Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
palermo

#1551 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:
Ljudi moji, od Mostara (Gnojnica) preko Stoca do Neuma ima oko 85 kilometara.

Ne znam kojim trikovima mislite to preći u 45 minuta? Prosječnom brzinom od 60 na sat, to je 85 minuta. A ako mislite da se od Mostara do Stoca može držati prosjek od 85kmh... Onda ne znam šta vozite i kako vozite :D
Kojih Gnojnica, nisu ti Gnojnice na toj strani aplhonse. Mostar-Stolac 25 minuta, ako ćeš baš stisnuti gas može se i za dvadeset minuta......e, sad koliko će se moći Stolac-Neum ne znam, neki dan sam prošao putem od Broćanca do Neuma, novom trasom 120 bez problema (naravno, pust je put i to neće moći ići tako u sezoni).....onako realno, Mostar Neum, mislim da će se moći za sat i možda koji minut
Dope_Man

#1552 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Mislim da ce to ukupno ici oko 1:15 kad bude put gotov (Mostar-Neum), naravno ne racunajuci da se krene iz sred Mostara i gubi vrijeme dok se izadje iz grada, ili neki slucaj guzvanja.
mistek

#1553 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mistek »

Kao što već reče neko, nisam računao od Mostara :D Mada, meni je cesta Mostar-Stolac top. Toliko ljepota za voziti, pukla širina, fin put, nema nešto naseljenih mjesta, nema meščini ni policije, ljepota. Eto, da ne serem da se može voziti sve vrijeme 100+, ali se može držati prosjek 80km/h bez problema. Od onog skretanja u Buni, prema Hodbini, tj. odvajanja sa M17, pa do Stoca, ne treba više od 20 minuta sigurno. Od samog Mostara do tog skretanja za Stolac je uvijek prilično gužvasto i mislim da tu treba cijelih 10 minuta. Uglavnom, Mostar-Stolac je 30 minuta maksimalno, a može i 25 :D

I nema šanse da ide više od pola sata ovo Stolac-Neum. Pa ni tu nema naseljenih mjesta, prosjek 80km/h da si u okviru zakona.

Helem, vjerujem da će ovo svesti put Sarajevo-Neum na 3 sata i za najpedantnije i najopreznije vozače. Ali, ne nategnuta 3 sata, jer to može i sada, nego bez problema 3 sata :D Kome se žuri, može i brže.
So What!

#1554 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Krajem oktobra kroz tunel Vranduk saobraćat će se u oba pravca

Radovi u tunelu Vranduk odvijaju se planiranom dinamikom, a saobraćaj u obje trake u dnevnim satima bit će pušten do kraja oktobra, potvrđeno je za Klix.ba.

Postavljanje kampada, odnosno, betoniranje zidova tunela ide planiranom dinamikom. Do sada je kampadirano 76 metara, a u izjavi za Klix.ba Mirza Bišćević, predstavnik nadzornog tima u tunelu Vranduk II, je kazao kako će nakon osposobljavanja tunela za saobraćaj u obje trake vozila voziti po habajućem asfaltu.

“Nastojat ćemo osposobiti tunel do kraja oktobra za saobraćaj u oba smjera, a vozila će voziti po habajućem asfaltu jer je asfaltiranje planirano na proljeće. Što se tiče sekundarne obloge, završeno je oko 76 metara, hidroizolacija je završena, a što se tiče daljih radova, sada slijede radovi na više pozicija u tunelu kako bi sve bilo spremno za saobraćaj u oba smjera do kraja oktobra”, kazao je Bišćević.

Dodao je da je u tunelu svakodnevno 90 radnika raspoređenih u tri smjene i angažovanih na radovima u tunelu, na mostovima i na alternativnom putu, odnosno, obilaznici Zenica - Tetovo - Banlozi - Nemila.

Rad u noćnim satima se pokazao efikasnim, a prva betoniranja su počinjala u ponoć. Međutim, kako je intenzitet saobraćaja slabiji već oko 20 sati, kampade se postavljaju ranije zbog čega je ubrzan rad u tunelu.

Čak 70 posto radova se obavlja u noćnim satima, a puštanje saobraćaja u obje trake kroz tunel u dnevnim satima olakšanje je za izvođače radova, ali i vozače.

“Dinamika ide po planu, izvođač je dao obećanje da će do 1. novembra završiti dio radova koji je neophodan i na mostovima da imamo nesmetano odvijanje saobraćaja”, dodao je Bišćević.

U toku naredne sedmice saobraćajni znakovi će biti postavljeni i na obilaznici te će ona biti u potpunosti osposobljena za vozila ispod 7,5 tona nosivosti. Na kraju razgovora Bišćević je apelirao na vozače da s malim vozilima koriste obilaznice kako bi skratili sebi vrijeme putovanja, a da teretna vozila isključivo koriste magistralni put i prolazak kroz tunel.
Klix
So What!

