Poenta brexita nije reakcija na globalizaciju.Jashar X wrote:
Daleko sam ja od "cistog Marxa"... ali recimo da je poenta Brexita reakcija na globalizaciju tj na cinjenicu da EU nije svoje gradjane zastitila od posljedica iste. To uopste ne znaci da je globalizacija losa ili da slobodno trziste nema svoje prednosti (e to je ono sto neoliberali stavljaju nama, umjerenim Marxistima u usta) vec prosto da je mogla, a nije htjela, da izabere drugaciji model.
Brexit
- stakasa
#1551 Re: Brexit
-
Jashar X
#1552 Re: Brexit
Ok.stakasa wrote:Poenta brexita nije reakcija na globalizaciju.Jashar X wrote:
Daleko sam ja od "cistog Marxa"... ali recimo da je poenta Brexita reakcija na globalizaciju tj na cinjenicu da EU nije svoje gradjane zastitila od posljedica iste. To uopste ne znaci da je globalizacija losa ili da slobodno trziste nema svoje prednosti (e to je ono sto neoliberali stavljaju nama, umjerenim Marxistima u usta) vec prosto da je mogla, a nije htjela, da izabere drugaciji model.
- stakasa
#1553 Re: Brexit
Razumijem i slazem se. U pravu si ovde sto posto.Jashar X wrote: Niko se ne bori protiv iskrene i racionalne liberalizacije. Bar ne iskren ljevicar. Neoliberalizam podrazumjeva "kapitalizam za sirotinju i socijalizam za bogate" a ne potpuno slobodno trziste. Pitaj bankare, autoindustriju, farmere i proizvodzace oruzja u USA koliko im je trziste slobodno i da li ga uopste zele. A onda ih pitaj da li to isto sto zele za sebe, zele i za recimo Nigeriju, Bosnu ili Vijetnam.
- stakasa
#1554 Re: Brexit
Jashar X wrote:Ok.stakasa wrote:Poenta brexita nije reakcija na globalizaciju.Jashar X wrote:
Izgubi covjek strpljenje s ovima iz tvog tabora, nisu svi razumni i nacitani kao ti. A kola se uvjek lome na pogresnim
- Grean
#1555 Re: Brexit
Ne znam bas koliko je ovo taco. Danas je navodno preraspodjela bogatsva gora nego u 18 vijeku, u smislu koliki broj ljudi posjeduje svjetske resurse.stakasa wrote:
Ta liberalizacija trzista protiv koje se ovoliko ljudi bori je dovela do toga da svijet nikada u istoriji covjecanstva nije bio bogatiji, manje gladan, manje siromasan (u procentima i absolutnom broju). To sto je podrucje Jugoslavije ostalo izvan tih desavanja i sto se sistematski pumpaju negativne informacije je sasvim drugi par rukava.
I vezano za temu, ova prica o liberalizaciji ili ne nema veze sa ovom istom. U stvari ima veze ali nije medu vaznijim razlozima zasto je doslo do brexita. Vec ljudi procitaju dvije knjige, ako su i to, prije ce biti pogledaju dva dokumentarca ili pritisnu tri linka sa alternativnim izvorima pa onda jazuk novostecenog znanja, primjenjuj gdje stignes - od brexita do evrovizije. Na pogresnom ste tragu s ovom pricom
Nejse, jedan od boljih postova na temi je onaj @Bodkinov o razlikama izmedju njemackih i britanskih gradova u unutrasnjosti. Britanija kao i mnoge zemlje Evrope su svjesno i strateski izabrale da se ne bore za proizvodnju i industriju. Jedni se okrecu finansijama, drugi turizmu a jedina zemlja koja je zadrzala industriju je Njemacka.
Naravno ovo nije bilo bez posljedica, ko je prije deset godina imao priliku pricati sa nasim ljudima iz Njemacke mogao je cuti samo zalopojke kako se plate smanjuju, kako je zivotni standard sve gori i gori a dalo se primjetiti da je Nijemaca puno manje na svim turistickim destinacijama u poredjenju sa nekadasnjim vremenom i u poredjenju sa drugim velikim nacijama.
