Republika Turska
- burgundy
#15476 Re: Republika Turska
Ahaha sta kaze krv u zilama.Kikija je zajebo neki turcin garant
, zato mrzi turke.Zaslijepljen mrznjom prema svemu turskom.Teroristo, idi u Idlib u Mosul gdje vec, gledaj radjanje kurdistana.
-
Mohamad Sissoko
#15477 Re: Republika Turska
Opet kiki velica teroriste i prijeti slikama
Obavezan snimak je onaj sa 2 miliona ljudi sto podrzavaju teror a kasnije ocekujemo i pesmerge trebe.
Obavezan snimak je onaj sa 2 miliona ljudi sto podrzavaju teror a kasnije ocekujemo i pesmerge trebe.
- Kikibombona
#15478 Re: Republika Turska
Cuj teroristo!??burgundy wrote:Ahaha sta kaze krv u zilama.Kikija je zajebo neki turcin garant, zato mrzi turke.Zaslijepljen mrznjom prema svemu turskom.Teroristo, idi u Idlib u Mosul gdje vec, gledaj radjanje kurdistana.
Nikad u zivotu me Turcin nije zajebao. Neces vjerovati, imam lijepa iskustva sa Turcima. Jedan me sa lovom pogurao kada je bilo najteze. Poklonio mi lovu. Turke koje sam imao priliku upoznati su izuzetni ljudi, sve i jedan. Eto, imao sam srecu da upoznam dobre Turke. Simpatizer sam Besiktasa, neces vjerovati.
Nabijem na kurac svakoga ko mrzi narode, etnicke, vjerske ili rasne grupacije, pocevsi od svoje rodbine pa nadalje. Ti mene uopste ne poznajes. U zivotu nemam neprijatelja, ne zato sto sam neki aman zaman siledzija, vec zato sto nikad nikome stetu nisam nanio. A ti me hladno proglasi teroristom.
Turska politika je druga stvar. Turski drzavni terorizam je 100 puta gori od PKK. Turski drzavni terorizam je stvorio PKK. Turska politika je od nastanka pa do sada zlocinacka. To je tako i ja nisam kriv sto je tako. Samo konstatujem.
Turski narod demografski propada, gasi se, kao evropski narodi, kao mi u BiH. To je cinjenica. Nisam ja kriv sto je tako. Mozda i jesam, posto nemam djece.
Turska politika je u 100 godina postojanja drzave nanijela neizmjerno puno zla kurdskom narodu. U kolektivnu svijest naroda je usadjeno da se moraju osloboditi okupatora. Puno je tu zle krvi, osvetnickog raspolozenja, motivacije i cega sve ne da se konacno oslobode. Samo je pitanje datuma kada ce se to desiti. Jedina je srca sto kurdskim narod nije razvio mrznnju prema turskom narodu vec sav bijes fokusiraju na vlast, vojsku i policiju. Zato nemamo primjere da Kurdi fasisticki govore o turskom narodu, da ubijaju ciljano turske civile i sl.
Nadam se da ce na politicku scenu Turske doci mudar covjek, koji ce prihvatiti realnost i dozvoliti Kurdima da na istoku zemlje proglase nezavisnost. Bolje i to nega da se u krvi razilaze. Bliski istok se treba ujediniti, narodi i vjerske skupine izmiriti i da svi krenu u zajednicku buducnost. Ovako su ranjivi, podlozni mesetarenju sa zapada i istoka. Moraju se ujediniti. Turci i Kurdi ce uvijek zivjet jedni pokraj drugih ili jedni sa drugima. Moraju se dogovoriti, za buducnost. Represija i nasilje nisu rjesenje.
- JThomas
#15479 Re: Republika Turska
da im ovo rade amerikanci ili izrael pisalo bi vas 30 isto tako, bila bi i posebna tema.
-
Mohamad Sissoko
#15480 Re: Republika Turska
Zna li on sta pises po forumu, otrovace te, ni PKK ni Pesmerge ti nece pomoci.Kikibombona wrote:Cuj teroristo!??burgundy wrote:Ahaha sta kaze krv u zilama.Kikija je zajebo neki turcin garant, zato mrzi turke.Zaslijepljen mrznjom prema svemu turskom.Teroristo, idi u Idlib u Mosul gdje vec, gledaj radjanje kurdistana.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nikad u zivotu me Turcin nije zajebao. Neces vjerovati, imam lijepa iskustva sa Turcima. Jedan me sa lovom pogurao kada je bilo najteze. Poklonio mi lovu. Turke koje sam imao priliku upoznati su izuzetni ljudi, sve i jedan. Eto, imao sam srecu da upoznam dobre Turke. Simpatizer sam Besiktasa, neces vjerovati.![]()
U svom gradu kod Turcina redovno idem na doner, nema boga da bi uzeo kod nekog drugog.
