Sebija All about

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1551 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

julisiz es grant wrote:
JThomas wrote:kad ne bi tita i u čorbu udrobio nešto bi ti bilo.
Čovjek izrastao iz naroda, žrtvovao se za narod, odlučio da umre na rodnoj grudi, al ipak dovezao najskupljeg kardiohiruga na svijetu, još sa ne baš dragog ali bogatog Zapada, u trenutku kad mu je zemlja bila dužna 20 milijardi, da bi ovaj rekao da se noga treba sijeći :D
Zato nista sa sobom u zemlju nije odnio niti je svoju porodicu obezbjedio 10 koljena unaprijed. Jebaji ga ako nije kao predsjednik jedne od izuzetno postovanih zemalja u cijelom svijetu i kao covjek kao sto se vidjelo na sahrani kojeg je postovao citav svijet, nije mogao dovesti koga je htio. Vjerovatno mislis na dr Debejkija koji je bio najbolji kardiohirurg na svijetu ili kako kazu najbolji kardiohirurg XX vijeka koji je otimao pacijenete od smrti. Evo sta kaze njegov licni ljekar dr Milomir Stanković:

Titovo zdravstevno stanje naglo se pogoršalo krajem decembra 1979.godine. Stanković je prvi primetio promene na maršalovom stopalu i odmah posumnjao na začepljenje arterije.
–Predložio sam mu da hitno sazovemo konzilijum, a on se branio kako ima mnogo obaveza i da odložimo posle Nove godine. Rekao sam da ćemo zakasniti sa terapijom. Već sutradan je dobio jak bol u nozi, pa sam pozvao sve lekare i rekao šta sam zapazio. Oni su rekli da nepotrebno uznemiravam Tita i konzilijum– priča Stanković.
pak, maršala je pregledao dr Mirko Košak i otkrio začepljenje arterije na levoj nozi čime je bio zatečen ceo lekarski tim. Odmah se počelo s terapijom lekovima koja nije dala očekivane rezultate, a bolest je napredovala u zamasima. Tito je odbio predlog da se pozovu stručnjaci iz inostranstva i izričito naglasio da ne želi da mu amputiraju nogu.
– Slažem se sa lečenjem, ali neću da mi režete nogu, pre ću da sam sebi presudim. Ako treba da idem, hoću da idem ceo – bio je izričit Broz posle čije pretnje su njegovi najbliži saradnici vešto izvukli pištolj iz torbe koja je uvek stajala kraj njegovog kreveta.
Na konzilijumu 2.januara 1980. vodila se burna rasparava među lekarima posle koje je odlučeno da se maršalovo lečenje nastavi u Ljubljani.
– Otkriveno je da terapija nije delovala i da je arterija naglo začepljenja. Urađen je bajpas, ali ta operacija nije uspela. Pozvani su vrhunski svetski hirurzi, Majkl Debejki iz Hjustona i Marat Knjazev iz Moskve. Amerikanac je predlagao da se odmah uradi bajpas, a Rus da se nastavi sa terapijom lekovima što je konzilijum i poslušao, ali je tu izgubljeno dragoceno vreme.
– Na kraju je urađen bajpas, ali operacija nije uspela i zapušio, Tito je dobio sepsu, noga je trulila. Već 12. februara moje kolege shvataju da je poslednji trenutak da se izvrši amputacija. Profesor Marijan Brecelj je prikupio hrabrost da to saopšti maršalu koji netremice gledao ispred sebe. Pitao nas je da li smo o tome obavestili njegove sinove, Mišu i Žarka, a posle našeg potvrđivanja kratko je rekao: “Dobro, onda secite” – priseća se Stanković.
Operacija je bila uspešna i trajala svega 45 minuta. Tito se probudio euforičan, odmah je počeo da priča o protezi i konferenciji nesvrstanih. U prvim danima delovalo je da se oporavlja, ali radost je kratko trajala. Imunitet mu je bio ozbiljno narušen, dobio je upalu pluća, otkazali su bubrezi, a onda i ostali organi.

