Homoseksualne jedinke ostaju bez potomaka?Bloo wrote:Životinje.S4mpion wrote: Koga heteroseksualci kopiraju?
Neke vrste upražnjavaju seks a da ne vodi reprodukciji. Samozadovoljavaju se (čak i uz pomoć pomagala). Imaju i homoseksualne sklonosti. Prakticiraju monogamiju, poligamiju, poliandriju, promiskuitet. Silovanje...
Edit: zaboravih pingvine i prostituciju.
Povorka ponosa u Sarajevu
- S4mpion
#1551 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
- Bloo
- Globalna šefica
#1552 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pogledaj naučnu klasifikaciju Homo sapiensConnaisseur Karlin wrote:gdje to piseBloo wrote:Možemo se batrgati, ali pripadamo carstvu Animalia
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Natporodica: Hominoidea
Porodica: Hominidae
Potporodica: Homininae
Tribus: Hominini
Rod: Homo
Vrsta: H. sapiens
- Bloo
- Globalna šefica
#1553 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Homoseksualno roditeljstvo je prisutvno kod npr. pticaS4mpion wrote:Homoseksualne jedinke ostaju bez potomaka?Bloo wrote:Životinje.S4mpion wrote: Koga heteroseksualci kopiraju?
Neke vrste upražnjavaju seks a da ne vodi reprodukciji. Samozadovoljavaju se (čak i uz pomoć pomagala). Imaju i homoseksualne sklonosti. Prakticiraju monogamiju, poligamiju, poliandriju, promiskuitet. Silovanje...
Edit: zaboravih pingvine i prostituciju.
kod npr. albatrosa već spomenutih
- Connaisseur Karlin
#1554 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
ali animalia nema jednako znacenje kao termin animala aka zivotinjaBloo wrote:Pogledaj naučnu klasifikaciju Homo sapiensConnaisseur Karlin wrote:gdje to piseBloo wrote:Možemo se batrgati, ali pripadamo carstvu Animalia![]()
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Natporodica: Hominoidea
Porodica: Hominidae
Potporodica: Homininae
Tribus: Hominini
Rod: Homo
Vrsta: H. sapiens
-
bosanska senzacija
#1555 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Suština problema je preagresivna kampanja pedera da su ubace u normalne društvene norme.
Ja sam sasvim svjestan da biti peder nekad može i biti i sam čin ljudske prirode i zbog toga nemam uopšte tvrde stavove prema takvima.
Nije on jadan kriv što je takav, hoću reći po naški.
Međutim, kao što napisah problem je zbog preagresivnosti i brzine kojom oni hoće da sruše nekakve ljudske, društvene, državne, božije i svake druge zakone koji su se stoljećima razvijali i koji su ipak ostavile nekakav evolucijski trag u čovjekovoj prirodi. Do 70-ih pederluk je bukvalno smatran bolešću a danas mi ga prodaju kao ponos.
Da ne osjećam gadost kad vidim da se dva frajera žvalje- ne mogu nikako, i koliko god ja sebe pokušao natjerati na suprotno jednostavno ne ide.
Zbog toga ako zaista žele da budu prihvaćeni, u našem poprilično konzervativnom društvu, morat će uraditi mnogo više od desetominutne šetnje kroz grad.
Ja sam sasvim svjestan da biti peder nekad može i biti i sam čin ljudske prirode i zbog toga nemam uopšte tvrde stavove prema takvima.
Nije on jadan kriv što je takav, hoću reći po naški.
Međutim, kao što napisah problem je zbog preagresivnosti i brzine kojom oni hoće da sruše nekakve ljudske, društvene, državne, božije i svake druge zakone koji su se stoljećima razvijali i koji su ipak ostavile nekakav evolucijski trag u čovjekovoj prirodi. Do 70-ih pederluk je bukvalno smatran bolešću a danas mi ga prodaju kao ponos.
Da ne osjećam gadost kad vidim da se dva frajera žvalje- ne mogu nikako, i koliko god ja sebe pokušao natjerati na suprotno jednostavno ne ide.
