Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
palermo

#15451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by palermo »

Haris.ba wrote:
probook wrote:]

Po meni je ovo vrlo lose rjesenje spustanja u dolinu par kilometara i opet dizanje u brda.
Jedino objasnjenje zasto to rade je po meni ono politicko: da je petlja tamo prema Blagaju mozda su se Hrvati bunili na to rjesenje jer je na "onoj strani", da je autoput isao drugom stranom onda bi se Bosnjaci bunili jer je "na onoj strani" i oni su izgleda nasli najgore rjesenje i spustili autoput sa brda u niziju i bukvalno ide nekom nevidljivom granicom podjeljenosti da bi obe strane bile zadovoljne.

Da ne kazem koliko se obradive povrsine uzima bez ikakve potrebe, jer autoput je prvo bio projektovan da ide brdom, kao sto ide cijelom trasom od juzne granice do Sarajeva.
Ja se sjecam da se i tada bunilo jer ugrozava se izvor Bune ako ide brdima. A spojna cesta je bila ko pikes peak ruta. Mislim da bi pola auta crklo do autoceste.

Imam osjecaj koju god rutu tamo da ponudis neko ce reci ne valja.

A autoput citavom dolinom Bosne ide obradivom povrsinom. Pa nikom nista.

Vidim samo u Zepcu se iz istog razloga bune.
Ne vara te osjećaj.

Kod nas nikada ne postoji opšti interes nego samo uski , parcijalni, ili jednostavno govoreći moj interes.
Dodaj tome, i da se svi mi posmtaramo, od strane vladajuće partiokratije samo kao glasačko tijelo, dobijaš ovakvu situaciju.

A trasa kao trasa, svakoj se može naći mana (objektivnih).....
drug_profi

#15452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma ja sam sasd ubjedjen da od gradnje nema nista. Niti ce ona pista Iznad Pocitelja biti u funkciji ikada. Ovo oko Zenice: prije ce Peljeski most biti gotov. A kostace isto. Haman su mogli kineze angazovat da naprave most od Drivuše do Gračanice.
probook

#15453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Haris.ba wrote:
probook wrote:]

Po meni je ovo vrlo lose rjesenje spustanja u dolinu par kilometara i opet dizanje u brda.
Jedino objasnjenje zasto to rade je po meni ono politicko: da je petlja tamo prema Blagaju mozda su se Hrvati bunili na to rjesenje jer je na "onoj strani", da je autoput isao drugom stranom onda bi se Bosnjaci bunili jer je "na onoj strani" i oni su izgleda nasli najgore rjesenje i spustili autoput sa brda u niziju i bukvalno ide nekom nevidljivom granicom podjeljenosti da bi obe strane bile zadovoljne.

Da ne kazem koliko se obradive povrsine uzima bez ikakve potrebe, jer autoput je prvo bio projektovan da ide brdom, kao sto ide cijelom trasom od juzne granice do Sarajeva.
Ja se sjecam da se i tada bunilo jer ugrozava se izvor Bune ako ide brdima. A spojna cesta je bila ko pikes peak ruta. Mislim da bi pola auta crklo do autoceste.

Imam osjecaj koju god rutu tamo da ponudis neko ce reci ne valja.

A autoput citavom dolinom Bosne ide obradivom povrsinom. Pa nikom nista.

Vidim samo u Zepcu se iz istog razloga bune.
A je li se ikada razmatrala ruta iznad zapadnog dijela Mostara, pa tamo iznad Raštana i Vojna i onda u Prenj dalje prema Konjicu
Haris.ba

#15454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

probook wrote:
A je li se ikada razmatrala ruta iznad zapadnog dijela Mostara, pa tamo iznad Raštana i Vojna i onda u Prenj dalje prema Konjicu
Pa jeste. Ali, to je neformalna priča. Kada se politički odlučivala trasa - uslovi su bili dio "njima" dio "nama". I tako dobismo trasu koja omogućava spoj platoa Širokog Brijega i spoj Blagaja na autoput.

Plus, postojao je jedan veliki razlog zašto se trasa vrti oko Blagaja i tog rejona - aerodrom. Sa autoputem taj aerodrom postaje "backup" sarajevskom. Pa i postojeća trasa pristupne ceste u Sarajevu ide plodnom ravnicom i ide prema aerodromu.

