Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.Ripicipi wrote:ja samo ukazujem na anomalije u drustvuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Još mi samo to treba.Ripicipi wrote:
Pratis me, 'a?
Svidja ti se moj rad, zelis autogram?![]()
Samo onako zapažam, pitam se nekad imaju li neki ljudi privatni život ili biju bitke protiv vjetrenjača pola svog života.
![]()
My name is Kihot, Don Kihot
Ne stvarno, cemu sluze tolike dzamije ako ce se klanjati gdje stigne, sto neko rece, bolje onda parkove napraviti umjesto njih.
Arapi u Sarajevu
- Drvosjeca iz Dejcica
#1551 Re: Arapi u Sarajevu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1552 Re: Arapi u Sarajevu
ja se molim skoro svaki dan ali to niko ne vidi
niti zelim da iko zna
a nije me stid pa da krijem niti zelim ikog smarati
ponavljam na javnim povrsinama smijete sve u skladu sa zakonom
na privatnim samo sto gazda kaze
u svojoj glavi mozete putovati svemirom i biti rimski legionar ili kapo u logoru

niti zelim da iko zna
a nije me stid pa da krijem niti zelim ikog smarati
ponavljam na javnim povrsinama smijete sve u skladu sa zakonom
na privatnim samo sto gazda kaze
u svojoj glavi mozete putovati svemirom i biti rimski legionar ili kapo u logoru
-
Horcrux
#1553 Re: Arapi u Sarajevu
Jedan od "vlasnika"...
Last edited by Horcrux on 30/07/2016 22:23, edited 2 times in total.
-
Hakiz
#1554 Re: Arapi u Sarajevu
Pa, kada prekršiš ustaljene norme ponašanja, imaš posljednice. Nemaš zakonske, ali imaš neke druge.KIseljak12 wrote:
Pri tome nisu prekrsile niti jedan zakon niti propis vlasnika Mepasa. Jedino sta su narusile su ustaljene norme ponasanja i to na "hrvatskoj" strani, u "hrvatskom" soping centru, na "desnoj" strani grada. Gledano kroz prizmu polticke napetosti u zemlji, u svijetu, lokalni kontekst, to je nesto aman-zaman, pa se sad mi natezemo oko nicega.
Hocete gospodo raznovrsnost, multikulturalizam, tolerantno drustvo s raznim slobodama, itd? Eto vam prilika da sve to gradite kroz licni primjer.
Kod nas LGBT imaju prava po zakonu, ali društvene norme im zagorčavaju život. Ne hapsi ih policija, ne krše zakone da bi ih hapsila, ali ih prebijaju ljudi kojima se ne sviđa sto LGBT nije po ustaljenim društvenim normama.
-
Hakiz
#1555 Re: Arapi u Sarajevu
Potpuno si u pravu. I tako i treba. Kao i da ja popijem pivo u BBI ili SCC. Ili kupim srećku za loto ili bingo. Ali vlasnik ne da. Njegov objekat pa ima pravo da ne dozvoli.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
-
Ripicipi
#1556 Re: Arapi u Sarajevu
S obzirom da sam ateista, meni to guranje vjere pod nos, izostanak sa posla zbog vjerskih obreda i slicno ide na zivce.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
Ako moras klanjati, ostani kuci klanjati i moli boga da ti baci pare sa neba.
Ne zelim da izadjem iz kuce, a da mi neko na trotoaru klanja, i slicne gluposti.
Postoje dzamije, crkve, sinagoge i tamo se moli bogu, a ne tu ispred mene u soping centru, parku ili sta vec znam...
- Drvosjeca iz Dejcica
#1557 Re: Arapi u Sarajevu
Da, upravo tako. Ja ne jedem svinjetinu ali me ne smeta da je vidim u ponudi u Konzumu. Vlasnik objekta ima pravo da u ponudu uvrsti ili izbaci ono što smatra da je loše za imidž ili samu prodaju.Hakiz wrote:Potpuno si u pravu. I tako i treba. Kao i da ja popijem pivo u BBI ili SCC. Ili kupim srećku za loto ili bingo. Ali vlasnik ne da. Njegov objekat pa ima pravo da ne dozvoli.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1558 Re: Arapi u Sarajevu
S obzirom da sam agnostik smatram da svako treba sebi da izabere put i da na tom putu ničim ne ometa niti obespravljuje druge. Ja bih sutra potpisao da umjesto pasa lutalica i kriminala po sarajevskom trotoaru imamo vjernike koji se mole bogu, od muslimana, kršćana pa do budista. Avaj!Ripicipi wrote:S obzirom da sam ateista, meni to guranje vjere pod nos, izostanak sa posla zbog vjerskih obreda i slicno ide na zivce.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
Ne zelim da izadjem iz kuce, a da mi neko na trotoaru klanja, i slicne gluposti.
