatio sve odredbe tog ugovora odnosno prihvatio si zahtjev za uplatu, tako da i osporavanje unutar te tri godine je jako teško bez dobrih dokaza ili nekih proceduralnih ili tehničkih grešaka u ugovoru.
-
bitangeIprinceze
#1571 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Tako je, recimo da je ukuona rata bila 500 KM a meni dosla admin zabrana za 260-270 KM, skinuto s plate. On je uspio vratiti sva ostala dugovanja nakon konsolidacije redova.
Kad sam pisao post mislio sam da ce se javiti i neko ko je bio u istoj situaciji pa kako se niko ne javlja ispade da sam samo ja vraco kredit drugome
- apsidejzi
#1572 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kako mislis ko ce ti vratiti? Poenta ziranta je da bude backup za banku ako orginalni duznik ne moze da vrati. On je trebao da plati, nije imao pare, banka iskoristila backup. Banku ne interesuje odnos izmedju duznika i ziranta. Dakle, jaro je trebao da plati, nije imao pare. Kasnije se usutio i pomislio da si ti zaboravio. Jos ako je lik otisao iz tvog zivota onda te bas naguzio.bitangeIprinceze wrote: ↑18/09/2022 08:50Meni je to skinuto s plate, dosla admin zabrana i ja opuhan za 3 mj x 260-270 KM. I ovo je okey da je placeno tako kako jeste, valjda je to smisao ziranta. I ne mislim krivviti banku sto sam im "bio drug" za 800 KM nego mene sad zanima ko ce mi to vratiti?EFD22 wrote: ↑17/09/2022 20:47 A ako si ti samostalno platio tih 800, nije skinuto trajnim nalogom, samom uplatom si prema zakonu o obligacionim odnosima prihvatio sve odredbe tog ugovora odnosno prihvatio si zahtjev za uplatu, tako da i osporavanje unutar te tri godine je jako teško bez dobrih dokaza ili nekih proceduralnih ili tehničkih grešaka u ugovoru.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1573 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
bas i ja to evo kontam kakvo pitanje
čuj ko će vratiti
zeko reko niko
čuj ko će vratiti
zeko reko niko
-
bitangeIprinceze
#1574 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
(ovo gore sve jasno)apsidejzi wrote: ↑18/09/2022 09:07 Kako mislis ko ce ti vratiti? Poenta ziranta je da bude backup za banku ako orginalni duznik ne moze da vrati. On je trebao da plati, nije imao pare, banka iskoristila backup. Banku ne interesuje odnos izmedju duznika i ziranta. Dakle, jaro je trebao da plati, nije imao pare.
Nije se bas potpuno usutio, javi se povremeno al ne spominje 800 KMKasnije se usutio i pomislio da si ti zaboravio. Jos ako je lik otisao iz tvog zivota onda te bas naguzio.
- mayab
#1575 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
To ti nije nikakav jaran , on vrlo dobro zna da si ti za njega istresao 800KM , i sada šuti !
A ti si , s oproštenjem, još veća budala zato što ti nije jasno
ko tu kome duguje, i ne tražiš svoje pare od jarana...
Ili mu halali, i završi priču , i ostani dobar , ma šta dobar , još bolji s njim.
A ti si , s oproštenjem, još veća budala zato što ti nije jasno
Ili mu halali, i završi priču , i ostani dobar , ma šta dobar , još bolji s njim.