1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
stakasa

#1551 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by stakasa »

Black swan wrote:
Hakiz wrote:
Black swan wrote:očekuješ da se ljubitelji sieste bore :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Civil_War

A tada je siesta bila više praktikovana nego danas.
ma dobro tad je trebalo zbrisati boljševike, marksiste, radničke neradnike, i sve crvene brigade i teroriste koji su došli ubijati časne sestre
to je bilo drugačije vrijeme

sad su ljubitelji samsunga protiv ljubitelja samsunga šakama udarili :D
Moj labude pa zar si ovako mahnit
Challenger__

#1552 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

512MB wrote:
Challenger__ wrote:
512MB wrote:Catalan Okzidente napusta kao i Freixenet, ogromni lanac butika "Amici" isto, Eurona (telekom)... neznam hocel njima biti smjesno kao tebi.
Uletiće na tržište neke druge kompanije. Deja vu.
Ogromna razlika je poslovati i imati headquarter. U sustini Puigdemont nije narodu objasnio sta ih ceka. Da jest vec bi davno bio van zemlje.

Btw: Oryzon Genetics se povlace, ogromna multinacionalna kompanija

:caj:
Razumijem o čemu govoriš, ni ja nisam fasciniran ovim avanturizmom koji u osnovi odgovara samo nekim opskurnim krugovima, ALI... Kada sve prođe, ako prođe, eto lešinara. To barem mi iz ex-Yu znamo vrlo dobro.
hAZNADAR

#1553 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Tako i u Spaniji. Tehnicki jeste nelegalno - ali taj legalitet vise ne odgovara okolnostima.
Jasno.
Ti si znači da se princip prava na samoopredeljenje naroda uvažava uvek ispred principa teritorijalnog integriteta države.
Ne uvijek. Svaki slucaj je za sebe.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1554 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

stakasa wrote:Moj labude pa zar si ovako mahnit
gdje sam pogriješio... došli ljudi iz svih dijelova svijeta silovati klati i paliti kao u siriji danas

The Red Terror in Spain (Spanish: Terror Rojo)[3] is the name given by historians to various acts of violence committed from 1936 until the end of the Spanish Civil War "by sections of nearly all the leftist groups".[4][5] News of the rightist military coup in 1936 unleashed a social revolutionary response, and no republican region escaped revolutionary and anticlerical violence, but it was minimal in the Basque Country.[6] The violence consisted of the killing of tens of thousands of people (including 6,832[7] members of the Catholic clergy, the vast majority in the summer of 1936 in the wake of the military coup) as well as attacks on landowners, industrialists, and politicians as well as the desecration and burning of monasteries and churches.[7]
Challenger__

#1555 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

hAZNADAR wrote:
Duka Dizel wrote: Jasno.
Ti si znači da se princip prava na samoopredeljenje naroda uvažava uvek ispred principa teritorijalnog integriteta države.
Ako prođe u Kataloniji, proći će i u drugim regionima Evrope koji sebe rađe vide kao samostalne političke subjekte u ili izvan supranacionalnog krova i u tome će imati podršku onih finansijskih i političkih krugova u i izvan Evrope koji su zainteresovani za slabljenje evropskih nacionalnih država.

Hint: Ako ne važe međunarodna pravila u Kataloniji, ne važe nigdje.
aratet

#1556 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by aratet »

Black swan wrote:
gdje sam pogriješio... došli ljudi iz svih dijelova svijeta silovati klati i paliti kao u siriji danas

The Red Terror in Spain (Spanish: Terror Rojo)[3] is the name given by historians to various acts of violence committed from 1936 until the end of the Spanish Civil War "by sections of nearly all the leftist groups".[4][5] News of the rightist military coup in 1936 unleashed a social revolutionary response, and no republican region escaped revolutionary and anticlerical violence, but it was minimal in the Basque Country.[6] The violence consisted of the killing of tens of thousands of people (including 6,832[7] members of the Catholic clergy, the vast majority in the summer of 1936 in the wake of the military coup) as well as attacks on landowners, industrialists, and politicians as well as the desecration and burning of monasteries and churches.[7]
Na srecu je crkva stala na pravu stranu.
Franko, Hitler i Musolini su uz nju na strani odbranili Spaniju od antifasizma.
stakasa

