Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sekerbay wrote:121 izraelski vojnik spram 250 hezbollahovih plus gotovo 1200 civila i 46 sirijskih vojnika.
Ja razumijem da si tada bio dijete, vjerovatno i mladji nego moja kcerka sada, te da te - kao i masu ostalih na ovoj temi (poput slavena) - do skora nisu nesto ni "tangirala" tamosnja desavanja, ali ne razumijem da ovakve stvari, kao inteligentan momak, iznosis kao nekakav argument To je isto kao kada bi sada ja postavio ove podatke:
i ustvrdio da su Sovjeti izgubili bitku za Staljingrad, Saveznici bitku za Normandiju, a (sjeverno)Vijetnamci rat. Ono, bas, bas, bas, ni'dje veze.
Nego, intervju napravljen netom nakon rata 2006., na CNN - dakle - cionistickom mediju:
Onda, Robert Baer (progooglaj ko je on):
A da bi imao uvid u to, koja sila i koji omjer napadaca i branitelja je bio, sljedeci prilog:
sekerbay wrote:121 izraelski vojnik spram 250 hezbollahovih plus gotovo 1200 civila i 46 sirijskih vojnika.
Plus oko 40 iz ostalih milicija koje su bile bliske Hezbollahu.
Otprilike, vise od duplo stradalih vojnika je bilo na strani Hezbollaha i saveznika.
U ratu ukupno poginulo oko 400 vojnika, vise je vojnika poginulo u bitci za Vozucu nego u tom citavom ratu.
U siriji si imao bitaka koje su imale toliko stradalih vojnika ne zna im se broja.
Vidis taj mentalitet po Chalangeru i Saliku.. ako ih Izrael totalno ne izmasakrira to je pobjeda za Hezbolah....valjda se ravnaju prema katastrofama Sirije,Egipta i Jordana kada su napali Izrael..
Plus oko 40 iz ostalih milicija koje su bile bliske Hezbollahu.
Otprilike, vise od duplo stradalih vojnika je bilo na strani Hezbollaha i saveznika.
U ratu ukupno poginulo oko 400 vojnika, vise je vojnika poginulo u bitci za Vozucu nego u tom citavom ratu.
U siriji si imao bitaka koje su imale toliko stradalih vojnika ne zna im se broja.
Vidis taj mentalitet po Chalangeru i Saliku.. ako ih Izrael totalno ne izmasakrira to je pobjeda za Hezbolah....valjda se ravnaju prema katastrofama Sirije,Egipta i Jordana kada su napali Izrael..
Ti me jucer upita ko je istjerao 2000 Izrael iz Libana, s nekakvim cinicnim podsmjehom, pokazavsi koliko si upucen u materiju - pa neka ti Robert Baer, umjesto mene, jos jednom objasni ko je to porazio Izrael 2000 i 2006:
(Od 4:53)
Bezbeli je i Robert Baer moga i Challengerovog "mentaliteta"
A nakon toga, za domacu zadacu, dva puta iscitati ovo:
salik79 wrote:
Prilog TV-ARTE (francusko-njemacka tv kuca), koji je, opet, sastavljen iz priloga izraelskih novinara, koji su razgovarali s borcima direktno na povratku sa libanonskog ratista (potrudio sam se i preveo, po sekvencama, za one koji ne razumiju Njemacki):
Iz nekog razloga ovaj prilog na njemackom jeziku je "uklonjen", ali sam pronasao isti, samo na arapskom i engleskim prijevodom:
Za one kojima se ne da gledati, ukratko (sa onog "uklonjenog" videa) prijevod:
5:06 Interviewi sa zapovjednicima izraelske armije. Pazljivo slusajte!
Novinar: Da li si vidio borce Hizbullaha?!
Rezervni vodnik IDF-a: Samo kroz dvogled.
Novinar: Opisi ih.
Rezervni vodnik: Mladi ljudi, izmedju 18 i 25 godina. Ovo je teska borba.
Novinar: Zbog cega teska borba?
Vodnik: Jer je borba...koja se vodi protiv utvare/prividjenja.
Vodnik : Strepis za vlastitu sudbinu i za sudbinu ljudi oko tebe. Bili smo na ulazu u mjesto Metullah . Tamo smo vidjeli veliki broj mladica koje su unosili i iznosili na nosilima...kacuse(vbr-projektili)...Dobri momci, nikakve kukavice...Neprestano pucaju po nama. Tacno znaju gdje se nalazimo, cak i kada se krecemo. Jako su precizni. Mi bez tenkova...ne znam...dosta toga smo primili... prave bitke, osjecas se kao mis, kao u neprestanom grcu. Trcis prema svome stroju i osjecas da si sve agresivniji, onda dolazis do svojih granica i moras izaci. Dakle, pocinjes s operacijom i odjednom vise nisi u napadu nego u akciji spasavanja svojih povrijedjenih...Mala grupa (boraca) moze 2 tenka izbaciti iz stroja i vec je citava regimenta sa akcijama spasavanja i gasenja pozara zabavljena...frustrirajuce (osjecaj) je.
