Jemen

Post Reply
insomnia78

#1551 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

celava_dlaka wrote:Jel ovo arapsko proljece doslo i u saudiju ? Da li ce kroz godinu dana biti situacija kao sa Sirijom, Libijom ?
Nije, neće
Podaviće ih Saudi ko mačiće uz blagoslov Amerike
Ipak se radi o njihovom najvaznijem savezniku na BI protiv šiitske manjine
Pa u Bahreinu se trka formule regularno odvijala dok su ovi uz asistenciju saudijske vojske maltene stotinjak metara odatle u suru ućerivali protestante
jao_situacije

#1552 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

insomnia78 wrote:
celava_dlaka wrote:Jel ovo arapsko proljece doslo i u saudiju ? Da li ce kroz godinu dana biti situacija kao sa Sirijom, Libijom ?
Nije, neće
Pa u Bahreinu se trka formule regularno odvijala dok su ovi uz asistenciju saudijske vojske maltene stotinjak metara odatle u suru ućerivali protestante
zamisli šta će tek biti kad bude svjetsko u kataru...
walter kurtz

#1553 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

huti su mi idoli :mrgreen:
Fantassin

#1554 Re: Jemen

Post by Fantassin »

insomnia78 wrote:
Nije, neće
Ima i jos jedan faktor tu,dogovor Irana i Amerike.... prilicno sam siguran da su u tom dogovoru hutsiji ispali "donji" :D
Sanjarko

#1555 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

Opetja033 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Co0l wrote:Glupost.Sisi ako odluci zauzece cijeli Jemen za 24 sata.I Oman pride.
Oman Vecina populacije Shia To bi Uran zestoko branio.
Meni samo nije jasno kako tebe nije stid ovakve gluposti da lupetas konstantno? Ono, ne razumijem se ni ja u kvantnu fiziku ali jbg odem na podforum o nauci i edukaciji pa citam i ne pravim se pametan. Ako mi nesto nije jasno onda pitam. A ne pada mi na pamet ulaziti u diskusije u kojima ucestvuju ljudi koji su po tom pitanju potkovaniji od mene 1000% jer samo mogu ispasti retardiran i meta podsmijeha i podjebavanja.

Oman ima najmanju populaciju siita od svih zaljevskih zemalja. I brojcano i procentualno, o moj vrli geostrategu. :lol:
Pa Ibadi svrstat ce se prije sa Shiama nego sa Vehabijama i Sunijima
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibadi
insomnia78

#1556 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Fantassin wrote:
insomnia78 wrote:
Nije, neće
Ima i jos jedan faktor tu,dogovor Irana i Amerike.... prilicno sam siguran da su u tom dogovoru hutsiji ispali "donji" :D
Vjerovatno i nesto u Iraku
insomnia78

#1557 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Image
Saudijski vojnici se pripremaju za kopnenu intervenciju u Jemenu
walter kurtz

#1558 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Saudi su u osinje gnijezdo dirnuli huti ce do kaira doci
Sanjarko

#1559 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

walter kurtz wrote:Saudi su u osinje gnijezdo dirnuli huti ce do kaira doci
Nece samo ce ratovati u dugotrajnom posrednickom proxy ratu.
Ali Iran ce vrebati do povoljnog trenutka da im sa Hutijevcima zada bolan udarac.
Sanjarko

#1560 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

Opetja033 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Co0l wrote:Glupost.Sisi ako odluci zauzece cijeli Jemen za 24 sata.I Oman pride.
Oman Vecina populacije Shia To bi Uran zestoko branio.
Meni samo nije jasno kako tebe nije stid ovakve gluposti da lupetas konstantno? Ono, ne razumijem se ni ja u kvantnu fiziku ali jbg odem na podforum o nauci i edukaciji pa citam i ne pravim se pametan. Ako mi nesto nije jasno onda pitam. A ne pada mi na pamet ulaziti u diskusije u kojima ucestvuju ljudi koji su po tom pitanju potkovaniji od mene 1000% jer samo mogu ispasti retardiran i meta podsmijeha i podjebavanja.

