Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post Reply
palermo

#1551 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by palermo »

hAZNADAR wrote:
Danas je najvece zlo srpski nacionalizam koji je do te mjere originalan i bizaran da nema primjera ni u regiji ni u svijetu. I tu nema puno filozofiranja.
Ko to osporava ?

Jedino osporavam da je odgvor na njega bošnjački nacionalizam. Odgovor je, imati pušku, jačati državu i biti vjeran univerzalnim ljudskim vrijednostima na kojima počiva progresivni svijet.
Skijaš

#1552 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
mario001 wrote:
Bosnjake tradicionalno kolju svakih 50 godina zbog takvih stavova, sto se tice mene ja sam spreman, za razliku od mojih predaka, ja neci biti iznenadjen nikada.
Odgovorni elementi u društvu i trebaju biti sposobni da odbrane sebe i slabije od sebe. Ali biti naoružan ne isključuje multikulturalizam, otvorenost društva je budućnost a ne zidovi i isključivost.
To je privilegija zrelih nacija koje su odavno homogenizovane.
Bosnjaci prvo moraju biti ujedinjeni i da imaju definisane ciljeve.
Na primjer ? Cjelovita BiH ? To već imaš kao jedan od tih ciljeva koje spominješ. Šta još ?
mario001

#1553 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by mario001 »

Skijaš wrote:
mario001 wrote:
Bosnjake tradicionalno kolju svakih 50 godina zbog takvih stavova, sto se tice mene ja sam spreman, za razliku od mojih predaka, ja neci biti iznenadjen nikada.
Odgovorni elementi u društvu i trebaju biti sposobni da odbrane sebe i slabije od sebe. Ali biti naoružan ne isključuje multikulturalizam, otvorenost društva je budućnost a ne zidovi i isključivost.
Nisam ni rekao da iskljucuje, samo me nece iznenaditi kao mog oca, necu nositi Titine slike dok me drzi na nisanu, necu sanjati da rata nece biti dok oni blokiraju raskrsnice u ovom gradu.
Mislim da vise nikada nece biti tako naivne generacije kod Bosnjaka, tu naravno ne mislim na Sarajevske yogonostalgicare koje bi jednako tretirao kao i cetnike
Skijaš

#1554 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

mario001 wrote:
Skijaš wrote:
mario001 wrote:
Nisam ni rekao da iskljucuje
Odlično. Onda se slažemo.
vivaldi

#1555 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:Prosječan čovjek ne mrzi, a mobilizaciju u bataljone zombija se vrši strahom
prosjecan covjek ne zivi u drzavi zalosti, a BiH je upravo takva.

krv, tragedije i proklinjanja...tu dr. phill ne pomaze
hAZNADAR

#1556 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:

Šta sam napisao a da nije tačno ? Budi konkretan.
Nisam ni rekao da je netacno. Ali ovdje se ima biti malo konkretniji i jasniji.
Svakom normalnom covjeku je danas jasno kako se javno mijenje u RS odnosi.

Mozemo mi sad filozofirati o uzrocima, razlozima,... da li je kultura ili odgoj ili manipulacija preko medija i politike,.. - rezultat je svakako isti. Oni su slozno, svojevoljno, svjesno,.. u tome.
mario001

#1557 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by mario001 »

vivaldi wrote:
Skijaš wrote:Prosječan čovjek ne mrzi, a mobilizaciju u bataljone zombija se vrši strahom

Nema to puno veze sa drzavom u kojoj se zivi, eto bilo je navodno bolje u Yugi pa smo dobili 90-te.??
Kada pricamo o ovim stvarima najvazniji je njihov kontinuitet i tradicija mrznje i zelje za klanjem, nisu 90-te bile incident nego nastavak 40-tih, 40-te su nastavak Osmanskog Carstva ili cega vec.
Samo te patoloska mrznja moze natjerati da iz Cajnica ili Han Pijeska ides u Banja Luku i da pokazujes ko si i kakav si.
Sa druge strane mi sa prozora gledamo sta nam se desava pred zgradom, nemamo te motive u sebi
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1558 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by _BataZiv_0809 »

