Čovjek objasnio: Zbog čega ću (ponovo) glasati za SDA?
Nedavno me jedan od mojih fejsbuk prijatelja pozvao na izazov koji je nazvao "glasam javno", i nakon što mu jedno vrijeme nisam odgovorio, javno me prozvao i pitao da li se stidim svog izbora. Odgovorio sam mu da se ne stidim, iako nisam bio sasvim iskren, te da ću ovaj put "glasati za ljude, a ne za stranke", mada ih je, eto, većina u SDA. Bilo me je malo stid, s obzirom da znam i mnoge prljavštine unutar SDA, ali šta da radim kada sam od te partije imao samo koristi? Kasnije sam razmišljao zašto baš SDA i ovdje ću navesti nekoliko razloga.
Najprije, SDA se izborila za nezavisnost BiH. Iako mi nije baš najjasnije šta nam je ta nezavisnost tačno donijela, valjda je to sveti cilj svakog naroda, i valjda tih 100 ili 200 hiljada žrtava nisu bile uzaludne (niko moj nije poginuo, jer su svi bili na radnoj obavezi, ali opet treba poštovati žrtve). Čitao sam ovih dana tekst uvaženog prof. Dejana Jovića u kojim on dovodi u pitanje smislenost hrvatske države, i iako sam se dijelom složio sa njim, moram reći da je gomila ljudi zaposlena upravo zahvaljujući nezavisnosti svih naših zemalja. Pa ipak, kako bi bilo moguće imati 200 ministarskih fotelja, od kojih je jedna svojevremeno pripadala i mome babi, da nije bilo nezavisnosti (a tek njihovi savjetnici i ostali zaposleni)? Stoga potpuno opravdavam patriotski čin predsjednika Josipovića da Jovića otjera sa pozicije savjetnika. Zamislite da neko unutar SDA postavi pitanje o smislenosti nezavisne, nedjeljive, suverene BiH? Zlobnici će reći da ona nije nezavisna, jer zavisi od stranih sila i korporacija, da nije nedjeljiva, jer je de facto potpuno podijeljena, da nije ni suverena, iz istih tih razloga, ali da je to istina, šta bi radile naše Državna granična služba i Granična policija? To je jednostavno firma koja hrani mnoge porodice, pogotovo otkako smo ostali bez komunističkih nemani Energoinvesta i sličnih njemu.
Zatim, bez SDA moje karijere uopšte ne bi bilo. Završio sam srednju školu u svom malm gradu i sa svim peticama stigao u Sarajevo, pravo na Fakultet političkih nauka. Iako nisam položio prijemni, upao sam na prvu godinu bez problema, jer je moj otac poznavao dekana Ismeta Grbu, koji je takođe postavljen na to mjesto od SDA. Grbo je često izjavljivao da FPN "sklanja djecu s ulica", te da je bolje da studiraju nego da se drogiraju, i smatram da je bio u pravu. Zlobnici kažu da FPN prima više ljudi nego što ih tržište treba, ali postavite si pitanje šta bi tri hiljade studenata, koliko ih bude primljeno na prvu godinu, što redovno, što vanredno, ustvari radilo? Niko ne bi imao ni šanse da studira, a kamoli da postane neki ozbiljan društveni činilac, kao što je sa mnom bio slučaj. Nakon što sam upisao FPN, odmah sam se kandidovao za predsjednika Asocijacije studenata i pobijedio. Dobro, neki su pričali da je bilo mućki, ali smatram da je skupština organizovana na vrijeme i da je jedan dan unaprijed sasvim dovoljan da se obavijeste svi studenti. Onaj ko ne dolazi svaki dan na fakultet i ne treba da glasa. Na poziciji predsjednika sam proveo dvije godine, zajedno sa kolegama koji su tu već godinama, iako nisu baš bili najbolji studenti. Neki će reći da su ih postavile upravo fakultetske vlasti, koje su opet postavljene od stranaka, ali ja moram reći da je izbor bio čisto demokratski. Kroz naše aktivnosti se vidjelo koliko znamo, hoćemo i možemo. Organizovali smo redovno sekcije za međureligijski dijalog, iftare sa profesorima, i druge, uglavnom vjerske aktivnosti. Bez vjere čovjek nije kompletan, pa smo smatrali da je to najvažnije da se ponudi studentima. Ateisti su se bunili, ali oni svakako ne razumiju zašto je to važno.
