Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#1551 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote: nepetljaj

34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!

ovaj ajet nam govori da ima muz dozvolu udariti zenu samo u slucaju ako zena hoce da vara covjeka, pokaziva svoje ukrase drugima i zavodi dok je on odsutan, u to jsituaciji Allah je dao licencu , mozes proci nekaznjeno ako je udaris. a sve to samo da bi se ocuvlava porodica
Ne petljaj ti, pogledaj šta radiš, markiraš jedan dio a izostavljaš drugi, bitniji, evo podvukao sam dio koji si namjerno ispustio markirati istom bojom. Znači, ona ni ne treba čak ništa uraditi, dovoljno ti je da se ti „pribojavaš njihove neposlušnosti“ da ih „posavjetuješ, pa čak i udariš“. Prema tome, džaba ti ovaj pokušaj pranja nazadnog selefističkog poimanja. Da te pitam, zar riječi nisu efikasnije sredstvo od udaranja?

Baš bi bilo zanimljivo gledati te kako vadiš ove ajete pred prekršajnim sudijom gdje si završio nakon što te žena tužila za nasilje u porodici te za nanošenje duševne boli.
pogledaj video , jer ga nisi ocito pogledao

jasno i fino je to objasnjenje, dali se ti bojis kad zena ucini gresku? ne tad je ljutnja

muskarac se samo boji da mu zena bude nevjerna, jer ova rijec bojati se je kljucna ovdje, muskarac nece se bojati ako namjerno zena ucini gresku, tad ljutnja i bijes nastupa a ne strah. strah jedino moze biti da ce zena biti nevjerna.

jer jasno je naznaceno u tom ajetu gore da cuvaju ono sto se treba cuvati, a Bog je neredio zenama da cuvaju svoje ukrase tijela, da se to nepokaziva svakome. jer kad bi se izazovno oblacila, i izlazila sama navece, to zaista moze da izaziva strah kod muskarca , dali je to varanje u toku , sta se to desava, eh od takvi stvari se radja strah kod muskarca.

Jeli to nesto lose ako bi ja fizicki napao svoju zenu ako je vidim da flertuje sa drugim muskarcem, ili nedaje boze nadje je da se ljubi i grli sa nepoznatim muskarcem, il Ijos gore u krevetu

kao ovaj pacenik sto je pronasao curu sa drugim covjekom u krevetu

a evo i experiment kako covjek, odmah hoce fizicki da se obracuna u tim momentima, i nekrivim ga ni jedne sekunde, znaci uopste nema to sa vjerom nista, jednostavno nemoze covjek smireno da gleda takvu uvredu od partnera kojeg volis.

kao sto sam objasnio, smije do udaranja doci samo u toj situaciji kad je kompromitirana porodica, znaci zena da bude nevjerna ili krenula tim putem, eh u toj situaciji Bog daje licencu, da moze proci nekaznjeno ako bi je udario kako bi se spasila porodica
Baš bi bilo zanimljivo gledati te kako vadiš ove ajete pred prekršajnim sudijom gdje si završio nakon što te žena tužila za nasilje u porodici te za nanošenje duševne boli.
ja mogu samo podignut ruku na svoju zenu u slucaju da vidim ocito varanje , da je vidim da se grli i ljubi sa drugim, ili da je nadjem u krevetu , ili da vidim da flertuje sa drugim muskarcima, u toj situaciji siguran sam da bi mi i druge zene rekle, halal ti bilo brate :D kao sto bi i ja njima rekao, kad bi onde mogle drmnuti svog partnera u tim situacijama ako je vara a one daju svu ljubav od sebe i vjernost.

A udaranje zena van ovih okolnosti totalno nije dopusteno. ovog sam stava i tacka.
Towelie

#1552 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Smrcak, kakve klipove gledas po Internetima, vrh. :D
Al dobro, ovo je u da'wetske svrhe, pa moze. :P
mousstapha

#1553 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Smrcak15 wrote: Jeli to nesto lose ako bi ja fizicki napao svoju zenu...
Image
Smrcak15

#1554 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Smrcak, kakve klipove gledas po Internetima, vrh. :D
ma negledam nego znam da sam slucajno naletio na taj gore video na avazu cini mi se jednom, pa mi je ostalo u sjecanju, pa sam ga pronsao da docaram situaciju :D

moze u dawetske svrhe dok god nema golotinje zato sam i postirao.
mousstapha

#1555 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Samo je pokrijes dekom i nema sanse da te prevari. Jos ako je ne pustas iz kuce. :-)
Smrcak15

