Identitet Bosnjaka

Post Reply
wowausername

#1551 Re: Identitet Bosnjaka

Post by wowausername »

CPT wrote:Izvan BH itekako vide i znaju sta je Bosanac, sta je Bosnjak ,itd, itd...
Jasta.... :lol:

90% nema pojma da ljudi sa ex-yu prostora pricaju istim jezikom, kamo li nesto drugo.
CPT

#1552 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Ono kada se "nacionalna struktura" referise na popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" :lol: :lol:
Znam da nema nigdje na planeti ali recimo u susjednoj HR (recimo), ima...
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:P ... tskoj_2011.
Bodkin

#1553 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bodkin »

wowausername wrote:
CPT wrote:Izvan BH itekako vide i znaju sta je Bosanac, sta je Bosnjak ,itd, itd...
Jasta.... :lol:

90% nema pojma da ljudi sa ex-yu prostora pricaju istim jezikom, kamo li nesto drugo.
E cuj znaju razliku izmedju bosanac u bosnjak :lol: pa ne znaju u bih koja je razlika ali znaju u kini :lol: kakav klaun
славянин

#1554 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Kako da ne , cim spomenes Bosnia prvo sto pitaju traje li rat jos :lol: pa onda jeste li vi u Rusiji i slicno.O tome da znaju razliku izmedju Bosanac - Bosnjak da ne pocinjem :lol:
Dozer

#1555 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Dozer wrote:Ono kada se "nacionalna struktura" referise na popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" :lol: :lol:
Znam da nema nigdje na planeti ali recimo u susjednoj HR (recimo), ima...
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:P ... tskoj_2011.
Bjez' ba, CPT... Majke ti, hajd' nam reci koliko je tebi godina? Iskreno :D
Pa ti prvi, ocigledno, ne znas razliku izmedju "Bosnjak" i "Bosanac', a tupis nam ovdje o tome kako, eto, to znaju svugdje u svijetu :D

I, da li si makao igdje dalje od te Slovenije?
CPT

#1556 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Ko je spomenuo Sloveniju?

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine
Hrvati 3.874.321 90,42%
Srbi 186.633 4,36%
Bošnjaci 31.479 0,73%
...
a imaju i "ostali"
ostali 8.052 0,19%

Vidju cuda nevidjenog na planeti... :? :shock: :lol: I negdje ovi sto su pored Hrvata nisu zavedeni kao Hrvati ili "nacionalni Hrvati". Samo kao gradjani RH. Mozes mislit?! :lol:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Milorad_Pupovac
Milorad Pupovac (Donje Ceranje, 5. studenoga 1955.), hrvatski je jezikoslovac i političar srpske nacionalnosti. Bio je i član Srpske demokratske stranke, prije negoli se politički razišao s njezinim temeljima. Osnivač je Srpskoga demokratskog foruma. Početkom 1995. godine sudjeluje u osnivanju Samostalne srpske stranke. Član je Savjeta lijevo usmjerenog časopisa Novi Plamen. Predsjednik je Srpskog narodnog vijeća.

Huh... Za nekog ko je Hrvat po nacionalnosti "u drzavnom smislu" :-) ne koristi to bas cesto. Osim naravno kod:
Državljanstvo: hrvatsko
Dozer

#1557 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Toliko o tome sto ti ista kontas :lol: :lol:
A, posto si ti sam rekao da ces u polje Nationaliity/nacionalnost upisati svoje drzavljanstvo, stvar je jasna, zar ne :lol: :lol: :lol:

A, sta mislis zasto niko nije zaveden kao "nacionalni" ovo ili ono? Da nije mozda radi toga sto se svim drzavljanima HR, kao i bilo koje druge drzave, nacionalnost podrazumijeva samim tim sto su drzavljani te drzave? :D
Sta velis o tome Slovenac, a :D
jeza u ledja

#1558 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote: Znaci deseti put.... Ogromna vecina, bar 97% (koliko tacno zavisi od sastava "Ostalih") Bosnjaka se deklarisalo kao Bosnjaci. Ne kao Bosanaci, "nacionalni Bosanci, Bosanskohercegovci ili XXZ. Tu se prica zavrsava sta jesu ili nisu. Bosanskohercegovaca ("nacionalnih Bosanaca") ima kod citavoj BIH nema ni 3%.
Cifra 97% i cifra 3% su kruske i jabuke, koje si ti fino, dok ti ja na to nisam ukazao, spojio zajedno. Poenta price je da neko poput tebe smatra da su svi oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci nekakvi izrodi od bosnjacke nacije, FGR sa krizom identiteta koji kvare tronacionalnu bh idilu. Jer TI si zaboga taj koji ce biti tumac necijeg nacionalnog identiteta. Ti i mnogi drugi ovdje.