Uzrok tome je strateska odluka koju su zajedno donijeli njemacka industrija i sindikati, cijena da zadrze proizvodnju na domacem terenu i izbjegnu da se bas sve preseli u Aziju je bila skidanje plata te njihovo zamrzavanje na duzi period. Nijemci ko' nacija su odlucili da ce radije losije zvjeti ali ce imati sta raditi (koliko drugih nacija je spremno odreci se onog svog, licnog za vise ciljeve). Druge zemlje su se odlucile za druge grane jer nisu zeljele zrtvovati standard i to je cijena da im unutrasnjost propada dok veliki gradovi zive u svom svijetu.
-
prog321
#1556 Re: Brexit
Od djikana je to kompliment.Bodkin wrote:Frajer je kralj pogresnih informacijacyprus wrote:The progprog321 wrote:Svjetska populacija je prilično izjednačena.
Siguran sam da prosječan Britanac danas ne živi bolje od 20% svjetskog stanovništva.
- madner
#1557 Re: Brexit
Ja nisam siguran da 20% zivi bolje od nas.
Inace, globalizacija je suplja, 1913 je po mnogim parametrima svijet bio globaliziraniji nego danas.
Inace, globalizacija je suplja, 1913 je po mnogim parametrima svijet bio globaliziraniji nego danas.
- gospodja profiterka
#1558 Re: Brexit
Da se i ja s tobom jednom složim.madner wrote:Ja nisam siguran da 20% zivi bolje od nas.![]()
-
Jashar X
#1559 Re: Brexit
Sve je to lakse "odluciti" kada kontrolises monetarnu politiku ali si u tu valutu uvukao jos masu zemalja kojima je ta valuta nametnuta. Da su recimo francuska, italija, grcka ili spanija izvan eu - njihove bi valute bile jeftinije i samim tim i proizvodi jeftiniji pa bi lakse izvozili. S druge strane njemacka marka bi bila jaca od eura i golfovi skuplji za izvoziti a strani proizvodi jeftinji za uvoziti.Grean wrote:Ne znam bas koliko je ovo taco. Danas je navodno preraspodjela bogatsva gora nego u 18 vijeku, u smislu koliki broj ljudi posjeduje svjetske resurse.stakasa wrote:
Ta liberalizacija trzista protiv koje se ovoliko ljudi bori je dovela do toga da svijet nikada u istoriji covjecanstva nije bio bogatiji, manje gladan, manje siromasan (u procentima i absolutnom broju). To sto je podrucje Jugoslavije ostalo izvan tih desavanja i sto se sistematski pumpaju negativne informacije je sasvim drugi par rukava.
I vezano za temu, ova prica o liberalizaciji ili ne nema veze sa ovom istom. U stvari ima veze ali nije medu vaznijim razlozima zasto je doslo do brexita. Vec ljudi procitaju dvije knjige, ako su i to, prije ce biti pogledaju dva dokumentarca ili pritisnu tri linka sa alternativnim izvorima pa onda jazuk novostecenog znanja, primjenjuj gdje stignes - od brexita do evrovizije. Na pogresnom ste tragu s ovom pricom
Nejse, jedan od boljih postova na temi je onaj @Bodkinov o razlikama izmedju njemackih i britanskih gradova u unutrasnjosti. Britanija kao i mnoge zemlje Evrope su svjesno i strateski izabrale da se ne bore za proizvodnju i industriju. Jedni se okrecu finansijama, drugi turizmu a jedina zemlja koja je zadrzala industriju je Njemacka.
Naravno ovo nije bilo bez posljedica, ko je prije deset godina imao priliku pricati sa nasim ljudima iz Njemacke mogao je cuti samo zalopojke kako se plate smanjuju, kako je zivotni standard sve gori i gori a dalo se primjetiti da je Nijemaca puno manje na svim turistickim destinacijama u poredjenju sa nekadasnjim vremenom i u poredjenju sa drugim velikim nacijama.
Uzrok tome je strateska odluka koju su zajedno donijeli njemacka industrija i sindikati, cijena da zadrze proizvodnju na domacem terenu i izbjegnu da se bas sve preseli u Aziju je bila skidanje plata te njihovo zamrzavanje na duzi period. Nijemci ko' nacija su odlucili da ce radije losije zvjeti ali ce imati sta raditi (koliko drugih nacija je spremno odreci se onog svog, licnog za vise ciljeve). Druge zemlje su se odlucile za druge grane jer nisu zeljele zrtvovati standard i to je cijena da im unutrasnjost propada dok veliki gradovi zive u svom svijetu.
