Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Tsubasa

#1551 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

dowydyenya wrote:Isprobao sam win 10 home ,pro i enterprise svaka se je sporo dizala dan do dva,Bude crnilo pa slika wina pa opet crnilo pa logovanje..O tome je

dosta pisano jos dok su se pojaviil winowsi 10 tako da ti savjetujem strpi se malo.Nakon tih par dana pali se deset do 15 sekundi bar kod mene.
Update-ovao sam sa 8.1 na 10ku odmah na pocetku i od pocetka mi se sporo boot-a. Sad sam uradio clean instalaciju, kontajuci da ce bit sta brze, medjutim isto govno. Nadam se da ce, kao sto ti kazes, u narednim danima ubrzati.
dowydyenya

#1552 Re: Windows 10

Post by dowydyenya »

Tsubasa wrote:
dowydyenya wrote:Isprobao sam win 10 home ,pro i enterprise svaka se je sporo dizala dan do dva,Bude crnilo pa slika wina pa opet crnilo pa logovanje..O tome je

dosta pisano jos dok su se pojaviil winowsi 10 tako da ti savjetujem strpi se malo.Nakon tih par dana pali se deset do 15 sekundi bar kod mene.
Update-ovao sam sa 8.1 na 10ku odmah na pocetku i od pocetka mi se sporo boot-a. Sad sam uradio clean instalaciju, kontajuci da ce bit sta brze, medjutim isto govno. Nadam se da ce, kao sto ti kazes, u narednim danima ubrzati.

Reko ti sacekaj malo nisi jedni i meni se to desavalo sa svakim windowsom .Moj tI je savjet ako nemas original kljuc i aktivaciju vrsis sa kmspico onda ti je bolje da instaliras win enterprise evaluation sa orginal kljucem od 3 mjeseca.Poslje ga aktiviraj sa kmspico ako ti ne ponude nova tri mjeseca.

I win.enerpris evaluation ce par paljenja da bude crn ali nakon tih par paljenja poslozi sve na svoje mjesto.Ako ne znas dje se nalaze original microsoft windowsi javi se na pp da ti link posaljem jer se ne smiju javno ljepiti linkovi po forumu.
Tsubasa

#1553 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

Image

Sta znaci ovo prekrizeno na action centru/notification centru u taskbaru?
amaretto

#1554 Re: Windows 10

Post by amaretto »

Tsubasa wrote:Image

No new notification, nema novih obavjesti!
Tsubasa

#1555 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

amaretto wrote:

Zar nije samo ikonica ova u pozadini, bez ovog krugica dole kad nema nista?
skupljac_zeljeza

#1556 Re: Windows 10

Post by skupljac_zeljeza »

Tsubasa wrote:
amaretto wrote:

Zar nije samo ikonica ova u pozadini, bez ovog krugica dole kad nema nista?
Evo kada stavim miša na ikonu, dobijem info. Znači, nije to to. Daje li tebi info kada prevučeš mišem preko te sa kružićem?

Image
Tsubasa

#1557 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

skupljac_zeljeza wrote:Evo kada stavim miša na ikonu, dobijem info. Znači, nije to to. Daje li tebi info kada prevučeš mišem preko te sa kružićem?

Image
Skontao sam sta je :D Iskljucio sam valjda bio notifikacije i pisalo mi kao kod tebe samo iza u zagradi off :) Rijesena misterija.
zippoo87

#1558 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

ja imam neke probleme od ovog zadnjeg update koji je MS pustio
kada upalim komp...pocne da se dize sistem i odjednom ostane na onom crnom displayu,gdje pisu sistemske informacije prilikom boota a crvena lampica na racunaru se upali i tako stoji cijelo vrijeme...znaci optereti ga maksimalno

ovo mi se desava vec treci puta,svaki puta prilikom paljenja racunara ...moram restartovati na dugme komp i nakon drugoog boota bude usporeno dizanje sistema ali se podigne i radi uredno

je li neko ima nesto slicno ?
Danguba

#1559 Re: Windows 10

Post by Danguba »

Kada god radi update ta ili neka druga lampica radi prilicno dugo. Znaci da nesto slaze u sistemu. Zna nekada prilicno da se zadrzi crni monitor(ali to je u sekundama) i onda sve ide dobro...

