IRAN

Post Reply
jeza u ledja

#15476 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

neki wrote:[=
Naravno, ali zanemariv broj u odnosu na koliko je francuza u Americi...sličan odnos kao Teheran-Amerika
Pa ne bas.
Od 1986-2016 u Ameriku se Irana doselilo 409,476 ljudi, a iz Francuske 106,433, znaci cirka 4 puta manje, iz zemalja sa slicnim populacijama (pretpostavljam da je razlika bila manja prije 20-30 godina jer Iran ima velik natalitet, a Franucska nikakav).
I ovo, s obzirom da je poprilicno tesko doci iz Irana ovdje, za razliku od Francuske.

Gleam recimo Egipat, slicna velicina zemlje, ista regija, ta brojka je 199,656, a recimo Tuska 102,063. Irak, koji je otprilike duplo manji, 222,615. A znamo kakvi su sve belaji bili tamo zadnjih 15 godina. Znaci ispade Iran slicne brojke ima sa Irakom, sto se tice emigracije, a Irak totalno devastiran i razjeban.

Malo je besmisleno poredit Iran sa zemljom iz EU. Evo gledam UK broj tih novih imigranata je 433,528, zbog veza kakve Britanci imaju s Amerikom.

Sad ti mozes reci, ee to je zato sto imaju puno studenata, visoko obrazovano stanovnistvo i bla bla, no to ne mijenja tu brojku, u stvari dodaje na vaznosti jer vidis kakvi ljudi od tamo odlaze. Ja puno tih ljudi znam, i znam kako razmisljaju. Zato mi sega ova generalna prica na forumu. Al takvi ljudi odlaze, a ostaju oni sto ne znaju dalje od "Death to America".
pirpa

#15477 Re: IRAN

Post by pirpa »

rajv0sa

#15478 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

U Sarajevu obilježeno 29 godina od preseljenja Imama Homeinija.

Ono što bih ja izdvojio je govor zamjenika reisu-l-uleme ef.Smajića.
Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef.Smajić naveo je da je imam Homeini bio reformator vjerske misli i da je oživljavao učenje islama koje u svim dimenzijama individualnog i društvenog života ima odgovornost.

-Islam je naučavao kao branu koja stoji na putu širenju ekstremizma i sektaštva. Za njega islam čovječanstvu donosi poruku mira i dobrote a nikada ne služi kao instrument za opravdavanje nasilja i progona neistomišljenika, dodao je.

Prema njegovim riječima, osim upućenosti u fikhske znanosti imam Homeini bio je veliki filozof i istaknuti arif koji je irfanske dimenzije islama vidio jedne pored drugih.

Zbog toga, kazao je ef.Smajić, imamove svestrane misli trebaju biti u fokusu posebne pažnje današnje islamske uleme.
Image
:thumbup: :bih:
salik79

#15479 Re: IRAN

Post by salik79 »

rajv0sa wrote:U Sarajevu obilježeno 29 godina od preseljenja Imama Homeinija.

Ono što bih ja izdvojio je govor zamjenika reisu-l-uleme ef.Smajića.
Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef.Smajić naveo je da je imam Homeini bio reformator vjerske misli i da je oživljavao učenje islama koje u svim dimenzijama individualnog i društvenog života ima odgovornost.

-Islam je naučavao kao branu koja stoji na putu širenju ekstremizma i sektaštva. Za njega islam čovječanstvu donosi poruku mira i dobrote a nikada ne služi kao instrument za opravdavanje nasilja i progona neistomišljenika, dodao je.

Prema njegovim riječima, osim upućenosti u fikhske znanosti imam Homeini bio je veliki filozof i istaknuti arif koji je irfanske dimenzije islama vidio jedne pored drugih.

Zbog toga, kazao je ef.Smajić, imamove svestrane misli trebaju biti u fokusu posebne pažnje današnje islamske uleme.
Image
:thumbup: :bih:
:thumbup:

Hvala dragom Bogu, posebno me je obradovalo sto je sve bilo puno "k'o sibica". Dosta ih je ostalo i ispred sale/amfiteatra zbog velike guzve koja se stvorila i na stojecim mjestima. :bih: :thumbup:
duminjo

#15480 Re: IRAN

Post by duminjo »

ja71 wrote:E ježu, pila bi ta priča vodu da je Iran došao Americi u komšiluk
Šta sam ja cijeli život slušo. Uvijek neki Amerikanci jedu govna, ubijaju i Otimaju :-) a to, ustvari, iranci haraju po Arizoni :mrgreen: Bgm treba to rastjerat. Svako svojoj kuci
salik79

