Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kitrona

#1551 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Co0l wrote:
Kitrona wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pogrešna logika. Izvoz mlijeka iz BiH ne zavisi od dobre volje Hrvatske već od strogih kritrija koje je BiH ispunila. Kontaš?

Hrvatska jednostavno traži da se ista odluka preispita što je jedan od legalnih i legitimnih postpuka unutar EU pravila.

Ponovno te pitam - da li je Hrvatska učinila nešto nelegalno ili mimo pravila koje je i BiH prihvatila?
Da li BiH radi nesto nelegalno?

Širenje mržnje i ekonomski bojkot svih proizvoda ba osnovu nacionalnog proijekla nije dio EU pravne stečevine.

Prema tome BiH ili bar dio BiH javnosti se nalazi u nedozvoljenom području.
strong69

#1552 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Kitrona wrote:
and wrote: gledaj stvari malo i iz ekonomskog ugla.
hrvatska ne proizvede ni 50% svojih potreba mlijeka.znači uvozi i za sebe i da bi izvozila.
ti u hrvatskoj uvezeš rumunsko mlijeko,prepakuješ ga i izvezeš u bih po povlaštenim cefta uslovima.ja u bih to mlijeko iz rumunije ne mogu uvesti po povlaštenim uslovima,već kao robu iz eu.znači ti isto mlijeko možeš jeftinije prodavati u bih iz hrvatske,nego ja iz bih?
zašto bi bilo ok da ti ja to omogućim?
Ukoliko je ovo točno onda je to nepravedno.

Ali ponavljam - ukoliko je točno.
Je li po tebi korektno traziti da nastaviš izvoz u BiH po CEFTA uslovima a da BiH u Hrvatsku ne moze izvoziti nikako? Hrvatska je od 2009 do danas izvezla oko 370 miliona KM MLIJEKA u BiH. BiH je u Hrvatsku izvezla 170 miliona KM za isti period.

Je li korektno dopustiti izvoz iz Hrvatske koja ima budžet od oko 350 mio € za poljoprivredu, koja ima IPA fondove i ostale pogodnosti u EU u BiH koja ima budžet oko 65 mio €,kašnjenje poticaja i nema pristup fondovima sa bespovratnim sredstvima.
Drvosjeca iz Dejcica

#1553 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kitrona wrote:
Širenje mržnje i ekonomski bojkot svih proizvoda ba osnovu nacionalnog proijekla nije dio EU pravne stečevine.

Kako? Pa mi nismo u EU, dakle nismo još dorasli tim stečevinama. :mrgreen: Drugo, smatram da ucjena susjeda isto tako nije stečevina EU ali da se sada ne zamajavamo sitnicama. :mrgreen:
Bodkin

#1554 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

Thorgerson wrote:
AstorH wrote:Ovo steti objema stranama. I da poniste blokadu onda nece htjet HR gradjani uzimat BiH proizvode zbog bojkota BiH gradjana HR proizvoda. Bem li ga
Pa jebat ih ne moraju.

Ima i drugih zemalja evorpske unije.

Koliko samo u njemackoj ima nasih ljudi, pa zasto ne bi kupovali proizvode iz BiH?
zato sto ih ne kupuju ni ovi iz bosne :D
jebote 60 stranica teme za 10 dana. vidim patriJote valjaju gluposti kao i obicno. ajd to sam navikao. ali koja budala ce biti protiv kupovine domacih proizvoda?

p.s.jel se slavio sarovic na temi nakon one izjave :D
Last edited by Bodkin on 05/09/2015 14:19, edited 1 time in total.
strong69

#1555 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Kitrona wrote:
strong69 wrote: @kitrona, jeste članica EU ali ne pregovaramo direktno s njima niti oni sami mogu donositi odluke u vezi nas. Mogu podnositi zalbe a sve ostalo ide glasanjem i odluka se donosi natpolovičnom većinom. Uvoz u 2014 je bio 16 miliona eura a za prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je oko 8 miliona eura. Zvanični podaci BiH.