.
- burgundy
#15481 Re: Republika Turska
Kiki je romanticar a PKK je teroristicka organizacija.Izvini ali ti si za mene terorista.Ja znam da je privlacno gledati tzv borbu za slobodu,gledati te ljude, zene i muskarci zajedno idu u borbe mozda i prvi sastanci padnu pod kisom granata,pa perhanovski zvukovi ima u tome nesto privlacno.Ali realnost je da je to Republika Turska,da su Kurdi manjina,da nikad autonomiju nisu imali, a ti bi da im das nezavisnost,bas si galantan.
- Kikibombona
#15482 Re: Republika Turska
Nismo u kontaktu.Mohamad Sissoko wrote:Zna li on sta pises po forumu, otrovace te, ni PKK ni Pesmerge ti nece pomoci.
A imas Turaka koji se protive politici prema Kurdima, veliki broj, ali nemaju prostor i priliku da proguraju svoje stavove. Recimo, kada je turska vojska pravila haos na istoku zemlje, hiljadu turskih intelektualaca je pozvalo na mir i rjesenje sukoba dogovorom. Rezultat toga je bio hapsenje i otpustanje sa posla.
Nego, sta hocemo li Amerikance nazivati teroristima!?? Evo, turski mediji ih tako nazivaju. Kazu da je Tramp produzio mandat Brettu McGurku, lideru anti-ISIL koalicije, kojeg karakterisu kao simpatizera PKK.
https://twitter.com/yeniakit/status/822156633556000768
Turski zvanicnici i mediji optuzuju Amerikance da saradjuju sa kurdskim teroristima, da ih naoruzavaju, da ih podrzavaju u svakom pogledu. Sta cemo sa tim? State Department je jucer osudio Tursku radi toga sto za lidera HDP traze kaznu od 142 godine zatvora. State Department teroristi?
- Kikibombona
#15483 Re: Republika Turska
Isto tako je govorio Sadam Husein, pa danas Kurdi u Bagdadu pregovaraju oko nezavisnosti a Sadama jedu crvi. A prije toga je visio na vjesalima.burgundy wrote:Kiki je romanticar a PKK je teroristicka organizacija.Izvini ali ti si za mene terorista.Ja znam da je privlacno gledati tzv borbu za slobodu,gledati te ljude, zene i muskarci zajedno idu u borbe mozda i prvi sastanci padnu pod kisom granata,pa perhanovski zvukovi ima u tome nesto privlacno.Ali realnost je da je to Republika Turska,da su Kurdi manjina,da nikad autonomiju nisu imali, a ti bi da im das nezavisnost,bas si galantan.
Svaka okupacija ima vijek trajanja. Turska drzava nema nikakve sanse u borbi protiv kurdskog naroda. To je unaprijed izgubljena bitka. Radi se o narodu koji ce u narednim decenijama imati 50-60-70-100 miliona ljudi. Da ih u Turskoj ima milion ili dva, moglo bi se obuzdavati. 30 ili 40 miliona? Samo glup covjek moze misliti da se tako veliki narod moze drzati kao taoc.
A sta sam ja za tebe, to me stvarno ne dotice ni najmnje. Hu ar ju, hu ar ju, sto bi rekli Englezi!??
I nisam nikakav romanticar, finih godina sam napunio da bih bio jebeni romanticar.
- burgundy
#15484 Re: Republika Turska
Ja ti rekoh idi u Idlib,Mosul gledaj radjanje Kurdistana.Kurdi su najjaci.Pozdravio te Apo.
- Banksy
#15485 Re: Republika Turska
Čini se da Erdogana više ništa ne može zaustaviti; parlament mu je upravo odobrio još veće ovlasti
Po novim pravilima mogao bi ostati predsjednik do 2029. godine
Turski parlament odobrio je u subotu ujutro paket ustavnih reformi čija je svrha proširiti ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, čime se otvara put i referendumu koji bi se mogao održati u travnju.