Naravno, kad ne kontas ekonomiju onda ti se sve svodi na "grci lijeni a svabe vrijedne" pogled na svijet.
-
prog321
#1560 Re: Brexit
madner wrote:Ja nisam siguran da 20% zivi bolje od nas.![]()
- Challenger__
#1561 Re: Brexit
A situacija je baš obrnuta. Prema Eurostatu Grci u prosjeku rade nekoliko sati duže od Nijemaca. Ali, ne treba diskusiju voditi sa pozicije prosječne neznalice. Sad na temi ima fine raje (ProfiterkaJashar X wrote:Naravno, kad ne kontas ekonomiju onda ti se sve svodi na "grci lijeni a svabe vrijedne" pogled na svijet.
Kad prođe tekma, naravno.
- Grean
#1562 Re: Brexit
I sta sad Jasare, ti izmislio toplu vodu? Znaci rjesenje svih problema je inflacija pa ces imati jeftine proizvode? Po tome bi ondasnja Jugoslavija bila sampion. Ovo je ona Dodikova ekonomija, daj da nastampamo da se izvucemo iz krize sto je srecom Centralna banka osujetila.Jashar X wrote:
Sve je to lakse "odluciti" kada kontrolises monetarnu politiku ali si u tu valutu uvukao jos masu zemalja kojima je ta valuta nametnuta. Da su recimo francuska, italija, grcka ili spanija izvan eu - njihove bi valute bile jeftinije i samim tim i proizvodi jeftiniji pa bi lakse izvozili. S druge strane njemacka marka bi bila jaca od eura i golfovi skuplji za izvoziti a strani proizvodi jeftinji za uvoziti.
Naravno, kad ne kontas ekonomiju onda ti se sve svodi na "grci lijeni a svabe vrijedne" pogled na svijet.
Naravno da monetarna politika u svojim rukama pomaze da balansiras ekonomiju s tim da je to mac sa dvije ostrice ali prije svega druge evropske zemlje su se svjesno odrekle industrije dok su Nijemci sa druge strane zrtvovali standard da bi je zadrzali.
- Alfons Kauders
#1563 Re: Brexit
Jah meraka kad vidim ove nase antiglobaliste kako brane ljude koji zadnja dva dana po Britaniji maltretiraju strance, vandaliziraju poljski kulturni centar, govore Poljacima i Romima da ce ih pobacati u gasne komore, a Pakistancima i Afrikancima (ciji su roditelji stigli u Britaniju prije pedeset ili vise godina) sugerisu da se "vrate odakle su dosli"
Aferim antiglobalisti, fine ste saveznike nasli... Wilders, Le Pen, Putin, Trump...
Aferim antiglobalisti, fine ste saveznike nasli... Wilders, Le Pen, Putin, Trump...
- gospodja profiterka
#1564 Re: Brexit
Pametniji si ti od ovoga... "Antiglobalisti" na ovoj temi uopće nisu antiglobalisti ili ti je nešto promaklo, mada to i nije relevantno za ovu diskusiju. Poenta je u tome da je ksenofobija neizbježan akter zadnje faze očaja, najčešće kao rezultat narativa koji masama plasiraju elite (jer, ako nisu krivi "naši", onda su krivi "njihovi" - zvuči li ti to poznato?). Ksenofobija iminentni bunt drži podalje od ljevice, to joj je svrha. Ako već mora pući, a sada već mora, bolje da lupaju poljske/jevrejske/muslimanske radnje nego da nas vode na giljotinu.Alfons Kauders wrote:Jah meraka kad vidim ove nase antiglobaliste kako brane ljude koji zadnja dva dana po Britaniji maltretiraju strance, vandaliziraju poljski kulturni centar, govore Poljacima i Romima da ce ih pobacati u gasne komore, a Pakistancima i Afrikancima (ciji su roditelji stigli u Britaniju prije pedeset ili vise godina) sugerisu da se "vrate odakle su dosli"
To je suština ove priče. Ne možeš imati i jare i pare, i oskudicu, i potčinjenost, i poslušnost, i klasni mir, i društvenu koheziju. Tako su isti oni "progresivni" mediji koji se sada, kobajagi, ibrete nad ksenofobijom i retorikom podjele, zapravo napisali narativ za međuetničku, međurasnu i, posebno, međukonfesionalnu mržnju. To nije teško dokazati, samo obrati pažnju na naslove od prije pet-šest godina i naslove u zadnjih 12-ak mjeseci. U ISTIM medijima.