Dakle iz ovoga se vidi da su YU ljekari se samo konsultovali sa Ruskim i USA ljekarima sto je sasvim uobicajeno u ljekarskoj praksi pogotovo kad su drzavnici i vazni ljudi u pitanju!
julisiz es grant

#1552 Re: Sebija All about

Post by julisiz es grant »

I koliko li je ta mala konsultacija (koja je uključivala dovođenje i smještaj čovjeka iz Amerike) koštala državu?
hrasno38

#1553 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

julisiz es grant wrote:I koliko li je ta mala konsultacija (koja je uključivala dovođenje i smještaj čovjeka iz Amerike) koštala državu?
ajde jos jednom procitaj...gdje pise da je doveden...pise da je konsultovan. A u toj drzavi i u tom vremenu su Titu mnogi dolazili na noge tako da i ako je dosao dosao je budi siguran dzaba. A i danije dzaba u toj drzavi nam je svima bilo dobro koji naravno nismo jeli govna tako da me je bolio kurac koliko ce se platiti Debejki.
julisiz es grant

#1554 Re: Sebija All about

hrasno38 wrote:
julisiz es grant wrote:I koliko li je ta mala konsultacija (koja je uključivala dovođenje i smještaj čovjeka iz Amerike) koštala državu?
ajde jos jednom procitaj...gdje pise da je doveden...pise da je konsultovan. A u toj drzavi i u tom vremenu su Titu mnogi dolazili na noge tako da i ako je dosao dosao je budi siguran dzaba. A i danije dzaba u toj drzavi nam je svima bilo dobro koji naravno nismo jeli govna tako da me je bolio kurac koliko ce se platiti Debejki.
Piše u knjizi "Titova posljednja bitka" (obavezna lektira :D ) a imaju i slike...a neki su malo i u ćuzu išli svojevremeno što su govorili ovo što ja sad kažem.
JThomas

#1555 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

i to je to, uspješno skrenuta tema. stari protivnik svakog jednoumlja, osim trenutno vladajućeg.
hrasno38

#1556 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

julisiz es grant wrote:
hrasno38 wrote:
Piše u knjizi "Titova posljednja bitka" (obavezna lektira :D ) a imaju i slike...a neki su malo i u ćuzu išli svojevremeno što su govorili ovo što ja sad kažem.
Jebo majku ja tolike godine u guzicu sprco pa ne upoznadoh nikoga u zivotu ko je otisao u cuzu radi price a sad svaki drugi ispade da je bio u cuzi radi price!!!! Mislim znas kome mozes valjati te macice ispod lavora........je li tebi jasno da je nas normalne gradjane bivse drzave bolio kurac koliko Tito i za sta trosi pare! Znas li zasto? Zato sto smo i mi imali ono sto danas mozemo samo da sanjamo. I dan danas jasemo 90% onoga sto je nastalo u tom vremenu. Covjece jel tebi jasno da ja kada sam radio preko studentskog servisa ljeti nisam mogao potrositi pare na ljetovanju (naravno mogao sam da sam isao kockati ili se kurcio na najbizarnije nacine). Zar vam bolan nije dosta vise lazi o tim jebenim zatvorima i o tom "mrskom komunistickom sistemu za vrijeme Tita" za kojeg sam siguran da bi sad momentalno potpisalo da se vrati vise od 50% gradjana BiH.....naravno osim minderlija koji sebi ne znaju drukcije hljeba zaraditi osim prevarom i kradjom i kontsantnom pricom o ugrozenosti.
julisiz es grant

#1557 Re: Sebija All about

Išlo se i zbog pjesme (ukucaj pop Janjić) :izet:
hrasno38

#1558 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

JThomas wrote:i to je to, uspješno skrenuta tema. stari protivnik svakog jednoumlja, osim trenutno vladajućeg.
Fakat neki ljudi nemaju jednostavno slifa u komunikaciji ili ne kontaju da nas ima i te kako dosta koji smo zivjeli u vrijeme Tita. Ovi sto kao pricaju kontra tog vremena su uglavnom oni koji nisu bili ni u jajima u to vrijeme ali bi voljeli da se i njihova cuje. Ali su zato svi bili ugrozeni, nisu mogli ici u dzamije i crkve, hapsili ih radi kometara jel dosao Debejki ili nije itd itd. Koje nebuloze ovdje covjek moze citati i sto je najgore @julisus bi trebalo koliko sam skontao da je ljekar dakle akademski gradjanin.....sta ces onda ocekivati od onih sa 4 i 8 osnovne :?
hrasno38