#1556 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote: Jeli to nesto lose ako bi ja fizicki napao svoju zenu...
Image
ko nesto se cudis

a zar nebi se cudio da udjem u sobu a zena mi se ljubi sa drugim muskarce, a ja onako hladnokrvan, bez emocija

"joj kako mozete tako nesto, sramota itd""

ja mislim da bi se i zena zacudila, zar ti toliko znacim da ti je svjedeno kad se ljubim sa drugim :D onda se pitam koliko ti znacim uopste, barem ja bi se zapitao kad bi se svalero sa nekom drugom a zena onako hladnokrvo pristupi tom problemu, onda bi se pitao, pa stani malo koliko ti znacim i imas li ti uopste ljubavi prema meni kad da tako olahko hladnokrvno pristupis problematici :D

tu mora da bude saketanja zbog ljubavi, bilo to musko napada zenko, ili zensko napada musko, jer sigurno da nebi toliko uzrujan bio da mu nije znacila ta osoba nesto u zivotu. Drugim rijecima u toj situaciji ako bi napao svoju zenu fizicki znak je ogromne ljubavi prema njoj koju je onda stavila pod noge i iznevjerila.

ima li koja dama da se neslaze samnom u ovoj problematici :D
asurbanipal

#1557 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: tu mora da bude saketanja zbog ljubavi, bilo to musko napada zenko, ili zensko napada musko, jer sigurno da nebi toliko uzrujan bio da mu nije znacila ta osoba nesto u zivotu. Drugim rijecima u toj situaciji ako bi napao svoju zenu fizicki znak je ogromne ljubavi prema njoj koju je onda stavila pod noge i iznevjerila.

:-) :-) :-)

Image
Towelie

#1558 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Smrcak, kakve klipove gledas po Internetima, vrh. :D
ma negledam nego znam da sam slucajno naletio na taj gore video na avazu cini mi se jednom, pa mi je ostalo u sjecanju, pa sam ga pronsao da docaram situaciju :D

moze u dawetske svrhe dok god nema golotinje zato sam i postirao.
To je to. Razumeli smo se. Samo udri. :)
jasko_ba

#1559 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: tu mora da bude saketanja zbog ljubavi, bilo to musko napada zenko, ili zensko napada musko, jer sigurno da nebi toliko uzrujan bio da mu nije znacila ta osoba nesto u zivotu. Drugim rijecima u toj situaciji ako bi napao svoju zenu fizicki znak je ogromne ljubavi prema njoj koju je onda stavila pod noge i iznevjerila.
Image
Smrcak je ispran covjek. Nema tu spasa. Nazalost, takvih je sve vise. :-)
Optimus Prime

#1560 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
ja mogu samo podignut ruku na svoju zenu u slucaju da vidim ocito varanje , da je vidim da se grli i ljubi sa drugim, ili da je nadjem u krevetu , ili da vidim da flertuje sa drugim muskarcima, u toj situaciji siguran sam da bi mi i druge zene rekle, halal ti bilo brate :D kao sto bi i ja njima rekao, kad bi onde mogle drmnuti svog partnera u tim situacijama ako je vara a one daju svu ljubav od sebe i vjernost.

A udaranje zena van ovih okolnosti totalno nije dopusteno. ovog sam stava i tacka.
Zene su individualna bica, i ako im je ceif da spavaju sa drugim muskarcima onda imaju sva prava da to ucine. Tebi u tom slucaju ostaje samo da je ili ostavis, ili da se pomiris sa cinjenicom da ti zena svrlja naokolo.

I jedinog kojeg ovdje trebas i smijes udarati je sebe samoga, posto u slucaju da te zena vara, to je vjerovatno zbog toga sto je nisi uspio seksualno zadovoljiti ili joj nisi pruzio dovoljno emotivne paznje.
Lopov-eliminator

#1561 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 / Chagalj / cackalica83 / KotromanichII je skolski primjer selefija s Balkana ciji su idoli Kuduzovic, Pezic, Alispahic i sl.
jasko_ba

#1562 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Lopov-eliminator wrote:Smrcak15 / Chagalj / cackalica83 / KotromanichII je skolski primjer selefija s Balkana ciji su idoli Kuduzovic, Pezic, Alispahic i sl.
A narod se itekako pali na ove idiote. Tribine po Zenici, Tuzli, Zavidovicima i mnogim drugim mjestima. :-)
Image
broj dva

