Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
almir1977

#1551 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

MissGump wrote:
mO k3 wrote: Izvini , ali petljaš li petljaš .....
ne kontam šta petljam, šta nije jasno?? meni je ova nepripremljenost odvratna i ogorčena sam zbog toga... to je isto kad su bili prosvjedi pa murja nije znala šta da radi

pusti me da budem ogorčena i moji čekaju večeras u srednjobosanskom kantonu da im uđe u kuću poplava i znam da nitko neće doći ko što nitko nije do sada dolazio, a ja u sarajevu nit da im pomognem nit da im ne pomognem... pa jbte na eakuaciju čeka još mnogo ljudi u Maglaju jer se prekasno počelo sa svime time

žao mi je ako se bilo tko ne slaže sa mnom ili ga vrijeđam svojim stavom ali to je moje mišljenje i ne mogu drugačije trenutačno
Koja ba nepripremljenost? Pa pola puteva u državi je poplavljeno i razvaljeno, od kud ti ideja da se do svakog sela može doći u pola sata kad je cijela država pod vodom. Jest eto imamo helikoptera ko US Navy pa će sve to začas..
Janjicar

#1552 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

StupskaBitanga wrote:ima li klizišta? Gdje je i dalje kritično?
TK citav je kritican a klizista u Tuzli, crvene njive, mosnik itd.
co211

#1553 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

Zovem se Zelena wrote:
agnostic_front wrote:
Mislim da niko ne govori da su se poplave mogle skroz spriječiti, ali neki radovi na koritima rijeka su se sigurno (1000%) mogli izvršiti preventivno, da do ovakve katastrofe ne dođe. Šta je uopšte posao Civilne zaštite, šta oni sada rade? Ja koliko sam shvatio, vojska radi najveći dio posla, i evo sada što će ljudi privatno praviti dobrovoljne akcije.

Fakat, šta radi CZ i koliki im je budžet? Naravno njihov budžet ne mogu baš lako da nađem trenutno, ipak je to državna tajna vjerovatno.
Džaba sve to. Prošle godine je uređeno korito Spreče od Lukavca do Puračića i mislim još jedan dio prema Gračanici i Doboju. Baš iz tog razloga, da primi više vode, da ne plavi okolne livade i poljoprivredno zemljište. Očišćeno korito, prošireno, bruku para uloženo i opet ništa...

Sreća je jedino što nema više povrijeđenih i žrtava!
Mrtvi će se tek, nažalost, brojati kada se voda povuče i kada se krene zalaziti po kućama. Daj Bože da sam u krivu.
MissGump

#1554 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

ladyblue18 wrote:Nemojte kupovati tjesteninu, to se nema gdje kuhati u ovakvoj situaciji.
krekere možda i one rižine kekse i to ha? šta još treba a da se ne mora kuhati?
O'zone
Globalni moderator

#1555 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

agnostic_front wrote:
Zovem se Zelena wrote:Ljudi, iskreno protiv ovoga se nije moglo! Jedino se zakazalo sa evakuacijom, ali čujem da raja nije htjela ići iz svojih domova! Nema te akcije, tog nasipa koji bi mogao zaustaviti ovu silu vode!

Sram me otići na spavanje kad skontam da su ljudi bog zna gdje, promrzli i gladni.
Mislim da niko ne govori da su se poplave mogle skroz spriječiti, ali neki radovi na koritima rijeka su se sigurno (1000%) mogli izvršiti preventivno, da do ovakve katastrofe ne dođe. Šta je uopšte posao Civilne zaštite, šta oni sada rade? Ja koliko sam shvatio, vojska radi najveći dio posla, i evo sada što će ljudi privatno praviti dobrovoljne akcije.

Fakat, šta radi CZ i koliki im je budžet? Naravno njihov budžet ne mogu baš lako da nađem trenutno, ipak je to državna tajna vjerovatno.
ZA 2012 godinu budžet im je bio 13.703.532 KM

Ima ovdje revizorski izvještaj http://statistika.vrifbih.ba/pdf/hr/Izv ... 12.god.pdf

Mislim da se za tu cifru moglo uzeti malo više od 50 čamaca i 10 pumpi za vodu koliko su imali danas na raspolaganju
StupskaBitanga

#1556 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Strah me ovih šturih informacija
almir1977

#1557 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

Googlerica wrote:
almir1977 wrote:Dajte ba ljudi okanite se stalne kuknjave o političarima, vojski i pički materinoj koja je mogla nešto učiniti.

