nije vrhunski nego najbolji moguci.Dozer wrote:Fino ja davno rekoh- bog je vrhunski geneticar
Samo sto je nama zaboravio bar malo pojasniti taj proces... Nije valjda da nije znao sta je kloniranje, genetika...?
Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#1551 Re: Ateizam vs. Religija
- Euridika
- Globalna šefica
#1552 Re: Ateizam vs. Religija
Ja se ne zanimam sa kravama i njihovim ušima, to je tvoj domen analiza.Smrcak15 wrote:itekako sma ja skontao.Euridika wrote: Bolan Smrčak nisi skontao ovu sličicu.![]()
Nije ovdje poenta bila na "mitu" o stvaranju žene, već na tome da muškarcu uopće nije trebala žena. Da bi bolje bilo da je Bog samo izvadio jedno rebro i dao ga Ademu da se igra s njim, nego što mu je od tog rebra napravio ženu. Jer, svi problemi ovog svijeta potekoše od te žene.
nego ti rece Mit, je li tako?? znaci za Tebe je to mit da je Bog stvorio Havu od rebra adema??
A je li ti mit da neko stvori telad od usiju drugih krava??
Mene kad zanima kloniranje, ja čitam o DNK, ćelijama itd., a ne o kravljim ušima.
- Euridika
- Globalna šefica
#1553 Re: Ateizam vs. Religija
OMG... ja sam kriva, jutros ga prizvah, a nisam znala da mu je fakat istekla banana. Kako reče Hadžinica, ne mogu više da čitam onolike pravopisne greške (na stranu logičke), mozak me zaboli.Bloo wrote:I dobrodosao natrag.
- Smrcak15
#1554 Re: Ateizam vs. Religija
Vase ateisticko poimanje stvari je skroz u koliziji od onoga kako je ta razumijem a i mnogi vjernici.
evo recimo taj primjer sa rebrom, hoce se sa tim ismijavati vjera sa tim iako je to mozda jedan bio jako kompliciran medicinski zahvat od Boga koje je Muhammed prenio u jako jednostavnoh formi tipa : Vasa pramajka Hava je stvorena od rebra Adema
a vamo kad bi vidjeli taj dogadjaj bi bilo , ahaaaaa, znaci tako je to uradjeno, skroz drugacije od onoga kako to mi zamisljamo.
i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.
da bi se bolje razumjeli, pitaj te ljudi, pitaj te, kad nesto vam cudno, pitas , kako to vi gledate na ovo ili ono, pa da vidimo ima li ikakve logike i smisla.
evo recimo taj primjer sa rebrom, hoce se sa tim ismijavati vjera sa tim iako je to mozda jedan bio jako kompliciran medicinski zahvat od Boga koje je Muhammed prenio u jako jednostavnoh formi tipa : Vasa pramajka Hava je stvorena od rebra Adema
a vamo kad bi vidjeli taj dogadjaj bi bilo , ahaaaaa, znaci tako je to uradjeno, skroz drugacije od onoga kako to mi zamisljamo.
i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.
da bi se bolje razumjeli, pitaj te ljudi, pitaj te, kad nesto vam cudno, pitas , kako to vi gledate na ovo ili ono, pa da vidimo ima li ikakve logike i smisla.
- Smrcak15
#1555 Re: Ateizam vs. Religija
a cuj to, zanimas se za to a ne znas odakle vade uzorkeEuridika wrote:Ja se ne zanimam sa kravama i njihovim ušima, to je tvoj domen analiza.Smrcak15 wrote:itekako sma ja skontao.Euridika wrote: Bolan Smrčak nisi skontao ovu sličicu.![]()
Nije ovdje poenta bila na "mitu" o stvaranju žene, već na tome da muškarcu uopće nije trebala žena. Da bi bolje bilo da je Bog samo izvadio jedno rebro i dao ga Ademu da se igra s njim, nego što mu je od tog rebra napravio ženu. Jer, svi problemi ovog svijeta potekoše od te žene.
nego ti rece Mit, je li tako?? znaci za Tebe je to mit da je Bog stvorio Havu od rebra adema??
A je li ti mit da neko stvori telad od usiju drugih krava??
