Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#15451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

De kad pisete o selima u Njemackoj dajte neki pogodan primjer u Bosni. Da mozemo uporediti.

Meni na vikendici gradski vodovod, asfalt, internet, autobuska na magistrali 3 minute pjehe. Narod zivi, ima djece idu u skolu.

Kod jarana mi autom 10 minuta dalje u drugoj opcini, ni struje da valja, seoski vodovod, makadam, divljina zapusteno.
sumirprimus

#15452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Kad pricas o s bahnu u njemackoj mi pricamo o vodovodu asfaltu i kanalizaciji po selima . Stvsri koje mozes imat ako se samoorganizijete i marka na marku . A sela poluprazna
Rasvjeta je isto na akciji marka na marku
jeza u ledja

#15453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 30/01/2024 15:48 Nedavno je na drugoj temi (o sportu) pisano kako Doboj ima vrhunske teniske terene i tenisku skolu. :D

@sehohari
@jeza u ledja

Image

Dijelovi pokriveni "linijama" su dijelovi gdje ces imati dobru povezanost javnim prevozom.

Dakle u Bavarskoj jedino München i Nürnberg sa svojim predgradjima imaju sve kako treba povezano i tu stvarno se nema sta prigovoriti, a ta dva grada sa predgradjima pokrivaju max 20% populacije Bavarske i kvadrat je "entsprechend" (u skladu s tim).

Kad neko kaze da u EU (Njemackoj) svako selo ima vozove (koji jos idu svakih sat vremena) znam da taj nikad nije zavirio u ta mjesta.
Znam mjesta koja imaju velike klinike, a nemaju zeljeznicku stanicu.

O internetu necu da pricam tek. To su blago receno muke Isusove (posebno mobilni).
Podsjeti me, koliko ono Bosna ima S-Bahna?
Plus ovdje naravno nema mapa regionalnih vozova.
Nadji bilo koje selo u Njemackoj i potrazi na Google Maps koliko treba do najblizeg veceg grada autom i javnim prijevozom. Onda nadji nesto slicno u BiH pa ovdje postavi.

Bajvej Munchen i Nurnberg sa predrgadjima cine bar trecinu stanovnistva Bavarske, a jedina sela u Njemackoj u kojim sam bio (autom) su bila upravo u Bavarskoj. :D
Ozimician

#15454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 30/01/2024 18:49 Nadji bilo koje selo u Njemackoj i potrazi na Google Maps koliko treba do najblizeg veceg grada autom i javnim prijevozom. Onda nadji nesto slicno u BiH pa ovdje postavi.

Bajvej Munchen i Nurnberg sa predrgadjima cine bar trecinu stanovnistva Bavarske, a jedina sela u Njemackoj u kojim sam bio (autom) su bila upravo u Bavarskoj. :D
Ipak bi bilo korisno da ti ovo postavis, eto zadatak da doprineses temi konkretno :thumbup:

Zadnja recenica nije tacna svakako.

https://www.mdr.de/nachrichten/deutschl ... n-100.html

Uglavnom moj sazetak (ne na ovaj tekst iznad): Gdje vozi S-Bahn, ti dijelovi su odlicno povezani, gdje ne vozi - zavisis od auta onoliko koliko i u BiH.
Glorificiranje vukoj*ina koje izumiru i u kojima niko nece da zivi, nema smisla, bez obzira da li su u BiH ili Svedskoj.
jeza u ledja

#15455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 30/01/2024 18:58
jeza u ledja wrote: 30/01/2024 18:49 Nadji bilo koje selo u Njemackoj i potrazi na Google Maps koliko treba do najblizeg veceg grada autom i javnim prijevozom. Onda nadji nesto slicno u BiH pa ovdje postavi.

Ipak bi bilo korisno da ti ovo postavis, eto zadatak da doprineses temi konkretno :thumbup:

Zadnja recenica nije tacna svakako.

https://www.mdr.de/nachrichten/deutschl ... n-100.html

Uglavnom moj sazetak (ne na ovaj tekst iznad): Gdje vozi S-Bahn, ti dijelovi su odlicno povezani, gdje ne vozi - zavisis od auta onoliko koliko i u BiH.
Glorificiranje vukoj*ina koje izumiru i u kojima niko nece da zivi, nema smisla, bez obzira da li su u BiH ili Svedskoj.
Ne moram ja dokazivati nesto sto je svima drugima ovdje osim tebi jasno.