Znam ja Alphonse da je lijepo biti na "pravoj" strani, čovjeka srce samo vuče, ali nije sve onako kako se čini na prvi pogled i nije uvijek tako jednostavno da nam je izbor olakšan.
- Challenger__
#1565 Re: Brexit
Svjesno ili ne prihvatio si njihov narativ koji izbija iz svakog tvog upisa: od imaginarne krivice "svih ljudi" do neoliberalne portretizacije svijeta koja kaže da si ili njihov ili fašista a tako je, ali u *urcu. Primjer je pokušaj otpora istinske evropske ljevice Sirize, koju su ovdje pprovincijalci ismijavali a ja stojim na onom što sam napisao i prognozirao:cyprus wrote:I ovo nije odbrana neoliberalizma... Ja sebe ne smatram pobornikom istog (iako me evo Čeli nazva tako)... Ja samo tvrdim da su za njega krivi ljudi... Ne uska elita, moćnici iz sjene, masoni i pičke materine, nego masa...
Siriza će preživjeti lešinare i plesati na njihovom grobu.
Brexit je samo prvi korak u toj Božanstvenoj komediji.
- agnostic_front
#1566 Re: Brexit
Reptili u borbi protiv imperijalizma
Dok sam pratio pvaj pdf, smijem se zakleti da su Britanci (uz USA naravno) bili glavni krivci za sve što se dešava na svijetu, sad su oni predvodnici borbe protiv Vatikana i masona, koji su ovaj put u EU
Venecuela postala socijalistički raj, Britanija izlazi iz ralja imperijalizma (neoliberalnog dakako), lijepo je biti ljevičar danas. A i još bolje kad se s tobom slažu Le Pen i Trump
- Edin H.
#1567 Re: Brexit
Koji su giganti nasi politicari, ostavke ni pod razno.
A string of Labour shadow cabinet members have quit, with more walkouts expected, in protest at Jeremy Corbyn's leadership over the EU referendum.
Among those to resign are Heidi Alexander, Lucy Powell and Ian Murray.
It comes after shadow foreign secretary Hilary Benn was sacked after he told Mr Corbyn he had lost confidence in him.
Mr Corbyn faces a vote of no confidence following a "lacklustre" EU campaign but shadow chancellor John McDonnell said he "wasn't going anywhere".
Mr McDonnell and shadow cabinet members Andy Burnham, Diane Abbott and Emily Thornberry have given Mr Corbyn their support despite the resignations.
A string of Labour shadow cabinet members have quit, with more walkouts expected, in protest at Jeremy Corbyn's leadership over the EU referendum.
It comes after shadow foreign secretary Hilary Benn was sacked after he told Mr Corbyn he had lost confidence in him.
Mr Corbyn faces a vote of no confidence following a "lacklustre" EU campaign but shadow chancellor John McDonnell said he "wasn't going anywhere".
Mr McDonnell and shadow cabinet members Andy Burnham, Diane Abbott and Emily Thornberry have given Mr Corbyn their support despite the resignations.
- Challenger__
#1568 Re: Brexit
Upravo.Jashar X wrote:Marx je ideologiju koja je vladajuca definisao, znam nazalost samo na engleskom pa se nadam da razumijes, kao " false consciousness" ili drugim rijecima, ne kao listu eksplicitnih nacela tipa: "svi ljudi treba da imaju ista prava" vec kao sve ono sto daje opravdanje za trenutno stanje. Prema tome, prica o pohlepi nije nista drugo nego najdirektnija, cista neoliberalna ideoligija.
Jedna drevna vedska misao kaže da će "smak svijeta nastupiti kada nastupi miješanje kasta". Odavno je stalež trgovaca preuzeo stvari u svoje ruke i istisnuo više duhovne staleže u donošenju glavnih političkih odluka. A trgovac je motivisan samo ličnim dobitkom, on ne zna niti ima predstavu o opštem dobru.
Svijet koga kreira trgovačka kasta je smijurija, karikatura i potencijalni pakao na zemlji.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1569 Re: Brexit
evo šta kaže jedan od staraca - pisaca SF-a
edan od najglupljih "argumenata" koje sam juče čuo u vezi sa Bregzitom od komentatora (J. Ščekić) bio je onaj da je "nepravedno" to što je prevagnuo glas za izlazak starije populacije koja pred sobom ima mnogo kraći životni vek nego omladina, koja je većinom glasala za ostanak.
