AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#1551 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Diwan wrote:Samoproglašena seljačka, primitvna, agresivna, napadna i politička agenda koja se nazvala islamom a veze s vezom nema sa tim.

Nura razvalila, svaka joj čast.
Meni je godinama travnički muftija slao pozivnice za bajramski ručak na koji nikada nisam išla.

Kada me je jednom sreo na ulici i pitao zbog čega nisam došla, ja mu kažem da ne dolazim, jer ne postim. Dok sam ja klanjala i postila, moja generacija je imala crvene partijske knjižice i deklarisala se kao ateisti. Isti ti ljudi sada se nameću kao veliki vjernici, sa jedne na drugu strane ulice nazivaju selam i kunu se u Allaha.
Razvalila vlastitu vjeru, to svakako.

Citirao sam samo ovaj dio, jer ko će odgovarati na tekstualne ponjave pune greški?

Pa tako u ovom citiranom dijelu kao da prigovara ljudima koji su bili ateisti što su sada vjernici (u najširem smislu), isto kao da čovjek nije sposoban i nema pravo da promijeni vlasita ubjeđenja, te isto kao da ona zna s kojim razlogom su oni takvu promjenu napravili. Također, kao da ne posti (i drugo) jer je buntovna na takvo stanje stvari, isto kao da će onda odgovarati za djela drugih i isto kao da njeno griješenje se opravdava griješenjem i potencijalnim licemjerstvom drugih.

Da je pametna, čuvala bi svoju vjeru zbog i radi sebe, a ne zbog i radi bilo koga ili bilo čega.

A ovo sve kažem ni ne znajući ko je ta žena, niti želim da znam.

S druge strane, "vanjska manifestacija vjere", dokle god ista promovira koheziju i suživot u društvu, je dobra stvar. Neka Muslimani idu na javne iftare, neka Kršćani idu na javne mise. To je potrebno i to je neizbježno, jer svako prirodno ima potrebu da bar na neki način pokaže svoja uvjerenja. Dokle god je to s dostojanstvom i u dobru, to je onda dobro. A nije tvoje/vaše da zadirete u srca takvih ljudi, jer ne znate i ne možete znati.
arzuhal

#1552 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote: iz ovih kako kazem kurancica nije namjena da se cita, nego da bude hamajlija sto je :-)
Neispravno je govoriti "kurančić". Kao što je, naprimjer, neispravno koristiti množinu pa reći:"...veći broj Kur'ana". Može:"...veći broj primjeraka/kopija Kur'ana", jer samo je jedan Kur'an. Može i:"...veći broj mushafa" jer mushaf označava uvezane-u-knjigu-listove, odnosno stranice/sahife, na kojima je sadržaj Kur'ana. Mushafa može biti bezbroj, ali je Kur'an napisan na njima uvijek jedan.
Smrcak15

#1553 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote: iz ovih kako kazem kurancica nije namjena da se cita, nego da bude hamajlija sto je :-)
Neispravno je govoriti "kurančić". Kao što je, naprimjer, neispravno koristiti množinu pa reći:"...veći broj Kur'ana". Može:"...veći broj primjeraka/kopija Kur'ana", jer samo je jedan Kur'an. Može i:"...veći broj mushafa" jer mushaf označava uvezane-u-knjigu-listove, odnosno stranice/sahife, na kojima je sadržaj Kur'ana. Mushafa može biti bezbroj, ali je Kur'an napisan na njima uvijek jedan.

a ako sam pogrijesio u izrazu neka mi Allah oprosti.
Last edited by Smrcak15 on 24/06/2017 12:38, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1554 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:
neznam jeli neispravno, ali kad se kaze na takav nacin "...čić" onda se hoce reci da je nesto malo

a ako sam pogrijesio u izrazu neka mi Allah oprosti.
Plati porez ili daj sadaku IZ i Allah će ti obrisati taj grijeh sinko. Ako nemaš para onda 40 jasina

Inače , kaže se musafčić
Towelie

#1555 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Ides u Dzehennem zbog pogresne upotrebe deminutiva. :D Allah je milostiv, ali i strogo kaznjava, bro0oto.
arzuhal

#1556 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Plati porez ili daj sadaku IZ i Allah će ti obrisati taj grijeh sinko. Ako nemaš para onda 40 jasina