#15481 Re: IRAN

Post by salik79 »

Obiljezavanje godisnjice u Teheranu:

U ovoj nepreglednoj masi i predstavnici svih religijskih zajednica, na jednom mjestu (ovdje napominjem da su prethodno godisnjicu preseljenja Imama na ahiret/komemoraciju sve vjerske zajednice obiljezile i u sklopu svojih vjerskih zajednica, odnosno vjerskih objekata):

Image
jeza u ledja

#15482 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

duminjo wrote:
ja71 wrote:E ježu, pila bi ta priča vodu da je Iran došao Americi u komšiluk
Šta sam ja cijeli život slušo. Uvijek neki Amerikanci jedu govna, ubijaju i Otimaju :-) a to, ustvari, iranci haraju po Arizoni :mrgreen: Bgm treba to rastjerat. Svako svojoj kuci
Ovo tek sad vidim (@ ja71). Moja prica je bila o usporedbi SAD i Irana o njihovom uticaju i djelovanju u svijetu, nije nuzno bila o odnosu jedne zemlje naspram druge.
Krokodajl

#15483 Re: IRAN

Post by Krokodajl »

Ustat pa spomenut Iran !
славянин

#15484 Re: IRAN

Post by славянин »

.
salik79

#15485 Re: IRAN

Post by salik79 »

славянин wrote:
Krokodajl wrote:Ustat pa spomenut Iran !
Upravo - Iranka napada “moralnu policiju” :bih:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=ixWixzCzNtM[/youtube]
Nigdje ni traga moralnoj policiji. Najobicniji civili, koji ne nose policijske "bedzeve", odnosno starija majka s dvije kcerke, prema ovom svjedocenju:

https://www.instagram.com/p/Bj2U_9Fl77L ... ifrciwsych

Ovome ide u prilog da se ovim zenama obraca obicni sluzbenik podzemne zeljeznice, koji im govori da se ne mijesaju...

Inace, u petak su odrzani milionski skupovi za "Dan Kudsa", na kojima je bilo moguce vidjeti razlicito "pokrivene" zene i djevojke:
Image
славянин

#15486 Re: IRAN

Post by славянин »

salik79 wrote:
славянин wrote:
Krokodajl wrote:Ustat pa spomenut Iran !
Upravo - Iranka napada “moralnu policiju” :bih:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=ixWixzCzNtM[/youtube]
Nigdje ni traga moralnoj policiji. Najobicniji civili, koji ne nose policijske "bedzeve", odnosno starija majka s dvije kcerke, prema ovom svjedocenju:

https://www.instagram.com/p/Bj2U_9Fl77L ... ifrciwsych

Ovome ide u prilog da se ovim zenama obraca obicni sluzbenik podzemne zeljeznice, koji im govori da se ne mijesaju...

Inace, u petak su odrzani milionski skupovi za "Dan Kudsa", na kojima je bilo moguce vidjeti razlicito "pokrivene" zene i djevojke:
Image
Sale pomagaj nece da se video embeduje :D
Nadzornik

#15487 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Pridruzite se velikom skupu Iranaca i tako podrzite glas otpora-30. juna Villepinte Paris.

Image
insomnia78

#15488 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Tako. To je prava raja
Image
Nadzornik

#15489 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Fudbal okuplja i ujedinjuje ljude... :thumbup:

Iranski predsjednik Hassan Rohani u opustenoj kucnoj atmosferi navija za svoju zemlju.

Image
Image
Nadzornik

#15490 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Vrhovni vjerski vodja Irana ajatolah Hamnei u propovijedi za Bajram u Teheranu sa Dragunov snajperom 7.62mm.

Image
zrakomlat

#15491 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

Nadzornik wrote:Vrhovni vjerski vodja Irana ajatolah Hamnei u propovijedi za Bajram u Teheranu sa Dragunov snajperom 7.62mm.

Image
Koji će mu q snajper :-D da nije montaža kakva.
Nadzornik

#15492 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Yildirim odbacio svaku mogucnost dopustanja stranim drzavama (USA,NATO) da koristi bazu Indzirlik za napad na Iran.
Baza Indzirlik sluzi iskljucivo za borbu protiv terorizma i nikada nece biti dozvoljeno da se iz ove baze vrse napadi na bilo koju drzavu.

Image
salik79

#15493 Re: IRAN

Post by salik79 »

U Iranu twitter raja pokrenula hashtag #FreeGonenSegev, po uzoru na vice-versa hashtagove izraelskih i opcenito cionistickih twitterasa...