Zbog toga ako zaista žele da budu prihvaćeni, u našem poprilično konzervativnom društvu, morat će uraditi mnogo više od desetominutne šetnje kroz grad.
- S4mpion
#1556 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Roditeljstvo nad potomstvom proizašlim isključivo iz heteroseksualnog ponašanja.Bloo wrote:Homoseksualno roditeljstvo je prisutvno kod npr. pticaS4mpion wrote:
Homoseksualne jedinke ostaju bez potomaka?
- Bloo
- Globalna šefica
#1557 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Životinje (Animalia) su jedno od carstava u domeni eukariota.Connaisseur Karlin wrote:
ali animalia nema jednako znacenje kao termin animala aka zivotinja
Animals are multicellular eukaryotic organisms that form the biological kingdom Animalia.- ako ti je razumljivije na engleskom.
Danas carstva postoje još samo u domeni eukariota (živa bića sa staničnom jezgrom):
protisti (Protista)
gljive (Fungi)
biljke (Plantae)
životinje (Animalia)
Podjela i procjena broja životinjskih vrsta
Sisavci (Mammalia): 5.501 vrsta otkrivena; procjena: 5.600 vrsta - MI!!!
Ptice: 10.064 vrsta; procjena: 10.500 vrsta
Gmazovi: 9.547 vrsta; procjena: 12.000 vrsta
Vodozemci: 6.771 vrsta; procjena: 15.000 vrsta
Ribe: 32.400 vrsta; procjena: 45.000 vrsta
Rakovi 47.000 vrsta; Procjena 150.000 vrsta
Mekušci: 85.000 vrsta: procjena: 2.000.000 vrsta
Paučnjaci (Arachnida): 102.248 vrsta; procjena: 600.000 vrsta
Kukci (Insecta) 1.000.000 vrsta; procjena 5.000.000 vrsta[1]
- Bloo
- Globalna šefica
#1558 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Da. Kao kad homoseksualni parovi usvoje dijete koje je plod heteroseksualne veze.S4mpion wrote:Roditeljstvo nad potomstvom proizašlim isključivo iz heteroseksualnog ponašanja.Bloo wrote:Homoseksualno roditeljstvo je prisutvno kod npr. pticaS4mpion wrote:
Homoseksualne jedinke ostaju bez potomaka?
Kod nekih organizama, homoseksualnost se može posmatrati i kao jedan od načina Prirode da prorijedi vrstu do jedne granice jer se ograničava reprodukcija.
- S4mpion
#1559 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nije li, u opštem slučaju, usvajanje djeteta od strane hetero para alternativa koja je bliža prirodnom rješenju?Bloo wrote:Da. Kao kad homoseksualni parovi usvoje dijete koje je plod heteroseksualne veze.S4mpion wrote:
Roditeljstvo nad potomstvom proizašlim isključivo iz heteroseksualnog ponašanja.
Kod nekih organizama, homoseksualnost se može posmatrati i kao jedan od načina Prirode da prorijedi vrstu do jedne granice jer se ograničava reprodukcija.
- Bloo
- Globalna šefica
#1560 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Interesantan osvrt
http://lgbti.ba/fasizam-je-subverzivno- ... tni-zivot/
http://lgbti.ba/fasizam-je-subverzivno- ... tni-zivot/
Kako fašizam danas već odavno nije zvanični oblik organizacije političke vlasti, o njemu se javno, naročito u demokratskim sistemima, rijetko govori afirmativno. S druge strane, u praksi i ispod radara odvijaju se događaji koji se mogu tretirati kao kontinuirani proces fašizacije društva. Fašističke vrijednosti uvijek su i skoro kao po pravilu invazija na privatni život. Na ovaj način mogu se posmatrati i retradicionalizacija, nacionalizacija, politike zastrašivanja, simboličko i političko institucionaliziranje netrpeljivosti, isključivanje i odsustvo prostora za dijalog, ali i način na koji se seksualnost, rod i tjelesnost posmatraju kroz politiku. Najsvježija situacija i slučaj koji dobrim dijelom objedinjuje brojne ovakve aspekte jeste i protest koji je nedavno održan u Tuzli, a kojim je izraženo protivljenje održavanju festivala Merlinka.