Inače , kaže se musafčić
Što ti treba ovo?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1557 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Irsar wrote: Ovi koji tvrde kako "svaki ajet može biti nejasan" onda to govore i za ajet "Nema boga osim Boga (Allaha)" (npr. 9:31), iz čega bi ispalo da u startu ne znamo ni da li ima Boga, niti da li ima više bogova. A onda otpada i čitav Islam, pa se postavlja pitanje čemu Objava i čemu trud Poslanika, ako ništa nije jasno samo po sebi, a samo je do svakog pojedinca ponaosob hoće li to shvatiti ili neće.
:)
Novi ljubimac forumske uleme.
bio je tako jednom i neki edindin , isto tako blebetao niđe veze, a ovaj kao pravi nekakva logičke cjeline
samo podebljavajući kontradikcije.
Pa i Nema boga osim boga
Smrcak15

#1558 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Ides u Dzehennem zbog pogresne upotrebe deminutiva. :D Allah je milostiv, ali i strogo kaznjava, bro0oto.
da se ti pitas otisao bi ja davno u dzehennem.

druze pobrini se ti za sebe, previse se ti ismijavas sa bogom jer samo se zamisli (posto sumnjam da vjeurjes u njega inace nebi se tako sprdao)

zamisli se ti se rpdas sa njim a poslije smrti dodjes ispred njega, sta mislis kako bi se osjecao? dali bi ti bilo svjedeno ili mozda znojavo?

a evo da nepostoji Bog, ok, nikom nista, ali evo sta da postoji a ti tako, e onda si donji druze.
Nurudin

#1559 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Plati porez ili daj sadaku IZ i Allah će ti obrisati taj grijeh sinko. Ako nemaš para onda 40 jasina

Inače , kaže se musafčić
Što ti treba ovo?
Što mi treba da govorim istinu ? Ne znam, nekakav nagon
arzuhal

#1560 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Novi ljubimac forumske uleme.
bio je tako jednom i neki edindin , isto tako blebetao niđe veze, a ovaj kao pravi nekakva logičke cjeline
Pa i Nema boga osim boga
Nema potrebe da se tako ponašaš...A i možeš, nije problem...Uvijek jedna stvar pronađe odgovarajući odgovor, i to je dio paradoksalne logike, dijalektike i sl.
Towelie

#1561 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Ides u Dzehennem zbog pogresne upotrebe deminutiva. :D Allah je milostiv, ali i strogo kaznjava, bro0oto.

druze pobrini se ti za sebe, previse se ti ismijavas sa bogom jer samo se zamisli (posto sumnjam da vjeurjes u njega inace nebi se tako sprdao)

zamisli se ti se rpdas sa njim a poslije smrti dodjes ispred njega, sta mislis kako bi se osjecao? dali bi ti bilo svjedeno ili mozda znojavo?

a evo da nepostoji Bog, ok, nikom nista, ali evo sta da postoji a ti tako, e onda si donji druze.
Mene ovaj kalkulantski pristup ne zanima iskreno. Ako ne postoji Bog nista ne gubim sto sam verovao, a ako postoji dobijam puno.

Nisam bas siguran da Bog voli proracunate vernike.
arzuhal

#1562 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote: Što ti treba ovo?
Što mi treba da govorim istinu ? Ne znam, nekakav nagon
Ja već odgovorih na prvi post, a sad ugledah da si ga editovao...

Izvinjavam se, Nurudine, ja sam pobrkao dva različita posta, do mene je.
Irsar

#1563 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Irsar wrote: Ovi koji tvrde kako "svaki ajet može biti nejasan" onda to govore i za ajet "Nema boga osim Boga (Allaha)" (npr. 9:31), iz čega bi ispalo da u startu ne znamo ni da li ima Boga, niti da li ima više bogova. A onda otpada i čitav Islam, pa se postavlja pitanje čemu Objava i čemu trud Poslanika, ako ništa nije jasno samo po sebi, a samo je do svakog pojedinca ponaosob hoće li to shvatiti ili neće.
:)
Pa i Nema boga osim boga
Samo otkrivate vlastitu zajedljivost. A sve što sam ponudio je vlastita argumentacija, ukorijenjena u Kur'anu i Islamu. Vi nudite vlastita mišljenja, koja ne prolaze niti test osnovnog smisla.

@Towelie, odgovorit ću, ako Allah da, nešto kasnije, jer iako imam napisan odgovor, nešto je sa previše riječi nego što mislim da bi bio voljan pročitati.
travar

#1564 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by travar »

Ja jeste zakuhali. :-?
Ne d'o Bog da na temu uleti neko ko bi da zna malo više o Islamu, samo bi zalupio vratima pri izlasku.
Smrcak15

#1565 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:

Mene ovaj kalkulantski pristup ne zanima iskreno. Ako ne postoji Bog nista ne gubim sto sam verovao, a ako postoji dobijam puno.

