Moj labude pa zar si ovako mahnitBlack swan wrote:ma dobro tad je trebalo zbrisati boljševike, marksiste, radničke neradnike, i sve crvene brigade i teroriste koji su došli ubijati časne sestreHakiz wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Civil_WarBlack swan wrote:očekuješ da se ljubitelji sieste bore
A tada je siesta bila više praktikovana nego danas.
to je bilo drugačije vrijeme
sad su ljubitelji samsunga protiv ljubitelja samsunga šakama udarili
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- stakasa
#1551 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Challenger__
#1552 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Razumijem o čemu govoriš, ni ja nisam fasciniran ovim avanturizmom koji u osnovi odgovara samo nekim opskurnim krugovima, ALI... Kada sve prođe, ako prođe, eto lešinara. To barem mi iz ex-Yu znamo vrlo dobro.512MB wrote:Ogromna razlika je poslovati i imati headquarter. U sustini Puigdemont nije narodu objasnio sta ih ceka. Da jest vec bi davno bio van zemlje.Challenger__ wrote:Uletiće na tržište neke druge kompanije. Deja vu.512MB wrote:Catalan Okzidente napusta kao i Freixenet, ogromni lanac butika "Amici" isto, Eurona (telekom)... neznam hocel njima biti smjesno kao tebi.
Btw: Oryzon Genetics se povlace, ogromna multinacionalna kompanija
-
hAZNADAR
#1553 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne uvijek. Svaki slucaj je za sebe.Duka Dizel wrote:Jasno.hAZNADAR wrote:
Tako i u Spaniji. Tehnicki jeste nelegalno - ali taj legalitet vise ne odgovara okolnostima.
Ti si znači da se princip prava na samoopredeljenje naroda uvažava uvek ispred principa teritorijalnog integriteta države.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1554 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
gdje sam pogriješio... došli ljudi iz svih dijelova svijeta silovati klati i paliti kao u siriji danasstakasa wrote:Moj labude pa zar si ovako mahnit
The Red Terror in Spain (Spanish: Terror Rojo)[3] is the name given by historians to various acts of violence committed from 1936 until the end of the Spanish Civil War "by sections of nearly all the leftist groups".[4][5] News of the rightist military coup in 1936 unleashed a social revolutionary response, and no republican region escaped revolutionary and anticlerical violence, but it was minimal in the Basque Country.[6] The violence consisted of the killing of tens of thousands of people (including 6,832[7] members of the Catholic clergy, the vast majority in the summer of 1936 in the wake of the military coup) as well as attacks on landowners, industrialists, and politicians as well as the desecration and burning of monasteries and churches.[7]
- Challenger__
#1555 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako prođe u Kataloniji, proći će i u drugim regionima Evrope koji sebe rađe vide kao samostalne političke subjekte u ili izvan supranacionalnog krova i u tome će imati podršku onih finansijskih i političkih krugova u i izvan Evrope koji su zainteresovani za slabljenje evropskih nacionalnih država.hAZNADAR wrote:Ne uvijek. Svaki slucaj je za sebe.Duka Dizel wrote: Jasno.
Ti si znači da se princip prava na samoopredeljenje naroda uvažava uvek ispred principa teritorijalnog integriteta države.
Hint: Ako ne važe međunarodna pravila u Kataloniji, ne važe nigdje.
-
aratet
#1556 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Na srecu je crkva stala na pravu stranu.Black swan wrote:gdje sam pogriješio... došli ljudi iz svih dijelova svijeta silovati klati i paliti kao u siriji danasstakasa wrote:Moj labude pa zar si ovako mahnit
The Red Terror in Spain (Spanish: Terror Rojo)[3] is the name given by historians to various acts of violence committed from 1936 until the end of the Spanish Civil War "by sections of nearly all the leftist groups".[4][5] News of the rightist military coup in 1936 unleashed a social revolutionary response, and no republican region escaped revolutionary and anticlerical violence, but it was minimal in the Basque Country.[6] The violence consisted of the killing of tens of thousands of people (including 6,832[7] members of the Catholic clergy, the vast majority in the summer of 1936 in the wake of the military coup) as well as attacks on landowners, industrialists, and politicians as well as the desecration and burning of monasteries and churches.[7]
Franko, Hitler i Musolini su uz nju na strani odbranili Spaniju od antifasizma.
