Hjad ozbiljno da i ja odgovorimvictom wrote:drug, ja sam većinu svojih argumenata izložio već u ovom threadu.sarajevosa wrote:Victon, reci molim te ako se desi evo danas taj neki pad o kojem ti pričaš, šta će biti nakon toga, koliko će past, šta će bit za godinu od tog pada, kolika će biti vrijednost? Hajd fino reci pa da ne govorim da si samo neko ko spama po temi
Ali pošto ljubazno pitaš, evo ukratko ću :
1) Pad će desiti. kad tad.
Ono što odugovlači pad, jeste mentalitet kupaca. Mladi , naivni ljudi, neki željni zarade, neki puni ideala.
Također tu imaš cijele zemlje sa visokom inflacijom koji kupuju BTC.
A imaš jednostavno i glupe ljude koji rade kako im se kaže, ili kopiraju druge.
Oni su u nekim čoporima, i umislili su da BTC može rasti beskonačno. Ne žele da prodaju, jer čekaju da poraste 10000%.
Također imaš alt-coine, koji dodatno produbljuju agoniju. Da bi kupio alternativni coin (kojih ima za sada oko 1300) PRVO moraš kupiti BITCOIN.
Sva kupovina alt-coina se odvija preko Bitcoina. To također tjera cijenu Bitcoina umjetno nagore.
2) Bitcoin je prije imao jednu praktičnu vrijendost, a to je da možeš online poslati novac drugoj osobi.
sada kako ima sve više transakcija, naknada za transakciju su porasle 3 puta u zadnjih mjesec dana.
i iznose oko 15 $ po transakciji. Ne treba biti Einstein da skontaš da će cijena transakcije rasti i time uništiti ovu praktičnu vrijednost coina.
Ja sam načuo, da se radi na nekim riješenjima, kao što je Lightning network, ali meni lično to sve zvuči kao na dugom štapu.
3) Bitcoin je na tankom ledu. Dovoljni su neki jači potezi nekih zemalja (USA i Kina) da mu naškode. Iskreno, mislim da ti potezi izostaju za sada, jer žele i oni da hajruju od hajpa i balona. Ulaza WS sa fjučerima ide u prilog toj tvrdnji.
4) Market Cap. evo samo danas plus 50 Milijardi $ u Bitcoinu i Alt-coinima. Znatel vi koliko je 50 Milijardi za jedan dan. Ogromni novci se pumpaju u kripto.
Trenutno 550 milijardi dolara. Ogroman novac. To će privući mnoge ajkule.
Imalo bi se još dosta reći na temu , ali za sada ovoliko.
1) Šta znači desiti. Nisi definisao šta znači pod padom, koliki je to pad. Je li to nešto pad na 100$ i tako će ostat ili šta?
Istina da ima dosta ljudi koji ulažu da bi samo prodali kasnije, ali procentualno ne može biti (nagađam) veći od 50% trenutne vrijednosti.
Istina bitcoin već mjesec dana ima velike troškove transakcija a ima dosta jeftinijih altcoina sa malim provizijama.
Ne znam koliko može BTC rasti, ali priča se od 100.000 do par miliona u narednih par godina. Poredeći to sa trenutnih 20k je sića.
2) Istina, ako ne riješe problem sa troškovima transakcije transakcije će biti skupe. Ali opet će ljudi ulagati u njeg jer je jedna on najbrže rastućih valuta i jedan od najprovjerenijih jer ga najviše ljudi koristi. Jednostavan način bi bio držati u bitcoinu, a kasnije odvajati par hiljada u druge valute ili konverzija u dolare za plaćanje.
Ne smatram da bitcoin mora biti vodeća valuta, čak je i logično da ga preuzme neka brža i bolja valuta, ali to je i dalje rast vrijednosti kripto valuta, bio to bitcoin ili ne.
3) Evo škodili su mu vazda, od priča banovanja, ilegalnih stvari i tako dalje. Stalo padne nakratko i vrati se. Nema kakvih priča nije bilo samo zadnju godinu dana.
4) Nije bitno koliko je uloženo, jer raste eksponencijalno. Kad bude 1 trilion opet će rast eksponencijalno
Eto fino sam odgovorio, i pročitao tvoj tekst, ali nigdje ne pročita kolika će bitcoinu vrijednost biti kad famozno padne