I drugi, sa njemackom sinkronizacijom:
Novinar(i)/Reporter(i):
Najnovije iz Kiryat Shmone, gdje teski projektili padaju, tesko raketiranje koje jos uvijek traje, projektili neprestano padaju...dovoze ranjenike, jedan za drugim se tretira, najmanje dvoje se bore za zivot. Informacije(neprovjerene) i izvjesca o rastucim gubitcima kolaju. Oko nas pozari, uzrokovani stalnim granatiranjem/raketiranjem kacusama (vbr). Prelijepi sjever se pretvorio u pakao. Jos uvijek padaju kacuse, posvuda pozari i plamenovi na svakom cosku. Prizor je nepodnosljiv, ne postoje rijeci koje bi ga opisale. Bezbroj ranjenih i poginulih, ovo mi je najnepodnosljiviji prizor u citavoj karijeri. Devet poginulih i njihovi lesevi leze ovdje zamotani u dekama, preko puta groblja u Kfar Gillady. U neposrednoj blizini gore automobili. Veliki broj ljudi stoji sa strane, posmatra ne vjerujuci svojim ocima.
1:17 Raketna paljba po Kiryat Shmoni. Ljudi, oslobodite put! Ovdje je po svuda krv, strasno je, grozno je. Groblje, zamislite – oko groblja jednostavno leze lesevi.
Da li su ranjeni izvuceni?
Nema ranjenih, ovdje su samo lesevi koji su ovuda, pred nama, polozeni.
1:38
Novinar/reporter: Da li ste do sada imali uspjeha?!
Pukovnik: Sama cinjenica da nismo u stanju da zaustavimo kacuse (vbr-projektile) je frustrirajuca. Puno je teze/kompliciranije nego sto smo mislili. Ne borimo se protiv vojske, nego protiv gerilskih trupa.
2:03 Novinar: Sta mislis (tvoje misljenje)? Narednik: Ako (ponovo) udjemo u Libanon, i u to sam u potpunosti siguran/uvjeren, (za) dva sata - i svi koji su ovdje se vracaju u vrecama natrag. Cornet rakete, protutenkovske rakete i prica je zavrsena. Ne pomazu nam nikakve pametne izreke (pametovanja), svi to znaju, ali niko ne zeli reci. Ja to kazem bezuvjetno/jasno i glasno. To mogu ocijeniti, ja predstavljam vojsku na ratistu. Komadant sam i ne bih smio pricati, ali ako cemo govoriti istinu i ako se istina bude slusala svi ce se probuditi, koji bi se morali probuditi (progledati).
2:45
Novinar: Ahrali! Sta si danas radio?
Rezervni kapetan: Ovo ce ti se svidjeti. Vracam se sa sprovoda rodjaka koji je ubijen u Libanonu.
Novinar: Stvarno?
Rezervni kapetan: Da, zove se kao ja Aharon Yechezkel, 32 godine, zlatan momak. Jednostavno nije imao srece, primio je metak sprijeda, tamo gdje pancirna jakna ne stiti, kroz pazuho. I zato je morao umrijeti. Bio je stariji vodnik.
3:11
Komadant: Njihova disciplina je bila daleko bolja od nase. To ih cini borcima, a ne gerilcima.
Novinar: Dugo nisi spavao?
Komadant: Jako dugo, da.
Novinar: Kako ide sa ratom (kakvi su izgledi)? Sta mislis?
Komadant: Da nas je neko...neko nas je zajebao...neko je vojnike poslao ocito bez blage veze o bilo cemu. Netko se je pokusao profilirati preko ledja vojnika. Ne moze biti da se rat na pola prekida. Imamo toliko puno mrtvih, kroz vbr- napade, a nista nije razjasnjeno i zarobljeni sigurno nece biti pusteni na slobodu. Sta da se radi?! Tako nam je to ovdje...
Novinar: Hvala puno.
4:16
Novinar: I, sta se desava?