Amra Pandžo, dugogodišnja mirovna aktivistkinja i ekspertica u oblasti socijalnog rada i religije, objašnjava kako su obrasci ponašanja i strategije rada grupa koje se okupljaju oko izgradnje najrazličitijih identiteta danas uglavnom jako slični. Kako ona navodi, postoje sličnosti koje dijele brojni naizgled ni slični kolektivi.
“Bitno je uzeti u obzir da su selefije vjerovatno unutar društvenog konteksta danas više marginalizirane nego LGBTI zajednica. Njihovi tzv. paradžemati su godinama okupljali njihove sljedbenike i potom nasilno, policijski ukinuti. Pitanje je koliko je raznim interesnim grupama cilj mir i harmonija u društvu. Želimo li drugima sa različitim uvjerenjima dopustiti ono što za sebe tražimo? Zaista bih voljela ako bi predstavnici i selefijskog pokreta i predstavnici LGBTI pokreta, evo, konkretno došli u organizaciju Mali koraci, gdje bismo zajedno i bez prisustva medija zaista slušali jedni druge i našli način zajedničkog koegzistiranja. Treba nam više razgovora iza zatvorenih vrata, nedostaje nam iskrenosti. Mir je proces kojeg treba konstantno i dijalogom održavati. Javni prostor je kontaminiran govorom mržnje, što je Merlinka festival, nažalost, i istrpio. S druge strane, nije istina ni da su svi sekularni liberali otvoreni za omogućavanje djelovanja onih sa kojima se ne slažu. Svi mi imamo potencijal da budemo i fašisti, i homofobi, i islamofobi. Bila bih sretna ako bi ovaj događaj otvorio prostor potencijalnog dijaloga. Jasno mi je da svi promovišemo svoje agende, vičemo u megafone, ali bitno je u jednom trenutku prekinuti propagandu i krenuti sa dijalogom, što je, svjesna sam i iz vlastitog iskustva, izuzetno izazovno. Ja znam da je osvajanje javnog prostora danas put do ustanovljenja političkog identiteta. Ipak, mora li taj put značiti poništavanje Drugog i Drugačijeg? Samo omogućavajući drugom prava koja za sebe tražimo, možemo graditi mir, a to je upravo ono što nam svima treba, naročito u Bosni i Hercegovini”, objašanjva Pandžo, u šali dodajući kako današnji bh. prosječni stanovnik nije naklonjen ni selefijama, a ni LGBTI osobama.
Iako bi se o svemu što se danas u simboličkom smislu naziva fašizmom moglo raspravljati, neke stvari poput postojanja pronacionalističkog i huškačkog narativa su često neupitne. Može se smatrati kako se ovakve retorike generišu kroz zvaničnu politiku i njihove predstavnike/ce, ali ovo i dalje ne umanjuje ulogu i odgovornost svih građana/ki u preveniranju razvoja fašizma i održavanju kontinuiteta međusobnog razumijevanja.
Slučaj opstruisanja Merlinka festivala u Tuzli nije prvi ovakve prirode. Atmosfera protesta, kao i dođaji koji su pratili najavu istog, sigurno bi se mogli tretirati kao pokušaj zastrašivanja, kao i potencijalno širenje govora mržnje. Iako su pravo na okupljanje i sloboda izražavanja demokratski principi, simptomatičan je način protestovanja u ovom slučaju. Demonstranti okupljeni protiv Merlinka festivala ne samo da svoj događaj nisu prijavili policiji, nego se, kako kažu, u svojoj misiji spašavanja LGBTI osoba opiru svim demokratskim zakonima. Iako u svom nastupu i izjavama ističu kako je njihova namjera da pomognu LGBTI osobama, čini se da je njihovo djelovanje više moralističkog, nego etičkog karaktera.
