Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
i dalje cekam da mi evolucionisti/ateisti objasne kako ta neinteligentna priroda napravi prirodni motor sa kvacilom, mjenjacom, rotorom, statorom, propelama, i jos masa drugih komponenta a taj motor koristi fruktozu kao gorivo, a svi se busaju u prsa kako je evolucija ziva istina od 100%
The rotating motion of the flagellum is powered by a molecular engine located at the base of the flagellum. Just as engaging the clutch of a car connects its gear to its engine and delivers power to its wheels, engaging the molecular clutch of a bacterium connects its gear to its engine and delivers power to its flagellum. Now, a paper appearing in the June 20 issue of Science describes, for the first time, how the flagellum's rotations are stopped so that bacteria stop moving. Here's how the stopping mechanism works: while a bacterium is swimming, it releases a protein (shown in red in the stationary bacterium in the figure) that flows between its gear and engine. The presence of this protein detaches the bacterium's gear from its engine and thereby stops the delivery of power to its flagellum. This process is analogous to disengaging the clutch of a car, which detaches its gear from its engine and thereby stops the delivery of power to its wheels.
safran wrote:Da li postoji jedan primjer iz istorije da se organizovana religija stavila na kontra stranu u odnosu na vladajuću klasu? Da li je organizovana religija ikada učestvovala u pokretanju bunta potlačenih i obespravljenih?
Muhammed a.s je kao musliman i Božiji poslanik stavio protiv vladajućih Kurejšija koji su ga proganjali i maltretirali dvije decenije. Moćni Rimljani nisu voljeli Isusa. Faraon nije volio Mojsija. Itd.
Pitanje se nije odnosilo na poslanike nego na organizovanu religiju (što je, rekla bih, u skladu sa temom).
Nesto se desilo sa muslimanima u proteklih 700 godina. Ne znam kako je Ibn Haldun uzimao evoluciju kao nesto sasvim normalno a mi joj se danas protivimo. Sta se desi u medjuvremenu. Za njega je evolucija nesto sasvim prirodno cak sta vise, on ide korak dalje pa kaze da evolucija covjeka nije zaustavljena sa bioloskom evolucijom. Poslanstvo i razni oblici duhovnog napretka su takodjer evolutivne stepenice intelekta. Citavo poglavlje je posvetio analizi toga...
Citam neki dan Gazalijevu kritiku filozofije gdje on objasnjava Musaovu mu'dzizu sa pretvaranjem stapa u zmiju i kao potencijalnu teoriju navodi (pazi fraze) "ubrzanu verziju procesa truhljenja stapa prelazak istog u plodnu zemlju koja omogucava zivot te razvoj zivota sve dok ne dodje u stadij zmije".
Meni je sasvim jasno da nasi ucenjaci iz proslih generacija nisu imali problema sa evolucijom i bozijim stvaranjem. Negdje smo u ovih zadnjih 700 godina pokupili biblijsku verziju kreacionizma i antropomorfnog Boga te napustili ono sto se smatralo prirodnim procesom...
Chagalj wrote:i dalje cekam da mi evolucionisti/ateisti objasne kako ta neinteligentna priroda napravi prirodni motor sa kvacilom, mjenjacom, rotorom, statorom, propelama, i jos masa drugih komponenta a taj motor koristi fruktozu kao gorivo, a svi se busaju u prsa kako je evolucija ziva istina od 100%
The rotating motion of the flagellum is powered by a molecular engine located at the base of the flagellum. Just as engaging the clutch of a car connects its gear to its engine and delivers power to its wheels, engaging the molecular clutch of a bacterium connects its gear to its engine and delivers power to its flagellum. Now, a paper appearing in the June 20 issue of Science describes, for the first time, how the flagellum's rotations are stopped so that bacteria stop moving. Here's how the stopping mechanism works: while a bacterium is swimming, it releases a protein (shown in red in the stationary bacterium in the figure) that flows between its gear and engine. The presence of this protein detaches the bacterium's gear from its engine and thereby stops the delivery of power to its flagellum. This process is analogous to disengaging the clutch of a car, which detaches its gear from its engine and thereby stops the delivery of power to its wheels.