...nego, prije dvije noci pojavi mi se plavi ekran(ona greska) :shock: i laptop se restartovao...to nisam vidio jos od 7-ce

u globalu, zadovoljan sam 10-kom.
amaretto

#1560 Re: Windows 10

Post by amaretto »

Tsubasa wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Evo kada stavim miša na ikonu, dobijem info. Znači, nije to to. Daje li tebi info kada prevučeš mišem preko te sa kružićem?

Image
Skontao sam sta je :D Iskljucio sam valjda bio notifikacije i pisalo mi kao kod tebe samo iza u zagradi off :) Rijesena misterija.
Upravu si ;)
Teufik

#1561 Re: Windows 10

Post by Teufik »

Ja sam spor boot u dva navrata na ovaj nacin rijesio.

Windows 10 - slow boot

Ultra Low Power State (UPLS) is a device power saving "feature" in Windows 8 & 10.
It causes delayed boot time that results in a black screen for upwards of 20+ seconds before login screen appears.
Here is the fix for both Windows 8 & 10.

Disable Ultra Low Power State (UPLS) by doing the following.

(In the start menu, type regedit and hit enter. Confirm.)

1.) Disabling ULPS can be done by opening regedit and going to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

2.) Change EnableUlps from 1 to 0 inside the 0000 and 0001 or 0003 keys.

3.) Restart your computer. Startup time will return to normal.
Tsubasa

#1562 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

Teufik wrote:Ja sam spor boot u dva navrata na ovaj nacin rijesio.

Windows 10 - slow boot

Ultra Low Power State (UPLS) is a device power saving "feature" in Windows 8 & 10.
It causes delayed boot time that results in a black screen for upwards of 20+ seconds before login screen appears.
Here is the fix for both Windows 8 & 10.

Disable Ultra Low Power State (UPLS) by doing the following.

(In the start menu, type regedit and hit enter. Confirm.)

1.) Disabling ULPS can be done by opening regedit and going to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

2.) Change EnableUlps from 1 to 0 inside the 0000 and 0001 or 0003 keys.

3.) Restart your computer. Startup time will return to normal.
Ne postoji taj "EnableUlps" kod mene. Cak i kad idem u regeditu na edit-find ne pronadje ga.
skupljac_zeljeza

#1563 Re: Windows 10

Tsubasa wrote: Ne postoji taj "EnableUlps" kod mene. Cak i kad idem u regeditu na edit-find ne pronadje ga.
Pokazat će ti tri foldera. U drugom je kod mene i onda urediš u lijevom dijelu prozora. Pratio sam još nekoliko savjeta i pomogne, ali izgleda bez SSD nije to to.

Image
Last edited by skupljac_zeljeza on 28/11/2015 08:53, edited 1 time in total.
Teufik

#1564 Re: Windows 10

Post by Teufik »

Tsubasa wrote:
Ne postoji taj "EnableUlps" kod mene. Cak i kad idem u regeditu na edit-find ne pronadje ga.
Idi korak po korak.

HKEY_LOCAL_MACHINE\
SYSTEM\
CurrentControlSet\
Control\
Class\

I pazi na ove oznake (4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318), slicne su.
nedims

#1565 Re: Windows 10

Post by nedims »

Teufik wrote:
Tsubasa wrote:
Idi korak po korak.