- stakasa
#1557 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne pricaj svasta...Black swan wrote:gdje sam pogriješio... došli ljudi iz svih dijelova svijeta silovati klati i paliti kao u siriji danasstakasa wrote:Moj labude pa zar si ovako mahnit
Nego, kako ti gledas na lik i djelo generala Franca? I inace ima li iko ista pozitivno napisati o tom liku, je li ista dobro uradio?
- Truba
#1558 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
bitno je da su pravedni stali na stranu silovanja časnih sestara
i to iz svih dijelova svijeta došli kurati
-
Fudo387
#1559 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.Tito_i_Partija wrote:Naravno da ih diskriminise. Evo uzmi jezik naprimjer:Fudo387 wrote: Pa dobro, imaju li oni i jedan razlog koji ima smisla za sve ovo sto rade?
Da li njih spanska drzava diskriminise, ekonomski, politicki, nesto?
https://www.theatlantic.com/internation ... te/407446/
Zamisli, mozes naucit' o Kataloniji i jeziku u Britaniji, Americi, i Francuskoj vise nego u svojoj zemlji u kojoj si lafo ravnopravan.More than 150 universities in the world teach Catalan and more than 400 journals are published in the language. Ironically, Catalan studies are only weakly represented in Spanish universities, reflecting both the historical discrimination against Catalan and contemporary concerns about the drive for independence in Catalonia. Only seven universities in Spain (outside Catalonia) teach and research Catalan, whereas 22 universities offer courses in the U.K., and 20 French higher-education institutions offer Catalan Studies, as do 24 in the U.S.![]()
A da ne govorimo o ekonomskom podjebavanju, to ti je isto k'o da si u bivsoj jugi, gdje prihodi iz BiH idu u Beograd da se tamo trose. A ako ne treba tamo, ima onda citava Andaluzija gdje niko nista ne radi i svi drkaju kurac, valja i njih izdrzavat'. Slican problem imas u Italiji, gdje sjeverni dio kompletno finansira juzni.
Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
-
aratet
#1560 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne opravdavam zlocine nikad, ali bitno je naglasiti kako je Crkva u Spaniji bila ogroman problem, o tome nam ne pricas, narod je bio bijesan na njih.Black swan wrote:bitno je da su pravedni stali na stranu silovanja časnih sestara![]()
- Truba
#1561 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
za uvrede na osobnom nivou ide ignorestakasa wrote: Ne pricaj svasta...
Nego, kako ti gledas na lik i djelo generala Franca? I inace ima li iko ista pozitivno napisati o tom liku, je li ista dobro uradio?
na franka gledam kao ti na ove crvene koljače
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1562 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
franko je bio legitimni
-
Duka Dizel
#1563 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dakako...samo zavisi iz čijeg se ugla gleda.hAZNADAR wrote:Ne uvijek. Svaki slucaj je za sebe.Duka Dizel wrote:Jasno.hAZNADAR wrote:
Tako i u Spaniji. Tehnicki jeste nelegalno - ali taj legalitet vise ne odgovara okolnostima.
Zato i postoje pravne norme kao neki univerzalni principi.
Ali ti upravo ovde pravne norme proglašavaš kao nešto prolazno. Danas jeste, sutra nije.
Pa šta onda preostaje?
Ko je taj ko će tumačiti da li sutra neko ima isto pravo kao Katalonci, a ko nema?
-
Hakiz
#1564 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ma znaš ono, pjesma, mir, ne koristiti nasilje jer tada znaju kako će sa tobom, sve ono šta je Lenon propovijedao.hAZNADAR wrote:Legendo.Hakiz wrote:Da, greška u kucanju.hAZNADAR wrote:
Mislis Lenonovski pristup - ono John Lennon i to?Lenonovski pristup u politici
Give peace a chance i slično.
- stakasa
#1565 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Black swan wrote:za uvrede na osobnom nivou ide ignorestakasa wrote: Ne pricaj svasta...
na franka gledam kao ti na ove crvene koljače
- Challenger__
#1566 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Kad se pravo suspenduje, ostaje "pravo" sile. A onda nema ama baš nikakve garancije da će se sve odvijati po željenim scenarijima, da će favoriti proći a oni drugi ne.Duka Dizel wrote:Dakako...samo zavisi iz čijeg se ugla gleda.
Zato i postoje pravne norme kao neki univerzalni principi.
Ali ti upravo ovde pravne norme proglašavaš kao nešto prolazno. Danas jeste, sutra nije.
Pa šta onda preostaje?
Ko je taj ko će tumačiti da li sutra neko ima isto pravo kao Katalonci, a ko nema?
Ali, jebat im mater, o tome su trebali davno, davno razmišljati.
