Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Država

#1551 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Akademik Senka Mesihović-Dinarević primljena u članstvo Evropske akademije nauka i umjetnosti

U subotu 04. 03. 2016. godine, profesorica dr. med. sci Senka Mesihović-Dinarević, redovan član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, je na osnovu njenog znanstvenog i naučnog opusa, primila diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu u disciplini Medicina.

Image

"Kroz predavanja i stručni rad sa studentima, specijalizantima, subspecijalizantima, magistrantima i doktorantima, ona je razvila njihov interes prema medicini, pedijatriji i istraživanjima. Njezin znanstveni doprinos u preventivnoj kardiologiji i pedijatriji je vrlo dobro poznat u znanstvenom svijetu", rečeno je prilikom predaje diplome.

Iz Evropske akademije nauka i umjetnosti navode da rezultati istraživanja doktorice Senke Mesihović-Dinarević su objavljeni u medicinskim časopisima, indeksiranim bazama.

"Kao ekspert u pedijatrijskoj ehokardiografiji i izvanredan govornik, predavala je u brojnim evropskim centrima, obučavajući mlade liječnike, i afirmirajući znanje stečeno u svojoj zemlji i Evropi. Zahvaljujući izvanrednim organizacijskim sposobnostima, aktivno je sudjelovala u uspostavi modernog kliničko-akademskog pedijatrijskoj okruženja u BiH, radeći kontinuirano na obrazovanja zdravstvenog osoblja oko sebe, šireći ideje moderne pedijatrijske prakse i doktrine, dajući potpuno pozitivan dojam o medicini u Bosni i Hercegovini. Njezin znanstveni doprinos preventivnoj kardioliogiji i pedijatriji je poznat znanstvenom svijetu kroz nju, kao jednu među prvima u svijetu u pionirskim istraživanja faktora rizika za razvoj ateroskleroze u pedijatrijskoj populaciji. Recenzenti radova, udžbenika, priručnika i njenih knjiga, ukazuju na njenu naučnu erudiciju, jasnoću i jednostavnost pisanja, jednostavan i prepoznatljiv stil, moderan i savremen pristup u stvaranju teksta", poručili su iz Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Evropska akademija nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) je međunarodna akademska organizacija, transnacionalna, interdisciplinarna, u koju je uključeno oko 1.500 vrhunskih znanstvenika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočava savremena Evropa i svijet.

Među njenim članovima nalazi se i 32 Nobelovaca kao i papa Benedict XVI.

Image

Uspostavljen je i Univerzitet Akademije: Alma Mater Europea, koja daje znanje svojih akademika mladima. Bez usmjerenja na financijsku dobit, ova akademija je osnovana sredstvima Evropske unije u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardio-hirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa Franza Königa te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza.

Članovi su nominirani i izabrani od strane Senata Akademije, zbog zasluga na području znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća. Članstvo je priznanje i nagrada za znanstveni rad. Članovi Akademije su organizirani u sedam znanstvenih disciplina: Humanistika, Medicina, Umjetnost, Prirodne znanosti, Društvene nauke, Pravo i Ekonomija, Tehničke nauke i Nauke o okolišu i Svjetske religije.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Država

#1552 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Adnan Ćatić za Klix.ba: Pobjednički pojas stoji kod sina Mahira u sobi, borba u Sarajevu je realna opcija

Adnan Ćatić, svjetski bokserski prvak po WBA verziji u srednjoj kategoriji, stigao je u subotu u Sarajevo. Kako naglašava u BiH će ostati nekoliko mjeseci. Iako je planetarno popularan uvijek nađe način da se slika sa obožavateljima koji su impresionirani njegovim likom i djelom. U opširnom razgovoru za Klix.ba govorio je o Bosni i Hercegovini, meču koji bi se trebao organizovati u Sarajevu, pobjedi nad Čudinovim koja mu je omogućila peti naslov prvaka, počecima bokserske priče, Kličku, poslovnom biznisu, bh. sportistima.

Image

Na početku je potcrtao kako se uvijek veseli doći u BiH.

"Zaista se odlično osjećam ovdje, bez ikakvog pretjerivanja. Kada god sam imao meč, u dvorani je bilo 60 do 70 posto bh. navijača koji su me bodrili. Kako često kažu moji prijatelji i mediji u Njemačkoj, ovakve navijače niko nema. Mala smo, ali hrabra zemlja. Drago mi je što jedni druge podržavamo i to me dodatno motiviše u ringu", kaže Ćatić.

Održavanje meča u Sarajevu je važno za državu

Dodaje kako ima veliku želju da nerednu borbu održi u gradu na Miljacki i da su velike šanse da će doći do najavljenog spektakla.

"To je realan scenarij i mogao bi se ostvariti krajem godine. Mislim da smo svi sposobni da to oraganizujemo, a ja to radim već šest godina. Znam sve šta treba, a isto tako mislim da bi to bilo izuzetno važno za cijelu državu. Moji mečevi se prenose u 120 zemalja svijeta i sigurno da bi se promovisala Bosna i Hercegovina na dobar način. Također, bh. borcima koji bi tu učestvovali to bi puno značilo. Prije svih mislim na Adnana Redžovića, Damira Belju ili Alema Begića. Osim toga, to bi bio pozitivan signal da se nešto dešava. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da kada god dođem u Sarajevu vidim velike promjene, naravno pozitivne. Konstantno se nešto gradi. Još kada bi ovo uradili, bilo bi fantastično. Još jedan korak naprijed za državu", ističe naš sagovornik.

Potom je govorio o borbi protiv Fjodora Čudinova koja mu je omogućila da po peti put bude najbolji na planeti u svojoj kategoriji. Potcrtava kako se za ovaj meč detaljno pripremao i da je ljestvicu postavio visoko.

"Nisam želio da pripreme održim u Njemačkoj. Zna me puno ljudi i želio sam da odem na mirnije mjesto. Zbog toga sam se odlučio za Austriju. Bili smo tri ili četiri sedmice i bilo je izvanredno. Imao sam priliku da se u miru pripremam. Razmišljao sam samo o treningu. Posebno mi je to bilo važno za psihičku pripremu. Potom sam se vratio u Keln i imali smo duži sparnig nego za prethodne borbe. Obično radimo po 80, a sada smo 100. Od prvog do posljednjeg dana sve je bilo odlično urađeno. Također, od početka do kraja borbe u ringu bio sam opušten. Kada su me proglasili prvakom svijeta to mi je smirilo dušu. Posebno mi je to bilo važno zbog porodice, prijatelja i navijača. Svi znaju koliko mi boks znači i koliko sam truda uložio da dođem do vrha“, navodi Ćatić koji se bori pod njemačkom zastavom.

Image

Ovaj sjajni bokser napominje kako mu je najteže kada je tokom priprema odvojen od porodice.

"Sin Mahir ima šest godina i kada nisam s njim stalno pita gdje sam, šta radim i kada ću se vratiti. Ipak, kada ostvarite cilj, shvatite da se uloženi trud isplatio. Upravo posljednja velika pobjeda mi je jedna od najdražih zbog Mahira. Godinu dana me pitao da dođe i uživo gleda meč, ali mu nisam dao sve do ovog u Oberhausenu. Nisam želio da mi nekada kaže da mu nisam ispunio veliku želju. Dobio je ono što je tražio i mislim da će to pamtiti cijeli život. Pobjednički pojas je kod njega u sobi. To je najbolje i najljepše mjesto. Inače, kada su najbliži u dvorani, poseban je osjećaj. Kada si sam nije ti važno hoće li ti neko slomiti nos u borbi. No, kada je porodica tu, okolnosti se mijenjaju", dodaje Adnan.

Može boksati još pet godina

Ćatić je u posljednjoj borbi protiv Rusa imao poseban motiv da vrati pojas. Čudinov ga je u maju 2015. godine u Frankfurtu pobijedio odlukom sudija.

"Fjodor nije ekstra klasa, ali je dobar bokser. To sam znao i vjerovao sam u sebe. Želio sam prije svega sebi dokazati da u prvoj borbi nisam bio pravi. Razmišljao sam, ako ne mogu pobijediti preko tehnike, mogu preko borbe. Također, znao sam da mogu izdržati 12 rundi. Iako sam nakon poraza u maju 2015. godine razmišljao o prekidu karijere, rekao sam sebi da još uvijek nije vrijeme za to. Vratio sam se, uložio sve u boks i pobijedio. Sada razmišljam od borbe do borbe. Teoretski mogu boksati još pet godina, ali ćemo vidjeti kako će biti. Teško je naći taj pravi trenutak da kažeš - to je to".

Aktuelni svjetski prvak po WBA verziji u srednjoj kategoriji već je 26 godina u ovom sportu. Odlikuje ga fenomenalna strategija i nesvakidašnja tehnika kojom lomi suparnike. Otkrio je kako je zavolio "plemenitu vještinu".

