Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Hendrix
#15451 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Koliko bi napretka imali stotinama godina prije da crkva nije palila naucnike na lomacama. Aktivno se borili protiv napretka, inkvizicija radila sta je htjela. I to sad kao sve ok hajd jbg desilo se. Eto priznacemo da se Zemlja okrece oko Sunca.
Lako je bilo varati narod kada je bio ogranicen u feudalnom uredjenju. Obradjuj zemlju i suti a bogati iz crkve ti kazu sve sta je i kako je. Odes u baziliku Sv. Petra u Rimu i dan danas je sokantno kakav je to prikaz bogatstva i namjernog megalomanskog stila da izazove strahopostovanje kod vjernika fukare.
Ali kako ljudi vjeruju u sve ove sarene laze i danas...to mi nije jasno bas.
Lako je bilo varati narod kada je bio ogranicen u feudalnom uredjenju. Obradjuj zemlju i suti a bogati iz crkve ti kazu sve sta je i kako je. Odes u baziliku Sv. Petra u Rimu i dan danas je sokantno kakav je to prikaz bogatstva i namjernog megalomanskog stila da izazove strahopostovanje kod vjernika fukare.
-
broj dva
#15452 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nema gore i netolerantnije sekte od Abrahamske, sve tri su po tome sirom poznate.Hendrix wrote: ↑25/09/2025 00:25 Koliko bi napretka imali stotinama godina prije da crkva nije palila naucnike na lomacama. Aktivno se borili protiv napretka, inkvizicija radila sta je htjela. I to sad kao sve ok hajd jbg desilo se. Eto priznacemo da se Zemlja okrece oko Sunca.
Uvjek su progonili sve sto se ne poklapa sa njihovim vidjenjem svjeta, od kulture do nauke. O drugim religijama ne treba ni govoriti.
Ovo je jedna od knjiga koje su me radikalizirale
https://www.theguardian.com/books/2017/ ... rine-nixey
-
toska
#15453 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Sukob crkve i nauke postojao je gdje nauka ide direktno na crkvenu dogmu.
To je opšte poznat slučaj sa astronomijom i jadnim Brunom, drugi su se izvukli, i puno kasnije sa evolucijom, ali tad je moć crkve bila slaba za zabrane i kažnjavanje.
Na ostalim poljima i nisu imali neke dodirne tačke i vrtilo se oko hereze-krivovjerja, vještica, morala...
Crkva je puno više gušila slobodnu misao i filozofiju nego egzaktnu ili prirodne nauke i težila jednoumlju.
Vjerovatno se pretjeruje u isticanju tog sukoba sa naukom, gušenje slobode u svim segmentima bilo je pogubnije, pretpostavljam.
To je opšte poznat slučaj sa astronomijom i jadnim Brunom, drugi su se izvukli, i puno kasnije sa evolucijom, ali tad je moć crkve bila slaba za zabrane i kažnjavanje.
Na ostalim poljima i nisu imali neke dodirne tačke i vrtilo se oko hereze-krivovjerja, vještica, morala...
Crkva je puno više gušila slobodnu misao i filozofiju nego egzaktnu ili prirodne nauke i težila jednoumlju.
Vjerovatno se pretjeruje u isticanju tog sukoba sa naukom, gušenje slobode u svim segmentima bilo je pogubnije, pretpostavljam.
-
belfy
#15454 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
samo ti znas sta si mislio reci ovaim sto oznacih. a jednoumlje nije rezervisano samo za crkvu...toska wrote: ↑25/09/2025 22:41 Sukob crkve i nauke postojao je gdje nauka ide direktno na crkvenu dogmu.
