PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Kal El

#15476 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kal El »

Alfons Kauders wrote:
Genije wrote:Evo sad hoće proteste zato što kriminalac nije zadržan u pritvoru do suđenja, mada za to nema zakonskog osnova.
Nadam se da će isti dobiti najstrožiju zatvorsku kaznu, ali misliti da se protestima mijenja krivični zakon i smjenjuju sudije...nadrealno suludo...
stani ba? sad hoce proteste sto pustaju onu dvojicu sto su uhapseni za predsjednistvo?! :shock: otkud ti to?
Vjerujem da misli na onog semira sto je ubio Havu autom
Alfons Kauders

#15477 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Kal El wrote:
Alfons Kauders wrote:
Genije wrote:Evo sad hoće proteste zato što kriminalac nije zadržan u pritvoru do suđenja, mada za to nema zakonskog osnova.
Nadam se da će isti dobiti najstrožiju zatvorsku kaznu, ali misliti da se protestima mijenja krivični zakon i smjenjuju sudije...nadrealno suludo...
stani ba? sad hoce proteste sto pustaju onu dvojicu sto su uhapseni za predsjednistvo?! :shock: otkud ti to?
Vjerujem da misli na onog semira sto je ubio Havu autom
a to...

pa otkad se takvi drze u pritvoru? jer se ne sjecam slicnih situacija, da se neko okrivljen za saobracajku (bez obzira na posljedice) drzi u pritvoru do sudnjenja, ili 30 dana?

fakat je narod totalno odlijepio...
dunkemm3

#15478 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dunkemm3 »

Protesti su završeni / razbijeni onog trena kada su na scenu stupili Fahrini piromani i "ko zna" čija odluka da policija takve ne zaustavi, iz pojedinih FB izvora se moglo vidjeti da su se stranački naročito Fahrini faktori, inkorpirali unutar građanske mase i izvršili sabotažu, dok se nije desio taj trenutak sve je izgledalo da će biti zaista najveći i neviđeni protest nezadovoljnih građana, makar i nemirnog karaktera, ali da se zna da iza toga stoje građani, a ne stranački plaćenici sa interesnim ciljevima. Međutim sve se u trenu obrnulo, te onda dolaze plenumi pod vodstvom "ko zna" koga, daljnji manji protesti gdje su se i dalje otkrivali stranački aktivisti kao npr. http://youtu.be/qqRfXcWwNVk?t=2m30s , tada je već bilo potrebno da se u potpunosti iskorijeni nešto što više veze nije imalo ni sa protestima ni sa građanima, za dobrobit dobronamjernih građana.
the_stick

#15479 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by the_stick »

dok idioti kao genije (koji li paradoks) slijepo slijede slovo zakona, u Sarajevu prolazak kroz crveno postaje norma... e jebem ti pravnika taman da si to svoje pravo na harvardu zavrsio!
costacurta

#15480 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

hrasno38 wrote:Ma koliko se mi ovdje prepirali i imali slicna ili razlicita misljenja u Oktobru ce biti opet sve isto kao i za prosle izbore a to je "sjasi kurta da uzjase murta". Past ce SDP vratiti ce se SDA ili SBB....ne vidim neku veliku razliku izmedju ovih stranaka. 500 prosvjednika nikada i nigdje na svijetu nije promjenilo politicki sistem a jos manje stranke koje su dozivotno na vlasti. Za HDZ i SNSD je suvisno i govoriti jer ce tu stanje ostati skoro pa isto. Dakle produkta sve ove price, raspravljanja, plenuma i protesta daj boze da ce biti. Cinjenica je da su SBB u Zenici i SDP u Sarajevu napunili poprilicno dvorane sto samo po sebi kazuje da promjena nema niti ce ih biti. I cemu onda ovdje sva nasa ujedanja, trosenja zivaca i objasnjavanja da je ovo ili ono dobro a da ovo ili ono ne valja. Radnika nema, studenata nema na ulicama sto znaci da nam je dobro i da promjene nisu potrebne. Ja to vidim ovako i strasno bih volio da nisam u pravu ali znam da jesam.
Da sjašem?! :D
Moram se složiti sa ovim. I nadam se da će tako ostati poslije izbora.
Ne vidim nikoga NOVOG, normalnog ko bi preuzeo vlast u zemlji sa dugovima u kojima se BIH sada nalazi.
Sasvim mi je svejedno hoće li biti SDP, SDA, SBB ili svi oni u koaliciji. Neka Nastave biti vlast i poslije oktobra, više se nema od koga para posuditi da se ugase socijalni buntovi, IMF će zavrnuti pipu a to što još ima državnih preduzeća za prodati ne može biti dovoljno ni vanjski dug da se podmiri, elem, neka ih tu gdje jesu.
Imaju oni svi dobre programe, svi oni se deklarativno zalažu i na skupovima ističu da su za BiH, za pravdu, za poštenje, za procesuiranje kriminala, iskorjenjivanje korupcije, zapošljavanje itd.
Ono čemu se iskreno nadam i ono zašto ja smatram da februarske paljevine imaju svojih pozitivnih strana je to da će upravo oni koji budu poslije oktobra u poziciji iz straha od ponavljanja istih ali početi sa provedbom svojih obećanja i sprovođenje u djela svoje stranačke programe.
zasto onda da postedim plenumase kad je od prvog dana postalo jasno da ne znaju svoj posao? da su znali, podrzao bi ih... ali imam pametnija posla nego da padam na iste ublehe koje slusamo 25 godina, samo iz novih, mladjih usta...
JASHTA MAN! :D
Plenumi su orgnizovani (barem u Tuzli, gdje sam i lično učestvovao u radu radnih grupa) od ljudi koji su se skupili bukvalnno na ulici. Jedan od dokaza da nisu ni od koga instruisani je i da se nije znalo ko pije a ko plaća. Da je postojao "neki element" valjda bi se znalo ko pije ko plaća. Vremenom je to počelo da liči na nešto ali stalne optužbe da su plenumi stranački, političkih partija, pa prijetnje itd učinilo je da mnogo raje iz straha ne dolazi ali daleko od toga da ne podržavaju rad plenuma. Na kraju krajeva i ti si moga i svi drugi ovdje doći i reći javo, pred svima šta ti smeta, zašto ti se ne sviđa rad plenuma, uključiti se u radnu grupu, ili poslati neki email sa sugestijom, prijedlogom, kritikom.
Zašto smatram da je bitan rad plenuma? Pa zbog ovog što rekoh iznad, ako ništa neka barem budu podsjetik ovoj sadašnjoj i novoj(staroj) vlasti na dešavanja od 7. 2. 14.
Znam ja da ćeš ti mene sad optužiti da sam tek wannabe budžetlija i da mi nećeš vjerovati kad bih ti rekao šta sam i gdje radio i da mi je biti u BIH na budžetu NO FAKING MADAFAKA WAY :lol: , već eto zbog svoje djece i ove BH mladosti da se nešto promijeni, pa jesu li to plenumi, mirni protesti, nasilni protesti, izbori itd nije bitno samo nek se nešto pomakne sa mrtve tačke jbmu miša.
goran16v