Zadnja recenica jeste tacna. Samo minhenski S-Bahn usluzuje 3 miliona, tj. preko 20% stanovnistva Bavarske (13.4 miliona)
Today, the S-Bahn covers most of the populated area of the Munich metropolitan area of about 3 million inhabitants.
https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_S-Bahn

Inace Minhen sa pregradjima ima 2.6 miliona, a Nirnberg 1.4.

Ne glorificiram njemacke vukojebine vec govorim da su ruralna podrucja u razvijenim zemljama uvezanija sa urbanim jezgrama u odnosu na ona u BiH. Autom 30 kilometara autocestom nije isto sto i 30 kilometara makadamom. Ne kontam u cemu se tu dokazujes?
512MB

#15456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ja mislim da tema može pod ključ.

Bosna i Hercegovina je prva u regionu i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije, pokazuje ovogodišnje istraživanje Transparency Internationala.
Hajvan

#15457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

moze, najgori smo

blago vama tamo vani
djeca su vam zahvalna za sretan i pametan izbor!

ne patite se ko mi ovdje u ovom shpku kanali.. .civilizacije

a tek mi sto zivimo u guznom crevu gde je najloiji zrak na planeti, mlecnom putu, svemiru- nama je tek najteze.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hajvan wrote: 30/01/2024 21:31 moze, najgori smo

blago vama tamo vani
djeca su vam zahvalna za sretan i pametan izbor!

ne patite se ko mi ovdje u ovom shpku kanali.. .civilizacije

a tek mi sto zivimo u guznom crevu gde je najloiji zrak na planeti, mlecnom putu, svemiru- nama je tek najteze.
Slazem se sa vama.
Nadam se da ce svi doci do samopotvrde u svojim novim sredinama. I da ce prestati da pisu na propalim forumima propale drzave.

:D
Ozimician

#15459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.072info.com/nijemac-iz-hamb ... 1xuqjlfnvc

Nijemac iz Hamburga doselio u Žepče i otvorio firmu: Divni ljudi, priroda i poslovna šansa
Ali kada su došle nove kolege iz Srbije nisam znao šta da radim, dok nisam saznao da su ovi jezici skoro isti. Kolege s Balkana zbog ovoga su se stalno šalili sa mnom. Kasnije sam saznao da se radnici iz Bosne predstavljaju često kao da su iz Hrvatske te da treba vremena i povjerenja kako biste saznali da su iz Bosne.
...i o ovome sam pisao

I da, u BIH nijedno selo nema ni asfalta (sve makadam), u Svedskoj svako ima autocestu. :D
512MB

#15460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 30/01/2024 15:48 Nedavno je na drugoj temi (o sportu) pisano kako Doboj ima vrhunske teniske terene i tenisku skolu. :D

@sehohari
@jeza u ledja

Image

Dijelovi pokriveni "linijama" su dijelovi gdje ces imati dobru povezanost javnim prevozom.

Dakle u Bavarskoj jedino München i Nürnberg sa svojim predgradjima imaju sve kako treba povezano i tu stvarno se nema sta prigovoriti, a ta dva grada sa predgradjima pokrivaju max 20% populacije Bavarske i kvadrat je "entsprechend" (u skladu s tim).

Kad neko kaze da u EU (Njemackoj) svako selo ima vozove (koji jos idu svakih sat vremena) znam da taj nikad nije zavirio u ta mjesta.
Znam mjesta koja imaju velike klinike, a nemaju zeljeznicku stanicu.

O internetu necu da pricam tek. To su blago receno muke Isusove (posebno mobilni).
Opet moram tvoje nebuloze ispravljat druže, izazivaš đavla uvjek.

