Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nisrin

#1551 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Tomahawk11 wrote:[
Ja sam dva puta bio blizu da odem.
Prvi put pred sami rat, doduše tad sam bio još dijete.
Dan prije izvađen pasoš, sutradan zapucalo.

Drugi put nekad 2000 i neke, trebao ići vani studirati. Nešto se iskomplikovalo i nisam.
I tako sam ostao, vrlo vjerovatno da s ovom pameti neću realizovati to.

A opet znam ljudi koji su rekli idem i otišli mimo svega, nađu nekog da ih ilegalno prebaci i nekako se snađu.
Tako je ovaj jedan zapalio, ni manje ni više, u Pariz. I ostao, imao sreću da je u komšiluku nabasao neki stariji bračni par iz Srbije, njima se svidjelo što je momak sa ovih prostora, pa su mu pomogli u svemu.

Kad sam se prošlog ljeta vraćao iz Antalije, sletim u Minhen, pita me onaj policajac u kom svojstvu, reko vraćam se, možete provjeriti da sam otišao prije 10 dana, i gdje ću sad, reko u Innsbruck, pa sutra kući, u BiH. A imam li ja kakav dokaz da se vraćam, autobusku kartu ili tako nešto, imam, ali je u Innsbrucku :mrgreen:
Svi mi razlicito razmisljamo, ja zelim otici iskljucivo LEGALNO, kako bih rijesila boravisnu/radnu dozvolu i sutra dobila stalnu boravisnu, a za 8 god pasos :D
Samo cijeli taj proces se toliko zakomplikovao, pa sad cekaj, nadaj se...malo sam ogranicena sto mi je cilj ta Njemacka, mada da se samo ja pitam, meni je svejedno Emirati, USA, Skandinavija, Irska itd...

Odosmo off previse :D OVdje je za dobar zivot potrebno i mnogo vise od novca- da ljudi dodju sebi, prestanu glasati za iste cobane, da prestanu biti nacionalisti, da se ne plasimo stalnih poskupljenja svega i svacega, a koja nisu u skladu sa platama, jer one stoje itd itd
Last edited by Nisrin on 12/07/2018 12:04, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1552 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisrin wrote: Svi mi razlicito razmisljamo, ja zelim otici iskljucivo LEGALNO, kako bih rijesila boravisnu/radnu dozvolu i sutra dobila stalnu boravisnu, a za 8 god pasos :D
Samo cijeli taj proces se toliko zakomplikovao, pa sad cekaj, nadaj se...malo sam ogranicena sto mi je cilj ta Njemacka, mada da se samo ja pitam, meni je svejedno Emirati, USA, Skandinavija, Irska itd...

Odosmo off previse :D
I on je sad legalno, također imam prijatelja koji je u Austriju otišao, pa poslije ostao, ono kad mu je istekla viza, danas je legalno.
Naravno, razumijemo se :thumbup:
Mi smo rezervat kad treba ići vani.
dječak sa šibicama

#1553 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam jos uvijek samac i meni recimo dovoljno i 600-700 km mjesecno za zivot, a gledam sestru i zeta, oboje dobre plate dobra radna mjesta, jedno dijete, voze se dva auta, ne placa se kredit nikakav jer imaju svoj stan i imaju primanja preko 2500 ako ne i 3 milje, ali opet pri kraju mjeseca razvuci zategni.
Hocu reci, neko ne zna sa parama :D
VladaFBiH

#1554 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

kox wrote: Jašta, tamo su beskućnici samo oni koji to žele :-) . Slika iz npr. Budimpešte od prije 15-ak godina mi je bila nevjerovatna, muž i žena kao da su sad izašli iz reklame za npr. Renault Clio ili neku banku, oličenje srednje klase, naveče leže ispred nekakvog izloga - beskućnici. A žena uz svjetlost iz tog izloga čita knjigu. I Madjarska je bivša komunistička zemlja, ne znam kako je to kod njih išlo u komunizmu ali vjerovatno je većina kao i kod nas imala nekakav stan u kome je živjela. Tada (otprilike 2003-2004) su imali poprilično beskućnika po ulicama, danas ne znam. Bez rata, razaranja, članica EU.
vjeruj da je Budimpešta sada još gora (idem nekoliko puta godišnje tamo) - nikada u životu nisam vidio više beskućnika u jednom gradu, aspolutno svaki prolaz, stanica su ih puni - mislim da sam ih u krugu od 2-3km vidio barem 100+ i to u centru grada
statixx

#1555 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by statixx »

Pa dva auta i dijete, jbg valja to finansirati, plus veci stan - vece rezije itd.