#15481 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

costacurta wrote: Ne vidim nikoga NOVOG, normalnog ko bi preuzeo vlast u zemlji sa dugovima u kojima se BIH sada nalazi.
I onda ti kojekakvi prof. NVO aktivisti, stranacki elementi i kojekakvi likovi okupljeni oko plenuma, bas kao i njihovi vatreni pobornici upitne uracunjivosti i aliasima Bosanske kraljice prodaju muda pod bubrege pricom da su oni dugo ocekivani spas i svjetlu na kraju tunela! :lol:
costacurta

#15482 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

goran16v wrote:
costacurta wrote: Ne vidim nikoga NOVOG, normalnog ko bi preuzeo vlast u zemlji sa dugovima u kojima se BIH sada nalazi.
I onda ti kojekakvi prof. NVO aktivisti, stranacki elementi i kojekakvi likovi okupljeni oko plenuma, bas kao i njihovi vatreni pobornici upitne uracunjivosti i aliasima Bosanske kraljice prodaju muda pod bubrege pricom da su oni dugo ocekivani spas i svjetlu na kraju tunela! :lol:
:roll:
Bojim se da si ti malo pomiješao lončiće,
Plenum nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javnim glasanjem. Plenum nije politička stranka, nije NGO, nije društvo jednog lica.
U radu plenuma i radnim grupama su učestvovali ljudi koji rade na univerzitetu, bivši ministri, ljudi zaposleni u inspekcijama, prosvjetno pedagoškom zavodu, ljekari iz kliničkog centra, uposlenici suda itd. Kao što rekoh, u strahu zbog vlastitog posla i egzistencije ne smiju se eksponirati, ali nisu došli ni zbog toga da podmetnu nogu, opstruiraju rad plenuma, smetaju ili omalovažavaju već sa konstruktivnim prijedlozima i idejama.
Nećeš vjerovati (nisam ni ja) koliko ljudi ima, npr. profesora na fakultetima, koji su frustrirani stanjem na univerzitetu u Tuzli ili da čuješ priče kantonalnog inspektora koji je iako je našao nepravilnosti u radu u javnim institucijama bio prinuđen da sve zataška i obustavi nakon tel. poziva iz stranačkih centara. Čovjek hoće nešto da promijeni, ali ne može jer su mu ruke vezane.
I nećeš vjerovati šta još ljudi pričaju "iz prve ruke" :shock: , svi oni su zaposleni u javnim institucijama i imaju primanja 6 puta bolja od tebe i većine vas što šljakate za privatnike, ali opet misle na i društvo u širem smislu riječi, kontali su da mogu nešto uraditi kroz plenum, možda hoće-možda ne, vidjećemo. Evo npr. imamo novu vladu, šta mogu uraditi za kratko vrijeme ne znam, ali neka ih do oktobra.
Toliko pametnih stvari je predloženo i upućeno prema vladi, kako FBiH tako i kantonalnoj, da nemam pojma kako obraza imaš nekoga kome je stalo da pokrene ovo društvo iz stanja letargije prodavačima muda, stranačkim elementima, ublehašima i kako sve ne?!
Jebote, kad malo bolje čovjek razmisli, ovaj narod i ne zaslužuje da živi bolje :roll: Imamo Zaru, tržnih centara više nego igdje u svijetu, kladionice razvaljuju biznis, do kraja godine 100km autoputa(najskupljag na svijetu po km), Baketove donacije u ovcama kmeče širom Bosne, jbga ko se nije snašao u tranziciji nek ga duva :D
goran16v