izgleda da cu osijediti ali odgovora necu dobiti
Evo sad ce tebi atesita pruziti odgovore Samo da napomenem, iz ovog dolje teksta nigdje ne vidim da je bog stvorio to sve. Ironicno mi je da se hvatas pseudonauke i teorije intelegentnog dizajna koji su predlozili krscanski kreacionisti i Michael Behe. Odgovorio sam ti vec na ovo ali si izgleda zaboravio
Zasto ti kompleksni sistemi evoluiraju iako se tvrdi da su dokaz protiv evolucije ? Zasto bakterija posjeduje TTSS sistem koji je jednostavniji od flagele. TTSS sistem kod bakterija je potpuno funkcionalan bez vecine dijelova flagele. Naravno to se savsreno uklapa u teoriju evolucije ali zasto citati ozbiljnu nauku kad mozes vjerovati u pseudonauku koja se poklapa sa tvojom vjerom To se pokazalo i u sudskom slucaju u Americi kada su kreacionisti htjeli ubaciti ucenje o vjeri kroz intelegenti dizajn. Predstavili je kao ozbiljnu nauku bez ijednog uradjenog testa za dokazivanje njihovih tvrdnji uz ogromnu finansijsku podrsku privatnih donatora ( citaj vjernika koji su zelili proturiti vjeru kroz pseudonauku ). Srecom sudija, koji je bio izmedju ostalog republikanac i kriscanin, presudio je protiv ID te je proglasio pseudonaukom koja nema mjesta u skoli. http://en.wikipedia.org/wiki/Kitzmiller ... l_District https://www.youtube.com/watch?v=x2xyrel-2vI
Glavni pobornik te teorije se dobro izblamirao na sudjenju buduci da je pokazao totalno nepoznavanje esencijalnih naucnih postulata. Tvoj argument dolazi iz ignorancije i nedostatka imaginacije. Ne poznajes uopste evoluciju te ne mozes zamisliti uopste sta evolucija tvrdi. Ne bih da ulazim u tvoja vjerska ubjedjenja ali evolucija ne da je cinjenica vec je zasnovana na cinjenicama. Evolucija je vise od cinjenice i vrijeme je da se svi pomirimo s tim. Sad kakve ce ko zakljucke iz nje izvoditi je skroz druga prica
apsidejzi wrote:Nesto se desilo sa muslimanima u proteklih 700 godina. Ne znam kako je Ibn Haldun uzimao evoluciju kao nesto sasvim normalno a mi joj se danas protivimo. Sta se desi u medjuvremenu. Za njega je evolucija nesto sasvim prirodno cak sta vise, on ide korak dalje pa kaze da evolucija covjeka nije zaustavljena sa bioloskom evolucijom. Poslanstvo i razni oblici duhovnog napretka su takodjer evolutivne stepenice intelekta. Citavo poglavlje je posvetio analizi toga...
Citam neki dan Gazalijevu kritiku filozofije gdje on objasnjava Musaovu mu'dzizu sa pretvaranjem stapa u zmiju i kao potencijalnu teoriju navodi (pazi fraze) "ubrzanu verziju procesa truhljenja stapa prelazak istog u plodnu zemlju koja omogucava zivot te razvoj zivota sve dok ne dodje u stadij zmije".
Meni je sasvim jasno da nasi ucenjaci iz proslih generacija nisu imali problema sa evolucijom i bozijim stvaranjem. Negdje smo u ovih zadnjih 700 godina pokupili biblijsku verziju kreacionizma i antropomorfnog Boga te napustili ono sto se smatralo prirodnim procesom...