Al' tebi dobro ide, kad oduzmes rezije potrosis 450 KM tj. 15 KM dnevno.
dječak sa šibicama

#1556 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Beskucnici su produkt nehumanosti kapitalizma, i zasto je kapitalizam omrazen u mnogim glavama, sa pravom.

U tom sistemu mozes biti sto hoces, pa i beskucnik ne sto hoces vec sto nisi uspio. Americki, listom su beskucnici ili sto nemaju priliku jer da se ne lazemo crnac iz getta bas i nema iste prilike u zivotu kao (pomalo)bogati stanovnik suburbie. Mada tu ima i one sto Oprah kaze, crnacke getto kulture siromastva, svaka druga zatrudni sa 16-17 godina rodi bebu koja nema oca i taj klinac sutra ili je diler droge ili ako je curica, i ona zatrudni u 17. godini.... ili su beskucnici zbog neke zivotne tragedije, umrla mu zena, djeca, propio se, droga ovo ono. Kad jednom krenes niz stranputicu, u tom nehumanom drustvu se tesko vratiti. Kao da nosi oko vrata natpis "beskucnik" i odmah je u drustvu vidjen kao propalica, i zasto nekom takvom dati novu priliku.

Kapitalizam je zlo ali da ne idemo sad u tu temu :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1557 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:A eto naš svijet kad ode vani, kuka sve im fali. Nema raje, hladne Švabe, Ameri vaki naki, nema roštilja, kafe, ovog onog, doduše niko se ne vraća.
To je svakako suprotan stav kao i onaj odoh ja, ali nikako da odem.
Ne volim ni ja Baketa, Mileta, Čovu, nabildane džibere u trenerkama i maksicama što vozaju skupa vozila, raznorazne produkte ovog sistema, brude, ali ne trošim vrijeme na to. Gledam svoja posla.
E sad, to što se silom prilika možeš naći u njihovom djelokrugu, pa osjetiti uticaj istih, to je druga priča.
Pa to i jeste recept za sretan zivot bilo gdje. Gledati svoja posla.
dječak sa šibicama

#1558 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Jeste, to je ono kad dofu iz amerike brani Zahiragica, gleda svoja posla a ne americka :D
512MB

#1559 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:LD+TO-PREVOZ -- 600,00 KM
Ovo na onu priču kako topli obrok i prevoz podižu prosječnu platu.
Podiže koverta. Podiže i rad na crno, ako tako gledamo.

512MB, ne bi mogao živjeti u BiH dobro da zarađuješ 50 k mjesečno? Ozbiljno?
Pa vjerujem da ne bih, standard za te pare ne mogu kupit dole, i ne mislim na razbacivanje parama i foliranje skupim autima..
Tomahawk11
Globalni moderator

#1560 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Pa vjerujem da ne bih, standard za te pare ne mogu kupit dole, i ne mislim na razbacivanje parama i foliranje skupim autima..
Koji standard? Na šta misliš konkretno?
moonca

#1561 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:A eto naš svijet kad ode vani, kuka sve im fali. Nema raje, hladne Švabe, Ameri vaki naki, nema roštilja, kafe, ovog onog, doduše niko se ne vraća.
To je svakako suprotan stav kao i onaj odoh ja, ali nikako da odem.
Ne volim ni ja Baketa, Mileta, Čovu, nabildane džibere u trenerkama i maksicama što vozaju skupa vozila, raznorazne produkte ovog sistema, brude, ali ne trošim vrijeme na to. Gledam svoja posla.
E sad, to što se silom prilika možeš naći u njihovom djelokrugu, pa osjetiti uticaj istih, to je druga priča.
Pa to i jeste recept za sretan zivot bilo gdje. Gledati svoja posla.
Tako svi misle, ali je nemoguce gledati samo svoja posla.
I ja pokusavam gledati svoja posla, no slusajuci Trumpa, u prolazu mi dize temp. :twisted:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1562 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Joj al se ovdje pretjeruje, bas zamisljam tog drzavnog sluzbenika sa platom preko dvije milje sto se zasitio nepravde kako je otisao konobarisati u Njemackoj :lol:

De ba ljudi sta vam je, ako ste naumili ici sretno vam bilo, ali nemojte nam vrijedjati inteligenciju.

Da ne bude zabune i ja sam hiljadu puta rekao jebo ovo sve odoh u Argentinu, a onda kad malo dodjem sebi skontam gdje sam i sta sam i koliko bi mi trebalo vremena da do toga dodjem u tamo nekoj Svabiji....
dječak sa šibicama

#1563 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Nece drzavni sluzbenik jer je po defoltu uguz, uhljeb koji je navikao preko mrtvih gaziti, i to radno mjesto je dobio preko necijih ledja, ne pada mu na pamet konobarisati po Njemackoj.