#15483 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

costacurta wrote:
goran16v wrote:
:roll:
Bojim se da si ti malo pomiješao lončiće,
Plenum nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javnim glasanjem. Plenum nije politička stranka, nije NGO, nije društvo jednog lica.
Nista ja nisam pomjesao, samo meni ne mogu prodavati muda pod bubrege... Ako se za bolje sutra bore strategijom mi smo "neformalna grupa gradjana" koja postavlja zahtjeve, a ne preuzima nikakvu odgovornost, ne nudi nikakvu platformu, program, plan, altervatuvna rjesenja, lijepo me uhvati strah sta bi bilo da im neko fakat prepusti vlast...
costacurta

#15484 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

goran16v wrote:
Nista ja nisam pomjesao, samo meni ne mogu prodavati muda pod bubrege... Ako se za bolje sutra bore strategijom mi smo "neformalna grupa gradjana" koja postavlja zahtjeve, a ne preuzima nikakvu odgovornost, ne nudi nikakvu platformu, program, plan, altervatuvna rjesenja, lijepo me uhvati strah sta bi bilo da im neko fakat prepusti vlast...
Kažem ti, plenum nije politička organizacija zato nije ni predlagala niti mandatara nit' ministre u vladi TK. Zar to nije primjer poštivanje ustavo-pravnog poretka ove zemlje?
Plenum je rekao "NE, mi nećemo predlagati, ima skupština neka odluči kako će i šta će. Mi ćemo biti "partneri", monitoring, donositi prijedloge, sugestije, rješenja". Plenum nije htio predlagati upravo iz razloga što bi skupštinari jedva dočekali tu vladu i od njih napravila žrtvenu jagnjad kako bi mogli javnosti pokazati "kako su ispoštovali volju plenuma ali eto ispadoše nesposobni ministri kao i plenum koji ih je predložio"
Govorimo dakle o plenumu koji se napada i kritikuje i koji predstavlja (kako kažeš) potencijalnu tempiranu bombu, a šta je sa ovim ostalim neformalnim (udruženje nezaposlenih, sindikat obespravljenih radnika, pojednične aplikacije i prijave, savez invalida itd)? Skupština je ta koja je na prijedlog ovih "neformalnih grupa i građana" izabrala novu vladu.
Šta je sa odgovornošću skupštine, zakonodavnim organom koja nije ispoštovao zakon? Pa skupština je upravo ta koja je prepustila vlast tim neformalnim koji ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost u slučaju neuspijeha u radu vlade koju su oni predložili?
Seoskivaralica

#15485 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Seoskivaralica »

Hmmmm...

Dodao sam vec na drugoj themi sta treba plenum da smisli....recimo max plata da bude 3. Minimalne....ha ha ha....da vidis sto bi minimalna skocila caskom....ha ha ha....

Po pitanju onih sto tamo vAze....mislim cast pojedinim ali onako kad sam isao da dodam koju ono konstruktivnu sa jednim jaranom lijepo me bi stid da ista kazem samo sam se zaokrenuo i put kuci....posto sam bio bas razocaran....sve se skupljaju tatini a baska mamini sinovi ,naravno oni alternativci , koji , za neke se oma vidjelo ,su na kreku , baljezgaju gluposti i neostvarive gluposti bez vijeca ministara i potvrde parlamentarne skupstine , stvari u vezi drzavne imovine ,entiteta svasta nesta , niko ne spominje uvezivanje uplate plate i doprinosa , kaznjavanje utaja , neispunjavanja obaveza , raspolaganje gradskim zelenim povrsinama , urbanizmu , psima lutalicama ,,,Prica se o tako velikim stvarima da bi vijece evrope imalo problema da sastavi kvorum za usvajanje snebeskih ideJa.....Pa onda ona jadna raja penzioneri ,omladina ,misli tresu se brda bice nesto....kad ono mis....reko brazza hajmo mi odavLe....

Nadam se da me oci varaju i da grijesim da ce biti imalo bolje sa novom vladom....svaka cast protestantima sa cistim namjerama da se pomogne narodu , preokrene ploca , prekine pljacka .......

Aaaaali oni sto su palili i zarili .....u kuci im pozar vazda bio.....sto kaze cini mi se cuveni Zoka ,pa ko je dozvolio da se zastava sa predsjednistva zapali' stvarno mislim paliti predsjednistvo i kanton ,,,,,ma extra,,,,, nakon toga krecemo na siv tj.sadasnji parlament , pa cemo poslije avaz pa bosmal pa alipasino pa breku ,dobrinju i kosevo i kad sve izgori idemo na dobrosevice pa hotonj pa kobilja glava.....

Mislim stvarno trebamo zapaliti kucu ove drzave heeeeeeej predsjednistvo....katastrofa....
Pa kad sam to vidio pa neka me jeza prosla,,, fuj... Gade mi se takvi likovi koji iz mase nesta pokusavaju da dobace ili urade.... Brate imas forum pa dobacuj iz mase, pa se dokazuj , kani se vandalizma....