"Moja bokserska priča počela je sa 11 godina. Iako imam 37 godina i sada sam brži od boksera u Njemačkoj. Stručnjaci mi govore da mogu još nekoliko godina biti na vrhunskom nivou. Znam da je tako, ali sam svjestan da će doći vrijeme kada se čovjek mora povući. Ne bojim se poraza, ali me strah da ću ipak jednoga dana izgubiti brzinu i tehniku. Trenutno nije tako. Dakako, u boksu je izuzetno važna motivacija. Novac mi nije motiv i nikada nije bio. Pobjede su te koje te nose da ideš dalje, da težiš da budeš najbolji".

U boksu je najvažniji - karakter

Šampion je otkrio kako izgleda jedan njegov radni dan.

"Kao amater sam znao u deset dana imati četiri borbe. No, kada si profesionalac to je potpuno drugačije. Evo kako je bilo za posljednju borbu. Ustajao sam u šest sati i doručkovao. Potom, odradim prvi trening i onda ponovo doručkujem jer moram unositi hranu šest ili sedam puta dnevno zbog kilaže. Potom se odmorim pa ručam i pijem kafu. Opet prije drugog treninga imam obavezu da malo jedem i tako isto prije spavanja. Kao robot, kako bi rekli. Svaki drugi dan je u principu isti. Kada su pripreme volim plivanje, koje je najbolje za održavanje kondicije i tempa. No, svako ima svoje. Recimo, ja volim dug trening po dva i po ili tri sata. Neki treniraju duplo manje, ali je to njihov način. Naravno, na kraju je važno hoćeš li pobijediti ili izgubiti. Ako slaviš, znaš da je sve što si radio bilo dobro".

Image

Osvrnuo se Ćatić i na Tysona Furyja koji je u novembru 2015. godine pobijedio Vladimira Klička i oduzeo mu pojas svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji.

"U boksu nije mjesto ljudima poput Furyja. Koliko je pričao, nije se pokazao toliko dobrim u ringu. Vladimir nije bio na nivou i poražen je nakon 11 godina. Poznajem Klička, on je dobar momak i vjerujem kako će vratiti pojas iako ima 40 godina. Bio sam u toj situaciji nekoliko puta i potpuno ga razumijem", kazao je Adnan.

Inače, Ćatićev uzor u mladosti bio je neponovljivi Muhammad Ali. Kako ističe, ne samo radi boksa, nego i karaktera koji je najvažniji u boksu.

Real Madrid broj jedan

Pored uspješne bokserske karijere, Ćatić se dobro snalazi i u poslovnim vodama. Ispričao nam je šta trenutno radi.

"Osim energetskog pića, mi smo firma koja jedina na svijetu ima keks - energy cookie. Trenutno smo u Njemačkoj prisutni u preko 20 hiljada prodavnica, a ušli smo i u benzinske pumpe. Radimo dalje, u planu je da proširimo tržište na Španiju, tačnije Mallorcu. Također, ima ponuda iz arapskih zemalja i zaista ide dobro. Malo smo drugačiji, sve je prirodno, bez štetnih dodataka. Nemamo ništa što je loše za tijelo. U budućnosti će biti još projekata. Firma je u Njemačkoj, a predstavništvo za Balkan će biti u Sarajevu. Uložit ćemo u BiH, još ne znam kako i kada. Ovdje ostajem nekoliko mjeseci. Prioritet je da se u Blagaju dobro odmorim. To mi je prijeko potrebno", ističe naš sagovornik.

Svjetski bokserski prvak je predsjednik i sponzor FK Blagaj. Kaže kako je obaveza svih uspješnih ljudi iz BiH da daju podršku mladim sportistima.

"Trebamo omogućiti mladim nogometašima da imaju optimalne uslove za treniranje. Ne smijemo dozvoliti da ih ulica odgaja. Imamo primjere u Džeki, Pjaniću, Kolašincu... Uspjeti se može, ali mladi igrači trebaju imati i podršku. U budućnosti će biti još lijepih stvari. Planirano je da napravimo balon sa malim terenom. To ide uskoro. Dugujemo pomoć Blagaju. Žao mi je što je Velež posljednji na tabeli Premijer lige. No, život ide dalje. Dešavalo se da klubovi u jednoj godini budu prvaci, a već naredne ispadnu u niži rang. Nadam se da će se uskoro vratiti u elitni razred. Od klubova u Evropi Mahir i ja navijamo za Real Madrid. Podržavamo taj klub, sin posebno. Također, Mahir želi da bude golman i uzor mu je Neuer. Neka se okuša u nogometu, samo neka ne boksa", kazao je kroz smijeh Adnan.

Na kraju je istakao kako sa svim sportistima iz BiH ima korektne odnose, posebno sa nogometnim reprezentativcima.

"Edin Džeko mi je više nego prijatelj. No, i sa ostalima sam u sjajnim odnosima - Pjanićem, Bičakčićem, Kolašincem, Spahićem, Begovićem, Teletovićem... Osim njih, družim se i sa sportistima iz borilačkih sportova. Mirsad Bektić je zvijezda, a malo ljudi zna za njega. On je sjajan borac, hrabar. Talentiran je i mora se cijeniti. Svima nam je isti cilj, promocija naše države", zaključio je Ćatić.

Država

#1553 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Historijski uspjeh: Kadetska reprezentacija BiH prvi put na Evropskom prvenstvu

Kadetska nogometna reprezentacija BiH je u 3. kolu elitnog kruga grupe 3 kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje u maju počinje u Azerbejdžanu, poražena od Rusije rezultatom 1:2. No, izabranici Sakiba Malkočevića izborili su odlazak na kontinentalnu smotru prvi put u historiji.

Nakon pobjede nad Gruzijom (2:1) i Italijom (1:0), bh. kadeti su poraženi. No, sa šest bodova idu na Euro. Ključna je bila pobjeda protiv Italije od 1:0 jer su Azzurri pobijedili Rusiju s 4:0 i kada se formirala tabela, Rusi su imali najlošiju gol-razliku.

Krenimo redom. Rusija je prva došla u vodstvo u 12. minuti preko Laceviča koji se dobro snašao u šesnaestercu i zatresao mrežu. Poravnanje je stiglo trinaest minuta poslije kada je Nedim Hadžić pogodio glavom. Zanimljivo, ovaj nogometaš je naknadno pozvan od strane selektora Malkočevića, a odlučio je pobjednika i protiv Italije. Također, Hadžić je prvi golgeter kadetskog prvenstva BiH, a nosi dres FK Sarajevo.

Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao. U nastavku su Rusi prvi zaprijetili u 48. minuti, ali je odbrana bh. selekcije otklonila opasnost. Nakon toga je Veladžić dobro šutirao iz slobodnjaka, ali nije bio precizan.

Igrao se 59. minut kada je Resić u šesnaestercu oborio jednog igrača. Rusi su tražili jedanaesterac, ali ga nisu dobili. Ipak, Rusi dolaze u vodstvo u 66. minuti preko Gruleva koji glavom prebacuje bh.golmana za vodstvo od 2:1. U 70. minuti Hadžić odlično šutira glavom, ali lopta odlazi pored gola. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nastalo veliko slavlje igrača i stručnog štaba reprezentacije BiH. Zajedno su pjevali "Ko ne skače, mrzi Bosnu".

U kvalifikacijama u Moldaviji bh. kadeti su bili drugi i kvalifikovali su se u Gruziju u elitni krug gdje su briljirali. Ovo je prvi put da jedna mlađa nogometna selekcija izbori plasman u završnicu.

Evropsko prvenstvo počinje 5. maja, a kadetska bh. reprezentacija predvođena Veladžićem, Hadžićem, Kovačem ... ima priliku da napravi velike stvari.

Image

Država

#1554 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Veliki projekat za malu općinu: U Berkovićima će se graditi Vjetropark Hrgud

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 3. marta prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW (KfW Development Bank) razvojne banke iz Frankfurta na Majni i BiH vrijednosti 60 miliona eura za Vjetropark Hrgud u općini Berkovići.

Image

Vjetropark Hrgud će biti instalisane snage 48 MW (16 jedinica po 3 MW) i procijenjene godišnje proizvodnje od 126 GWh i zahvatat će površinu od cca pet kilometara kvadratnih. Za izgradnju je Njemački razvojni fond rezervisao 60 miliona eura kreditnih sredstava. Ukupna investiciona vrijednost iznosi 64,5 miliona eura, od čega su 4,5 miliona eura vlastita sredstva, a preostali dio se obezbjeđuje putem kredita.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske su nam kazali da je u dosadašnjim pripremnim aktivnostima, KfW finansirao Projekat mjerenja karakteristika vjetra u RS-u, za što je obezbjeđeno 600.000 eura grant sredstava.

Najperspektivnijih lokacija

Mjerenja su rađena na pet lokacija i za svaku od njih je urađena prethodna studija izvodljivost. Na osnovu rezultata mjerenja i preporuka koje su dale studije, Elektroprivreda RS-a (MH ERS) se opredijelila za Hrgud kao jednu od najperspektivnijih lokacija, gdje je procijenjena neto godišnja proizvodnja od 126 GWh.