#1563 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:
chupacabra wrote:
mousstapha wrote:Da, ali u prvom slucaju se radi o mitu, prici koja ima drugaciji kraj od ovog da zena nosa glavu dijeteta. Bolesna osoba.
Mit u koji vjeruju milijarde ljudi i cak ga imitiraju. Nema tu puno razlike od ovog slucaja osim razlike u navodnoj "uputi". Jednog je "uputio" da zakolje ovcu umjesto djeteta (sta je jadna ovca kriva), dok je doticnu gospodju "uputio" na ovu monstuoznost. Da je Abraham isto uradio danas, svakako bi bio smjesten u psihijatriju bez obzira na rezultat. Ali, posto je to "mit", mi treba da ga imitiramo i masovno koljemo ovce po bastama.
Abraham je primjer kako vjera ne upucuje na unverzalni moral nego moze voditi u zlo.
poenta Kurbana jeste da se nahrani porodica i ostali ljudi, i na taj nacin si uradio dobro djelo

Allah objasnjava poentu Kurbana:

36. A kamile smo vam učinili jednim od Allahovih obreda hadždža, i vi od njih imate koristi; zato spominjite Allahovo ime kada budu u redove poređane; a kad padnu na zemlju, jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi; tako smo vam ih potčinili da biste zahvalni bili.

37. Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, Ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša; tako vam ih je potčinio da biste Allaha veličali zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čIne!

dok je doticnu gospodju "uputio" na ovu monstuoznost.
BOg nije naredio bolesnoj osobi da ubije dijete, Bog zabranjuje takva zla djela, kad bi naredio Abrahamu pa dozvolio da ga ubije pa ga on ubije , onda bi ti validna bila paljba po Bogu, a ovako nemozes abrahama i boga uvlaciti u ovo.
-------
Dobro jeste "spasio" zivot sinu Abrahamovom ali taj isti bog je unistio vise gradova i "nacija" (ili je mozda bolje reci plemena) bez da se to negativno odrazilo na popularnost...
Sodoma i Gomora (a samo su ljudi festali), Onan radi drkanja (zajeban taj bog), Amalekiti, prvorodjencad u Egiptu (i jos je handrio egipcane raznim ilegalnim i nehumanim metodama), Jericko, Kananiti...lista je preduga da sada nabrajam.
Da se dokaze postojanje bozanstva opisanog u Bibliji jednini ispravan cin bi bio optuznica u Hagu radi zlocina protiv covjecnosti.
Smrcak15

#1564 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

jasko_ba wrote:
asurbanipal wrote:
Image
Smrcak je ispran covjek. Nema tu spasa. Nazalost, takvih je sve vise. :-)
Kako ispran, uostalom jesam ispran sinoc sam se tusirao tako da tako da ti je konstatacija tacna :)))

Salu na stranu reci mi na koji nacin je meni mozak ispran?
Smrcak15

#1565 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Zene su individualna bica, i ako im je ceif da spavaju sa drugim muskarcima onda imaju sva prava da to ucine. Tebi u tom slucaju ostaje samo da je ili ostavis, ili da se pomiris sa cinjenicom da ti zena svrlja naokolo.

I jedinog kojeg ovdje trebas i smijes udarati je sebe samoga, posto u slucaju da te zena vara, to je vjerovatno zbog toga sto je nisi uspio seksualno zadovoljiti ili joj nisi pruzio dovoljno emotivne paznje.
E pa ako se planira udavati i onda svrljati sa drugim to nemoze proci bez posljedica, ako je nezadovoljava covjek nek se rastavi nego zabada noz u ledja kroz nevjeru.

Zene vole da vide odredjenu dozu ljubomore prema njima jer je znak da ih muskarci vole i stalo je do njih, ako si ti hladnokrvan kad je vidis da se grli sa drugim pa ako te primjeti da ti je svejedno si joj dao opravdanje na neki nacin za taj njezin cin
chupacabra

#1566 Re: Svijet bez religija

Post by chupacabra »

@Smrcak15

Problem je u tome sto ti zbog svoje zatrovanosti vjerskom dogmom to i ne vidis. Mi se samo mozemo boriti i nadati da sekularno uredjenje tebi i takvima nece nikad dozvoliti da svoje dogme namecete u politiku i ustav. Vjerujte sta god hocete, jer to imate i pravo u sekularnoj demokratiji. Pravo, koje bi vi vjerovatno drugima oduzeli da su zakoni krojeni vasim moralnim principima. Ali ako ikad dodje do toga da ta vjerovanja pocnu prelaziti u ustav i zakone, onda nam je drustvo otislo dodjavola. Vi nam samo svaki dan potvrdjujete da bi drustvo bez religija bilo u svakom smislu zdravije i progresivnije.
chupacabra

#1567 Re: Svijet bez religija

Post by chupacabra »