Image

Bivsi izraelski ministar je uhapsen pod optuzbom za spijunazu u korist Irana. :D
Kikibombona

#15494 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Iranska opoziciona partija, Komala, o situaciji u Iranu.
#Komala Central Committee member Kako Alyar in an interview with #Rudaw: “#Iran’s economy is in a very poor condition and the United States sanctions against the Islamic Republic will deepen the crisis and increase the pressure on the regime”.
https://twitter.com/Komala_english/stat ... 6305289216
#Komala Secretary-General @AbdullahMohtadi told @K24English that even if a tougher US foreign policy towards the Islamic Republic can be helpful to the Iranian opposition it is at the end of the day still up to the people of #Iran to dismantle the Islamic Republic.
https://twitter.com/Komala_english/stat ... 4976562176

Iranski rezim je ubio Mohameda Salasa, iranskog dervisa (sufiju), oko cega se digla cijela frka. Cak se State Department oglasio povodom toga. Zaista nisam pratio, ne znam zasto je to ubisto toliko vazno... O tome se ocitovala i stranka Komala...
The execution of #MohamadSalas, Gonabadi dervish, while brutally tortured and without due course, is yet another example of the murderous nature of the Iranian regime. The world must not remain silent.
Opozicione strenke poput KDPI, PAK ili Komala su proteklu sedmicu proveli u Vasingtonu gdje su se sastali sa mnogim kongresmenima/senatorima, posjetili vasingtonski institut za BI, te razgovarali o situaciji u Iranu.

PDKI
‏Verified account @PDKIenglish
Jun 18

In a meeting with the @StateDept, PDKI leader Mustafa Hijri urged the US to support Iran’s democratic opposition and especially the Kurdish people to bring about real change in #Iran.
PDKI
‏Verified account @PDKIenglish
Jun 16

Mustafa Hijri: The only way to bring an end to dictatorship in Iran as well as an end to Iran’s destructive behavior in the Middle East, is through regime change.
Image

Mustafa Hijri: Regime Change Long-Term Solution in Iran

http://pdki.org/english/?p=5266

Novosti iz Irana...

Iran bans Kurdish dress and language in public

https://irannewsupdate.com/news/human-r ... ublic.html
Kikibombona

#15495 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

O ubistvu sufijskog sejha, Muhameda Salasa, ocitovao se i Amnesti...
URGENT - Tortured, had his teeth & ribs broken, needed 17 stitches on his head, lost his vision & consciousness and was forced to make a false "confession". Iran is about to execute 51-yr old Mohammad Salas from Iran's Sufi religious minority
We are shocked and saddened to announce that Mohammad Salas was executed this morning. We'll have more later but for now we are reposting our press release from yesterday, which details our concerns regarding his grossly unfair trial
Image

Majk Pompeo
Secretary Pompeo
‏Verified account @SecPompeo
Jun 18

We condemn the #Iran regime’s execution of Mohammad Salas, a member of the long-persecuted Iranian Gonabadi Sufi Dervish community. We call on our partners & allies to join us in condemning his brutal & unjust execution. Iranian people deserve respect for human rights & freedoms.
Heder Nojert, glasnogovornica State departmenta
Heather Nauert
‏Verified account @statedeptspox
10h10 hours ago

U.S. is deeply concerned by reports that Zeynab Taheri, the lawyer who represented the recently executed Mohammad Salas, has been arrested in #Iran for disturbing public opinion. We call for her immediate release & end of the Iran regime’s persecution of the Gonabadi Dervishes.
Narod sve teze podnosi oholi rezim...
Courageous woman in Karaj protests against the execution of political activists in Iran: “[Islamic Regime] is killing our youth. Look at Ramin Hossein Panahi. What has he done? Death to Khamenei. Death to Khamenei.”
https://twitter.com/Samira_Ghaderi/stat ... 4696038401
muzicar_iz_parka

#15496 Re: IRAN

Post by muzicar_iz_parka »

Samo ti njih rezolucijom udari, odmah padaju kao kule od karata.

Ako Iran nije propao tokom najtezih sankcija u vrijeme dok je USA bila jos jaca u uticajnija nego danas, nece ni sada.

Normalno je da ce Amerikanci podrzati opoziciju u Iranu, kao i bilo kojoj drugoj drzavi koju smatraju neprijateljskom, opet da li je ti dovoljno za slom, pitanje je.

Iran je poceo dosta trgovati sa evropskim drzavama, novac peru preko turskih banaka, puno veci napredak nego sto je bio slucaj u vrijeme totalne izolacije, iako daleko od idealnog stanja.
salik79

#15497 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kakva satira, samo sam cekao ovo od kikija :D

Eh, na ovo i ovakva sranja, odgovaraju iranski tviterasi - kao sto sam gore postavio.

