Gdje na more? - 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, ... 2057, 2058
Moderator: anex
-
klixo
#1551 Re: Gdje na more? - 2017
Ko ide u CG u NLB banci moze razmjeniti KM-ove ili ako imate racun u Sparkassi polozite pare na racun i bez provizije podignite pare u Erste banci.
- Banksy
#1552 Re: Gdje na more? - 2017
To je vrijedna informacija.dobar osjecaj wrote:
Inače, za one koji idu na Pelješac i okolinu preporučujem GP kod Čepikuća (put preko Stoca i Ravnog). Super cesta, nikakve gužve. Još manje su gužve na GP Imotica ako želite da iznenadite lika koji radi na GP jer tamo očito osim mene i mještana okolnih sela niko ne prolazi
-
boshniak
#1553 Re: Gdje na more? - 2017
Ja sam u Biogradu mijenjao bez problema u mjenjacnici u trznom centru gdje je konzum, sve valute koje su na listi su duzni prihvatiti.male_okice wrote:pa ne znam bas da mogu KM u hru se mijenjati bez problema. mi nismo mogli u biogradu na moru, nismo mogli ni u sibeniku a bili u nekoliko mijenjacnjica, na kraju podigli sa bankomata pare. ipak je sigurnije imati eure kod sebe.boshniak wrote:Slusam maloprije jednog gospodina u banci, bio sam u redu iza, traži da kupi kune trebaju mu na moru, i u banci nema kuna, kaže ajd onda razmijeni mi u eure pa cu tamo eure zamijeniti u kune, govori mu neka gospođa u redu iza njega pa razmijenite KM u kune kad dođete u hrvatsku da ne placate dva puta proviziju, gleda on čudno u gospođu pa u onu radnicu na salteru, kao ne vjeruje da se nase KM mogu razmijeniti u hrvatskoj, i govori ona radnica ma nije on prvi mnogi tako dolaze jer ne vjeruju da se KM mogu razmijeniti svugdje, e reko svaša čuda našeg i naroda.
-
realna do boli
#1554 Re: Gdje na more? - 2017
Zasto jednostavno ne podignete novac na bankomatu....u bilo kojoj drzavi.
- dobar osjecaj
#1555 Re: Gdje na more? - 2017
Dok su mi roditelji finansirali odlaske na more i druga putovanja u inostranstvo i kad sam tek počela raditi pazila sam na svaku marku i uvijek bi taj ograničeni mini budžet za putovanja isplanirala koliko sam mogla do zadnjeg feninga prije polaska na put pa bi tako i zamijenila sav dostupni novac za put ovdje u BiH. Pretpostavljam da puno ljudi radi isto iz sličnih razloga.realna do boli wrote:Zasto jednostavno ne podignete novac na bankomatu....u bilo kojoj drzavi.
-
sabanss
#1556 Re: Gdje na more? - 2017
+ sto ne volim dati proviziju za mijenjanje + nepovoljniji kurs + naknada za koristenje bankomatadobar osjecaj wrote:Dok su mi roditelji finansirali odlaske na more i druga putovanja u inostranstvo i kad sam tek počela raditi pazila sam na svaku marku i uvijek bi taj ograničeni mini budžet za putovanja isplanirala koliko sam mogla do zadnjeg feninga prije polaska na put pa bi tako i zamijenila sav dostupni novac za put ovdje u BiH. Pretpostavljam da puno ljudi radi isto iz sličnih razloga.realna do boli wrote:Zasto jednostavno ne podignete novac na bankomatu....u bilo kojoj drzavi.
Ustvari bankama najmanje volim dati pare...
- musicman80
#1557 Re: Gdje na more? - 2017
sabanss wrote:+ sto ne volim dati proviziju za mijenjanje + nepovoljniji kurs + naknada za koristenje bankomatadobar osjecaj wrote:Dok su mi roditelji finansirali odlaske na more i druga putovanja u inostranstvo i kad sam tek počela raditi pazila sam na svaku marku i uvijek bi taj ograničeni mini budžet za putovanja isplanirala koliko sam mogla do zadnjeg feninga prije polaska na put pa bi tako i zamijenila sav dostupni novac za put ovdje u BiH. Pretpostavljam da puno ljudi radi isto iz sličnih razloga.realna do boli wrote:Zasto jednostavno ne podignete novac na bankomatu....u bilo kojoj drzavi.
Pare u slamaricu i mirna Bosna, a ako imas neke usdedjevine, kupi nekretninu I daju u najam.
-
realna do boli
#1558 Re: Gdje na more? - 2017
Pa ljudi pitaju u kojoj banci mogu zamijeniti KM za Kunu..ili bilo koju drugu valutu..banke uzmu svoju proviziju..kao i mjenjanice..bilo gdje u svijetu.sabanss wrote:
+ sto ne volim dati proviziju za mijenjanje + nepovoljniji kurs + naknada za koristenje bankomata
Do strane valute se nekako mora doci..po meni je jenostavnije na bankomat.
