Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
cassius

#1551 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cassius »

Al' se covjek izvali sa MC Hammerom :D

Labirint

#1552 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Labirint »

Ovo nije tema o garavima nego o bošnjačkoj rep sceni :D :D
beni-bu-man

#1553 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by beni-bu-man »

Labirint wrote:Ovo nije tema o garavima nego o bošnjačkoj rep sceni :D :D
e vala ovaj duet je daleko od bosnjacke rep scene
CPT

#1554 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

dale cooper wrote:
CPT wrote:
dale cooper wrote:Ko uopšte govori o SFRJ i Evropi? Govorimo o USA gdje sam ti pokazao primjere da je hip-hop i rap od polovine 80-tih već bio na
top listama i prodavao se. Možda ne u brojkama koje su 90-tih eksplodirale, ali i više nego respektabilno. Ja govorim o rapu, o kompletnoj
istoriji, koja je neizbježno međusobno povezana. I opet kažem gangsta rap uprkos svojoj popularnosti, nije jedini dio rap muzike koji
je ostavio traga. Šta si boldao, ovo "catch-phrases, slang, producing, the clothing industry, and the writing of lyrics."? :D Pa eto uzmi sve
to i nađi mi izvođača koji po tim mjerilima podsjeća na njega i nosi njegov uticaj.

The Source je u vrijeme pravljenja liste bio respektovan magazin, ako ne i jedan od rijetkih koji se u cijelosti bavio crnom kulturom i muzikom.
Prije svih internet blogova i websiteova posvećenih ovome. I lista reflektuje vrijeme u koje je izašla, uzimajući u obzir i pionire kao i gangsta
rap koji je bio u svome punome komercijalnom i kreativnom naboju.

Ovaj gore link što sam postavio je izostavio neke albume koji su bili na toj listi, uključujući i Paul's Boutique, ali i 2Pacov Me Against The World

Ovdje ima kompletna lista tih albuma, ali i singlova, koga interesuje:

http://www.rocklistmusic.co.uk/source.htm

Still no MC Hammer though. :skoljka: :mrgreen:
Tebi treba sve titlovati? Zapisao sam i citiram "Pogotovo u SFRJ ili Evropi. Nije ga bilo ni u SAD.
Gdje tacno ti vidis samo SFRJ? U tom kako je izgledala ta industrije mozes citati od velikana (i tu ne mislim na Beastie Boys ili Body Count btw).

Nigdje je napisao je gangasta rap ovo ili ono, medju "pionirima" cak nisam ni naveo "gangsta rapere". Te godine se smatrajo za "golden age" zbog popularizacije te vrste muzike. Ogromna kolicina novca i labela je znacila da su sansu dobili oni koji nisu imali veze sa gansta rapom. Recimo Eminem (Dr. Dre&Aftermath).

The Source je uvijek bio vise EPP nego ozbiljan magazin, u najbolje doba 1/2 magazina su bile reklame. Njihov "MIC rating" koji do njihovog bakrota. Recimo slucaj, Lil' Kim: Lil’ Kim
By this point in the Source’s life cycle, the mic rating system ceased to have any sort of meaning. When it was announced that Lil’ Kim had received a five-mic rating for this album, which featured the song “Lighters Up,” most people agreed that The Source had no authority or credibility left in hip-hop.

Samo u takvom sistemu "Creepin On Ah Come Up" moze zavrsiti na 11 mjestu :lol: na od 100. Odma uz Beastie Boys. :lol: Izmedju Above The Law i Boogie Down Productions :lol: Samo jos Saban Saulic fali.

