Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#15426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

amar1994 wrote:jebo vas oznake :D , cak je i kod bmwa jednostavnije :lol:
Ne kontam kako sam trebao drugačije odgovoriti čovjeku, koji me je pitao koji je motor u mom autu, nego da napišem punu oznaku, radnu zapreminu i najveću snagu motora.

Je li bi vam, možda, bilo jednostavnije da sam napisao: Isti onakav kao u E 200 CDI prethodne generacije, samo postavljen poprečno, a ne uzdužno, sa radnom zapreminom smanjenom za 347 ccm (sa 2.143 ccm, na 1.796 ccm), tako što je hod klipova smanjen za 16 mm (sa 99 mm, na 83 mm) i sa najvećom snagom smanjenom za 20 kW (sa 100 kW, na 80 kw).
drug_profi

#15427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote: OOO respo jbt logike. Kupis sta mozes podnijeti i to je osnovni rezon budzetiranja. Ako mogu kupiti snazan motor a da malo u parama trosi i jeftin za odrzavanje, sta treba? Da trazim sebi problem pa da ga kupim?
Kbt fakat nekad pregonis. Kurcenje je kad kupis nesto sto ne mozes podnijeti.
Hajd sad odosmo od teme a ja sam dobro raspolozen radi Rome i Liverpula i ne da mi se naprdjivat.
Pa ako si mogao podnijeti sto si ugradjivao plin?
Sad se ti vadis ciljano kupio za lpg
Odoh i ja ciljano kupiti hamera za lpg kao sto ovi u kajene x5ice i sl ugradjuju
Vidim respo da ne kontaš. Nema veze.
supercali

#15428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

drugi profil wrote:
supercali wrote:
drugi profil wrote: OOO respo jbt logike. Kupis sta mozes podnijeti i to je osnovni rezon budzetiranja. Ako mogu kupiti snazan motor a da malo u parama trosi i jeftin za odrzavanje, sta treba? Da trazim sebi problem pa da ga kupim?
Hajd sad odosmo od teme a ja sam dobro raspolozen radi Rome i Liverpula i ne da mi se naprdjivat.
Odoh i ja ciljano kupiti hamera za lpg kao sto ovi u kajene x5ice i sl ugradjuju
Vidim ja da ti ne kontas i ima veze al nadoci ces
drug_profi

#15429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote:
supercali wrote: Pa ako si mogao podnijeti sto si ugradjivao plin?
Respo lave, ja sam godinu i po trazio određeno auto određene starosti da bih ga kupio i ugradio mu plin. Ima i jedna tema na forumu gdje sam pisao o tome. Nije stvar u kokuzluku. Stvar je u zdravom razumu. Mogu ja njega voziti i na benzin, mogu podnijeti, samo nema rezona jer ide isto i jednako dobro na plin. Nije to kurčenje, ili možda jeste u tovjoj mahalskoj logici. Šta su onda vlasnici dizelaša? što nisu kupili benzinca umjesto dizela. Em bi bili prave baje, em bi manje zagađivali dunjaluk.
I bogati shvati da si TI za mene omladinac, tako da Ti treba da nadođeš, a ne ja.
Opet ti kažem nije to tema emisije. Ja sam se referisao na peglatore na cesti koji radi uštede litre goriva prave kolone iza sebe, a ti priču razvuče u nonsens.
amar1994

#15430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Seawolf wrote:
amar1994 wrote:jebo vas oznake :D , cak je i kod bmwa jednostavnije :lol:
Ne kontam kako sam trebao drugačije odgovoriti čovjeku, koji me je pitao koji je motor u mom autu, nego da napišem punu oznaku, radnu zapreminu i najveću snagu motora.

Je li bi vam, možda, bilo jednostavnije da sam napisao: Isti onakav kao u E 200 CDI prethodne generacije, samo postavljen poprečno, a ne uzdužno, sa radnom zapreminom smanjenom za 347 ccm (sa 2.143 ccm, na 1.796 ccm), tako što je hod klipova smanjen za 16 mm (sa 99 mm, na 83 mm) i sa najvećom snagom smanjenom za 20 kW (sa 100 kW, na 80 kw).
ma zezam se , al mislim da je jednostavnije B180 cdi 1.8 109ks :-D
supercali