-
moonca
#1559 Re: Gdje na more? - 2017
Ja sam npr u Sarajevu mjenjala u banci kod ekonomije- tu je bila najmanja provozija.realna do boli wrote:Pa ljudi pitaju u kojoj banci mogu zamijeniti KM za Kunu..ili bilo koju drugu valutu..banke uzmu svoju proviziju..kao i mjenjanice..bilo gdje u svijetu.sabanss wrote:
+ sto ne volim dati proviziju za mijenjanje + nepovoljniji kurs + naknada za koristenje bankomata
Mislim da bankomati takodje uzimaju neki fee.
Takodje ako unaprijed narucis moze ti banka nabaviti odredjenu valutu ali onda ne znas koji je odnos.
- Distortion
#1560 Re: Gdje na more? - 2017
Ove godine sam se odlucio za Drvenik (mali) zbog male bebe od 15 mjeseci. Inace sam isao na Vinjane pa na Zagvozd za Baske Vode.
Ista dionica do Posusja, al sad na kruznom toku kod Posusja pravo pa onda za Grude, Ljubuski i na Crveni Grm. Na granici 2 auta, nikad lakse i brze nisam prosao granicu.
Moja preporuka ko ide u Gradac, Zaostrog, Drvenik.
Na Vrgorac poslije Gruda nisam isao jer ne znam kakva je cesta poslije Vrgorca i do Vrgorca.
Ista dionica do Posusja, al sad na kruznom toku kod Posusja pravo pa onda za Grude, Ljubuski i na Crveni Grm. Na granici 2 auta, nikad lakse i brze nisam prosao granicu.
Na Vrgorac poslije Gruda nisam isao jer ne znam kakva je cesta poslije Vrgorca i do Vrgorca.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1561 Re: Gdje na more? - 2017
Da, ako nije tvoja banka, odnosno grupacija banaka.moonca wrote:Ja sam npr u Sarajevu mjenjala u banci kod ekonomije- tu je bila najmanja provozija.realna do boli wrote:Pa ljudi pitaju u kojoj banci mogu zamijeniti KM za Kunu..ili bilo koju drugu valutu..banke uzmu svoju proviziju..kao i mjenjanice..bilo gdje u svijetu.sabanss wrote:
Mislim da bankomati takodje uzimaju neki fee.
Takodje ako unaprijed narucis moze ti banka nabaviti odredjenu valutu ali onda ne znas koji je odnos.
A ako jeste, nema nikakvih provizija.
- Travnički Noćni Šetač
#1562 Re: Gdje na more? - 2017
dobar osjecaj wrote:Ja ne znam je li imam samo sreće ili šta, ali meni još nikad ni na jednom graničnom prelazu nisu pogledali ništa. Eventualno me pitaju "šta imate u prtljažniku" i na moj odgovor "samo lične stvari" puste da idem dalje.
Inače, za one koji idu na Pelješac i okolinu preporučujem GP kod Čepikuća (put preko Stoca i Ravnog). Super cesta, nikakve gužve. Još manje su gužve na GP Imotica ako želite da iznenadite lika koji radi na GP jer tamo očito osim mene i mještana okolnih sela niko ne prolazi
Identično iskustvo... "Samo lične stvari" i u 95% slučajeva sam dobio odgovor da prolazim bez pregleda...
..
A sad u prošlu nedelju sam išao na Pelješac preko GP Čepikuće... U odlasku niko osim mene na granici , dok je istovremeno radio javljao na Doljanima oko dva sata čekanja... U povratku dva auta ispred mene u nedelju naveče... u Hrvatskom dijelu dionice put je širok većim dijelom jednu saobraćajnu traku , ali se pri brzini od 40 km/h za 15 minuta sidje na magistralu u Doli...
- duga puska
#1563 Re: Gdje na more? - 2017
samo Cepikuce ko ide za Peljesac.nekoliko godina koristimo ovaj gp i jednom kad smo se u povratku izradili i vracali preko doljana,jer k'o neko nam tad rece nisu plahe guzve,istom se stucalo tih nekoliko izgubljenih sati bash intenzivnoTravnički Noćni Šetač wrote:dobar osjecaj wrote:Ja ne znam je li imam samo sreće ili šta, ali meni još nikad ni na jednom graničnom prelazu nisu pogledali ništa. Eventualno me pitaju "šta imate u prtljažniku" i na moj odgovor "samo lične stvari" puste da idem dalje.
Identično iskustvo... "Samo lične stvari" i u 95% slučajeva sam dobio odgovor da prolazim bez pregleda...
..
A sad u prošlu nedelju sam išao na Pelješac preko GP Čepikuće... U odlasku niko osim mene na granici , dok je istovremeno radio javljao na Doljanima oko dva sata čekanja... U povratku dva auta ispred mene u nedelju naveče... u Hrvatskom dijelu dionice put je širok većim dijelom jednu saobraćajnu traku , ali se pri brzini od 40 km/h za 15 minuta sidje na magistralu u Doli...