IT strucnjak je vec druga prica, i tako ta bransa. On i ovdje moze imati dobru platu, ali moze i vani. A rahat, rijesio se idiotskog podrucja, malo na internet da vidi sta ima u domovini i njemu dosta.
HAVANA

#1564 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Sta se podrazumijeva pod "dobrim zivotom"? Po mom u BiH trenutno nema dobrog zivota ni da zaradjujes 50 milja mjesecno..

Inace na zapadu je u zadnje vrijeme "work life balance", manje love vise slobodnog vremena glavni djir... nemos nac momka ispod 30 godina da radi puno radno vrijeme da mu zlatne kasike nudis...
Bezbeli da nema.Sa 50 milja mjesecno bi pobudalio,razveo se,udarilo bi na nos,djeca bi pobudalila,sto jada ocekivat...Pisaj ih.Petak mjera da nazovem dobar zivot za cetveroclanu porodicu.I rijeseno stambeno pitanje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1565 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Joj al se ovdje pretjeruje, bas zamisljam tog drzavnog sluzbenika sa platom preko dvije milje sto se zasitio nepravde kako je otisao konobarisati u Njemackoj :lol:

De ba ljudi sta vam je, ako ste naumili ici sretno vam bilo, ali nemojte nam vrijedjati inteligenciju.

Da ne bude zabune i ja sam hiljadu puta rekao jebo ovo sve odoh u Argentinu, a onda kad malo dodjem sebi skontam gdje sam i sta sam i koliko bi mi trebalo vremena da do toga dodjem u tamo nekoj Svabiji....
:thumbup:
kiligonzales

#1566 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Joj al se ovdje pretjeruje, bas zamisljam tog drzavnog sluzbenika sa platom preko dvije milje sto se zasitio nepravde kako je otisao konobarisati u Njemackoj :lol:

:thumbup:
Ti mislis lazem te, a meni to drug. I nije jedini koji je odavdje otisao sa dobrog posla gore. Evo jos jedan razmislja da ode isto plata mu oko dvije milje, isto tako jako radno mjesto ima. Ljudi vide ono s cime nisu zadovoljni, vide mogucnost koju ne vide ovdje i idu. Ne zbog sebe, radi svoje djece.

Ne znam ko je od vas roditelj, a ko nije, ali eto recite cemu dobrom mogu nasa djeca da se nadaju ovdje? Kojoj perspektivi?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1567 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisam još roditelj.
Ako gledamo trenutno stanje, perspektiva je loša i nikakva.
Naravno da ima ljudi kojima je i ovdje bilo dobro, pa traže bolje.
Toga ima svugdje u svijetu.
Međutim, kako je tema koliko je u BiH potrebno za dobar život, onda nekako mislim da trebamo gledati onu skupinu tih koji imaju platu oko dvije milje, nekad zagalame da će vani, jer ovdje ne valja, ali ipak ne idu.
512MB

#1568 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: Pa vjerujem da ne bih, standard za te pare ne mogu kupit dole, i ne mislim na razbacivanje parama i foliranje skupim autima..
Koji standard? Na šta misliš konkretno?
Razglabali smo o tome na nekoj temi, al evo naprimjer za mene je normala da kad mi dijete slomi ruku u roku od 8 minuta vozilo hitne pomoci stoji pred vratima i vozi dijete u bolnicu na pregled kod kompetentnog doktora, i da me ne kosta bukvalno nista. I to u svakom dijelu zemlje pa i u najzabacenijim selendrima. Da ne pricam o obrazovanju, infrastrukturi, sigurnosnoj situaciji, karijeri, mogucnostima pa i kvaliteti zivota opcenito... itd.

Jebiga, ne bi mi bilo svejedno da mi je gradonacelnik berber, stranacki uhljup i zadojeni vjerski fanatik. Vjerovatno je stvar navike i to...
kiligonzales

#1569 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

dječak sa šibicama wrote:Nece drzavni sluzbenik jer je po defoltu uguz, uhljeb koji je navikao preko mrtvih gaziti, i to radno mjesto je dobio preko necijih ledja, ne pada mu na pamet konobarisati po Njemackoj.

IT strucnjak je vec druga prica, i tako ta bransa. On i ovdje moze imati dobru platu, ali moze i vani. A rahat, rijesio se idiotskog podrucja, malo na internet da vidi sta ima u domovini i njemu dosta.
Eto IT sam bransa i imam 7 stoja platu, radim od kuce za firmu. Jel to dobro?
512MB

#1570 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
512MB wrote:Sta se podrazumijeva pod "dobrim zivotom"? Po mom u BiH trenutno nema dobrog zivota ni da zaradjujes 50 milja mjesecno..