I jos jednom da ti ponovim - postotak “Bosnjaka koji su se nacionalno izrazili kao Bosnjaci” moze samo bit 100%. Ako se neko izrazio kao nesto drugo onda on po definiciji nije Bosnjak vec je to drugo. Zato na popisu i pise “etnicko izjasnjavanje”, a ne “sta si?”. Nije rijec o genetici vec o drustvenoj konstrukciji.
Dozer

#1559 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

:thumbup:

Sad ce on tebi pojasniti da nisi u pravu. Vjerovatno na nekom primjeru iz Slovenije, al' ne po Ustavu Slovenije, nego po nekakvim deklaracijama, a koje takodjer nije shvatio :D
jeza u ledja

#1560 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Dozer wrote:
jeza u ledja wrote:
Dozer wrote: Na BH popisu je bilo i pitanje "Drzavljanstvo", jel' tako?
Kako smo ranije nepobitno utvrdili, to "Drzavljanstvo" se odnosi na "Nationality", tj. Nacionalnost.
Ti jos nisi shvatio da engleska rijec “nationality” i bosanska rijec “nacionalnost” nisu ekvivalentne, niti se rijec “drzavljanstvo” nuzno prevodi kao “nationality”.

Nacionalnost i narodnost je jedna te ista stvar.
Jeste, ali kada se prica o tome u teritorijalnom, tj. drzavnom smislu. Kada se prica u etnickom, tada se to "nacionalnost" referise iskljucivo na etniju/narod, a i to samo u nasem jeziku. Nigdje vise.
Uostalom, popisno pitanje br. 24 je to vrlo jasno preciziralo, tj. vrlo jasno upucuje na sta se "nacionalnost" odnosi u nasoj internoj (unutar BiH) komunikaciji - na narod/etniju, sto je jedino u skladu s Ustavom BiH (na stranu to sto su tim pitanjem napravili totalnu konfuziju i sto tako formulisano popisno pitanje ne postoji ni u jendom svjetskom popisu. Ali, svi znamo zasto je to uradjeno, zar ne?).
Izvan BiH niko ziv nas niti vidi, niti konta o kakvim nacijama se prica kad se spominju BH Srbi, BH Hrvati, BH Bosnjaci. Tamo vazi samo drzavna nacija, a ona je - BiH / Bosanskohercegovacka / Bosanska.
Pa valjda cijeli vrijeme i pricamo u etnickom smislu, ne o drzavnom. I mislim da je ovo malo drukcije tumacenje stranog izraza nacionalnost prisutno u vecini slavenskih jezika, znaci ne samo Balkan. Al nebitno...

Btw kad smo kod ove price o tome koliko stranci znaju o nasim idiosinkraticnostima... kad su u Americi bili izbori 2008-e, i sad Demokratska predizborna debata, i Joe Biden nesto spominje BiH i njegovo ucesce u Senatu, i rece “Bosniaks” nekoliko puta. Ja gledao s nekim prijateljima, oni se odvalise smijat ono evo ga Biden opet se provaljuje. :D Znam da su drustvene mreze odmah se upalile sa provalama o Bidenu (pogotovo sto je on sklon gafovima). Helem, poslije su novinari ili sam Biden poducili javnost da ne znaju o cemu pricaju. Ali, ova anekdota pokazuje koliko su stranci upoznati sa tim terminima. Za njih smo uglavnom svi “Bosnians”. Mislim da se u stvari najvise zbune kad saznaju da je neko ko im cijelo vrijeme govori da je Srbin ili Hrvat kaze da nije iz Srbije ili Hrvatske, vec - Izbosne. :D Ee tu tek nastaje konfuzija. :lol: Bio sam svjedokom takvih situacija i takvih ljudi. Kriju porijeklo ko guja noge. :lol:
Dozer