-
broj dva
#15455 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Tek 1920ih smo otkrili druge galaksije. Pitanja o svemiru su bila nebitna odoka 250 000 godina istorije homo sapiensa. Tek nakon oslobodjenja od okova religije smo poceli saznavati i otkrivati stvari o svemiru. Nemaju vjera i bog nikakvog pozitivnog uticaja na nase shvatanje,nudi se samo dogma koja je ideoloska suprotnost shvatanju i razumjevanju. Svaki pokusaj ubacivanja boga u objasnjenje bilo cega, od kozmosa do atoma je samo izraz te dogme i wishfull thinking vjernika.toska wrote: ↑23/09/2025 22:00džaba ja pišem, al evo neko pametniji, nema i neće biti odgovora:Hakiz wrote: ↑23/09/2025 18:56
Jer se dogma bavi osnovnim emocijama i strahovima. Kada te muči pitanje, da karikiram, postanka ili života, karakter ti je takav da ne možeš podnijeti da nemaš odgovor, a nauka i obrazovanje ti ga ne daju, okreneš se onome ko ili šta ti odgovor daje. Ne možeš podnijeti da nauka u koju se ufaš još nije došla do odgovora, dokaza, a ti ako nemaš odgovor ludiš. Isto ako se nisi pomirio sa smrtnosti, ne možeš podijeti činjenicu da ćeš jedan dan umrijeti, onda se okreneš dogmi koja ti obećava "život poslije života".
Teško je živjeti u neizvjesnosti, ljudi to ne vole. A taj mehanizam iskorištavaju sa jedne strane nasilnici jer mnogim žrtvama, iako znaju da su žrtve, smiraj daje to da su u poznatom. Strah ih je nepoznatog toliko da se ne usuđuju pobjeći od nasilnika. To je poznati psihološki paradoks žrtava, dokazan i dokumentovan. Isti mehanizam kontrole koristi i dogma. Ljude je strah neizvjesnosti toliko da će radije prihvatiti dogmu koja je laž nego živjeti u neizvjesnosti.
Obrazovani ljudi samo lakše racionalizuju dogmu, nađu način da je pomire sa svojim obrazovanjem. Lakše nađu izgovore i lakše sebe nauče da ignorišu kontradikcije i slične zamke.
The problem involved is too vast for our limited minds. May I not reply with a parable? The human mind, no matter how highly trained, cannot grasp the universe. We are in the position of a little child, entering a huge library whose walls are covered to the ceiling with books in many different tongues. The child knows that someone must have written those books. It does not know who or how. It does not understand the languages in which they are written. The child notes a definite plan in the arrangement of the books, a mysterious order, which it does not comprehend, but only dimly suspects. That, it seems to me, is the attitude of the human mind, even the greatest and most cultured, toward God. We see a universe marvelously arranged, obeying certain laws, but we understand the laws only dimly. Our limited minds cannot grasp the mysterious force that sways the constellations.
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... t_Einstein
-
toska
#15456 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Možemo nagađati, ja mislim suprotno, kao što je danas neko na selu više zagledan u zvjezdano nebo nego stanovnik NY, Tokija, Sarajeva...jer mu manjak svjetlosnog zagađenja i sam ritam života to dopuštaju, tako je i pračovjek bio u boljoj poziciji od modernog čovjeka. Mogu proći i godine dok pogleda u nebo i odvoji sat vremena toj misteriji, neki možda nikad, "to oni astronomi rade i oni znaju".broj dva wrote: ↑01/10/2025 07:49Tek 1920ih smo otkrili druge galaksije. Pitanja o svemiru su bila nebitna odoka 250 000 godina istorije homo sapiensa.toska wrote: ↑23/09/2025 22:00
džaba ja pišem, al evo neko pametniji, nema i neće biti odgovora:
The problem involved is too vast for our limited minds. May I not reply with a parable? The human mind, no matter how highly trained, cannot grasp the universe. We are in the position of a little child, entering a huge library whose walls are covered to the ceiling with books in many different tongues. The child knows that someone must have written those books. It does not know who or how. It does not understand the languages in which they are written. The child notes a definite plan in the arrangement of the books, a mysterious order, which it does not comprehend, but only dimly suspects. That, it seems to me, is the attitude of the human mind, even the greatest and most cultured, toward God. We see a universe marvelously arranged, obeying certain laws, but we understand the laws only dimly. Our limited minds cannot grasp the mysterious force that sways the constellations.
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... t_Einstein
Sama ta zagledanost neminovno će proizvesti hiljadu pitanja, a odgovora nigdje.
Čim nema odovora niti teoretske moći shvatanja, čak i uz apsolutnu slobodu mašte, nastupa mistično, mistično je u ovom slučaju racionalan odgovor uma.broj dva wrote: ↑01/10/2025 07:49 Nemaju vjera i bog nikakvog pozitivnog uticaja na nase shvatanje,nudi se samo dogma koja je ideoloska suprotnost shvatanju i razumjevanju. Svaki pokusaj ubacivanja boga u objasnjenje bilo cega, od kozmosa do atoma je samo izraz te dogme i wishfull thinking vjernika.
