Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
avenija wrote:Je li se pripisuje 846 tona dnevno uglja za zagrijavanje grada Mittalu ili JP Grijanje ?
Za odgovor na to pitanje treba nam materijalni bilans, koliko uglja Mittal potroši na proizvodnju tehnološke pare za svoje pogone, a koliko za grijanje grada? Je li ga ikad iko vidio? Možda ovdje ima kakav stari željezarac da nam otkrije tajnu?
Nekad davno kad sam radio u Čeličani II,.. sjećam se podatka da je samo iznad konvertora u procesu proizvodnje nastajala 100 m3 vrele vode ( 120 stepeni C ) na sat. Dakle nije bilo nikakve potrebe da željezara spaljuje ugalj za svoje potrebe.
Ugalj se spaljivao da se proizvede struja za potrebe željezare a para, topla voda je bila nusproizvod, pa je grijanje bilo bagatela.
I ovaj podatak o 40 puta više od domaćinstava je poprilično neozbiljan. Od Janjića do Banloza minimalno 5000 kuća loži ugalj ako je to u prosjeku 30 kg ( a mnogi lože u privatnim kotlovnicama i preko 100 kg dnevno ) to je 150 tona i tih 150 tona s obzirom na način loženja, na dimnjake koji su tako nisko zagađuje minimalno duplo više od Mittala.
ja sam poodavno pisao o ovome detaljnije. kotlovi celicane proizvode nesto manje od te kolicine, ali iza toga, u energetskom dijelu celicane su postojali (postoje i sada) paropregrijaci. mislim da im je kapacitet (zbirni) bio nesto oko 100t pare na sat, ali posto je jedan uvijek drzan kao rezerva (ili u remontu) izlaz je bio nesto oko 64t pare na 200C ili 250C (nisam siguran, ali sutra mogu provjeriti) sto je vise nego dovoljno za grad (tada), jer ako se dobro sjecam za grad je bilo potrebno nesto manje od 50t pri istim parametrima.
no, pri pokretanju integralne proizvodnje, Mittal je odlucio da mu se ne isplati ulagati 20 miliona u revitalizaciju toga, jer fabrika nema potrebe za tolikom kolicinom pare. ne znam da li je sada moguce na postojeci sistem pod istim uslovima izvesti nesto takvo, ali cjevovodi svi jos uvijek postoje i cudno je da nikada niko nije provjerio da li je to isplativije nego ulaganje u nove kotlove za grad... jedini je problem sto celicana sada ne radi u istom rezimu kao ranije, te ima barem 4-5 dana (nekada i vise) u mjesecu kada kotlovi ne rade. ne znam nacin na koji paropregrijaci tada rade i kakav izlaz daju, jer nisu u funkciji od kada sam ja tamo (a i dosta duze).
Casual's wrote:On je shupchina, ali nije veći od tvojih ako ćemo realno. Mislim da nije potrebno da mu se nabada na nos priča oko Mittala koji svakako ima neke turbulencije. Ipak da se on ugasi ne bi nešto mnogo osjetili na zraku, ali bi osjetili na ekonomiji. Mudrac je Fudo.
Ma gdje nije zelen, u rupe se pokupili nakon onih velikih protesta, od crvenih pozelenili.
Zeleni s najveci shupci i tu se slazemo
al od kad fudo nije zelen?
On kaže da nije nikad ni bio, a ovi mu fakat nisu mogli pronaći člansku u arhivi.
.
Obojica znamo koliko su vremena pokušavali pronaći FUDO<3SDA dokument da ga malo ubace na svoj Klix, pa su samo postavili onaj video i sebe sjebali.
Jebiga, natakario ih. Učenik postade učitelj.
Obojica znamo koliko su vremena pokušavali pronaći FUDO<3SDA dokument da ga malo ubace na svoj Klix, pa su samo postavili onaj video i sebe sjebali.
