I šta sad s tih 600 stambenih i poslovnih prozora?Utaja poreza / Više od 300 stranaca bit će protjerano iz BiH, najviše Arapa
15. 12. 2016. u 10:39:00 Radiosarajevo.ba
Više od 300 stranih državljana bit će protjerano iz Bosne i Hercegovine zbog ilegalnog boravka.
Oko 300 stranih državljana, pretežno iz zemalja s Bliskog istoka, bit će protjerano jer u našoj zemlji borave ilegalno i jer su kroz kupovinu utajili porez, piše Reuters.
Većina vlasnika registrirala je poduzeća za nekretnine uz naknadu od 2.000 KM kako bi kupili imovinu u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka, a koje su nakon toga iznajmljivali turistima. Vlasnici nakon kupovine nisu podnosili poreske prijave.
Utvrđeno je da je oko 500 kompanija koje u svom vlasništvu imaju više od 600 stambenih i poslovnih prostora registrirano na lažnim adresama i da nemaju niti jednu zaposlenu osobu, prenosi Reuters, pozivajući se na zvanične izjave.
Zavisno od počinjenog djela, od 300 stranih državljana će biti zatraženo da dobrovoljno napuste BiH ili će biti protjerani uz zabranu povratka u BiH do pet godina.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Banksy
#1551 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
statixx
#1552 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne znam, bice jos price oko ovoga...nadam se rigoroznim kaznama...stoka ne zna sta ce od para, i nije u stanju zaposliti jednu osobu, pronaci poslovni prostor za registraciju firme i platiti porez. Ako im je vec skupo uvijek mogu dolaziti kao turisti, ne vidim u cemu je problem...
-
Samprotivsviju
#1553 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Samo tjeraj sljam, ono sto je kod nas doslo su oni sa dna kace....
Dobar potez
Dobar potez
- Rugafet
#1554 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Maaaa neeeeee, pa zar to sve nije po zakonu kako su tu neki jos koliko juce tvrdili 
- O'zone
- Globalni moderator
#1555 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa jeste. Samo firma osnovna od strane stranih lica može imati nekretnine u BiH a fizička lica sa stranim državljanstvom ne, i ljudi osnovali firme i kupovali nekretnine. Zakon jbga a kako je kod nas svaki zakon napravljen za sive ekonomije (u prevodu ima rupa ko švicarski sir) situacija je ovakava kakva jeste.Rugafet wrote:Maaaa neeeeee, pa zar to sve nije po zakonu kako su tu neki jos koliko juce tvrdili
Brzo će se smisliti neko riješenje (opet zakonsko) da sve ostane kako je i do sada bilo....samo sabura.
-
Ripicipi
#1556 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Cuj jesteO'zone wrote:Pa jeste. Samo firma osnovna od strane stranih lica može imati nekretnine u BiH a fizička lica sa stranim državljanstvom ne, i ljudi osnovali firme i kupovali nekretnine. Zakon jbga a kako je kod nas svaki zakon napravljen za sive ekonomije (u prevodu ima rupa ko švicarski sir) situacija je ovakava kakva jeste.Rugafet wrote:Maaaa neeeeee, pa zar to sve nije po zakonu kako su tu neki jos koliko juce tvrdili
Brzo će se smisliti neko riješenje (opet zakonsko) da sve ostane kako je i do sada bilo....samo sabura.
Ne, nije po zakonu.
To je varanje zakona, a ne po zakonu.
- O'zone
- Globalni moderator
#1557 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
U zakonu stoji da može što znači da nije zabranjeno. E sad da su im savjetnici (lokalni) bili malo pametniji pa hajd, a ovako naši gledali da se dočepaju arapskih para a to što će neko kasnije roviti sve to i istraživati to im nisu spominjali.Ripicipi wrote:Cuj jesteO'zone wrote:Pa jeste. Samo firma osnovna od strane stranih lica može imati nekretnine u BiH a fizička lica sa stranim državljanstvom ne, i ljudi osnovali firme i kupovali nekretnine. Zakon jbga a kako je kod nas svaki zakon napravljen za sive ekonomije (u prevodu ima rupa ko švicarski sir) situacija je ovakava kakva jeste.Rugafet wrote:Maaaa neeeeee, pa zar to sve nije po zakonu kako su tu neki jos koliko juce tvrdili [emoji38]
Brzo će se smisliti neko riješenje (opet zakonsko) da sve ostane kako je i do sada bilo....samo sabura.![]()
Ne, nije po zakonu.