Evo, i da se pomjeri trasa tamo, kuda praviti pristupne ceste? Plus, eto ti "naroda" da protestvuje, zaobilazi se Blagaj, pravi prometna izolacija....
Q_Line

#15455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Haris.ba wrote:
probook wrote:
Pa jeste. Ali, to je neformalna priča. Kada se politički odlučivala trasa - uslovi su bili dio "njima" dio "nama". I tako dobismo trasu koja omogućava spoj platoa Širokog Brijega i spoj Blagaja na autoput.

Plus, postojao je jedan veliki razlog zašto se trasa vrti oko Blagaja i tog rejona - aerodrom. Sa autoputem taj aerodrom postaje "backup" sarajevskom. Pa i postojeća trasa pristupne ceste u Sarajevu ide plodnom ravnicom i ide prema aerodromu.

Evo, i da se pomjeri trasa tamo, kuda praviti pristupne ceste? Plus, eto ti "naroda" da protestvuje, zaobilazi se Blagaj, pravi prometna izolacija....
Ako se igdje protestvuje onda je to u Blagaju, pa čak nekada i zbog oblačnog vremena!
Haris.ba

#15456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Q_Line wrote:Ako se igdje protestvuje onda je to u Blagaju, pa čak nekada i zbog oblačnog vremena!
Podržavam proteste. Pa i zbog oblaka. Ali, zanima me samo jesu li opravdani. Možda trasa stvarno ne valja. Ali, nikakvih specijalnih argumenta nisam čuo. Za autoceste znam da im je ovako jeftinije.
So What!

#15457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote:autoput nije ni na jednoj listi prioriteta za 90% građana ove države, pa nije ni politici, ne dobija to izbore

jbt onaj tamo na temi piše, gdje će na Č Vilu stan, daleko od grada :mrgreen:
da ne govorimo o konjicu, a tek putešestvijama u čapljinu, jajce, ključ, tuzlu
to je za jednom godišnje :mrgreen:

znam čovjeka koji plaća drugog čovjeka da ga njegovim autom odvuče u Ključ, a nije star čovjek, cca 40-45 :skoljka:
Nažalost si upravu, pogledajmo način na koji Bosanci idu na more, izađu na magistralu krenu prema jugu i idu na Doljane, iako alternativa postoji i dobar dio pograničnih prijelaza u sezoni se transformišu u prijelaze za međunarodni saobraćaj, ali naši ljud poprilično napamet i dalje uče rute i drže se ustaljene prakse kada su u pitanju stvari.

Recimo ja znam ljudi koji se boje automobilom u Sarajevo jer ih je strah, nešto složenije urbanog saobraćaja u Sarajevu. I svakako se slažem, mnogo ljudi putna infrastruktura uopšte ne zanima.
palermo wrote:Ne vara te osjećaj.

Kod nas nikada ne postoji opšti interes nego samo uski , parcijalni, ili jednostavno govoreći moj interes.
Dodaj tome, i da se svi mi posmtaramo, od strane vladajuće partiokratije samo kao glasačko tijelo, dobijaš ovakvu situaciju.

A trasa kao trasa, svakoj se može naći mana (objektivnih).....
I ovdje se slažem, loptica o gramzivim ljudima se na političare prebacuje iako su oni ništa drugo do ogledala stanja naroda. Jer čovjek koji "složi" kuću uz magistralu, napravi divlji priključak, usputno ga proširi, nikad ne završi, u prizemlje stavi neki granap i pekaru, zbog sitnog interesa pravi čep na glavnoj cesti i uopšte mu nije jasno kako to da je on kočničar države, šta mene napadate idite napadajte one lopove u institucijama.