Pratim ovo od samoga pocetka, tj. od divljanja grupe tzv. "Gonabadi dervisa", koji su poceli sa svojim divljackim unistavanjem tudje imovine nakon sto im je neko proturio pricu (nakon sto je par "dervisa" bilo uhapseno po drugom pitanju), da ce im "sejh biti uhapsen", sto nije imalo veze sa zdravom pamecu (sejh naravno nikada nije uhapsen)...Uglavnom, gledao sam snimak kada se je ovaj "neduzni veseljak" autobusom zaletio u skupinu policajaca, koji su iznenadjujuce stalozeno posmatrali divljanje ovih kriminalnih grupica i tom prilikom pregazivsi ubio nekoliko policajaca. Nakon toga je uhapsen (negdje, a svi znamo i gdje, bi mu odmah prosvirali mozak), procesuiran i na kraju smaknut.

Nevjerovatno kako se svaka prilika koristi za ovakve uvale i podvale, bilo da su to silovatelji, dileri drogom, sverceri droge, ubice,...
salik79

#15498 Re: IRAN

Post by salik79 »

Snimak napada autobusom:

Inace, tokom ovih divljanja je ubijeno 5 policajaca, dok niti jedan "demonstrant" nije izgubio zivot, sto samo po sebi govori o prirodi "demonstracija" i "demonstrantima".
sekerbay

#15499 Re: IRAN

Post by sekerbay »

salik79 wrote:Nevjerovatno kako se svaka prilika koristi za ovakve uvale i podvale, bilo da su to silovatelji, dileri drogom, sverceri droge, ubice,...
Ma ne trebaju objašnjenja. Dovoljno je da vidiš ko protestuje i slobodno možeš reći da su iranske vlasti u pravu.
Samo me zanima odakle su došli ovi opozicionari koje spominje kurdofil kiki :) msm, odakle oni u americi?
Ako su iz irana, čim se vrate suditi im za veleizdaju.
Čuj, otišli po nasihate kod najvećeg iranskog neprijatelja :-)
Kikibombona

#15500 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

muzicar_iz_parka wrote:Samo ti njih rezolucijom udari, odmah padaju kao kule od karata.

Ako Iran nije propao tokom najtezih sankcija u vrijeme dok je USA bila jos jaca u uticajnija nego danas, nece ni sada.

Normalno je da ce Amerikanci podrzati opoziciju u Iranu, kao i bilo kojoj drugoj drzavi koju smatraju neprijateljskom, opet da li je ti dovoljno za slom, pitanje je.

Iran je poceo dosta trgovati sa evropskim drzavama, novac peru preko turskih banaka, puno veci napredak nego sto je bio slucaj u vrijeme totalne izolacije, iako daleko od idealnog stanja.
Mnogima je Amerika dohakala, od Sovjetskog saveza pa do Libije... Ni Iran nema narocite sanse, posebno ako se zna da Izrael i Saudijska Arabija zagovaraju smjenu iranskog rezima. Uz to, milioni Perzijanaca su siromasni, uz veliki broj Azera, Kurda, Arapa i Beludzija koji ne priznaju tzv. drzavu Iran.

Prosli protesti su bili izuzetno nasilni i rezim je reagovao agresivno pobivsi veliki broj demonstranata. Veliki broj Perzijanaca je protestovao radi siromastva, nezaposlenosti i besperspektivnosti. Na to su se nakacili protivnici rezima, separatisti itd. Rezim se ozbiljno uzdrmao. Zene su protestovale preko srednjovjekovnih zakona o nosnji, skandiralo se 'smrt Hamneiju, smrt rezimu mula'. I zanimljivo je, vecina demonstranata su bili MLADI. Pregledao sam par desetina klipova i na njima nisam vidio nijednog starog covjeka.

Rezim mula je na pocetku preuzimanja vlasti dobio kredit radi lose vladavine dinastije Pehlavi. Onda je uslijedio krvavi rat sa Irakom. Rezim mula je opet dobio kredit, narod se morao strpiti i prihvatiti kao neminovnost period oporavka. Onda su igrali na kartu americkih sankcija. Narod vise ne moze trpjeti sranje i cekati Godoa, period kada ce poceti zivjeti bolje. Rezim mula se priblizava svome kraju...

PS

Vidim za Salika je normalno da se progone i ubijaju dervisi koji su svugdje miroljubivi, jedino su u Iranu teroristi... :roll: :roll:
Post Reply