Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
L u c i f e r

#1551 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Alfons Kauders wrote: Nauka, kao i obicno, ima sve potrebne odgovore. Problem je sto se ponasanje koje bi se u razvijenom svijetu tretiralo kao ozbiljan i opasan poremecaj, kod nas smatra nekom licnom zrtvom sa uzvisenim ciljem, ekscentrizmom ili tek bezazlenom, simpaticnom brigom za zivotinje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_hoarding

Umjesto da zajednica pomogne tim oboljelim ljudima i da im pomogne da se socijaliziraju i vode produktivne, sretne zivote, mi smo svojim nemarom prouzrokovali potpuno obratnu situaciju. Dosli smo do toga da nekoliko promila osoba koje ocito pate od ovih poremecaja pretvori cijeli grad u svoje dvoriste, u 'pseci grad', ocekujuci da svi postanemo poput njih i da zivimo kraj desetih hiljada nezeljenih zivotinja, te da se brinemo o njima, dijelimo svoj prostor s njima, zrtvujemo svoje zdravlje, sigurnost i resurse kako bi im pomogli.

To je suludo i nije mi jasno zasto se struka ne pozabavi ovim problemom. Kad kazem struka ne mislim na veterinare, vec na psihijatre.
Upravo tako.
To je ozbiljno pitanje i tim jadnim ljudima treba pomoći.
Naravno, to ne znači da treba udovoljavati njihovim patološkim tendencijama.
Upravo suprotno, radikalno i efikasno rješenje ovog pitanja bi im bio ponajbolji poticaj da se suoče sa stvarnošću.
Last edited by L u c i f e r on 16/09/2014 20:47, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#1552 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakavdanakneiskustvu »

dalnačin?per wrote:
L u c i f e r wrote:
dale cooper wrote:Koliko nije normalna gotovo patološka opsjednutost (pod cijenu svega) ljudi koji se zalažu
za prava životinja, toliko je i nenormalna ova morbidna zluradost ovih što stoje sa druge strane ograde.
Obje grupe su loš izgovor za ljudska bića.
Da, a ti si u sredini kao jedini normalan među svima njima... :roll:
Ja sam neko ko je svjestan problema, samo smatra da ga treba riješiti na bolji i humaniji način.

Koji je to nacin
kakavdanakneiskustvu

#1553 Re: Problem pasa lutalica

Alfons Kauders wrote:
dale cooper wrote:Koliko nije normalna gotovo patološka opsjednutost (pod cijenu svega) ljudi koji se zalažu
za prava životinja, toliko je i nenormalna ova morbidna zluradost ovih što stoje sa druge strane ograde.
Ne vidim ni sta je morbidno ni sta je zlurado.

"The lunatics have taken over the asylum."

Sta trebamo? Biti tolerantni i politicki korektni? Ne nazivati stvari pravim imenom? Ljude koji prizivaju ubijanje djece, nove Karadzice i Mladice, trebamo postovati i smatrati jednakim sugovornicima ciji stavovi se trebaju uvazavati?

Nikad.

:thumbup:
dale cooper

#1554 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

Alfons Kauders wrote:

Sta trebamo? Biti tolerantni i politicki korektni? Ne nazivati stvari pravim imenom? Ljude koji prizivaju ubijanje djece, nove Karadzice i Mladice, trebamo postovati i smatrati jednakim sugovornicima ciji stavovi se trebaju uvazavati?

Nikad.
Kao što rekoh nepojmljive su mi obje grupe. Ti patološki slučajevi koje spominješ gore, ali i ti koji
predlažeš uzimanje stvari (oružja) u svoje ruke i masakriranja životinja po cesti.
I jedno i drugo je loše, u tome je moja poenta.
L u c i f e r

#1555 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

kakavdanakneiskustvu wrote: Koji je to nacin
Pazite sad ovo. :meza1:
dale cooper

#1556 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote:

Koji je to nacin
Stavljanjem pod kontrolu ovog problema. Sterilisanjem, uspavljivanjem onih kojima nema pomoći
i stvaranja funkcionalnih i uslovnih azila. To sve je nešto što vlasti treba da urade. Samo što u ovoj
državi je to još jedna stvar za koju one što su na vlasti boli kurac.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1557 Re: Problem pasa lutalica

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» haos1, sizifinho, cpu_fan

2 sedmice

Image
Alfons Kauders

#1558 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

uglavnomja wrote:ma nisu problem ovi bolesni, jesu glasni, hrane pascad, sakrivaju ... ali problem su dog trust, involviran u vlast, mocan, ima pare, ima veze, ima strucnjake za prodavanje muda pod bubrege ... profesionalni manipulatori koji se nece lako odreci enormne zarade. kao ni potkupljeni domaci "ljudi od struke" i politicari. hebat ga, politiciri mogu odletjeti na sljedecim izborima, ali ko garantuje da se sljedeca garnitura nece prodati za istu lovu.

politika je kurva, sve su to talovi.
To se da rijesiti.