E sad ce neko reci ovo ono....zao mi je sto nisam bio zdrav pa nisam mogao doci onaj drugi dan protesta , prvi je ipak bio u Tuzli , vidio sam neke raje , al eto culi smo se kazu bilo je svasta ali i sumnjivih stvari ...

Svejedno treba stvarati gradjansko drustvo i expertne vlade glasati za sto veci dijapazon stranaka da su koalicije neminovne i apsolutizam nemoguc da stele gube snagu i da se stvori toliko lobija da je nemoguce biti namjesten ili nasteljen ,,,,,
E sad to je nemoguce jer svi zele stelu i svi se negdje zetoniraju.....

Ko nije nek prvi baci kamen....i ja sam u stranci sa 2000 clanova ...hi hi hi....ugl.treba svasta nesta ali eto sam sam rekao da je promjena u tome da se glasa za mahalske stranke i likove koje poznajes i koje postujes koji necem vrijede a ne ove poltrone koji bi sutra prodali i drzavu za drugi mandat taman na Madagaskaru......

Respect onim pilotima sto traze u dojchi svoja prava...i dobiti ce ih....
goran16v

#15486 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

costacurta wrote:
goran16v wrote:
Kažem ti, plenum nije politička organizacija zato nije ni predlagala niti mandatara nit' ministre u vladi TK. Zar to nije primjer poštivanje ustavo-pravnog poretka ove zemlje?
Plenum je rekao "NE, mi nećemo predlagati, ima skupština neka odluči kako će i šta će. Mi ćemo biti "partneri", monitoring, donositi prijedloge, sugestije, rješenja". Plenum nije htio predlagati upravo iz razloga što bi skupštinari jedva dočekali tu vladu i od njih napravila žrtvenu jagnjad kako bi mogli javnosti pokazati "kako su ispoštovali volju plenuma ali eto ispadoše nesposobni ministri kao i plenum koji ih je predložio"
Govorimo dakle o plenumu koji se napada i kritikuje i koji predstavlja (kako kažeš) potencijalnu tempiranu bombu, a šta je sa ovim ostalim neformalnim (udruženje nezaposlenih, sindikat obespravljenih radnika, pojednične aplikacije i prijave, savez invalida itd)? Skupština je ta koja je na prijedlog ovih "neformalnih grupa i građana" izabrala novu vladu.
Šta je sa odgovornošću skupštine, zakonodavnim organom koja nije ispoštovao zakon? Pa skupština je upravo ta koja je prepustila vlast tim neformalnim koji ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost u slučaju neuspijeha u radu vlade koju su oni predložili?
Mozda ti pisesm o plenumu TK, ali plenum u KS-u, o kojem ja pisem, je drugi padez, oni su kao "neformalna grupa gradjana" otisli daleko pa su za premijera vlade predlozili Besima Spahica.
Da ti pokusam objasniti : sistem u kojem zahtjevas, a istovremeno nista ne nudis i nizasta nisi odgovoran, kakav je slucaj sa nasim plenumima, jednostavno NE FUNKCIONISE i nije odrziv! As simple as that!
Situacija je kao kad bi zivio u trosnoj kuci i nagovarao ukucane da je srusite jer ne neuslovna, a ne bi nudio plan sta poslije rusenja, odakle pare za novu i uz to sav ponosan govorio, nek neko drugi gradi novu, necu ja da budem kriv ako ne bude valjala! Ne ide to tako...
moke33-sa

#15487 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by moke33-sa »

debilcino Genije,otkako je vjeka i svjeta covjek koji pocini ubistvo a pri tome (ako ne bude zatvoren)moze uticati na svjedoke po zakonu mu tuzliastvo moze predloziti mjeru pritvora u trajanju od 30dana a sud istu odobriti ili ne.kad ste tako pametni bolje vam je da zabijete glavu u zemlju ko nojevi i sutite.prije par mjeseci udarna vjest je bila kako je sin vlasnika televizije pink ubio djevojku isto na semaforu i gle cuda dobio je mjesec dana istrage zatvora ..eto kad se nesjecas slicnih situacija da ti malo osvjezim tu balavu glavu debilcicu..da vidis da narod nije odljepio nego si ti debili i ti i ovaj genije koji je sve osim genija.znaci papci ovo se karaterise kao ubistvo i ako postoji osnovana sumnja da izvrsioc moze uticati na svjedoke ili napustiti drzavu(pobjeci)sudija moze da ga zatvori od 30 do 90 dana ..pozz :run:
goran16v

#15488 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Elem meni svezanjuca i svepismena Katarina Kosaca odrzi predavanje na PP da sam nepismeni uhljebnik je sam, izmedju ostalog, pojam "kojekakvi" napisao kao jednu rijec i kad sam joj pejstao kompletan sadrzaj sa linka

http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show ... eltnWBY%3D

kako bi vise puta procitala koliki je kloc, odrzala mi je bukvicu da ne znam da pejstam...
Pa zena je stvarno slucaj za Nedu Zeca!
Last edited by goran16v on 03/04/2014 23:25, edited 1 time in total.
Seoskivaralica