HKEY_LOCAL_MACHINE\
SYSTEM\
CurrentControlSet\
Control\
Class\

I pazi na ove oznake (4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318), slicne su.
U pravu je kolega @Tsubasa...U njegovom registru ne postoje ti kljucevi...kao i u mom...
Dakle...Microsoft je rijesio taj dio u najnovijem izdanju... pa ... recimo, kod mene sve leti...ne zato sto ja znam to namjestiti, nego zato sto je Microsoft dosta toga dobroga uradio. Dizanje sistema i iskljucenje je strasno brzo...jako, prijatno, sam iznenadjen i Windows 10 je stvarno za Desetku.
Po meni, a dosta toga znam ... ko ima problema treba napraviti cistu instalaciju Windows 10 ...s tim, treba znati i to da kljucevi 7, 8, 8.1 legaliziraju cistu instalaciju. Onaj ko je napravio upgrade na 7, 8 i 8.1 ...komotno moze napraviti format i instalirati cistu Desetku ... i ta cista Desetka ce biti legalizirana bez da se bilo sta radi. U slucaju da se nesto pogresno desi moze me kontaktirati i dobice kljuc za Desetku...
Teufik

#1566 Re: Windows 10

Post by Teufik »

nedims wrote: U pravu je kolega @Tsubasa...U njegovom registru ne postoje ti kljucevi...kao i u mom...
U redu ako ti kljucevi kod vas ne postoje. Samo sam ponudio moguce rjesenje. Ja znam da sam i pri samom izlasku Windows 10 imao taj problem, a i kad je izasao ovaj November update.
Oba puta sam na ovaj nacin to rijesio. Sad sve leti.
nedims

#1567 Re: Windows 10

Post by nedims »

Teufik wrote:
nedims wrote: U pravu je kolega @Tsubasa...U njegovom registru ne postoje ti kljucevi...kao i u mom...
U redu ako ti kljucevi kod vas ne postoje. Samo sam ponudio moguce rjesenje. Ja znam da sam i pri samom izlasku Windows 10 imao taj problem, a i kad je izasao ovaj November update.
Oba puta sam na ovaj nacin to rijesio. Sad sve leti.
Nisam imao namjeru da negiram to sto si napisao i predlozio kao rjesenje. To je dobar i pravilan savjet...Cilj mi je bio da ukazem da su nove inacice Windows 10 zaista dobre i da bi svako trebao da ih ima...Mozda nisam bio dovoljno precizan u mom postu...pa ti se izvinjavam.
Dodao bi i slijedece: ko god ima malih ili vecih harverdskih problema ... Windows 10 ne ce raditi najbolje...ili...ako mu je operatvni sistem na koji ce uraditi upgrade Windows 10 ... losa instalaccija...opet ce biti prisutni problemi...pa ce se pojaviti postovi u kojima ce se Windows 10 okarakterisati kao los operativni sistem, sto nije tacno i mnogi ce zbog toga napraviti gresku i vratiti se na stari OS.
Ima jos dosta toga sto ce Microsoft u narednom periodu popraviti i dosta toga novog dati( Napr. translator, cistac reklama i sl) ...s malo strpljenja imacemo, do sada, najbolji OS koji je Microsoft napravio...
Teufik

#1568 Re: Windows 10

Post by Teufik »

nedims wrote:
Nisam imao namjeru da negiram to sto si napisao i predlozio kao rjesenje. To je dobar i pravilan savjet...Cilj mi je bio da ukazem da su nove inacice Windows 10 zaista dobre i da bi svako trebao da ih ima...Mozda nisam bio dovoljno precizan u mom postu...pa ti se izvinjavam.
Nema potrebe za izvinjenjem. Sve ok.

A sto se tice Windowsa, uvijek je bilo i bit ce problema. Na njima (Microsoftu) je da ga usavrse.
Ja na Windows 10 nemam zamjerki.
Pozdrav.
Hakiz

#1569 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

O brzini dizanja W10:

Imam ga na dvije mašine,

1. Netbook sa single core Intel Atom N450 procesorom, 1 GB RAM DDR2, 250 GB HDD (5400 rpm). Licenciran W7 starter.
2. Laptop sa AMD quad core procesorom (ekvivalent Intel Celeon quad core), 4 GB RAM DDR3, 128 GB SSD. Licenciran W8.1.