Sve se svodi na to, kada neko minira svojim ponašanjem neko javno dobro, uvijek je parola, šta mene napadate, ja se borim za goli život, idite napadajte one gore.
muzicar_iz_parka

#15458 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muzicar_iz_parka »

Ljudi prave gdje im se prohtije, jer nema i nije nikad bilo uređene države po pitanju urbanizma.
Vodio se red u gradskim sredinama, van toga ništa.
Nažalost i u gradovima kako vidimo u vrijeme demokratije se ne poštuju pretjerano građevinski propisi, priključuju se cijela nova naselja na postojeću infrastrukturu bez izgradnje nove. Jedino se u Sloveniji od ex yu država može vidjeti neki red po tom pitanju.
Dope_Man

#15459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

So What! wrote: I ovdje se slažem, loptica o gramzivim ljudima se na političare prebacuje iako su oni ništa drugo do ogledala stanja naroda. Jer čovjek koji "složi" kuću uz magistralu, napravi divlji priključak, usputno ga proširi, nikad ne završi, u prizemlje stavi neki granap i pekaru, zbog sitnog interesa pravi čep na glavnoj cesti i uopšte mu nije jasno kako to da je on kočničar države, šta mene napadate idite napadajte one lopove u institucijama.

Sve se svodi na to, kada neko minira svojim ponašanjem neko javno dobro, uvijek je parola, šta mene napadate, ja se borim za goli život, idite napadajte one gore.
Ljudi uvijek vole imati nekoga koga ce okriviti. Neki vanjski faktor, koji nema veze s njima. To su naravno politicari, sistem, drzava. Jer to nesto nije ja, to je odvojeno od mene, a upravlja mojim zivotom. Dakle ono je krivo.. dok se naravno ignorise cinjenica da su politicari samo ljudi kao i ostali, koje su njima slicni odabrali da budu njihove vodje. Dabome, narod je stoka na kraju dana, ali rado ce lagati sebe da nije i za sve kriviti taj famozni sistem/drzavu/politicare...
Nivelacija

#15460 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Image

#autoputbezodmaralista #zenica #zaboravljenoodmaraliste #odzenicedosarajevanemaparkinga #autocestezaboravileodmaraliste #odgradiskedolaktasapostojiodmaraliste
SSemir

#15461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

...
Last edited by SSemir on 22/11/2020 14:03, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Image

Image

Image

Image

Image

Radi se i rasvjeta i tunelu Ričice, vijadukt su navalili baš
zux1

#15463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zux1 »

Zna li netko jesu li Azvirt i Hering započeli radove na poddionici Vranduk - Ponirak, s obzirom da je ugovor potpisan 15.05.2019.?
Također, jesu li Kinezi krenuli s radovima na dionici Počitelj - Zvirovići? Terzić je govorio da če početi sredinom 8.mjeseca.
drug_profi

#15464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja mislim da postoji jedna faza koja se zove nešto kao "uvođenje na gradilište". Tu investitor zvanično predaje gradilište izvođaču, a do tad ovaj ne može počinjati ništa.

Edit:
Smatrat će se da je izvođač uveden u posao kada naručitelj preda:
• prostor osposobljen za građenje sa svim elementima koji određuju točan položaj u
horizontalnom i vertikalnom smislu, koji omogućava izvođaču da započne i nastavi sa
radovima u skladu s planiranom dinamikom,
• projekt za izvođenje koji omogućava početak radova i
• kada mu osigura pravo pristupa na gradilište.
14
Datum uvođenja izvođača u posao obvezno se upisuje u dnevnik. Ako naručitelj ne
uvede izvođača u posao u ugovorenom roku, izvođač će mu dati naknadni razumni rok za
ispunjenje te obveze. Rok za uvođenje izvođača u posao može se produžiti u slučaju ako je
uredno ispunjenje ove obveze naručitelja onemogućeno višom silom. Produženje roka iznosi
onoliko dana koliko je trajalo djelovanje više sile, koliko je bilo potrebno za otklanjanje njenih
posljedica i koliko vremenske prilike (zima) utječu na to produženje. Pod višom silom
podrazumijevaju se izvanredne prirodne pojave, kao što su poplava, potres, klizanje ili odron
zemlje, požar i sl., kao i mjere nadležnih službi uprave koje zabranjuju, ograničavaju ili
onemogućavaju izvođenje radova.
zux1

#15465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zux1 »

drug_profi wrote:Ja mislim da postoji jedna faza koja se zove nešto kao "uvođenje na gradilište". Tu investitor zvanično predaje gradilište izvođaču, a do tad ovaj ne može počinjati ništa.