Sam fakultet nije bio težak. Ko je htio da nešto nauči, mogao je, ali smo se uglavnom provlačili na ispitima, jer su na politološkom odsjeku profesori uglavnom bili sa iste strane i iz prave stranke, pa su nam popuštali i dozvoljavali prepisivanje i varanje. Zlobnici su govorili da je njima u cilju da studenti budu što gluplji, da im kasnije ne bi bili prijetnja, ali zašto da im ja budem prijetnja, kada su me sve vrijeme tako lijepo akademski odgajali?
Kada sam završio fakultet nakon pet godina, već sam odavno bio simpatizer SDA, pa su mi ponudili mjesto u BH Telecomu, u njihovoj PR službi. Iako nisam imao pravu diplomu, iako nije bilo oglasa za taj posao, kao ni za jedan drugi unutar ove firme, moram reći da je normalno da najbolji studenti idu direktno u ovakve državne firme. Tamo sam ostao tri godine, nisam nešto Bog zna naučio, i nakon toga, čim se promijenila stranačka struktura, dobio sam nogu, ali se SDA promptno pobrinula da ponovo dobijem posao, na kojem sam i sada. Stranka koja se tako brine za svoju mladež ne treba da brine za glasove.
Neko će reći da smo uhljebi, ali cijeloj mojoj porodici je ta stranka bila od koristi. Babo i mama rade u jednom od kantonalnih ministarstava u Zeničko - dobojskom kantonu, brat je portparol jedne jake firme, a i ja imam posao. Sestrin muž je takođe dobro prošao, pa je sada upravnik jedne benzinske pumpe, a sestra i nije nešto zainteresovana da radi, pa uglavnom od kuće vodi jedan pro-stranački portal, a zauzvrat dobija poticaje od kantonalnih vlasti.
Sve u svemu, moram iskreno reći, mi se u životu nismo napatili. Nismo previše učili, nismo čitali knjige, nismo mnogo radili, a opet smo visokoobrazovani i imamo odlične poslove. Zar to nije svačiji san? Ako smo "uhljebi" zato što smo se bolje snašli, onda ne znam stvarno u čemu je problem. Ponekad nismo birali sredstva i vodili smo se makijavelijskom parolom, ali tako je to u post-konfliktnim društvima. Zbog toga Boga molimo da se nikad ne vrati ništa ni nalik prošlom sistemu, jer bi to za nas bila smrt. Boga molimo, a Aliju slavimo, i ako Bog da, tako će uvijek biti. Bez SDA, ne bi bilo ni nas.
SDA-All about
-
VjecitiStudent
#15476 Re: SDA-All about
Preizborno otvaranje duše
-
maler1312
#15477 Re: SDA-All about
Da pitam ovdje posto nisam dovoljno upucen, posto sam danas dobio pismo na ime osobe od zelene stranke, osobe koja je prije 5 godina preminula, da me neko uputi jel trebam direktno stranku tuzit za dusevnu bol koju su mi nanijeli tom prilikom, ili ima neki pojedinac koji je odgovoran za to?
- Kal El
#15478 Re: SDA-All about
Jebo i SDA,SDP,SBB... sve što počinje sa S!!
- Kal El
#15479 Re: SDA-All about
Nažalost, danas će biti puno više ljudi,samo iz pravca Blažuja jedno 100 auta ako i me više prolazilarazonoda wrote:evo ga BOSANSKI ISIS.Hrasno_Rules wrote:Joseph Goebbels ..![]()
![]()
- shbc
#15480 Re: SDA-All about
Prije nekih satak sretnem rodjaka koji je isao prema tom skupu. Frajer apolitican (porodicno namKal El wrote: Nažalost, danas će biti puno više ljudi,samo iz pravca Blažuja jedno 100 auta ako i me više prolazilaDa Bog da nemali ništa sa Bakirom...