Oba upgradeovana sa originalnih Windowsa internetom, dakle klik na ikonicu "Get W10", instalacija kako je Microsoft dao, svi updatei instalisani. Nije korištena clean instalacija sa medija (USB, CD/DVD itd).

Brzina dizanja:

1. Od pritiska na POWER dugme nekih 35 do 40 sekundi do pune operativnosti (dakle inicijalizacija BIOS-a, dizanje W10, logovanje, pojava ikonica na desktopu i učitavanje antivirusa, drivera itd).
2. Od pritiska na POWER dugme nekih 20 sekundi do pune operativnosti.

U oba slučaja je upgrade zadržao sve prethodno instalisane programe, podatke itd, nema problema nikakvih.

U oba slučaja je puni POWER OFF, dakle ne sleep ili hibernate (iskopčan strujni adapter, izvađena baterija iz mašina, ponovo ukopčan bez baterije, dakle sigurno puni POWER OFF).

Neće biti da je Windows 10 razlog sporog dizanja, kao što se vidi na mojim hardverski slabim mašinama podizanje W10 nije sporo. Moje iskustvo je da na slabijim mašinama W10 radi bolje i brže nego najnovije verzije Ubuntua, a donedavno je bilo obrnuto.

Prije će biti da se neke komponente hardvera "ne vole", što nije bio problem prethodnom OS-u a jeste W10.

Ne volim mnoge stvari na W10 (nemogućnost uninstalla nekih stvari koje ne želim, smanjenje izbora pri updateu i kontroli šta W10 radi da me ne pita, mrzim princip instalisanja softvera preko storea i na androidu i na Windowsu i bilo gdje drugo itd), ali ako se to ostavi po strani, što se tiče samog OS-a kao temelja za rad programa koji se na računar instališu, uradili su dobar posao sa W10.
MMM1977

#1570 Re: Windows 10

Post by MMM1977 »

Kako jeftino kupiti nekih 5-6 licenci win10 za firmu?
Reglan

#1571 Re: Windows 10

Post by Reglan »

Je li vam sve ok nakon ovog zadnjeg updeta 10-ke? Sinoc odradio i sve mu zajebalo, kompijuter se sporo pali, kad se upali nema mi dole sata, nema mi programa na taskbaru, ne mogu da otvorim start itd :? :(
skupljac_zeljeza

#1572 Re: Windows 10

Reglan wrote:Je li vam sve ok nakon ovog zadnjeg updeta 10-ke? Sinoc odradio i sve mu zajebalo, kompijuter se sporo pali, kad se upali nema mi dole sata, nema mi programa na taskbaru, ne mogu da otvorim start itd :? :(
Ja sam u subotu uradio treći pokušaj upgradea na 8.1 i ovaj sada radi trenutno bez ikakvih problema ako šta ne poludi kao u prva dva slučaja, a čini mi se da je zezao driver za Intelovu grafičku. Brže ga podiže, za pola minute pojavi se desktop i još 15 sekundi još nešto odrađuje i poslije toga sve vrlo fluidno. Tu je negdje kao i 8.1. Nešto otvara u trenu, a nešto treba sekundu do dvije.
shiljak

#1573 Re: Windows 10

Post by shiljak »

Za sad nema problema, upravo sam stavio u postavkama Defer upgrades, da sam siguran od budućih promašaja :-D

Probaj windows restore.
Zux

#1574 Re: Windows 10

Post by Zux »

Da ne tabirim sad cijelu ovu temu, isplati li se sa Win 7 ici na 10 u ovom momentu? :)
shiljak

#1575 Re: Windows 10

Post by shiljak »

Isplati
Post Reply