U ranije obavljenom razgovoru za portal LGBTI.ba, organizatori protesta kazali su kako nemaju nikakve zahtjeve u odnosu na svoje okupljanje, te kako se oni ne bave lobiranjem. Intervju urađen neposredno pred protest organizatori su objavili na stranici svog Facebook događaja, te štampali i dijelili građanima bez konsultovanja ili dozvole autora intervjua, ujedno i potpisnika ovih redova. U nezvaničnom razgovoru kazali su kako je to bio njihov način da građanima objasne svrhu svog okupljanja. Ovo je jedna od rijetkih prilika da su demonstranti pristali govoriti o svojim aktivnostima, što možda i ne treba da iznenađuje obzirom da, kako kažu, s ovom temom ostvaruju jednu ličnu i dublju vezu.
“Zabrinjava nas stanje do koga su se doveli radi pruženog prostora i nereagovanja na neprirodna odstupanja svoje omladine i nikako ne želimo dopustiti da naša okolina i omladina zapadnu u ista teška stanja imajući u vidu da na mladima svijet ostaje. Treba naglasiti da mi nikako nismo ustali protiv LGBTI populacije, nego zapravo, iz našeg ugla mi smo među rijetkima koji staju na njihovu stranu. Smatramo da je jedini način pomoći ovoj grupi ljudi taj da im se ukaže da nešto nije u redu u njihovom pogledu na svijet i da ih se vrati na šine kojim ovaj svijet putuje od svog nastanka”, naveli su organizatori ovog protesta, dodajući: “Mi smo isključivo aktivni na sačuvavanju zdravog društva, a ono počiva u zdravoj omladini. Što se tiče lošeg utjecaja na djecu, mi nigdje ne tvrdimo da LGBTI okupljanja imaju loš utjecaj na djecu, nego čitav taj sistem vrijednosti odnosi djecu u pakao zbunjenosti i otuđenosti, grijeha i očaja, a kasnije kajanja ili samoubistva.”
Homofobija se danas u Bosni i Hercegovini prilično uspješno generiše i akumulira u svijetu online prostora. Iako se naivnom čitaocu komentari na članku o LGBTI događaju mogu činiti bezazlenim, oni itekako utječu na one na koje se odnose i one koji ih čitaju. Naravno, online prostor često je emocionalni kontejner i za ispoljavanje drugih vidova netrpeljivosti, pa se tako u komentarima mogu naći i oni koji vežu nacionalizam i homofobiju, ksenofobiju i homofobiju ili mizoginiju i homofobiju.
Maja Ivanović, novinarka i prosvjetna radnica iz Prijedora, objašnjava kako je nerijetko upravo obrazovanje generator, a nacionalizam krovna vrijednost preko koje se mobiliziraju drugi oblici netrpeljivosti, pa i homofobija.
„U atmosferi u kakvoj mi živimo, treba znati da smo svi individualno pod rizikom da internalizujemo, usvojimo neku fašističku vrijednost. Ako govorimo o obrazovanju i mom području rada, mogu izdvojiti činjenicu da se književnost i dalje obrađuje po nacionalnom obrascu, da se čitaju većinom srpski pjesnici i rodoljubne pjesme i da neka djeca na pitanje da li bi dali život za državu i dalje dižu ruke. Djeca ne razumiju potpuno šta je to ljubav, niti imaju koncentracije za razgovor o ljubavnoj poeziji, odnosima dvoje ljude. U takvoj atmosferi homofobija dođe kao simptom. To je isto fašizam, način na koji nam se politika nasilno petlja u intimu, privatne živote. Ne vjerujem da ćemo ikada iskorijeniti fašizam u potpunosti, mada se ne trebamo prestati truditi. Ja se dosjetljivim humorom i sarkazmom nosim sa fašizmom, trudim se na taj način ga devalvirati, jer ne mogu baš ozbiljno da shvatim tako ograničene i nasilne ideje bivstvovanja. S druge strane, bitno mi je i da razumijem filozofiju fašizma, odakle je potekla, iz koje potrebe. Kada se to shvati, onda polazimo iz pozicije nekoga ko razumije, a ne nužno osuđuje, a onda se manje i ljutimo, postajemo mudriji. Možemo se boriti protiv nečega samo kada to u potpunosti razumijemo“, zaključuje Ivanović.