Mene kad zanima kloniranje, ja čitam o DNK, ćelijama itd., a ne o kravljim ušima.
evo da te nesto naucim sto ocigledno nisi znala
I watch Viagen's laboratory technicians carry out the various stages of cattle cloning. Tissue samples from the ears of rock-star bulls and cows from across rural America are sent to the company in temperature-controlled boxes, then chopped and placed into incubators to allow their cells to multiply before being cryopreserved in liquid nitrogen.
https://www.theguardian.com/science/200 ... cs.gmcrops
- Smrcak15
#1556 Re: Ateizam vs. Religija
ne kori svoju dusu, dosao bi ja ovdje prizivala me ne prizivalaEuridika wrote:OMG... ja sam kriva, jutros ga prizvah, a nisam znala da mu je fakat istekla banana. Kako reče Hadžinica, ne mogu više da čitam onolike pravopisne greške (na stranu logičke), mozak me zaboli.Bloo wrote:I dobrodosao natrag.
tacno imam osjecaj kao da me ljudi prizivaju sa Ouja tablom ko duhove
- Euridika
- Globalna šefica
#1557 Re: Ateizam vs. Religija
Da pitamo nepismenog i neobrazovanog čovjeka da nam tumači modernu i naprednu nauku koju on nikad nije izučavao na visokoškolskim institucijama (daj Bože da ima i srednju školu završenu)? Čovjeka kojemu je maksimalni domet dodira s naukom YouTube i islamistički portali koje pišu nepismeni i neobrazovani ljudi??
Smrčak, uozbilji se.
Smrčak, uozbilji se.
- Smrcak15
#1558 Re: Ateizam vs. Religija
neka molim te, dobro jeEuridika wrote:Da pitamo nepismenog i neobrazovanog čovjeka da nam tumači modernu i naprednu nauku koju on nikad nije izučavao na visokoškolskim institucijama (daj Bože da ima i srednju školu završenu)? Čovjeka kojemu je maksimalni domet dodira s naukom YouTube i islamistički portali koje pišu nepismeni i neobrazovani ljudi??
Smrčak, uozbilji se.
ja sam pecinski covjek, kako cu ja imati i osnovnu skolu(daj Bože da ima i srednju školu završenu)?
- asurbanipal
#1559 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:
Pita ispod sača je zakon.
- Smrcak15
#1560 Re: Ateizam vs. Religija
asurbanipal wrote:Pita ispod sača je zakon.Smrcak15 wrote:
- derion
#1561 Re: Ateizam vs. Religija
Hajde dobro, ima i toga, ali problem je upravo u ovome posljednjem sto si napisao: cesto u vjerskoj "logici" nema smisla, ili mozda ima nekog smisla (jer cijela teologija) je smisljena, ali nema uvijek logike. Uostalom, ne mozes traziti od nevjernika, agnostika i dr. da razna vjerovanja pokusaju rezonirati na drugaciji nacin, kada sami vjernici cesto prihvataju teolosku dogmu bukvalno, ortodoksno.Smrcak15 wrote: i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.
Problem vjere odnosno religije je upravo u tome: velikim mogucnostima raznolikog shvatanja i tumacenja Bozjih poruka. Pogledaj samo koliko pravaca, kultova i drugih grupacija ima u sklopu gotovo svake religije. Kakav je to Bog kada zna unaprijed da ce doci do milion raznih tumacenja i vjerovanja u njegove poruke i dozvoljava tolike razdore medju ljudima koje su kroz ljudsku historiju stvarali i dozivljavali neopisive muke, mucenja, grozote...? Ocigledno Bog koji
1. ili ne postoji
2. ili ga apsolutno ne zanima sta se desava na ovom milimetru njegovog vjecnog carstva
3. ili je prosto sadista koji uziva u bezbrojnim ljudskim i zivotinjskim patnjama na Zemlji.
Nema tu nikakvog ispita da li je neko dobar ili los covjek, vjernik, kvizovi ovo ono, sto te onda, po zasluzi, vodi ili Bogu u raj ili u pakao. Ili ga nema ili se apsolutno ne petlja i ne bavi ljudskim zavrzlamama i igrama ili je direktno zao i uziva dok gleda mrave kako se pate ili zivotare u staklenom kavezu.
- irac300
#1562 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:Vase ateisticko poimanje stvari je skroz u koliziji od onoga kako je ta razumijem a i mnogi vjernici.