Zivjela BiH
- MeSko Hz
#15481 Re: SDA-All about
Eto šta ti je politika i predizborna kampanja i skupovi , cccshbc wrote:Prije nekih satak sretnem rodjaka koji je isao prema tom skupu. Frajer apolitican (porodicno namKal El wrote: Nažalost, danas će biti puno više ljudi,samo iz pravca Blažuja jedno 100 auta ako i me više prolazilaDa Bog da nemali ništa sa Bakirom...
), ne voli nijednu stranku. Ali sta je fazon. Poslodavac naredio, mora citava firma (jeste da njih nema nesto puno, al' haj).
Zivjela BiH
- It_is_a_Leclerc
#15482 Re: SDA-All about
Čemu opterećivanje ?!
Narodnu volju treba poštovati. Ako Bošnjaci misle da će im biti dobro sa SDA, neka im je prosto, što bi rekao pjesnik.
Prvog koji pozove na proteste pretući ko vola u kupusu, i idemo dalje...
Narodnu volju treba poštovati. Ako Bošnjaci misle da će im biti dobro sa SDA, neka im je prosto, što bi rekao pjesnik.
Prvog koji pozove na proteste pretući ko vola u kupusu, i idemo dalje...
- Lokman
#15483 Re: SDA-All about
Jako dobar komentar. Sve si u pravu vezano za Tihića koji je svojom srbofilskom, korupcionaškom i katastrofalnom kadrovskom politikom doveo bošnjački narod u egzistencijalnu krizu, a u stvarnosti krst na Zlatištu nisu postavili Srbi nego jad i čemer stanja bošnjačkog naroda a čemu je uzrok haramlija i bludnik Tihić. Ja mu nisam halalio, kao što je to uradila plaćena i korumpirana novinarska i politička elita. Sav ološ i taguti naše tmurne današnjice, od Kemala Čauševića do Ramiza Džaferovića, od siromaštva do epidemije korupcije, od nemorala do revitalizacije neokomunizma, posljedica su Tihićeve vlasti u SDA, i nije on nikakva liberalna i prozapadna opcija u SDA, nego je nastavak i kontinuitet zavjere protiv muslimana. Bakiru Izetbegoviću treba pružiti šansu da reformiše, modernizuje i podmladi stranku kadrovima koji su istovremeno muslimani ali i shvataju moderni svijet, baš kako je to uradio Erdogan u Turskoj. Ako nasuprot Izetbegovića imamo krvoločnog Radončića kojem je vojvoda Vučić dobar a Erdogan loš, Srbija saveznik a Turska neprijatelj, onda je jasno da je Izetbegović jedina prava opcija za izbor.llll wrote:Imam osjećaj da su Konobar i Susjed namjerno povalili Bakira, a evo i kako ...
Prvo, zavalili su ga na samom početku za ono 100.000, zatim hvaleći Tihića i masu gluposti koje su samo mogle doći od Konobara i Susjeda, ni od koga drugog ...
Bakir je trebao izaći pred narod i reći ''Prekidamo sa beskičmenjačkom, ljigavom i korumpiranom politikom koju je vodio Tihić i njegov tagut, a koja je od jednog ponosnog Bošnjačkog naroda kojem se divio čitav svijet u ratu napravila jednog velikog gmizavca kao što je bio i on sam i krečemo u novu politiku''.
Umjesto toga on hvali Tihića, kao da je ovaj narod mutav i ne zna ko je bio Tihić!?
Da je to govorio protiv Tihića i najavljivao novu ponosnu SDA ne kao do sada beskičmenjačku, sada bi imao 300.000 glasova.
Ovako, slušajući Konobara i Susjeda koji su ga izgleda namjerno povalili izgubit će utrku za Predsjedništvo, a kasnije i sami utjecaj u SDA.
Nemoguće je pobjediti generiran Tihićev Tagut predvođen Konobarom i Susjedom koji broji preko 2.000 ljudi, kao što je i Tihić sam jedno vrijeme govorio da se brine o 2.000 ljudi ...
U nedelju Bakir sigurno gubi utrku, a SDA će imati oko cca. 130 hiljada glasova ...