"U skladu sa opredjeljenjem, MH Elektroprivreda RS-a je putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva podnijela zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju Vjetroparka Hrgud, tako da je nakon Odluke Vlade Republike Srpske da se istom udovolji, zaključen Ugovor o koncesiji 28. septembra 2015. godine. Ukupno vrijeme potrebno za pripremne aktivnosti i izgradnju vjetroparka je tri godine, od čega za pripremne aktivnosti dvije godine i za konkretnu izgradnju godina", rekao nam je glasnogovornik MH ERS Predrag Škoro.

Pripremne aktivnosti na projektu podrazumijavaju izradu Studije procjene utjecaja na životnu sredinu koja zahtijeva prethodno provođenje ornitoloških istraživanja (jednogodišnje posmatranje migracije ptica, slijepih miševa i drugih vrsta na lokaciji projekta). Za ove aktivnosti KfW će obezbjediti grant od 200.000 eura. Kako nam je kazao Škoro, u toku su aktivnosti sa KfW-om oko pripreme projektnog zadatka za izvođača Studije procjene uticaja na životnu sredinu.

Image

"U cilju preciznijeg rasporeda vjetrogeneratora i izbora tipa generatora, prethodna studija izvodljivosti je preporučila provođenje dodatne jednogodišnje kampanje mjerenja brzina vjetra na lokaciji Hrgud. U skladu sa pravilima KfW-a, ove aktivnosti zahtijevaju angažovanje konsultanta, koji će pored dodatnih mjerenja imati zadatak da izradi detaljan idejni projekat Vjetroparka koji uključuje pristupne puteve i priključak na prijenosnu mrežu. Nakon usvajanja idejnog projekta krenut će se u pripremu tenderske dokumentacije i odabir izvođača", pojasnio je Škoro.

Napomenuo je da su pripremne aktivnosti jako zahtjevne i da su smještene u jako uzak vremenski okvir. Zbog toga je sa KfW-om dogovoreno da se odmah nakon pregovora, prije nego što se potpiše kreditni sporazum, krene u izbor konsultanta, tako da je ugovor za njegovo angažovanje spreman za potpis odmah nakon potpisa Sporazuma o kreditu.

U skladu sa nadležnostima u BiH i praksom koja prati zaključivanje kreditnih aranžmana, potrebno je najmanje šest mjeseci od pregovora do zaključenja Sporazuma o kreditu.

"Upravo sa ovim paralelnim aktivnostima, dok se ne završi potpisivanje Sporazuma o kreditu, nastojimo postići planirani rok od 2 godine za pripremu projekta", kazao je glasnogovornik MH ERS Predrag Škoro.

Strateški projekat za općinu Berkovići

Načelnik općine Berkovići Nenad Abramović nam je kazao da je riječ o strateškom projektu za općinu Berkovići, koja svoj razvoj zasniva, između ostalog na energetici.

"Izgradnja Vjetroparka Hrgud je od izuzetnog značaja za općinu Berkovići, koja ga je snažno podržavala od samog početka. Tako je 2009. godine Vjetropark uvršten u Prostorni plan općine Berkovići za period 2009-2030 godina, a mnogo godina ranije vršena su potrebna istraživanja", kazao je Abramović u razgovoru za Klix.ba.

Image

Završetkom izgradnje Vjetroparka Hrgud u budžet općine Berkovići slivat će se koncesivna naknada od nekoliko stotina hiljada KM. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se isključivo mogu koristiti za razvojne projekte.

"Budući da općinu Berkovići kao izrazito nerazvijenu općinu karakteriše velika nezaposlenost, projekat doprinosi i povećanju zaposlenosti. Također kroz projekat očekujemo i rješenje problema putne komunikacije i vodosnabdjevanja sela Hrgud", rekao je Abramović.

Podsjetio je da je koncesiju za izgradnju Vjetroparka Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, putem pregovaračkog postupka dodijelilo kompaniji MH Elektroprivreda RS MP a.d. Trebinje. Koncesioni period je 50 godina. Ukupna vrijednost investicije je 125.730.532,00 KM.

Država

#1555 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Bh. silicijska dolina u centru Tuzle okuplja 400 stručnjaka, uskoro još 100 radnih mjesta

Priča o BIT Centru u Tuzli počela je u oktobru 2005. godine. Ovaj Business Innovation and Technology Center (BIT) u samom startu počeo je raditi kao inkubator informaciono-komunikacijskih tehnologija, a danas kao javno preduzeće u nadležnosti Grada Tuzla zapošljava blizu 100 uposlenika, koji djeluju pod okriljem 20 firmi.

Image

U svom začeću centar je počeo djelovati u jednoj zgradi u kojoj su smješteni inkubator i trening-centar.

Velikim razvojem firmi stvorila se potreba za dodatnim prostorom te je četiri godine kasnije, odnosno 2009. otvorena i druga zgrada. U njoj se trenutno nalaze nešto veće firme, nastale pod krovom ovog centra.

Uporedo sa osnivanjem i razvojem kompanija produbljivala se i saradnja centra sa Elektrotehničkim fakultetom u Tuzli. Iz toga je proizašla potreba za još većim prostornim kapacitetom, pa je 2012. izgrađena i treća zgrada u kojoj je smješten naučno-istraživački centar.

Prema riječima direktora tuzlanskog BIT Centra Roberta Martića, osnovni cilj ideje, koja je potpomognuta donatorima iz Norveške, u početku je bio stvoriti vezu između lokalne, akademske i biznis zajednice.

Ovakva veza u konačnici je omogućila mladim i stručnim osobama da razviju svoj biznis u polju informaciono-komunikacijskih tehnologija.

"Ovaj projekat zaista je bio jedan velik izazov za sve nas. U saradnji sa norveškim centrima pokušali smo implementirati neki od njihovih modela u BiH. U našim počecima došlo je do velikog interesa zbog kojeg smo morali početi sa proširenjima. Taj trend je nastavljen i danas. Imamo prednost u smislu da nam Grad Tuzla zaista želi dodijeliti zgrade, a s druge strane mi se baziramo na fondove, jer dosta ulažemo u infrastrukturu", kazao je u razgovoru za Klix.ba Martić i dodao da bez podrške akademske i lokalne zajednice zacrtane ideje ne bi bilo moguće implementirati.

Još dvije zgrade do kraja godine

Kako bi se stvorila mogućnost da kompanije koje trenutno djeluju u BIT Centru nastave svoj razvoj, do kraja ove godine svoja vrata otvorit će još dvije zgrade.

Time će se stvoriti mogućnost za otvaranje novih 100 radnih mjesta za mlade, visokoobrazovane osobe.

"Trenutno smo u fazi osposobljavanja četvrte zgrade BIT Centra. Ona bi trebala biti otvorena okvirno za mjesec dana i omogućit će dodatnih 30 radnih mjesta. Nama je veoma bitna i peta zgrada (trebala bi biti otvorena do kraja ove godine, op.a.) gdje ćemo pokušati da se zaista proširimo značajnije i da imamo mogućnost za veće kompanije koje žele da nastave svoj razvoj u BIT-u. Isto tako, pokušali bi i da te razvijenije kompanije okupimo na jedno mjesto te da se nastojimo prilagoditi njihovim zahtjevima i potrebama. Do sada smo imali situacije da nam takve kompanije idu zbog nedostatka prostora. Sa njima nastojimo nastaviti određeni vid saradnje", ističe Martić.

U fokusu ovog preduzeća su visokoobrazovane mlade osobe iz oblasti tehničkih nauka.

Martić nam priča da se u posljednje vrijeme javljaju i studenti drugih fakulteta koji imaju dobre poslovne ideje.

"Mi nemamo ograničenje da bilo koga podržimo, ali ciljano se podržavaju tehničke nauke. Nama je bitno da ljudi kreiraju neki posao te da od toga oni imaju koristi, a ne mi. Pokušali smo da nemamo preveliku administraciju koja bi stvorila opterećenje za mlade ljude. Nama je jako bitno da se ovdje otvaraju kompanije koje zapošljavaju dosta ljudi iz oblasti IT-a. Pokušavamo ideju da proanaliziramo zajedno sa osobom koja uputi aplikaciju", pojašnjava naš sagovornik.

Danas aplikacija, sutra posao

Model ovog preduzeća djeluje na način da mlada osoba danas može podnijeti aplikaciju, a već sutra se naći u BIT Centru.

Martić nam konkretno objašnjava na jednom primjeru kako izgleda proces od predstavljanja ideje do pokretanja biznisa.

"Dakle, vi imate ideju i hoćete da aplicirate. Sve možete napisati i poslati nam putem e-maila, faksa ili jednostavno doći lično u BIT Centar. Nakon toga se vaša ideja analizira te se obavlja razgovor. Ukoliko je nešto komplikovanije pokušava se naći konsultant koji je bolje razumije, nakon čega se daje odgovor. Ideja je da se to sve odradi za jedan dan", kaže Martić.

Nakon što je ideja prihvaćena od stručnog osoblja ovog centra, slijedi registracija firme koja može trajati i do mjesec dana.

"Kao i svugdje drugo u BiH, registracija i u Tuzli traje izvjestan period. Kako bi pomogli osobi koja želi registrovati firmu, napravili smo brošuru koja pomaže u ovom procesu. Tu smo naveli na koja vrata treba pokucati, kome otići, koliko i gdje treba uplatiti...", dodaje direktor tuzlanskog BIT-a, koji ima odličnu saradnju i sa sličnim centrima u Banjoj Luci i Mostaru.