- Dozer
#1563 Re: Ateizam vs. Religija
Hajd' se zakuniSmrcak15 wrote:Vase ateisticko poimanje stvari je skroz u koliziji od onoga kako je ta razumijem a i mnogi vjernici.
Jel' bog imao asistente pri toj medicinskoj operaciji...?evo recimo taj primjer sa rebrom, hoce se sa tim ismijavati vjera sa tim iako je to mozda jedan bio jako kompliciran medicinski zahvat od Boga koje je Muhammed prenio u jako jednostavnoh formi tipa : Vasa pramajka Hava je stvorena od rebra Adema
Da je htio da skontamo, mogao je jednostavno napisati - Vi to ne razumijete danas, ali shvaticete za 15 vijekova.a vamo kad bi vidjeli taj dogadjaj bi bilo , ahaaaaa, znaci tako je to uradjeno, skroz drugacije od onoga kako to mi zamisljamo.
Ne mislimo mi nista slicno Smrle. Ti i slicni tebi ste ti koji nama pokazujete sta i kako (ne)razumijete.i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.
Pa, do sada ti je na X primjera pokazano i dokazano da to razmisljanje i vidjenje stvari kako ih vidis ti, naprosto nemaju nikakve ni logike, ni smisla.da bi se bolje razumjeli, pitaj te ljudi, pitaj te, kad nesto vam cudno, pitas , kako to vi gledate na ovo ili ono, pa da vidimo ima li ikakve logike i smisla.
Hint: ne "pitaj te", nego "pitajte".
- Smrcak15
#1564 Re: Ateizam vs. Religija
derion wrote:Hajde dobro, ima i toga, ali problem je upravo u ovome posljednjem sto si napisao: cesto u vjerskoj "logici" nema smisla, ili mozda ima nekog smisla (jer cijela teologija) je smisljena, ali nema uvijek logike. Uostalom, ne mozes traziti od nevjernika, agnostika i dr. da razna vjerovanja pokusaju rezonirati na drugaciji nacin, kada sami vjernici cesto prihvataju teolosku dogmu bukvalno, ortodoksno.Smrcak15 wrote: i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.
Problem vjere odnosno religije je upravo u tome: velikim mogucnostima raznolikog shvatanja i tumacenja Bozjih poruka. Pogledaj samo koliko pravaca, kultova i drugih grupacija ima u sklopu gotovo svake religije. Kakav je to Bog kada zna unaprijed da ce doci do milion raznih tumacenja i vjerovanja u njegove poruke i dozvoljava tolike razdore medju ljudima koje su kroz ljudsku historiju stvarali i dozivljavali neopisive muke, mucenja, grozote...? Ocigledno Bog koji
1. ili ne postoji
2. ili ga apsolutno ne zanima sta se desava na ovom milimetru njegovog vjecnog carstva
3. ili je prosto sadista koji uziva u bezbrojnim ljudskim i zivotinjskim patnjama na Zemlji.
Nema tu nikakvog ispita da li je neko dobar ili los covjek, vjernik, kvizovi ovo ono, sto te onda, po zasluzi, vodi ili Bogu u raj ili u pakao. Ili ga nema ili se apsolutno ne petlja i ne bavi ljudskim zavrzlamama i igrama ili je direktno zao i uziva dok gleda mrave kako se pate ili zivotare u staklenom kavezu.
da upravo tako pusta razdore, da se dese, jer nemoze toliko sputavati slobodnu volju ljudi, dao im je slobodnu volju, razum, upute, i akcija, da se vidi ko ce bolje postupati, snima se sta ko radi , zapisuje se sta ko radi, a kad dodje sudnji dan, izlaganje bude i onda presuda i onda Raj ili Pakao.Kakav je to Bog kada zna unaprijed da ce doci do milion raznih tumacenja i vjerovanja u njegove poruke i dozvoljava tolike razdore medju ljudima koje su kroz ljudsku historiju stvarali i dozivljavali neopisive muke, mucenja, grozote...?
zanima itekako, ni list sa grane ne opadne bez njegova znanja.2. ili ga apsolutno ne zanima sta se desava na ovom milimetru njegovog vjecnog carstva
ne uziva, cak sta vise sam kaze nema nikakve koristi On licno od naseg kaznjavanja.3. ili je prosto sadista koji uziva u bezbrojnim ljudskim i zivotinjskim patnjama na Zemlji.