Inace na zapadu je u zadnje vrijeme "work life balance", manje love vise slobodnog vremena glavni djir... nemos nac momka ispod 30 godina da radi puno radno vrijeme da mu zlatne kasike nudis...
Bezbeli da nema.Sa 50 milja mjesecno bi pobudalio,razveo se,udarilo bi na nos,djeca bi pobudalila,sto jada ocekivat...Pisaj ih.Petak mjera da nazovem dobar zivot za cetveroclanu porodicu.I rijeseno stambeno pitanje.
Ako pod dobar zivot podrazumijevas krov nad glavom, hranu i godisnji odmor onda da.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1571 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ma, nije toliko strašno u BiH, možda na poslovnom, finansijskom, političkom planu smo nivo Zanzibara, ali to za hitnu i slične stvari u Federaciji odlično funkcioniše i u manjim i većim mjestima. U RS je druga priča, tamo je zdravstvo na niskim stopama i to jeste pravi problem.
MarlboroGold

#1572 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by MarlboroGold »

Sa većim primanjima si u mogućnosti i da sebi stvari puno brže sređuješ... kada malo poguraš ne moraš čekati par mjeseci ili više na operaciju, raznu dokumentaciju itd...
To je loše, ali tako je kako je.
HAVANA

#1573 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Znam da ima problema ali ja stvarno nisam imao lose iskustvo.Neka pise ko jeste.Ne mogu lagati.Lijecen sam terapijom koja je kostala preko 70000km,otac operacija na srcu,zena ide redovno na preglede i po recepte za terapiju jer je izvadila stitnu zlijezdu ima 18 godina.Nikad marke nikom nisam dao nit mi je ko trazio.Jesam neke stvari dugo cekao,mnoge stvari su lose ali mnoge su i napuhane.Zivio sam i u belgiji,da je tako bajno kako se predstavlja,nije.Ni blizu.Ni sto se tice sigurnosti,ni primanja,ni zdravstva...Gore bi mi trebalo 5000 eura za zivot kakav ovde imam sa 5000km.Ali je ovaj mnogo bolji u smislu porodice,prijatelja i sto drugih stvari... :-D Sabro,oduzeo= :bih:
Last edited by HAVANA on 12/07/2018 13:54, edited 1 time in total.
512MB

#1574 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:Ma, nije toliko strašno u BiH, možda na poslovnom, finansijskom, političkom planu smo nivo Zanzibara, ali to za hitnu i slične stvari u Federaciji odlično funkcioniše i u manjim i većim mjestima. U RS je druga priča, tamo je zdravstvo na niskim stopama i to jeste pravi problem.
Ne funkcionise jarane naprimjer u USK nikako. A mogu mislit kako je u drugim vukojebinama...
kiligonzales

#1575 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

Tomahawk11 wrote:Nisam još roditelj.
Ako gledamo trenutno stanje, perspektiva je loša i nikakva.
Naravno da ima ljudi kojima je i ovdje bilo dobro, pa traže bolje.
Toga ima svugdje u svijetu.
Međutim, kako je tema koliko je u BiH potrebno za dobar život, onda nekako mislim da trebamo gledati onu skupinu tih koji imaju platu oko dvije milje, nekad zagalame da će vani, jer ovdje ne valja, ali ipak ne idu.
Dobro postoji kolona onih koji idu bez plate i sa platom i onih koji ne idu. Mogao bih esej napisati samo o toj mojoj nekoj familiji i raji koja se gore ispalila. Sta je njihov okidac to oni znaju.

Samo se kod nas ljudi zavaravaju da je stanje bolje nego sto jeste, ono u mom se zivotu ne desava nista lose, jos me niko nije napao na ulici, dijete moje, pokro ga, naudio mu, napravio mu neko sranje, stoga je stanje dobro. Prvi put kad mu se takvo sto desi, da na pravdi boga sto bi se reklo bude ostecen, a drzava kaze mi tu nista ne mozemo, rece gdje to mi zivimo. Generalno kod nas nije katastrofa, ali nije ni dobro. Nazalost zivimo u drustvu gdje stvari mogu kliznuti prije u gore, nego u ono sto je bolje po nas.

Svako od nas zna sta je prezivio, kako zivi sada, svako razmislja kako cemu biti, a ne zna kako ce mu biti jer se za cas stvari okrenuti mogu i koliko moze izgubiti i sto bi neko svome djetetu zelio da bije iste borbe ovdje ako mu tamo moze pokusati obezbjediti bolje?

Eto prvi ja svome djetetu ne zelim da prodje sve ono sto sam ja prosao...
Post Reply