Postoje dzamije, crkve, sinagoge i tamo se moli bogu, a ne tu ispred mene u soping centru, parku ili sta vec znam...
-
Hakiz
#1559 Re: Arapi u Sarajevu
I ja bih. Sve dok može i gay pride. Ako to ne može, onda ne bi smjeli ni ovi da mogu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:S obzirom da sam agnostik smatram da svako treba sebi da izabere put i da na tom putu ničim ne ometa niti obespravljuje druge. Ja bih sutra potpisao da umjesto pasa lutalica i kriminala po sarajevskom trotoaru imamo vjernike koji se mole bogu, od muslimana, kršćana pa do budista. Avaj!Ripicipi wrote:S obzirom da sam ateista, meni to guranje vjere pod nos, izostanak sa posla zbog vjerskih obreda i slicno ide na zivce.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
-
Hakiz
#1560 Re: Arapi u Sarajevu
Vlasnici BBI centra su muslimani tako da to nije urađeno zbog poslovne prilike. Kao što i BBI banka posluje po pravilima islamskog bankarstva (barem dekarativno).KIseljak12 wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Pa zamsili da postane svakodnevnica da trenutno ode klanjati 100 osoba u shoping centru svaki dana oko podne: sad je taj broj izuzento nizak,ali ako bi postao svakodnenica,pa da istu naviku prihvate i muslimani, Bosnjaci u BiH,zamisli kako bi izgledalal takva situacija?
Iako nisam musliman, reci cu elhamdullilah pa Bosnjaci svaki dan, i to njih vise stotina ode klanjati u soping centar, koji je prepoznao poslovnu priliku u prilagodjavanju potreba svojih musterija pa je odvojio mesdzid za svakoga ko na idje, pogledati pod BBI.ma
-
Ripicipi
#1561 Re: Arapi u Sarajevu
Psi nemaju drugog izbora, vjernici imaju, pa s toga zele koristiti oba izbora kao klanjanje na ulici.Drvosjeca iz Dejcica wrote:S obzirom da sam agnostik smatram da svako treba sebi da izabere put i da na tom putu ničim ne ometa niti obespravljuje druge. Ja bih sutra potpisao da umjesto pasa lutalica i kriminala po sarajevskom trotoaru imamo vjernike koji se mole bogu, od muslimana, kršćana pa do budista. Avaj!Ripicipi wrote:S obzirom da sam ateista, meni to guranje vjere pod nos, izostanak sa posla zbog vjerskih obreda i slicno ide na zivce.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemam pojma, ja ne klanjam ali mi ne smeta da neko drugi klanja pored mene ili u šoping centru. Ne vidim šta je tako dramatično i loše ako neko klanja na javnom mjestu? Ono jeste bilo bi bezveze da 150 ljudi klanja na ulici i obustavi saobraćaj ali sve dok svojim obredom ne ometaju normalan život i tok drugih ljudi samo neka klanjaju.
Imaju 1000 dzamija, ali jok, hoce on i po ulici da klanja... mozda u dzabalabadu.
To sto su vjernici, kao... kod mene nemaju nikakav kredit.
Dozvoljavanjem takvih stvari ces na kraju doci da ce sve stati 5 puta dnevno da bi se klanjalo. nismo Rijad
- Drvosjeca iz Dejcica
#1562 Re: Arapi u Sarajevu
Kakve predrasude...Ripicipi wrote:
Psi nemaju drugog izbora, vjernici imaju, pa s toga zele koristiti oba izbora kao klanjanje na ulici.
Imaju 1000 dzamija, ali jok, hoce on i po ulici da klanja... mozda u dzabalabadu.
To sto su vjernici, jao... kod mene nemaju nikakav kredit.
Dozvoljavanjem takvih stvari ces na kraju doci da ce sve stati 5 puta dnevno da bi se klanjalo. nismo Rijad
Vrlo deklarativno.Hakiz wrote: Vlasnici BBI centra su muslimani tako da to nije urađeno zbog poslovne prilike. Kao što i BBI banka posluje po pravilima islamskog bankarstva (barem dekarativno).
Ja prije godinu i nešto odem do BBI banke, kao imali neku akciju super-duper biju ko neće kreidta
-
Ripicipi
#1563 Re: Arapi u Sarajevu
Tesko je imati predrasude prema necemu sto dobro poznajes.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kakve predrasude...Ripicipi wrote:
Psi nemaju drugog izbora, vjernici imaju, pa s toga zele koristiti oba izbora kao klanjanje na ulici.
Dozvoljavanjem takvih stvari ces na kraju doci da ce sve stati 5 puta dnevno da bi se klanjalo. nismo Rijad![]()
-
Hakiz
#1564 Re: Arapi u Sarajevu
Sam si odgovorioDrvosjeca iz Dejcica wrote: Sada ne znam da nije možda do onog dobar dan, možda sam trebo selam nazvati.