#1559 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

julisiz es grant wrote:Išlo se i zbog pjesme (ukucaj pop Janjić) :izet:
naravno da se islo kao si poceo pjevat "spremt se spremte..."....od Topole".....ja svirao gitaru godinama i nikada me niko nije ni opomenuo radi neke pjesme a kamo li sta drugo...mislim bez veze pokusavas da mi izvuces zivce ali neces zavrsio sam ovu pricu!
Banksy

#1560 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

Ti ono radiš u UKCS? Ili sam te pomiješala s nekim...?
julisiz es grant

#1561 Re: Sebija All about

Banksy wrote:
Ne, i nikad nisam, Bogu hvala :-D
Banksy

#1562 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
Banksy wrote:
Ne, i nikad nisam, Bogu hvala :-D
Ili si u Općoj? Pomiješala sam te onda...
Alfons Kauders

#1563 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

hrasno38 wrote: Jebo majku ja tolike godine u guzicu sprco pa ne upoznadoh nikoga u zivotu ko je otisao u cuzu radi price a sad svaki drugi ispade da je bio u cuzi radi price!!!! Mislim znas kome mozes valjati te macice ispod lavora........je li tebi jasno da je nas normalne gradjane bivse drzave bolio kurac koliko Tito i za sta trosi pare! Znas li zasto? Zato sto smo i mi imali ono sto danas mozemo samo da sanjamo. I dan danas jasemo 90% onoga sto je nastalo u tom vremenu. Covjece jel tebi jasno da ja kada sam radio preko studentskog servisa ljeti nisam mogao potrositi pare na ljetovanju (naravno mogao sam da sam isao kockati ili se kurcio na najbizarnije nacine). Zar vam bolan nije dosta vise lazi o tim jebenim zatvorima i o tom "mrskom komunistickom sistemu za vrijeme Tita" za kojeg sam siguran da bi sad momentalno potpisalo da se vrati vise od 50% gradjana BiH.....naravno osim minderlija koji sebi ne znaju drukcije hljeba zaraditi osim prevarom i kradjom i kontsantnom pricom o ugrozenosti.
Nemoj tako. Ugrozeni ba ljudi...

U po Sarajeva u kojem vladaju tri decenije ne mogu dobiti neradni dan za dzumu! Mos mislit kako je tek bilo pod Titom!

BTW ja sam upoznao jednog sto je robijao radi "price" u onom sistemu. Jedino mi je zao sto su ga ikad pustili na slobodu.
uglavnomja

#1564 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

Alfons Kauders wrote:
hrasno38 wrote: Jebo majku ja tolike godine u guzicu sprco pa ne upoznadoh nikoga u zivotu ko je otisao u cuzu radi price a sad svaki drugi ispade da je bio u cuzi radi price!!!! Mislim znas kome mozes valjati te macice ispod lavora........je li tebi jasno da je nas normalne gradjane bivse drzave bolio kurac koliko Tito i za sta trosi pare! Znas li zasto? Zato sto smo i mi imali ono sto danas mozemo samo da sanjamo. I dan danas jasemo 90% onoga sto je nastalo u tom vremenu. Covjece jel tebi jasno da ja kada sam radio preko studentskog servisa ljeti nisam mogao potrositi pare na ljetovanju (naravno mogao sam da sam isao kockati ili se kurcio na najbizarnije nacine). Zar vam bolan nije dosta vise lazi o tim jebenim zatvorima i o tom "mrskom komunistickom sistemu za vrijeme Tita" za kojeg sam siguran da bi sad momentalno potpisalo da se vrati vise od 50% gradjana BiH.....naravno osim minderlija koji sebi ne znaju drukcije hljeba zaraditi osim prevarom i kradjom i kontsantnom pricom o ugrozenosti.