#1555 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

palermo wrote:Kojih Gnojnica, nisu ti Gnojnice na toj strani aplhonse. Mostar-Stolac 25 minuta, ako ćeš baš stisnuti gas može se i za dvadeset minuta......e, sad koliko će se moći Stolac-Neum ne znam, neki dan sam prošao putem od Broćanca do Neuma, novom trasom 120 bez problema (naravno, pust je put i to neće moći ići tako u sezoni).....onako realno, Mostar Neum, mislim da će se moći za sat i možda koji minut
Kakvi su ti utisci o novoj trasi, pored tog što se moglo brzo voziti, ima li nekih zapažanja, primjedbi i to?
palermo

#1556 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by palermo »

So What! wrote:
palermo wrote:Kojih Gnojnica, nisu ti Gnojnice na toj strani aplhonse. Mostar-Stolac 25 minuta, ako ćeš baš stisnuti gas može se i za dvadeset minuta......e, sad koliko će se moći Stolac-Neum ne znam, neki dan sam prošao putem od Broćanca do Neuma, novom trasom 120 bez problema (naravno, pust je put i to neće moći ići tako u sezoni).....onako realno, Mostar Neum, mislim da će se moći za sat i možda koji minut
Kakvi su ti utisci o novoj trasi, pored tog što se moglo brzo voziti, ima li nekih zapažanja, primjedbi i to?
ma super.....bez ikakvih zamjerki, pukla ravnica kao da nije vidjelo onog brda kojim smo se nekad vozali.....

samo bez spajanja sa Stocem, odnosno tih 10-15 kritičnih kilometara prema Stocu je baš nekako polovično.....hoću reći,ovo što je urađeno je ok, ali objektivno nekako je i bez ovog urađenog posla ( a super je, rekoh već) to bila najmanje zahtjevna dionica <<<<<<(za vozače, mislim)
Dope_Man

#1557 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

mistek wrote: Helem, vjerujem da će ovo svesti put Sarajevo-Neum na 3 sata i za najpedantnije i najopreznije vozače. Ali, ne nategnuta 3 sata, jer to može i sada, nego bez problema 3 sata :D Kome se žuri, može i brže.
A ne.. za ove boldirane ipak nece :D Takvi sad voze Sarajevo-Mostar 2.5 sata kad pozure :lol:
So What!

#1558 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

palermo wrote:ma super.....bez ikakvih zamjerki, pukla ravnica kao da nije vidjelo onog brda kojim smo se nekad vozali.....

samo bez spajanja sa Stocem, odnosno tih 10-15 kritičnih kilometara prema Stocu je baš nekako polovično.....hoću reći,ovo što je urađeno je ok, ali objektivno nekako je i bez ovog urađenog posla ( a super je, rekoh već) to bila najmanje zahtjevna dionica <<<<<<(za vozače, mislim)
Dobro je, bojao sam se da je bilo nekih propusta u izvedbi, s obzirom da još nisam prošao tuda.

Što se tiče svega napisanog slažem se, ali eto ovo bi bila neka "demo" verzija onoga što nas nadamo se čeka kroz par godina.
mistek

#1559 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mistek »

Dope_Man wrote:
mistek wrote: Helem, vjerujem da će ovo svesti put Sarajevo-Neum na 3 sata i za najpedantnije i najopreznije vozače. Ali, ne nategnuta 3 sata, jer to može i sada, nego bez problema 3 sata :D Kome se žuri, može i brže.
A ne.. za ove boldirane ipak nece :D Takvi sad voze Sarajevo-Mostar 2.5 sata kad pozure :lol:
Ma ja fakat ne znam da je moguće to :D Prije koju sedmicu, kad je bio onaj belaj s udesima iznad Konjica, vraćam se iz Mostara. Znači, od Čelebića do Konjica mic po mic. Onda od Podorašca do Bradine više stajanja nego vožnje. Izgubio živce totalno. Dođem kući i pogledam, od Mostara do kuće 2 i po sata :D Bog me ubio ako 45 minuta nisam stajao.
high_volume

#1560 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by high_volume »

palermo wrote:...onako realno, Mostar Neum, mislim da će se moći za sat i možda koji minut
Skoro da toliko vremena treba sada preko Doljana, ne računajući stajanje na granici
Dope_Man