Edit:
Smatrat će se da je izvođač uveden u posao kada naručitelj preda:
• prostor osposobljen za građenje sa svim elementima koji određuju točan položaj u
horizontalnom i vertikalnom smislu, koji omogućava izvođaču da započne i nastavi sa
radovima u skladu s planiranom dinamikom,
• projekt za izvođenje koji omogućava početak radova i
• kada mu osigura pravo pristupa na gradilište.
14
Datum uvođenja izvođača u posao obvezno se upisuje u dnevnik. Ako naručitelj ne
uvede izvođača u posao u ugovorenom roku, izvođač će mu dati naknadni razumni rok za
ispunjenje te obveze. Rok za uvođenje izvođača u posao može se produžiti u slučaju ako je
uredno ispunjenje ove obveze naručitelja onemogućeno višom silom. Produženje roka iznosi
onoliko dana koliko je trajalo djelovanje više sile, koliko je bilo potrebno za otklanjanje njenih
posljedica i koliko vremenske prilike (zima) utječu na to produženje. Pod višom silom
podrazumijevaju se izvanredne prirodne pojave, kao što su poplava, potres, klizanje ili odron
zemlje, požar i sl., kao i mjere nadležnih službi uprave koje zabranjuju, ograničavaju ili
onemogućavaju izvođenje radova.
Dakle odgovor je da ni na jednom ni na drugom gradilištu radovi još nisu počeli?
drug_profi

#15466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nisam to rekao. Prolazio sam prije par dana kroz Pocitelj i nisam primjetio nikakvu aktivnost u okolini. Mislim cak da je pominjan septembar kao vrijeme kad ce izvođač biti uveden u gradilište.
kakaljin

#15467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:Nisam to rekao. Prolazio sam prije par dana kroz Pocitelj i nisam primjetio nikakvu aktivnost u okolini. Mislim cak da je pominjan septembar kao vrijeme kad ce izvođač biti uveden u gradilište.
Meni se cini da se i ne vidi kod pocitelja kada se ide M17, jer je autoput iznad, jedino kada se bude pravio most da ce se to vidjeti.

Neka me neko ispravi
drug_profi

#15468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Na most sam i mislio. Ovo ostalo je nebitno bez mosta, a most ce se najduze praviti.
Last edited by drug_profi on 29/08/2019 12:23, edited 1 time in total.
kakaljin

#15469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:Na most smo i mislili. Ovo ostalo je nebitno bez mosta, a most ce se najduze praviti.
:thumbup:
mistek

#15470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

A kakvo je stanje u RS? Rade li oni išta na onih 6km što su započeli i imaju li namjeru objavljivati tender za onih preostalih 6 do entitetske granice ili koji već im idu?

Oni bi, obzirom na konfiguraciju terena, hladno mogli svoj dio završiti u roku 2-3 godine.
zux1

#15471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zux1 »

U RS-u je u 6.mjesecu zapoceta gradnja te prve dionice od nekih 6 kilometara koja se naslanja na autoput 9.januar.
Alfons Kauders

#15472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Oni će svoj dio koridora završiti prije no što se u promet pusti Zenička zaobilaznica i ovo oko Počitelja. Spreman sam se kladiti u to.
Seyfo

#15473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Naravno, kad se kod njih jedan baja pita, namiri, potplati i kad on nakon toga kaže "eo na", može sve jer nema niko iznad njega da se usudi njemu protivrječiti, a vamo u FBiH ima hiljadu i jedan baja koji misli da je glavni baja i koji može sve da zakoči.
mistek

#15474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Alfons Kauders wrote:Oni će svoj dio koridora završiti prije no što se u promet pusti Zenička zaobilaznica i ovo oko Počitelja. Spreman sam se kladiti u to.
Ma čisto sumnjam, obzirom da još nisu uopšte ušli u proces na dvije dionice. Mislim da je daleko i od eksproprijacije?
Alfons Kauders

#15475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mistek wrote:
Alfons Kauders wrote:Oni će svoj dio koridora završiti prije no što se u promet pusti Zenička zaobilaznica i ovo oko Počitelja. Spreman sam se kladiti u to.
Ma čisto sumnjam, obzirom da još nisu uopšte ušli u proces na dvije dionice. Mislim da je daleko i od eksproprijacije?
Živi bili pa vidjeli - iznad Zenice i Počitelja se nećemo provozati barem još tri godine... RS može odraditi do Doboja za isto ili manje vremena.
Post Reply