Oman ima najmanju populaciju siita od svih zaljevskih zemalja. I brojcano i procentualno, o moj vrli geostrategu. :lol:
Malo bodem ove Anti Shia i Anti Iranski raspolozene.
Albosnawe

#1561 Re: Jemen

Post by Albosnawe »

insomnia78 wrote:Image
Saudijski vojnici se pripremaju za kopnenu intervenciju u Jemenu
Irak

Image

http://www.t7sheesh.com/vb/showthread.php?t=57633
insomnia78

#1562 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Aj naroda
Sala, sega, posalica
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1563 Re: Jemen

Post by Truba »

barem imaju pancirke oko pupka :lol:
Fantassin

#1564 Re: Jemen

Post by Fantassin »

insomnia78 wrote:Aj naroda
Sala, sega, posalica
Citao sam o prvom zaljevskom ratu i napadu Iraka na Kuvajt... ne znam koliko je poznato ali vojska S.Arabije je pobjegla sa granice i iz nekoliko prigranicnih gradova iako niko nije njih napao niti pomislio da to cini :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1565 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

Fantassin wrote:
insomnia78 wrote:Aj naroda
Sala, sega, posalica
Citao sam o prvom zaljevskom ratu i napadu Iraka na Kuvajt... ne znam koliko je poznato ali vojska S.Arabije je pobjegla sa granice i iz nekoliko prigranicnih gradova iako niko nije njih napao niti pomislio da to cini :D
sadam je prijetio i govorio da je saudija sledeća
saudijska vojska u to vrijeme je bila vrlo slaba u svakom pogledu i sadam bi vrlo vjerovatno i ostvario te prijetnje

prvi zaljevski rat je bio više za otklanjanje tih prijetnji i osiguranje saudijske arabije a manje za oslobođenje kuvajta
uostalom saudija je platila sve troškove tog rata
sarajevoxxxx

#1566 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

insomnia78 wrote:
Nije, neće
Bit će ovo guravo. Vojno Hutima ništa ne mogu, samo će ih još više ojačati. Ovdje jedino politika može arape izvući, a to su mogli imati i bez rata.
Ali opet vidjet ćemo, ko zna šta je sve još u igri.
Gojeni H

#1567 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Čovjek je u pravu, bez razloga dramiš.
Niti je "č" od čovjeka, niti je u pravu. Obama je prvo zvao Sisija i možete se za muda gristi, neće ginuti za Saude.
Uopste nije iskljuceno da sukob bude subcontract-ovan Egipcanima, iako mislim da je invazija malo vjerovatna. Ovo uopste nije cudno za BI.
Egipat je vec ukljucen sa zracnim snagama.

Ako Hutiji uzmu Aden, nema zaledjine za dalji nastavak borbi sto se Monarhije tice. Ide se za pregovaracki sto, Saudijci dobijaju garancije da ih se nece napasti s ledja, Hutiji i Alijevi lojalisti dobijaju saudijske pare za obnovu i formiranje za Jemen efektivne vlade ... i svi su dobri.
Gojeni H

#1568 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

sarajevoxxxx wrote:
insomnia78 wrote:
Nije, neće
Bit će ovo guravo. Vojno Hutima ništa ne mogu, samo će ih još više ojačati. Ovdje jedino politika može arape izvući, a to su mogli imati i bez rata.
Hutiji nikada nisu bili ekipa za potcjenjivati, cak ni na jemenskom terenu, gdje su svi naoruzani i svi imaju razloga za borbu.

Medjutim, potcjenjivati snagu saudijskog novca je fatalna greska koji su neki vec osjetili na svojoj kozi.
Sposobni su dovesti i platiti 100 hiljada pakistanskih Patana i Baloca da potrijebe Hutije. BI je to ... tamo i petarda zvuci BOOOOM.
Challenger__

#1569 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Nego, da osvjetlmo neke personalne promjene unutar Dvora koje se itekako reflektuju na dešavanja... Naime, poslije smrti kralja Abdullaha, kralj postaje Selman. On vrši kadrovsku sječu i na čelne pozicije stavlja ljude bliske sebi. Mislim da je ovo najznačajnije ime: Muhamed bin Salman, Salmanov sin iz trećeg braka rođen - pazite ovo - 1985 godine. Po obrazovanju pravnik. On sada vrši više vrlo bitnih funkcija a najznačajnija je - ministar odbrane. Njegov (i Salmanov pristup) je sušta suprotnost opreznoj politici prethodnika: sa Turskom je "odradio" Idlib, a igra ofanzivno protiv Jemena sa željom da uguši nemire u saudijskom podrumu i stekne reputaciju kako unutar Kuće tako među Arapima.