Idemo u rat da se bijete. Neki od vas ce da poginu, a neki cemo da prezivimo.
Skijaš

#1559 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:

I opet, antagonizmi su tu zbog manipulacija a ne zbog mržnje, kada iz kalkulacije izbaciš manipulacije, dobiješ miješane brakove i otvoreno društvo. To je prirodno stanje ljudi a ne mržnja.
hAZNADAR

#1560 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

palermo wrote:

Ko to osporava ?

Jedino osporavam da je odgvor na njega bošnjački nacionalizam. Odgovor je, imati pušku, jačati državu i biti vjeran univerzalnim ljudskim vrijednostima na kojima počiva progresivni svijet.
Puska nece trebati jer rata nece biti. A i ako bude - ne moze biti nikakve "Oluje" - dakle nema pobjednika.

Dakle - sta u miru moze ujediniti Bosnjake oko istog cilja i da prema RS politici uvijek ima isti stav i istu strategiju? Vjera nije - pokazalo se vec. Univerzalne ljudske vrijednosti i moral - to nije politika. Multietnicnost - nemas s'kim.
Skijaš

#1561 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Šta sam napisao a da nije tačno ? Budi konkretan.
Nisam ni rekao da je netacno. Ali ovdje se ima biti malo konkretniji i jasniji.
Svakom normalnom covjeku je danas jasno kako se javno mijenje u RS odnosi.

Mozemo mi sad filozofirati o uzrocima, razlozima,... da li je kultura ili odgoj ili manipulacija preko medija i politike,.. - rezultat je svakako isti. Oni su slozno, svojevoljno, svjesno,.. u tome.
Pa bitno je kako nastupaš nakon tog zaključka, ako čitav narod (bilo koji narod) predstaviš kao prijetnju, ti si šovinista nimalo različit od manijaka Karadžića. Ali ako kažeš da je taj narod izmanipulisan i da treba biti oslobođen velikosrpske histerije, to je nešto sasvim drugo. I Nijemce se moralo nametanjem rješenja oslobađati nacizma, što nije značilo da su Nijemci bili bolestan narod niti da se etničke Nijemce trebalo tretirati kao prijetnju.
vivaldi

#1562 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

mario001 wrote:
vivaldi wrote:

Nema to puno veze sa drzavom u kojoj se zivi, eto bilo je navodno bolje u Yugi pa smo dobili 90-te.??
Kada pricamo o ovim stvarima najvazniji je njihov kontinuitet i tradicija mrznje i zelje za klanjem, nisu 90-te bile incident nego nastavak 40-tih, 40-te su nastavak Osmanskog Carstva ili cega vec.
Samo te patoloska mrznja moze natjerati da iz Cajnica ili Han Pijeska ides u Banja Luku i da pokazujes ko si i kakav si.
Sa druge strane mi sa prozora gledamo sta nam se desava pred zgradom, nemamo te motive u sebi
a ne znam sta da ti kazem..

sto neko napisa par strana prije

14. maj 2016.

u banjaluci mile srbuje
u blajburgu marinko i komarica zaluju
u stambolu bake udario brigu na veselje..

a pucanstvo na forumu...maske su pale po hiljaditi put, "ono" se po 1000-ti put podmazuje...
Skijaš

#1563 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
To je privilegija zrelih nacija koje su odavno homogenizovane.
Bosnjaci prvo moraju biti ujedinjeni i da imaju definisane ciljeve.
Na primjer ? Cjelovita BiH ? To već imaš kao jedan od tih ciljeva koje spominješ. Šta još ?
refresh
hAZNADAR

#1564 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:

A kako se boriti za cjelovitu BiH? Bojim se da multietnicnost vise nema svoju svrhu kao ideja jer nema dovoljno aktera. Cjelovita BiH je ostala samo na Bosnjacima koji nemaju razloga vise prikrivati svoj nacionalizam i borbu samo za sebe i svoj zivotni prostor.
vivaldi

#1565 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:
palermo wrote:

Ko to osporava ?