Svaka kompanija koja počinje djelovati u BIT Centru, pored opremljenog ureda može dobiti i novčanu potporu u iznosu od tri do pet hiljada KM.

"Potrebno je da napišete šestomjesečni plan, a nakon tog perioda želimo vidjeti da li sve to ide dobro ili ne. Ako sve bude kako treba dobijate produženje ugovora. Kada je u pitanju plaćanje zakupnine prostora, prilikom dolaska se ne plaća puna cijena. To ide nakon dvije godine kada vi plaćate sve ono što trošite. Nastojimo na svaki mogući način olakšati firmi dok se ne razvije", priča nam Martić.

Formirano 50 kompanija, saradnja i sa Silicijskom dolinom

U ovom centru u proteklih 11 godina formirano je 50 kompanija koje upošljavaju više od 400 stručnjaka koji svoje usluge pružaju i van granica naše zemlje.

Time je ovo preduzeće postalo svojevrsna bosanskohercegovačka Silicijska dolina.

Za one koji nisu upućeni, Silicijska dolina je smještena u južnom dijelu Zaljevskog područja San Francisca u sjevernoj Californiji, a obiluje brojnim visokotehnološkim firmama, među kojima su Google, Apple, Sony, Facebook...

"Pokušavamo stvoriti infrastrukturu za razvoj kompanija iz oblasti IT-a. To radimo već 11 godina, tako da nam je drago da smo se uspjeli razviti do ovog nivoa. Jako nam je drago što nas upoređuju sa Silicijskom dolinom. Mi smo ostvarili saradnju sa nekoliko centara iz ove doline. Također, saradnja postoji i sa mnogo centara iz regije. Bitno nam je da donosimo što više aktivnosti i da stvaramo što bolji ambijent. U principu, trudimo se da ne postanemo centar koji je sam sebi svrha, nego da veći benefit imaju kompanije i da zaista vide razlog zbog čega su tu", dodaje Martić.

Pored Tuzle, u BIT Centru također djeluju i kompanije iz raznih dijelova BiH, regije, ali i svijeta.

"Imali smo i firme iz Australije i Engleske. Prema našoj analizi preko 90 posto usluga koje se ovdje kreiraju nude se na tržište izvan BiH", nastavlja Martić.

Pod okriljem BIT-a također djeluje i edukacijski centar. Do danas je realizirano više od pet hiljada edukacija.

"Naš edukacijski centar bio je koncipiran na način da smo u proteklom periodu radili sa kompanijama koje se time profesionalno bave i to je bilo komercijalnog tipa. U međuvremenu smo i sami počeli raditi edukacije koje su besplatne za učesnike, a potrebne su kompanijama i tržištu. U tom pravcu ćemo nastaviti i u narednom periodu", ističe Martić.

Ko ne želi raditi neće mu biti bolje ni izvan BiH

Martić kaže i da u BiH postoji velik broj mladih ljudi koji će radije ostati u zemlji i ovdje raditi, nego krenuti van njenih granica.

"Kompanije koje su osnovane u našem centru prilično dobro plaćaju uposlenike i mislim da ovdje imamo ambijent koji nije dosta drugačiji od onog u Beču, Berlinu ili negdje drugo. Naravno, sve ovo se odnosi na one koji žele da rade. Onaj ko to ne želi sigurno mu bolje neće biti ni da ode bilo gdje drugo izvan BiH", smatra Martić.

A da u našoj zemlji postoji perspektiva za mlade i visokoobrazovane osobe koje su spremne iskazati svoje znanje i profesionalne sposobnosti kao primjer se nameće i tuzlanski BIT Centar.

Na mladima je samo da predstave svoju kvalitetnu ideju, a prostora za uspjeh u ovom centru zasigurno ima.

Država

#1556 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Radovi na izgradnji obilaznice Zenica jug - Zenica sjever u punom jeku

U zeničkom prigradskom naselju Klopče u toku su radovi na izgradnji mosta koji se nalazi u sklopu dionice Koridora 5C Zenica jug - Zenica sjever čija će izgradnja koštati oko 143,5 miliona eura.

Image

Dionica Zenica jug - Zenica sjever sastavljena je od dionice Donja Gračanica - Drivuša i poddionice Drivuša - Klopče ukupne dužine 8,82 kilometara. Iako je danas subota, radnici koji rade na izgradnji vijadukta Perin Han i mosta Drivuša rade punom parom. Kreditna sredstva za dionicu Zenica jug - Zenica sjever osigurane su od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Radnici proteklih dana rade na izgradnji i očvršćivanju potpornih stubova preko kojih će se graditi most Drivuša dužine 650 metara, dok će vijadukt Perin Han biti dug 390 metara.

U sklopu dionice Zenica jug - Zenica sjever bit će još izgrađeni i vijadukt Klopče dužine 106 metara, vijaduk Babina rijeka dužine 390 metara, vijadukt Pehare 389 metara, vijadukt Ričice 1368 metara, te tuneli Ričice 522 metra i Pečuj 878 metara. Ova dionica, poznatija i kao zenička obilaznica, jedna je od najzahtjevnijih u sklopu realizacije projekta izgradnje Koridora 5C i to zbog velikog broja vijadukta i tunela.

Investitor radova je JP Autoceste FBiH, dok je izvođač radova Hering d.d. Široki Brijeg. Nadzor vrši Divel d.o.o. & M/S The Associated Engineering Partnership (TAEP), a projektanti su Incosa Ingenieria Madrid, Energoinvest Sarajevo i TZI-Inženjering Sarajevo.

Datum početka radova ozvaničen je 23. oktobra 2014. godine, a rok za završetak radova je 30 mjeseci.

Država

#1557 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

INVESTICIJE U ENERGETSKOM SEKTORU: Završena rekonstrukcija HE Rama, počinje izgradnja VE Mesihovina i HE Vranduk

Sredinom sedmice u Rami je upriličena svečanost u povodu dva značajna projekta: okončana je rekonstrukcija Hidroelektrane Rama i potpisano je Pismo namjera o izgradnji Vjetroelektrane Mesihovina.

Image

Rekonstrukciju HE Rama, najveće elektrane u sastavu EP HZHB, sufinancirala je Savezna Republika Njemačka, donacijom vrijednom 7 miliona eura, zatim Elektroprivreda HZHB 10 miliona eura (kredit KfW-a), te Vlada Federacije BiH s 2.8 miliona eura. Zbog iznimno komplikovane rekonstrukcije elektrane, njene važnosti u sistemu ovog preduzeća i činjenice da je tokom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi su trajali punih osam godina.

Na svečanosti u Rami potpisano je i Pismo namjera o izgradnji VE Mesihovina između investitora Elektroprivrede HZHB i izvođača radova, njemačke kompanije Siemens, koja će prvu vjetroelektranu u BiH izgraditi za dvije godine i za ukupan iznos od 71 milion eura.

Ugovorena je i izgradnja hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni, u šta će Elektroprivreda BiH uložiti 56 miliona eura. Radovi će početi 1. aprila a povjereni su dvijema firmama - Strabagu iz Austrije i Končaru iz Hrvatske.

HE Vranduk biće prva hidroelektrana koju će BiH izgraditi nakon punih 40 godina!

Prema najavama firmi koje su dobile ovaj posao, jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara, dok će visina brane iznositi 19, a dužina 120 metara.

Država

#1558 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Obnova bob staze na Trebevicu

Image

U Sarajevu će početkom septembra prvi put biti organizovane Seminar za trenere u olimpijskoj disciplini sankanja na točkićima koji će biti regionalnog karaktera. Zeleno svjetlo dala je Svjetska sankaška federacija koja podržava Sankaški savez BiH i u projektu obnove bob staze na Trebeviću.

Projektom obnove bob staze planirano je da naša bh. staza, jedna od svega 14 ukupno u svijetu, postane glavna za regionalni trening i kamp centar sankaša u ljetnom periodu. Na našoj bob stazi koja je proglašena jednom od najboljih staza u trenutnom stanju, a prema nalazima inspekcije iz 2010. godine, stazom koja je urađena prema svim standardima i s najboljim profilom već treniraju snakaši iz BiH, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Turske, a ove godine bi trebali doći i Amerikanci.

"To je bitno za nas i razvoj ovog sporta. Treninge ne naplaćujemo jer još nismo osigurali ostale uvjete kako bi se to uvelo. Nedostaju kontejneri koji bi služili kao svlačionice, toaleti i mjerenje vremena što planiramo srediti u narednom periodu. To je fenomenalan način da s mladima napravimo prve korake na ovoj stazi jer su treninzi vani izuzetno skupi i opasno je odmah otići i trenirati na ledu. Često smo bili u situaciju da izaberemo najbolje od prijavljenih i da, kada odemo na treninge vani, jer ovdje nismo imali uvjete za to, nakon prvog spusta ili prevrtanja od njih troje dvoje odustane. Tako da na kraju na svim treninzima koje finansiramo ostajemo zbog jedne osobe da bi se mogli takmičiti", rekao je Senad Omanović, direktor Sankaškog saveza BiH.