Komadant: Primjecujes da uopce ne shvacas sta se pred tobom odvija. Toliko se toga desava u trenu/sekundama. Samo kada cujes da je jos vise tenkovskih posada povrijedjeno, mi sjedimo u pozadini i...sta da radimo, osim da se medjusobno gledamo i molimo. Najbolje je kada si izvan tenka. Ustvari - ti si za akciju, ali ne zivis u utopiji, vani se odvija ratni film. Malo prije nego sam umarsirao u Libanon...ko je gledao „Spasavajuci vojnika Ryana“ rezisera Stevena Spielberga – na pocetku puno brodova pristaje na plazi, vojnike ispustaju, a nacisti ih pometu, od pocetka do kraja plaze, kao mrave. Upravo tako je i bilo. Iz autobusa iskrcavaju vojnike, oni se rastrkavaju na sve strane bjezeci od barazne vatre. To utjeruje strah u kosti. Vbr rakete padaju, minobacacke granate, bjezis od tenkova i skrivas se, bjezis u kraj, svi su rastrkani...tako sam dosao tamo...jedan (borac) je dozivio sok, pocevsi nekontrolirano se znojiti, plakao je, vristao je i rekao mi:“Ti si iz saniteta, pomozi mi!“...Pri tome sam i sam bio u soku. Nisam znao kako da reagiram. Sta da radim kada me tako bespomocno gleda?!
5:45
Oficirski sastanak:
Oficir br.1...:Sada cemo pokusati da ocijenimo, da li smo pobijedili ili izgubili. Ali borci vani imaju osjecaj da nismo pobijedili.
Oficir br.2 : podsjetit cu sta je Aial (ili tako nekako) prilikom zadnjeg brifinga rekao: „kosa nam se digla, kada smo culi da su vojnici tenkovskih jedinica svoje tenkove ostavljali/predavali“.
6:03
Novinar: Niti mjesec po zavrsetku rata, vojska proslavlja Novu godinu. Nije jednostavno samozaljubljene i od vojnika, koji su upravo rat izgubili, odvojene oficire promatrati.
6:13
...Bili smo pogadjani sa svih strana...14 ili 15 tenkova su jedan za drugim zavozili, osam od njih je odmah pogodjeno protutenkovskim raketama...pitas se:“sta ovo treba da znaci?!“ kada sat i po, ili dva, primaju samo pogotke (tenkovi), a naposlijetku se samo odvezu natrag (povuku)...
...dosli su do jedne kuce i pronasli sanduk s municijom. Vojnici su usli i pri tome su primjeceni. Odmah su doletjele rakete, na sve strane se pucalo...nasi vojnici nisu vise nizasta (nista ne vrijede)...
Pa i ja sam trazio po googlu i nasao da rezira (jes vidio ispravke XD ) ovu emisiju kako je Hitler podmornicom pobjegao na juzni pol i planirao 4 ti rajh
Agent koji je sada clean i iznosi tajne - kako li ga masoni i iluminati ne roknu
славянин wrote:Jel to onaj Robert sto vodi / rezisira na history chanellu slucajno emisiju “hunting hitler” - ono podmornica,antartic i tako dalje
Kaze se "rezira"...'ta ce Robert, ti mu kroz noge probaciv'o...
Oprosti moja greska , ne ide mi najbolje nas - isao sam onom da je od imenice izvuceno - reziser = rezisira
Nego za Roberta ... forumasi koliko vas je culo za ovog Roberta prije nego je Salik ga krenuo postati kao zarku svjetlosti u moru tame
Nista cudno za Roberta, svakakvim budalama se daje prostora na tim dokumentarnim televizijama.
Ali ne krivim ih, teorije zavjere glup narod voli.
Sto se tice libanonskog rata.
Moze se reci da je Izrael bio neuspjesan jer nisu uspjeli vratiti svoja 2 vojnika (jako ambiciozan poduhvat), ali smijesno je reci da je Hezbollah nekog porazio, steta koju je pretrpio Libanon u ratu je ogromna, mislim oko petine GDP-a.
Broj mrtvih vojnika je mnogo veci nego na strani Izraela.
Hezbollah nema svoju drzavu u drzavi u juznom Libanonu, uz samu granicu sa Izraelom.
Jah, History Chanell salabjzerski...To je taj " 'ta ce on" mentalitet. Nije ni gledao emisiju, al' vec sve zna o cemu je rijec.
Da se imalo razumijes u bilo koju nauku znao bi da naucnici svjesno rade na nekoj hipotezi, potrose more vremena, da bi samo dokazali da je nesto nemoguce, odnosno netacno...Znas li zasto? Zato da drugi ne bi vise isli tim putem i trosili vrijeme na to.
Al' 'ta ce Robert Baer (ono, lik koji ni najmanje nije naklonjen Iranu)
Kaze se "rezira"...'ta ce Robert, ti mu kroz noge probaciv'o...
Oprosti moja greska , ne ide mi najbolje nas - isao sam onom da je od imenice izvuceno - reziser = rezisira
Nego za Roberta ... forumasi koliko vas je culo za ovog Roberta prije nego je Salik ga krenuo postati kao zarku svjetlosti u moru tame
Nista cudno za Roberta, svakakvim budalama se daje prostora na tim dokumentarnim televizijama.