Neracionalno je tvrditi da te stvari možemo sad ili nekada shvatiti, zamka u koju upadaju i imena poput Hawkinga mlađeg.
Albert se opet osvrnuo samo na vidljivo čoveku i nije išao dalje, vidljivo je najmanji problem, ali i to je bilo dovoljno da shvati u kakvoj smo beznadnoj poziciji u razumijevanju svijeta oko nas.
-
Edouard
#15457 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ni jedan naučnik nije od crkve stradao na lomači, a s druge strane iz historije je poznato da je jedan veliki naučnik, Antoine Lavoisier, utemaljitelj moderne kemije, stradao na giljotini.
A giljotinirali su ga 1794. godine bezbožni francuski revolucionari.
Njegov suvremenik Lagrange je komentirao: „Trebala im je samo sekunda da odrube tu glavu, a stotinu godina možda neće dati drugu takvu.“
- beni-bu-man
#15458 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Giordano Bruno, koliko se sjecam njega je inkvizicija spalila na lomaci.Edouard wrote: ↑01/10/2025 20:51Ni jedan naučnik nije od crkve stradao na lomači, a s druge strane iz historije je poznato da je jedan veliki naučnik, Antoine Lavoisier, utemaljitelj moderne kemije, stradao na giljotini.
Njegov suvremenik Lagrange je komentirao: „Trebala im je samo sekunda da odrube tu glavu, a stotinu godina možda neće dati drugu takvu.“
-
Hakiz
#15459 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bruno spaljen, Galileo zatvoren u doživotni kućni pritvor.Edouard wrote: ↑01/10/2025 20:51Ni jedan naučnik nije od crkve stradao na lomači, a s druge strane iz historije je poznato da je jedan veliki naučnik, Antoine Lavoisier, utemaljitelj moderne kemije, stradao na giljotini.
-
Edouard
#15460 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bruno neki naučnik?
Nemojte me nasmijavati.
Nemojte me nasmijavati.
-
belfy
-
broj dva
#15462 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Isto tako nisu pojebali nikakvu djecu i nisu pomogli nikakvim nacistima.Edouard wrote: ↑01/10/2025 20:51Ni jedan naučnik nije od crkve stradao na lomači, a s druge strane iz historije je poznato da je jedan veliki naučnik, Antoine Lavoisier, utemaljitelj moderne kemije, stradao na giljotini.
-
Hakiz
#15463 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A, možda i nije. Ja ne znam, nisam mjerodavan da procjenjujem. Vjerujem da jeste jer ga se u literaturi spominje kao bitnog.
Ako ti kažeš da nije, daj dokaze da si ti taj koji smije dati takvu ocjenu. Bolje, daj potvrde onih koji mogu dati takve ocjene da si u pravu. Ono, značajni svjetski fizičari potpisuju da je Edouard u pravu kada kaže da Bruno nije nikakav naučnik. Tada ću ti vjerovati.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15464 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
komunisti često spominju i hvale katolicke disidente koji su spaljeni zbog tadašnjih crkvenih zakona
ipak postojala je i papska država a svjetovna i duhovna vlast nije bila tako podijeljena pa je povreda duhovnih vrijednosti cesto nosila sa sobom rigorozne mjere
ali kada naidju na pravovjerne zananstvenike i katolicke svecenike onda kriju da su bili svećenici i katolici
npr pisac knjige svi me vole samo tata ne je svećenik
ja sam tu info dobio tek s 25 godina
a svi smo voljeli tu knjigu
kako ublehari ta komunisticka propaganda
recite mi kako se jugoslavija odnosila prema disidentima
kako se danas svaka država nosi sa svojim spijunima
kako se rusija obracunava s unutarnjim neprijateljima
kako zavrse unutrasnji neprijatelji amerike
pa onda odgovarajte kako su zavrsavali neprijatelji KC-a u srednjem vijeku
ipak postojala je i papska država a svjetovna i duhovna vlast nije bila tako podijeljena pa je povreda duhovnih vrijednosti cesto nosila sa sobom rigorozne mjere
ali kada naidju na pravovjerne zananstvenike i katolicke svecenike onda kriju da su bili svećenici i katolici
-
Hakiz
#15465 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Malo ti se pobrkala hronologija.Truba wrote: ↑03/10/2025 10:48 komunisti često spominju i hvale katolicke disidente koji su spaljeni zbog tadašnjih crkvenih zakona
Naime, ako su neprijatelji crkve završavali kako su završavali u srednjem vijeku (tačnije od oko 800. do oko 1500. godine) a komunizam stvoren u 20. vijeku, to znači da su komunisti od crkve naučili kako se to radi. Nije moglo bito obratno.