Ovo je karta dakle samo DB (Deutsche Bahn) a bez:

- Tramvaja
- Autobusa
- "Stadtbahn"
- U-Bahn
- S-Bahn
- Nahverkehrszug

Image

Dakle bukvalno nije moguće napravit kartu sa kompletnim javnim prevozom jer se nebi ništa vidjelo od linija...

Za usporedbu BiH:

Image

:sad:
skafiskafsnjak

#15461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Oko Minhena ima sela gdje bez auta ne mozes nigdje.
To tvrdim jer imam pun k kolega koji tu zive
Ozimician

#15462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja u klin, ovi u plocu:

- Da li ja tvrdim da je javni prevoz u BIH bolji nego u Njemackoj? - NIJE, uopste nije ni pocelo kao prica o javnom prevozu.

Pocelo je time sto je covjek napisao kako je povoljna cijena zemljista u nekom selu od 5-10 kuca u nekoj mocvari 35km od Uppsale. Cak je i slike postavio.
Eh sad neki tvrde da ta mocvara ima sve bolje nego BH sela.

Eh tu ja tvrdim da nema i da je svako selo u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece manja vuko*eina po svim kriterijima od tog sela.

Dakle da dam sto blize poredjenje, zamislite da ja kazem: zasto gledate zemljiste i stanove u Sarajevu, kad samo 35km od Sarajeva ima selo Cevljanovici (jos je Sarajevo grad barem 2x veci od Uppsale i 3x bitniji), jos na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla, kud ces bolje. Tako da nema potrebe da placate skupe kvadrate u Vogosci, kad mozete jako povoljno kupiti zemljiste i izgraditi kucu u Cevljanovicima.

Ko misli da to selo od 10 kuca 35km od Uppsale nudi bolji sadrzaj i saobracajnu povezanost od Cevljanovica - eh taj se zaje*o. Bukvalno si osudjen na auto za svaku sitnicu (kao i u Cevljanovicima).

Tako da prestanite glorificiranje vuko*ebina, samo zato jer se nalaze u Svedskoj.Vukoje*ina je svugdje vukoj*eina. Cijena zemljista govori sama za sebe valjda, koliko je to atraktivan kraj. Dakle za ovu cijenu koju je kolega naveo - ne mozes kupiti 2x manji plac u Perinom Hanu kod Zenice. (kolega mi je prosle god. kupovao).

A sto se Njemacke tice, @skafiskafsnjak je naveo primjer, a sto ides dalje, sve ih je vise. Naravno da svako selo ima javni prevoz, ali pitanje koliko cesto i koliko puta moras presjesti dok stignes gdje trebas. Ko radi commuting unutar grada Мünchena, ako mu linija ne vozi direktno, mora presjedati uglavnom na glavnoj zeljeznickoj (Hauptbahnhof) na liniju koja ide gdje treba i pocesto potrosi na commuting i 1h u jednom pravcu, a kamoli ko dolazi iz nekog sela. (nije ni u Sarajevu bolje ko se oslanja na javni prevoz, da se ogradim za ove koji pisu - a kako je u BiH) - uglavnom nema javnog prevoza da moze zamjeniti auto, nazalost.
Hajvan

#15463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

kak'a je ovo hendikepirana karta?
Sarjavo na mjstu Nemile, cca :lol:

Image
melac

#15464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 30/01/2024 21:35 https://www.072info.com/nijemac-iz-hamb ... 1xuqjlfnvc

Nijemac iz Hamburga doselio u Žepče i otvorio firmu: Divni ljudi, priroda i poslovna šansa
Ali kada su došle nove kolege iz Srbije nisam znao šta da radim, dok nisam saznao da su ovi jezici skoro isti. Kolege s Balkana zbog ovoga su se stalno šalili sa mnom. Kasnije sam saznao da se radnici iz Bosne predstavljaju često kao da su iz Hrvatske te da treba vremena i povjerenja kako biste saznali da su iz Bosne.
...i o ovome sam pisao

I da, u BIH nijedno selo nema ni asfalta (sve makadam), u Svedskoj svako ima autocestu. :D
Danas vise sela ima makadam u Svedskoj vec u Bosni. Jedina je razlika sto u Svedskoj i makadamske puteve odrzava drzavna agencija za ceste, a u Bosni je to na opstinama.
jeza u ledja

#15465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 30/01/2024 22:12 Ja u klin, ovi u plocu:

- Da li ja tvrdim da je javni prevoz u BIH bolji nego u Njemackoj? - NIJE, uopste nije ni pocelo kao prica o javnom prevozu.