-
racionalista
#15484 Re: SDA-All about
U dosta toga se slažem sa prethodnim postovima, mada bi naglasio da ni Bakir Izetbegović nije čovjek koji bi trebao voditi reformu stranke. Nije on neki kapacitet inače, a kamo li da provede reformu stranke. Obnova i reforma bilo koje stranke je uglavnom dosta teži poduhvat od borbe sa suparničkim strankama i same borbe za glasove. Kada se krene u reformu tu nema "nazad" ili pobijediš i napraviš nešto ili popušiš. Doduše ima i opcija i da odradiš reformu "na gore" pa da opet popušiš 
- Zavatoni
#15485 Re: SDA-All about
Na zetri opstenarodno veselje...autobusa ispred koseva jedno 300...pa otkud ovaj narod dovedose jebote...vasar pravi...to tezge...to janjad...ja dosao po malog na trening...nikad se sa autom iscupat odavde necu...valjda cu do tekme kuci stici...
Sent from mobile...
Sent from mobile...
-
SA 071
#15486 Re: SDA-All about
Slažem se. Mislim da će SDA pobijediti, ali je pitanje da li će imati dovoljno glasova da može formirati vlast. Jer su danas svi ujedinjeni protiv njih kao što su prošle izbore svi bili protiv Silajdžića... Nadam se da Je Zetra večeras punaLokman wrote:
Jako dobar komentar. Sve si u pravu vezano za Tihića koji je svojom srbofilskom, korupcionaškom i katastrofalnom kadrovskom politikom doveo bošnjački narod u egzistencijalnu krizu, a u stvarnosti krst na Zlatištu nisu postavili Srbi nego jad i čemer stanja bošnjačkog naroda a čemu je uzrok haramlija i bludnik Tihić. Ja mu nisam halalio, kao što je to uradila plaćena i korumpirana novinarska i politička elita. Sav ološ i taguti naše tmurne današnjice, od Kemala Čauševića do Ramiza Džaferovića, od siromaštva do epidemije korupcije, od nemorala do revitalizacije neokomunizma, posljedica su Tihićeve vlasti u SDA, i nije on nikakva liberalna i prozapadna opcija u SDA, nego je nastavak i kontinuitet zavjere protiv muslimana. Bakiru Izetbegoviću treba pružiti šansu da reformiše, modernizuje i podmladi stranku kadrovima koji su istovremeno muslimani ali i shvataju moderni svijet, baš kako je to uradio Erdogan u Turskoj. Ako nasuprot Izetbegovića imamo krvoločnog Radončića kojem je vojvoda Vučić dobar a Erdogan loš, Srbija saveznik a Turska neprijatelj, onda je jasno da je Izetbegović jedina prava opcija za izbor.
-
VjecitiStudent
#15487 Re: SDA-All about
Ko biva, prije Tihića sve poštenjačine biliLokman wrote: Jako dobar komentar. Sve si u pravu vezano za Tihića koji je svojom srbofilskom, korupcionaškom i katastrofalnom kadrovskom politikom doveo bošnjački narod u egzistencijalnu krizu, a u stvarnosti krst na Zlatištu nisu postavili Srbi nego jad i čemer stanja bošnjačkog naroda a čemu je uzrok haramlija i bludnik Tihić. Ja mu nisam halalio, kao što je to uradila plaćena i korumpirana novinarska i politička elita. Sav ološ i taguti naše tmurne današnjice, od Kemala Čauševića do Ramiza Džaferovića, od siromaštva do epidemije korupcije, od nemorala do revitalizacije neokomunizma, posljedica su Tihićeve vlasti u SDA, i nije on nikakva liberalna i prozapadna opcija u SDA, nego je nastavak i kontinuitet zavjere protiv muslimana. Bakiru Izetbegoviću treba pružiti šansu da reformiše, modernizuje i podmladi stranku kadrovima koji su istovremeno muslimani ali i shvataju moderni svijet, baš kako je to uradio Erdogan u Turskoj. Ako nasuprot Izetbegovića imamo krvoločnog Radončića kojem je vojvoda Vučić dobar a Erdogan loš, Srbija saveznik a Turska neprijatelj, onda je jasno da je Izetbegović jedina prava opcija za izbor.
Tek ćete plakati za njim.