- rumenige_brajtner
#1564 Re: Gdje na more? - 2017
samo da jednu stvar riješimo.. nisu baške vode, nego je baška voda.
- Travnički Noćni Šetač
#1565 Re: Gdje na more? - 2017
Odličan izbor graničnog prelaza... a za one koji trebaju prema Dubrovniku , kad krenu od Ljubuškog , u naselju Teskera skrenu lijevo i prodju bez problema na Zvirići/Prud i sidju u Metković ... A može se doči i od Čapljine, na A1 , pa izlaz prije Bijače i na isti prelaz gdje obično nema gužve, i takođe sidju u Metković za vrlo kratko vrijeme...Distortion wrote:Ove godine sam se odlucio za Drvenik (mali) zbog male bebe od 15 mjeseci. Inace sam isao na Vinjane pa na Zagvozd za Baske Vode.
Ista dionica do Posusja, al sad na kruznom toku kod Posusja pravo pa onda za Grude, Ljubuski i na Crveni Grm. Na granici 2 auta, nikad lakse i brze nisam prosao granicu.![]()
- mO k3
#1566 Re: Gdje na more? - 2017
ko kaze to ??rumenige_brajtner wrote:samo da jednu stvar riješimo.. nisu baške vode, nego je baška voda.
- rumenige_brajtner
#1567 Re: Gdje na more? - 2017
pogledaj kartu, ako ništa drugo. i kad budeš ulazio u mjesto pogledaj tablu na ulazu, putokaze i sve ostalo gdje se spominje ime mjesta.mO k3 wrote:ko kaze to ??rumenige_brajtner wrote:samo da jednu stvar riješimo.. nisu baške vode, nego je baška voda.
- Travnički Noćni Šetač
#1568 Re: Gdje na more? - 2017
Kaže zvanični spisak naseljenih mjesta u Republici Hrvatskoj.... A može se pogledati i tabla na ulazu u mjesto... ne bi trebalo biti teško proguglati... Takođe u Travniku je Plava Voda a ne Plave vode... Po istom principu...
- mO k3
#1569 Re: Gdje na more? - 2017
Pa ko kaze to ??rumenige_brajtner wrote:pogledaj kartu, ako ništa drugo. i kad budeš ulazio u mjesto pogledaj tablu na ulazu, putokaze i sve ostalo gdje se spominje ime mjesta.mO k3 wrote:ko kaze to ??rumenige_brajtner wrote:samo da jednu stvar riješimo.. nisu baške vode, nego je baška voda.
- shalla
#1570 Re: Gdje na more? - 2017
Crveni Grm i Orahovlje su tito granični prelazi, nikad nije bilo više od 5 auta ispred mene, ni u najfrekventijem dijelu sezone.
Btw, ko koristi kartice Sparkasse banke, na kojem god bankomatu u Evropi koji ima onaj znak S (dakle Sparkasse ili Erste grupacija) podignete lovu, ista se skida sa računa tj obračunava po srednjem kursu bez provizije. Mislim da je tako i sa Intesa i sa UniCredit grupacijom tako da nošenje love i mijenjanje dole mi je fakat nonsens al eto, ne želim da pametujem
Btw, ko koristi kartice Sparkasse banke, na kojem god bankomatu u Evropi koji ima onaj znak S (dakle Sparkasse ili Erste grupacija) podignete lovu, ista se skida sa računa tj obračunava po srednjem kursu bez provizije. Mislim da je tako i sa Intesa i sa UniCredit grupacijom tako da nošenje love i mijenjanje dole mi je fakat nonsens al eto, ne želim da pametujem
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1571 Re: Gdje na more? - 2017
Za Intesu potvrđeno u Budimushalla wrote:Crveni Grm i Orahovlje su tito granični prelazi, nikad nije bilo više od 5 auta ispred mene, ni u najfrekventijem dijelu sezone.
Jeste, sigurno i za ostale.
- rumenige_brajtner
#1572 Re: Gdje na more? - 2017
kažem ja i ministarstvo uprave RHmO k3 wrote: Pa ko kaze to ??
https://uprava.gov.hr/naseljena-mjesta- ... -9497/9497
- mO k3
#1573 Re: Gdje na more? - 2017
Code: Select all
PA tako recirumenige_brajtner wrote:kažem ja i ministarstvo uprave RHmO k3 wrote: Pa ko kaze to ??
https://uprava.gov.hr/naseljena-mjesta- ... -9497/9497
- rumenige_brajtner
#1574 Re: Gdje na more? - 2017
i šta sad? jel ti laknulo?
- P308
#1575 Re: Gdje na more? - 2017
shalla wrote:Crveni Grm i Orahovlje su tito granični prelazi, nikad nije bilo više od 5 auta ispred mene, ni u najfrekventijem dijelu sezone.
Moze li neko malo detaljnije napisati kako doci do ta dva granicna prelaza, iz Sarajeva?
Znam da ste objasnjavali i prije, ali evo jos jedna molba, ne zamjerite.