Veliku pomoć ovom projektu i finansiranju odlazaka na treninge i takmičenja pružaju Avdo Bešić i Miralem Čirkinagić iz OK BiH, firma Bosman koja je im je donirala materijale i radove za bob stazu u vrijednosti od 20.000 KM, te Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, zahvaljujući kojem su plaćeni troškovi asfaltiranja staze tako da su prvi put organizovali školu sankanja na prirodnim stazama. Zahvaljujući tome dobili su generaciju sportista sankaša koji su ostvarili odlične rezultate na takmičenjima.

Treninzi na našoj stazi

Takmičarka Irma Karišik završila je na 12. mjestu u generalnom plasmanu Svjetskog kupa, što je do sada najbolji rezultat bh. predstavnika. U svjetskom senirskom kupu Darijan Hunček je bio 40. u generalnom plasmanu Svjetskog seniorskog kupa, a Anel Čirkinagić je najbolji kandidat za Zimske olimpijske igre 2018. koje će se održati u Koreji. Tu su i nove nade - Mirza i Haris Nikolajev, Haris Vrcić i Zlatan Jakić.

"Imamo novu generaciju sportista koji su prošli obaveznu školu sankanja i dobili certifikate. Ove godine će ih biti još troje-četvero koji će završiti školu uz treninge na našoj stazi. Treninzi počinju početkom maja dok izvršimo sanaciju staze zbog problema koji nastaju tokom zime. Osigurat ćemo kontejnere za svlačionice i pokušat ćemo završiti postavljanje zaštitne lamperije kao i sve ono što nam sugeriše Svjetska sankaška federacija da bi ušli u zvanični kalendar takmičenja te federacije za zvanične treninge i organizovanje Svjetskog kupa u sankanju na točkovima. Ovaj seminar će nam pomoći da razvijemo ovaj sport i vratimo ga gdje olimpijska disciplina pripada", rekao je Omanović.

Za sanaciju potrebno oko 13 miliona KM

Predsjednik Sankaškog saveza BiH ističe kako su stvoreni dobri preduvjeti da se bob staza sanira. Prema procjeni stručnjaka ZOI '84 Slavke Malića za sanaciju je potrebno između 12 i 13 miliona KM. Uloženo bi sigurno bilo vraćeno i ostvarila bi se dobit jer bi svi sportisti iz regije trenirali u Sarajevu.

"Veoma je teško dobiti termin za treninge u Njemačkoj, a samo jedan po osobi košta 25 eura. Imamo četvero sportista koji moraju imati po šest treninga, a znaju ostati i po mjesec i po dana u ovisnosti od takmičenja. Ti treninzi također donose bodove. Minimalan broj bodova mora biti 10 da biste se kvalifkovali. Također, obavezna je i trening sedmica na olimpijskoj stazi. To se uvelo nakon nesretnog slučaja u Vankuveru kada je momak iz Gruzije koji nije imao trening na toj stazi izletio i poginuo. Riječ je stazi na kojoj se razvije i brzina od 155 kilometara na sat, a on je izletio na brzini od 144 kilometra na sat, što se nije smjelo dogoditi jer je staza sigurna", rekao je Omanović.

Upravo zbog takvih situacija Omanović nije želio rizikovati zdravlje svojih sportista te je, nakon što im OK BiH nije uplatio novac koji je dao Međunarodni olimpijski komitet, odbio otići na takmičenje.

"Međunarodnog OK smo dobili 34.500 KM koje su uplaćene na naš OK s preporukom da nam se taj novac da za naša četiri sportista kako bi išla na takmičenje, ali OK je odlučio da 30.000 KM da za naša dva skijaša, a nama 4.500 što nije bilo dovoljno za svak takmičenja i treninge", kazao je Omanović.

No, uprkos svemu Omanović ostaje dosljedan svom cilju, a to je da sačuva ovaj sport i dodatno ga razvije, kao što je to nekada bilo. Od Međunarodnog olimpijskog komiteta dobili su novac za kombi i 15 sanki u vrijednosti od 143.000 KM, što mu je dodatna motivacija da obučava mlade naraštaje.

Nekada stipendija, danas milostinja

Kada je poredio stanje u ovoj sportskoj disciplini nekada i sada, Omanović je govorio suznih očiju. Ističe kako je teško povući paralelu, jer su svi sportovi degradirani, a ostaje samo deklarativna podrška vladajućih struktura.

"Svi govore koliko je bitan sport i da smo mi ambasadori ove zemlje, a vidimo kako se i za koje projekte dijele sredstva. Uhvati vas tuga. Prije smo imali staze, sad je vraćamo i stvaramo preduvjete. Imali smo stipendije i nismo razmišljali da li ćemo moći finansirati odlazak na takmičenje već je bilo pitanje da li si spreman da ideš. Bili smo u superiornom položaju u odnosu na druge zemlje. Sada smo vratili u funkciju 900 metara staze, ali i dalje trebamo podršku Grada Sarajeva, KS, općina koje bi imale interes. Zamislite broj od 440 takmičara koji bi po sedam dana trenirali. imali bi popunjene termine za sigurno dva mjeseca i ne bi bilo šanse da ne dobijemo organizaciju Svjetskog kupa. Pomnožite to sa 25 eura i sponzore, to je sigurna dobit za grad", istakao je.

Adrenalin i zdravlje

Omanović kaže kako ovaj sport preporučuje svima jer osima adrenalina koji skače zbog brzine, to je i zdrav sport za koji morate biti spremni fizički i psihički.

"To je gušt. Morate biti potpuno predani i maksimalno spremni da u djeliću sekunde shvatite da ste pogriješili, znate šta da uradite i ispravite to. Vrijeme se tu mjeri u hiljaditi dio sekunde. Ovo je sport koji vam omogućava da lakše dođete do nastupa na Olimpijskim igrama što je san svakog sportiste i uđete u historiju. Činjenica je da treba puno odricanja i zahtjeva odsustvo do kuće, ali ima svoje beneficije", kaže bivši dvostruki prvak Jugoslavije u ovoj olimpijskoj disciplini.

BiH za sada ima 12 takmičara koji mogu voziti na svjetskim kupovima. Najstariji član saveza je 2001, a najmlađi 2007. godište.

Država

#1559 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Sarajevo dobilo jos jedan luksuzan hotel: Kruna u aleji kestenova

Image

Sinoć je u Sarajevu otvoren hotel Krone (Kruna), još jedan biser u turističkoj ponudi bosanskohercegovačke prijestolnice, uz prisustvo velikog broja zvanica iz privrednog, javnog i kulturnog života.
Nalazi se u najljepšem dijelu Sarajeva, mjestu pod suncem koje je liječilo svojim čudotvornim izvorima zbog kojeg je i dobilo ime Ilidža, što bi u prijevodu sa turskog značilo lijek ili ono što čovjeku daje zdravlje.

Priča o Sophie i Franzu

Hotel Krone, renovirana zgrada izgrađena početkom prošloga vijeka, davne 1907. godine, nalazi se na samom ulazu u aleju kestenova.
Krone je priča o ljepoti i ljubavi, dom za putnika namjernika u dijelu svijeta koji spaja Istok i Zapad i mjesto gdje se najintenzivnije osjeća miris Bosne.

Hotel je opremljen elegantnim namještajem klasičnog, a u isto vrijeme i modernog dizajna. Nenametljiva elegancija kao spoj starog i novog savršeno se uklopila u priču o bezvremenoj ljepoti okruženja.

Zidove hotela krase fotografije starih razglednica Ilidže i Sarajeva u koje su utkane priče o zaboravljenom vremenu i njenim ljudima.

Jedna od priča je Priča o Sophie i Franzu, koji su svoje posljednje trenutke proveli šetajući parkom koji okružuje hotel. Njihovo ubistvo na ulici Sarajeva značilo je i početak Prvog svjetskog rata.

Hotel Krone pripada kulturnoj baštini zemlje i raspolaže sa 26 smještajnih jedinica od čega je 12 elegance i šest luxury soba, tri suita i pet apartmana.

Sve ugodnosti Krona

Gostima je na raspolaganju i privatni spa centar Aqua S... napravljen u stilu starih rimskih kupatila po kojima je Ilidža bila poznata u vrijeme kada je bila dio Rimskog carstva.
Hotel se nalazi u neposrednoj blizini termalnih izvora, najvećeg zabavnog parka na vodi, kao i svjetski poznatog ratnog tunela, Tunela spasa, koji je tokom posljednjeg rata bio prokopan ispod aerodroma.

Centar Sarajeva udaljen je 15 minuta vožnje od hotela, olimpijske planine Igman i Bjelašnica 20, dok do aerodroma gostima treba tek pet minuta vožnje.

Cijeli hotel je prilikom uređenja vrlo pažljivo tematski koncipiran, pa se četvrti sprat/potkrovlje zove Bosanska baština/Bosnian Heritage. Tu se nalaze apartmani Sophie, Ilice, Bosnian Queen Katarina te apartmani Roman Bridge i Iliris.