Znaci ako ti lista nesto znaci (meni je glupost) onda treba prihvatiti ogromna vecina te liste gangsta&east&west da su giganti Beastie Boys ispod Above the law gdje je producent bio dr. dre (ex-N.W.A.), izvrsni producent eazy-e (ex-N.W.A.) a gostuju N.W.A.(gansta much?) tj. tipicnog gangsta rap albuma :lol:
Što bi se reklo, for the record, zlatno doba hip-hopa se smatra period kasnih 80-tih, ranih 90-tih. Period u koji spadaju i ona
tri albuma koja sam spomenuo na prošloj stranici.

https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_age_hip_hop

Sourceova lista u vrijeme izlaska (1998 godine) je do tada vjerovatno bila jedina lista od neke mainstream publikacije koja je napravila popis najboljih rap i hip-hop albuma i zato se često spominje. To što je The Source kasnije postao sranje (kao i dosta
drugih muzičkih časopisa) ne mijenja to na stvari. I ako nisi primjetio (što me čudi) lista je načinjena alfabetskim redoslijedom
i nije rangirana. Da li je tako bilo u originalnoj verziji, ne znam, jer nisam naišao na originalni isječak članka. Tako da je to
što su Above The Law iznad Beastie Boysa znači samo da su po abecedi prije njih. :D

Međutim ako izguglaš pojmove kao "best hip-hop/rap albums of all time" zasigurno ćeš pronaći gomilu lista sa barem 2-3 albuma Beastie Boysa u top 50.

Ali MC Hammera ćeš opet teško pronaći. :mrgreen:
o fakin really... The Chronic je izasao kad? Illmatic? The Infamous, etc etc? The Source je uvijek bio sranje je kolicina micova=broj reklami u magazinu. Ako vec citiras The Source (iz ranih ili xyz dana) onda si sigurno opazio odakle dolazi vecina na toj listi? Upravo oni koji sam ja nabrojao. Jos nesto?
dale cooper

#1555 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Ništa više, od tebe sam čuo i više nego dovoljno. :kakoste:
zomri

#1556 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Drinking game: drmni piće svaki put kad dale citira wikipediju, duplo piće kad je Acclaimed Music u pitanju :skoljka:

Glupo je MC Hammera tražiti na listi najboljih albuma. Njega se traži po listama singlova ili nigdje.
dale cooper

#1557 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Pa wikipediu sam citirao jer je najbrže i to the point, ne da fali članaka o zlatnom dobu hip-hopa.
A acclaimed music nisam spominjao. Samo sam našao izvor za ovu The Sourceovu listu. MC Hammer nije čini mi se ni na listi singlova. Moguće da se na nekim listama i nalazi, slobodni ste da postavite.
zomri

#1558 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Kod Toma Ewinga je 12ti na listi najboljih pjesama svih vremena.
dale cooper

#1559 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Da, ali Ewingova lista je poptimistična što govori u prilog argumentu da je Hammer mnogo više bio pop nego li rap izvodjač. U kontekstu hip-hop/rap istorije on je više kao neki kuriozitet koji nije imao neki uticaj na razvoj samog žanra.
zomri

#1560 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

I ne pokušavam braniti tu tezu, samo da albumi ne mogu biti jedini kriterij.

Rekao bih da se uticaj u hip hopu više realizuje kroz pojedinačne pjesme, nego albume.
CPT

#1561 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

dale cooper wrote:Ništa više, od tebe sam čuo i više nego dovoljno. :kakoste:
butthurt much? :D
dale cooper

#1562 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:I ne pokušavam braniti tu tezu, samo da albumi ne mogu biti jedini kriterij.

Rekao bih da se uticaj u hip hopu više realizuje kroz pojedinačne pjesme, nego albume.
Naravno pojedinačne pjesme su jednako bitne kao i albumi, slažem se sa tom konstatacijom.
Nije kod svih izvodjača album primarni niti najbolji način ekspresije, neki se bolje izražavaju singl izdanjima.
CPT

#1563 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

zomri wrote:I ne pokušavam braniti tu tezu, samo da albumi ne mogu biti jedini kriterij.