Ako Ibn Haldun smatra da smo nastali od neke vrste majmuna, ko je onda Adem? Ne možeš se pozivati na stav jednog čovjeka i reci "muslimani". To sto je on bio musliman ne znači da je to stav muslimana (mnozina) niti da je islam nekada tumačio da smo nastali evolucijom. Ako tvrdiš tako nesto, trebaš to potkrijepiti nekim ajetom ili makar hadisom.
apsidejzi wrote:Negdje smo u ovih zadnjih 700 godina pokupili biblijsku verziju kreacionizma i antropomorfnog Boga te napustili ono sto se smatralo prirodnim procesom...
zanimljiv je to fenomen, da su kršćani od muslimana plagirali (ili radije "preuzeli", jer oni citiraju) ono najkvalitetnije, i to gazalijevu verziju kosmološkog argumenta, a muslimani od kršćana najgluplje stvari (osim kad je otimačina onoga što do čega su mogli i sami doći da su čitali sopstvenu literaturu)
safran wrote:Da li postoji jedan primjer iz istorije da se organizovana religija stavila na kontra stranu u odnosu na vladajuću klasu? Da li je organizovana religija ikada učestvovala u pokretanju bunta potlačenih i obespravljenih?
Muhammed a.s je kao musliman i Božiji poslanik stavio protiv vladajućih Kurejšija koji su ga proganjali i maltretirali dvije decenije. Moćni Rimljani nisu voljeli Isusa. Faraon nije volio Mojsija. Itd.
Pitanje se nije odnosilo na poslanike nego na organizovanu religiju (što je, rekla bih, u skladu sa temom).
Pa Poslanici su imali sljedbenike. Jesi li gledao na Al-Jazziri kako je Homeini skinuo šaha Pahlavija islamskom revolucijom?
Deleter wrote:Rijetko pisem na forumu ali dosta citam pa sam i ovu temu iscitao od pocetka do kraja. Nisam ni neki vjernik ni totalni nevjernik, ali ovdje zaista moram pojedinima odati priznanje na veoma suvislom pisanju i razmisljanju.
Na prvom mjestu je Dozer, a onda su tu i Bujrum Majstore, NIN i jos neki. Ne znam zasto mnogi ne mogu razumjeti ovo o cemu Dozer pise jer je sve zaista veoma jasno i logicno. Na sve to ide i velika kolicina dokaza koji se bez ikakvih problema mogu naci na internetu.
Zasto se vjernici otimaju cak i razmisljanju o ovome?
Ja pod punom odgovornoscu tvrdim da se prvih detalja o religiji sjecam tek nekad od svoje pete ili seste godine, iako tada nisam znao da je to religija. A sjecam se na nacin da su me roditelji vodili u dzamiju i kod rahmetli nane gdje smo joj ljubili ruku, cestitali Bajram i onda svi rucali i jeli baklave. Najiskrenije mogu reci da tada uopste nisam razumjevao sve to i da sam tek sa oko 10 ili 11 godina poceo razumjevati taj praznik i izgovarati Bajramske cestitke kako treba.
Kroz vrijeme i zivot sam prestao ici u dzamiju i mislim da je rat osnovni uzrok toga, jer sam u ratu spoznao da Bog nije ni priblizno ono sto su mi govorili da jeste. Jer da jeste i da je svemoguc i dobar, onda zasigurno ne bi dozvolio da pogine onoliko muslimana. Medju njima i clanova moje familije i prijatelji. Ne bi ni dozvolio da ovoliko ljudi u nasoj zemlji zivi u bijedi. Kaznio bi sve one ratne profitere ali i ove danasnje koje je rat proizveo.
Danas kada imam skoro 50 godina, vrlo sam otvoren za razmisljanja izvan religijskih ucenja o svijetu, a na to me je natjerao sam zivot.
Dozeru svaka tebi cast na strpljenju. Ja ga vise nemam ni blizu kao ti.
apsidejzi wrote:Nesto se desilo sa muslimanima u proteklih 700 godina. Ne znam kako je Ibn Haldun uzimao evoluciju kao nesto sasvim normalno a mi joj se danas protivimo. Sta se desi u medjuvremenu. Za njega je evolucija nesto sasvim prirodno cak sta vise, on ide korak dalje pa kaze da evolucija covjeka nije zaustavljena sa bioloskom evolucijom. Poslanstvo i razni oblici duhovnog napretka su takodjer evolutivne stepenice intelekta. Citavo poglavlje je posvetio analizi toga...