Po treći put ponavljam isto pitanje - da li je Hrvaska učinila nešto mimo pravila na koje je pristala BiH?

Hoću li konačno dobiti odgovor na to pitanje?
Odgovorio sam na to iznad tvog posta. A Hrvatska je po izjavama Milanovica i Pusicke uradila mimo pravila pozivajući se na tradicijske kvote koje ne može pregovarati s nama nego to cini Brisel.
strong69

#1556 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Kitrona,

O kojim evropskim stecevinama Hrvatske pricas? O ukidanju ćirilice?
Kitrona

#1557 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

strong69 wrote:
Kitrona wrote: Ukoliko je ovo točno onda je to nepravedno.

Je li po tebi korektno traziti da nastaviš izvoz u BiH po CEFTA uslovima a da BiH u Hrvatsku ne moze izvoziti nikako?
Oprosti ovo nije točno! BiH normalno izvozi u Hrvatsku - zasto je se odnosi SAMO na mlijeko. (Možda i mliječne proizvode - nisam sigurna).

Je li korektno dopustiti izvoz iz Hrvatske koja ima budžet od oko 350 mio € za poljoprivredu, koja ima IPA fondove i ostale pogodnosti u EU u BiH koja ima budžet oko 65 mio €,kašnjenje poticaja i nema pristup fondovima sa bespovratnim sredstvima.
A da li je korektno da Hrvatska dozvoli damping cijena iz države u kojoj se porez prebija iznosima poticaja za poljoprivrede dok prema EU pravilima porez mora biti plaćen odmah a poticaji "kad stignu"?

Da li je u redu da Hrvaska dozvoli uvoz i damping cijena a mora provoditi čitav niz mjera počevši od površine prostora koje svaka krava mora imati do čitavog niza ostalih što higijenskih što zaštitnih i ostlaih pravila koje BiH proizvođači nisu dužni u svojoj zemlji?
Kitrona

#1558 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Kitrona wrote:
strong69 wrote: Ukoliko je ovo točno onda je to nepravedno.

Je li po tebi korektno traziti da nastaviš izvoz u BiH po CEFTA uslovima a da BiH u Hrvatsku ne moze izvoziti nikako?
Oprosti ovo nije točno! BiH normalno izvozi u Hrvatsku - blokada se odnosi SAMO na mlijeko. (Možda i mliječne proizvode - nisam siguran).

A da li je korektno da Hrvatska dozvoli damping cijena iz države u kojoj se porez prebija iznosima poticaja za poljoprivrede dok prema EU pravilima porez mora biti plaćen odmah a poticaji "kad stignu"?

Da li je u redu da Hrvaska dozvoli uvoz i damping cijena a mora provoditi čitav niz mjera počevši od površine prostora koje svaka krava mora imati do čitavog niza ostalih što higijenskih što zaštitnih i ostlaih pravila koje BiH proizvođači nisu dužni u svojoj zemlji?[/quote]
Last edited by Kitrona on 05/09/2015 14:25, edited 1 time in total.
klavirdžija

#1559 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Kmečanje se nastavlja, mi potpisali, oni tako i uradili. Neeeećeeemoooo da seee igraaamooo takoooo. :D

Dobar pokazatelj zašto i imamo ovaj problem je da je upravo ovakav "profil" forumaša i uključen u ozbiljnije pregovore dejtonskog protektorata, pa se poslije čudimo što nam poslovni ljudi iz EU nisu poslali sadake, a ono mi mislili da mislimo....
Kitrona

#1560 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

strong69 wrote:Kitrona,

O kojim evropskim stecevinama Hrvatske pricas? O ukidanju ćirilice?
Ćirilica nigdje nije eksplicitno navedena u EU pravnoj stečevini. Postoji načelna odredba o zaštiti manjinskih prava i manjinskih jezika.