Paket je usvojen s 339 glasova za i 142 protiv. Za njegovo izglasavanje bilo je potrebno najmanje 330 glasova. Još mora biti potvrđen na referendumu za koji se očekuje da će se održati u travnju.
Kritičari zabrinuti zbog previše ovlasti predsjednika
Kritičari kažu da će ustavni amandmani oslabiti sustav provjera i ravnoteža i ulogu parlamenta te da će previše ovlasti biti koncentrirano u uredu predsjednika. Također su zabrinuti za njihov utjecaj na neovisnost sudstva.
Erdogan, koji je na čelu Turske od 2003. – prvo kao premijer a od 2014. kao predsjednik – već je suočen s optužbama za rastuće autoritarno vođenje zemlje.Predsjednik i njegovi pristaše tvrde da će predsjednički sustav donijeti stabilnost.
Erdoganu pomogli nacionalisti
Erdoganova vladajuća stranka, AKP, ima 316 od ukupno 550 glasova u parlamentu. Ustavni amandmani usvojeni su uz pomoć većine zastupnika krajnje desne Stranke nacionalističkog pokreta (MHP).
“Mi smo obavili naš posao. Sada prenosimo to pitanje… našem narodu”, rekao je nakon glasovanja u parlamentu premijer Binali Yildirim (AKP), a prenijela je državna novinska agencija Anadolija.
Paket ustavni reformi među ostalim će ukinuti ured premijera, a predsjednik će postati čelnik vlade s ovlastima da imenuje i otpušta ministre. Uvest će se i funkcija potpredsjednika države.
Lijevi centar protiv
Narodna republikanska stranka (CHP) lijevog centra glasovala je protiv novih mjera i osudila je promjenu režima priopćivši da će parlament oslabiti. Kemal Kilicdaroglu, čelnik CHP-a, rekao je da je “parlament iznevjerio svoju povijest”, dodajući da bi narod mogao ispraviti tu pogrešku na referendumu.
Aykut Erdogdu, zastupnik CHP-a u parlamentu, upozorio je na Twitteru da “zemlja bez zakona i demokracije ne dobija strana ulaganja… lokalni investitori odlaze… a nezaposlenost i siromaštvo postaju široko rasprostranjeni”.Ljevičarska prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) bojkotirala je glasovanje u parlamentu nakon što je uhićeno vodstvo stranke.
Prvi put predsjednički sustav u Turskoj
Ako ustavne promjene prođu na referendumu, Turska će prvi put u povijesti imati formalni predsjednički sustav. Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj iako je Erdogan suosnivač AKP-a.
Predsjednik će imati pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi u teoriji mogao ostati na vlasti do 2029. godine.
Očekuje se da će Erdogan u iduća dva tjedna potpisati paket ustavnih reformi nakon čega se otvara put za održavanje referenduma. Za prolazak ustavnih reformi na referendumu potrebna je obična većina.
- insomnia78
#15486 Re: RE: Re: Republika Turska
Ne, on je pacifista i kaze da je svako ko uzme pusku budalaburgundy wrote:Ja ti rekoh idi u Idlib,Mosul gledaj radjanje Kurdistana.Kurdi su najjaci.Pozdravio te Apo.
- burgundy
#15487 Re: RE: Re: Republika Turska
Pacifista do Tokija.insomnia78 wrote:Ne, on je pacifista i kaze da je svako ko uzme pusku budalaburgundy wrote:Ja ti rekoh idi u Idlib,Mosul gledaj radjanje Kurdistana.Kurdi su najjaci.Pozdravio te Apo.
- Tito_i_Partija
#15489 Re: Republika Turska
Svrha izmisljenog puca dolazi na vidjelo. Opozicija vise ne postoji, diktatura uspjesno uspostavljena.Banksy wrote:
Čini se da Erdogana više ništa ne može zaustaviti; parlament mu je upravo odobrio još veće ovlasti
- Point.
#15490 Re: Republika Turska
Sad si gotov kad ti se natakare ovi nasi bosnjacki turci.Tito_i_Partija wrote:Svrha izmisljenog puca dolazi na vidjelo. Opozicija vise ne postoji, diktatura uspjesno uspostavljena.Banksy wrote:
- AstorH
#15491 Re: Republika Turska
Zadnja drzava na svijetu ciji bi gradjanin bio.
Primitivizam, fanatizam i represija.
Sloboda govora level nula.
Diktaotor na celu drzave.
I njegovi podanici.
Turcizam i islam ustvari i ne mogu da daju drugacije rezultate osim fanatizma, represije i robovanja.