Ali ne krivim ih, teorije zavjere glup narod voli.
Sto se tice libanonskog rata.
Moze se reci da je Izrael bio neuspjesan jer nisu uspjeli vratiti svoja 2 vojnika (jako ambiciozan poduhvat), ali smijesno je reci da je Hezbollah nekog porazio, steta koju je pretrpio Libanon u ratu je ogromna, mislim oko petine GDP-a.
Broj mrtvih vojnika je mnogo veci nego na strani Izraela.
Hezbollah nema svoju drzavu u drzavi u juznom Libanonu, uz samu granicu sa Izraelom.
Pa ti stvarno veze nemas, al' bas ono blage...Hizbullah je prisutan u juznom (i citavom) Libanu, doslovno na granici s Izraelom.
Ostake nebuloze je stvarno suvisno komentarisati....
Cisto da docaram nekim levatima, koji su neki dan postali "eksperti" za BI pitanja, kako to izgleda na jugu Libana i "who is incharge" na granici sa Izraelom:
salik79 wrote:
Pa ti stvarno veze nemas, al' bas ono blage...Hizbullah je prisutan u juznom (i citavom) Libanu, doslovno na granici s Izraelom.
Ostake nebuloze je stvarno suvisno komentarisati....
Ti si smijesan lik, poslije rata je doslo do dogovora da se snage UNIFIL-a pozicioniraju na jugu Libanona, mislim da ih dole ima i danas oko 30 000.
Ako mislis da nije umanjena opasnost prema Izraelu onda si jos smjesniji.
citirat cu izjavu premijera drzave iz 2006.godine.
U komentaru za italijanski list Corriere della Sera, objavljenom danas, gospodin Siniora je rekao da je Hezbollah postao država u državi i da medjunarona zajednica mora pomoći Libanu da razoruža tu militantnu grupu.
Nego, zasto samo odgovaras na dio posta, preskocio si dio da je broj stradalih vojnika i da je ekonomska steta neuporedivo veca na strani koju je branila koalicija predvodjena teroristickom organizacijaom Hezbollahom?
salik79 wrote:Cisto da docaram nekim levatima, koji su neki dan postali "eksperti" za BI pitanja, kako to izgleda na jugu Libana i "who is incharge" na granici sa Izraelom:
Evo i od medija "kojem se jedino vjeruje":
Da hezbolah is in charge na granici..... IDF kad ih vidi prvo poskoci pa onda krene da bjezi Salik sad pocinjes da se otvoreno izvaljujes
salik79 wrote:Jah, History Chanell salabjzerski...To je taj " 'ta ce on" mentalitet. Nije ni gledao emisiju, al' vec sve zna o cemu je rijec.
Da se imalo razumijes u bilo koju nauku znao bi da naucnici svjesno rade na nekoj hipotezi, potrose more vremena, da bi samo dokazali da je nesto nemoguce, odnosno netacno...Znas li zasto? Zato da drugi ne bi vise isli tim putem i trosili vrijeme na to.
Al' 'ta ce Robert Baer (ono, lik koji ni najmanje nije naklonjen Iranu)
Sad ga jos i naucnikom nazivas.
To ti moj Salik nauka u rangu Semira Osmanagica.
History channel je dobar program, ali cinjenica je da ima dosta cikuzanata kojima se daje prostora.
Prva slika nije gurno raketu u bacac do kraja dali da dalje gledam
na slikama blizu ograde nijedno uniformisano lice samo novinari... u nekim sumarcima specijalci na +40 kobajagi nosi ghillie odjelo
Da ti sale nisi napisao pomislio bi da se radi o klasicno dodji slikaj se malo za propagandu u sumarku i malo posalji novinare u obilazak i tako dalje.... stoji im radarsko postrojenje 2 metra od linije ne smiju metka opaliti na isto
da dodam - prva recenica
The scene was part of a rare, unusual and highly-choreographed media tour organised by Lebanon’s powerful Shiite Hezbollah group, which doesn’t often offer access to its military wing.
Last edited by славянин on 08/07/2018 12:14, edited 3 times in total.
Gospodo, ova tema nije za mjerenje kurca, Ako hocete da navijate za svoju stranu, otvorite temu na sportu.
Tamo imate nekoliko tema za navijace... Real vs. Barcelona, Zeljo vs. Sarajevo, Bayern vs. ostatak Njemacke...
pa fino otvorite temu Iran vs. Izrael i navijajte do mile volje.
Ovo je tema o izraelskim zlocinima, a nije da nam fali materijala za pricu.