#15489 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Seoskivaralica »

Polako moke....zakon se tumaci i nije doslovan ima more okolnosti koje uticu na zakonitost neke odluke....
Smiri strasti .... Ja bi ga nabio na kolac a ne mu sudio al to je moje misljenje....zato ima zakon sto je jedan profa znao rec : suhoparan ali za sviju isti....
Zakonsku osnovu koristi taj istrazni tuzilac recimo.....
On je vjerovatno imao toliko dokaza , sa eventualnim priznanjem , da ga samo treba zadrzati u zemlji i on je de facto osudjen....
E sad na kolko , to ce tek da bude pish pisheva , sa dobrim vladanjem ili olaksavajucim okolnostima itd.....
Hmmmm izgooglajte.....
Stvarno su zakoni zaista....

Porodici zelim sabur...
costacurta

#15490 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

goran16v wrote:
costacurta wrote:
goran16v wrote:
Mozda ti pisesm o plenumu TK, ali plenum u KS-u, o kojem ja pisem, je drugi padez, oni su kao "neformalna grupa gradjana" otisli daleko pa su za premijera vlade predlozili Besima Spahica.
Da ti pokusam objasniti : sistem u kojem zahtjevas, a istovremeno nista ne nudis i nizasta nisi odgovoran, kakav je slucaj sa nasim plenumima, jednostavno NE FUNKCIONISE i nije odrziv! As simple as that!
Situacija je kao kad bi zivio u trosnoj kuci i nagovarao ukucane da je srusite jer ne neuslovna, a ne bi nudio plan sta poslije rusenja, odakle pare za novu i uz to sav ponosan govorio, nek neko drugi gradi novu, necu ja da budem kriv ako ne bude valjala! Ne ide to tako...
Neka nas onda u ovakvoj trošnoj, neuslovnoj kući što prokišnjava, nek ide sve u mačku piterinu. Ko da je bitno što su djeca siročad i bolesna i što prosimo po svijetu i išćemo komad hljeba nebil' preživjeli do prvog u mjesecu.
Para ima, samo što smo mi slijepi pored očiju.
Jedan primjer gdje su pare ali kako smo mi nesposobni, koliko bezobrazni, bahati i drski je tema na HALLO Centralni na FACEu: "Šta mislite o Invaziji stranih diplomata na BiH"
AKcenat je na riječi "Invazija".
Umjesto da ovo stanje iskoristimo, da se nametnemo međunarodnoj zajednici koja nas je btw odjebala i otpisala još odavno, ali sa ovim dešavanjima ponovo vratila u fokus i da im ponudimo naše ideje, projekte, znanje, zatražimo pomoć i sugestije jer oni to očekuju mi njih doživljavamo kao kurave, hinje. Jedan je lik odgovorio u fazonu:
"Koji će nam qrac?! :shock: "
Mi smo svijetu totalno nebitni, ali smo nafurani da smo pametni, lijepi, stručni, obrazovani i da se po defoltu podrazumijeva da nam niko nije potreban sve ćemo mi sami.
Stvarnost je da smo mi isto novorođenčad koja itekako trebaju pažnju i tuđu njegu, stranci naročito ovi Europejci su takvi da vole da budu najpametniji i da ih se pita za sve. Mi umjesto da im se uvučemo pod kožu, pare da dobijemo, da krenemo naprijed, da ih ispoštujemo, pitamo za savjet, pomoć i sve to što oni vole, sad kad su nam se opet vratili mi ih doživljavamo kao smorove, kurave, neke teorije zavjere se opet kuju i slična sranja pričaju.
Simple as that je da je naš krajnji domet sjediti na trijemu ispred naše trošne kuće i kroz oronulu i trošnu ogradu gledati kako komšije i svi drugi napreduju a mi klošari ko klošari, od danas do sutra. A neko će se valjda nekada sjetiti sam da nam dođe i popravi kuću. :roll:
moke33-sa

#15491 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by moke33-sa »

Seoskivaralica wrote:Polako moke....zakon se tumaci i nije doslovan ima more okolnosti koje uticu na zakonitost neke odluke....
Smiri strasti .... Ja bi ga nabio na kolac a ne mu sudio al to je moje misljenje....zato ima zakon sto je jedan profa znao rec : suhoparan ali za sviju isti....
Zakonsku osnovu koristi taj istrazni tuzilac recimo.....
On je vjerovatno imao toliko dokaza , sa eventualnim priznanjem , da ga samo treba zadrzati u zemlji i on je de facto osudjen....
E sad na kolko , to ce tek da bude pish pisheva , sa dobrim vladanjem ili olaksavajucim okolnostima itd.....
Hmmmm izgooglajte.....
Stvarno su zakoni zaista....