Govoriti o procjenama ili dokazivanju fašizma u Bosni i Hercegovini prilično je izazovno, a na momente skoro pa i nezahvalno. Ponekad je zahtjevno pozivati i na dijalog o nacionalizmu ili siromaštvu i korupciji, a kamoli o patrijarhatu, seksualnosti ili rodu. Ovo pritom ne znači da se treba prestati pozivati na dijalog i dijeljenje iskustva, nego da se treba razumjeti ako se neki ljudi tom pozivu na dijalog ne odazovu.
- Connaisseur Karlin
#1561 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
razumijem, biolsoka samo bica , kao i zivotinje, jer smo u istoj bioloskoj kategoriji , ali ljudi nisu zitovinjeBloo wrote:Životinje (Animalia) su jedno od carstava u domeni eukariota.Connaisseur Karlin wrote:
ali animalia nema jednako znacenje kao termin animala aka zivotinja
Animals are multicellular eukaryotic organisms that form the biological kingdom Animalia.- ako ti je razumljivije na engleskom.
Danas carstva postoje još samo u domeni eukariota (živa bića sa staničnom jezgrom):
protisti (Protista)
gljive (Fungi)
biljke (Plantae)
životinje (Animalia)
Podjela i procjena broja životinjskih vrsta
Sisavci (Mammalia): 5.501 vrsta otkrivena; procjena: 5.600 vrsta - MI!!!
Ptice: 10.064 vrsta; procjena: 10.500 vrsta
Gmazovi: 9.547 vrsta; procjena: 12.000 vrsta
Vodozemci: 6.771 vrsta; procjena: 15.000 vrsta
Ribe: 32.400 vrsta; procjena: 45.000 vrsta
Rakovi 47.000 vrsta; Procjena 150.000 vrsta
Mekušci: 85.000 vrsta: procjena: 2.000.000 vrsta
Paučnjaci (Arachnida): 102.248 vrsta; procjena: 600.000 vrsta
Kukci (Insecta) 1.000.000 vrsta; procjena 5.000.000 vrsta[1]
" the term animal is sometimes used nonscientifically to refer only to non-human animals"
rijec animal ne znaci zivotinja
- Bloo
- Globalna šefica
#1562 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Šta je opšti slučaj? Šta je prirodno rješenje?S4mpion wrote:Nije li, u opštem slučaju, usvajanje djeteta od strane hetero para alternativa koja je bliža prirodnom rješenju?Bloo wrote:Da. Kao kad homoseksualni parovi usvoje dijete koje je plod heteroseksualne veze.S4mpion wrote:
Roditeljstvo nad potomstvom proizašlim isključivo iz heteroseksualnog ponašanja.
Ako postoji homoseksualnost kod skoro četverocifrenog broja vrsta, onda se ne možeš pozivati na to da je heteroseksualnost jedino "prirodna".
Ako postoje slučajevi odgajanja napuštenog potomka heteroseksualnog para i od strane drugog heteroseksualnog para i od strane homoseksualnog para kod nekih vrsta, šta onda znači "prirodno" rješenje?
Naravno, prirodu i sve oblike ponašanja kod nekih vrsta ne trebamo uzimati kao uzor i model ponašanja (to uključuje i ubijanje potomaka/siročića drugih parova), da ne ulazim u dubine filozofske antropologije, jer smo ipak animal rationale (mada povremeno si trebamo negirati ovu oznaku), ali vidim u kojem smjeru navodiš diskusiju.