Crkva uzrok, komunusti posljedica
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15466 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
komunizam sam spomenuo zato što ti nastupaš kao klasični bosanski komunista
sve što si naučio za vrijeme komunizma (pogrešno) sada poturaš kao apsolutnu istinu
kako završe špijuni ili protivnici današnji sistema i država amerike rusije srbije izraela britanije
reću ti ja padnu s prozora ili se objese čaršafom dobiju doživnotni zatvor popiju otrov dobiju otrovni atom ili elektron bivaju zatrpani metcima i zemljom
što su uradili?
objavili povjerljive informacije ili nisu htjeli odustati od kritike
a čudiš se brutalnosti nad disidentima prije 600 godina unutar jedne izborne totalitaristicke monarhije što KC i jeste
promatraš povijest današnjim postmodernističim očima
šta je sljedeće kritika robovlasništva u rimu ili aristotela što je grčki smatrao superiorinim jezikom
sve što si naučio za vrijeme komunizma (pogrešno) sada poturaš kao apsolutnu istinu
kako završe špijuni ili protivnici današnji sistema i država amerike rusije srbije izraela britanije
reću ti ja padnu s prozora ili se objese čaršafom dobiju doživnotni zatvor popiju otrov dobiju otrovni atom ili elektron bivaju zatrpani metcima i zemljom
što su uradili?
a čudiš se brutalnosti nad disidentima prije 600 godina unutar jedne izborne totalitaristicke monarhije što KC i jeste
šta je sljedeće kritika robovlasništva u rimu ili aristotela što je grčki smatrao superiorinim jezikom
-
Hakiz
#15467 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Samo to je trebalo.Truba wrote: ↑03/10/2025 11:57 komunizam sam spomenuo zato što ti nastupaš kao klasični bosanski komunista
što su uradili?
Priznanje da crkva i religija nemaju veze sa bogom.
-
Edouard
#15468 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
https://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno
Giordano Bruno bio je talijanski filozof , pjesnik , alkemičar , astrolog , kozmološki teoretičar i ezoterik . [ 1 ] [ 2 ] Poznat je po svojim kozmološkim teorijama, koje su se konceptualno proširile na tada novi Kopernikov model . Prakticirao je hermetizam i dao mističan stav u istraživanju svemira. Pretpostavio je da su zvijezde udaljena sunca okružena vlastitim planetima ( egzoplanetima ) te je iznio mogućnost da bi ti planeti mogli poticati vlastiti život, kozmološki stav poznat kao kozmički pluralizam . Također je inzistirao na tome da je svemir beskonačan i da ne može imati središte.
Evo vam ukratko tog vašeg velikog naučnika.
Giordano Bruno bio je talijanski filozof , pjesnik , alkemičar , astrolog , kozmološki teoretičar i ezoterik . [ 1 ] [ 2 ] Poznat je po svojim kozmološkim teorijama, koje su se konceptualno proširile na tada novi Kopernikov model . Prakticirao je hermetizam i dao mističan stav u istraživanju svemira. Pretpostavio je da su zvijezde udaljena sunca okružena vlastitim planetima ( egzoplanetima ) te je iznio mogućnost da bi ti planeti mogli poticati vlastiti život, kozmološki stav poznat kao kozmički pluralizam . Također je inzistirao na tome da je svemir beskonačan i da ne može imati središte.
