Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sarajevosa

#1551 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

victom wrote:
sarajevosa wrote:Victon, reci molim te ako se desi evo danas taj neki pad o kojem ti pričaš, šta će biti nakon toga, koliko će past, šta će bit za godinu od tog pada, kolika će biti vrijednost? Hajd fino reci pa da ne govorim da si samo neko ko spama po temi
drug, ja sam većinu svojih argumenata izložio već u ovom threadu.
Ali pošto ljubazno pitaš, evo ukratko ću :

1) Pad će desiti. kad tad.
Ono što odugovlači pad, jeste mentalitet kupaca. Mladi , naivni ljudi, neki željni zarade, neki puni ideala.
Također tu imaš cijele zemlje sa visokom inflacijom koji kupuju BTC.
A imaš jednostavno i glupe ljude koji rade kako im se kaže, ili kopiraju druge.
Oni su u nekim čoporima, i umislili su da BTC može rasti beskonačno. Ne žele da prodaju, jer čekaju da poraste 10000%.
Također imaš alt-coine, koji dodatno produbljuju agoniju. Da bi kupio alternativni coin (kojih ima za sada oko 1300) PRVO moraš kupiti BITCOIN.
Sva kupovina alt-coina se odvija preko Bitcoina. To također tjera cijenu Bitcoina umjetno nagore.

2) Bitcoin je prije imao jednu praktičnu vrijendost, a to je da možeš online poslati novac drugoj osobi.
sada kako ima sve više transakcija, naknada za transakciju su porasle 3 puta u zadnjih mjesec dana.
i iznose oko 15 $ po transakciji. Ne treba biti Einstein da skontaš da će cijena transakcije rasti i time uništiti ovu praktičnu vrijednost coina.
Ja sam načuo, da se radi na nekim riješenjima, kao što je Lightning network, ali meni lično to sve zvuči kao na dugom štapu.

3) Bitcoin je na tankom ledu. Dovoljni su neki jači potezi nekih zemalja (USA i Kina) da mu naškode. Iskreno, mislim da ti potezi izostaju za sada, jer žele i oni da hajruju od hajpa i balona. Ulaza WS sa fjučerima ide u prilog toj tvrdnji.

4) Market Cap. evo samo danas plus 50 Milijardi $ u Bitcoinu i Alt-coinima. Znatel vi koliko je 50 Milijardi za jedan dan. Ogromni novci se pumpaju u kripto.
Trenutno 550 milijardi dolara. Ogroman novac. To će privući mnoge ajkule.

Imalo bi se još dosta reći na temu , ali za sada ovoliko.
Hjad ozbiljno da i ja odgovorim

1) Šta znači desiti. Nisi definisao šta znači pod padom, koliki je to pad. Je li to nešto pad na 100$ i tako će ostat ili šta?
Istina da ima dosta ljudi koji ulažu da bi samo prodali kasnije, ali procentualno ne može biti (nagađam) veći od 50% trenutne vrijednosti.
Istina bitcoin već mjesec dana ima velike troškove transakcija a ima dosta jeftinijih altcoina sa malim provizijama.

Ne znam koliko može BTC rasti, ali priča se od 100.000 do par miliona u narednih par godina. Poredeći to sa trenutnih 20k je sića.

2) Istina, ako ne riješe problem sa troškovima transakcije transakcije će biti skupe. Ali opet će ljudi ulagati u njeg jer je jedna on najbrže rastućih valuta i jedan od najprovjerenijih jer ga najviše ljudi koristi. Jednostavan način bi bio držati u bitcoinu, a kasnije odvajati par hiljada u druge valute ili konverzija u dolare za plaćanje.
Ne smatram da bitcoin mora biti vodeća valuta, čak je i logično da ga preuzme neka brža i bolja valuta, ali to je i dalje rast vrijednosti kripto valuta, bio to bitcoin ili ne.

3) Evo škodili su mu vazda, od priča banovanja, ilegalnih stvari i tako dalje. Stalo padne nakratko i vrati se. Nema kakvih priča nije bilo samo zadnju godinu dana.

4) Nije bitno koliko je uloženo, jer raste eksponencijalno. Kad bude 1 trilion opet će rast eksponencijalno :)

Eto fino sam odgovorio, i pročitao tvoj tekst, ali nigdje ne pročita kolika će bitcoinu vrijednost biti kad famozno padne :-D Nadam se da ćeš to odgovoriti na narednom postu prije nego što nešto drugo kreneš pisat :oops:
Last edited by sarajevosa on 16/12/2017 20:03, edited 1 time in total.
Forumerrer

#1552 Re: Bitcoins

Post by Forumerrer »

Bit ce jeftine graficke ako nista hahah
sarajevosa

#1553 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

Haha, ali onda će tražit da imaš jaču grafičku da možeš zaradit :-D
victom

#1554 Re: Bitcoins

Post by victom »

@sarajevosa

1) pad. nebitno koliko. Bitno je da će to biti negativan trend, tj iće na dole, kao što sad ide nagore.
Ja se slažem da neki ljudi nikada neće prodati iz ubjeđenja.