Ako Ibn Haldun smatra da smo nastali od neke vrste majmuna, ko je onda Adem? Ne možeš se pozivati na stav jednog čovjeka i reci "muslimani". To sto je on bio musliman ne znači da je to stav muslimana (mnozina) niti da je islam nekada tumačio da smo nastali evolucijom. Ako tvrdiš tako nesto, trebaš to potkrijepiti nekim ajetom ili makar hadisom.
Ibn Haldun je posebno zanimljiv jer je on sociolog i on je jedan od rijetkih ljudi u historiji covjecanstva koji je sjeo i napisao knjigu (Mukaddimah) o drustvenom uredjenju svog doba. Znaci, bukvalno je sakupio sve sto se moglo sakupiti o drustvima i znanjima koje je bilo njemu dostupno i to zabiljezio u jednu knjigu. Vrlo malo, ili gotovo ni malo, ima njegovog autorskog izrazaja. Tako da, ako u toj knjizi nadjes nesto sto je zanimljivo, to je rezultat uvjerenja ljudi i ucenjaka tog doba.
Chagalj wrote:i dalje cekam da mi evolucionisti/ateisti objasne kako ta neinteligentna priroda napravi prirodni motor sa kvacilom, mjenjacom, rotorom, statorom, propelama, i jos masa drugih komponenta a taj motor koristi fruktozu kao gorivo, a svi se busaju u prsa kako je evolucija ziva istina od 100%
Evo sad ce tebi atesita pruziti odgovore Samo da napomenem, iz ovog dolje teksta nigdje ne vidim da je bog stvorio to sve. Ironicno mi je da se hvatas pseudonauke i teorije intelegentnog dizajna koji su predlozili krscanski kreacionisti i Michael Behe. Odgovorio sam ti vec na ovo ali si izgleda zaboravio
Zasto ti kompleksni sistemi evoluiraju iako se tvrdi da su dokaz protiv evolucije ? Zasto bakterija posjeduje TTSS sistem koji je jednostavniji od flagele. TTSS sistem kod bakterija je potpuno funkcionalan bez vecine dijelova flagele. Naravno to se savsreno uklapa u teoriju evolucije ali zasto citati ozbiljnu nauku kad mozes vjerovati u pseudonauku koja se poklapa sa tvojom vjerom To se pokazalo i u sudskom slucaju u Americi kada su kreacionisti htjeli ubaciti ucenje o vjeri kroz intelegenti dizajn. Predstavili je kao ozbiljnu nauku bez ijednog uradjenog testa za dokazivanje njihovih tvrdnji uz ogromnu finansijsku podrsku privatnih donatora ( citaj vjernika koji su zelili proturiti vjeru kroz pseudonauku ). Srecom sudija, koji je bio izmedju ostalog republikanac i kriscanin, presudio je protiv ID te je proglasio pseudonaukom koja nema mjesta u skoli. http://en.wikipedia.org/wiki/Kitzmiller ... l_District https://www.youtube.com/watch?v=x2xyrel-2vI
Glavni pobornik te teorije se dobro izblamirao na sudjenju buduci da je pokazao totalno nepoznavanje esencijalnih naucnih postulata. Tvoj argument dolazi iz ignorancije i nedostatka imaginacije. Ne poznajes uopste evoluciju te ne mozes zamisliti uopste sta evolucija tvrdi. Ne bih da ulazim u tvoja vjerska ubjedjenja ali evolucija ne da je cinjenica vec je zasnovana na cinjenicama. Evolucija je vise od cinjenice i vrijeme je da se svi pomirimo s tim. Sad kakve ce ko zakljucke iz nje izvoditi je skroz druga prica
Samo da napomenem, iz ovog dolje teksta nigdje ne vidim da je bog stvorio to sve.
pa upravo to postiram jer vjerujem da je to Bog dizajnirao i napravio tako.
Ironicno mi je da se hvatas pseudonauke i teorije intelegentnog dizajna koji su predlozili krscanski kreacionisti i Michael Behe. Odgovorio sam ti vec na ovo ali si izgleda zaboravio
nema to veze sa pseudonaukom, nego sa cinjenicama
prirodni motori postoje, to su komponenti poslagani kao puzle, eh sad ako ti mozes vjerovati da se puzle same od sebe slazu i postavalju na tacne pozicije kako bi sacinili sliku onda i dalje vjeruj.