nije to samo ipsit jeli neko vjernik ili nego, nego ispit na djelima, dadne ti pare, pa da se vidi sta ces sa njima, hoces li u dobro iskoristiti ili zlo, dadne ti vlast, testira te da se pokaze kako ce se ponasati u toj situaciji, dadne ti ljepotu da se pokaze kako ces u toj situaciji....sve ima svoje zasto/zatoNema tu nikakvog ispita da li je neko dobar ili los covjek, vjernik, kvizovi ovo ono, sto te onda, po zasluzi, vodi ili Bogu u raj ili u pakao. Ili ga nema ili se apsolutno ne petlja i ne bavi ljudskim zavrzlamama i igrama ili je direktno zao i uziva dok gleda mrave kako se pate ili zivotare u staklenom kavezu
kako nemaNema tu nikakvog ispita da li je neko dobar ili los covjek,
ako imas slobodnu volju, razum, i razne opcije, ti si automatski pod testom.
- Smrcak15
#1565 Re: Ateizam vs. Religija
Sto se tice Ateista i njihovog negiranja Boga to je vise emotivne prirode nego naucne, vecina slucajeva kada ateista negira Boga je emitovne prirode tipa kako moze Bog postojati a desava se svakakva zla na ovome svijetu, ove nepravde, djeca umiru u mukama i tako dalje....
Plus ako pocnu citati u Bibliji opis Boga od strane ljudi to onda jos strasnije postane gdje se Bog opisuje kao manijak koji ubija sve redom bez imalo milosti, Boga predstave kao berbera koji brije ljudima noge
Boga koji se hrva sa Jakobom i Jakob ga savlada
heeeeeeej ba covjek da se hrva sa Bogom i da ga covjek pobijedi....pa onda Bog se predstavi kao ludjak koji blage veze nema nista o zivotu gdje dodje pred drvo i trazi voce van sezone i naljuti se na drvo zato sto ne radja plodove van sezone proklete ga i drvo ugine, zamisli se Bog koji je stvorio to drvo takvo kakvo jeste da daje plodove u sezoni a ne van sezone i jos da Bog nezna da ne radja van sezone i onda nepravdeno unisti to drvo....
naravno da se razumni ljudi se protiviti ovakvom Bogu, Ovako opisanom Bogu...sa te strane razumijem ateiste u potpunosti i sam se kao vjernik ismijavam takvim opisima boga a kamoli ateisti
Kako onda pristupiti ovoj problematici?
Da covjek analizira sve sta pise tacno prije nego donosi sud o Bogu.....
sta mislite da recimo ono sto su ljudi pisali o Bogu u bibliji nije tacno ono sto je receno o njemu...pa zato svoj podsmijeh nemoramo usmjeravati ka Bogu nego prema tim ljudima koji su to pisali....jer sam Bog kaze ljudi govori o Bogu lazi sto nema veze sa istinom.
A kad smo kod nauke, ateisti uopste ne iznosi nikakve naucne cinjenice koje osporavaju Boga, znaci njihov ateizam se vecinom gradi na emotivnom dijelu, to jeste averziji prema opisima Boga u vjerskim knjigama.
Zato mudro se postavi za pocetak, ako vidis dokaze u prirodi da postoji kreator, budi stava, ok ,vjerujem na osnovu ovih naucnih cinjenica da je moralo poteci ovo od Boga, pa mogu da vjerujem da Bog postoji ali necu da vjerujem kako ga neke vjerske knjige opisuju....nemoj te dozovoliti da neke vjerske knige i neki opisi Boga od strane ljudi sto su totalno pogresni da prekinu vasu vezu sa vasim Stvoriteljem. Znaci mudro se postavis, mogu vjerovati u njegovo postojanje ali necu da vjerujem nakaradne opise Boga od strane ljudi.
Plus ako pocnu citati u Bibliji opis Boga od strane ljudi to onda jos strasnije postane gdje se Bog opisuje kao manijak koji ubija sve redom bez imalo milosti, Boga predstave kao berbera koji brije ljudima noge
naravno da se razumni ljudi se protiviti ovakvom Bogu, Ovako opisanom Bogu...sa te strane razumijem ateiste u potpunosti i sam se kao vjernik ismijavam takvim opisima boga a kamoli ateisti
sta mislite da recimo ono sto su ljudi pisali o Bogu u bibliji nije tacno ono sto je receno o njemu...pa zato svoj podsmijeh nemoramo usmjeravati ka Bogu nego prema tim ljudima koji su to pisali....jer sam Bog kaze ljudi govori o Bogu lazi sto nema veze sa istinom.