To je varanje zakona, a ne po zakonu.
s mob'tela
-
Ripicipi
#1558 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja kako znam u zakonu stoji da ne mogu kupovati nekretnine, s obzirom da su otvarali FIKTIVNE firme SAMO da bi dosli do nekretnina, sto znaci da su varali zakon.O'zone wrote: U zakonu stoji da može što znači da nije zabranjeno. E sad da su im savjetnici (lokalni) bili malo pametniji pa hajd, a ovako naši gledali da se dočepaju arapskih para a to što će neko kasnije roviti sve to i istraživati to im nisu spominjali.
s mob'tela
Mislim, clanak na klixu da nije po zakonu i da ce biti protjerani, sto bi to radili ako je po zakonu?!
-
Tarzo
#1559 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ako ništa, sad je bar jasno da Bakir i SDA ne stoje iza tog famoznog "projekta naseljavanja Arapa".
- O'zone
- Globalni moderator
#1560 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Njima je više problem oklen lova. Osnivački udio 2000 KM a kupuju imovinu u vrijednosti više stotina hiljada ili čak miliona KM. Koliko vidjeh u članku lova za nekretnine nije prelazila preko računa nego okolo kole a samo knjiženo vlasništvo na firmu.Ripicipi wrote:Ja kako znam u zakonu stoji da ne mogu kupovati nekretnine, s obzirom da su otvarali FIKTIVNE firme SAMO da bi dosli do nekretnina, sto znaci da su varali zakon.O'zone wrote: U zakonu stoji da može što znači da nije zabranjeno. E sad da su im savjetnici (lokalni) bili malo pametniji pa hajd, a ovako naši gledali da se dočepaju arapskih para a to što će neko kasnije roviti sve to i istraživati to im nisu spominjali.
s mob'tela
Mislim, clanak na klixu da nije po zakonu i da ce biti protjerani, sto bi to radili ako je po zakonu?!
s mob'tela
- Rugafet
#1561 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
O'zone wrote:Pa jeste. Samo firma osnovna od strane stranih lica može imati nekretnine u BiH a fizička lica sa stranim državljanstvom ne, i ljudi osnovali firme i kupovali nekretnine. Zakon jbga a kako je kod nas svaki zakon napravljen za sive ekonomije (u prevodu ima rupa ko švicarski sir) situacija je ovakava kakva jeste.Rugafet wrote:Maaaa neeeeee, pa zar to sve nije po zakonu kako su tu neki jos koliko juce tvrdili
+ na ovo dodaj i utaju poreza i eto ga.Utvrđeno je da je oko 500 kompanija koje u svom vlasništvu imaju više od 600 stambenih i poslovnih prostora registrirano na lažnim adresama i da nemaju niti jednu zaposlenu osobu, prenosi Reuters, pozivajući se na zvanične izjave.
-
Ripicipi
#1562 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Slicno je i sa placenim brakovina zbog papira.O'zone wrote:Njima je više problem oklen lova. Osnivački udio 2000 KM a kupuju imovinu u vrijednosti više stotina hiljada ili čak miliona KM. Koliko vidjeh u članku lova za nekretnine nije prelazila preko računa nego okolo kole a samo knjiženo vlasništvo na firmu.Ripicipi wrote:Ja kako znam u zakonu stoji da ne mogu kupovati nekretnine, s obzirom da su otvarali FIKTIVNE firme SAMO da bi dosli do nekretnina, sto znaci da su varali zakon.O'zone wrote: U zakonu stoji da može što znači da nije zabranjeno. E sad da su im savjetnici (lokalni) bili malo pametniji pa hajd, a ovako naši gledali da se dočepaju arapskih para a to što će neko kasnije roviti sve to i istraživati to im nisu spominjali.
s mob'tela
s mob'tela
Brak je legalan, ali ako te skontaju da si se ozenio/udala samo zbog papira neke zemlje, to nije legalno i papire neces dobiti, dzaba sto je brak legalan.
Klasicno varanje zakona, isto kao i Arapi sto rade.
- GeeTnT
#1563 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Tarzo wrote:Ako ništa, sad je bar jasno da Bakir i SDA ne stoje iza tog famoznog "projekta naseljavanja Arapa".

...hmmm ovde je neko nekog debelo izradio..
- omega369
#1564 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Klasicna medijska hajka koja ima za cilj tjeranje investitora. to sto su dusmani I maloumnici jedva docekali je drugi par rukava. Ovakvim milosevicevskim metodama je cilj prikazati kako je sve sto dolazi u bih nelegalno, a ta prica lazne adrese, fiktivne firme... provjeren recept za tjeranje, upotrebljen do sada u bih milion put
jos samo kurir da spomene isil u nekom kontekstu i to je to, prica zaokruzena
Ne kazem da nema propusta, vjerovatno ima. ali mislim, hercegovacke kladionice duguju 200 miliona, a uredno rade u po sarajeva i to sipa ne ispituje, fahro proda zeni avaz za marku a godinama pise protiv al sidija...ono..?! I vi ovdje jedva docekali i kleberite se.. bolest I zlo
Neka visi pedro..