Zasto bakterija posjeduje TTSS sistem koji je jednostavniji od flagele. TTSS sistem kod bakterija je potpuno funkcionalan bez vecine dijelova flagele.
zato sto kod bakterija se rotira (okrece) dok kod virusa je poput igle sa kojim ubaciva otrov
znaci Bog dao da jednima rotira kako bi se pokretali dok drugim(virus) da ubaciva otorv u druge celije
dok drugima funkcionise kao propela
Naravno to se savsreno uklapa u teoriju evolucije ali zasto citati ozbiljnu nauku kad mozes vjerovati u pseudonauku koja se poklapa sa tvojom vjerom
ne uklapa ni jedne sekunde, jer nije objasnjeno kako neinteligenta priroda:
1. moze da stvara nove komponente koji su potrebni za motora
2. moze da postavlja komponente na tacne pozicije u motoru kako bi motor funkcionisao, isti princip kao djecije puzle, mora biti na tacnom mjestu da bi bilo ispravno.
To se pokazalo i u sudskom slucaju u Americi kada su kreacionisti htjeli ubaciti ucenje o vjeri kroz intelegenti dizajn. Predstavili je kao ozbiljnu nauku bez ijednog uradjenog testa za dokazivanje njihovih tvrdnji uz ogromnu finansijsku podrsku privatnih donatora ( citaj vjernika koji su zelili proturiti vjeru kroz pseudonauku ). Srecom sudija, koji je bio izmedju ostalog republikanac i kriscanin, presudio je protiv ID te je proglasio pseudonaukom koja nema mjesta u skoli.
nista oni nisu pobili, nego samo se brukali, niko od evolucinista nije pokazao kako se to stvara, nego su pokusali objasniti to sa misolovkom , kojoj mozes da otkines dio a da ima drugu funkciu a to je da je mozes zakaciti za kravatu jao objasnjenja
evo ti sam pogledaj
koji ludjak moras biti pa ukrasiti kravatu sa misolovkom
Nama je puno interesantniji odgovor na pitanje - kako evolucija napravi tebe, a nemas ni kvacilo, ni mjenjac, ni rotor, ni stator, ni propele (sta god "propele" da su...Spanski?), a za gorivo...nemamo pojma sta koristis... Indijska konoplja, mozda?
Salu ma stranu, ali mislim da ti na ovo moze odgovoriti samo neki naucnik koji se bavi time i koji tacno zna sve hemijske reakcije koje se tu desavaju. Ako zaista od nas trazis takav odgovor, onda je to isto kao da mi sad od tebe trazimo da nam nacrtas boga.
Naravno, osijedicemo dok ti to odradis
Nama je puno interesantniji odgovor na pitanje - kako evolucija napravi tebe, a nemas ni kvacilo, ni mjenjac, ni rotor, ni stator, ni propele (sta god "propele" da su...), a za gorivo...nemamo pojma sta koristis... Indijska konoplja, mozda?
Salu ma stranu, ali mislim da ti na ovo moze odgovoriti samo neki naucnik koji se bavi time i koji tacno zna sve hemijske reakcije koje se tu desavaju. Ako zaista od nas trazis takav odgovor, onda je to isto kao da mi sad od tebe trazimo da nam nacrtas boga.
Nama je puno interesantniji odgovor na pitanje - kako evolucija napravi tebe, a nemas ni kvacilo, ni mjenjac, ni rotor, ni stator, ni propele (sta god "propele" da su...), a za gorivo...nemamo pojma sta koristis... Indijska konoplja, mozda?
to je jos kompliciranije pitanje, za vas, jer daleko daleko teze pitanje kako priroda da stvara covjeku potrebne stvari iako ih netreba tad, sto ukazuje da onaj ko stvara poznaje buducnost i zna sta ce trebati bebi pa joj to stvara vec u majcinoj utrobi.