A kad smo kod nauke, ateisti uopste ne iznosi nikakve naucne cinjenice koje osporavaju Boga, znaci njihov ateizam se vecinom gradi na emotivnom dijelu, to jeste averziji prema opisima Boga u vjerskim knjigama.
Zato mudro se postavi za pocetak, ako vidis dokaze u prirodi da postoji kreator, budi stava, ok ,vjerujem na osnovu ovih naucnih cinjenica da je moralo poteci ovo od Boga, pa mogu da vjerujem da Bog postoji ali necu da vjerujem kako ga neke vjerske knjige opisuju....nemoj te dozovoliti da neke vjerske knige i neki opisi Boga od strane ljudi sto su totalno pogresni da prekinu vasu vezu sa vasim Stvoriteljem. Znaci mudro se postavis, mogu vjerovati u njegovo postojanje ali necu da vjerujem nakaradne opise Boga od strane ljudi.
- ExNihilo
#1566 Re: Ateizam vs. Religija
Kažu da se i Dostojevski cijeli život hrvao s Bogom.
- shmizlica
#1567 Re: Ateizam vs. Religija
gdje ti vidiš dokaz u prirodi da postoji kreator
i staviš naučne činjenice i postojanje boga u jednu rečenicu
de se ti mudro postavi i mani se ćorava posla objašnjavanja
- beni-bu-man
#1568 Re: Ateizam vs. Religija
cuvaj se sad slikica i anliza brojeva i ostalih picki maternishmizlica wrote:gdje ti vidiš dokaz u prirodi da postoji kreatori staviš naučne činjenice i postojanje boga u jednu rečenicu
![]()
- shmizlica
- harač
#1570 Re: Ateizam vs. Religija
nije pitanje gdje on vidi boga u prirodi - ima ludih baba koje isusa vide u tostu svaki drugi dan - vec gdje naucnici vide boga u prirodi, te to objave u naucnom radu koji je prosao peer review. bitno je biti pazljiv sa krecionistima koji su krajni manipulatori i lazovi sto se ovih stvari ticeshmizlica wrote:gdje ti vidiš dokaz u prirodi da postoji kreatori staviš naučne činjenice i postojanje boga u jednu rečenicu
![]()
- asurbanipal
#1571 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote: Zato mudro se postavi za pocetak, ako vidis dokaze u prirodi da postoji kreator, budi stava, ok ,vjerujem na osnovu ovih naucnih cinjenica da je moralo poteci ovo od Boga, pa mogu da vjerujem da Bog postoji ali necu da vjerujem kako ga neke vjerske knjige opisuju....nemoj te dozovoliti da neke vjerske knige i neki opisi Boga od strane ljudi sto su totalno pogresni da prekinu vasu vezu sa vasim Stvoriteljem. Znaci mudro se postavis, mogu vjerovati u njegovo postojanje ali necu da vjerujem nakaradne opise Boga od strane ljudi.
Ovo je već bolje od tebe.
Samo, na osnovu naučnih činjenica bog je višak u objašnjenju stvarnosti.
Jedini pravi pristup je da se očistiš od svakog koncepta koji znaš i da samo posmatraš ono što jeste. I to u tvom iskustvu.
P.S.
I pozabavi se više tom gramatikom care, bode oči.
- Bloo
- Globalna šefica
#1572 Re: Ateizam vs. Religija
Moram primijetiti, da osim što ti je ovo prvi donekle smislen i pomirljiv post, da opis Boga proširiš sa Biblije i na ostale svete knjige, da ne bi bili isključivi
A što se tiče PRANJA nogu i hrvanja, poradi na alegorijama, proširenim metaforama i simbolima, pa će ti biti jasnije.
A što se tiče PRANJA nogu i hrvanja, poradi na alegorijama, proširenim metaforama i simbolima, pa će ti biti jasnije.