#1557 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by stakasa »

Black swan wrote:

Ne pricaj svasta...
Nego, kako ti gledas na lik i djelo generala Franca? I inace ima li iko ista pozitivno napisati o tom liku, je li ista dobro uradio?
Truba

#1558 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

bitno je da su pravedni stali na stranu silovanja časnih sestara :D
i to iz svih dijelova svijeta došli kurati
Fudo387

#1559 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote: Pa dobro, imaju li oni i jedan razlog koji ima smisla za sve ovo sto rade?
Da li njih spanska drzava diskriminise, ekonomski, politicki, nesto?
Naravno da ih diskriminise. Evo uzmi jezik naprimjer:

https://www.theatlantic.com/internation ... te/407446/
More than 150 universities in the world teach Catalan and more than 400 journals are published in the language. Ironically, Catalan studies are only weakly represented in Spanish universities, reflecting both the historical discrimination against Catalan and contemporary concerns about the drive for independence in Catalonia. Only seven universities in Spain (outside Catalonia) teach and research Catalan, whereas 22 universities offer courses in the U.K., and 20 French higher-education institutions offer Catalan Studies, as do 24 in the U.S.
Zamisli, mozes naucit' o Kataloniji i jeziku u Britaniji, Americi, i Francuskoj vise nego u svojoj zemlji u kojoj si lafo ravnopravan. :lol:

A da ne govorimo o ekonomskom podjebavanju, to ti je isto k'o da si u bivsoj jugi, gdje prihodi iz BiH idu u Beograd da se tamo trose. A ako ne treba tamo, ima onda citava Andaluzija gdje niko nista ne radi i svi drkaju kurac, valja i njih izdrzavat'. Slican problem imas u Italiji, gdje sjeverni dio kompletno finansira juzni.
Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.

Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
aratet

#1560 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by aratet »

Black swan wrote:bitno je da su pravedni stali na stranu silovanja časnih sestara :D
i to iz svih dijelova svijeta došli kurati
Ne opravdavam zlocine nikad, ali bitno je naglasiti kako je Crkva u Spaniji bila ogroman problem, o tome nam ne pricas, narod je bio bijesan na njih.
Truba

#1561 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

stakasa wrote: Ne pricaj svasta...
Nego, kako ti gledas na lik i djelo generala Franca? I inace ima li iko ista pozitivno napisati o tom liku, je li ista dobro uradio?
za uvrede na osobnom nivou ide ignore

na franka gledam kao ti na ove crvene koljače :kiss:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1562 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by japin_mutapi »

franko je bio legitimni
Duka Dizel

#1563 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Tako i u Spaniji. Tehnicki jeste nelegalno - ali taj legalitet vise ne odgovara okolnostima.
Jasno.
Dakako...samo zavisi iz čijeg se ugla gleda.
Zato i postoje pravne norme kao neki univerzalni principi.

Ali ti upravo ovde pravne norme proglašavaš kao nešto prolazno. Danas jeste, sutra nije.

Pa šta onda preostaje?
Ko je taj ko će tumačiti da li sutra neko ima isto pravo kao Katalonci, a ko nema?
Hakiz

#1564 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:
Hakiz wrote:
hAZNADAR wrote:
Mislis Lenonovski pristup - ono John Lennon i to?
Da, greška u kucanju.
Legendo. :) Lenonovski pristup u politici
Ma znaš ono, pjesma, mir, ne koristiti nasilje jer tada znaju kako će sa tobom, sve ono šta je Lenon propovijedao.