Jesi li kontao ikad, zasto beba dobiva organe vec u majcinoj utrobi a ne koristi ih tu, nego ce ih koristiti u buducnosti, kao oci, usta, jezik itd
Jeli to prirodna zna da ce bebi trebati oci kad izasdje vani pa ih stvara tad.
otkud to bas da mlijeko u majcinim grudima se pocinje stvara tokom trudnoce, jeli to priroda zna da ce dijete dojiti i cak sta vise nedaje djetetu zubice u pocetku jer bi mame imale problema sa dojenjem vjerovatno, pa zubici pocnu rasti kasnije.
a da nepricamo o ostalim stvarima sto covjeku koriste. moze se o ovome pricati na durogi na siroko, preporucujem ti knjigu jednoca stvoritelja.
kako evolucija napravi tebe, a nemas ni kvacilo, ni mjenjac, ni rotor, ni stator, ni propele (sta god "propele" da su...),
imam ja sve to u sebi, imas i ti , to sve ima na spermatozoidima, jer isti motor je u bakterijama i spermatozoidima.
da ti naucnik odgovori to, oasijedicmo svi dok dobijemo odgovor, ali neke stvari se daju zakljuciti bez da ti naucnik ista gvori.
vidis sluzen objekat, masa komponenata koji suradjuju jedno sa drugim, na tacnim pozicijama, jednostavno isto kao puzle
meni uopste nije potreba ni jedna vjerska knjiga da bi vjerovao u postojanje Boga, dovoljno mi je samo da pogledam ova nerelgijske dokaze postojanja Boga, meni nije potrebno da znam imali inzinjera ili ne ako vidim auto iz 2014 godine na sred pustinje, hocu li vjerovati da je to priroda stvorila ili covjek, naravno covjek inzinjer koji je konstruktovao to.
isto tako mozemo zakljuciti da ima dizajner kad je u pitanju prirodni motori u bakterijama i spermatozoidima.
nerelijgski dokazi postojanja dizajnera
ali hajde sad objasni ovo, evo profesor sa univerziteta govori o sansi da se jedan protein stvori (by chance) samo od sebe, kolika je vjerovatnoca da se to desi
1 naspram 10^164
objasni ovo ako mozes, kako moze samo od sebe bez inteligentnog tvorca?????????
Priroda ne upravlja evolucijom. Cilj prirode jeste kopiranje bez gresaka, medjutim priroda grijesi (sto bi u narodu rekli prirodno je grijesiti )stvarajuci tako materijal (varijacije) za prirodnu selekciju, i to je fakat.
Priroda ne upravlja evolucijom. Cilj prirode jeste kopiranje bez gresaka, medjutim priroda grijesi (sto bi u narodu rekli prirodno je grijesiti )stvarajuci tako materijal (varijacije) za prirodnu selekciju, i to je fakat.
drugim rijecima nepostojece planira svoju buducnost, znaci od bakterija koje se razvijaju u ribe, od riba u zivotinje koje hode kopnom pa poslije u covjeka.
zamisli se ti sad, da si bakterija, nemas svijest kao covjek, a ko htio bi da se preobratis u nesto vece, kao ribu, niti imas svijest, a i da je imas hajde pokusaj to sebi stvoriti, neznam koliko ti pokusavao da mase rukama da poletis nikad neces postati ptica, pa makar slomio ruke mahajuci. i onda neznam kako neko moze da vjeruje da samo od sebe se stvara
kako jedna vrsta zivotinje da evolvira u drugu vecu vrstu , ne ide mi uglavu, jeli to ima neku svijest da hoce da postane nesto drugo, ili iako je ima kako to da samo svojom zeljom da se razvija u tom smjeru kojem zeli???
stvarno trebas biti ogroman vjernik da bi vjerovao u evoluciju, jer to nema smisla nikako.
kako to evolucija da stvori samo jedan protein , samo od sebe, by chance 1 naspram 10^164
nevjerovatno u sta vi vjerujete, barem je vjernicko vjerovanje logicnije da je ovo stvoreno od inteligentog stvaraoca umjesto vaseg by chance koji je nemoguc prema naucnicima kad izracunaju vjerovatnocu.