Pitanje ćirilice je isključivo pitanje hrvatskih zakona a tako je rekla i EU - da oni tu nemaju šta napraviti.

Malo se educiraj prije uključivanja u raspravu .- na stranu da je totalno offtopic. Jebla te ćirilica na raspravi o mlijeku. Okani me tih republikosrpsčanih fora.
Bodkin

#1561 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

Kitarona se bori a ubijedi pucanstvo da nastave kupovati hrvatske proizvode :lol:
and

#1562 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

Kitrona wrote:
hrvatska ne proizvede ni 50% svojih potreba mlijeka.znači uvozi i za sebe i da bi izvozila.
ti u hrvatskoj uvezeš rumunsko mlijeko,prepakuješ ga i izvezeš u bih po povlaštenim cefta uslovima.ja u bih to mlijeko iz rumunije ne mogu uvesti po povlaštenim uslovima,već kao robu iz eu.znači ti isto mlijeko možeš jeftinije prodavati u bih iz hrvatske,nego ja iz bih?

a šta bi moglo biti netočno?
strong69

#1563 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Kitrona,

Znaci ne znaš da se u HR vec dvije godine ne izvoze mliječni proizvodi? Ja ovdje govorim o onome što je predmet spora a to su mliječni proizvodi.

Drugo, porez se ne prebija iznosima poticaja! Odakle ti ta netacna informacija? A i da se prebija (a ne prebija se) zanima me kako se na taj način može raditi damping cijena?

Damping prave zemlje koje imaju visok poticaj pa tako u BiH imamo niz primjera dampinga cijena sira iz EU, mliječnog praha i slično.

Kitrona, za dom?
Last edited by strong69 on 05/09/2015 14:31, edited 1 time in total.
Kitrona

#1564 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

and wrote:
Kitrona wrote:

Da Hrvatska prepakirava rumunjsko mlijeko i prodaje u BiH.
Kitrona

#1565 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

strong69 wrote:Znaci ne znaš da se u HR vec dvije godine ne izvoze mliječni proizvodi? Ja ovdje govorim o onome što je predmet spora a to su mliječni proizvodi.

Drugo, porez se ne prebija iznosima poticaja! Odakle ti ta netacna informacija? A i da se prebija (a ne prebija se) zanima me kako se na taj način može raditi damping cijena?
Zato što je u startu cijena proizvodnje BiH proizvođača manja - hrvatski proizvođač _MORA_ odmah platiti porez po izdanoj fakturi.

Kitrona, za dom?
Evo ti odgovor koji odgovara tvom slučaju - ZA DOM - ZDRAVLJA!
and

#1566 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

Kitrona wrote:
and wrote:
Kitrona wrote:

nebitno jel rumunsko ili iz neke zemlje eu.
činjenica je da hrvatska ne može ni svoje potrebe zadovoljiti i da mlijeko uvozi.
činjenica je da traži da može povoljnije uvesti u bih mlijeko iz eu,nego ja u bih?
to ti je otprilike objašnjeno šta hrvatska traži.
zašto bi hrvatska zadržala pogodnosti iz cefte da izvozi,a ukinula ih kad uvozi.
mislim da je neozbiljno to tražiti,jer sada ima puno veće i bogatije tržište za izvoz.
zašto im eu ne dozvoli da zadrže pogodnosti iz cetfe i kod uvoza,pa uvoze povoljnije iz bih,pa prodaju po eu?
Last edited by and on 05/09/2015 14:39, edited 1 time in total.
Co0l

#1567 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

Kitrona wrote:
Co0l wrote:
Kitrona wrote:

Hrvatska jednostavno traži da se ista odluka preispita što je jedan od legalnih i legitimnih postpuka unutar EU pravila.

Ponovno te pitam - da li je Hrvatska učinila nešto nelegalno ili mimo pravila koje je i BiH prihvatila?
Da li BiH radi nesto nelegalno?