Puska nece trebati jer rata nece biti. A i ako bude - ne moze biti nikakve "Oluje" - dakle nema pobjednika.

Dakle - sta u miru moze ujediniti Bosnjake oko istog cilja i da prema RS politici uvijek ima isti stav i istu strategiju? Vjera nije - pokazalo se vec. Univerzalne ljudske vrijednosti i moral - to nije politika. Multietnicnost - nemas s'kim.
konacno da se i s tobom slozim u potpunosti

zato i kazem status quo jos dugo, dugo

a status quo znaci da ce i okotbarski izbori, kao i svi prethodni "biti sudbonosni", kao sto ce biti i oni 2020, 2024, 2028.., bice i dalje stecajeva, blolada m-17 puta (mada se mozda predje i na blokade autoputa ako se izgrade), bice raznih koalicija, bice jos mnogih big brothera, a mnogi od sadasnjih forumasa ce u narednim godinama na nekim narednim eurosongovima imati pravo da glasaju za BiH iz svog doma.
Skijaš

#1566 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Cjelovita BiH je ostala samo na Bosnjacima koji nemaju razloga vise prikrivati svoj nacionalizam i borbu samo za sebe i svoj zivotni prostor.
Dakle, po tvom mišljenju, Bošnjaci bi se trebali ujediniti oko plana podjele države ? :-D
Drvenija87

#1567 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Drvenija87 »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

A kako se boriti za cjelovitu BiH? Bojim se da multietnicnost vise nema svoju svrhu kao ideja jer nema dovoljno aktera. Cjelovita BiH je ostala samo na Bosnjacima koji nemaju razloga vise prikrivati svoj nacionalizam i borbu samo za sebe i svoj zivotni prostor.
Bori se za neovisnost i kada ce vise?
Poveli ste rat da bi se pripojili Srbiji ,zar ne?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1568 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by mali_milojica »

Suma-sumarum danasnjih mitinga u BL je...
hAZNADAR

#1569 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
Pa bitno je kako nastupaš nakon tog zaključka, ako čitav narod (bilo koji narod) predstaviš kao prijetnju, ti si šovinista nimalo različit od manijaka Karadžića. Ali ako kažeš da je taj narod izmanipulisan i da treba biti oslobođen velikosrpske histerije, to je nešto sasvim drugo. I Nijemce se moralo nametanjem rješenja oslobađati nacizma, što nije značilo da su Nijemci bili bolestan narod niti da se etničke Nijemce trebalo tretirati kao prijetnju.
Ne cijeli ali vecina - da.
Sovinisti gledaju u genetiku i ti si rodjenjem krivac jer si rodjen u okviru te necije, vjere, i imas pogresno ime.

A spominjanjem Nijemaca samom sebi skaces u stomak. Priznajes da se izmanipulisana masa samo silom moze otrijezniti.

Samo ovdje ima ipak razlika. Prosjecan Nijemac nije imao druge informacije od Gebelsovih. Nije imao pojma o drugim istinama i sta se sve desava.

Prosjecan Srbin danas u RS ima za cas uvid u sve informacije o svemu.
Ako je historija - zacas sve cinjenice i argumente koji pobijaju mitomaniju - ali on i dalje vjeruje u mitomaniju.
Ako je bosnjacko ime ili bosanski jezik - za cas masa historijskih cinjenica preko neta o historijatu toga - ali on i dalje negira bosnjacko ime i bosanski jezik i tvrdi pored svih cinjenica da je to izmisljeno.
Ako je u pitanju zadnji rat - takodjer uvid u sve informacije i odnos svijeta prema tome - ali i dalje ili negira genocid ili to slavi. Cijeli Prijedor je znao za Tomasicu i kritikovali su samo "smrad".
Ako je u pitanju ravnopravnost - pa nisu Srbi genetski fasisti, znaju kao dobro da isti arsin pravde vazi za sve - ali kada su u pitanju Bosnjaci - tu vrijedi drugi arsin iz gore navedenih mitomanskih vjerovanja u poturice, izdaje i sl.