#1561 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ma znam o cemu pricas. I apsolutno se slazem, jer i sam sam X puta bio u slicnim situacijama, da ljudima moram pojasnjavati sta je sta i ko je ko.
Ali, u principu, vrlo brzo oni to shvate kad im se razdijeli sve na "nationality" i "ethnicity". Tu im je onda sve jasno, i vidis na njima da su shvatili.
U par navrata sam po svijetu radio prezentacije domaceg politickog sistema, sve sa PowerPointom, semama, dijagramima... Na pauzama mi ljudi prilazili, kompletni izgledaju k'o jedan veliki upitnik, i trazili da im jos pojasnim kakav je to haos kod nas :D

A sto se tice ove price ovdje - to mozda pricamo i razumijemo nas par na taj nacin. S druge strane imas CPT & Co. kojima ove terminoloske razlike uopste nisu jasne, a sto mozemo vidjeti kroz svaku ovakvu temu.
mali jomu

#1562 Re: Identitet Bosnjaka

Post by mali jomu »

Zajebana je Bosna, svi sa na njoj polomise, uvjek je i vazda je..... svacija i nicija.
CPT

#1563 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Toliko o tome sto ti ista kontas :lol: :lol:
A, posto si ti sam rekao da ces u polje Nationaliity/nacionalnost upisati svoje drzavljanstvo, stvar je jasna, zar ne :lol: :lol: :lol:

A, sta mislis zasto niko nije zaveden kao "nacionalni" ovo ili ono? Da nije mozda radi toga sto se svim drzavljanima HR, kao i bilo koje druge drzave, nacionalnost podrazumijeva samim tim sto su drzavljani te drzave? :D
Cek, zar nisi ti ono stavio sliku pasosa Seselja gdje u polju "nationality" sta? DRAZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE (doslovce).

Image

Da jos malo razmislis o tome?
Last edited by CPT on 14/05/2019 07:18, edited 1 time in total.
CPT

#1564 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:
CPT wrote: Znaci deseti put.... Ogromna vecina, bar 97% (koliko tacno zavisi od sastava "Ostalih") Bosnjaka se deklarisalo kao Bosnjaci. Ne kao Bosanaci, "nacionalni Bosanci, Bosanskohercegovci ili XXZ. Tu se prica zavrsava sta jesu ili nisu. Bosanskohercegovaca ("nacionalnih Bosanaca") ima kod citavoj BIH nema ni 3%.
Cifra 97% i cifra 3% su kruske i jabuke, koje si ti fino, dok ti ja na to nisam ukazao, spojio zajedno. Poenta price je da neko poput tebe smatra da su svi oni koji se izjasnjavaju kao Bosanci nekakvi izrodi od bosnjacke nacije, FGR sa krizom identiteta koji kvare tronacionalnu bh idilu. Jer TI si zaboga taj koji ce biti tumac necijeg nacionalnog identiteta. Ti i mnogi drugi ovdje.

I jos jednom da ti ponovim - postotak “Bosnjaka koji su se nacionalno izrazili kao Bosnjaci” moze samo bit 100%. Ako se neko izrazio kao nesto drugo onda on po definiciji nije Bosnjak vec je to drugo. Zato na popisu i pise “etnicko izjasnjavanje”, a ne “sta si?”. Nije rijec o genetici vec o drustvenoj konstrukciji.
Samo ti tu cifru nisi shvatio i bojim se da nikad neces. Usput, nema potrebe da izmisljas pogotovo kad sam (bar 5x) napisao da svak ima pravo izjasnjavati kako zeli. I ova je pocela kao popovanje Bosanaca Bosnjacima i ne kontra. I nakon sto je ogromna vecina Bosnjaka rekla sta je i kako je nisam ja koji tumaci identitet. Jos manje "nacionalni Bosanaci".

