Jasta....CPT wrote:Izvan BH itekako vide i znaju sta je Bosanac, sta je Bosnjak ,itd, itd...
90% nema pojma da ljudi sa ex-yu prostora pricaju istim jezikom, kamo li nesto drugo.
Jasta....CPT wrote:Izvan BH itekako vide i znaju sta je Bosanac, sta je Bosnjak ,itd, itd...
Znam da nema nigdje na planeti ali recimo u susjednoj HR (recimo), ima...Dozer wrote:Ono kada se "nacionalna struktura" referise na popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje"![]()
![]()
E cuj znaju razliku izmedju bosanac u bosnjakwowausername wrote:Jasta....CPT wrote:Izvan BH itekako vide i znaju sta je Bosanac, sta je Bosnjak ,itd, itd...![]()
90% nema pojma da ljudi sa ex-yu prostora pricaju istim jezikom, kamo li nesto drugo.
Bjez' ba, CPT... Majke ti, hajd' nam reci koliko je tebi godina? IskrenoCPT wrote:Znam da nema nigdje na planeti ali recimo u susjednoj HR (recimo), ima...Dozer wrote:Ono kada se "nacionalna struktura" referise na popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje"![]()
![]()
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:P ... tskoj_2011.
Cifra 97% i cifra 3% su kruske i jabuke, koje si ti fino, dok ti ja na to nisam ukazao, spojio zajedno. Poenta price je da neko poput tebe smatra da su svi oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci nekakvi izrodi od bosnjacke nacije, FGR sa krizom identiteta koji kvare tronacionalnu bh idilu. Jer TI si zaboga taj koji ce biti tumac necijeg nacionalnog identiteta. Ti i mnogi drugi ovdje.CPT wrote: Znaci deseti put.... Ogromna vecina, bar 97% (koliko tacno zavisi od sastava "Ostalih") Bosnjaka se deklarisalo kao Bosnjaci. Ne kao Bosanaci, "nacionalni Bosanci, Bosanskohercegovci ili XXZ. Tu se prica zavrsava sta jesu ili nisu. Bosanskohercegovaca ("nacionalnih Bosanaca") ima kod citavoj BIH nema ni 3%.
Pa valjda cijeli vrijeme i pricamo u etnickom smislu, ne o drzavnom. I mislim da je ovo malo drukcije tumacenje stranog izraza nacionalnost prisutno u vecini slavenskih jezika, znaci ne samo Balkan. Al nebitno...Dozer wrote:Jeste, ali kada se prica o tome u teritorijalnom, tj. drzavnom smislu. Kada se prica u etnickom, tada se to "nacionalnost" referise iskljucivo na etniju/narod, a i to samo u nasem jeziku. Nigdje vise.jeza u ledja wrote:Ti jos nisi shvatio da engleska rijec “nationality” i bosanska rijec “nacionalnost” nisu ekvivalentne, niti se rijec “drzavljanstvo” nuzno prevodi kao “nationality”.Dozer wrote: Na BH popisu je bilo i pitanje "Drzavljanstvo", jel' tako?
Kako smo ranije nepobitno utvrdili, to "Drzavljanstvo" se odnosi na "Nationality", tj. Nacionalnost.
Nacionalnost i narodnost je jedna te ista stvar.
Uostalom, popisno pitanje br. 24 je to vrlo jasno preciziralo, tj. vrlo jasno upucuje na sta se "nacionalnost" odnosi u nasoj internoj (unutar BiH) komunikaciji - na narod/etniju, sto je jedino u skladu s Ustavom BiH (na stranu to sto su tim pitanjem napravili totalnu konfuziju i sto tako formulisano popisno pitanje ne postoji ni u jendom svjetskom popisu. Ali, svi znamo zasto je to uradjeno, zar ne?).
Izvan BiH niko ziv nas niti vidi, niti konta o kakvim nacijama se prica kad se spominju BH Srbi, BH Hrvati, BH Bosnjaci. Tamo vazi samo drzavna nacija, a ona je - BiH / Bosanskohercegovacka / Bosanska.
Cek, zar nisi ti ono stavio sliku pasosa Seselja gdje u polju "nationality" sta? DRAZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE (doslovce).Dozer wrote:Toliko o tome sto ti ista kontas![]()
A, posto si ti sam rekao da ces u polje Nationaliity/nacionalnost upisati svoje drzavljanstvo, stvar je jasna, zar ne![]()
![]()
A, sta mislis zasto niko nije zaveden kao "nacionalni" ovo ili ono? Da nije mozda radi toga sto se svim drzavljanima HR, kao i bilo koje druge drzave, nacionalnost podrazumijeva samim tim sto su drzavljani te drzave?