Album kolekcija pjesmi, to se i ne moze razdvojiti. Jako utjecajan album sa bzv pjesmama je koji? Jako utjecajna pjesma sa bzv albuma je koja tacno?
dale cooper

#1564 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

heal wrote:
dale cooper wrote:
heal wrote:U osamdesetim kada je rap zvucao jos drugcije (reperi su vise "lomili" vokale) mainstream najveci influenseri su bili RUN DMC. Taj stil rap-a su njegovali Beastie Boys i njihov uticaj na repanje (koristenje vokala) nije bio toliki, ali su imali njuh za nove tokove, pa su na drugom albumu doveli Dust brothers da produciraju citav Paulov butik, i taj album je imao uticaj na produkciju albuma tada sa vise semplova i drumbreakova (prakticno sve je semplano).
Najuticajniji MC svih vremena je Rakim jer je prvi dosao sa mirniijim flowom (nije toliko "lomio" rijeci) i poceo je koristiti rimovanje vise rijeci u jednom lajnu sa vise rijeci u drugom lajnu (multisyllabic rhyming).Big Daddy Kane je poceo raditi isto. On je uticao i na Nasa i na cijelu njujorsku scenu tada i to se rasirilo i do Eminema i Lil Wayna i mnoge druge koji koriste Rakimovo otkrice multisyllabic rhyminga.
Grupe kao sto su De La Soul i cijeli Native Tongues crew u kojima su sa De La bili i ATCQ i Jungle Brothers, kasnije Mos Def i drugi, su vise imali tematski uticaj, bio je to osvjesteni rap. U tom osvjestenom socijalno-angaziranom rapu najveci uticaj svojevremeno su imali Public Enemy, zbog nevjerovatnih lirika Chuck D-a. Na west coastu je odgojen gangsta rap i oni su imali uticaj na ostatak rap scene iako je prvi gangsta reper bio nevjerovatni Schooly D iz Filadelfije.
Znaci potrebno je razluciti ko je najvise uticao na samu vjestinu repanja, flow, rimovanje i delivery (Rakim), ko je najvise uticao na produkciju beatova ( Pete Rock, Dj Premier, Timbaland itd do novih vremena), a ko na sami smisao i sadrzaj pjesama.
Iznenadio me dale da zna i rap historiju.
I jos jedno- muzika je rap , cijela kultura je Hip-Hop. Emsije koji su vezaniji za cijelu kulturu cesce zovu Hip-Hop izvodjacima, a oni koji nisu vezani za kulturu su cesce nazivani samo rap izvodjacima.
Najbolja grupa mi je De La Soul ali najbolji album mi je Illmatic od Nasa ( album koji je najbolje objedinio vjestinu repanja i rimovanja i flowa, produkciju i sadrzaj)
Mislim da je u novijim vremenima najuticajniji Andre3000 iz Outkasta ciji se uticaj najbolje moze vidjeti na Kendrick Lamaru.
Fin presjek. :thumbup: Outkast su mi po kvalitetu i samoj inovativnosti jedan od najdražih hip-hop sastava.

Pa pošto volim dosta različite muzike, znam ponešto i o rapu, ali daleko od toga da sebe smatram nekim ekspertom.
Ali znam dovoljno da mogu prozvati nekoga kad nije u pravu za neke stvari.
OutKast su i meni sami vrh, fantastican duo, svaki album je klasik. Ja sam najvise zainteresovan za lyricse, wordplay i rime, pa mi je De La Soul puno drazi, jer su obojica toliko dovitljivi sa mislima da nakon pet godina slusanja slucajno opet upratis neku novu misao/posalicu. Kod OutKasta BigBoi nije dorastao Andreu u takvim jezickim zavrzlamama, pa se cesto uhvatim kako skippam njegove versove.
Da, De La Soul su fantastični.
KIseljak12

#1565 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by KIseljak12 »

