Razvalila vlastitu vjeru, to svakako.Diwan wrote:Samoproglašena seljačka, primitvna, agresivna, napadna i politička agenda koja se nazvala islamom a veze s vezom nema sa tim.
Nura razvalila, svaka joj čast.
Meni je godinama travnički muftija slao pozivnice za bajramski ručak na koji nikada nisam išla.
Kada me je jednom sreo na ulici i pitao zbog čega nisam došla, ja mu kažem da ne dolazim, jer ne postim. Dok sam ja klanjala i postila, moja generacija je imala crvene partijske knjižice i deklarisala se kao ateisti. Isti ti ljudi sada se nameću kao veliki vjernici, sa jedne na drugu strane ulice nazivaju selam i kunu se u Allaha.
Citirao sam samo ovaj dio, jer ko će odgovarati na tekstualne ponjave pune greški?
Pa tako u ovom citiranom dijelu kao da prigovara ljudima koji su bili ateisti što su sada vjernici (u najširem smislu), isto kao da čovjek nije sposoban i nema pravo da promijeni vlasita ubjeđenja, te isto kao da ona zna s kojim razlogom su oni takvu promjenu napravili. Također, kao da ne posti (i drugo) jer je buntovna na takvo stanje stvari, isto kao da će onda odgovarati za djela drugih i isto kao da njeno griješenje se opravdava griješenjem i potencijalnim licemjerstvom drugih.
Da je pametna, čuvala bi svoju vjeru zbog i radi sebe, a ne zbog i radi bilo koga ili bilo čega.
A ovo sve kažem ni ne znajući ko je ta žena, niti želim da znam.
S druge strane, "vanjska manifestacija vjere", dokle god ista promovira koheziju i suživot u društvu, je dobra stvar. Neka Muslimani idu na javne iftare, neka Kršćani idu na javne mise. To je potrebno i to je neizbježno, jer svako prirodno ima potrebu da bar na neki način pokaže svoja uvjerenja. Dokle god je to s dostojanstvom i u dobru, to je onda dobro. A nije tvoje/vaše da zadirete u srca takvih ljudi, jer ne znate i ne možete znati.