Smrcak15 wrote:
E pa ako se planira udavati i onda svrljati sa drugim to nemoze proci bez posljedica, ako je nezadovoljava covjek nek se rastavi nego zabada noz u ledja kroz nevjeru.
Znaci ipak je opravdano izmarisati ako druge metode ne daju rezultata. Nije samo problem u fizickom nasilju nego po vasim moralnim shvatanjima i zakonu takve zene slijedi smrtna kazna. Univerzalni moralni principi objavljeni covjecanstvu za sva vremena. :-)
Smrcak15

#1568 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

chupacabra wrote:
Smrcak15 wrote:
Znaci ipak je opravdano izmarisati ako druge metode ne daju rezultata. Nije samo problem u fizickom nasilju nego po vasim moralnim shvatanjima i zakonu takve zene slijedi smrtna kazna. Univerzalni moralni principi objavljeni covjecanstvu za sva vremena. :-)
Bili ti bilo drago da tvoja zena flertuje sa drugim muskarcem
Smrcak15

#1569 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

chupacabra wrote:@Smrcak15

Problem je u tome sto ti zbog svoje zatrovanosti vjerskom dogmom to i ne vidis. Mi se samo mozemo boriti i nadati da sekularno uredjenje tebi i takvima nece nikad dozvoliti da svoje dogme namecete u politiku i ustav. Vjerujte sta god hocete, jer to imate i pravo u sekularnoj demokratiji. Pravo, koje bi vi vjerovatno drugima oduzeli da su zakoni krojeni vasim moralnim principima. Ali ako ikad dodje do toga da ta vjerovanja pocnu prelaziti u ustav i zakone, onda nam je drustvo otislo dodjavola. Vi nam samo svaki dan potvrdjujete da bi drustvo bez religija bilo u svakom smislu zdravije i progresivnije.
Ako je vjerska dogma za dobrobit mene i porodice i drustva u cemu je problem?
Za tebe je progresivnost da se muskarci i zene sfaleraju a vjenacni za druge
skupljac_zeljeza

#1570 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

jasko_ba wrote: A narod se itekako pali na ove idiote. Tribine po Zenici, Tuzli, Zavidovicima i mnogim drugim mjestima. :-)
Narod se pali na svašta. Jedni postavili pitanja, a drugi 'odgovorili' na zanimljiv način da nam razum još nije evoluirao da te stvari shvatimo razumom iako organizuju "Skupove Razuma'. :mrgreen: Ako je Hawking dobro izračunao, nećemo nikada ni saznati na način kako neki nude odgovore. :mrgreen:

Image

Image
jasko_ba

#1571 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Pogledajte kako je uvaženi daija Hamza Tzortis odgovorio ateistima koristeći kur'ansko-racionalne dokaze.
:lol: :mrgreen: Slobodno vi pravite tribine gdje dolaze doktori i magistri Pezic, Kudovic, Velici i slicni. Pametan covjek ne ide tamo.
skupljac_zeljeza

#1572 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

jasko_ba wrote:
Pogledajte kako je uvaženi daija Hamza Tzortis odgovorio ateistima koristeći kur'ansko-racionalne dokaze.
:lol: :mrgreen: Slobodno vi pravite tribine gdje dolaze doktori i magistri Pezic, Kudovic, Velici i slicni. Pametan covjek ne ide tamo.
Šta su bolja ova dva jahača Novog ateizma? Više patetike u jednom propagandnom clipu još ne vidjeh, a sljedbenici ih slave kao papu i kardinala. :mrgreen:
Smrcak15

#1573 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

jasko_ba wrote:
ovo nema veze sa realnoscu, ako je tako kao sto ti govoris, kako onda da prelaze na islam doktori, naucnici, profesori, advokati/sudije itd znaci ljudi koji imaju slifa, pa mogu da procijene sta je kaka a sta valja :D
Smrcak15

#1574 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

skupljac_zeljeza wrote:
jasko_ba wrote:
Šta su bolja ova dva jahača Novog ateizma? Više patetike u jednom propagandnom clipu još ne vidjeh, a sljedbenici ih slave kao papu i kardinala. :mrgreen:
Kur'an vs (Dawkins i Krauss)
fatamorgana

#1575 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
jasko_ba wrote:
ovo nema veze sa realnoscu, ako je tako kao sto ti govoris, kako onda da prelaze na islam doktori, naucnici, profesori, advokati/sudije itd znaci ljudi koji imaju slifa, pa mogu da procijene sta je kaka a sta valja :D
:-x :thumbup: Please, keep on forever!
Locked