juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ommadawn

#1551 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:Je li iko spomenuo guzonjine sinove? To bi cak mogla biti i tema za sebe
Jer ja, ja sam Dzudza Eldin :D
Hej, dobro nas podsjeti. I oni su dio SFRJ. Ili mozda...?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1552 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Neki dan nocio kod nane i sad dok sam prao kosu pogled bacim na bojler, a na njemu Energoinvestov logotip, Meboš Bosanski Šamac, i upute na našem jeziku. :izet:

Juce u svojoj kuci gledam i mislim "hebem ti Valiant i ko me prisili da ga kupujem".
Ommadawn

#1553 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Je li se taj Valiant kvari ili?
stakasa

#1554 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
stakasa wrote:Je li iko spomenuo guzonjine sinove? To bi cak mogla biti i tema za sebe
Jer ja, ja sam Dzudza Eldin :D
Hej, dobro nas podsjeti. I oni su dio SFRJ. Ili mozda...?
Ja sam ovu temu shvatio kao zajebanciju i podsjecanje na dane mladosti. Ali posto se je nepovratno ispolitizovala onda nije off ni na ovo se osvrnuti.
Tzv Crvena burzoazija je narodu trubila o ravnopravnosti, solidarnosti, pravednoj zrtvi, jugoslovenstvu, boljim vremenima koji ce neumitno doci dok su svoju djecu slali na skole/predstavnistva u inostranstvo i onda bi ta djeca tamo na Zapadu uredno ostajala, na domacem terenu su se izivljavali sa vikendicama na moru, planinama, novim Golfovima iz TAS-a (osamdesetih je Golf bio dostizan koliko je sada BMW, mislim da ne bi bilo potcjenjivanja), dvaput godisnje se islo u Trst, nasteljeni fakulteti, nasteljena radna mjesta, kasnije stanovi, karijere... A babo na Dnevniku i dalje trubi o stabiliziciji, vanjskom i unutrasnjem neprijatelju, jugoslovenstvu, potrebi da se zbiju redovi...
Mater im u picku jebem. Od njih je sve i pocelo. I zbog njih se je narod 91-e vodio onom:
- Mjenjaj, pa kako bilo. Ali mjenjaj
Kasnije su naravno presvukli dresove. Sada su to ponajveci Muslimani, Srbi i Hrvati; djeca, ta nekadasnja zlatna mladez su uredno izasli iz veza sa osobama suprotnog pola, samo se iz svoje baste beru cvjetovi (mada su nacelno i dalje Jugosloveni/posljerataBosancitoiskljucivoMvarijanta), na svadbama se mase nacionalnim barjacima i interesantno, sa velikim merakom se nasladjuju patnjama danasnje BiH/Juge/Balkana. Parafraziram, i treba da vam je tako kada vam mi nismo valjali i kada ste se drznuli da nas skinete...
stakasa

#1555 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:Nema nista lose u tome da se sjecaju neke stvari iz vremena SFRJ - i ja ih se rado sjecam. Ali idealizirati to do krajnje granice, postavljajuci previse crno-bijelo - cekajte molim vas....

Niko se Jugoslavije nije sjetio na izborima 1990-te, niko. Svi su jedva cekali da jebu Titu majku, pa su ga preko noci poceli psovati. I nije da nije bilo izbora, imali smo i Komunisticku partiju na celu sa Nijazom Durakovicem, imali smo i Markoviceve reformiste ali ne. Svako u svoj tor. Je li to bratstvo i jedinstvo? Jeste kurac. I kad je krenulo zlo, kad su prve zrtve rata pale, niko se ni tada nije sjetio ni Tita, ni SFRJ, svako je bacao i te grbove sa bakljama, i jebavao mater Hrvatima, Srbima i Muslimanima. Niko nije ustao i rekao "hej ljudi stanite, pa ovo vodi u propast!".
Pa kad su se vec poklali, pobili, neki se obogatili a vecina ostala i bez onog malo sto su imali - ni tad se niko nije sjetio ni Tita ni SFRJ. Tek kad su zavrsile devedesete i kad je dosao mahmurluk teski, koji ocito jos traje, onda se sjetili i Tita, i SFRJ i Markovica i svega drugog. Ali kasno. I sto je najgore (i meni najzagonetnije) niko jos nije dosao pameti.

Stanje ovo koje vlada na prostorima ex-Yu je nastavak onoga sto je zapoceto osamdesetih. Je li se moglo zaustaviti - moglo je!