Koji to bosanski zvanicnik i cime siri mrznju i bojkot i to na osnovu nacinonalnog porijekla?
S druge strane ne moras nabrajat hrvatske koji to rade,nemamo toliko vremena.
I pored toga,kad bi nekim cudom mogli zakljuciti da je tacno to da neko u BiH to radi-je li to nelegalno i,dalje,kakve bi to veze uopste imalo sa BiH,kada bi i bilo tako,kad BiH nije u EU??

Opet se vracamo na pocetak svega-da Hrvatska hoce u BiH da izvozi po CEFTA-i a da nama dopusti izvoz po EU.Da se jebu al da im ne udje.I kad mi na to odgovorimo kupovinom domaceg,a ne bojkotom ko oni,onda nastupa kmecanje.E pa,gospodo,jebi te se ili izadjite iz EU i vratite se u CEFTA-u,izbor je vas.
strong69

#1568 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Kitrona wrote:
strong69 wrote:Znaci ne znaš da se u HR vec dvije godine ne izvoze mliječni proizvodi? Ja ovdje govorim o onome što je predmet spora a to su mliječni proizvodi.

Zato što je u startu cijena proizvodnje BiH proizvođača manja - hrvatski proizvođač _MORA_ odmah platiti porez po izdanoj fakturi.

Kitrona, za dom?
Evo ti odgovor koji odgovara tvom slučaju - ZA DOM - ZDRAVLJA!
Neozbiljna si. Grohotom se smijem oko uticaja tog nekog prebijanja. U BiH se porez placa do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec. U HR imaju duzi rok. Uostalom, ne da mi se objašnjavati ti neke stvari jer očigledno nemas pojma ni o direktnim ni indirektnim porezima ni o tome da se PDV NE FAKTURISE prilikom izvoza a da ne spominjem uticaj poticaja i bespovratnih sredstava na cijenu kostanja proizvoda i damping.

I BiH na tvoju žalost placa poreze. I to novcem a ne prebijanjem.

Isključujem se iz rasprave sa nepismenim ekonomskim wannabe stručnjacima.

Pitala si za tekovine EU, ne znam sto mi opsova? Samo sam ti odgovorio da slabo stojite sa EU tekovinama...
Last edited by strong69 on 05/09/2015 14:41, edited 1 time in total.
Kitrona

#1569 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

and wrote:
Kitrona wrote:
and wrote: a šta bi moglo biti netočno?

činjenica je da hrvatska ne može ni svoje potrebe zadovoljiti i da mlijeko uvozi.
činjenica je da traži da može povoljnije uvesti u bih mlijeko iz eu,nego ja u bih?
zašto bi hrvatska zadržala pogodnosti iz cefte da izvozi,a ukinula ih kad uvozi.
mislim da je neozbiljno to tražiti,jer sada ima puno veće i bogatije tržište za izvoz.

Postoji milijun načina na koji se ovo može riješiti. BiH može tražiti i deklaraciju odakle potječe mlijeko. Totalni bojkot je jedan tip poziva na rat.
Rimad

#1570 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Rimad »

Kitrona wrote:
strong69 wrote: @kitrona, jeste članica EU ali ne pregovaramo direktno s njima niti oni sami mogu donositi odluke u vezi nas. Mogu podnositi zalbe a sve ostalo ide glasanjem i odluka se donosi natpolovičnom većinom. Uvoz u 2014 je bio 16 miliona eura a za prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je oko 8 miliona eura. Zvanični podaci BiH.

Po treći put ponavljam isto pitanje - da li je Hrvaska učinila nešto mimo pravila na koje je pristala BiH?

Ako ja spavam sa tvojom ženom, jesam li učionio nešto nelegalno? Pošto nisam, da li to znači da ćes mi posuditi svoju ženu? Odgovor na PP :D

Šalim se, ali pokušavam vulgarno dočarati, jer očigledno da nećeš da razumiješ.
Bodkin

#1571 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

pdv kod izvoza :lol: jako jako. strucnjak pravi
Kitrona

#1572 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Co0l wrote: Koji to bosanski zvanicnik i cime siri mrznju i bojkot i to na osnovu nacinonalnog porijekla?
Hrvatska je zbog mnogo razloga pod povećalom i svaka izjava se prenosi u regiji.