#15431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

drugi profil wrote:
supercali wrote:
drugi profil wrote:
Respo lave, ja sam godinu i po trazio određeno auto određene starosti da bih ga kupio i ugradio mu plin. Ima i jedna tema na forumu gdje sam pisao o tome. Nije stvar u kokuzluku. Stvar je u zdravom razumu. Mogu ja njega voziti i na benzin, mogu podnijeti, samo nema rezona jer ide isto i jednako dobro na plin. Nije to kurčenje, ili možda jeste u tovjoj mahalskoj logici. Šta su onda vlasnici dizelaša? što nisu kupili benzinca umjesto dizela. Em bi bili prave baje, em bi manje zagađivali dunjaluk.
I bogati shvati da si TI za mene omladinac, tako da Ti treba da nadođeš, a ne ja.
Opet ti kažem nije to tema emisije. Ja sam se referisao na peglatore na cesti koji radi uštede litre goriva prave kolone iza sebe, a ti priču razvuče u nonsens.
Kakve veze imaju godine ako ti ne kontas
Peglator na cesti je sa tvoje strane gledista
Ako vozi u okviru ogranicenja onda nije peglator nego je do tebe sto se upustas u rizicna preticanja i zelis da sam vozis koliko hoces

Sto se tice auta opet zasto si trazio auto za plin ako vec imas kao sto tvrdis
Ti sebe opravdavas a napadas druge iako ne znas njihovu situaciju
tempuser

#15432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drugi profil wrote:
supercali wrote:
Vracamo se na drevnu temu o LPG-u. U svakoj racunici i po trentunom cijenama LPG je najekonomicnija varijanta i tu nema dileme, ali nije uvijek pitanje ekonomije nego smisla.
Neki auti su napravljeni da kroz visoku cijenu, veliku snagu i vsoku potrosnju pokazu rasttrosnost i status vlasnika, a to su upravo svi ti V8-V12 auti. Njih je svakako jeftinije voziti na LPG ali time gube smisao i svrhu. Naravno u to ne ulaze auti s takvim motorima koji zbog starosti i stanja vrijede koliko i prostoja kompakt ili cak i manje.
drug_profi

#15433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

supercali wrote: Kakve veze imaju godine ako ti ne kontas
Ako vozi u okviru ogranicenja onda nije peglator nego je do tebe sto se upustas u rizicna preticanja i zelis da sam vozis koliko hoces

Ja nisam vidio tupljeg covjeka na ovom forumu. U stvari mozda ima jos jedan-dva.
Ne znam sta je tebi nejasno i nelogicno u cinjenici da mozes spojiti ugodno s korisnim? I ne zaboravi da to NIJE besplatno. Ugradnju plina i ateste sam platio skoro 1600 maraka jer je auto pod fabrickom garanacijom. To je INVESTICIJA. Za uzvrat dobio produzenu autonomiju vozila, nizi prosjek troskova po pređenom kilometru, nižu emisiju CO2, eliminaciju NOx i SOx iz izduva, produžen vijek trajanja motora, produžen servisni interval za zamjenu ulja, produžen vijek trajanja katalizatora, itd.
Od negativnih strana izgubio sam jednu petinu gepeka i umjesto 460 litara sad imam oko 380, što je i dalje odličan gepek.

Ne reče ti meni šta je po tvojoj logici neko ko uzme dizel da bi uštedio koju marku na gorivu, a pri tom potrovao sve nas? Šta je po tebi uopšte logično, eto na svom primjeru reci, da te pokušam shvatiti, da "nadođem"?
tempuser

#15434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drugi profil wrote:

Ja nisam vidio tupljeg covjeka na ovom forumu. U stvari mozda ima jos jedan-dva.
Ne znam sta je tebi nejasno i nelogicno u cinjenici da mozes spojiti ugodno s korisnim? I ne zaboravi da to NIJE besplatno. Ugradnju plina i ateste sam platio skoro 1600 maraka jer je auto pod fabrickom garanacijom. To je INVESTICIJA. Za uzvrat dobio produzenu autonomiju vozila, nizi prosjek troskova po pređenom kilometru, nižu emisiju CO2, eliminaciju NOx i SOx iz izduva, produžen vijek trajanja motora, produžen servisni interval za zamjenu ulja, produžen vijek trajanja katalizatora, itd.
Od negativnih strana izgubio sam jednu petinu gepeka i umjesto 460 litara sad imam oko 380, što je i dalje odličan gepek.

Ne reče ti meni šta je po tvojoj logici neko ko uzme dizel da bi uštedio koju marku na gorivu, a pri tom potrovao sve nas? Šta je po tebi uopšte logično, eto na svom primjeru reci, da te pokušam shvatiti, da "nadođem"?
Dobio si produzeno autonomiju jedino ako tu saberes automiju na plinu + autonomiju na benzinu, sto ti automatski dize prosjecnu potrosnju u novuc i produzava povrat investicie
rumenige_brajtner

#15435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by rumenige_brajtner »

drugi profil wrote:

veća si ti budala što se raspravljaš sa čovjekom koji nema drugog zadovoljsta osim presipanja iz šupljeg u prazno po forumu. attention whore, u pravom smislu te riječi.
supercali