Nisam bas siguran da Bog voli proracunate vernike.
pazi niko ovdje za sebe ntvrdi kao sigurnog putnika u Raj, pa ni ja tako.

ali ta teznja da se ide putem koji vodi u Raj daje nadu, sad poslije je to sve u bozijim rukama.

ali ako ti mislis da ces dobro proci sa sprdnjom na racun Boga onda si se debelo prevario.

ako postoji onda si na najjvecem mogucem gubitku sto postoji

ako ne piostoji Bog, ok, nikom nista, idemo u nistavilo gdje nemamo svijesti o sebi.
arzuhal

#1566 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

travar wrote:Ja jeste zakuhali. :-?
Ne d'o Bog da na temu uleti neko ko bi da zna malo više o Islamu, samo bi zalupio vratima pri izlasku.
Pa ovo i nije (primarno) tema o islamu :mrgreen:
Nurudin

#1567 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:
arzuhal wrote: Što ti treba ovo?
Pa i Nema boga osim boga
Nema potrebe da se tako ponašaš...A i možeš, nije problem...Uvijek jedna stvar pronađe odgovarajući odgovor, i to je dio paradoklasne logike, dijalektike i sl.
Čim se ponašam znači da postoji potreba . Jednostavno je, vidiš da neko priča gluposti i ti mu kažeš to, imaš
potrebu za tim. Nije to ništa lično ni uvredljivo, osim ako se neko nije vezao za svoje gluposti.
Kad si vezan-svezan, onda si rob, a kažu da je jedno od najvećih dobrih djela "roba ropstva osloboditi".
Irsar

#1568 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Evo vam jedan ajet za razmišljanje.

*8 Kur'an, ajet 16:44 (Mustafa Mlivo):
Sa jasnim dokazima i zeburima. I objavljujemo tebi Opomenu,16:44 da objasniš ljudima ono šta im se objavljuje, i da bi oni razmišljali.
Poslanik se trudio s razlogom da prenese i objasni Kur'an svojim sljedbenicima, ali objasniti se može samo objasnivo (odnosno shvatljivo) i trud ima smisla samo ako može polučiti rezultat, a rezultat je upravo objašnjenost. Sve ovo bi bilo nemoguće da je svaki ajet neshvatljiv, ili da ne postoji osnova u Kur'anu koja je dostatna za Islam kao religiju.

Na vašu žalost, Kur'an sadrži ajete koji su jasni većini ljudi, jer da nije tako, onda ne bi moglo biti Islama kao Religije, jer ako se većina ljudi ne može složiti u nekim fundamentalnim stvarima, onda te stvari ne može ni biti.

Možda ste ipak vi ti koji trebate napraviti pauzu i vidjeti da li ovo što pišete ima nekog smisla. Možda ste vi među onima koji jednostavno ne mogu shvatiti ove stvari. Jer 1,5 milijardi ljudi dobro razumije povelik broj ajeta iz Kur'ana i neće biti naročito impresionirani vašim nihilizmom i tvrdnjama o neshvatljivosti tih ajeta.

Zapravo, ovo je sve metafizika, samo što sami to ne uviđate, nego se vrtite u krug pokušavajući demantirati Kur'an samim Kur'anom, a nekako ne vidite besmislenost i nemogućnost takve rabote.
arzuhal

#1569 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Čim se ponašam znači da postoji potreba . Jednostavno je, vidiš da neko priča gluposti i ti mu kažeš to, imaš
potrebu za tim. Nije to ništa lično ni uvredljivo, osim ako se neko nije vezao za svoje gluposti.
Kad si vezan-svezan, onda si rob, a kažu da je jedno od najvećih dobrih djela "roba ropstva osloboditi".
Da neka potreba postoji, to je uvijek tako, a sad odakle tačno dolazi ta potreba - mi to uvijek nekako protumačimo da ide nama u korist, ljudi smo :lol:

Ovaj dio mi je :thumbup:, šta je tu glupost, vrlo jasno rečeno:
Irsar wrote:Ovi koji tvrde kako "svaki ajet može biti nejasan" onda to govore i za ajet "Nema boga osim Boga (Allaha)" (npr. 9:31), iz čega bi ispalo da u startu ne znamo ni da li ima Boga, niti da li ima više bogova. A onda otpada i čitav Islam, pa se postavlja pitanje čemu Objava i čemu trud Poslanika, ako ništa nije jasno samo po sebi, a samo je do svakog pojedinca ponaosob hoće li to shvatiti ili neće.
Towelie

#1570 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Jes, ajeti su jasni svima, zato ima na stotine tefsira od raznih ucenjaka sa razlicitim tumacenjima. A obicni ljudi se i ne usudjuju samostalno promisljati o Kur'anu, za njih je to big deal.