Sa druge strane izjave bošnjačkih političara ne dobivaju toliko pažnje.

I pored toga,kad bi nekim cudom mogli zakljuciti da je tacno to da neko u BiH to radi-je li to nelegalno i,dalje,kakve bi to veze uopste imalo sa BiH,kada bi i bilo tako,kad BiH nije u EU??
Ali BiH je ta koja je izrazila želju i poduzela neke korake da se pridruži toj istoj EU, zar ne?

E pa ako si ti taj koji hoće unutra onda valjda EU ima prava postaviti pravila igre?

Opet se vracamo na pocetak svega-da Hrvatska hoce u BiH da izvozi po CEFTA-i a da nama dopusti izvoz po EU.Da se jebu al da im ne udje.I kad mi na to odgovorimo kupovinom domaceg,a ne bojkotom ko oni,onda nastupa kmecanje.E pa,gospodo,jebi te se ili izadjite iz EU i vratite se u CEFTA-u,izbor je vas.

Zašto je onda Srbija prihvatila taj zahtjev? Zašto Hrvatska može izvoziti u Srbiju po CEFTA uvjetima iako i Srbija ima negativan trgovniski saldo sa HR(manji ali ipak)?
strong69

#1573 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

Bodkin wrote:pdv kod izvoza :lol: jako jako. strucnjak pravi
Napisa zena citav niz nebuloza:

Da prebijamo porez preko poticaja.
Da prebijanje poreza utice na cijenu proizvoda. Ja se pitam ako to uradimo kako? Drzava mi duguje 100 KM. Ja njoj dugujem 100 KM. Ona mi ne plati poticaj nego mi kaze nemoj ni ti meni pa necu ja tebi i to mi smanji cijenu? Sto platimo papirom. Hahahaha. Cijena bi bila manja ako mi oproste porez a daju mi poticaj.
Da PDV ne plaćamo i pomijesa ga sa drugim porezom.
Da je nebitno sto HR ima 350 mio € poticaja koji se redovno placa a to ne utice na damping.

Ludilo. Hahaha
Kitrona

#1574 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Rimad wrote:
Kitrona wrote:

Ako ja spavam sa tvojom ženom, jesam li učionio nešto nelegalno? Pošto nisam, da li to znači da ćes mi posuditi svoju ženu? Odgovor na PP :D
Što se mene tiče želim vam svu sreću.

Šalim se, ali pokušavam vulgarno dočarati, jer očigledno da nećeš da razumiješ.
A na koji način je ovaj primjer vezan uz ovaj slučaj? Da li BiH želi u EU? Da li je obavezna prilagoditi vlastito zakonodavstvo i prihvatiti EU pravnu stečevinu?
and

#1575 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

Kitrona wrote:
and wrote:
Kitrona wrote:

Postoji milijun načina na koji se ovo može riješiti. BiH može tražiti i deklaraciju odakle potječe mlijeko. Totalni bojkot je jedan tip poziva na rat.
postoji,da i bih u hrvatsku izvozi po cefta propisima
i dobiće deklaraciju da potiče iz eu.
nebitno,primjerom sam ti pokazao da hrvatska traži da isto mlijeko može jeftinije prodavati nama,nego da ga mi direktno nabavimo.
i ovaj postupak hrvatske je jedan tip poziva na rat.
da se razumijemo,ja shvatam hrvate.ulaskom u eu,hrvatski proizvođači su ga popušili i pomešće ih eu proizvođači.
njima zube ne smiju pokazivati,jer su inferiorni,pa pokazuju tamo gdje misle da mogu,a neko im stoji iza leđa.
Last edited by and on 05/09/2015 14:53, edited 1 time in total.
Post Reply