Porodici zelim sabur...
sve to stoji druze ali isto tako stoji da su ga je mogao zatvoriti 30 dana pod istragu.naravno da po zakonu moze da ga pusti do sudjenja.
samo zelim da kazem da po zakonu ovde ima osnova i da ga zatvori i ne.kao sto sam i napisao tuzilac je mogao da predlozi 30dana istrage a na sudiji je da to prihvati ili ne.prema tome postoji osnova za pritvor i istragu jer ovaj lik moze da utice na svjedoke.ovo sma napisao samo zato sto se pojedini ibrete kao ne mozes zatvoriti nekoga ako je napravio sabracajku i pri tome jos ubio nekoga mislim gdje tu mozak.slazem se s tobom da su nasi zakoni puni rupa i plus korumpirano tuzilastvo to je prolaz za ovakve slucajeve.pozz
goran16v

#15492 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

costacurta wrote:
Neka nas onda u ovakvoj trošnoj, neuslovnoj kući što prokišnjava, nek ide sve u mačku piterinu. Ko da je bitno što su djeca siročad i bolesna i što prosimo po svijetu i išćemo komad hljeba nebil' preživjeli do prvog u mjesecu.
Para ima, samo što smo mi slijepi pored očiju.
Zaboravljas da onaj koji zagovara rusenje trosne kuce NE NUDI rjesenje kako da sagradimo bolju! I da bolje neka nas u trosnoj kuci nego na livadi ili u trosnoj kuci koja ce nas u najboljem slucaju kostati kao nova.
goran16v

#15493 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

moke33-sa wrote:
sve to stoji druze ali isto tako stoji da su ga je mogao zatvoriti 30 dana pod istragu.naravno da po zakonu moze da ga pusti do sudjenja.
Danas slusam na radiju da je pusten na slobodu jer ne postoji zakonski osnov za zadrzavanje jer ne moze uticati na svedoke. Nisam siguran ali mislim da je, buduci da se radi o saobracaju, istraga zavrsena, osim mozda vjestacenja vozia, na sta svjedoci ne mogu uticati. Prosao kroz crvenu, ubio zenu, on sto je utjecao - utjecao, a kad ga osude pritvor bi mu bio uracunat u kaznu, tako da, ako ga osude i ne dozvole ka klizne do presude, nema razlike, sa pritvorom tokom istrage ce ranije izaci.
Alfons Kauders

#15494 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

costacurta wrote:
hrasno38 wrote:Ma koliko se mi ovdje prepirali i imali slicna ili razlicita misljenja u Oktobru ce biti opet sve isto kao i za prosle izbore a to je "sjasi kurta da uzjase murta". Past ce SDP vratiti ce se SDA ili SBB....ne vidim neku veliku razliku izmedju ovih stranaka. 500 prosvjednika nikada i nigdje na svijetu nije promjenilo politicki sistem a jos manje stranke koje su dozivotno na vlasti. Za HDZ i SNSD je suvisno i govoriti jer ce tu stanje ostati skoro pa isto. Dakle produkta sve ove price, raspravljanja, plenuma i protesta daj boze da ce biti. Cinjenica je da su SBB u Zenici i SDP u Sarajevu napunili poprilicno dvorane sto samo po sebi kazuje da promjena nema niti ce ih biti. I cemu onda ovdje sva nasa ujedanja, trosenja zivaca i objasnjavanja da je ovo ili ono dobro a da ovo ili ono ne valja. Radnika nema, studenata nema na ulicama sto znaci da nam je dobro i da promjene nisu potrebne. Ja to vidim ovako i strasno bih volio da nisam u pravu ali znam da jesam.
Da sjašem?! :D
Moram se složiti sa ovim. I nadam se da će tako ostati poslije izbora.
Ne vidim nikoga NOVOG, normalnog ko bi preuzeo vlast u zemlji sa dugovima u kojima se BIH sada nalazi.
Sasvim mi je svejedno hoće li biti SDP, SDA, SBB ili svi oni u koaliciji. Neka Nastave biti vlast i poslije oktobra, više se nema od koga para posuditi da se ugase socijalni buntovi, IMF će zavrnuti pipu a to što još ima državnih preduzeća za prodati ne može biti dovoljno ni vanjski dug da se podmiri, elem, neka ih tu gdje jesu.
Imaju oni svi dobre programe, svi oni se deklarativno zalažu i na skupovima ističu da su za BiH, za pravdu, za poštenje, za procesuiranje kriminala, iskorjenjivanje korupcije, zapošljavanje itd.
Ono čemu se iskreno nadam i ono zašto ja smatram da februarske paljevine imaju svojih pozitivnih strana je to da će upravo oni koji budu poslije oktobra u poziciji iz straha od ponavljanja istih ali početi sa provedbom svojih obećanja i sprovođenje u djela svoje stranačke programe.
e vidis zemljak, to je jedan od najvecih problema - ideologija... sto plenumi zaista kontaju da imaju moc i legitimitet, a nemaju... pa sta se onda predlaze da se "zaobidje" demokratski proces... plenum nece da bude stranka, a nece ni da bude korektiv, a jos manje da budu udruzenje gradjana (sto u biti i jeste)... i kome ide u prilog ta prica "svi su isti - svejedno je - ne vrijedi ni glasati"... pa upravo tim jebenim strankama... cemu sve to onda?