#15436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Auto pod garancijom kazes
Znaci 2013 ili mladje
To je cca nekih 15-20 hiljada i ti ugradjujes plin i govoris ostalima sto stedite? :-)

Sto se tice kupaca dizela sto si pitao zna se zasto se uzima dizel i ko su takvi kupci a to sto je kod nas sve izvrnuto pa tako i tvoje neko razmisljanje je prica za sebe
amar1994

#15437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

sad i manje zagadjuje , za moj pise 115g/km , za astru od 138 do 144g/km :D

imam dpf , boli me briga , nema trunke dima iz auspuha :-)

edit

sa oplove stranice : astra 1.4T LPG 129-147/132-152g/km :izet:
Last edited by amar1994 on 11/04/2018 10:20, edited 1 time in total.
drug_profi

#15438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

tempuser wrote:
Dobio si produzeno autonomiju jedino ako tu saberes automiju na plinu + autonomiju na benzinu, sto ti automatski dize prosjecnu potrosnju u novuc i produzava povrat investicie
Svakako, ali autonomija jeste produžena za nedajbože. To je fakt. A naravno da ćeš uvijek gledati da voziš na jeftinije gorivo.
drug_profi

#15439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

supercali wrote:Auto pod garancijom kazes
Znaci 2013 ili mladje
To je cca nekih 15-20 hiljada i ti ugradjujes plin i govoris ostalima sto stedite? :-)

Sto se tice kupaca dizela sto si pitao zna se zasto se uzima dizel i ko su takvi kupci a to sto je kod nas sve izvrnuto pa tako i tvoje neko razmisljanje je prica za sebe
jebomesvako ako si i ti skontao šta si htio reći. Eto si napravio luping za 180°.
Jeste auto je 20K. Plin je jos na to. I sad stedim na gorivu tako sto se vozam do mile volje i ne gledam potrosnju. Spram mojih mogućnosti je sve.
I svako treba spram svojih mogućnosti da se ravna i planira.
I da se opet vratim na poentu ove rpiče i na temu emisije - sve sam ovo rekao jer postoji dobar broj vozača koji gledaju samo u obrtomjer dok voze radi jebene uštede goriva.
Pri tom drugima čine jednu od stvari na koju se odnosi naslov ove teme.
tempuser

#15440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drugi profil wrote:
tempuser wrote:
Svakako, ali autonomija jeste produžena za nedajbože. To je fakt. A naravno da ćeš uvijek gledati da voziš na jeftinije gorivo.
Naravno ako to ima smisla i svrhe. Kao sto napisah, psotoje auti cija svrha nije da budu ekonomicni i stedljivi, nego upravo suprotno, da budu rastrosni i da pokazuju moc vlasnika i ugradnja LPG-a u takva auta jednostavno gubi smisao.
Postoji tu druga stvar, a to je prakticnost... Moji roditelji voze Focusa 1,4 benzinca i ugradnjom LPG.a bi svakako bio stedljiviji ali... To su ljudi koji 45-50 godina voze na osnovno girivo, njima je svaka novotarija, da gledaju gdje je ventil za sipanje, da imaju bocu u gepeku (voze bez rezervne), da se bakcu odrzavanjem LPG sistema, atestima itd dodatna komplikacija i "tehnicko opterecenje". Kad uzmes u obzir da taj auto predje 6k km godisnje, od toga bar 1/2 na otvotenoj cesti onda ugradnja LPG-a jednostavno nije optimalno rjesenje.
drug_profi

#15441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

tempuser wrote:
drugi profil wrote:
tempuser wrote:
Naravno ako to ima smisla i svrhe. Kao sto napisah, psotoje auti cija svrha nije da budu ekonomicni i stedljivi, nego upravo suprotno, da budu rastrosni i da pokazuju moc vlasnika i ugradnja LPG-a u takva auta jednostavno gubi smisao.
Postoji tu druga stvar, a to je prakticnost... Moji roditelji voze Focusa 1,4 benzinca i ugradnjom LPG.a bi svakako bio stedljiviji ali... To su ljudi koji 45-50 godina voze na osnovno girivo, njima je svaka novotarija, da gledaju gdje je ventil za sipanje, da imaju bocu u gepeku (voze bez rezervne), da se bakcu odrzavanjem LPG sistema, atestima itd dodatna komplikacija i "tehnicko opterecenje". Kad uzmes u obzir da taj auto predje 6k km godisnje, od toga bar 1/2 na otvotenoj cesti onda ugradnja LPG-a jednostavno nije optimalno rjesenje.
Imam ja i drugo auto. Malog benzinca 1,2. On je naravno ostao iskljucivo na benzin jer predje godisnje oko 4-5K, 99% po gradu.
Apropo ovih automobila za produženje ćune - oni nisu jeftini za održavanje i prilično je besmislena kupnja istih ako nisi u stanju održavati ih, a spram toga cijena goriva je picin dim.
Imao sam ja i jednu insigniju na meti, iz americke ambasade auto, za samo malo vece pare, ono vrh oprema kako samo moze biti iz ambasade, ali malo pogledao troskove odrzavanja, guma, i ispada da bi gorivo bilo samo kap u moru.
tempuser