-
benjen
#1565 Re: Arapi u Sarajevu
Kakve veze sexualna orjentacija ima sa religijomHakiz wrote:
I ja bih. Sve dok može i gay pride. Ako to ne može, onda ne bi smjeli ni ovi da mogu.
- man_464
#1566 Re: Arapi u Sarajevu
Okupacija Vrela Bosne.
Sve je to uradu, uložile se pare, tamo-vamo. Ali nemoj mi nametati svoj stil života. Ilidža-Hadžići potez - Saudijska Arabija.
Iako je striktno zabranjeno gaženje zelenih površina, kampuju po zelenim površinama.
Sve je to uradu, uložile se pare, tamo-vamo. Ali nemoj mi nametati svoj stil života. Ilidža-Hadžići potez - Saudijska Arabija.
Iako je striktno zabranjeno gaženje zelenih površina, kampuju po zelenim površinama.
-
Hakiz
#1567 Re: Arapi u Sarajevu
Bojim se da nisu predrasude. Pogledaj Egipat, Afganistan, Iran iz vremena prije 1980. I uporedi kakve su te zemlje danas. Pa u kojem pravcu polako ide Turska, Irak nakon Sadama. Bangladeš.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kakve predrasude...Ripicipi wrote:
Dozvoljavanjem takvih stvari ces na kraju doci da ce sve stati 5 puta dnevno da bi se klanjalo. nismo Rijad![]()
Zemlje koje su nekada bile sekularne *ili barem imale neku light verziju islamskog uređenja) ili su postale islamističke ili su ostale sekularne po Ustavu, ali de fakto u svakodnevnom životu su postale ili svaki dan sve više postaju islamističke.
-
Hakiz
#1568 Re: Arapi u Sarajevu
Ima veze sa pravima. Ako je vjera ljudsko pravo i treba je omogućiti nesmetano, i seksualna orijentacija je ljudsko pravo. Meni pravo na vjeru nije važnije od prava na seksualnu orijentaciju. Oboje se tiče dubokih duševnih pitanja i identiteta neke osobe.benjen wrote:Kakve veze sexualna orjentacija ima sa religijomHakiz wrote:
I ja bih. Sve dok može i gay pride. Ako to ne može, onda ne bi smjeli ni ovi da mogu.mogao si onda uplest i vegetarijance ili vegane onda rastafarijanci sa gandzom a vala koji q imaju i navijaci u dresovima hodat
-
Tarzo
- SmokingMan
#1570 Re: Arapi u Sarajevu
Nekada na Ilidži više čujem turskog i arapskog nego našeg maternjeg jezika.Ne znam,pomalo se osjećam kao stranac u vlasitom gradu.man_464 wrote:Okupacija Vrela Bosne.![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#1571 Re: Arapi u Sarajevu
Sada tek spoznaješ kako je Švabama decenijama.SmokingMan wrote:Nekada na Ilidži više čujem turskog i arapskog nego našeg maternjeg jezika.Ne znam,pomalo se osjećam kao stranac u vlasitom gradu.man_464 wrote:Okupacija Vrela Bosne.![]()
-
Neregistrirani
#1572 Re: Arapi u Sarajevu
Uopste ne shvatam to "ali bilo je vrijeme za namaz, pa se klanjalo gdje se zateklo, jer to mu je najprece". Ako si vjernik kojem je namaz najpreci, ti ces citav svoj dan i sve svoje aktivnosti, pa i par sati u kupovini, organizovati tako da stignes na vrijeme kuci ili u dzamiju. Ne mozes svijet prilagodjavati sebi nege sebe svijetu. Ako ti je to prioritet, sve ces organizovati oko tih vremena za molitvu, a sve drugo ce biti sporedno.
- insomnia78
#1573 Re: Arapi u Sarajevu
A burkini, moRel oto?
Ja neki dan s djetetom na bazen. Jedno 15 oni zastitara/spasilaca, kuraca, palaca me zasrelo ka'e ne moze u bermudama tak'a pravila
Pa reko dobro, ima l' se dje kupiti. Ka'e, eno automat na ulazu
Ja tamo, puc 13 eVra gace

Djete vidilo vodu i vuce ko pit bul tako da moradoh pazariti
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Ja neki dan s djetetom na bazen. Jedno 15 oni zastitara/spasilaca, kuraca, palaca me zasrelo ka'e ne moze u bermudama tak'a pravila
Pa reko dobro, ima l' se dje kupiti. Ka'e, eno automat na ulazu
Ja tamo, puc 13 eVra gace
Djete vidilo vodu i vuce ko pit bul tako da moradoh pazariti
-
Juliuscezar
#1574 Re: Arapi u Sarajevu
Je li neko cuo za West Real Estate com. ja ih pokusao naci kad tamo neki sto se bave prodajom u americi.
- insomnia78
#1575 Re: Arapi u Sarajevu
Da ti je da krcmis domovinu?