Gradjanski neposluh, grasroots kampanje, legalne forme pritiska na predstavnike vlasti kao i lobisticke organizacije koje su dovele do ovog stanja.

"Pa majku mu ima nas Cvorovica..."

Samo na forumu bi se moglo naci par stotina sposobnih, obrazovanih i motivisanih ljudi koji ce im zagorcati zivot na svakom koraku. Bez ciganluka, bez krsenja zakona, bez jebavanja matera i razbijanja.

Odgovorni gradjani moraju shvatiti da vise nema zajebancije i da nas nece popustiti dok ne padne mrtva glava, mozda ni tad. Ne mozemo si prisutiti luksuz da ne djelujemo, jer bi se za koju godinu mogli naci u situaciji da na ulicama imamo duplo vise pasa, da ih ljudi truju i ubijaju, da oni ubijaju ljude. Vrijeme je da se nesto poduzme, idu izbori i bilo bi dobro krenuti od politickih opcija koje podrzavaju pretvaranje Sarajeva u 'pseci grad' iz svojih sibicarskih razloga.

Nalijepiti njihove kandidate po medijima, drustvenim mrezama, u drustvu, na poslu, na svakom koraku - razvlacenje pameti. Jebati ih od zore do mraka, da nemaju ni jedne jedine sekunde mira, da zazale dan kada su se poceli baviti politikom. To nije stvar izbora, to je stvar gradjanske odgovornosti. Ti ljudi zele da na nasim ulicama psi ubijaju nasu djecu, a idu izbori.

To je njihov stav i zbog njega ih treba kazniti. Svako ko ne osjeca gradjansku duznost da pomogne svojoj zajednici kada je suocena sa ovakvom prijetnjom je u najmanju ruku neodgovoran. Kada padne mrtva glava, krv ce biti na nasim rukama jer nismo djelovali dok smo jos mogli. Nemamo vise sta cekati.
zrakomlat

#1559 Re: Problem pasa lutalica

Post by zrakomlat »

dale cooper wrote:

Koji je to nacin
Stavljanjem pod kontrolu ovog problema. Sterilisanjem, uspavljivanjem onih kojima nema pomoći
i stvaranja funkcionalnih i uslovnih azila. To sve je nešto što vlasti treba da urade. Samo što u ovoj
Nema od tih metoda ništa. Nisu nikako izvodive na nekoliko hiljada pasa. Zato ih se i drže ovi ovlašteni pseći advokati, što duže traže nemoguće, duže će biti i ovaj status kvo, što znači još mnogo love, keša, para,...

EDIT:
Pod ovim da "nema od tog ništa" mislio sam da je nemoguće uhvatiti i sterilisati 10.000 pasa. Još je smješnija ideja izgraditi azil za toliki broj tisuća pasa, i to doživotno da borave u njemu.
Last edited by zrakomlat on 16/09/2014 21:04, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#1560 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

dale cooper wrote:

Koji je to nacin
Znaš koji bi moja nena bila jebač kad bi imala čunu? Svjetski.
Al je nema.
Alfons Kauders

#1561 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

dale cooper wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nikad.
Kao što rekoh nepojmljive su mi obje grupe. Ti patološki slučajevi koje spominješ gore, ali i ti koji
predlažeš uzimanje stvari (oružja) u svoje ruke i masakriranja životinja po cesti.
I jedno i drugo je loše, u tome je moja poenta.
S tim sto ja to nigdje nisam predlozio.

Kad smo vec kod patologije, tu se mogu svrstati i patoloski lazovi.
drug_profi

#1562 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

A mozda i kakvi preotesti pred UK ambasadom. Pa ce mediji to i tamo prenijeti. PA ce mozd ada upitaju sta ovi Bosanci hoce. pa kad im kazes da se ambasador zadao da se ovdje provede sto nema ni u engleskoj, mozda mu stigne kakva depesa.
Maharadza

#1563 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

Ili oni koji bi da se riješi problem ali bez 'bespotrebnog' ubijanja svih polu-divljih kerova već samo 'pojedinih' a ostale nipošto ne dirati, štaviše u azil i hraniti ga ko bega dok ne krepa. How-yes-no. :oops:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
L u c i f e r

#1564 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Jedan od načina prevencije i saniranja psihopatologije je i pozitivna rekreacija:

http://www.rekreacija.ba/index.php/port ... zoi84zetra

;-)
Last edited by L u c i f e r on 16/09/2014 21:07, edited 1 time in total.
dale cooper

#1565 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

Bile bi izvodljive kada bi se vlasti ozbiljno pozabavile sa njima, ali neće. Krajnja odgovornost
za ovaj kao i za većinu drugih problema leži u vlasti. Eh na njih trebate da uperite te vaše
(virtualne?) utoke umjesto na pse. Samo pretpostavljam da je problem što bi ovi mogli
odgovoriti istom mjerom (poučeni iskustvom na protestima početkom godine)
dale cooper