U po Sarajeva u kojem vladaju tri decenije ne mogu dobiti neradni dan za dzumu! Mos mislit kako je tek bilo pod Titom!

BTW ja sam upoznao jednog sto je robijao radi "price" u onom sistemu. Jedino mi je zao sto su ga ikad pustili na slobodu.
:thumbup:

steta sto su i jednog :run:
Alfons Kauders

#1565 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

uglavnomja wrote:
Alfons Kauders wrote:

steta sto su i jednog :run:
Doticnog sam upoznao 1990 u Dalmaciji.

Ako me sjecanje dobro sluzi, prezivao se isto kao direktorica KCUS-a.
hrasno38

#1566 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

Alfons Kauders wrote:Doticnog sam upoznao 1990 u Dalmaciji.

Djevojacki ili udato :lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1567 Re: Sebija All about

Post by JoseMujica »

ne kontam šta je ima raspravljati o tim doktorima :?

odma vidiš da je neka zemlja u totalnom kurcu po tome što elita šalje djecu vani da se školuju. Dalje od toga ne treba ni ići a već znaš gdje će se i liječiti...ti se vani samo ne kopaju
Alfons Kauders

#1568 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

hrasno38 wrote:
Alfons Kauders wrote:Doticnog sam upoznao 1990 u Dalmaciji.

Djevojacki ili udato :lol: :lol: :lol: :lol:
Nemam pojma ni kako je djevojacko.

Uglavnom, eto, ja sam upoznao jednog lika koji je isao na robiju radi "price"...

O tome koliko je su bili bitni i on i njegova prica, najbolje govori cinjenica da ga nisu strijeljali 1946, jer je bio niko i nista. Doslovno nije bio vrijedan metka.

S druge strane, za razliku od doticnog (kao i njegovog sina), u mojoj porodici je tradicija da se u ratu ratuje, a ne krije po kokosinjcima i stogovima sijena po Posavini. Dok su se on i njegove hodzice krili izmedju koka nosilja, ovi moji su bili u XVI Muslimanskoj, Domobranima i Handzar Diviziji. Tolika je represija bila nakon rata, da je jedan od ovih mojih odveden u Beograd!

Mislim, ne u zatvor, vec u prilicno gotivan stan, odakle je zaradio je oficirsku penziju radeci u Generalstabu JNA. Eto koliko je bitan i potreban bio Alija - nije puske u zivotu drzao, a zatvorilo ga... Ovaj drugi bio SS-ovac, a umjesto zatvora dobio cin u JNA.

Toliko o sposobnosti porodice Izetbegovic.
Dozer

#1569 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Usput - ne nerviraj se...

Ovi danasnji ublehasi, koji su istovremeno i nekakva "elita", u onom sistemu su bili golje... Jad i bijeda.
Onda dodje rat (koji upravo oni zakuhase), i ona stara narodna se ispostavi 1000% tacnom - nekom rat, nekom brat.

Danas je vise nego jasno kome je taj rat bio zaista rat, a kome brat. I upravo ovi kojima je bio brat, danas tupe o tome kako im je onaj sistem bio fuj, tortura, teror, diktatura, i sva ostala nebulozna sranja.
A svi "zaboravljaju" da su u onom sistemu polozili i neke zakletve (koje hladno pogazise, sto dovoljno govori o njihovom integritetu kao osoba), da im je onaj sistem omogucio vise nego kvalitetno skolovanje (zaista besplatno), da im je pruzao mogucnosti da rade, zarade i normalno zive (to sto su bili tokmaci i nisu znali ni to iskoristiti, samo je do njih i njihovih mentalnih sklopova, za koje danas vidimo kakvi su i zasto ni onda nisu bili nista vise od ispljuvaka).

Ali, nemoj ih slucajno pitati da ti argumentovano dokazu da je istina sve sto trune (citaj: bezocno lazu, a sve veliki vjernici), jer tada ces naici samo na tupe telece poglede, zamuckivanje, lupetanje gluposti tipa "rek'o ovaj, rek'o onaj", nakon cega obavezno slijedi podizanje tona i ulazak u raspravu (valjda misle da na taj nacin sami sebi i onome sto lazu daju na znacaju).