Boze hvala ti sto sam Kristov sljedbenik jer samo tako sam slobodan i nepodlozan.
Samo tako sam dostojan biti covjek, biti i zvati se djetetom Bozijim u slobodi koju si mi dao.
U slobodi koja nema nametanja, koja nema torture, pritiska i bolesne politicke represije.
Biti Kristov je biti slobodan.
Biti krscanin je biti slobodan.
I samo krscanin moze uzivati u potpunoj slobodi jer je dijete Zivoga Boga.
Ne dijete politicara. Ne dijete zakona, ne dijete bolesne religije, nego dijete Bozije rodjeno i stvoreno u slobodi.
Hvala ti Boze sto sam krscanin. Hvala ti sto si mi dao tu ljepotu i slobodu Bozjeg djeteta, sto jesam i sto mogu zvati se tako.
Zvati se tvojim je biti slobodan. Zvati se tvojim je najveca sloboda koju si nam dao. Biti Tvoj je biti sobodan.
Slava Tebi Kriste!
I njegovi podanici.
Turcizam i islam ustvari i ne mogu da daju drugacije rezultate osim fanatizma, represije i robovanja.
Boze hvala ti sto sam Kristov sljedbenik jer samo tako sam slobodan i nepodlozan.
Samo tako sam dostojan biti covjek, biti i zvati se djetetom Bozijim u slobodi koju si mi dao.
U slobodi koja nema nametanja, koja nema torture, pritiska i bolesne politicke represije.
Ne dijete politicara. Ne dijete zakona, ne dijete bolesne religije, nego dijete Bozije rodjeno i stvoreno u slobodi.
Hvala ti Boze sto sam krscanin. Hvala ti sto si mi dao tu ljepotu i slobodu Bozjeg djeteta, sto jesam i sto mogu zvati se tako.
Zvati se tvojim je biti slobodan. Zvati se tvojim je najveca sloboda koju si nam dao. Biti Tvoj je biti sobodan.
Slava Tebi Kriste!
- arzuhal
#15493 Re: Republika Turska
AstorH wrote:Zadnja drzava na svijetu ciji bi gradjanin bio.
I njegovi podanici.
Slava Tebi Kriste!

- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15494 Re: Republika Turska
demokratija
-
aratet
#15495 Re: Republika Turska
Istom logikom si i ti zlocinac jer podrzavas Erdoganov zlocinacki rezim.burgundy wrote:Kiki je romanticar a PKK je teroristicka organizacija.Izvini ali ti si za mene terorista.Ja znam da je privlacno gledati tzv borbu za slobodu,gledati te ljude, zene i muskarci zajedno idu u borbe mozda i prvi sastanci padnu pod kisom granata,pa perhanovski zvukovi ima u tome nesto privlacno.Ali realnost je da je to Republika Turska,da su Kurdi manjina,da nikad autonomiju nisu imali, a ti bi da im das nezavisnost,bas si galantan.
- burgundy
#15496 Re: Republika Turska
A sta vas je
.Jos samo Futavci pardon Fetovci fale na ovoj temi.
- Kikibombona
#15497 Re: Republika Turska
Ako gotivis PKK, bolje poslusaj 'vako nesto!burgundy wrote:
Samo za kikija.
Il' ak' voles hip hop!
- Kikibombona
#15498 Re: Republika Turska
Mediji igraju presudnu ulogu. Pogledaj na primjeru Palestinaca. Kurdi su propatili 10 puta vise od Palestinaca, bez imalo pretjerivanja. To ce brojke jasno reci. Turci su za jedan dan pobili vise Kurda nego Izraelci Arapa IKADA. A gdje su arapski, perzijski zlocini!? Kurdi su na svojoj kozi osjetili sve moguce zlocine, od genocida do negiranja nacionalnog imena. Nista ih nije masilo. I to u puno vecem obimu nego u slucaju Palestinaca.JThomas wrote:da im ovo rade amerikanci ili izrael pisalo bi vas 30 isto tako, bila bi i posebna tema.
I zasto je palestinska patnja medijski zastupljenija od kurdske? Jednostavno, radi ulozene love! Arapi su ulozili milijarde u kampanju za Palestince. U Kurde nije imao ko uloziti, a oni sami nisu imali. Zato su decenijama patili u tisini. Tek bi ljudi poput Nelsona Mandele ili Muamera Gadafija digli glas. Nema bez para nista.