#15442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drugi profil wrote:
Imam ja i drugo auto. Malog benzinca 1,2. On je naravno ostao iskljucivo na benzin jer predje godisnje oko 4-5K, 99% po gradu.
Apropo ovih automobila za produženje ćune - oni nisu jeftini za održavanje i prilično je besmislena kupnja istih ako nisi u stanju održavati ih, a spram toga cijena goriva je picin dim.
Imao sam ja i jednu insigniju na meti, iz americke ambasade auto, za samo malo vece pare, ono vrh oprema kako samo moze biti iz ambasade, ali malo pogledao troskove odrzavanja, guma, i ispada da bi gorivo bilo samo kap u moru.
Kazem ti, nije samo u pitanju kilometraza, i na maloj kilometrazi postoji racunica u korist LPG-a, ali ut to idu i druge okolnosti koje sm u slucaju svojih roditelja naveo, pa se tu mogu dodati pracenje koliko plina imas u boci i sve ostalo sto bi ljudima njihovog profila otezalo svakodnevnicu.

Nisu ti auti jeftini za odrzavanje, ali kad gledas cistu matematiku, na koju se ovdje mnogi pozivaju, ugradnja LPG-a ce bez dileme pojettiniti eksplataciju, ali se gubi smisao.
Travnički Noćni Šetač

#15443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

supercali wrote: Sto se tice kupaca dizela sto si pitao zna se zasto se uzima dizel i ko su takvi kupci ...
hm... takvo generalizovanje nema veze sa stvarnošću...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#15444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

Travnički Noćni Šetač wrote:
supercali wrote: Sto se tice kupaca dizela sto si pitao zna se zasto se uzima dizel i ko su takvi kupci ...
Na ovom forumu ti se samo vozači čistih benzinaca poštuju, znaš plinaši su kokuzi, a dizelaši su kokuzi koji štete okolini
supercali

#15445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

A reci mi sta sam generalizovao?
To tvoje neko citanje misli sta sam rekao pod to zna se ko i zasto se uzimaju dizeli ili sta?
Dope_Man

#15446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Kako ono.. na plin se kuha, na dizel ore, a na benzin vozi :lol:
basicm

#15447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

liaar wrote:
Na ovom forumu ti se samo vozači čistih benzinaca poštuju, znaš plinaši su kokuzi, a dizelaši su kokuzi koji štete okolini
A i benzinci imaju uzak raspon kubikaze, ili je mlin ili je snobovski. Bas nezgodno pogoditi mjeru :)
supercali

#15448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

liaar wrote:
Gdje sam ja to rekao?

Dizel se uzima ako prelazis puno kilometara
Otprilike sve preko 10-15 hiljada godisnje ispod toga se ne isplati i kupuje se benzinac
Plinas koji isto to rafi nije problem
Problem je u onima koji se kurce da voze 3.0 benzin i sl i kurci se da ima para za njega a ugradio plin
Ako si ugradio plin onda se nemoj kurciti da imas neke pare visoka noga fazoni a stedis na svemu
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#15449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

liaar wrote:
supercali wrote: Gdje sam ja to rekao?

Dizel se uzima ako prelazis puno kilometara
Otprilike sve preko 10-15 hiljada godisnje ispod toga se ne isplati i kupuje se benzinac
Plinas koji isto to rafi nije problem
Problem je u onima koji se kurce da voze 3.0 benzin i sl i kurci se da ima para za njega a ugradio plin
Ako si ugradio plin onda se nemoj kurciti da imas neke pare visoka noga fazoni a stedis na svemu
Ne ti respo, ima ovdje dosta ovih jebivjetrova koji tvrde da se dizeli voze jer se nema para za benzin.
A to za plin se slažem, al' jbg, bitnije je da u dvorištu stoji Porsche Panamera a ne Punto 2, a to što ga vozi 3 dana sedmično, to nema veze :)
beni-bu-man

#15450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

liaar wrote: Ne ti respo, ima ovdje dosta ovih jebivjetrova koji tvrde da se dizeli voze jer se nema para za benzin.
A to za plin se slažem, al' jbg, bitnije je da u dvorištu stoji Porsche Panamera a ne Punto 2, a to što ga vozi 3 dana sedmično, to nema veze :)
i to na celavim ljetnim gumama
Post Reply