ideologija i ekonomija se ne trebaju mijesati... otuda i ta prica o zaduzenjima i IMFu... koja jednostavno NE STOJI... to je stvar antiglobalistickih furki i teorija zavjere - tu ces pricu cuti na kafi u kod mirele, dine ili merime.... a neces je cuti na katedrama ekonomskih fakulteta... IMF je za ovu drzavu u zadnjih 5 godina uradio vise od svih stranaka zajedno... dali su nam jeftinu lovu da pokrpimo rupe u trenutku kada se krenulo u komercijalna zaduzenja po nekoliko puta vecim kamatama... zauzvat je trazeno vise transparentnosti, revizija fejk socijalnih primanja, odustajanje od zakona za koje ne postoje sredstva, razvaljivanje kolektivnih ugovora koji su nas kostali 300m maraka itd...

ali boli raju kurac, nije to seksi pricati na kafi... nedaj boze da se fakat ode na IMF i procita sta ljudi zapravo traze... jer su doslovno SVE MJERE na kojim su insistirali dobre za nasu privredu... nisu dobre za lovce u mutnom, vladine i nevladine uhljebe, lazne invalide i penzionisane pukovnike sa 14 godina...

i taj spin ste popusili, nema se sta drugo reci sefe...
zasto onda da postedim plenumase kad je od prvog dana postalo jasno da ne znaju svoj posao? da su znali, podrzao bi ih... ali imam pametnija posla nego da padam na iste ublehe koje slusamo 25 godina, samo iz novih, mladjih usta...
JASHTA MAN! :D
Plenumi su orgnizovani (barem u Tuzli, gdje sam i lično učestvovao u radu radnih grupa) od ljudi koji su se skupili bukvalnno na ulici. Jedan od dokaza da nisu ni od koga instruisani je i da se nije znalo ko pije a ko plaća. Da je postojao "neki element" valjda bi se znalo ko pije ko plaća. Vremenom je to počelo da liči na nešto ali stalne optužbe da su plenumi stranački, političkih partija, pa prijetnje itd učinilo je da mnogo raje iz straha ne dolazi ali daleko od toga da ne podržavaju rad plenuma. Na kraju krajeva i ti si moga i svi drugi ovdje doći i reći javo, pred svima šta ti smeta, zašto ti se ne sviđa rad plenuma, uključiti se u radnu grupu, ili poslati neki email sa sugestijom, prijedlogom, kritikom.
Zašto smatram da je bitan rad plenuma? Pa zbog ovog što rekoh iznad, ako ništa neka barem budu podsjetik ovoj sadašnjoj i novoj(staroj) vlasti na dešavanja od 7. 2. 14.
Znam ja da ćeš ti mene sad optužiti da sam tek wannabe budžetlija i da mi nećeš vjerovati kad bih ti rekao šta sam i gdje radio i da mi je biti u BIH na budžetu NO FAKING MADAFAKA WAY :lol: , već eto zbog svoje djece i ove BH mladosti da se nešto promijeni, pa jesu li to plenumi, mirni protesti, nasilni protesti, izbori itd nije bitno samo nek se nešto pomakne sa mrtve tačke jbmu miša.
cudno je samo da su se na ulici nasli i neki ljudi s politickim ambicijama, koji su imali pozicije u strankama i bili na listama... cudno je da medju plenumasima ima dosta vise bivsih i buducih politicara, radnika javnog sektora, nvo veterana, kojekakvih aktivista, umjetnika - nego radnika... i to u radnickoj tuzli... a koliko ima ucesnika npr. iz gracanice, zivinica? a koliko se ljudi pokupilo i otislo? jer ja poznajem nekoliko, i u tuzli i u sarajevu

i sta cemo sa zahtjevima? kad sam ja prije 2 mjeseca govorrio da od pokretanja proizvodnje nema nista... "alfons budjetlija"... sad se malo i plenum usutio... a i umihanic... zato jer znaju sto znam i ja - da se radi o mrtvoj prodaji ubleha... drzava ne moze ulagati desetine miliona maraka da u mrtvim preduzecima spasi nekoliko radnih mjesta, jednostavno ne moze - jer ta radna mjesta NE VRIJEDE toliko - sve i da ima para za takve eksperimente, bilo bi ih bolje usmjeriti na druge stvari... sta je prijedlog za ulaganjem npr. 30 miliona u konjuh nego politikanstvo?

ima buraz struka, imas u tuzli metar sposobnih ekonomista, privrednika, profesora... i eto kao sad plenum pametniji od svih njih?

"ta ce struka, znamo mi bolje... e sad dajte nam ekspertNu vladu" :-)

i koji je domet tih strucnjaka? eto pitaj umihanica kad ce proraditi dita i konjuh? pitaj ga otkud to da predlaze fond solidarnosti, a da se ne dira u primanja javnog sektora? i vi ste ok s tim? trebamo sad mi iz privatnog sektora odvajati 5-10% plate za zaposljavanje (i to na dobrovoljnoj osnovi) dok u isto vrijeme prosvjeta prijeti strajkom, a ima vece plate od privatnog sektora...

revolucije i kurca, nakon dva mjeseca palamudjenja sve se haman svelo na ideju da se radnici odricu dijela plate u korist drzave, dok se ne dira u plate javnog sektora... jerbo treba profesorica imati milju mjesecno, a radnik sa 600 se treba odricati dijela plate... fol za zaposljavanje, za pisljivih 2m mjesecno koje bi mogao namaknuti kresanjem plata u javnom sektoru od par procenata... ah da, to nemre radi kolektivnih ugovora... i ne damo kolektivne ugovore, boricemo se do zadnjeg radnika u privredi... to je zavjera mmf-a itd.
Drinski