- Bloo
- Globalna šefica
#1563 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Kako god hoćeš. Ti budi animal irrationale, ja ću se držati taksonomije.Connaisseur Karlin wrote:
rijec animal ne znaci zivotinjarijec animalia ne znaci zivotinja
animali se moze prevesti - bioloska bica
- Connaisseur Karlin
#1564 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
pa da animal znaci biolosko stvrenje , racionalno i neracionalno, to je krateristicno za nas ljudeBloo wrote:Kako god hoćeš. Ti budi animal irrationale, ja ću se držati taksonomije.Connaisseur Karlin wrote:
rijec animal ne znaci zivotinjarijec animalia ne znaci zivotinja
animali se moze prevesti - bioloska bica
nisam ja kriva jer su pojedini jezici jako siromasni
- Bloo
- Globalna šefica
#1565 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
A nisu jezici krivi što si ti sklona antropocentrizmu 
- MarlboroGold
#1566 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Vas dvije 
- Bloo
- Globalna šefica
#1567 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ova metazoa ode spavatiMarlboroGold wrote:Vas dvije
- MarlboroGold
#1568 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ja maloprije zaspao za stolom
Odoh i ja... da ne idemo dalje offtopic
- Connaisseur Karlin
#1569 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
pa nasa debata jeste pokrenuta zahvajujuci siromasnim prvodima, obrazlozenjima , etimologijiBloo wrote:A nisu jezici krivi što si ti sklona antropocentrizmu
taksonomija j epogresno postavljena, jer je lose prevedena u pojedinim jezicima
moj antrorprocentrizam je baziran na da smo biolsoka stvorenja kao zivotinje , ali to nije razlog da sebe dozivljavamo kako zivotinje , jer razlike ipak postoje
Last edited by Connaisseur Karlin on 05/04/2019 00:28, edited 1 time in total.
- bogoljub
#1570 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Evo da vidimo još malo "primitivaca"!!!
Platon = Plahton
"Naime, pri ovakvom stanju stvari je, izgleda, potreban neki odvažan čovjek koji će, iako veoma ceni slobodu govora, ipak iznositi ono što smatra da je za državu i za građane najbolje, i u iskvarene duše usađivati ono što priliči i što je u saglasnosti s celokupnim državnim uređenjem; on će se suprotstavljati najsilnijim požudama i jedino će se držati glasa svoga razuma, makar među ljudima ne nalazio ni jednog pomoćnika."...
"Ali kada je u pitanju neprirodna ljubavna strast dečaka prema dečaku, devojke prema devojci, kao i zrelog muškarca prema muškarcu, i žene prema ženi – odakle su nastala nebrojena zla i za pojedince i za državu - kako ćemo se od toga odbraniti i koje ćemo sredstvo upotrebiti da bismo pronašli način kako da u svim tim slučajevima izbegnemo opasnost?"...
(Platon, Zakoni, str. 194; Beograd; Dereta; 2004.)
Platon = Plahton
"Naime, pri ovakvom stanju stvari je, izgleda, potreban neki odvažan čovjek koji će, iako veoma ceni slobodu govora, ipak iznositi ono što smatra da je za državu i za građane najbolje, i u iskvarene duše usađivati ono što priliči i što je u saglasnosti s celokupnim državnim uređenjem; on će se suprotstavljati najsilnijim požudama i jedino će se držati glasa svoga razuma, makar među ljudima ne nalazio ni jednog pomoćnika."...
"Ali kada je u pitanju neprirodna ljubavna strast dečaka prema dečaku, devojke prema devojci, kao i zrelog muškarca prema muškarcu, i žene prema ženi – odakle su nastala nebrojena zla i za pojedince i za državu - kako ćemo se od toga odbraniti i koje ćemo sredstvo upotrebiti da bismo pronašli način kako da u svim tim slučajevima izbegnemo opasnost?"...
(Platon, Zakoni, str. 194; Beograd; Dereta; 2004.)