A ni u toj raspravi i dalje nisu u stanju dati ni jedan smislen odgovor, niti navesti neku realnu cinjenicu na pitanja poput:
- A gdje je sve to sto je Tito pokrao?
- Ko su zaista bili ti koje je Tito potamanio, i zasto ih je potamanio (i neka je, steta sto ih nije potamanio sve)?
- Na koji je to tacno nacin vrsio bilo kakvu represiju u smislu da je nekome branio da bude vjernik, ide u dzamiju/crkvu, i sl.?
- Koliko je to dzamija/crkvi poruseno u tom omrazenom sistemu diktature (ne pitaj koliko je izgradjeno, to ih boli)?
- Sta konkretno u tom kompletnom sistemu nije valjalo, a vezano za ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo, socijalni sistem...?

Onda, kada na sve ovo nemaju nikakav odgovor i samo ih iziritiras da se pocnu besmisleno svadjati, svjesni da su u teskom supljaku, samo im treba postaviti jedno jedino pitanje, a ono glasi:
- Navesti samo 3 stvari koje su danas bolje u ekonomskom, socijalnom, obrazovnom i ukupnom drustvenom smislu, nego onda.

I tu je kraj price. Ne postoji ni jedna jedina stvar koja danas bolje funkcionise nego onda. Tacka k'o Fahraonov toranj.
Banksy

#1570 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

JoseMujica wrote:znači Sebi Ja u životu :izet:

KLINIČKI CENTAR SARAJEVO: Neophodne lijekove pacijenti kupuju u apoteci predsjednika Upravnog odbora

U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a

Piše: Avdo Avdić

Prema sudskom registru, vlasnica apoteke Dina je Eneida Kapetanović a prema vjenčanom listu, Eneida Kapetanović je supruga Jasmina Kapetanovića. Prema Službenom listu FBiH, Jasmin Kapetanović je predsjednik Upravnog odbora Kliničkog centra Sarajevo. Prema zapisniku sa sjednice UO Kliničkog centra Sarajevo, od 6. januara prošle godine, Jasmin Kapetanović je glasao da profesorica Sebija Izetbegović bude direktorica Kliničkog centra Sarajevo.

Prema dokumentima koje posjeduje Žurnal, Sebija Izetbegović je refundirala troškove za lijekove kupljene u apoteci Dina. Znači, Sebija Izetbegović koju je izabrao Jasmin Kapetanović, što direktno, što indirektno, prebacuje novac na račun apoteke čija je vlasnica supruga onog ko ju je izabrao. U svakoj normalnoj državi to je sukob interesa. U najmanju ruku.

BRZA REFUNDACIJA

A.B. je u ljeto prošle godine bio pacijent na Klinici za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog centra Sarajevo. Lijekove koje su mu bili potrebni morao je kupovati sam. U Kliničkom centru Sarajevo saopćili su mu da potrebne lijekove može kupiti samo u apoteci Dina. Četiri kupovine i konačni račun je iznosio 1031,90 KM. Skoro dva mjeseca kasnije, pacijent A.B. je priložio svoj račun Kliničkom centru, a generalna direktorica Sebija Izetbegović potpisala je Odluku o refundaciji sredstava.

Nekoliko dana kasnije, potpisala je identičnu odluku i kojom su refundirani troškovi pacijentici A.M. koja je bila smještena na Klinici za infektologiju. Iste odluke potpisala je i za pacijenta S.M, potom R.S, pa A.B., onda M.S., zatim R.M., B.A. … I tako se za dva mjeseca skupilo skoro 10 hiljada KM računa. Svi navedeni pacijenti, lijekove su kupili u Apoteci Dina, udaljenoj od Kliničkog centra Sarajevo najmanje pet kilometara.