- derion
#1573 Re: Ateizam vs. Religija
Ovdje vec pokazujes naznake humanistickog i samostalnog razmisljanja po pitanju ljudske kriticnosti prema tvrdnjama drugih, sto je svakako za pohvalu. Samo naprijed! Sada ovo primjeni na islam i sve druge (svete) knjige.Smrcak15 wrote:Sto se tice Ateista i njihovog negiranja Boga to je vise emotivne prirode nego naucne, vecina slucajeva kada ateista negira Boga je emitovne prirode tipa kako moze Bog postojati a desava se svakakva zla na ovome svijetu, ove nepravde, djeca umiru u mukama i tako dalje....
Plus ako pocnu citati u Bibliji opis Boga od strane ljudi to onda jos strasnije postane gdje se Bog opisuje kao manijak koji ubija sve redom bez imalo milosti, Boga predstave kao berbera koji brije ljudima nogeBoga koji se hrva sa Jakobom i Jakob ga savlada
heeeeeeej ba covjek da se hrva sa Bogom i da ga covjek pobijedi....pa onda Bog se predstavi kao ludjak koji blage veze nema nista o zivotu gdje dodje pred drvo i trazi voce van sezone i naljuti se na drvo zato sto ne radja plodove van sezone proklete ga i drvo ugine, zamisli se Bog koji je stvorio to drvo takvo kakvo jeste da daje plodove u sezoni a ne van sezone i jos da Bog nezna da ne radja van sezone i onda nepravdeno unisti to drvo....
naravno da se razumni ljudi se protiviti ovakvom Bogu, Ovako opisanom Bogu...sa te strane razumijem ateiste u potpunosti i sam se kao vjernik ismijavam takvim opisima boga a kamoli ateisti![]()
Ne mogu govoriti za ateiste (ja sam neka vrsta ateistickog agnostika), ja licno ne vjerujem da postoji Bog onako kako ga prikazuju u abrahamskim knjigama (judaizam, krscanstvo i islam) jer je isuvise primitivan i pojednostavljen taj prikaz, a vecina pravila i zabrana u njima potjecu iz kultura i folklora bliskoistocnih naroda. Meni licno nije strana pomisao da moze u Univerzumu postojati nekakva "visa sila" koju ja, gledajuci kroz naucnu prizmu, volim nazvati ENERGIJOM. Ali ako i postoji nekakva svjesna visa sila/energija, uvjeren sam da sigurno nije ni ohola, ni malodusna a ni osvetoljubiva kao sto je prikazan abrahamski Bog u bliskoistocnim svetim knjigama.Smrcak15 wrote: A kad smo kod nauke, ateisti uopste ne iznosi nikakve naucne cinjenice koje osporavaju Boga, znaci njihov ateizam se vecinom gradi na emotivnom dijelu, to jeste averziji prema opisima Boga u vjerskim knjigama.
Tako, nacelno se slazem s tobom da ne treba vjerovati kako vjerske knjige opisuju Boga, ali ovdje treba ubaciti ne "nekim" nego "svim vjerskim knjigama" dok se suprotno ne dokaze, iz prostog razloga sto su sve do jedne skrojene, odnosno prosle su proces tumacenja i fizickog zapisivanja od strane ljudske ruke. Nema dalje. Svako moze tvrditi da je poslanik, prorok, direktno poslat od Boga, ali to je samo obicna tvrdnja, ma koliko stranica Biblije 2.0 i Tore 3.0 neko ispisao. Po pitanju bilo kojeg bozanstva, ne moze se vjerovati u to dokle god ima ta posrednicka (smrtnicka) linija. Samo Bog moze dokazati svoje postojanje i niko i nista drugo, jer se svodi na obicno "rekla-kazala". A zasto je tako? Zato sto je samu prirodu (teze) postojanja Boga ontoloski i epistemoloski nemoguce dokazati/pobiti. Sve sto covjek procesuira je u neku ruku socijalni konstrukt, a to pogotovo vazi za vjerovanja, religije i njihove dogme.
- Smrcak15
#1574 Re: Ateizam vs. Religija
na sve strane, samo treba imati oko za to, treba nekad i pronicljivost da proradi i logika.shmizlica wrote:gdje ti vidiš dokaz u prirodi da postoji kreatori staviš naučne činjenice i postojanje boga u jednu rečenicu
![]()
eh Ovako, zamisli se ti ides pustinjom i samo odjednom na pijesku vidis puzle poslagane na tacne pozicije da cine jednu sliku.