@radosni, ja ne znam sta bi bilo sa tobom da je SFRJ ostala. Mogu da nagadjam sta bi bilo sa mnom. Ako ne bih imao dovoljno veza da sebi nadjem posao koji ce koliko-toliko biti placen da bih mogao da zivim a da sanjam jos vise - bilo bi mi put pod noge, Zapadna Evropa. Nagadjam. A da je Jugoslavija ostala, da je Markoviceva reforma prosla, da je ekonomija za kojih 4-5 godina ozivjela, ne bi mi odlazak "trbuhom za kruhom" ni pao na pamet. Ali ne bi nijedno ni drugo nego spasavaj glavu. I sad sjedim gdje sam. S spoznajom da se nemam gdje vratiti. Rodni grad mi je samo podatak u biografiji i nista vise.

Bili bi mozda kao Cesi i Poljaci danas, mada ni njima nije bas najsjajnije ali su optimisti i bore se.

I ako bi ikako moglo bez tog jebenog nacionalizma, barem na ovoj temi...

Vrijeme je da upoznamo sami sebe.
Naravno. Zato je bolje da ovu temu svedemo na razumnu mjeru i drzimo se zdrave zajebancije
stakasa

#1556 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

vazi wrote:@Fudo i ostali "saborci" :D , to sto vi pricate su nebitni detalji, uzmimo da je sve tako kako kazes ali eto mi to takvo kakvo je bilo voljeli i volimo, kontas? To su nas eemocije, kako onda ti sebi dajes za pravo da nam u to diras? To ti je isto ko da se ti zaljubis u neku ruznu curu i sad ti mi svi govorimo vidi je sto je ruzna , sta ce ti ona a ti zaljubljen do usiju..

To je nase iskustvo, nase vidjenje stvari, to su nasi dozivljaji i stipu nas :) mislim fakat glupi su ti pokusaji, nije to tema ove emisije zato - prodji
Tacno tako pasinice :kiss: . Ali bi dobro bilo da je kritika dvosmjerna.
Jedni krive Titu sto nije bilo interneta a drugi kapitalizam sto im se djete ne zna popeti na drvo
Last edited by stakasa on 04/03/2015 14:02, edited 1 time in total.
stakasa

#1557 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:aj mu objasni onaj moj post, živa bila... :zoka:
Radosni, hocel do dobacit do tresanja ovim tempom :D
NeenaSa

#1558 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

Pa, udriiii !!! :izet:
P.S.
vazi upravo. :)
Imali smo "diktaturu" gdje si mogao ic' gdje god 'oces.
Kolektivno zaludjivanje se pokrenulo i danas imamo deMonkratiju .... i :nasolji:
Ommadawn

#1559 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

NeenaSa wrote:Pa, udriiii !!! :izet:
P.S.
vazi upravo. :)
Imali smo "diktaturu" gdje si mogao ic' gdje god 'oces.
Kolektivno zaludjivanje se pokrenulo i danas imamo deMonkratiju .... i :nasolji:
Mogao si. Al' nisi im'o od čega.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1560 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:Je li se taj Valiant kvari ili?
Duhovito :)
stakasa

#1561 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

A sjecate li se vjecitih studenata sto bi im Index virio iz zadnjeg depa dok su se sepurili po dnevnim kafama :D
Kasnije je status bio i videokaseta ispod ruke kad podes kuci - bio si na kafi, pet sati mazlumio, malo setao, malo sjedio, mikio trebice, demonstriro Marlboro :D i rejbanke, dosadilo ti je (tacnije razisle se zenske) i sad ides kuci nesto radit, tj pogledat film ili snimak Sportskog pregleda :D.
Ta kolicina nerada i uzivanja koju je upraznjavao gradski svijet u Jugoslaviji tesko da ce se vise ikad ponoviti. Igdje. Niko nije zurio. Ako je utakmica u 15:00 od kuce podem u 11:00. Prvo kafa, pa na Rondo, pa polako, pa na tribine jer hocu da i zagrijavanje vidim...
Ommadawn

#1562 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ozbiljno te pitam, da znam šta da izbjegavam kad budem uzimao bojler.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1563 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Ozbiljno te pitam, da znam šta da izbjegavam kad budem uzimao bojler.
Remontujem ga svake 2 godine jer je plinski.
KENJAC

#1564 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ommadawn wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ozbiljno te pitam, da znam šta da izbjegavam kad budem uzimao bojler.
Zar nije Vailant ? :D Sefe ni u ludilu Vailant ! Moj ti je savjet Beretta ! Omjer cijena kvalitet je odlican i ne kvari se. U slobodnom vremenu pomognem rodjaku sto se bavi tim poslom ! Ako se radi o plinu toplo ti taj preporucujem. Naravno uzmi od 15 litara i vise ! Izvinjavam se mnogo se izvinjavam na off-u !
KENJAC