1b) Kažeš rast do par miliona.
O tome sam pisao već par puta. Nema toliko novca i dobara na svijetu.
Kad bi sva dobra svijeta, sav novac, zlato, dijamante, osiguraje, SVE investirali u bticoin, jedan BTC bi bio 3,5 Mio $.
To je meni i otvorilo oči. Jer ova trenutna cifra od 18.000 $ za 1 BTC je zastrašujuća, ako uzmeš u obzir 1BTC=3.5 MIO znači da je cijeli svijet na bitocinu.

3) pod škođenje, mislim PRAVO škođenje. Da ga stave pod ilegalu. A kako rekoh, mogu oni to i suptilnije uraditi, i još da profitiraju.

eto odgovorio sam na neka pitanja :-D
Last edited by victom on 01/03/2021 04:31, edited 2 times in total.
firebird

#1555 Re: Bitcoins

Post by firebird »

victom wrote:
sarajevosa wrote:Victon, reci molim te ako se desi evo danas taj neki pad o kojem ti pričaš, šta će biti nakon toga, koliko će past, šta će bit za godinu od tog pada, kolika će biti vrijednost? Hajd fino reci pa da ne govorim da si samo neko ko spama po temi
drug, ja sam većinu svojih argumenata izložio već u ovom threadu.
Ali pošto ljubazno pitaš, evo ukratko ću :

1) Pad će desiti. kad tad.
Ono što odugovlači pad, jeste mentalitet kupaca. Mladi , naivni ljudi, neki željni zarade, neki puni ideala.
Također tu imaš cijele zemlje sa visokom inflacijom koji kupuju BTC.
A imaš jednostavno i glupe ljude koji rade kako im se kaže, ili kopiraju druge.
Oni su u nekim čoporima, i umislili su da BTC može rasti beskonačno. Ne žele da prodaju, jer čekaju da poraste 10000%.
Također imaš alt-coine, koji dodatno produbljuju agoniju. Da bi kupio alternativni coin (kojih ima za sada oko 1300) PRVO moraš kupiti BITCOIN.
Sva kupovina alt-coina se odvija preko Bitcoina. To također tjera cijenu Bitcoina umjetno nagore.

2) Bitcoin je prije imao jednu praktičnu vrijendost, a to je da možeš online poslati novac drugoj osobi.
sada kako ima sve više transakcija, naknada za transakciju su porasle 3 puta u zadnjih mjesec dana.
i iznose oko 15 $ po transakciji. Ne treba biti Einstein da skontaš da će cijena transakcije rasti i time uništiti ovu praktičnu vrijednost coina.
Ja sam načuo, da se radi na nekim riješenjima, kao što je Lightning network, ali meni lično to sve zvuči kao na dugom štapu.

3) Bitcoin je na tankom ledu. Dovoljni su neki jači potezi nekih zemalja (USA i Kina) da mu naškode. Iskreno, mislim da ti potezi izostaju za sada, jer žele i oni da hajruju od hajpa i balona. Ulaza WS sa fjučerima ide u prilog toj tvrdnji.

4) Market Cap. evo samo danas plus 50 Milijardi $ u Bitcoinu i Alt-coinima. Znatel vi koliko je 50 Milijardi za jedan dan. Ogromni novci se pumpaju u kripto.
Trenutno 550 milijardi dolara. Ogroman novac. To će privući mnoge ajkule.

Imalo bi se još dosta reći na temu , ali za sada ovoliko.
Vidis da ne znas. Veliki broj altcoina mozes kupiti sa evricima. Ne treba ti BTC da bi ih kupio.
Npr. ovdje https://www.litebit.eu
Takodje erc20 tokene mozes kupiti sa ethereumom na ether delta berzi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1556 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

victom wrote:
ja za svoje KM-iće i $-iće odem u granap i kupim čokoladu.
Za BTC to ne mogu.
Ponavljam se po 100-ti put, BTC je postao svrha samom sebi, bez ikakve praktične koristi, sa tendencijom da bude sve gore i gore.
Šta ja mogu uzeti čokolada od današnje prodaje BTC-a :-D
phillie

#1557 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Tomahawk11 wrote:
victom wrote:
Za BTC to ne mogu.
Ponavljam se po 100-ti put, BTC je postao svrha samom sebi, bez ikakve praktične koristi, sa tendencijom da bude sve gore i gore.
Nije to zdravo....cokolada skodi :D :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1558 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

phillie wrote: Nije to zdravo....cokolada skodi :D :D
U pravu si, kupiću kamion salate :thumbup: :D
victom

#1559 Re: Bitcoins

Post by victom »

Tomahawk11 wrote:
victom wrote:
Za BTC to ne mogu.
kome si tušno. lokalno ili na berzi ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1560 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

victom wrote:
kome si tušno. lokalno ili na berzi ?
Lokalno.
Kaže čovjek, uzeo bi još 10 k eura, reko dosta ti sad, čućemo se ;-)
phillie

#1561 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Toma dileru, navlacis ljude hahahaha

ps. ozbiljno, svaka cast.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1562 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

phillie wrote:regrutu hahahahahahahaha
Moram i ja neki procenat uzeti :P
Tomahawk11
Globalni moderator