Ne kazem da nema propusta, vjerovatno ima. ali mislim, hercegovacke kladionice duguju 200 miliona, a uredno rade u po sarajeva i to sipa ne ispituje, fahro proda zeni avaz za marku a godinama pise protiv al sidija...ono..?! I vi ovdje jedva docekali i kleberite se.. bolest I zlo
Neka visi pedro..
-
Zgoljo
#1565 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Moramo popravljati infrastrukturu da privucemo sto vise turista i investitora iz arapskih zemalja.Nije dovoljna prirodna ljepota do koje se stize makadamom i na golu ledinu.
Takodje bi bilo dobro da se sankcionisu oni koji napadaju turiste kao sto je bilo slucajeva po Hercegovini.Moramo sve uciniti da se svi nasi gosti osjecaju sigurni i dobrodosli.
Cilj mora biti minimum milion arapskih turista 2019 godine.Imamo potencijal za to.
Takodje bi bilo dobro da se sankcionisu oni koji napadaju turiste kao sto je bilo slucajeva po Hercegovini.Moramo sve uciniti da se svi nasi gosti osjecaju sigurni i dobrodosli.
Cilj mora biti minimum milion arapskih turista 2019 godine.Imamo potencijal za to.
-
PM72
#1566 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Turisti da,što da ne ali da kupuju redom - vozdra.U Kuvajtu,Emiratima,Saudiji i ostalim "muslimanskim" zemljama Bošnjo i svi stranci su građani drugog reda i ne možeš imati ni poštansko sanduče u svom vlasništvu.
Moj prijatelj je radio godinu dana u Dubaiju.Potpisao na godinu i jedva izdržao.Za njih si irget,potrošna roba i čovjek ne drugog nego trećeg reda.Imao je platu nepunih hiljadu eura,problema milion i vrlo vrlo ružno iskustvo sa arapima.
Moj prijatelj je radio godinu dana u Dubaiju.Potpisao na godinu i jedva izdržao.Za njih si irget,potrošna roba i čovjek ne drugog nego trećeg reda.Imao je platu nepunih hiljadu eura,problema milion i vrlo vrlo ružno iskustvo sa arapima.
- animals
#1567 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da si rekao, milion turista, pa ajd u redu..Zgoljo wrote:Moramo popravljati infrastrukturu da privucemo sto vise turista i investitora iz arapskih zemalja.Nije dovoljna prirodna ljepota do koje se stize makadamom i na golu ledinu.
nekako te ebe to arapski..
a sto bas arapi, pitanje za milion maraka
- omega369
#1568 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Njima je više problem oklen lova. Osnivački udio 2000 KM a kupuju imovinu u vrijednosti više stotina hiljada ili čak miliona KM. Koliko vidjeh u članku lova za nekretnine nije prelazila preko računa nego okolo kole a samo knjiženo vlasništvo na firmu.
s mob'tela[/quote]
Ne moram ni citati taj famozni tekst da bih znao da je narucen jer ocito autor veze nema (mislim, naravno da nema, nije upito uopce). U BiH imas desetine hiljada firmi sa osnivackim pologom od 2.000 KM a bave se svim I svacim i u gradjevinskom sektoru, u privredi, energetici... Lako provjeriti, ima registar firmi (to "autor" vjerovatno ni ne zna). Gdje su tekstovi o tome?? Na kraju to zakon ove zemlje dozvoljava, pa sta je problem?
Arapi su ipak prica koju je lakse svariti, lakse prolazi. moze se I slagati, sta fali, nece niko zamjeriti a svi ce jedva docekati
@PM72, ne mozes imati ni u grudama sanduce, ni u z.mostaru, pa ni u nasem komsiluku kiseljaku. Ne moras imati u kuvajtu. E zamisli?!
Nek ti tibra proba srediti u kiseljaku bilo sta, da znas da hoce
s mob'tela[/quote]
Ne moram ni citati taj famozni tekst da bih znao da je narucen jer ocito autor veze nema (mislim, naravno da nema, nije upito uopce). U BiH imas desetine hiljada firmi sa osnivackim pologom od 2.000 KM a bave se svim I svacim i u gradjevinskom sektoru, u privredi, energetici... Lako provjeriti, ima registar firmi (to "autor" vjerovatno ni ne zna). Gdje su tekstovi o tome?? Na kraju to zakon ove zemlje dozvoljava, pa sta je problem?