1. demokratija je takva - nepravedna: jedan čovek = jedan glas (stari argument sa dva filozofa koje nadglasaju tri čobana);
2. otkud sad starosna diskriminacija na delu? Glas punoletnog građanina je glas punoletnog građanina, imao on 18 ili 118 godina;
3. krajnje je nepristojno govoriti dobrom delu populacije, u suštini: "Vi imate još malo da poživite, pa ko vas šiša." Šta ako moderna medicina produži prosečni životni vek? Šta ako mladi glasač pred kojim je najmanje pola veka života više nego kad je reč o onom matorom koji je glasao za izlazak padne pod voz u metrou, ili ga izgaze navijači na stadionu? Učešće u političkom životu zajednice ne može biti uslovljeno pretpostavljenim trajanjem života. I kako bi to uopšte funkcionisalo? Država na osnovu genoma svakog građanina, iz kojeg se vidi je li ovaj sklon dugovečnosti ili rizicima od prerane smrt, izdaje potvrde o tome da li, i koliko, vredi njegov glas na izborima, referendumu itd.
4. konačno, kontraargumentacija "matorih" glasača mogla bi da bude: vi klinci nemate pojma o životu, nas je iskustvo učinilo mudrim i mi vidimo stvari koje vi ne vidite...
Dakle, ako živiš u demokratiji, onda prihvataš njena pravila i kad ti rezultati odgovaraju i kada si nezadovoljan. ( S OVIM SE NAŠI SALONCI LJEVIČARI NE MOGU POMIRITI) Ukoliko ti baš smeta, dižeš revoluciju pa uvodiš diktaturu, monarhiju ili hipi komunu zasnovanu na konsenzusu. Nemoj da mi trućaš o tome kako tamo neki deda iz Šefilda ima manje prava da odlučuje o zemlji u kojoj živi od hipstera iz Sitija, samo zato što je koju deceniju stariji.
O diskriminaciji na osnovu podele ruralno-urbano da ne pričam.
Nadam se da će UK ostati celovito i da će biti i dalje jak igrač na evropskoj i svetskoj sceni, ali ne po cenu nekakvog ukidanja prava glasa svakom starijem od, šta ga znam, četrdeset godina. Takva argumentacija isuviše podseća na distopije poput "Loganovog bekstva".
edan od najglupljih "argumenata" koje sam juče čuo u vezi sa Bregzitom od komentatora (J. Ščekić) bio je onaj da je "nepravedno" to što je prevagnuo glas za izlazak starije populacije koja pred sobom ima mnogo kraći životni vek nego omladina, koja je većinom glasala za ostanak.
1. demokratija je takva - nepravedna: jedan čovek = jedan glas (stari argument sa dva filozofa koje nadglasaju tri čobana);
2. otkud sad starosna diskriminacija na delu? Glas punoletnog građanina je glas punoletnog građanina, imao on 18 ili 118 godina;
3. krajnje je nepristojno govoriti dobrom delu populacije, u suštini: "Vi imate još malo da poživite, pa ko vas šiša." Šta ako moderna medicina produži prosečni životni vek? Šta ako mladi glasač pred kojim je najmanje pola veka života više nego kad je reč o onom matorom koji je glasao za izlazak padne pod voz u metrou, ili ga izgaze navijači na stadionu? Učešće u političkom životu zajednice ne može biti uslovljeno pretpostavljenim trajanjem života. I kako bi to uopšte funkcionisalo? Država na osnovu genoma svakog građanina, iz kojeg se vidi je li ovaj sklon dugovečnosti ili rizicima od prerane smrt, izdaje potvrde o tome da li, i koliko, vredi njegov glas na izborima, referendumu itd.
4. konačno, kontraargumentacija "matorih" glasača mogla bi da bude: vi klinci nemate pojma o životu, nas je iskustvo učinilo mudrim i mi vidimo stvari koje vi ne vidite...
Dakle, ako živiš u demokratiji, onda prihvataš njena pravila i kad ti rezultati odgovaraju i kada si nezadovoljan. ( S OVIM SE NAŠI SALONCI LJEVIČARI NE MOGU POMIRITI) Ukoliko ti baš smeta, dižeš revoluciju pa uvodiš diktaturu, monarhiju ili hipi komunu zasnovanu na konsenzusu. Nemoj da mi trućaš o tome kako tamo neki deda iz Šefilda ima manje prava da odlučuje o zemlji u kojoj živi od hipstera iz Sitija, samo zato što je koju deceniju stariji.