Procent Bosnjaka koji se izjasnio Bosnjak ne mora biti 100% (i nije btw). Neki su se izjasnili kao Srbi, neki kao Hrvati, neki kao Jugoslaveni, neki kao nacionalni Bosanaci. Takvih je bilo cca 3% (tacnije 2.7%).
CPT

#1565 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Toliko o tome sto ti ista kontas :lol: :lol:

Image
CPT

#1566 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Image
Dozer

#1567 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Sad se vracas na stvari na kojima ti je vec dokazano da lupas gluposti...? Hajd', koprcaj se jos, slobodno. :D

Btw, nije "nacionalni Bosanaci", nego nacionalni Bosanci. Vidi se da ti Bosne haman ocima nisi vidio...
CPT

#1568 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Sad se vracas na stvari na kojima ti je vec dokazano da lupas gluposti...? Hajd', koprcaj se jos, slobodno. :D

Btw, nije "nacionalni Bosanaci", nego nacionalni Bosanci. Vidi se da ti Bosne haman ocima nisi vidio...
znaci, pod nationality je Seselj sta? DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE nationality? :lol:
Dozer

#1569 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

I sta tebi tu nije sad jasno? :D

Inace, na engleskom je "drzavljanstvo" - citizenship.
Dakle, sta tebi govori ovo "Drzavljanstvo / Nationality"? :D
512MB

#1570 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

jeza u ledja wrote: Pa valjda cijeli vrijeme i pricamo u etnickom smislu, ne o drzavnom. I mislim da je ovo malo drukcije tumacenje stranog izraza nacionalnost prisutno u vecini slavenskih jezika, znaci ne samo Balkan. Al nebitno...

Btw kad smo kod ove price o tome koliko stranci znaju o nasim idiosinkraticnostima... kad su u Americi bili izbori 2008-e, i sad Demokratska predizborna debata, i Joe Biden nesto spominje BiH i njegovo ucesce u Senatu, i rece “Bosniaks” nekoliko puta. Ja gledao s nekim prijateljima, oni se odvalise smijat ono evo ga Biden opet se provaljuje. :D Znam da su drustvene mreze odmah se upalile sa provalama o Bidenu (pogotovo sto je on sklon gafovima). Helem, poslije su novinari ili sam Biden poducili javnost da ne znaju o cemu pricaju. Ali, ova anekdota pokazuje koliko su stranci upoznati sa tim terminima. Za njih smo uglavnom svi “Bosnians”. Mislim da se u stvari najvise zbune kad saznaju da je neko ko im cijelo vrijeme govori da je Srbin ili Hrvat kaze da nije iz Srbije ili Hrvatske, vec - Izbosne. :D Ee tu tek nastaje konfuzija. :lol: Bio sam svjedokom takvih situacija i takvih ljudi. Kriju porijeklo ko guja noge. :lol:
O tome i ja trubim ovim patriJotama, van zaostale i primitivne zabokrecine kakav je balkan je ljudima etnicko izjasnjavanje toliko nevazno da ga nit iko spominje ili cak se zbijaju sale pa tako imamo vanzemaljce i orke i pastafarije. Za citav civilizovan svijet su svi Bosnians ko dolazi iz BiH i ima drzevljanstvo BiH. Ostale zajebancije i prebrajanje krvnih zrnaca ih ne interesuje. Zemlje kao njemacka to ima zapisano u zakonu koji sam postavio par stranica nazad: "Nijemac je onaj koji posjeduje njemacko drzevljanstvo".
Dozer

#1571 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ma o tome trubi svako ko ima malo obrazovanja, zdravog razuma, i ko je bar malo putovao izvan ove ustajale srednjevjekovne zabokrecine...
CPT

#1572 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:I sta tebi tu nije sad jasno? :D

Inace, na engleskom je "drzavljanstvo" - citizenship.
Dakle, sta tebi govori ovo "Drzavljanstvo / Nationality"? :D
a da pogledas sta pise kod Seselja kad si ga servirao ovdje? :lol:
Dozer

#1573 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

A da ti pogledas? :lol:
I ne samo to, nego i da probas skontati to sto vidis? :lol: :lol:
sadie_forever

#1574 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

Po popisu 99,8% bosnjaka su muslimani,dileme nema.Bosnjaci su opredjelili,to malo bosanaca(ni 3%) nisu relevantni za ovoliku temu ..u ostalom cak i medju tim Bosancima velika vecna se izjasnila islamske vjeroispovijesti
PM72

#1575 Re: Identitet Bosnjaka

Post by PM72 »

Dozer wrote:A da ti pogledas? :lol:
I ne samo to, nego i da probas skontati to sto vidis? :lol: :lol:
Jel čefur skontao šta je? Ima li nade za njega?
Post Reply