Sta velis o tome Slovenac, a

Samo ti tu cifru nisi shvatio i bojim se da nikad neces. Usput, nema potrebe da izmisljas pogotovo kad sam (bar 5x) napisao da svak ima pravo izjasnjavati kako zeli. I ova je pocela kao popovanje Bosanaca Bosnjacima i ne kontra. I nakon sto je ogromna vecina Bosnjaka rekla sta je i kako je nisam ja koji tumaci identitet. Jos manje "nacionalni Bosanaci".jeza u ledja wrote:Cifra 97% i cifra 3% su kruske i jabuke, koje si ti fino, dok ti ja na to nisam ukazao, spojio zajedno. Poenta price je da neko poput tebe smatra da su svi oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci nekakvi izrodi od bosnjacke nacije, FGR sa krizom identiteta koji kvare tronacionalnu bh idilu. Jer TI si zaboga taj koji ce biti tumac necijeg nacionalnog identiteta. Ti i mnogi drugi ovdje.CPT wrote: Znaci deseti put.... Ogromna vecina, bar 97% (koliko tacno zavisi od sastava "Ostalih") Bosnjaka se deklarisalo kao Bosnjaci. Ne kao Bosanaci, "nacionalni Bosanci, Bosanskohercegovci ili XXZ. Tu se prica zavrsava sta jesu ili nisu. Bosanskohercegovaca ("nacionalnih Bosanaca") ima kod citavoj BIH nema ni 3%.
I jos jednom da ti ponovim - postotak “Bosnjaka koji su se nacionalno izrazili kao Bosnjaci” moze samo bit 100%. Ako se neko izrazio kao nesto drugo onda on po definiciji nije Bosnjak vec je to drugo. Zato na popisu i pise “etnicko izjasnjavanje”, a ne “sta si?”. Nije rijec o genetici vec o drustvenoj konstrukciji.
Dozer wrote:Toliko o tome sto ti ista kontas![]()
A, posto si ti sam rekao da ces u polje Nationaliity/nacionalnost upisati svoje drzavljanstvo, stvar je jasna, zar ne![]()
![]()
A, sta mislis zasto niko nije zaveden kao "nacionalni" ovo ili ono? Da nije mozda radi toga sto se svim drzavljanima HR, kao i bilo koje druge drzave, nacionalnost podrazumijeva samim tim sto su drzavljani te drzave?
Sta velis o tome Slovenac, a

znaci, pod nationality je Seselj sta? DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE nationality?Dozer wrote:Sad se vracas na stvari na kojima ti je vec dokazano da lupas gluposti...? Hajd', koprcaj se jos, slobodno.
Btw, nije "nacionalni Bosanaci", nego nacionalni Bosanci. Vidi se da ti Bosne haman ocima nisi vidio...
O tome i ja trubim ovim patriJotama, van zaostale i primitivne zabokrecine kakav je balkan je ljudima etnicko izjasnjavanje toliko nevazno da ga nit iko spominje ili cak se zbijaju sale pa tako imamo vanzemaljce i orke i pastafarije. Za citav civilizovan svijet su svi Bosnians ko dolazi iz BiH i ima drzevljanstvo BiH. Ostale zajebancije i prebrajanje krvnih zrnaca ih ne interesuje. Zemlje kao njemacka to ima zapisano u zakonu koji sam postavio par stranica nazad: "Nijemac je onaj koji posjeduje njemacko drzevljanstvo".jeza u ledja wrote: Pa valjda cijeli vrijeme i pricamo u etnickom smislu, ne o drzavnom. I mislim da je ovo malo drukcije tumacenje stranog izraza nacionalnost prisutno u vecini slavenskih jezika, znaci ne samo Balkan. Al nebitno...
Btw kad smo kod ove price o tome koliko stranci znaju o nasim idiosinkraticnostima... kad su u Americi bili izbori 2008-e, i sad Demokratska predizborna debata, i Joe Biden nesto spominje BiH i njegovo ucesce u Senatu, i rece “Bosniaks” nekoliko puta. Ja gledao s nekim prijateljima, oni se odvalise smijat ono evo ga Biden opet se provaljuje.Znam da su drustvene mreze odmah se upalile sa provalama o Bidenu (pogotovo sto je on sklon gafovima). Helem, poslije su novinari ili sam Biden poducili javnost da ne znaju o cemu pricaju. Ali, ova anekdota pokazuje koliko su stranci upoznati sa tim terminima. Za njih smo uglavnom svi “Bosnians”. Mislim da se u stvari najvise zbune kad saznaju da je neko ko im cijelo vrijeme govori da je Srbin ili Hrvat kaze da nije iz Srbije ili Hrvatske, vec - Izbosne.
Ee tu tek nastaje konfuzija.
Bio sam svjedokom takvih situacija i takvih ljudi. Kriju porijeklo ko guja noge.
a da pogledas sta pise kod Seselja kad si ga servirao ovdje?Dozer wrote:I sta tebi tu nije sad jasno?
Inace, na engleskom je "drzavljanstvo" - citizenship.
Dakle, sta tebi govori ovo "Drzavljanstvo / Nationality"?
Jel čefur skontao šta je? Ima li nade za njega?Dozer wrote:A da ti pogledas?![]()
I ne samo to, nego i da probas skontati to sto vidis?![]()