Na nižim spratovima smještene su ružičaste, ljubičaste, plave i zelene sobe za pušače i nepušače.

Država

#1560 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Koteks gradi novi pogon, posao za još 50 radnika

Prije nekoliko dana KOTEKS je potpisao kupoprodajni Ugovor sa Općinom Tešanj o kupovini zemljišta na lokalitetu industrijske zone Bukva.

Image

U ime KOTEKS-a ugovor je potpisala Adisa Karahodžić direktorica preduzeća, a ispred Općine Tešanj Suad Huskić, općinski načelnik.

Preduzeće KOTEKS se ovim Ugovor obavezalo će u narednom periodu investirati u proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih 50 radnika, čime bi se broj radnika u KOTEKS-u povećao na 350, saopćeno je sajtu kompanije KOTEKS.

Država

#1561 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Vegafruit pokrenuo proizvodnju "swity" sokova u Maloj Brijesnici

Nakon nekoliko mjeseci priprema jučer je zvanično pokrenuta proizvodnja "swity" sokova u "Vegafruit"-ovom pogonu u Maloj Brijesnici kod Doboj Istoka.

Image

Od sada će se na tržištu naći "swity" sokovi poboljšane recepture i redizajnirane ambalaže

"Vegafruit" trenutno ima 73 stalno zaposlenih i oko 20 sezonskih radnika. Sarađuju sa velikim brojem lokalnih kooperanata, udruženjima građana, najčešće iz Živinica, Gračanice i Janje od kojih otkupljuje proizvode.

Država

#1562 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U narednom periodu moguća nova zapošljavanja u PRETIS-u

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predsjedavajući Općinskog vijeća Esad Piknjač razgovarali su danas s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem o namjenskoj industriji i proširenju saradnje između Općine i tog ministarstva, te mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta u PRETIS-ovim pogonima.

Image

Smajić je rekao da koncept koji priprema to ministarstvo podrazumjeva vrlo ozbiljan i odgovoran pristup namjenskoj industriji, a PRETIS ima značajnu ulogu u svemu tome.
- Blagovremenim reakcijama i provođenjem postupaka predviđenih u tom konceptu do kraja godine bi trebalo doći do određene stabilizacije i poboljšanja stanja - dodao je Smajić.

Istakao je da se u narednom periodu, ukoliko budu provedene sve predviđene mjere, može očekivati i povećanje broja zaposlenih u PRETIS-u uz kvalitetan i blagovremeno isporučen proizvod, kao i zaradu koja će biti ostvarena, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Država

#1563 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U turizmu je budućnost: Olovo očekuje početak projekta vrijednog 2,8 miliona KM

Radovi na proširenju olovskog Aquaterma mogli bi početi sredinom ljeta, čime će biti označena namjera ove općine da pokloni značajnu šansu razvoju banjskog turizma.

Javna zdravstvena ustanova i banjsko rekreativni centar Aquaterm nalazi se u centru Olova, pored mjesta gdje se sastaju rijeke Stupčanica i Bioštica čime stvaraju rijeku Krivaju. Plan je da se sadašnji banjski kompleks pretvori u hotel sa bazenskim kompleksom, a Općina Olovo je nedavno predstavila i idejni projekat.

Projekat izgradnje bazenskog kompleksa se trenutno nalazi u fazi izrade glavnog projekta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno zasnivanju ugovora sa Općinom o pravu građenja na 30 godina.

"Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju prve faze bazenskog kompleksa da bi mogli u što kraćem roku raspisati tender za izbor izvođača radova", rekao je za Klix.ba direktor Aquaterma Senad Selimović.

Image

Prema njegovim riječima, izgradnjom bazenskog kompleksa JZU Aquaterm Olovo zapravo proširuje svoje postojeće kapacitete za pružanje usluga gostima i pacijentima, čime se stvaraju pretpostavke za daljnji razvoj banjskog turizma na teritoriji općine Olovo.

Bazenski kompleks će biti građen na površini od 3.444 m2, sastojat će se od zatvorenog, otvorenog bazena, wellness, fitnes centra, restorana kao i ostalih pratećih sadržaja koji idu uz jedan ovakav objekat.

"Izgradnja kompleksa će biti podijeljena u nekoliko faza: u prvoj fazi ćemo pristupiti izgradnji zatvorenog bazena sa pratećim sadržajima, a sljedeće godine u drugoj fazi izgradnji otvorenog bazena", objašnjava Selimović.

Image

Predračunska vrijednost bazenskog kompleksa iznosi 2,8 miliona KM, a radovi u prvoj fazi izgradnje su procijenjeni na 1,5 miliona KM. Očekuje se da će prvi radovi početi već početkom jula ukoliko ne bude nekih nepredviđenih poteškoća pri provođenju procedura javnih nabavki.

Završetak radova prve faze izgradnje očekuje se krajem 2016. godine.

Država

#1564 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Dva zlata i srebro za judo reprezentativce BiH na Sarajevo Openu

Bosanskohercegovačke judašice Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić osvojile su zlatne medalje, dok je Harun Sadiković izborio srebro na 11. evropskom kupu za seniore i seniorke Top ranking "Sarajevo Open 2016", koji se održano u dvorani KSC Ilidža.

Image

U kategoriji do 78 kg Aleksandra Samardžić je u eliminacijama savladala predstavnice Turske i Hrvatske, a u meču za zlatno odličje bila je bolja od Francuskinje Mathilde Gil.

Najbolja bh. judašica Larisa Cerić odbranila je naslov u kategoriji više od 78 kg pobjedom u finalu nad predstavnicom Srbije Milicom Žabić, a u eliminacijama je bila bolja od dvije turske takmičarke.

Harun Sadiković nije uspio da obrani zlato na ovom turniru, nakon što je finalu kategorije više od 100 kg poražen od Slovenca Vite Dragića.

Na dvodvenom takmičenju je nastupilo 260 takmičara iz 23 zemlje.

Takmičenje je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, a prisutnima se obratio i predsjednik Judo saveza BIH Branislav Crnogorac.

"Ovogodišnji Evropa kup bio je izuzetno jak i po broju zemalja učesnica ali i po broju takmičara. Takmičenje je iz kalendara Evropske judo unije, gdje su se učesnici borili za bodove za evropsku ranking listu. Ovim takmičenjem ujedno je obilježen i predstojeći Dan Grada Sarajeva. Ispred Gradske uprave otvaranju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulah Skaka", saopćeno je iz Judo savaza BiH.

Predstavnici Evropske judo unije (EJU) koji prate ovo takmičenje, izrekli su pohvale za izvanrednu tehničku organizaciju koju je priredio JSBiH s tehničkim organizatorima JK Nippon i JK Bosna, navodi se u saopćenju.

krater

#1565 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

„Bingo“ kupio „Semberku“ za 1,2 miliona KM

BIJELJINA, Tuzlanski trgovački lanac „Bingo“ kupio je Fabriku sušenog povrća, začina i ljekovitog bilja „Semberka“ Janja u stečaju za 1,2 miliona maraka. semberka bingo 2

Stečajni upravnik „Semberke“ Goran Marković je rekao da je od tri pristigle ponude za kupovinu „Semberke“, ponuda „Binga“ bila najpovoljnija.

Osim „Binga“ ponude su dostavili i preduzeće „Sviti“ iz Gradačca koje je ponudilo 1,15 miliona KM, dok je „Vispak“ iz Visokog ponudio 1,05 miliona KM.

Portparol „Binga“ Tatjana Paunoski izjavila je da ovo nije prva fabrika koju je ovaj lanac kupio.

„Potrudićemo se da vratimo sve radnike na posao i da fabrika počne što prije sa preradom povrća u postojećim kapacitetima. Naravno, planirano je i proširenje kapaciteta. Ovo nije jedino ulaganje „Binga“ u Semberiji. Organizovaćemo otkup poljoprivrednih proizvoda i cilj nam je da se ova regija brže razvija“, izjavila je Tatjana Paunoski.

Ona je istakla da će „Bingo“ nastojati da ispuni sve uslove koji su tenderom postavljeni, među kojima je i uslov da se u narednih pet godina zadrži djelatnost kojom se fabrika i bavila.

„Mi smo kupili i „Korn flips Majevica iz Srebrenika“. Fabrika je bila u stečaju i „Bingo“ je sada većinski vlasnik. Fabrika odlično radi i svoje proizvode plasira širom BiH. Izvozimo i u države okruženja. Očekujemo da se i „Semberka“ ponovo vrati sa svojim proizvodima na tržište regiona“, istakla je Paunoski.

Stečajni upravnik „Semberke“ Goran Marković je rekao je da je stečaj u ovoj fabrici otvoren u 2013. godini, te da će „Hipo banka“ iz Mostara koja je svojevremeno dobila sudski spor na iznos od 8,6 miliona KM sa „Semberkom“, praktično preuzeti kompletan iznos od 1,2 miliona KM od tuzlanskog „Binga“, koliko je platio ovu fabriku.