Give peace a chance i slično.
stakasa

#1565 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by stakasa »

Black swan wrote:
stakasa wrote: Ne pricaj svasta...
za uvrede na osobnom nivou ide ignore

na franka gledam kao ti na ove crvene koljače :kiss:
:D
Challenger__

#1566 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

Duka Dizel wrote:Dakako...samo zavisi iz čijeg se ugla gleda.
Zato i postoje pravne norme kao neki univerzalni principi.

Ali ti upravo ovde pravne norme proglašavaš kao nešto prolazno. Danas jeste, sutra nije.

Pa šta onda preostaje?
Ko je taj ko će tumačiti da li sutra neko ima isto pravo kao Katalonci, a ko nema?
Kad se pravo suspenduje, ostaje "pravo" sile. A onda nema ama baš nikakve garancije da će se sve odvijati po željenim scenarijima, da će favoriti proći a oni drugi ne.

Ali, jebat im mater, o tome su trebali davno, davno razmišljati.
Challenger__

#1567 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
+1
Fudo387

#1568 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Fudo387 wrote:Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
+1
Pa ja, a navijas da i Katalonci isto prodju? :D
Challenger__

#1569 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Pa ja, a navijas da i Katalonci isto prodju? :D
Ne, otkud ti to? Mora da si me čitao pod dozom rakije.
Tito_i_Partija

#1570 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Fudo387 wrote: Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.
Ko kaze da je Kalifornija duzna da izdrzava Montanu, Alabamu, itd.? Ujedinjene drzave su u gotov svakom smislu bas to: drzave. Svaka ima svoje zakone i svoju ekonomiju.

Bolji ti je primjer u Kanadi. Naprimjer, Quebec je svake godine u ogromnom deficitu, a vecina stvari i servisa su im jeftinije nego u Ontariju ili Alberti, dvije provincije koje je ekonomski izdrzavaju. Pitaj samo jednog prosjecnog Albertanca sta misli o Quebecu, ma smislit' ih ne mogu. :-D Zato bi mnogi zeljeli da vide otcijepljeni Quebec, jer im je dosta vise placanja guzovace.
Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
Hakiz

#1571 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Hakiz »

Tito_i_Partija wrote: Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
Tačno. Mogu i gore.
Fudo387

#1572 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote: Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.
Ko kaze da je Kalifornija duzna da izdrzava Montanu, Alabamu, itd.? Ujedinjene drzave su u gotov svakom smislu bas to: drzave. Svaka ima svoje zakone i svoju ekonomiju.

Bolji ti je primjer u Kanadi. Naprimjer, Quebec je svake godine u ogromnom deficitu, a vecina stvari i servisa su im jeftinije nego u Ontariju ili Alberti, dvije provincije koje je ekonomski izdrzavaju. Pitaj samo jednog prosjecnog Albertanca sta misli o Quebecu, ma smislit' ih ne mogu. :-D Zato bi mnogi zeljeli da vide otcijepljeni Quebec, jer im je dosta vise placanja guzovace.
Jednostavno, vise se sredstava u zajednicki budzet sliva iz Kalifornije nego iz Montane. S druge strane federalne vlasti ce vise love poslati za razne socijalne programe Montani nego Kaliforniji. Ne znaci sad da ih bukvalno izdrzavaju, ali da ih zajednicka drzava vise kosta, kosta.
Fudo387

#1573 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Fudo387 »

Hakiz wrote:
Tito_i_Partija wrote: Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
Tačno. Mogu i gore.
Upravo, ovo je ozbiljna kocka, mozda izdobre, a mozda i odu u tri pizde materine...sad se moze postaviti dilema, je li momentalno toliko lose da vrijedi rizika?
Tito_i_Partija

#1574 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Hakiz wrote:
Tačno. Mogu i gore.
A mogu i bolje. Mada ti i ja samo ovdje o tome palamudimo, jer ne zivimo tamo i nemamo pojma sta se ustvari desava.

Zato na ovoj temi vjerujem samo skenderiji. :)
Post Reply