Lakse bi bilo da su sjetili kad je ono bio drzavni doministar ispred sda ili kad je bio predsjednik izbornog staba sda ili svasta nesto
avenija wrote:@Kamen nemoj se ljutit druze ali si zagadio ovu temu .
Nismo mi ovdje ovce da nam drzis predavanja o politici , ko je Fudo i sta je itd itd ..
Lakse bi bilo da su sjetili kad je ono bio drzavni doministar ispred sda ili kad je bio predsjednik izbornog staba sda ili svasta nesto
Debili druze, ali znaju da ih može pokopati. Ipak su preko njega išli prljavi poslovi.
Valjda Eldin otjera ljigavca Kalušića, debila Nuhagića i revolveraša Šekija.
Ovi dok donesu neku odluku vjetrovi će odraditi svoje. Nakon 100 godina problema sa zagađenjem ovaj grad još uvijek nema pojma šta da radi svake godine kada dođe decembar. Mi smo generalno glup narod i ovo je jedino što zaslužujemo.
Pozivam sda, duvnjaka i @kamen spoticanja (ako to nije ista osoba ) da povedu proteste protiv zagađenja. Učinite i vi jednom pravu stvar, nemojte samo kukumakati po forumima, portalima i fejzbucima.
nacho_ wrote:Pozivam sda, duvnjaka i @kamen spoticanja (ako to nije ista osoba ) da povedu proteste protiv zagađenja. Učinite i vi jednom pravu stvar, nemojte samo kukumakati po forumima, portalima i fejzbucima.
Joj zamisli žutog da nam je na forumu, to bi bilo pravooo veselo.
Gledam sad SO2, u Radakovu najgore, u Tetovu manje neg u centru i Bristu.
nacho_ wrote:Pozivam sda, duvnjaka i @kamen spoticanja (ako to nije ista osoba ) da povedu proteste protiv zagađenja. Učinite i vi jednom pravu stvar, nemojte samo kukumakati po forumima, portalima i fejzbucima.
Joj zamisli žutog da nam je na forumu, to bi bilo pravooo veselo.
Gledam sad SO2, u Radakovu najgore, u Tetovu manje neg u centru i Bristu.
Al' Klix je najjači, hladno postave naslov u Zenici alarmantno u Sarajevu bolje, a na linku rezultati : PM10 Ilidža i Bjelave 666 i 519 , Zenica centar i Brist 355 i 378.
Necemo se vrijedjat
nego jesi ti bio na celu.kolone kad je rahmetlija stolovao u Zen'ci?
Necemo se vrijedjat
Došlo vrijeme da i vi iz sda budete magarci koji najglasnije njaču.
Necemo se vrijedjat
Došlo vrijeme da i vi iz sda budete magarci koji najglasnije njaču.
dobra...a ti moras branit mittal
btw grad osigurao besplatan wifi u centru grada
dakle
avenija wrote:Tetovo oaza cistoce za Radakovo i Perin Han ..
Ljudi hajcaju od do , sta se nadje .
Evo konacno zelen displej sa S02 u 22 sata
S obzirom da živim u Radakovu pratim vrijednosti koje objavljuju i Radakovo je po pitanju SO2 rekorder a to nas ponovo vraća na privatna ložišta velikog broja kuća u Klopču i na Hamidi.
Freamon Lester wrote:Sta ono ima u Radakovu, a da nema u Tetovu? Mozda najprometnija saobracajnica u drzavi?
Dim iz kotlovnica jame Raspotočje, Bingo, Alba spalionica, Metalno, Al-ex, Inpek i sve kuće u blizini.
Na to dodaj nedostatak strujanja zraka zbog visine zgrada u Radakovu, ono što dođe iz dimnjaka bolnice i Mittala, i eto.
Dovoljno je otvoriti Google map pa vidjeti koliko kuća imaju Klopče, Hamida i Lukovo Polje,..to je najgušće naseljen dio grada kada su u pitanju privatne kuće.