„Vrijednost imovine fabrike procijenjena je na 2,5 miliona KM, a menadžment i većinski vlasnik zadužio se za 12 miliona KM. Niko od drugih povjerilaca, osim „Hipo banke“ u određenom procentu, praktično neće biti namiren“, izjavio je Marković, naglasivši da je uspjeh i to što će fabrika nastaviti proizvodnju i što će ponuditi posao bivšim i novim radnicima.

Tuzlanski „Bingo“ ima rok do 5. aprila da uplati dogovoreni iznos, a do 13. aprila će se pristupiti zaključenju ugovora o kupoprodaji fabrike.

:bih: :bih: :bih:
muminovic

#1566 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by muminovic »

Bingo kida !
kica

#1567 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kica »

muminovic wrote:Bingo kida !
daoce sto vise ulagati u proizvodni sektor... to je ono sto je dobro za BiH
Mohamad Sissoko

#1568 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Mohamad Sissoko »

Kako je krenulo vrh Binga ce uskoro da kroji i politiku.Na duze staze veoma lose.
krater

#1569 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

U Srebrenici pri kraju gradnja fabrike po od 4,5 miliona eura

Image

U srebreničkom prigradskom naselju Vidikovac privodi se kraju gradnja pogona površine od 4.300 kvadratnih metara, koja će s radom u dvije smjene davati godišnju proizvodnju od 7,5 tona pomfrita.

Investitori ove fabrike, koja će u prvoj fazi zapošljavati 50 radnika, su kompanija "Global Trade Gida Sanay" iz Turske, "Total Trade Internacional" iz Srbije i privatnik Mirza Šahman iz BiH. Vlasnici većinskog kapitala su biznismeni iz Azerbejdžana.

- Ukupna investicija je 4,5 miliona eura, a trenutno nedostaje deset posto sredstava, koja će ovih dana biti osigurana bankarskim kreditom. Fabrika je zasnovana na japanskoj tehnologiji smrznutog pomfrita, a 70 posto proizvodnje plasirat će se ' na inozemno tržište - pojasnio nam je Osman Agić, tehnički direktor ove fabrike.

Za planiranu proizvodnju pomfrita u dvije smjene ovoj fabrici trebat će 15.000 tona krompira godišnje. Za osiguranje ovih količina sirovine neophodno je zasijati 500 hektara zemljišta. Krompir se u našoj zemlji uzgaja na površini od 41.000 hektara s godišnjim prinosom od 387.000 tona. Stoga će ova kompanija, pored 50 zaposlenih, angažirati i skoro 60.000 kooperanata.

Nakon montiranja kineske opreme, trenutno se radi na vanjskom uređivanju ove fabrike i gradnji pratećih objekata. Da bi podstakla zadruge, kompani je i pojedince da proizvode krompir odgovarajućeg kvaliteta, "Srebreničanka" je poduzela ozbiljne korake na osiguranju adekvatnog sadnog materijala kako bi obezbijedila odgovarajuće količine sirovine za pomfrit. Osnovan je Centar za krompir na Sokocu, a postignuta je saradnja i sa Poljoprivrednim institutom iz BanjeLuke.

krater

#1570 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Intervju svjetskog prvaka u boksu za Faktor: Šampion Adnan Ćatić pravi fabriku u Sarajevu

Posljednji meč želim imati u glavnom gradu BiH. Imam motivaciju još jednom da branim titulu u Sarajevu. Jedini cilj mi je to i ne znam kakva finansijska ponuda da dođe ja ću je odbiti, jer mi je Sarajevo jedina motivacija

Razgovarao: Denis ZEBA

Adnan Ćatić alias Felix Sturm, bokserski prvak svijeta u WBA verziji u srednjoj kategoriji, koji je u februaru u Oberhausenu u meču protiv Fjodora Čudinova po peti put osvojio naslov svjetskog prvaka i donio radost svim Bosancima i Hercegovcima, jučer je sa porodicom stigao u Sarajevo.

Sturm, koji, iako je rođen u Njemačkoj, pod čijom zastavom i nastupa, s ponosom uvijek naglašava da je prije svega Bosanac, a najljepše se osjeća kada je u zemlji svojih korijena.

Odmor uz društvo i porodicu

Narednih nekoliko mjeseci bokser planira provesti u BiH, i, kako je kazao, dobro se odmoriti i uživati u društvu porodice i brojnih prijatelja.

Jučer se po dolasku u prijestonicu BiH susreo sa prijateljima, a sa suprugom Jasmin i djecom, sinom Mahirom i kćerkom Nahlom, prošetao je Vilsonovim šetalištom i uživao u sunčanom danu. To je bila prilika da u opuštenom i krajnje otvorenom razgovoru sa bokserskim prvakom svijeta pričamo o različitim zanimljivim temama, njegovom posljednjem meču, daljim planovima u boksu, meču u Sarajevu koji je najavljivao, ali i o porodici, odmoru koji je došao ovdje provesti…

Ekipa Faktora, tako je sa bokserskim šampionom provela nekoliko sati i uradila ekskluzivni intervju.

– Nekoliko mjeseci ću biti u Sarajevu. Samo ću na jedan otići u Njemačku da bodrim u boksu jednog svog dobrog prijatelja.

FAKTOR: Imate veliki planove, a posljednji meč najavili ste u Sarajevu. Dokle ste došli sa tom idejom? Da boksate i na Koševu stadion bi bio da primi sve fanove, koji bi željeli da budu dio velike sportske priče.

ĆATIĆ: Planiramo to na zimu, tako da na stadionu ne možemo praviti borilački spektakl zbog vremenskih uslova. Zato planiramo vjerovatno da to bude u Zetri. Ako ne bi mogli organizirati meč u Sarajevu, onda mi to bio kraj moje karijere. Posljednji meč želim imati u glavnom gradu BiH. Imam motivaciju još jednom da branim titulu u Sarajevu. Jedini cilj mi je to i ne znam kakva da finansijska ponuda da dođe ja ću je odbiti. Jedina motivacija mi je meč u Sarajevu. Planiramo da to bude u oktobru ili novembru. Moramo još vidjeti sa televizijom oko prava prijenosa. Moj oproštajni meč u Sarajevu bio bi odličan za cijelu državu, jer moje borbe se prenose u preko 120 zemalja širom svijeta.

FAKTOR: U karijeri ste osvojili brojne titule, svjetski ste prvak. Imate li neostvarenih želja?

ĆATIĆ: U karijeri sam išao korak po korak. Svaku borbu sam želio da pobijedim. Ljudi oko mene kažu da će to vrlo teško neko ponoviti u narednih 50 godina. Najvažnija borba mi je bila protiv Oscara de la Hoya. On je imao 31 godinu, ja sam imao 25 i niko nije mogao vjerovati da ga mogu pobijediti. Nije da sam dominirao, ja sam ga izmlatio 12 rundi. Boksovao sam protiv tadašnje najveće bokserske zvijezde koja je zaradila u karijeri preko 600 miliona. Boksovao sam u Americi, Amerikanac je bio sudija, sve je bilo protiv mene.

FAKTOR: Koga od bh. boksera vidite kao svog nasljednika?

ĆATIĆ: U BiH je uvijek bilo uspješnih sportista. Imamo mi veliki broj kvalitenih boksera kao što su Adnan Redžović, Damir Beljo, Alen Begić. Ako se kaže drugi Adnan Ćatić, to bi za nekog bio veliki pritisak. Ja sam ja. Teško neko može biti Adnan Ćatić. Ni ja nisam pokušavao biti drugi Muhamed Ali. Svako treba da ide svojim putem i ne treba me neko kopirati. Svako od pomenutih boksera ima svoj put. I ja sam trenirao dan i noć. Iskren da budem volio bih na svom oproštajnom meču vidjeti i Damira, Adnana, Alena. Ado Redžović je moj dobar drug i bokser koji je dio moje ekipe. Damira Belju ne znam, sreli smo se jednom, ali nadam se da ćemo se bolje upoznati.

Zovu ga i Arapi

FAKTOR: Nakon fenomenalne sportske karijere imate velike planove i u biznisu. Možete li nam otkriti o čemu je riječ?

ĆATIĆ: U planu je otvaranje fabrike keksa i energetskog pića „Heavy 1“ u Sarajevu. Sarajevo svi znaju u svijetu i svake godine vidi se veliki napredak u gradu. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze da uživaju u ljepotama glavnog grada BiH. Bazirao bih se na promociju energetskog pića „Heavy 1“ na Balkanu, a potom i u arapskom svijetu i već imam ponude iz Katara, Saudijske Arabije.

Bog nam je dao što smo željeli

FAKTOR: Sa suprugom Jasmin imate sina Mahira i kćerkicu Nahlu. Planirate li proširenje porodice?

ĆATIĆ: Dvoje djece nam je dosta. Imamo i muško i žensko i sve što smo željeli dobili smo od Boga. Zbog sporta porodica je često trpila. Stalno sam bio na putu i van Njemačke. Mahir je odrastao u BiH i to mu je druga domovina. Najbolje se ovdje opustim. Mnogo mi je lakše da se opustim i život nije brz kao u Njemačkoj.

muminovic

#1571 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by muminovic »

Samo proizvodnja !
Država

#1572 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Vogošćanski Pretis dogovorio milionske ugovore

Nakon burnih događanja u slučaju "Pretis" ova kompanija trebalo bi da počne primati nove radnike, ali i intenzivirati porizvodnju.