“Imajući u vidu da je KCUS obavezan obezbijediti lijekove obuhvaćene Odlukom o pozitivnoj bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo, a da je pomenuti lijek dio liste, postoji pravni osnov i obaveza KCUS-a da izvrši povrat sredstava za nabavku lijeka”, piše u obrazloženju svih odluka o refundaciji koju je potpisala prof. dr. Sebija izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

IMA ILI NEMA NOVCA

Sama direktorica Izetbegović navodi da je KCUS “obavezan obezbijediti lijekove”. Zašto ih, onda, KCUS nije obezbijedio?

“Nema novca”, glasio je odgovor KCUS-a u proteklom periodu.

Ako nema novca, kako se onda refundiraju troškovi pacijentima za lijekove koje su sami kupili?
Mnogo je pitanja bez odgovora u priči o Sebiji Izetbegović i njenom “menadžerisanju godine”.

Zakon o javnim nabavkama BiH nalaže raspisivanje tendera za poslove i nabavke vrijednije od šest hiljada maraka. U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a. I tako je indirektno KCUS nabavio lijekove od apoteke Dina čija vrijednost premašuje šest hiljada maraka. Što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Sem toga, na koji način su pacijenti koji su morali kupiti lijekove izabrali baš apoteku Dina? Adresa apoteke Dina je – Bulevar Meše Selimovića b.b.. Razdaljina između Bolničke ulice i Bulevara Meše Selimovića je 6,6 kilometara. Sigurno nije u pitanju izbor najbliže apoteke...

http://zurnal.info/novost/20258/neophod ... odbora-ukc
(zurnal.info)

Predsjednik nelegalnog Upravnog odbora je Jasmin Kapetanović, suprug Eneide zvane Dina Kapetanović, vlasnice apoteke „Dina“ na Čengić Vili, Dina je najbolja prijateljica Sebije Seke Izetbegović. Njena apoteka je navodno poznata u Sarajevo, kao dobro snabdjevena, posebno lijekovima koji se nigdje drugo ne mogu naći u Sarajevu!?

hrasno38

#1571 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

Banksy wrote:
JoseMujica wrote:znači Sebi Ja u životu :izet:

KLINIČKI CENTAR SARAJEVO: Neophodne lijekove pacijenti kupuju u apoteci predsjednika Upravnog odbora

U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a

Piše: Avdo Avdić

Prema sudskom registru, vlasnica apoteke Dina je Eneida Kapetanović a prema vjenčanom listu, Eneida Kapetanović je supruga Jasmina Kapetanovića. Prema Službenom listu FBiH, Jasmin Kapetanović je predsjednik Upravnog odbora Kliničkog centra Sarajevo. Prema zapisniku sa sjednice UO Kliničkog centra Sarajevo, od 6. januara prošle godine, Jasmin Kapetanović je glasao da profesorica Sebija Izetbegović bude direktorica Kliničkog centra Sarajevo.

Prema dokumentima koje posjeduje Žurnal, Sebija Izetbegović je refundirala troškove za lijekove kupljene u apoteci Dina. Znači, Sebija Izetbegović koju je izabrao Jasmin Kapetanović, što direktno, što indirektno, prebacuje novac na račun apoteke čija je vlasnica supruga onog ko ju je izabrao. U svakoj normalnoj državi to je sukob interesa. U najmanju ruku.

BRZA REFUNDACIJA

A.B. je u ljeto prošle godine bio pacijent na Klinici za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog centra Sarajevo. Lijekove koje su mu bili potrebni morao je kupovati sam. U Kliničkom centru Sarajevo saopćili su mu da potrebne lijekove može kupiti samo u apoteci Dina. Četiri kupovine i konačni račun je iznosio 1031,90 KM. Skoro dva mjeseca kasnije, pacijent A.B. je priložio svoj račun Kliničkom centru, a generalna direktorica Sebija Izetbegović potpisala je Odluku o refundaciji sredstava.

Nekoliko dana kasnije, potpisala je identičnu odluku i kojom su refundirani troškovi pacijentici A.M. koja je bila smještena na Klinici za infektologiju. Iste odluke potpisala je i za pacijenta S.M, potom R.S, pa A.B., onda M.S., zatim R.M., B.A. … I tako se za dva mjeseca skupilo skoro 10 hiljada KM računa. Svi navedeni pacijenti, lijekove su kupili u Apoteci Dina, udaljenoj od Kliničkog centra Sarajevo najmanje pet kilometara.