Ti ces na osnovu kompleksnosti objekta to jeste slike sa puzlama, kojoj je potreba inteligentna ruka da postavi na tacne pozicije da zakljucis da kreator tih puzli koji ih je sastavio postoji ili postojao pa makar ni jednog covjeka ne vidio na zemlji.
Jer covjek kada uocava prirodu, pa priroda nikad ne sastavlja organizovano na ovakav nacin zakljucujemo onda da kad vidimo kompleksnu strukturu u prirodi gdje su razni komponenti na razlicitim pozicijama da cine jednu vecu kompleksnu konstrukciju da mora od inteligentne ruke poteci.
Jer priroda kada djeluje onda djeluje neorganizovano bez smisljenosti, vjetar kada puse ne slaze fino lisce , zemljotresi kada udaraju ne stvaraju nove objekte kada se krene rusiti sve, lava i vatra koja tece guta sve pred sobom, kise rastocavaju stvari itd
znaci priroda ne djeluje poput covjeka da organizuje i postavlja komponente na prave pozicije.
Gdje ja vidim dokaz u prirodi da postoji kreator, je u kompleksnosti kako na makro tako i na mikro ili nano nivou.
ako cemo gledati makro, vidimo zemlja je kalibrirana tacno za zivot, mjesec i sunce takodjer u odnosu na zemlju, pa onda gledamo na nasem nivou kompleknost covjeka , zivotinja i biljaka, vidimo da je sve kompleksno strukturisano na svoj nacin. Gledas u covjekovu kicmu vidis zivce kao kablove elektricne koje su razvodjeni po tijelu, cak sta vise izgledaju poput kablova koji su izolirani , izolacija elektricnih kablova i zivaca je potrebna da se signali ne prebacuju tamo gdje ne bi trebali tj na druge kablove , pa kad se oprzis na noznom prstu da te ne boli jezik zbog toga i mnogo toga jos na covjeku.
pa onda se prebacimo u fantasticni nano svijet, gdje postoji masine, motori, turbine u postrojenjima za napajanje energije celije, roboti itd itd
kada vidimo te sve masine u nano svijetu koji obavljaju zadatke u celijama sta covjek drugo da pomisli kada vidi tako nesto osim da to mora od Boga doci, od inteligentnog Svemocnog bica. Nema logike da sve te masine nastanu iz nista od nista i opet poslije odu u nista, samo se pojave bistvuju na zemlji i nestanu. nema logike da inicijalno iz nistavila nastane od nista pa makar vi furali pricu sa evolucijom.
jer i to je nelogicno da nastane iz nista od nista evolucijom, kao prvo evolucija ne inteligentni proces, to je masa slucajnih dogadjaja ali ateisti vjeruju da ti slucajni dogadjaji su uspjeli kreirati najefikasnije motore u univerzumu sa efikasnoscu od 100% dok nase masine ne mogu da rade 100% efikasnoscu zbog utjecaja toplote i gubitka energije pa efikasnost bude negdje oko 95%.
Neko ce mozda reci , daj ba smrle bakterijska flagela motor je evolvirao od sekrecinog sistema tipa 3, odgovor na ovo je , nije tacno jer sekrecioni sistem ima samo 10 zajednickih komponenata dok 30 ostalih koponenata motora su potpuno novi, tako da bi prije se moglo reci iz evolucijske perspektive da flagela motor nastao od sekrecionog sistema tipa 3 a ne obratno.
Covjek mora da gleda ostroumno, ja ne mogu tek tako prihvatiti da sve ove stvari su nastale slucajnim procesima, jednostavno nema logike, tek logicno bude kada se Bog ukljuci u taj proces, onda stvari dodju na svoje mjesto i postanu logicne.
Zato ja vjerujem u Boga da postoji jer vidim u kompleksnosti struktura koje slucajni dogadjaji nemogu izroditi pa makar imali trilione pokusaja, kao sto nemoze kada bacis staklenu casu na pod svoriti 3 mini case kad pukne i stvore 3 mini casice, makar bacao trilione i kvintilione i zilione puta nikad se to nece stvoriti, pa zasto bi onda nanomasinerija se stvorila slucajnim dogadjajima koja je daleko kompleksnija nego te tri mini casice?
Je li ti sad jasno sta mislim pod dokazima u prirodi za postojanje Kreatora?
Last edited by Smrcak15 on 25/04/2018 11:46, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#1575 Re: Ateizam vs. Religija
Evo ga opet puzzle.