BISMILLAHI-R-RAHMANI-R-RAHIM
(počinjemo)
S imenima božijim, Milostivi, Samilosni
On se manifestuje u ovome pojavnom vidljivom svijetu putem svojih imena i djelovanje tih imena je njegova čista manifestacija, pa ako negdje primjetite Milost i Samilost , tu je On.
Dokazi za ovo su u Kur'anu i hadisu .
On je Prvi i Posljednji, i VIDLJIVI i Nevidljivi; i On zna sve!“ ( Sure Hadid 3)
I poznati hadis u kojem se kaže , parafraziram "O robe moj bio sam bolestan pa me nisi obišao, bio sam gladan pa me ne nahrani !
Pa (Musa a.s.) upita : Kako to ?! Kad si ti Rabbul alemin- Gospodar svijetova!
I On mu reče : taj i taj moj rob je bio bolestan i taj i taj je bio gladan , da si ih obišao i nahranio , našao bi Mene tu! "
Međutim treba znati da božija imena nisu i Zatillah (čisto božije biće) , jer ime Allah ga označuje ali ga ime ne otkriva niti ga je moguće otkriti mislima, a konkretan opis toga je upravo u suri koju pokušavam protumačiti.
KUL HUVALLAHU EHAD.
(prijevod značenja)
Reci : HU-ON Allah je Jedan
Hu , je transcendentno božije ime , to je ime sa kojim se PUTUJE ka Allahu , ka Izvoru svih imena , ka JEDNOTI
ALLAHU-S-SAMED
Allah je Apsolutno Utočište ! Dakle sve izvire iz Sameda i sve se Njemu vraća. Ništa ne može da postoji a da ga taj Izvor ne podržava svojim kuvetom (energijom) i nema nezavisnog postojanja, samo je On potpuno nezavisan
LEM JELID VE LEM JULED
Nije rodio niti je rođen!
Zašto je ovo važno? To nije nikakva provokacija kršćanima nego je riječ o tome da ako tražiš tu vezu tu energiju koja te dovodi u postojanje i drži te u njemu , dakle ako tražiš konekciju sa Samedom , sa Utočištem, moraš je tražiti KROZ SEBE , zato što se kaže "Mi smo vama bliži od vratne žile kucavice" ali nećeš je naći ukoliko je tražiš u onome što je ROĐENO, jer ono što je rođeno i umire , a Taj što ti je bliži od žile na vratu , niti je rođen niti će umrijeti
Dakle naše tijelo je očigledno rođeno i samim time potraga za Bogom kroz svoje tijelo je jako daleka , odnosno samo tijelo je zastor.
Druga dimenzija nas je psihološka ili dimenzija misli i osjećaja , što je isto, jer osjećaš se kako misliš i obrnuto.
U mislima se dešavaju stalne "vesvese" (sura "ljudi" Kur'an) ili šejtanska šaputanja. Čovjek ne može kontrolistai svoje misli , samim time nije ni odgovoran za njih OSIM u domenu kad povjeruješ nekim mislima jer sama vjera im daje energiju i uvodi ih iz svijeta potencijalnog postojanja u fizički svijet , dakle vjera ih oživljava
Zato je nemoguće putem misli spoznati Allaha jer se šejtan upliće stalno u taj tok pa kad ti svoju vjeru predaš njemu, odnosno kad povjeruješ u neku ružnu misao koja ti ide kroz glavu , ti si povjerovao tj predao si svoju vjeru, predao si kuvet (životnu energiju) koju ti je On dao u amanet , dao si je šejtanu
Zato se kaže "
Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. A Allah sve čuje i zna.” (Kur'an, 2:256)
VE VE LEM JEKUN LEHU KUFUVEN EHAD.
I nitko nije ravan Jednome!
Dakle , On je total svog kuveta, tako da se ništa ne može s Njim usporediti jer je sve od Njega.Uistinu ne postoji ništa osim Allaha. Ovo se ne može samo racionalno razumjeti niti se može misaono doprijeti , kao što smo rekli do božijeg Zata. Svaki pokušaj da se to definira će odvesti u širk - najveći grijeh , odnosno najveća moguća greška u spoznaji Allaha je pokušati da se On misaono obuhvati
Dakle tek kad prestane identifikacija sebe sa tijelom, zatim sebe sa mislima i emocijama, pa kad prestane svaka identifikacija , tad čovjek kad gleda, gleda sa Bogom, hoda sa Bogom, čuje sa Bogom , po poznatom hadis kudsiju
""Kada Ja zavolim svoga roba, postajem sluh kojim on čuje, vid kojim on vidi, govor kojim on govori, ruka kojom on hvata."