#1563 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

phillie wrote:Toma dileru, navlacis ljude hahahaha

Kriv sam :stidljiv:
Dođem sad, ono pun inbox, koliko imaš, može li za 500 eura, 500 KM, reko sad prodato, kad bude opet prodaja, javim se.
victom

#1564 Re: Bitcoins

Post by victom »

Tomahawk11 wrote:
phillie wrote:Toma dileru, navlacis ljude hahahaha

Kriv sam :stidljiv:
Dođem sad, ono pun inbox, koliko imaš, može li za 500 eura, 500 KM, reko sad prodato, kad bude opet prodaja, javim se.
:thumbup:
phillie

#1565 Re: Bitcoins

Post by phillie »

pukni svoju licitaciju, pa ko ponudi vise njegovo :D :D :D saberes ih na kafi pa scenario a la Storage Wars :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1566 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

phillie wrote:pukni svoju licitaciju, pa ko ponudi vise njegovo :D :D :D saberes ih na kafi pa scenario a la Storage Wars :D
Korektan čovjek bio, stvarno.
Sjeli, popričali dok je završena transakcija, kažu da se u Banja Luci puno više priča o tome (a i više od priče).
drndalo

#1567 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Tomahawk11 wrote:
phillie wrote:pukni svoju licitaciju, pa ko ponudi vise njegovo :D :D :D saberes ih na kafi pa scenario a la Storage Wars :D
Sjeli, popričali dok je završena transakcija, kažu da se u Banja Luci puno više priča o tome (a i više od priče).
Kako znate gdje sam...? IP me odao...? :skoljka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1568 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

drndalo wrote:
Tomahawk11 wrote:
Kako znate gdje sam...? IP me odao...? :skoljka:
Ja se izvinjavam :cry:
Jarane, koji će ti q još 13 k KM BTC :?
drndalo

#1569 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Ma i to sto kazes... Od puno para nastaju problemi... :mrgreen:
sarajevosa

#1570 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

victom wrote:@sarajevosa

1) pad. nebitno koliko. Bitno je da će to biti negativan trend, tj iće na dole, kao što sad ide nagore.
Ja se slažem da neki ljudi nikada neće prodati iz ubjeđenja.

1b) Kažeš rast do par miliona.
O tome sam pisao već par puta. Nema toliko novca i dobara na svijetu.
Kad bi sva dobra svijeta, sav novac, zlato, dijamante, osiguraje, SVE investirali u bticoin, jedan BTC bi bio 3,5 Mio $.
To je meni i otvorilo oči. Jer ova trenutna cifra od 18.000 $ za 1 BTC je zastrašujuća, ako uzmeš u obzir 1BTC=3.5 MIO znači da je cijeli svijet na bitocinu.

3) pod škođenje, mislim PRAVO škođenje. Da ga stave pod ilegalu. A kako rekoh, mogu oni to i suptilnije uraditi, i još da profitiraju.

eto odgovorio sam na neka pitanja :-D
1) Opet nedefinisano. Šta pod padom misliš, tipa padne sa 20k na 10k par dana i vrati se na 20k i nastavi rast? Ili krene padat sa 20k narednih 5 godina pa dokle padne? Ne znam od kad pišeš po forumu da će bitcoin past, ako si tek od prošle godine znači da si već godinu dana u krivu.

2) Dobro nebitno do koje cifre može doći, bitno je da je još vrlo mal procent uloženog novca u bitcoin u odnosno koliko bi mogao bit i da će se nastaviti rast. Svakako je i sad dosta uloženo, to samo govori da ljudi vjeruju kripto valutama. Da mi je neko rekao da uložim u nekakvu kripto valutu prije 5 godina, bilo bi mi žao 5 KM uložit. Za razliku od danas, već je druga perspektiva.

3) Moguće je da privremeno padne ako bi ga neko banovao. Svakako šta god da se desi uvijek će postojati ta valuta kao i ostale valute, i uvijek ćeš moći uložiti u neku i očekivati profit od 100% i više.

Mislim da je potpuno glupo trošiti vrijeme pričajući o nečemu, kad možeš svakog dana da naučiš nešto i zaradiš novac. Čak i da bude neki fatalni krah, nakon tog kraha kad se ustabili opet imaš iste štanse zarade kao prije
victom

#1571 Re: Bitcoins

Post by victom »

idemo na 20 K !
Tomahawk11
Globalni moderator

#1572 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Kud prodadoh, dobar čovjek već 100 eura :(
phillie

#1573 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Sevap je.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1574 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

phillie wrote:Sevap je.
Halal bilo :thumbup:

Imam još nešto u šteku :sabur:
I ima ovog xrp.
victom

#1575 Re: Bitcoins

Post by victom »

Tomahawk11 wrote:
phillie wrote:Sevap je.
Halal bilo :thumbup:

Imam još nešto u šteku :sabur:
I ima ovog xrp.
Imaš li PonziCoina ?
Ja sam zainteresovan.

https://coinmarketcap.com/currencies/ponzicoin/
Post Reply