-
Hakiz
#15469 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Znaš li šta si upravo rekao? Da abakus ništa ne vrijedi jer ne može računati diferencijalne jednačine i integrale.Edouard wrote: ↑03/10/2025 21:55 https://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno
Pa, Sunce je zvijezda i okruženo je planetama i Svemir se širi u beskonačnost, nema središte. Nije puno pogriješio, zar ne? Moguće je da osim Zemlje na nekim planetama postoji život, to ni jedan naučnik danas ne isključuje eksplicitno. U dobu u kojem je živio, to jeste bila nauka. U svakom slučaju je u njegovim stavovima koje si nabrojao bilo, kako se danas vidi, više nauke od bilo kog njegovog savremenika u crkvi, pa i većine izvan crkve.
Za svoje vrijeme je bio veliki naučnik.
I Newton je bio alhemičar. I on je nula od naučnika?
-
belfy
#15470 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
trolanjeTruba wrote: ↑03/10/2025 10:48 komunisti često spominju i hvale katolicke disidente koji su spaljeni zbog tadašnjih crkvenih zakona
-
belfy
#15471 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
trolanjeTruba wrote: ↑03/10/2025 11:57 komunizam sam spomenuo zato što ti nastupaš kao klasični bosanski komunista
što su uradili?
-
belfy
#15472 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
drug Edo, da li ti to mjeris da li je bio naucnik po danasnjim standardima? ono, nije imao laboratoriju ili LHC?Edouard wrote: ↑03/10/2025 21:55 https://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno
cak si postavio post koji govori suprotno od onoga sto ti zelis reci. iliti, sto bi se narodno reklo - sam sebi skaces u stomak.
-
Edouard
#15473 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da nije zbog hereze na nesreću spaljen, nitko nikada ni po čemu ne bi ga se sjećao.
-
Zehran82
#15474 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
razgovor Boga i ateista zabiljezen u Kuranu , sto ce se desiti u buducnosti na Sudnjem danu, pa nam bog koji poznaje buducnost kaze kako ce razgovor teci
26. Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred Vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!"
28. Ne, ne! njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci.
29. I rekli bi: "Nema života osim na ovom svijetu i mi nećemo biti oživljeni!"
30. A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarem svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: "Zar ovo nije istina?" - odgovoriti: "Jeste, tako nam Gospodara našeg!" - a i kako će On reći: "E, pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!"
31. Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradat će kad im iznenada čas oživljenja dođe, i reći će: "O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!" i grijehe će svoje na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
32:11. Reci(im Muhammede): 'Melek/andjeo smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti.
12. A da ti je vidjeti gresnike kako će, oborenih glava, pred Gospodarom svojim reći: 'Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi doista, čvrsto vjerujemo!
13. A kad bismo htjeli, svakog čovjeka bismo na Pravi put uputili, ali Ja sam već Istinu rekao: 'Napunit ću, zaista, Džehennem džinima i ljudima zajedno
14. Pa iskusite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj Dan doživiti - i Mi ćemo vas zaboraviti - i vječnu patnju iskusite zbog onoga što ste radili.
26. Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred Vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!"
28. Ne, ne! njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci.
30. A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarem svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: "Zar ovo nije istina?" - odgovoriti: "Jeste, tako nam Gospodara našeg!" - a i kako će On reći: "E, pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!"
31. Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradat će kad im iznenada čas oživljenja dođe, i reći će: "O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!" i grijehe će svoje na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
32:11. Reci(im Muhammede): 'Melek/andjeo smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti.
12. A da ti je vidjeti gresnike kako će, oborenih glava, pred Gospodarom svojim reći: 'Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi doista, čvrsto vjerujemo!
13. A kad bismo htjeli, svakog čovjeka bismo na Pravi put uputili, ali Ja sam već Istinu rekao: 'Napunit ću, zaista, Džehennem džinima i ljudima zajedno
14. Pa iskusite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj Dan doživiti - i Mi ćemo vas zaboraviti - i vječnu patnju iskusite zbog onoga što ste radili.
- PixelDrifter
#15475 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I sve to zbog nevjerovanja??? Tvoj Bog je budala, idiot i psihopata. Fuj šta slijediš.Zehran82 wrote: ↑08/10/2025 10:22 razgovor Boga i ateista zabiljezen u Kuranu , sto ce se desiti u buducnosti na Sudnjem danu, pa nam bog koji poznaje buducnost kaze kako ce razgovor teci