- Connaisseur Karlin
#1571 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
MarlboroGold wrote:Ja maloprije zaspao za stolom![]()
- zarko.filip
#1572 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Mozes li mi molim te objasniti sta da radimo sa heteroseksualcima koji podrzavaju paradu ponosa?Na zapadu cijele porodice heteroseksualaca idu na gej parade.Koju falinku po tebi imaju ti heteroseksualci?Irsar wrote:Pogrešno. To je i puno više od ovoga što ti ovdje tvrdiš. Šta ti misliš zašto se to zove "parada ponosa"? Ne zove se "parada za toleranciju" ili "parada za jednakost", mada i to bi bilo samo proforme naziv. Zove se parada ponosa upravo zato jer se time želi reći kako biti homoseksualac - ili transeksualac i td. - je dobro, jednako dobro kao i ne biti, i kako nema ništa loše u tome niti je išta sporno u tome. Ono, 1+1=3 i treba biti "ponosan" što se tako misli i što ljudi tako to prihvataju.hAZNADAR wrote:Poenta parade nije promocija homoseksualizma kao neceg pozeljnog, boljeg,.... vec jednostavno test tolerancije i ko na ulici smije upotrebljavati silu.
Ostalo tvoje sam pročitao ali više nemam vremena, reći ću samo da ja nisam uopšte pozvao na "linč" ikoga, niti podržavam da se čini zlo nekome. Spriječiti zlo se može na više načina, ne samo "linčovanjem" za koje se ti odmah latiš kao zgodnog argumenta da pokušaš poništiti validnost mog stava.
Ali drago mi je da si mi rekao kako je tvoje lično pravo (što je nesporno) da li ćeš "živjeti po Kur'anu", jer mi to kazuje koliko te zapravo briga za istinu kada, ne samo da ti lično nećeš živjeti po njoj, već smatraš da je uredu, normalno i dobro da se promovira u društvu isti takav život kod drugih ljudi. Hajd što ćeš ti sebe upropastiti, ali eto ti smatraš da je OK i da drugi promoviraju propast kao nešto normalno. Sve jasno.
- S4mpion
#1573 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Prirodno/primarno rješenje u konkretnom slučaju - otac i majkaBloo wrote:Šta je opšti slučaj? Šta je prirodno rješenje?S4mpion wrote: Nije li, u opštem slučaju, usvajanje djeteta od strane hetero para alternativa koja je bliža prirodnom rješenju?
Ako postoji homoseksualnost kod skoro četverocifrenog broja vrsta, onda se ne možeš pozivati na to da je heteroseksualnost jedino "prirodna".
Ako postoje slučajevi odgajanja napuštenog potomka heteroseksualnog para i od strane drugog heteroseksualnog para i od strane homoseksualnog para kod nekih vrsta, šta onda znači "prirodno" rješenje?
Naravno, prirodu i sve oblike ponašanja kod nekih vrsta ne trebamo uzimati kao uzor i model ponašanja (to uključuje i ubijanje potomaka/siročića drugih parova), da ne ulazim u dubine filozofske antropologije, jer smo ipak animal rationale (mada povremeno si trebamo negirati ovu oznaku), ali vidim u kojem smjeru navodiš diskusiju.
alternativa - "kopija" oca i majke
Opšti slučaj-uobičajeni/prosječni, ne uzimamo ekstreme za primjer, dakle prosječni hetero par vs prosječni homo par.
- exliberal-ex
#1574 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Meni je uvijek bilo zanimljivo kad se jave ljudi i kazu da su vjernici itd....a kad pogledamo sve te vjere, nezna se gdje vise ima homoseksualaca.
Od Vatikana pa preko pravoslavnih manastira do islamskih zemalja gdje mnogobrojni seici i ostali tumaci vjere koriste ne muskarce nego musku djecu...a onda donesu zakon da je homoseksualnost grijeh....
Ovo me podsjeca na americke konzervativce koji su protiv pedera i lezbjeki a onda ih nadju po aerodromima prodajuci se ko zadnje drolje dok kod kuce su pravovjernici....
Od Vatikana pa preko pravoslavnih manastira do islamskih zemalja gdje mnogobrojni seici i ostali tumaci vjere koriste ne muskarce nego musku djecu...a onda donesu zakon da je homoseksualnost grijeh....
Ovo me podsjeca na americke konzervativce koji su protiv pedera i lezbjeki a onda ih nadju po aerodromima prodajuci se ko zadnje drolje dok kod kuce su pravovjernici....
- Edin H.
#1575 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Izadjite na balkone pozdravite sampione