- Challenger__
#1567 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
+1Fudo387 wrote:Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
-
Fudo387
#1568 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa ja, a navijas da i Katalonci isto prodju?Challenger__ wrote:+1Fudo387 wrote:Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
- Challenger__
#1569 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne, otkud ti to? Mora da si me čitao pod dozom rakije.Fudo387 wrote:Pa ja, a navijas da i Katalonci isto prodju?
- Tito_i_Partija
#1570 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ko kaze da je Kalifornija duzna da izdrzava Montanu, Alabamu, itd.? Ujedinjene drzave su u gotov svakom smislu bas to: drzave. Svaka ima svoje zakone i svoju ekonomiju.Fudo387 wrote: Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.
Bolji ti je primjer u Kanadi. Naprimjer, Quebec je svake godine u ogromnom deficitu, a vecina stvari i servisa su im jeftinije nego u Ontariju ili Alberti, dvije provincije koje je ekonomski izdrzavaju. Pitaj samo jednog prosjecnog Albertanca sta misli o Quebecu, ma smislit' ih ne mogu.
Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.Fudo387 wrote:Sto se tice BiH, i generalno odnosa u rahmetli nam nekad zajednickoj drzavi sfrjotu, mislim da su njenim razvaljivanjem svi vise izgubili nego sto su dobili, pogotovo na onaj nacin. Malo su se Slovenci k’o fol iscupali, a ostali su svi pali qrcu za usi, bogotac to nece dovesti na salamet za 1000 godina, al’ haj’ sad.
-
Hakiz
#1571 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Tačno. Mogu i gore.Tito_i_Partija wrote: Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
-
Fudo387
#1572 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Jednostavno, vise se sredstava u zajednicki budzet sliva iz Kalifornije nego iz Montane. S druge strane federalne vlasti ce vise love poslati za razne socijalne programe Montani nego Kaliforniji. Ne znaci sad da ih bukvalno izdrzavaju, ali da ih zajednicka drzava vise kosta, kosta.Tito_i_Partija wrote:Ko kaze da je Kalifornija duzna da izdrzava Montanu, Alabamu, itd.? Ujedinjene drzave su u gotov svakom smislu bas to: drzave. Svaka ima svoje zakone i svoju ekonomiju.Fudo387 wrote: Haj’ dobro, to sa jezikom i ima nekog smisla, al’ mi je bezveze ta prica kako oni rade a drugi uzivaju plodove. Pa sta bi trebala Kalifornija koja pravi vise od svih montana, alabama i ostalih znj qraca? To je jednostavno usud slozenih drzava u kojima postoje razvijeni i nerazvijeni, za uzvrat se dobija nesto drugo, recimo, trziste, slobodan protok ljudi, robe, kapitala, bez dodatnih carina i drugih nameta. Kad sve saberes i oduzmes, odokativno, mislim da sa ovom zajebancijom vise gube nego sto dobijaju, al’ eto im, nek’ se jebu i rade sta hoce, sta god naprave sebi ce i nikom drugom.
Bolji ti je primjer u Kanadi. Naprimjer, Quebec je svake godine u ogromnom deficitu, a vecina stvari i servisa su im jeftinije nego u Ontariju ili Alberti, dvije provincije koje je ekonomski izdrzavaju. Pitaj samo jednog prosjecnog Albertanca sta misli o Quebecu, ma smislit' ih ne mogu.Zato bi mnogi zeljeli da vide otcijepljeni Quebec, jer im je dosta vise placanja guzovace.
-
Fudo387
#1573 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Upravo, ovo je ozbiljna kocka, mozda izdobre, a mozda i odu u tri pizde materine...sad se moze postaviti dilema, je li momentalno toliko lose da vrijedi rizika?Hakiz wrote:Tačno. Mogu i gore.Tito_i_Partija wrote: Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
- Tito_i_Partija
#1574 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
A mogu i bolje. Mada ti i ja samo ovdje o tome palamudimo, jer ne zivimo tamo i nemamo pojma sta se ustvari desava.Hakiz wrote:Tačno. Mogu i gore.Tito_i_Partija wrote: Tacno, al' ne mozemo mi cijeli svijet prosmatrat' kroz prizmu onoga sto je se desilo nama. Katalonci su skroz drugi narod sa skroz drugim mentalitetom, obicajima, radnom etikom, i okolnostima. Ne mora nimalo da znaci da ce oni zavrsit' k'o sto smo i mi.
Zato na ovoj temi vjerujem samo skenderiji.
-
Hakiz