......................
Critics
What does Robert Christgau do in bed?
You know, is he a toe-fucker?
Man, anal-retentive—The Consumer’s Guide to Rock?
What a moron!
A Consumer’s Guide to Rock, man! I object to the fucking liner notes
Start studying rock ‘n’ roll? I can’t believe it
“Baroque Rock: A Study by Robert Christgau.”
John Rockwell, man. Wow!
You know how heavy it is to get reviewed by Rockwell
And he says you’re intelligent?
Fuck you! I don’t need you to tell me that I’m good
“Mr. Reed.”
You know, you say
“Oh, man, I’m in The New York Times
It said ‘Mr. Reed.’”
Fuck you!
Your doorman wouldn’t kiss my ass, man, I don’t give a jackal
He, right, he studies at Harvard, right monologue
But dig this, man, opera!
A fucking opera guy, man!
And that’s the critic for The New York Times that makes and breaks the best rock bands that are very heavy and intelligent
Notice there are no colored rock groups?
Certainly not in The New York Times with John Roberts
He wouldn’t go there, man, he comes to CBGB’s with an armed guard
- Don’t touch me, man. And he’s a big dude
Somebody should say, “John, don’t be afraid.”
And Christgau is like an anal-retentive
Nice little boxes. “B-plus.” Can you imagine working for a fucking year and you got a B-plus from an asshole in The Village Voice?
.......................

Lou Reed, Walk on the Wild Side, Take No Prisoners (Arista Records, NYC, 1978)
sumirprimus

#1566 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by sumirprimus »

heal wrote:U osamdesetim kada je rap zvucao jos drugcije (reperi su vise "lomili" vokale) mainstream najveci influenseri su bili RUN DMC. Taj stil rap-a su njegovali Beastie Boys i njihov uticaj na repanje (koristenje vokala) nije bio toliki, ali su imali njuh za nove tokove, pa su na drugom albumu doveli Dust brothers da produciraju citav Paulov butik, i taj album je imao uticaj na produkciju albuma tada sa vise semplova i drumbreakova (prakticno sve je semplano).
Najuticajniji MC svih vremena je Rakim jer je prvi dosao sa mirniijim flowom (nije toliko "lomio" rijeci) i poceo je koristiti rimovanje vise rijeci u jednom lajnu sa vise rijeci u drugom lajnu (multisyllabic rhyming).Big Daddy Kane je poceo raditi isto. On je uticao i na Nasa i na cijelu njujorsku scenu tada i to se rasirilo i do Eminema i Lil Wayna i mnoge druge koji koriste Rakimovo otkrice multisyllabic rhyminga.
Grupe kao sto su De La Soul i cijeli Native Tongues crew u kojima su sa De La bili i ATCQ i Jungle Brothers, kasnije Mos Def i drugi, su vise imali tematski uticaj, bio je to osvjesteni rap. U tom osvjestenom socijalno-angaziranom rapu najveci uticaj svojevremeno su imali Public Enemy, zbog nevjerovatnih lirika Chuck D-a. Na west coastu je odgojen gangsta rap i oni su imali uticaj na ostatak rap scene iako je prvi gangsta reper bio nevjerovatni Schooly D iz Filadelfije.
Znaci potrebno je razluciti ko je najvise uticao na samu vjestinu repanja, flow, rimovanje i delivery (Rakim), ko je najvise uticao na produkciju beatova ( Pete Rock, Dj Premier, Timbaland itd do novih vremena), a ko na sami smisao i sadrzaj pjesama.
I jos jedno- muzika je rap , cijela kultura je Hip-Hop. Emsije koji su vezaniji za cijelu kulturu cesce zovu Hip-Hop izvodjacima, a oni koji nisu vezani za kulturu su cesce nazivani samo rap izvodjacima.
Najbolja grupa mi je De La Soul ali najbolji album mi je Illmatic od Nasa ( album koji je najbolje objedinio vjestinu repanja i rimovanja i flowa, produkciju i sadrzaj)
Mislim da je u novijim vremenima najuticajniji Andre3000 iz Outkasta ciji se uticaj najbolje moze vidjeti na Kendrick Lamaru.
s vremena na vrijeme na ovom forumu se nesto i nauci. posto sam neupucen u hip hop kulturu, zahvaljujem.
a nwa? izi i dr.dre i kompanija?2pac?
Kinaski