Arapi su ipak prica koju je lakse svariti, lakse prolazi. moze se I slagati, sta fali, nece niko zamjeriti a svi ce jedva docekati
@PM72, ne mozes imati ni u grudama sanduce, ni u z.mostaru, pa ni u nasem komsiluku kiseljaku. Ne moras imati u kuvajtu. E zamisli?!
Nek ti tibra proba srediti u kiseljaku bilo sta, da znas da hoce
-
Ripicipi
#1569 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Cuj investitoraomega369 wrote:Klasicna medijska hajka koja ima za cilj tjeranje investitora. to sto su dusmani I maloumnici jedva docekali je drugi par rukava. Ovakvim milosevicevskim metodama je cilj prikazati kako je sve sto dolazi u bih nelegalno, a ta prica lazne adrese, fiktivne firme... provjeren recept za tjeranje, upotrebljen do sada u bih milion putjos samo kurir da spomene isil u nekom kontekstu i to je to, prica zaokruzena
![]()
Neka visi pedro..
Sunnyland je investicija, dok Arap koji sebi pravi kucu nije investicija.
Znas li uopste sta znaci investicija?
Last edited by Ripicipi on 15/12/2016 19:39, edited 1 time in total.
-
PM72
#1570 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne lupaj gluposti.Frtalj Kiseljaka u vlasništvu Bošnjaka a u zapadnom Mostaru sam bio kod par Bošnjaka koji žive bez problema.U Grudama nikad nije bilo Bošnjaka a što se tiče kupovine imovine ili otvaranja kakve radnje - prije ćeš je završiti nego u Novom Gradu ili centru.@PM72, ne mozes imati ni u grudama sanduce, ni u z.mostaru, pa ni u nasem komsiluku kiseljaku. E zamisli?!
- omega369
#1571 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
I alshidi pravi kucu...
PM72 -ne lazi majstore. Pojma nemas, ne siri lazi I ne provaljuj se. NIKAD neces dole ni u z.mostaru nesto kupiti I uknjiziti na svoje ime, ako si bosnjak ili srbin. Nikad! Ne petljaj kad pojma nemas i zivljenje nema nista sa tim..ja radim "sa njima" I znam te stvari. Zato se ne provaljuj
PM72 -ne lazi majstore. Pojma nemas, ne siri lazi I ne provaljuj se. NIKAD neces dole ni u z.mostaru nesto kupiti I uknjiziti na svoje ime, ako si bosnjak ili srbin. Nikad! Ne petljaj kad pojma nemas i zivljenje nema nista sa tim..ja radim "sa njima" I znam te stvari. Zato se ne provaljuj
-
PM72
#1572 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ti ako si mak'o dalje od Alijine džamahirije...tj.od Lapišnice do Kobiljače.omega369 wrote:I alshidi pravi kucu...
-
Ripicipi
#1573 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ispadas smijesan,omega369 wrote:I alshidi pravi kucu...
A sto se tice Al-shidia, on je investirao u BiH, napravio nesto sto zaposljava stotine ljudi.
Ti izgleda ne znas ni sta je investicija
- omega369
#1574 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja radim "dole" pa znam
I da opet cu reci - lazes, vjerovatno sa odredjenim ciljom ali nisi toliko ni bitan. Za ostalo, si prijavljen
I da opet cu reci - lazes, vjerovatno sa odredjenim ciljom ali nisi toliko ni bitan. Za ostalo, si prijavljen
-
Zgoljo
#1575 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
U krivu si totalno,ne yebe mene to "arapski" nego tebe,polupo si loncice.animals wrote:Da si rekao, milion turista, pa ajd u redu..Zgoljo wrote:Moramo popravljati infrastrukturu da privucemo sto vise turista i investitora iz arapskih zemalja.Nije dovoljna prirodna ljepota do koje se stize makadamom i na golu ledinu.
nekako te ebe to arapski..
a sto bas arapi, pitanje za milion maraka
A napisao sam Arape iz pragmaticnih razloga,zato sto su oni trenutno zainteresirani za posjete i investicije u nasoj zemlji.Nisam ogranicen niti imam predrasude prema bilo kome.Ukoliko Mongoli zele dolaziti a moja zemlje imati koristi od toga treba im ugadjati.
Da ponesu dobre utiske i da ih slijedece godine dodje jos vise.
Imamo srece da su arapski turisti i investitori odabrali i nasu zemlju,moramo uciniti sve da im ugodimo i privucemo ih sto vise,mi smo siromasna zemlja,ocajnicki trebamo novac,investicije,radna mjesta.
Ne smije se dozvoliti da odredjeni procenat primitivaca zaglavljenih u srednjem vijeku zbog toga sto se njima ne svidja kako se oni zovu,kako se mole Bogu i sl.pokvare tu sansu da se dignemo malo.