Pocelo je time sto je covjek napisao kako je povoljna cijena zemljista u nekom selu od 5-10 kuca u nekoj mocvari 35km od Uppsale. Cak je i slike postavio.

Eh tu ja tvrdim da nema i da je svako selo u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece manja vuko*eina po svim kriterijima od tog sela.

Dakle da dam sto blize poredjenje, zamislite da ja kazem: zasto gledate zemljiste i stanove u Sarajevu, kad samo 35km od Sarajeva ima selo Cevljanovici (jos je Sarajevo grad barem 2x veci od Uppsale i 3x bitniji), jos na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla, kud ces bolje. Tako da nema potrebe da placate skupe kvadrate u Vogosci, kad mozete jako povoljno kupiti zemljiste i izgraditi kucu u Cevljanovicima.

Ko misli da to selo od 10 kuca 35km od Uppsale nudi bolji sadrzaj i saobracajnu povezanost od Cevljanovica - eh taj se zaje*o. Bukvalno si osudjen na auto za svaku sitnicu (kao i u Cevljanovicima).

Tako da prestanite glorificiranje vuko*ebina, samo zato jer se nalaze u Svedskoj.Vukoje*ina je svugdje vukoj*eina. Cijena zemljista govori sama za sebe valjda, koliko je to atraktivan kraj. Dakle za ovu cijenu koju je kolega naveo - ne mozes kupiti 2x manji plac u Perinom Hanu kod Zenice. (kolega mi je prosle god. kupovao).

A sto se Njemacke tice, @skafiskafsnjak je naveo primjer, a sto ides dalje, sve ih je vise. Naravno da svako selo ima javni prevoz, ali pitanje koliko cesto i koliko puta moras presjesti dok stignes gdje trebas. Ko radi commuting unutar grada Мünchena, ako mu linija ne vozi direktno, mora presjedati uglavnom na glavnoj zeljeznickoj (Hauptbahnhof) na liniju koja ide gdje treba i pocesto potrosi na commuting i 1h u jednom pravcu, a kamoli ko dolazi iz nekog sela. (nije ni u Sarajevu bolje ko se oslanja na javni prevoz, da se ogradim za ove koji pisu - a kako je u BiH) - uglavnom nema javnog prevoza da moze zamjeniti auto, nazalost.
Pa nije svako selo u istoj poziciji, normalno. Neko selo je usred svih sabracajnica, drugo je navrh planine. Poredis slicna mjesta, ne najgore u jednoj i najbolje u drugoj zemlji.
Ozimician

#15466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 30/01/2024 22:19 Pa nije svako selo u istoj poziciji, normalno. Neko selo je usred svih sabracajnica, drugo je navrh planine. Poredis slicna mjesta, ne najgore u jednoj i najbolje u drugoj zemlji.
Naravno, ja sam u ovom duzem tekstu uporedio evo upravo 2 slicna mjesta.

Kolega iz Svedske cak kaze da ima vise makadamskih puteva sad u Svedskoj, nego u BiH.
Ja mu vjerujem, jer ja ne pamtim kad sam u BiH zasao u selo koje nema asfalta.

EDIT: za usporedbu - ako i jednom i drugom treba auto da dodje na posao, isto ti ga dodje. Kilometar je kilometar, asfalt je asfalt, guzva je guzva (u oba grada).
Last edited by Ozimician on 30/01/2024 22:23, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#15467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

skafiskafsnjak wrote: 30/01/2024 21:44 Oko Minhena ima sela gdje bez auta ne mozes nigdje.
To tvrdim jer imam pun k kolega koji tu zive
Sam fakat da imas kolege s posla koji dolaze svakodnevno (pretpostavljam) da rade u gradu, a zive na selu, govori mnogo.

