drag_gost wrote:General_Jackson wrote:drag_gost wrote:
Ovo za "bicikl" si u pravu, ali eto vidis i taj clanak koji si prenio je nepismen i netacan. Pa kaze:
2. Rečica “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”, izuzev u skraćenom obliku kada glasi – “dal’”, “jel’”. Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažemo da kada napišete “jeli” onda to neizostavno znači da ste jeli na primjer pasulj i nikako ne može da označava rječicu
"Dal" i "Jel" nije pravilno, vec je pravilno "Da l'" i "Je l'", gdje apostrof (') mijenja slovo "i" na istom mjestu i znacenju.
Kako vidim već si dobio odgovor, drugi puta malo proširi pretragu!
http://kakosepise.com/rec/je-li-ili-je-l/
Dakle, u konstrukciji u kojoj si ti pisao "dal" i "jel" nije pravilno!
"
Kad je l deo uzrečice (uzvika): jel', jelte, jelda, ovo l nije deo konstrukcije za postavljanje pitanja nego se njime iskazuje uverenje govornika u tačnost onoga što je rečeno (zar ne). Pravopis (u rečniku uz Pravopis) propisuje spojeno pisanje (u razgovornom jeziku), a u tački 133 kaže: ‚‚Odvojeno se piše i uzrečica (u razgovornom stilu) je li; u množini se upotrebljava redukovani oblik jelte."
Eto da prosirim pretragu, a nadam se nesto te i naucim.
Prvo! ja nisam ništa napisao!
Drugo! nisi proširio pretragu, jer u protivnom bi našao da se i sami jezički stručnjaci prepiru oko toga u srpskom jeziku! pa prema tome @Radio Sarajevo koji ti je replicirao najvjerovatnije nije pogriješio.
Treće! ja lično se više slažem sa tobom i ja bih napisao to "je l"
Četvrto! vezano za naziv teme, svaka ozbiljnija novinska kuća, TV stanica i portal trebali bi da imaju lektora, pa mi ne bi ni imali potrebu da otvaramo ovakvu temu.
Peto! nemoj me ti ništa učiti živ bio! jer znam više nego dovoljno za nekoga kome pravopis nije sastavni dio profesije, kamo sreće da su naši novinari i približno pismeni kao ja (čast izuzecima), a trebali bi biti pismeniji od mene .