Dakle - prosjecan Srbin u RS sasvim svojevoljno, svjesno, opredjeljeno,.. vjeruje u to sto vec vjeruje i odnosi se prema nama tako kao sto se vec odnosi. Nove generacije stasaju sa time i to je dio licnosti.

I posto vjerujem da smo saglasni da rata nece biti i silom nametanja pravde - kakvu strategiju imas prema tome u miru?
hAZNADAR

#1570 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Cjelovita BiH je ostala samo na Bosnjacima koji nemaju razloga vise prikrivati svoj nacionalizam i borbu samo za sebe i svoj zivotni prostor.
Dakle, po tvom mišljenju, Bošnjaci bi se trebali ujediniti oko plana podjele države ? :-D
To nisam rekao. Ali ne takva spocitavanja ne iznenadjuju od nekoga ko je vise puta dokazao da konta samo u krajnostima.
hAZNADAR

#1571 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Drvenija87 wrote:
hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Bori se za neovisnost i kada ce vise?
Poveli ste rat da bi se pripojili Srbiji ,zar ne?
Da se nisi mozda malo zaholcao. :D Citaj malo sta se pise.
Kasno je - odoh u krpe, laku noc
Skijaš

#1572 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:I posto vjerujem da smo saglasni da rata nece biti i silom nametanja pravde - kakvu strategiju imas prema tome u miru?
Ja mislim da nametanja rješenja hoće biti i zato kažem da treba više lobirati. Ti misliš da neće i da treba šta ? U dalje podjele ? :-D Pa bolan ne bio, da se moglo dogovoriti podjelu to bi davno bilo urađeno. Nisi ti ponudio neko genijalno rješenje, ljudi su pokušavali sa crtanjem karata ali ne ide. I zato ostaje samo suživot i otvoreno društvo ili produžavanje agonije. Podjela nije jedna od opcija.
Bodkin

#1573 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
vivaldi wrote: ma jebes entitetske granice, jebes kanotnlane granice, jebes i dodika i covica. i bakira. ovdje se ljudi mrze i tome nema lijeka
Prosječan čovjek ne mrzi, a mobilizaciju u bataljone zombija se vrši strahom. Niko Srbinu, Bošnjaku ili Hrvatu neće reći "Haj'mo ih jebavati u mozak jer su drugačiji", nego se ljudima manipuliše tezom da ih drugi jebu ili žele jebati u mozak. Dakle, odbojnost postoji, recimo poput odbojnosti prema ajkulama, ali nećeš sad mrziti ajkule. To treba pobjediti, tezu kako je čovjek čovjeku ajkula, a uz pomoć koje se dolazi do vlasti, budžeta, namještanja tendera itd. Pa da nije vijest to koje je vjere gradonačelnik Londona ili koje je etničke pripadnosti načelnik Viteza. Mržnja drugih nije prirodna i antagonizmi su vještački.
Halo filozofi. U WWII saveznici nisu filozofirali o antagonizmima, psihoanalizirali sebe, isli u dubinu ljudske prirode,..... - vec su se borili protiv najveceg za tada a to je bio njemacki nacizam.