Sada su se domogli vlasti i para, u Iraku drze svoje resurse u svojim rukama. Osnovane su mnoge jake medijske kuce poput Rudaw i drugih. Imaju pare platiti novinarima CNNa, BBCa i sl. I sada se njihov glas malo vise cuje, mada su daleko od palestinskog nivoa. Recimo, Izraelci ubiju Palestinca kod zida i sl., svi mediji o tome trube. Turci pobiju Kurde na granici, niko na zapadu ne prenese. Izraelci konfiskuju palestinsku imovinu, svi danas bruje o tome. Turci konfiskuju kurdsku imovinu, niko nista. I milion drugih primjera. Al' mijenja se i to polako. Kurdi konacno imaju pare i mogu prenijeti istinu svijetu, platiti da se prezentira i sl.
Turci su ulozili ogorman napor i novac da se kurdski narod poistovjeti sa PKK, da se dehumanizira u ocima svjetske javnosti. Zato nema empatije. Turci pobiju kurdske civile, uniste i konfiskuju imovinu, zabrane jezik, pozatvaraju intelektualnu elitu i sl... ljudi za to okrive PKK. Sve je to radi PKK. Turcima PKK donosi koristi koliko stete. Zbog toga je Turcima puno mrza i opasnija legalna i legitimna stranka HDP, koja na izborima uzme 6 000 000 glasova, koja je omiljena kod zapadnih politicara i medija, nego PKK na kojoj je zvono terorizma. Zato ulazu maksimalan napor da uniste svaku legalnu i legitimnu kurdsku stranku, da kurdski narod osude na PKK. To je za Turke manje zlo.
Al' nece jos dugo, vrijeme im istice...
-
mavi
#15499 Re: Republika Turska
Turska / Dokument koji će naljutiti Erdogana: Ko stoji iza pokušaja puča
22. 01. 2017. u 16:11:00 Radiosarajevo.ba
Šest mjeseci nakon pokušaja puča protiv Recepa Tayyipa Erdogana, u javnost je izašao tajni dokument koji će sigurno naljutiti turskog predsjednika.
Izvještaj EU centra za analizu obavještajne službe (INTCEN) u Brusselsu pokazuje da je predsjednik Erdogan od prvog dana imao jasne dokaze da islamski propovjednik Fethullah Gülen nije bio uključen u pokušaj državnog udara.
U izvještaju se navodi da je "iza puča stajala grupa oficira ", prenosi Observer EU. Oficiri koji su izveli puč jesu bili sljedbenici Kemala Ataturka, Fethullaha Gülena, čak i Erdoganove stranke AKP, ali nema govora da je sâm Gülen igrao bilo kakvu ulogu.
Također, evropski obavještajci tvrde da je jedan od motiva pučista bila informacija da Erdogan planirao veliku čistku u oružanim snagama za august 2016.
Na kraju je ispalo da su pučisti u neku ruku pomogli Erdoganu jer je dobio opravdanje za planirano uklanjanje svih onih koji se protive njegovoj politici u Siriji i prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

22. 01. 2017. u 16:11:00 Radiosarajevo.ba
Šest mjeseci nakon pokušaja puča protiv Recepa Tayyipa Erdogana, u javnost je izašao tajni dokument koji će sigurno naljutiti turskog predsjednika.
Izvještaj EU centra za analizu obavještajne službe (INTCEN) u Brusselsu pokazuje da je predsjednik Erdogan od prvog dana imao jasne dokaze da islamski propovjednik Fethullah Gülen nije bio uključen u pokušaj državnog udara.
U izvještaju se navodi da je "iza puča stajala grupa oficira ", prenosi Observer EU. Oficiri koji su izveli puč jesu bili sljedbenici Kemala Ataturka, Fethullaha Gülena, čak i Erdoganove stranke AKP, ali nema govora da je sâm Gülen igrao bilo kakvu ulogu.
Također, evropski obavještajci tvrde da je jedan od motiva pučista bila informacija da Erdogan planirao veliku čistku u oružanim snagama za august 2016.
Na kraju je ispalo da su pučisti u neku ruku pomogli Erdoganu jer je dobio opravdanje za planirano uklanjanje svih onih koji se protive njegovoj politici u Siriji i prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15500 Re: Republika Turska
ako ne trolasAstorH wrote:Zadnja drzava na svijetu ciji bi gradjanin bio.
I njegovi podanici.
Slava Tebi Kriste!
nema se sto dodati