U sustini, koliko ljudi toliko i tumacenja ajeta. I svi misle da su na istini. Ako to nije jasno, ne znam sta je. :lol:
arzuhal

#1571 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Doš'o, ka'e, tako jedan mladi efendija, svršenik FIN-a, pa veli, između ostalog, s mimbere:

- I ne zaboravimo, poštovana braćo, da je Allah, osim što je transcendentan, ujedno i istovremeno - i imanentan! :-D

Džemat: :shock: :roll: :shock: :shock: :mrgreen: :shock: :cry: :shock: :-) :shock: :zzzz: :shock: :zzzz: :-?
travar

#1572 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by travar »

arzuhal wrote:
travar wrote:Ja jeste zakuhali. :-?
Pa ovo i nije (primarno) tema o islamu :mrgreen:
Barem zadnjih 20 stranica jeste, ali i da nije, the point still stands, stim što se stanje progresivno pogoršava iz stranice u stranicu. :mrgreen:
Nurudin

#1573 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Čim se ponašam znači da postoji potreba . Jednostavno je, vidiš da neko priča gluposti i ti mu kažeš to, imaš
Da neka potreba postoji, to je uvijek tako, a sad odakle tačno dolazi ta potreba - mi to uvijek nekako protumačimo da ide nama u korist, ljudi smo :lol:

Ovaj dio mi je :thumbup:, šta je tu glupost, vrlo jasno rečeno:
Irsar wrote:Ovi koji tvrde kako "svaki ajet može biti nejasan" onda to govore i za ajet "Nema boga osim Boga (Allaha)" (npr. 9:31), iz čega bi ispalo da u startu ne znamo ni da li ima Boga, niti da li ima više bogova. A onda otpada i čitav Islam, pa se postavlja pitanje čemu Objava i čemu trud Poslanika, ako ništa nije jasno samo po sebi, a samo je do svakog pojedinca ponaosob hoće li to shvatiti ili neće.
Glupost je na više načina. Evo kaže prije kako su ajeti nekome nejasni, a nekome nisu . Dakle do čitaoca je.
Onda kaže nešto potpuno suprotno, da postoje jasni ajeti za sve, čime poništava početnu tvrdnju da je do čitaoca.

Onda navodi ajet u kojem je i sadržana suština paradoksa. Ajet u kojem taj paradoks dolazi do usijanja, te ga
navodi kao primjer "jasnog, nedvosmislenog ajeta". :lol:

Da pojednostavim . Vrati se u doba kad je ajet objavljen i kad su bogovi bili kipovi, i svaki je bio "allah", božanstvo.
Onda im se kaže srušite te kipove, nema toga , to je glupost ! Šta oni urade?
Sruše kipove ali sad njih sviju svedu na jednog alaha, istog kao ovi prije, samo je sad jedan.
Idolotarija ne prestaje.
Smrcak15

#1574 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:Doš'o, ka'e, tako jedan mladi efendija, svršenik FIN-a, pa veli, između ostalog, s mimbere:

- I ne zaboravimo, poštovana braćo, da je Allah, osim što je transcendentan, ujedno i istovremeno - i imanentan! :-D

Džemat: :shock: :roll: :shock: :shock: :mrgreen: :shock: :cry: :shock: :-) :shock: :zzzz: :shock: :zzzz: :-?
da je Muhammed koristio ovakav vokabular u svojoj misiji, sta mislis koliko bi ljudi izaslo na Bedr :-)
arzuhal

#1575 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Da pojednostavim . Vrati se u doba kad je ajet objavljen i kad su bogovi bili kipovi, i svaki je bio "allah", božanstvo.
Onda im se kaže srušite te kipove, nema toga , to je glupost ! Šta oni urade?
Sruše kipove ali sad njih sviju svedu na jednog alaha, istog kao ovi prije, samo je sad jedan.
Idolotarija ne prestaje.
Možda je bio "ilah" - božanstvo, ne "Allah" - Bog.
Post Reply