#1566 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

Alfons Kauders wrote:
dale cooper wrote:

Moguće da sam te zamjenio, ali realno nisi se puno ni bunio protiv takvog rješavanja problema.
L u c i f e r

#1567 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

dale cooper wrote:Bile bi izvodljive kada bi se vlasti ozbiljno pozabavile sa njima, ali neće. Krajnja odgovornost
za ovaj kao i za većinu drugih problema leži u vlasti. Eh na njih trebate da uperite te vaše
(virtualne?) utoke umjesto na pse. Samo pretpostavljam da je problem što bi ovi mogli
Opet vi istu priču. O uzrocima i blablabla...
Jebe nam se za uzroke.
Mene samo zanima kako se kutarisati opasnih čopora, a ne da ispravljam krive političke drine.
Alfons Kauders

#1568 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

dale cooper wrote:
Alfons Kauders wrote:
dale cooper wrote:

Moguće da sam te zamjenio, ali realno nisi se puno ni bunio protiv takvog rješavanja problema.
Moguce je da jesi, svakom se omakne, a moguce je i da kultura nalaze da mi ovom prilikom uputis izvinjenje zbog svog propusta i vrijedjanja moje malenkosti.
kralj-sah

#1569 Re: Problem pasa lutalica

Post by kralj-sah »

Pocelo je, sintori u akciji :D
Nista labavo,
kakavdanakneiskustvu

#1570 Re: Problem pasa lutalica

dale cooper wrote:

Koji je to nacin

Sve je to OK,slažem se za Azile,ali u ovoj Nakaradnom državi ima milion prečih stvari
dale cooper

#1571 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

Alfons Kauders wrote:
Moguce je da jesi, svakom se omakne, a moguce je i da kultura nalaze da mi ovom prilikom uputis izvinjenje zbog svog propusta i vrijedjanja moje malenkosti.
U pravu si, izvinjavam se. :kakoste:
L u c i f e r

#1572 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Da mi je samo znati koja li je to budala zbog koje nabijediše mog druga Alfonsa zdrava prava...? :evil:
dale cooper

#1573 Re: Problem pasa lutalica

Post by dale cooper »

L u c i f e r wrote:
dale cooper wrote:Bile bi izvodljive kada bi se vlasti ozbiljno pozabavile sa njima, ali neće. Krajnja odgovornost
Jebe nam se za uzroke.
Mene samo zanima kako se kutarisati opasnih čopora, a ne da ispravljam krive političke drine.
Jebiga tu ti je srž problema, zbog javašluka je i došlo do ovakvog stanja.

Ja nisam za samostalno dijeljenje "pravde". Da svaki jebeni manijak uzme za pravo da nosi
oružje i da po cesti ubije pse. I šta da se desi da ubije pseto pored neke majke i djeteta, i žena
mu nešto prigovori? I nađe se dovoljno nadrkan majmun koji će uperiti pištolj i u tu ženu.
Sve što hoću da kažem da ovakvo prizivanje nasilja na ulicama vuče ozbiljne posljedice.
Alfons Kauders

#1574 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote:
Jebe nam se za uzroke.
Mozemo poceti od svog praga, u ovom slucaju od foruma. Otvoriti fino temu o politickim sponzorima ovog ludila. Navesti sve stranke i pojedince koji podrzavaju ovakvo stanje ili koji su na neki drugi nacin odgovorni za isto. Do izbora imamo jos mjesec dana, forum je popularan, citaju ga hiljade ljudi. O ulasku u kantonalnu skupstinu nerijetko odlucuju stotine, pa cak i desetine glasova. Ne moramo promijeniti misljenje hiljada i hiljada glasaca - dovoljno je dosta manje.

U skladu sa mogucnostima, kampanju siriti van foruma, pa onda i van virtualnog svijeta. Maltretirati ih na svakom koraku, blatiti ih i educirati ljude, jer dobar dio njih nije ni svjestan za sta im se zalazu potencijalni kandidati. Naravno, ne raditi sve u skladu sa zakonom, kulturno, bez petljanja i laganja, bez politicke pozadine - zivo me zaboli iz koje stranke ce biti ljudi koji ce uraditi ono sto od njih gradjani traze.
Maharadza

#1575 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

dale cooper wrote:
L u c i f e r wrote:
Jebe nam se za uzroke.
Jebiga tu ti je srž problema, zbog javašluka je i došlo do ovakvog stanja.

Ja nisam za samostalno dijeljenje "pravde". Da svaki jebeni manijak uzme za pravo da nosi
oružje i da po cesti ubije pse. I šta da se desi da ubije pseto pored neke majke i djeteta, i žena
mu nešto prigovori? I nađe se dovoljno nadrkan majmun koji će uperiti pištolj i u tu ženu.
Sve što hoću da kažem da ovakvo prizivanje nasilja na ulicama vuče ozbiljne posljedice.
:lol: :lol: znači ne vjerujem. :run:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Locked