-
SA 071
#15488 Re: SDA-All about
Vidiš, ja baš mislim da je u ovoj fazi Izetbegović jedini koji može izvršiti reformu u smislu da SDA "vrati" njenim vrijednostima i ideologiji od koje je Klempo "odrodio", a u narednoj fazi bi to mogao preuzeti neko mlađi. Ali, činjenica je da su oni koji valjaju u SDA uglavnom uz Izetbegovića...racionalista wrote:U dosta toga se slažem sa prethodnim postovima, mada bi naglasio da ni Bakir Izetbegović nije čovjek koji bi trebao voditi reformu stranke. Nije on neki kapacitet inače, a kamo li da provede reformu stranke. Obnova i reforma bilo koje stranke je uglavnom dosta teži poduhvat od borbe sa suparničkim strankama i same borbe za glasove. Kada se krene u reformu tu nema "nazad" ili pobijediš i napraviš nešto ili popušiš. Doduše ima i opcija i da odradiš reformu "na gore" pa da opet popušiš
- GLASAJ ili TRPI
#15489 Re: SDA-All about
Pola Zivinica je otislo za Sarajevo na skup, centrala nardila!
-
crnoplavo
#15490 Re: SDA-All about
jel se javio bakirov predsjednik iz stambola? il se zabavio o svom jadu...
-
The BEN10
#15491 Re: SDA-All about
Pa imal 1000 ljudi na Skenderiji barem? 
Evo vele može se i uživo pogledati...
http://snagabih.ba/predizborni-skup-zetra/
-
racionalista
#15492 Re: SDA-All about
Ma ima 15.000 mozda 1-2 hiljade vise, jbg ovo je sad krema dosla pa ravnomjerno sjede
-
crnoplavo
#15493 Re: SDA-All about
The BEN10 wrote:Pa imal 1000 ljudi na Skenderiji barem?
evo ukljucih se tekbiranje...
-
VjecitiStudent
#15494 Re: SDA-All about
SDA drži konvenciju u Zetri kojom upravlja bankrotirani ZOI, preduzeće koje su upravo oni povalili.
"Za jako Sarajevo"
"Za jako Sarajevo"
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15495 Re: SDA-All about
dobar bakir na hayatu
samo naprijed
narodna volja se treba poštovati
samo naprijed
-
racionalista
#15496 Re: SDA-All about
SDA prekucala, poslije rata nije bilo ovolikog predizbornog skupa
- shibonja
#15497 Re: SDA-All about
SmajliKojiPovraca na SDA ,realno,koji tard moras biti da glasas za njih,a da nisi uhljebljen?
Stvarno..,evo 41 mi je,odratovo ,osto citav,nikad marke od drzave ne dobih niti trazih,a platih poreza da bar tri uhljebljena dignu po jedan dozivotni kredit,nikad mi jasno biti nece da me hebes sa svih strana...ipak postujem volju naroda,al nek mi samo neko sutra kaze ,kmeeeee,hebat cu mu milu majku..toliko od mene na temi o ovoj kriminalnoj organizaciji,do ponedeljka

Stvarno..,evo 41 mi je,odratovo ,osto citav,nikad marke od drzave ne dobih niti trazih,a platih poreza da bar tri uhljebljena dignu po jedan dozivotni kredit,nikad mi jasno biti nece da me hebes sa svih strana...ipak postujem volju naroda,al nek mi samo neko sutra kaze ,kmeeeee,hebat cu mu milu majku..toliko od mene na temi o ovoj kriminalnoj organizaciji,do ponedeljka
-
VjecitiStudent
#15498 Re: SDA-All about
Napravio se SCC, sad se može malo kesa odriješiti.racionalista wrote:SDA prekucala, poslije rata nije bilo ovolikog predizbornog skupa
- Better Man
#15499 Re: SDA-All about
Lako je napuniti Zetru kad ljude dovezeš u silnim autobusima iz cijele BiH. Kad bi bili prisutni samo ljudi iz Sarajeva, Zetra bi bila skoro prazna. Bakir nema blage veze sa životom i lik je nepismen. Malo dijete je elokventnije od njega. Provale tipa kako bošnjački član predsjedništva ne može biti neko ko nije bio 11 jula u Srebrenici i ko ne ide u džamiju su cirkus. Moraš biti teški retrad i idiot i dati glas ovom nepismenom kriminalcu.
-
SA 071
#15500 Re: SDA-All about
Biće Bosna opet šampion...