Ako ti nije mrsko navedi par sela, bas da nadjemo adekvatna sela oko Sarajeva pa napravimo usporedbu.
jeza u ledja

#15468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 30/01/2024 22:21
jeza u ledja wrote: 30/01/2024 22:19 Pa nije svako selo u istoj poziciji, normalno. Neko selo je usred svih sabracajnica, drugo je navrh planine. Poredis slicna mjesta, ne najgore u jednoj i najbolje u drugoj zemlji.
Naravno, ja sam u ovom duzem tekstu uporedio evo upravo 2 slicna mjesta.

Kolega iz Svedske cak kaze da ima vise makadamskih puteva sad u Svedskoj, nego u BiH.
Ja mu vjerujem, jer ja ne pamtim kad sam u BiH zasao u selo koje nema asfalta.
Svedska je 10 puta veca zemlja od BiH, a u bar pola je divljina, tako da ne sumnjam u tacnost podatka.
jeza u ledja

#15469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 30/01/2024 22:21 Kilometar je kilometar,
Pa nije jebiga. To ti govorim.
melac

#15470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 30/01/2024 22:12 Ja u klin, ovi u plocu:

Samo ispravak netOcnog navoda kako slijedi:

- Kao prvo lazes da je mocvara - jer nije, a posudio si i da je zaledjena 9 mjeseci, sto je opet laze, maksimalno mjesec dana u godini su neki minusi.
- Kao drugo lazes da je selo od 5-10 kuca, jer nije, ima barem 300 kuca, cca. 1000 stanovnika.

I samo da dodam jos, to jebeno selo Almunge ima skolu, obdaniste ( vise njih ), bazen, salu, trgovinu, dom zdravlja i staracki dom. Ne da se ne slazem s tobom da je zivot tu za one zeljnih mira. No nije uredu da stalno stavljas u usta rijeci koje ja nisam napisao ili koje fakticki ne stoje u ravni sa istinom.

To selo koje sam naveo je samo jedan od primjera gdje se moze napraviti kuca za do 400k€, i ti se uhvatio njega, ne da nisi fer, vec si supak.
Ozimician

#15471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Da li imate zeljeznicku stanicu i koliko cesto ide voz, a koliko autobus prema Uppsali ?
Radni dani + vikend ? Kad je posljednji autobus odatle, u koliko sati?

Na onoj slici koju si postavio je tako izgledalo.
Izvinjavam se na neznanju, tako da za poredjenje Cevljanovici nisu adekvatni, ali Srednje svakako jeste.
melac

#15472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 30/01/2024 22:33 Da li imate zeljeznicku stanicu i koliko cesto ide voz, a koliko autobus prema Uppsali ?
Radni dani + vikend ?
Naravno, samo je stara uskotracna, takoreci turisticka atrakcija.
Ima autobus ide svako 20-30 minuta u oba pravca, kako koji dio dana, i vikendom nesto rjedje. Voznja traje koliko mogu da vidim 30 minuta. i to je direktna linije.
Pride ima i kombinacija s presjedanjem.

P.S. ja ne zivim u Almunge, nisam nikad u zivotu bio, samo sam cuo prije da ima neka trgovina sa bofl robom.
Ozimician

#15473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

melac wrote: 30/01/2024 22:43
Ozimician wrote: 30/01/2024 22:33 Da li imate zeljeznicku stanicu i koliko cesto ide voz, a koliko autobus prema Uppsali ?
Radni dani + vikend ?
Naravno, samo je stara uskotracna, takoreci turisticka atrakcija.
Ima autobus ide svako 20-30 minuta u oba pravca, kako koji dio dana, i vikendom nesto rjedje. Voznja traje koliko mogu da vidim 30 minuta. i to je direktna linije.
Pride ima i kombinacija s presjedanjem.

P.S. ja ne zivim u Almunge, nisam nikad u zivotu bio, samo sam cuo prije da ima neka trgovina sa bofl robom.
Onda je to dobro povezano. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

My apology.
512MB

#15474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

:lol:
Didier

#15475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

@Ozimician ubija papke nogama i šakama na zadnjih nekoliko stranica.

To majstore :D :D :D :izet:
Post Reply