Image

Firma ima obezbjeđene ugovore, kvalitetno je reogranizovana, samo još, naglašava federalni ministar industrije Nermin Džindić, menadžment treba obezbijediti finansijska sredstva za poslovnu realizaciju.

- Sad im je finansijski portfolio oko 22% to je nedovoljno i oni moraju na tržištu obezbjediti potreban novac - kaže Džindić.

Prema zaključenim ugovorima, "Pretis" je obezbijedio poslove i za narednu godinu. To daje mogućnost Upravi, ističe ministar, da krene i sa finansijskom konsolidacijom.

Ministar dodaje kako je pri kraju završetak ugovora sa Saudijskom Arabijom, a nedavno je zaključen još jedan ugovor od 20 mil KM.

Uz četiri državne firme u "Pretis"-ovoj industriskoj zoni posluje i 56 privatnih malih i srednjih firmi. U Upravi Općine Vogošća smatraju da taj broj može biti i veći, nakon povećanja obima proizvodnje u pogonima "Volkswagena" i "Pretisa".

U civilnom dijelu "Pretisa", zbog duga od 8 mil KM, preduzeće mora ići u stečaj, odlučilo je nadležno ministarstvo. Trideset radnika radiće u firmama "Pretis Nis" i "Zrak".

Država

#1573 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

ZAVRŠENA INSPEKCIJA: Umjesto četiri, mlijeko će u EU izvoziti osam a uskoro devet mljekara!

„Što se tiče izvoza mlijeka u zemlje Evropske unije, ono će se nastaviti i intenzivirati u budućnosti“, naglasio je ministar Mirko Šarović

Image

-Četiri nove mljekare iz BiH dobile su EU broj i sada naša zemlja ima osam mljekara koje izvoze mlijeko u Evropsku uniju, rekao danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon okončane posjete i kontrole inspekcijske misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije.

Kako je istaknuo, to je veoma važna vijest za BiH, a osobiti za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u cjelini.

Što se tiče izvoza mlijeka u zemlje Evropske unije, ono će se nastaviti i intenzivirati u budućnosti, naglasio je ministar.

- Značajan napredak je ostvaren kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka i to na nivou kontrole samih veterinarskih inspektora. Kada poredimo 2014. godinu i posljednjih osam mjeseci, i zajednički rad svih institucija na svim nivoima, dakle i na nivou države i entiteta, ovo je jedan zajednički uspjeh koji smo ostvarili, dodao je Šarović.

Sa posebnom radošću ministar je kazao da BiH više nema četiri mljekare koje izvoze mlijeko u EU, nego osam.

- Četiri nove mljekare su u međuvremenu dobile EU broj. Od jula 2014. godine dozvole za izvoz mlijeka u EU izdaje Ured za veterinarstvo BiH. Uvjeren sam da ćemo za mjesec imati barem još jednu mljekaru koja će dobiti tu dozvolu", kazao je ministar Šarović.

Mljekare koje će, pored mljekare Livno, Meggle iz Bihaća, Milkos iz Sarajeva i Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, izvoziti u EU su Eko sir Puđa iz Livna, Euro Food Sarajevo, Poljorad iz Travnika i Mliječna industrija 99 iz Gradačca.

"Osim ovih osam, uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati još jednu mljekaru koja će moći da izvozi u EU", rekao je Šarović u izjavi za Slobodnu Bosnu.

Država

#1574 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Zmajevi slomili otpor Luksemburga u drugom poluvremenu i slavili sa 3:0

Bh. nogometna reprezentacija pobijedila je Luksemburg na stadionu Josy Barthel u prijateljskom meču rezultatom 3:0. Selektor Zmajeva Mehmed Baždarević u prvom poluvremenu je izveo kombinovan sastav gdje je u udarnoj postavi bilo samo nekoliko stadnardnih prvotimaca.

Image

Momci iz reprezentacije Bosne i Hercegovine sva tri gola su dali u drugom poluvremenu, a nakon tegobnog prvog dijela u kojem je Luksemburg pružao jak otpor.

Domaći pružili dobar otpor u prvom poluvremenu

Nakon početnog ispitivanja snaga domaći opasno prijete u 12. minuti. Prcić je napravio prekršaj na nakih 20 metara. Slobodnjak je izveo Bensi. Dobro je šutirao, ali je Begović loptu izbio u korner.

Igrao se 20. minut kada je Bešić komplikovao u šesnaestercu domaćih. Ipak, lopta se odbila do Prcića koji šutira, ali je Moris bio oprezan.

Ibišević je u 26. minuti bio u dobroj prilici. No, nije bio koncentrisan u ključnim trenucima. Nekoliko trenutaka kasnije Moris dobro interveniše ispred Đurića. Edin Višća u 30. minuti šutira prizeman udarac, domaći čuvar mreže brani njegov udarac.

Samo dvije minute poslije isti igrač iz neposredne blizine puca, ali je izblokiran. Bešić je u 35. minuti izgubio jednu loptu na sredini terena, Aurelien je šutirao sa nekih 20 metara, a Begović je odbranio. Posljednji bedem Zmajeva nije bio na visini zadatka.

U 40. minuti Delgado je faulirao Vrančića i zaradio žuti karton. Slobodnjak je izveo Zukanović, ali lopta odlazi preko gola. Pred sami kraj prvog dijela Aurelien loše reaguje u šesnaestercu bh. selekcije i dobra prilika odlazi u nepovrat. Rezultat je nakon prvih 45 minuta bio 0:0.

Izmjene donijele prevagu

Mehmed Baždarević je iskoristio tri od šest izmjena na poluvremenu. Ibrahim Šehić je zamijenio Asmira Begovića, Edin Džeko je ušao umjesto Vedada Ibiševića, a Mateo Sušić je ušao umjesto Ognjena Vranješa.

Na samom otvaranju drugog poluvremena Zukanović izvanredno asistira za klupskog kolegu Džeku koji dobro šutira, a Moris sjajno brani. U 57. minuti napadač Rome iz dobre pozicije šutira preko gola.

Haris Duljević zamijenio je Edina Višću u 60. minuti. Četiri minute poslije nakon centaršuta Bešića, Džeko glavom puca preko gola. Miralem Pjanić je ušao u igru u 66. minuti umjesto Muhameda Bešića. Najbolji strijelac bh. reprezentacije Edin Džeko ponovo se u 70. minuti našao u dobroj prilici, ali je Moris sigurno intervenisao.

Bunker domaćih probijen je u 72. minuti. Sušić je uputio jedan oštar centaršut, a Chanot je pogodio vlastitu mrežu za vodstvo Zmajeva.

Samo minutu poslije Đurić je udvostručio vodstvo. Premda je bh. selekcija imala sigurno vodstvo, nastavili su napadati.

U 76. minuti Grahovac je zamijenio Prcića. To je bila posljednja šesta izmjena. Konačnih 3:0 postavio je Miralem Pjanić u 90. minuti sjajnim pogotkom iz slobodnjaka.

Rutinska pobjeda Zmajeva koji su potpuno dominirali u drugom poluvremenu. Naredni ispit za izabranike Mehmeda Baždarevića bit će za četiri dana protiv Švicarske.

Država

#1575 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

SVJETSKA SENZACIJA: Džumhur eliminirao Nadala u Miamiju!

U drugom setu naš igrač je zatražio medicinski time out, nakon kojeg se preporodio. I dobio drugi set, da bi u trećem zaigrao briljantno i prisilio velikog borca na kapitulaciju.

Image

Jedan od najboljih tenisera ikada bio je, naravno, apsolutni favorit u ovom meču.

Pa je i dobio prvi set sa 6:2.

U drugom setu naš igrač je zatražio medicinski time out, sudiji je rekao da ima vrtoglavicu, izgledalo je kao da će predati meč.

No, preporodio se i dobio drugi set, 6:4.

U trećem setu, kod rezultata 3:0 za Sarajliju, i Rafael Nadal traži medicinski time out. Imao je iste probleme kao i Damir nešto ranije...

I nastavio je, međutim, ipak je morao predati i taj set i kompletan meč.

Našem igraču sve čestitke, jer je i u "regularnom" dijelu ovog dvoboja igrao izvrsno...

Ako neko kaže da Damir u treće kolo Mastersa u MIamiju nije prošao zasluženo, zato što je Rafa predao meč, treba mu samo reći da ni našem igraču nije bilo baš najbolje!

Pogledajte u videu ključne poene ovog meča.

Naš teniser u 3. kolu ide na Mikhaila Kukushkina koji je prošao dalje nakon što je favorizirani Thomaz Belluci predao meč.

Džumhur je do sada odigrao jedan meč protiv pet godina starijeg Kazahstanca Kukushkina (90. mjesto ATP rang-liste) i to 2013. godine na Challengeru u Kosicama kada je Kazahstanac slavio sa 2:1 u setovima.

Post Reply