Nadam se da će UK ostati celovito i da će biti i dalje jak igrač na evropskoj i svetskoj sceni, ali ne po cenu nekakvog ukidanja prava glasa svakom starijem od, šta ga znam, četrdeset godina. Takva argumentacija isuviše podseća na distopije poput "Loganovog bekstva".
-
The 51st State
#1570 Re: Brexit
Samo nek neko nabaci alternativu "globalizaciji" i konkretro evropi osim eu, a da se odnosi na kvalitet zivota svih stanovnika, stim da ta alternativa ne ukljucuje star treck scenarije ili gluho bilo revolucionarno krvoprolice.
Ova prica o takozvanim narativima je posebno za kurac kao da prosjecnog gradjanina svijeta ista interesuje osim kvaliteta zivota, a zna se koji drustveno ekonomski okvir to omogucuje najefikasnije kako se pokazalo u praksi, no hajde reciklatori kak kul ideja su tu da prosvjetljuju cyber mase.
Jeste malo zamorno citati ove apokalipticare no to je cijena dostupnosti interneta svakakvim budalama.
Ova prica o takozvanim narativima je posebno za kurac kao da prosjecnog gradjanina svijeta ista interesuje osim kvaliteta zivota, a zna se koji drustveno ekonomski okvir to omogucuje najefikasnije kako se pokazalo u praksi, no hajde reciklatori kak kul ideja su tu da prosvjetljuju cyber mase.
Jeste malo zamorno citati ove apokalipticare no to je cijena dostupnosti interneta svakakvim budalama.
- gospodja profiterka
#1571 Re: Brexit
Bože, što ima glupog svijeta...
Britanija ne izlazi radi ideologije, već da bi podrila EU. Uostalom, odugovlačit će izlazak sve dok ne pokrene domino-efekt u Evropi, odnosno dok još neke bitne članice ne budu raspisale sličan referendum pod pritiskom (uglavnom) krajnje desnice u svojim zemljama. Cameron im je dao predložak (kobajagi na tebe vrši pritisak marginalna desničarska stranka tokom predizborne utrke, kobajagi ti popustiš radi mira u kući, kobajagi ti predvodiš kampanju za ostanak, kobajagi ti tužan kad izgubiš).
Sve što ona žaba Le Penovica treba sada učiniti, a i hoće, jeste uzeti referendum o članstvu za svoju predizbornu platformu. Nakon drame sa propisima o radu, nakon napada u Parizu, nakon svih sranja, njoj će se prikloniti sasvim dovoljno zbunjenih očajnika da njeni rivali iz Hollandeove i Sarkoove stranke budu prisiljeni plesati po tim notama. Hajd' stisni pa ne daj referendum, jel'.
Sve to vrijeme, Britanija će ostati jednom nogom vani, a drugom unutra. Uostalom, na tome se već radi:
Speaking in Rome as he met in Rome with Italian foreign minister Paolo Gentiloni, Kerry emphasized the importance of thoughtful cooperation at a time of economic uncertainty and fears about crumbling European unity.
He said he would bring a message of US support to both capitals, but he offered no concrete suggestions for how the two sides should make good on the British decision.
“One country has made a decision,” Kerry said. “Obviously, it is a decision that the United States had hoped would go the other way. But it didn’t. And so we begin with a fundamental respect for voters.
“In a democracy, when the voters speak, it is the job of leaders to listen and then to make sure that they are moving in a way that is responsible to address the concerns.
“I am absolutely convinced – and I say this to the marketplace, I say this to citizens who are wondering what is going on – I am absolutely convinced, President Obama is absolutely convinced that we will be able to work through this in a sensible, thoughtful way that takes the best strengths of the EU, the best strengths of the marketplace, the best interests of our national security and international security, and works to keep them moving in the right direction for our countries.”
Britanija ne izlazi radi ideologije, već da bi podrila EU. Uostalom, odugovlačit će izlazak sve dok ne pokrene domino-efekt u Evropi, odnosno dok još neke bitne članice ne budu raspisale sličan referendum pod pritiskom (uglavnom) krajnje desnice u svojim zemljama. Cameron im je dao predložak (kobajagi na tebe vrši pritisak marginalna desničarska stranka tokom predizborne utrke, kobajagi ti popustiš radi mira u kući, kobajagi ti predvodiš kampanju za ostanak, kobajagi ti tužan kad izgubiš).