#1565 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Jos nesto sto me neodoljivo podsjeca na Yu. Opravdanja ! Budes bolestan i onda roditelji ti napisu opravdanje i to je to . Al , ne lezi vraze, negdje oko sedmog osnovne pocinju prva krivicna djela falsifikovanja. I tako ja negdje sedmi -osmi osnovne nit sam imo nekog narocitog razloga nit potrebe al , eto , da budem mangup odlucim da falsifikujem opravdanje za jedan dan. Spremim se ujutro , ko i obicno , i u grad . Seto ko unezvijeren , pogledam koliko je sati a ono tek 9,30. Podje kisa ! Gdje cu , koj kurac? Seto ko avetinja, pokiso, elem sjebo se ko budala. Kuci u odredjeno vrijeme i nikom nista. U ponedeljak trebam odnijet opravdanje ali ga pokazem mom jaranu da i on to prekontrolise . Ovaj se zavali od smijeha. Bilo napisano ono bas djecije! Sta cu , odlucim da kazem mami da me pokrije. Ej ona se odvalila smijat, a ja ko zadnji kenjac. Nista, ona mi napisala opravdanje a ja ispo budala ! Poslije sam se izprakso u potpisu maminom da sam imo bolji potpis od nje same. Jebi ga , meni je i to Juga.
stakasa

#1566 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:Jos nesto sto me neodoljivo podsjeca na Yu. Opravdanja ! Budes bolestan i onda roditelji ti napisu opravdanje i to je to . Al , ne lezi vraze, negdje oko sedmog osnovne pocinju prva krivicna djela falsifikovanja. I tako ja negdje sedmi -osmi osnovne nit sam imo nekog narocitog razloga nit potrebe al , eto , da budem mangup odlucim da falsifikujem opravdanje za jedan dan. Spremim se ujutro , ko i obicno , i u grad . Seto ko unezvijeren , pogledam koliko je sati a ono tek 9,30. Podje kisa ! Gdje cu , koj kurac? Seto ko avetinja, pokiso, elem sjebo se ko budala. Kuci u odredjeno vrijeme i nikom nista. U ponedeljak trebam odnijet opravdanje ali ga pokazem mom jaranu da i on to prekontrolise . Ovaj se zavali od smijeha. Bilo napisano ono bas djecije! Sta cu , odlucim da kazem mami da me pokrije. Ej ona se odvalila smijat, a ja ko zadnji kenjac. Nista, ona mi napisala opravdanje a ja ispo budala ! Poslije sam se izprakso u potpisu maminom da sam imo bolji potpis od nje same. Jebi ga , meni je i to Juga.
Znao sam ih imat po pet uza se u srednjoj skoli
radostan dan

#1567 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

stakasa wrote:
moguće i da neće...

edit -
onaj post ti je jako dobar.
Ommadawn

#1568 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote:Jos nesto sto me neodoljivo podsjeca na Yu. Opravdanja ! Budes bolestan i onda roditelji ti napisu opravdanje i to je to . Al , ne lezi vraze, negdje oko sedmog osnovne pocinju prva krivicna djela falsifikovanja. I tako ja negdje sedmi -osmi osnovne nit sam imo nekog narocitog razloga nit potrebe al , eto , da budem mangup odlucim da falsifikujem opravdanje za jedan dan. Spremim se ujutro , ko i obicno , i u grad . Seto ko unezvijeren , pogledam koliko je sati a ono tek 9,30. Podje kisa ! Gdje cu , koj kurac? Seto ko avetinja, pokiso, elem sjebo se ko budala. Kuci u odredjeno vrijeme i nikom nista. U ponedeljak trebam odnijet opravdanje ali ga pokazem mom jaranu da i on to prekontrolise . Ovaj se zavali od smijeha. Bilo napisano ono bas djecije! Sta cu , odlucim da kazem mami da me pokrije. Ej ona se odvalila smijat, a ja ko zadnji kenjac. Nista, ona mi napisala opravdanje a ja ispo budala ! Poslije sam se izprakso u potpisu maminom da sam imo bolji potpis od nje same. Jebi ga , meni je i to Juga.
Ja inace nisam smio bjezati iz skole, jer:
1. nikad nisam znao kad cu na starog naletjeti
2. ako sazna da sam bjezao, belaj kod kuce
3. nije ni postojao nijedan valjani razlog da bjezim
4. inace sam u skoli pravio razna sranja, bjezanje bi bilo suvisno

Ali, drugi su bjezali, trebala su im opravdanja a ja imao laku ruku. Pa zamolim da ponesu nesto gdje im se roditelji potpisali, izvjezbam i napisem. Nikada ih nisu otkrili.
stakasa

#1569 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:
moguće i da neće...

edit -
onaj post ti je jako dobar.
Koji post, lufteri ili crvena burzoazija :)
Last edited by stakasa on 04/03/2015 21:04, edited 1 time in total.
stakasa