#1567 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Kinaski »

Jaci su duo jala i buba od outcasta
MTV

#1568 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MTV »

Romanista 101%

#1569 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Romanista 101% »

Krs-One i onda deset praznih mjesta. A od grupa Gang Star.
dale cooper

#1570 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

A mogla bi se ova rasprava o istoriji i velikanima rap i hip-hop muzike prenijeti i na onu moju temu muzički almanah? :D
Iskrena ponuda pomiješana sa malo besramne samoreklame. :D A i da ne smetamo fanovima ovog našeg dvojca. :)
CPT

#1571 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

sumirprimus wrote:
s vremena na vrijeme na ovom forumu se nesto i nauci. posto sam neupucen u hip hop kulturu, zahvaljujem.
a nwa? izi i dr.dre i kompanija?2pac?
https://eu.usatoday.com/story/life/musi ... 952697001/

Oni su sicha kad poredis gigante poput Beastie Boysa... Jes da su bili "revolucija" i zavijek promijenili tu vrste muzike al eto. Vecina albuma tog perioda su klasika (Arabian Prince, DJ Yella, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren), pored svega onog nakon tj. zbog njih. Od Snoop Dogga do 50Centa.
To je bar 100.000.000 nosaca zvuka u uzem direktno povezanom krugu. Da o saradnji sa drugima i ne govorimo...

Ice Cube in nakon 30% godina ostriji od 95% scene, u svakom smislu. Dr. Dre jos uvijek jedan od najutecajnijih ljudi u industriji sa 740mio $ na racunu.
cassius

#1572 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cassius »

za sat i po 300k pregleda :D

CPT

#1573 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

heal wrote:Zaradjene pare nisu jednake uticaju. Mi pricamo o uticaju. Dre, Snoop i ekipa su prodali spiku publici van Hip-Hop krugova. Evo navedi na koga je Dre uticao, ko pokusava da to radi ko on? Oni su vise uticali na pop kulturu nego na rap. Ljudi koji se krenu bavit repom obicno su dublje u tim vodama, i otkriju druge vrijednije primjere koji tako zavrse uticajniji.
Ko je govorio samo u parama i u cemu tacno se danas mjeri? Covjek koji moze raditi sta hoce, kad hoce, kako hoce. Covjek koji je deceniju vladao na sceni.

Da pocnemo:
Ice Cube
Mc Ren
Eazy-E
Snoop Dogg
Warren G
Eazy-E
Nate Dogg
Eve
Xzibit
50c
Scarface
Eminem
Twins
2PAC
Mary J. Blige
Busta Rhymes
...
..
.
Devedesetih su su SVI pokusali da rade kao on.

After a surly split from Compton rap group N.W.A and Ruthless Records, Dr. Dre released his solo debut The Chronic on Dec. 15, 1992. In sheer numbers alone, the album was a phenomenon: winning one Grammy Award, spawning three top-40 singles and peaking at No. 3 on the Billboard 200, where it spent eight months in the chart's top 10.

Since then, its imprint on modern MCs has become undeniable: Kanye West himself said in Rolling Stone that it's "the hip-hop equivalent to Stevie Wonder’s Songs in the Key of Life. It’s the benchmark you measure your album against if you’re serious.” Kendrick Lamar, too, told Complex it was the first rap album growing up he remembers "playing in the house from top to bottom," and later gushed to Variety that lead single Nuthin' but a 'G' Thang contains the greatest single verse of all time.
Edin H.

#1574 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Edin H. »

HAVANA wrote::lol: Oj matero
Hajde sada, al' iskreno reci ko je za tebe bolji glazbenik - Buba Corelli ili Jala Brat? :oops:
dale cooper

#1575 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Doktorov genije leži ponajviše u producentskom dijelu. Lik koji je iznimno naslušan raznolike muzike i koji je od svega toga uspio stvoriti
svoj sopstveni i prepoznatljivi muzički stil i estetiku.
Post Reply