Sve što ona žaba Le Penovica treba sada učiniti, a i hoće, jeste uzeti referendum o članstvu za svoju predizbornu platformu. Nakon drame sa propisima o radu, nakon napada u Parizu, nakon svih sranja, njoj će se prikloniti sasvim dovoljno zbunjenih očajnika da njeni rivali iz Hollandeove i Sarkoove stranke budu prisiljeni plesati po tim notama. Hajd' stisni pa ne daj referendum, jel'.
Sve to vrijeme, Britanija će ostati jednom nogom vani, a drugom unutra. Uostalom, na tome se već radi:
Speaking in Rome as he met in Rome with Italian foreign minister Paolo Gentiloni, Kerry emphasized the importance of thoughtful cooperation at a time of economic uncertainty and fears about crumbling European unity.
He said he would bring a message of US support to both capitals, but he offered no concrete suggestions for how the two sides should make good on the British decision.
“One country has made a decision,” Kerry said. “Obviously, it is a decision that the United States had hoped would go the other way. But it didn’t. And so we begin with a fundamental respect for voters.
“In a democracy, when the voters speak, it is the job of leaders to listen and then to make sure that they are moving in a way that is responsible to address the concerns.
“I am absolutely convinced – and I say this to the marketplace, I say this to citizens who are wondering what is going on – I am absolutely convinced, President Obama is absolutely convinced that we will be able to work through this in a sensible, thoughtful way that takes the best strengths of the EU, the best strengths of the marketplace, the best interests of our national security and international security, and works to keep them moving in the right direction for our countries.”
-
omar little
#1572 Re: Brexit
a sto bi on davao ostavku? niti je sazvao referendum, niti je na vlasti, niti ista. zato sto se blerovska frakcija u laburistickoj stranci jos uvijek ne moze pomiriti s cinjenicom da ga je clanstvo izabralo, to treba biti razlog ostavci? njega jebe vlastita stranka i vlastiti kabinet otkako je izabran, koriste svaku mogucu priliku da ga degradiraju i da mu smontiraju nogu. blerovski lakeji i pusikurci nemaju nikakvog prava bilo kome drzati moralne pridike. a ja nisam neki narocit ljubite corbyna.Edin H. wrote:Koji su giganti nasi politicari, ostavke ni pod razno.![]()
- seln
#1573 Re: Brexit
Prenosi te, jebote.. poceo si mEsati ekavicu i kroaticu.Black swan wrote:evo šta kaže jedan od staraca - pisaca SF-a
Smrtni grEh za svakog kroata.
- gospodja profiterka
#1574 Re: Brexit
omar little wrote:a sto bi on davao ostavku? niti je sazvao referendum, niti je na vlasti, niti ista. zato sto se blerovska frakcija u laburistickoj stranci jos uvijek ne moze pomiriti s cinjenicom da ga je clanstvo izabralo, to treba biti razlog ostavci? njega jebe vlastita stranka i vlastiti kabinet otkako je izabran, koriste svaku mogucu priliku da ga degradiraju i da mu smontiraju nogu. blerovski lakeji i pusikurci nemaju nikakvog prava bilo kome drzati moralne pridike. a ja nisam neki narocit ljubite corbyna.Edin H. wrote:Koji su giganti nasi politicari, ostavke ni pod razno.![]()
- Edin H.
#1575 Re: Brexit
Stoji, ali previse je filozofirao, umjesto da poslje jasnu poruku.omar little wrote:a sto bi on davao ostavku? niti je sazvao referendum, niti je na vlasti, niti ista. zato sto se blerovska frakcija u laburistickoj stranci jos uvijek ne moze pomiriti s cinjenicom da ga je clanstvo izabralo, to treba biti razlog ostavci? njega jebe vlastita stranka i vlastiti kabinet otkako je izabran, koriste svaku mogucu priliku da ga degradiraju i da mu smontiraju nogu. blerovski lakeji i pusikurci nemaju nikakvog prava bilo kome drzati moralne pridike. a ja nisam neki narocit ljubite corbyna.Edin H. wrote:Koji su giganti nasi politicari, ostavke ni pod razno.![]()