Danas je najvece zlo srpski nacionalizam koji je do te mjere originalan i bizaran da nema primjera ni u regiji ni u svijetu. I tu nema puno filozofiranja.
Rijetko vidjen sovinista koji valja gluposti iz neke skandinavske zemlje. Zagovaras neku ratobornu politiku iz daleke danske ili svedske. Za srpskim nacionalizmom 99% svijeta boli kurac. Smeta tebi kojeg nervira sto bosnjaci nisu naostreni jer imas svoje retardirane teorije o zlocinu u genima. Nije ti prvi put.
A holandiju, belgiju i slicne male nacije nije spasio njihov nacionalizam kako bi ti volio nego milioni mrtvih rusa, amerikanaca i britanaca
mirsek

#1574 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by mirsek »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Imamo dejton i ravnopravnost na cijelom teritoriju BIH, imamo evropske norme o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama, imamo genocid i rezultate zlocina koje treba ublaziti ili ukinuti.
To su sve legitimni, legalni, demokratski, gradjanski, ljudski, moralni i eticki razlozi.
Niko Bosnjacima ne smije ni zucnuti ako traze bilo sta od toga da se uradi.
Bosnjaci ne nose breme zlocina iz rata, nisu cinili organizovane i sistematske zlocine, niko ne moze reci niti dokazati da ima cinjenicno opravdan strah od Bosnjaka, Bosnjaci mogu traziti ako hoce i tu posebnu vrstu zastite unutar drzave i opet im niko ne bi mogao A reci protiv toga jer su bili pod ogromnim zlocinima tokom proteklog rata.
U krajnjem slucaju apsolutna smo vecina u drzavi, i to nekad moze biti argument.
Imamo sijaset asova u rukavima kojima mozemo da ostvarimo svoja ustavom i zakonima zagarantovana prava u citavoj BiH ali ih ne koristimo.
Bukvalno trebamo ganjati svoja prava maksimalno agresivno a drugi neka se koprcaju sami sa sobom u svojoj mracnoj kaljuzi, ne obazirati se na njih i biti odlucan.
Ako neko prijeti nemirima i referendumima jer mu neko trese aparthejd neka proba, neka razmislja o posljedicama krsenja dejtona.
Bosnjaci ne trebaju da stagniraju zbog drugih, gurati naprijed i korisiti sve argumente i prava koja imamo da uzivamo u cijeloj BiH ravnopravni sa drugima i ne posustati, ako nista radi mladjih pokoljenja.
Tesko mladima ako u trokutistanu budu cekali i planirali buducnost jer trokutistan sigurno nije bolje sutra za mlade narastaja Bosnjaka.
Last edited by mirsek on 15/05/2016 01:51, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#1575 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Rijetko vidjen sovinista koji valja gluposti iz neke skandinavske zemlje. Zagovaras neku ratobornu politiku iz daleke danske ili svedske. Za srpskim nacionalizmom 99% svijeta boli kurac. Smeta tebi kojeg nervira sto bosnjaci nisu naostreni jer imas svoje retardirane teorije o zlocinu u genima. Nije ti prvi put.
A holandiju, belgiju i slicne male nacije nije spasio njihov nacionalizam kako bi ti volio nego milioni mrtvih rusa, amerikanaca i britanaca
Da citas sto pisem vidio bi da sam izricit protivnik rata i ratoborne politike gdje sam i obrazlozio zasto.
Male nacije su opstale mnogo prije WWII zahvaljujuci nacionalromantizmu. Malo se informisi i obrazuj.
Psihoanaliticar nisi i ne znas sta meni smeta.
Nikada nisam rekao da je zlocin u genima i takvo laganje i krajnosti su zastitni znak tebe i slicnih.
Jednostavno ste jedna krajnost koja konta samo u krajnostima. Ljudi koji etiketiraju druge kao fasiste, komunjare, talibane,... za sitnicu nisu sposobni za diskusiju jer nemaju mrvu kulture i postenja. Hajd otkaci od mene i nauci se citati. Ili kontati.

Tema je Banjaluka i poruka koju smo danas imali vidjeti. Ocito ti tema nije bitna.
Post Reply