pogledaj video , jer ga nisi ocito pogledaoLopov-eliminator wrote:Ne petljaj ti, pogledaj šta radiš, markiraš jedan dio a izostavljaš drugi, bitniji, evo podvukao sam dio koji si namjerno ispustio markirati istom bojom. Znači, ona ni ne treba čak ništa uraditi, dovoljno ti je da se ti „pribojavaš njihove neposlušnosti“ da ih „posavjetuješ, pa čak i udariš“. Prema tome, džaba ti ovaj pokušaj pranja nazadnog selefističkog poimanja. Da te pitam, zar riječi nisu efikasnije sredstvo od udaranja?Smrcak15 wrote: nepetljaj
34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!
ovaj ajet nam govori da ima muz dozvolu udariti zenu samo u slucaju ako zena hoce da vara covjeka, pokaziva svoje ukrase drugima i zavodi dok je on odsutan, u to jsituaciji Allah je dao licencu , mozes proci nekaznjeno ako je udaris. a sve to samo da bi se ocuvlava porodica
Baš bi bilo zanimljivo gledati te kako vadiš ove ajete pred prekršajnim sudijom gdje si završio nakon što te žena tužila za nasilje u porodici te za nanošenje duševne boli.
jasno i fino je to objasnjenje, dali se ti bojis kad zena ucini gresku? ne tad je ljutnja
muskarac se samo boji da mu zena bude nevjerna, jer ova rijec bojati se je kljucna ovdje, muskarac nece se bojati ako namjerno zena ucini gresku, tad ljutnja i bijes nastupa a ne strah. strah jedino moze biti da ce zena biti nevjerna.
jer jasno je naznaceno u tom ajetu gore da cuvaju ono sto se treba cuvati, a Bog je neredio zenama da cuvaju svoje ukrase tijela, da se to nepokaziva svakome. jer kad bi se izazovno oblacila, i izlazila sama navece, to zaista moze da izaziva strah kod muskarca , dali je to varanje u toku , sta se to desava, eh od takvi stvari se radja strah kod muskarca.
Jeli to nesto lose ako bi ja fizicki napao svoju zenu ako je vidim da flertuje sa drugim muskarcem, ili nedaje boze nadje je da se ljubi i grli sa nepoznatim muskarcem, il Ijos gore u krevetu
kao ovaj pacenik sto je pronasao curu sa drugim covjekom u krevetu
a evo i experiment kako covjek, odmah hoce fizicki da se obracuna u tim momentima, i nekrivim ga ni jedne sekunde, znaci uopste nema to sa vjerom nista, jednostavno nemoze covjek smireno da gleda takvu uvredu od partnera kojeg volis.
kao sto sam objasnio, smije do udaranja doci samo u toj situaciji kad je kompromitirana porodica, znaci zena da bude nevjerna ili krenula tim putem, eh u toj situaciji Bog daje licencu, da moze proci nekaznjeno ako bi je udario kako bi se spasila porodica
ja mogu samo podignut ruku na svoju zenu u slucaju da vidim ocito varanje , da je vidim da se grli i ljubi sa drugim, ili da je nadjem u krevetu , ili da vidim da flertuje sa drugim muskarcima, u toj situaciji siguran sam da bi mi i druge zene rekle, halal ti bilo brateBaš bi bilo zanimljivo gledati te kako vadiš ove ajete pred prekršajnim sudijom gdje si završio nakon što te žena tužila za nasilje u porodici te za nanošenje duševne boli.
A udaranje zena van ovih okolnosti totalno nije dopusteno. ovog sam stava i tacka.