#1570 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
Ja inace nisam smio bjezati iz skole, jer:
1. nikad nisam znao kad cu na starog naletjeti
2. ako sazna da sam bjezao, belaj kod kuce
3. nije ni postojao nijedan valjani razlog da bjezim
4. inace sam u skoli pravio razna sranja, bjezanje bi bilo suvisno

Ali, drugi su bjezali, trebala su im opravdanja a ja imao laku ruku. Pa zamolim da ponesu nesto gdje im se roditelji potpisali, izvjezbam i napisem. Nikada ih nisu otkrili.
Majka samo ocjene gledala, nije obracala paznju na broj opravdanih casova.
radostan dan

#1571 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

ovaj...
Ja sam ovu temu shvatio kao zajebanciju i podsjecanje na dane mladosti. Ali posto se je nepovratno ispolitizovala onda nije off ni na ovo se osvrnuti.
Tzv Crvena burzoazija je narodu trubila o ravnopravnosti, solidarnosti, pravednoj zrtvi, jugoslovenstvu, boljim vremenima koji ce neumitno doci dok su svoju djecu slali na skole/predstavnistva u inostranstvo i onda bi ta djeca tamo na Zapadu uredno ostajala, na domacem terenu su se izivljavali sa vikendicama na moru, planinama, novim Golfovima iz TAS-a (osamdesetih je Golf bio dostizan koliko je sada BMW, mislim da ne bi bilo potcjenjivanja), dvaput godisnje se islo u Trst, nasteljeni fakulteti, nasteljena radna mjesta, kasnije stanovi, karijere... A babo na Dnevniku i dalje trubi o stabiliziciji, vanjskom i unutrasnjem neprijatelju, jugoslovenstvu, potrebi da se zbiju redovi...
Mater im u picku jebem. Od njih je sve i pocelo. I zbog njih se je narod 91-e vodio onom:
Kasnije su naravno presvukli dresove. Sada su to ponajveci Muslimani, Srbi i Hrvati; djeca, ta nekadasnja zlatna mladez su uredno izasli iz veza sa osobama suprotnog pola, samo se iz svoje baste beru cvjetovi (mada su nacelno i dalje Jugosloveni/posljerataBosancitoiskljucivoMvarijanta), na svadbama se mase nacionalnim barjacima i interesantno, sa velikim merakom se nasladjuju patnjama danasnje BiH/Juge/Balkana. Parafraziram, i treba da vam je tako kada vam mi nismo valjali i kada ste se drznuli da nas skinete...
stakasa

#1572 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

A taj...
S vrha uvjek pocne. I onda te jos preziru sto nisi dao povjerenje i njihovom potomstvu. I Marko Milosevic i starmali Tudjman i Bake sa onom ofajlom su recidivi tih normi.
A da su se znojili i vrpoljili kad su dosli primitivci veci i gladniji od njih - jasta su.
Ali s tim vec izlazimo iz okvira teme
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1573 Re: juga 1950.-1990.

Post by sabina1 »

Banksy wrote:
Sezam wrote:
Ta zemlja, SFRJ, sad je potpuno jasno, je bila jedna velika laz. Ovo danas, kakvo je da je, je istina.
Velika laž koja je milenijskom mraku bijede i fukare donijela pedesetogodišnje svjetlo i čist zrak, a da bi se fukara omdah survala nazad u tu svoju bijedu i mrak, što im je i istinski habitus i prirodno okruženje u kojem se najbolje osjećaju, čim su dobili priliku da sami, svojom voljom, naprave izbor.
Ovo danas je istina, tu si sasvim u pravu, apsolutno. Bijeda, mrak i fukara.
SFRJ nije bila laž jer je to bila država. Nezavisna država jako pravedna i socijalno osjetljiva , vojni i ekonomski gigant.
Još uvijek nisu pokrali i razvalili ostatke te zemlje do kraja
Na kraju krajeva tu su glumci , pjevači , slikari , građevinci , ekonomisti,pravnici , sportisti.....sva njihova djela su djela te zemlje i dok oni žive živjeće i ona...smrću pojedinačnih velikana umire i ta zemlja....

Ovo što je banksy dodala , podvukla bih , boldirala , isprintala , uokvirila.....tako...
Ovo danas je istina, tu si sasvim u pravu, apsolutno. Bijeda, mrak i fukara.
stakasa

#1574 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:ovaj...
Ja tebe vise zamisljam sa indexom u zadnjem depu :)
radostan dan

#1575 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

pa dobro...da sam 100 posto crnogorac i da sam upisao pravo i da ga sam ga upisao u beogradu, morao bih ti priznati - jeste stakasa, ja sam radostan dan, imam skoro 45 i zavšni sam semestar, još dvanaeS ispita, da jebe oca...
Locked