#15495 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

Ma ja cijelo vrijeme nesto mislim da nije problem sto su visoke plate javnog sketora, nego je problem sto su niske plate privatnog sektora pa da ih treba podizati, ali dzaba je objasnjavati, ova prica o visokim platama svima dobro dođe. Valjda svi trebamo imati male plate, jer ce time neko izlijeciti svoje soc - psiho - frustracije.
goran16v

#15496 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Drinski wrote:Ma ja cijelo vrijeme nesto mislim da nije problem sto su visoke plate javnog sketora, nego je problem sto su niske plate privatnog sektora pa da ih treba podizati, ali dzaba je objasnjavati, ova prica o visokim platama svima dobro dođe. Valjda svi trebamo imati male plate, jer ce time neko izlijeciti svoje soc - psiho - frustracije.
Problem je u tome da privatni sektor ima onoliko koliko zaradi i za sebe i za budzet. Da bi podigao plate u privatnom sektoru moras da smanjis namete, ako smanjis namete smanjio si plate u javnom sektoru. Realni sektor zaradjuje koliko zaradjuje i to nije dovoljno para da ne diras plate javnog i istovremeno dignes plate realnom sektoru. Tiime si samo zamjenio mjesta, s tim sto je to pravicnija raspodjela da onaj ko puni budzet ima vise od onog ko je na budzetu.
Last edited by goran16v on 04/04/2014 09:35, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#15497 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

goran16v wrote:
moke33-sa wrote:
Danas slusam na radiju da je pusten na slobodu jer ne postoji zakonski osnov za zadrzavanje jer ne moze uticati na svedoke. Nisam siguran ali mislim da je, buduci da se radi o saobracaju, istraga zavrsena, osim mozda vjestacenja vozia, na sta svjedoci ne mogu uticati. Prosao kroz crvenu, ubio zenu, on sto je utjecao - utjecao, a kad ga osude pritvor bi mu bio uracunat u kaznu, tako da, ako ga osude i ne dozvole ka klizne do presude, nema razlike, sa pritvorom tokom istrage ce ranije izaci.
S obzirom da na toj raskrsnici nema kamere, kvalifikacija djela (prekoračenje brzine i posljedice udesa su nesporni, no ostaje 'sitnica' oko prolaska kroz crveno) će itekako ovisiti od iskaza svjedoka.
goran16v

#15498 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

VjecitiStudent wrote:
goran16v wrote:
moke33-sa wrote:
S obzirom da na toj raskrsnici nema kamere, kvalifikacija djela (prekoračenje brzine i posljedice udesa su nesporni, no ostaje 'sitnica' oko prolaska kroz crveno) će itekako ovisiti od iskaza svjedoka.
Kako ce kloc utjecati na svjedoke kad ne za koje sve bio svjedok i ko je sve dao izjavu?
VjecitiStudent

#15499 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

goran16v wrote:
VjecitiStudent wrote:
goran16v wrote:
Kako ce kloc utjecati na svjedoke kad ne za koje sve bio svjedok i ko je sve dao izjavu?
Od policije.
Vidi iskustva onih kojima bude ukradeno auto.
Drinski

#15500 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

goran16v wrote:
Drinski wrote:Ma ja cijelo vrijeme nesto mislim da nije problem sto su visoke plate javnog sketora, nego je problem sto su niske plate privatnog sektora pa da ih treba podizati, ali dzaba je objasnjavati, ova prica o visokim platama svima dobro dođe. Valjda svi trebamo imati male plate, jer ce time neko izlijeciti svoje soc - psiho - frustracije.
Problem je u tome da privatni sektor ima onoliko koliko zaradi i za sebe i za budzet. Da bi podigao plate u privatnom sektoru moras da smanjis namete, ako smanjis namete smanjio si plate u javnom sektoru. Realni sektor zaradjuje koliko zaradjuje i to nije dovoljno para da ne diras plate javnog i istovremeno dignes plate realnom sektoru. Tiime si samo zamjenio mjesta, s tim sto je to pravicnija raspodjela da onaj ko puni budzet ima vise od onog ko je na budzetu.
to je donekle tacno, ali nije u potpunosti jer Fahri i dr. sa tornjevima, avionima, vilama, dzipovima i sl., nije potrebno smanjenje nameta da bi povecaloi plate svih radnika. imaju oni love dovoljno.
a sto se tice onih kojima je to potrebno smanjenje nameta, nije jasno zasto onda ne traze upravo to (smanjenje nameta) jer zahtjev za smanjenje plata ne znaci nuzno i smanjenje nameta, smanjenje plata na 600 KM moze znaciti i da se onaj visak od 400 daje nezapsolenima na Birou.
p.s.plenumasi bi vise pomogli i sebi i drzavi da svaki put kada kupe artkal, traze i racun. ovako i oni su dio koruptivnog lanca.
Last edited by Drinski on 04/04/2014 10:06, edited 1 time in total.
Post Reply