“Imajući u vidu da je KCUS obavezan obezbijediti lijekove obuhvaćene Odlukom o pozitivnoj bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo, a da je pomenuti lijek dio liste, postoji pravni osnov i obaveza KCUS-a da izvrši povrat sredstava za nabavku lijeka”, piše u obrazloženju svih odluka o refundaciji koju je potpisala prof. dr. Sebija izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

IMA ILI NEMA NOVCA

Sama direktorica Izetbegović navodi da je KCUS “obavezan obezbijediti lijekove”. Zašto ih, onda, KCUS nije obezbijedio?

“Nema novca”, glasio je odgovor KCUS-a u proteklom periodu.

Ako nema novca, kako se onda refundiraju troškovi pacijentima za lijekove koje su sami kupili?
Mnogo je pitanja bez odgovora u priči o Sebiji Izetbegović i njenom “menadžerisanju godine”.

Zakon o javnim nabavkama BiH nalaže raspisivanje tendera za poslove i nabavke vrijednije od šest hiljada maraka. U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a. I tako je indirektno KCUS nabavio lijekove od apoteke Dina čija vrijednost premašuje šest hiljada maraka. Što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Sem toga, na koji način su pacijenti koji su morali kupiti lijekove izabrali baš apoteku Dina? Adresa apoteke Dina je – Bulevar Meše Selimovića b.b.. Razdaljina između Bolničke ulice i Bulevara Meše Selimovića je 6,6 kilometara. Sigurno nije u pitanju izbor najbliže apoteke...

http://zurnal.info/novost/20258/neophod ... odbora-ukc
(zurnal.info)

Predsjednik nelegalnog Upravnog odbora je Jasmin Kapetanović, suprug Eneide zvane Dina Kapetanović, vlasnice apoteke „Dina“ na Čengić Vili, Dina je najbolja prijateljica Sebije Seke Izetbegović. Njena apoteka je navodno poznata u Sarajevo, kao dobro snabdjevena, posebno lijekovima koji se nigdje drugo ne mogu naći u Sarajevu!?

Ma ovo je sve laz....sve su to zakuhali "crveni kmeri" :-? Mesihovici i ostali iz onoga sistema!!!!
kakonako

#1572 Re: Sebija All about

Post by kakonako »

Pop Janjic je s cetnickom bratijom orgijao i pjevao:
"Muslimani,sitni mravi,dosli su vam crni dani,nema Tite da vas brani..." tasko je pripreman teren za ono sto ce se ubrzo dogoditi
hrasno38

#1573 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

kakonako wrote:
"Muslimani,sitni mravi,dosli su vam crni dani,nema Tite da vas brani..." tasko je pripreman teren za ono sto ce se ubrzo dogoditi
I ne vidim sta je u tome negetavno sto su oni koji su pjelvali ovo smece zavrsavali u lijepim Titinim zatvorima sa punim pansionom uz fizikalnu terapiju sa palicama uzitka:D
seln

#1574 Re: Sebija All about

Post by seln »

hrasno38 wrote:
kakonako wrote:
I ne vidim sta je u tome negetavno sto su oni koji su pjelvali ovo smece zavrsavali u lijepim Titinim zatvorima sa punim pansionom uz fizikalnu terapiju sa palicama uzitka:D
Sa cuvenim lajtmotivom animatora "lezi da te gazim"
hrasno38

#1575 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:I ne vidim sta je u tome negetavno sto su oni koji su pjelvali ovo smece zavrsavali u lijepim Titinim zatvorima sa punim pansionom uz fizikalnu terapiju sa palicama uzitka:D
seln wrote:Sa cuvenim lajtmotivom animatora "lezi da te gazim"
hahahahaha pa ja ko ce se zajbavati i trositi snagu na povaljivanje.....a ti ako si hadzija reci NECU :-)
Post Reply