#1561 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

high_volume wrote:
palermo wrote:...onako realno, Mostar Neum, mislim da će se moći za sat i možda koji minut
Skoro da toliko vremena treba sada preko Doljana, ne računajući stajanje na granici
Eh, a u sezoni dva puta po x sati granice.. Logicno da onda ovaj put legne pravo ako hoces u Neum ili recimo na Peljesac gdje si jednom na grani umjesto tri puta.
Alfons Kauders

#1562 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Dope_Man wrote:
high_volume wrote:
Eh, a u sezoni dva puta po x sati granice.. Logicno da onda ovaj put legne pravo ako hoces u Neum ili recimo na Peljesac gdje si jednom na grani umjesto tri puta.
Za Pelješac slabo, ako će biti autoput od Počitelja do Bijače, pa onda brzom cestom do Ploča i dalje na most... Da je izgrađen prije 10 godina, da, ali s mostom slabo.
Dope_Man

#1563 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Ali to kad bude Peljeski most + AP kroz BiH, a i tad ovisi koliko ce se isplatiti jer ce biti putarina za AP + za most.
drug_profi

#1564 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Plus ćeš vagati koji granični prijelaz je manje opterećen. Bijača ili Neum-Zaton Doli.
Dope_Man

#1565 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Da, i to je jako bitan faktor. Uglavnom, da je da mi sto prije dobijemo ovu cestu u komoletu, lako je onda odlucivati :mrgreen:
Alfons Kauders

#1566 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Dope_Man wrote:Ali to kad bude Peljeski most + AP kroz BiH, a i tad ovisi koliko ce se isplatiti jer ce biti putarina za AP + za most.
Da, ali fol je sljedeći - Pelješki će biti gotov kad i ovo, odnosno vjerovatno i koji mjesec ranije.

Dakle, kad bi danas bilo urađeno sve od Stoca do Neuma, onda super. Međutim, nije i neće biti dok ne bude i most... A ono oko Počitelja bi trebalo biti gotovo godinu nakon Stolac - Neum.

Što se tiče putarine, ko neće da plati neka ide na Neum ili Trebinje.
Alfons Kauders

#1567 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Plus ćeš vagati koji granični prijelaz je manje opterećen. Bijača ili Neum-Zaton Doli.
Da, to za prelaze je možda i najveća korist, čisto da ima još jedna opcija.
jednonogi_Jack

#1568 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by jednonogi_Jack »

Alfons Kauders wrote:
Da, ali fol je sljedeći - Pelješki će biti gotov kad i ovo, odnosno vjerovatno i koji mjesec ranije.
Most vjerovatno, ali pristupne ceste...?
Ne znam može li biti pušten u promet bez njih.
Alfons Kauders

#1569 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

jednonogi_Jack wrote:
Alfons Kauders wrote:
Što ne bi mogao? Ode se na Drače i vozi starom cestom do Stona.
jednonogi_Jack

#1570 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by jednonogi_Jack »

Alfons Kauders wrote:
jednonogi_Jack wrote:
Alfons Kauders wrote:
Što ne bi mogao? Ode se na Drače i vozi starom cestom do Stona.
Teoretski da, pitanje je da li može dobiti upotrebnu dozvolu bez pristupne ceste . Ne znam kakav je zakon.
Cijeli projekat valjda ide u komadu.
drug_profi

#1571 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Ma da će most biti gotov prije pristupnih cesta...?
Cmon!?
ucenik1234

#1572 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ucenik1234 »

Jel pocela rekonstrukcija Crnaje?
mijonja

#1573 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mijonja »

ucenik1234 wrote:Jel pocela rekonstrukcija Crnaje?
Nije i neće prije sredine septembra, barem ne onaj dio rekonstrukcije koji bi ometao saobraćaj.
So What!

#1574 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Tečni beton završio na četiri automobila u tunelu Vranduk
Image

Neobična nesreća desila se na gradilištu tunela Vranduk kada je tečni sadržaj mašine za miješanje betona završio na četiri vozila i pri tome nanio materijalnu štetu.

Na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba. Jedan od vozača automobila javio se redakciji portala Klix.ba i ispričao detalje nemilog događaja.

Image

"U nedjelju oko 23 sata, između velikog i malog tunela na Vranduku, kada smo prolazili pokraj mašine za miješanje betona, čuli smo eksploziju. Potom smo čuli svojevrsno rešetanje po automobilu - beton je iz mašine padao po mom autu i još tri automobila. Imam oštećenja po cijeloj desnoj strani, a beton je ušao i kroz malo otvoren prozor na strani vozača", navodi naš sagovornik.

Image

Kako je zaključio, automobil je pokušao oprati tri puta, ali bezuspješno, a uslijedit će i zahtjev za odštetom od izvođača radova na Vranduku.
Klix
escobar__

#1575 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ma hajde ba malo pofrcalo, ništa strašno. :lol:
Post Reply