Od poplava stradavaju i najrazvijenije države svijeta..

http://en.wikipedia.org/wiki/Floods_in_ ... %93present

Ko može pomoći na bilo koji način, nek pomogne, ostavite se preseravanja, od tog nikakve pomoći sigurno nema.
ovdje postoji prirpema za samospasavanje,vodje imaju brojeve i stranice,sto treba u raditi ako se desi vanredno stanje

kod mene se obavezno kupuje voda u ogromnim kolicinama,npr, na FL svi imaju skladista hrane za vanredno stanje tokom cijele godine
Pa naravno da se kupuje voda u ogromnim količinama na Floridi kad vas uragani rokaju 5 puta godišnje..

Kakve su reakcije bile nakon Katrine? Isto ko ovdje se pljuvalo po vladi i ovom ili onom.

Mi imamo ovdje prirodnu katastrofu koja, hvala Bogu, još nije odnijela nijedan život, a ljudi kake iz toplih domova ko da je 5000 poginulih, a niko prstom nije maknuo.

Jeste li vi svjesni da su ove poplave pogodile veliko područje države i da su mnoga mjesta totalno odsječena, a mi smo mala država sa 5 helikoptera, nema niko magični štapić da sve sredi u pola sata, i to dok je još uvijek kritično na terenu.
Last edited by almir1977 on 16/05/2014 00:00, edited 1 time in total.
Danguba

#1558 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Danguba »

VjecitiStudent wrote:
Budžet federalne CZ je oko 40 miliona godišnje.
gdje li ga samo trose???
Atlant

#1559 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Atlant »

almir1977 wrote:Dajte ba ljudi okanite se stalne kuknjave o političarima, vojski i pički materinoj koja je mogla nešto učiniti.

Ko može pomoći na bilo koji način, nek pomogne, ostavite se preseravanja, od tog nikakve pomoći sigurno nema.
naravno da stradavaju... samo ovdje je ocigledno da gotovo nista nije uradjeno dok vec nije bilo kasno... oni samo nadgledaju situaciju. vojska podignuta danas... cirkus.

slusao sam sad rtv slon, direktor TE Tuzla, kaze da je brana modrac bez struje, zbog prodiranja vode u prostorije na brani, te je struja iskljucena radi sprecavanja havarije. TE Tuzla radi normalno i nije ugrozena kao ni elektroenergetski sistem.
victom

#1560 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

Hoćel biti školske nastave u SA kantonu sutra u petak ? :zoka:
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 2 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#1561 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Zeljo_do_groba wrote:Val od jutros iz Kaknja, Zenice, itd. tek treba stici do tih sjevernijih podrucja... rijeka Spreca u koju ide voda iz jezera Modrac se ulijeva u Bosnu kod Doboja, sutra bi moglo biti jos gore za Doboj i sjevernija podrucja, pa i za juznija ako jos Bosna nije dosla do tamo... Npr i Miljacka je vcrs opet nabujala, kako sam vidio sliku, pa bi novi talas mogao biti na putu prema gore... zaista je neophodno da se osigura pomoc u hrani, lijekovima, djecijoj hrani, dekama, odjeci i sl. Ogroman broj ljudi ce ostati bez domova i svega ostalog... Tuga brate... I pomozi.ba je pokrenuo akciju...
Ne znam odakle ti ovo u 22:25 kad sam ja bio na mostu Suade i Olge Miljacka je bila skoro u svom malom koritu
Herr Flick

#1562 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Janjicar wrote:
StupskaBitanga wrote:ima li klizišta? Gdje je i dalje kritično?
TK citav je kritican a klizista u Tuzli, crvene njive, mosnik itd.
Gdje god je brdo i strmo tu je i kliziste,mada dosta zavisi i od vrste zemlje
korisnik.1

#1563 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by korisnik.1 »

Prioriteti za humanitarnu pomoć su flaširana voda, konzervirana hrana i suha hrana poput keksa, deke i medicinska oprema zavoji lijekovi i sl.
StupskaBitanga

#1564 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Čitam na FB da je i Kiseljak poplavljen
VjecitiStudent

#1565 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Bosna u Zavidovićima opada, 30 cm za zadnja 4 sata.
House

#1566 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

Strava u Vogošći
Last edited by House on 16/05/2014 00:01, edited 1 time in total.
deexter

#1567 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by deexter »

moje drustvo i ja (desetak nas ima), svako ce dati po 5-10 maraka pa cemo uzeti neke osnovne namirnice i dati u ono udruzenje pa nek oni proslijedjuju... koliko god uhar... raja organizujte se... pokazite da smo ljudi :bih: :bih:
kamberovica polje

#1568 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamberovica polje »

Evo jedan poziv za pomoć iz Topčić Polja:

"Molim vas za pomoc u selo Bistrica kod Topcic Polja,osjeceni smo od svih puteva,pola sela nema,,kuce se ruse..Ako bilo ko ima neku pomoc da nam pruzi,strahujemo.. Samo helikopterima mozete doci do nas,ako neko moze da namposalje helikopter da bar spasi malu djecu... Sutra ujutro nam trebaju helikopteri,svi cemo izgunuti,ne znamo dal cemo osvanuti..Nemamo struje,signal nam je jako slab ne mozemo kontaktirati s ljudima."
Sa teme Zeničani.
dog_killer

#1569 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dog_killer »

deexter wrote:moje drustvo i ja (desetak nas ima), svako ce dati po 5-10 maraka pa cemo uzeti neke osnovne namirnice i dati u ono udruzenje pa nek oni proslijedjuju... koliko god uhar... raja organizujte se... pokazite da smo ljudi :bih: :bih:
Bojim se da ce pola toga zavrsiti gdje ne treba.
victom

#1570 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

victom wrote:Hoćel biti školske nastave u SA kantonu sutra u petak ? :zoka:
i mene ovo zanima
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 2 times in total.
MissGump

#1571 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

almir1977 wrote:
Koja ba nepripremljenost? Pa pola puteva u državi je poplavljeno i razvaljeno, od kud ti ideja da se do svakog sela može doći u pola sata kad je cijela država pod vodom. Jest eto imamo helikoptera ko US Navy pa će sve to začas..
ja koliko znam, a znam, da je jučer bila situacija mnogo stabilnija i da se govorilo kako će danas biti situacija gora, zar nije bilo logično da se ljudi upozore, da se savjetuju tipa napunite kanistere vodom, ako imate kod koga otići ponesite svoje vrijednosti i idite na sigurnija mjesta itditditd ... hmmm, da trebalo je grah bacat da se vidi da će do katastrofe doći
Galamdzija

#1572 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Galamdzija »

Zovem se Zelena wrote:
agnostic_front wrote:

Džaba sve to. Prošle godine je uređeno korito Spreče od Lukavca do Puračića i mislim još jedan dio prema Gračanici i Doboju. Baš iz tog razloga, da primi više vode, da ne plavi okolne livade i poljoprivredno zemljište. Očišćeno korito, prošireno, bruku para uloženo i opet ništa...

Sreća je jedino što nema više povrijeđenih i žrtava!
Pozdrav,

Da dodam koju, mislim da je najveci problem jezero Modrac koje trenutno prima 1/3 od pocetnog stanja od prije 50 godina zbog nakupljanja jalovine i ostalih taloga tokom svih ovih godina. Mnogo bi pomoglo svim naseljima iza brane ako bi sve to iskopali jer bi akumulacija mogla primiti tri puta vise vode nego sada i imali bi par dana fore da nadziru nivo vode u akumulaciji i ispuste. Tada nebi bilo toliko poplava od Modraca do Doboja. Ovako, dzaba prosirujes korita (dobro malo se popravi i mozda spasi neka naselja prilikom padavina manjeg intenziteta nego sada) jer te poklopi ova silna voda sto dolazi od brane. Starije komsije mi kazu da nikad dosad nije prelijevalo dva i po metra.
daddy-kool

#1573 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by daddy-kool »

http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197
Upozorenje: Vanredno saopštenje KŠ Civilne zaštite TK!!!

S obzirom da vremenska prognoza ne predviđa prestanak padavina, očekuje se da će visina preliva na brani jezera Modrac iznositi minimalno 3,3 m uz proticaj u prelivu brane minimalno 950 m kubnih u sekundi.
Ukupni proticaj u profilu brane će iznositi minimalno 1000 m kubnih u seknudi. Uz proticaj Jale 350 m kubnih u sekundi, procijenjeni proticaj rijeke Spreče nizvodno od ušća Jale iznosit će minimalno 1400 m kubnih u sekundi.
Imajući u vidu sve navedeno, smatramo da je stanje brane jezera Modrac, odnosno da je sigurnost brane jezera Modrac ugrožena.
Da li se počelo razmišljati sa većom evakuacijom stanovništva ispod brane?
P308

#1574 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

victom wrote:Hoćel biti školske nastave u SA kantonu sutra u petak ? :zoka:
Nema zvanicne obustave nastave, osim ukoliko direktori skola licno ne odluce drugacije.
SAID5

#1575 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SAID5 »

ciscenje korita i gradnja nasipa---
kupovina kanadera, cisto da ne izgori pola zemlje za dva mjeseca :kiss:
Post Reply