Image

Mlad, obrazovan, vrijedan, ambiciozan, tvrde - harizmatičan. Mislim da uz Selmana ima najviše vlasti u svojim rukama.
insomnia78

#1570 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:
insomnia78 wrote:
Nije, neće
Slazem se za Jemen
Moj post se, kao i njegovo pitanje, odnosio na ova najnovija dogadjanja na teritoriji KSA
sarajevoxxxx

#1571 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Nego, da osvjetlmo neke personalne promjene unutar Dvora koje se itekako reflektuju na dešavanja... Naime, poslije smrti kralja Abdullaha, kralj postaje Selman. On vrši kadrovsku sječu i na čelne pozicije stavlja ljude bliske sebi. Mislim da je ovo najznačajnije ime: Muhamed bin Salman, Salmanov sin iz trećeg braka rođen - pazite ovo - 1985 godine. Po obrazovanju pravnik. On sada vrši više vrlo bitnih funkcija a najznačajnija je - ministar odbrane. Njegov (i Salmanov pristup) je sušta suprotnost opreznoj politici prethodnika: sa Turskom je "odradio" Idlib, a igra ofanzivno protiv Jemena sa željom da uguši nemire u saudijskom podrumu i stekne reputaciju kako unutar Kuće tako među Arapima.

Image

Mlad, obrazovan, vrijedan, ambiciozan, tvrde - harizmatičan.
Ah što Idlib boli :-) Pa koje Džober odbranio i još desetine "Džobera". Režim ni položaje udaljene od centra Damaska 4 km ne može zauzeti poput Darije ili Džobera. Sto puta jača sila napadala na Džober nego na Idlib, ali kad je neko kukavica onda mu ne vrijedi što je milion puta snažniji i opremljeniji od neprijatelja.Tada niti se zna odbraniti niti zauzeti neku teritoriju, šonja prve klase, sposoban samo izbacivati burad od 500 kg TNT-a na glave žena i djece i ništa drugo.
Challenger__

#1572 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Ah što Idlib boli :-)
Čuj? Otkud znaš, možda sam u međuvremenu postao Muhamedov (bin Saud) fan... :-) Slušaj me. Daj edituj naslov teme. Stavi "Saudija i Jemen". Dešavanja se šire, međusobno su povezana, da se na rasplinjavamo sa novom temom.

p.s.

Primijetio sam da si prestao da pljuješ Saude.

:lol:
sarajevoxxxx

#1573 Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Ah što Idlib boli :-)
Čuj? Otkud znaš, možda sam u međuvremenu postao Muhamedov (bin Saud) fan... :-) Slušaj me. Daj edituj naslov teme. Stavi "Saudija i Jemen". Dešavanja se šire, međusobno su povezana, da se na rasplinjavamo sa novom temom.

p.s.

Primijetio sam da si prestao da pljuješ Saude.

:lol:
Hehehe dobar si.

Neću da mijenjam temu.Dosta Ukrajina i Jemen, nadamo se da neće biti potrebe za otvaranjem teme o Saudiji :-)
Challenger__

#1574 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Hehehe dobar si.

Neću da mijenjam temu.Dosta Ukrajina i Jemen, nadamo se da neće biti potrebe za otvaranjem teme o Saudiji :-)
Aman, ne budi tvrdoglav. Jučer su bili nemiri na istoku (Al-Awamiyah) Saudije, sve je to povezano. Ne mislim te *a*bat.

p.s.

Bez ironije, zaista mislim da je Muhamed (bin Salman) vrlo, vrlo zanimljiva osoba.
Challenger__

#1575 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Jemen, unutrašnji subjekti konflikta; prve dvije frakcije su na istoj strani:

1. Huti;
2. snage lojalne bivšem predsjedniku Salehu;

3. snage lojalne aktuelnom predsjedniku Hadiju;
4. Al-Qaeda

Zanimljivo je sljedeće: mainstream mediji malo izvještavaju o Al-Qaedi te činjenici da ona ne da nije meta napada saudijske koalicije, već da koristi eskalaciju da proširi teritoriju koju kontroliše.

____
#Nasrallah: The invasion of Yemen is an American-Saudi invasion; not just a Saudi one.

#Nasrallah: ISIS is an expression of Wahhabism; which is the main environment cultured by the Saudi regime.
Post Reply